בית פורומים עצור כאן חושבים

צלמונע והיהודים האכזריים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/7/2014 22:41 לינק ישיר 
צלמונע והיהודים האכזריים

התעוררתי מתקיעת השופר.
מייד כשקמתי ראיתי שאבא מבוהל מאד, הוא חטף את החרב ורץ החוצה. הבנתי ששבט שודדים מתקיף את הכפר, נבהלתי מאד כי שנה שעברה שודדים חטפו לנו חצי מהעדר ולא היה לנו אוכל.
יצאתי החוצה וראיתי את השודדים עומדים ליד הכפר, הכהן שלהם דיבר לפניהם אבל היה רעש ולא הצלחתי לשמוע אותו.
בינתים הכהן שלנו ניסה להקריב מנחה לבעל פעור אבל לא הצליח לצאת לו מנחה. ידעתי שאם בעל פעור לא מקבל מנחה אז הוא כועס. גם הגברים שעמדו שם ידעו את זה כי אחד מהם הזיז את הכהן והתישב להקריב בעצמו.
אבל אז הכהן של השודדים גמר והם התנפלו על הכפר.
הם היו מאד חזקים, הגברים ניסו לעצור אותם אבל הם הרגו המון אנשים ופרצו את החומה שלנו (שעשויה מעץ).
רצתי ונצמדתי לבעל פעור, קויתי שהוא ישמור עלי אפילו שלא הקרבנו לו. פתאום ראיתי את אמא, היא היתה נורא לבנה אבל היא רצה אלי ותפסה אותי. שאלתי אותה מי זה השודדים כי הם לא היו מואביים או אדומיים והיא אמרה שזה ישראלים.
הישראלים זה עם שהגיע לכאן השנה מהמדבר, הם נורא מסוכנים.

בינתיים סביבנו כל הגברים נהרגו. חייל ישראלי אחד הגיע אלי והרים את החרב שלו.
ידעתי שזה הסוף שלי.
אבל פתאום הכהן שלהם דפק לו על הגב ואמר לו (במבטא נורא משונה) "אנחנו לא הורגים נשים וילדים". אז הוא עזב אותי והתחיל להוריד מאמא את התכשיטים. אמא לא אמרה כלום אפילו שהיא תמיד צועקת עלי כשאני נוגע לה בכומז.
ראיתי את אבא ליד האורווה, פתאום הוא זרק את החרב וצעק "ניצחתם אותנו,תרחמו עלינו." ראיתי חייל מגיע אליו ותוקע בו חרב. אבא אמר לו "בבקשה, יש לי ילד". החייל הוציא את החרב מהבטן של אבא וכרת לו את הראש.

החיילים האחרים אספו את כל האמהות והילדים ליד הפסל. כל האמהות נראו נורא משונות בלי כל הצמידים והאצעדות שלהם. שאלתי את אמא מה יקרה לנו והיא שתקה. הישראלים הדליקוו אש בבתים שלנו והכהן שלהם ניגש אל בעל פעור. חשבתי שהוא רוצה להקריב לו מנחה כדי לבקש סליחה שהוא הרג את העם שלו אבל במקום להתישב הוא לקח גרזן וריסק את הפרצוף של פעור.
בכיתי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 13:15 לינק ישיר 

אריאל,
אם זו שאלה תלוית תרבות, אין בזה "נכון" ו"לא נכון".
לדוגמא, באיסלם הצבע שמסמל קדושה הוא הצבע הירוק. ביהדות (משום מה ואין לי מושג מתי זה התחיל) הצבע המסמל קדושה הוא תכלת. מה "נכון"?
אם בתרבות מסוימת הפרט נחשב חלק בלתי נפרד מהקולקטיב, אז נכון להרוג אותו על עוול של הקולקטיב, ואם בתרבות אחרת הפרט הוא אינדבידואל העומד לעצמו, אז לא נכון להרוג אותו בגלל עוול של הקולקטיב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2014 22:05 לינק ישיר 

סליחה על ההתערבות, אבל אין כזה דבר מוסר לפי "דעתו של הקב"ה". מוסר תלוי במצב הנתון, ובתקופת הברונזה הוא שונה מתקופתנו אנו. לדוגמא, ע"פ הדוגמא שהובאה פה, כאשר אדם רואה את עצמו כאבר אינטגרלי מחברה, הוא יילחם למענה בכל מצב, ולכן הוא אשם ע"פ אמונתו. גם כאשר העולם כולו רואה כל אדם כזה כאבר אינטגרלי מחברה, ברור שכל העולם יתייחס אליו ככזה, והוא יאלץ להתייחס לעצמו כזה, ושוב הוא אשם. מלבד זאת, יש לזכור שלמשל בתקופה שאחרי נח, כל אדשם ראה את עצמו כאב לאומה. ממילא כל מעשה שהוא עשה היה לחלק ממהות האומה. לכן ברור שאם עשו היה איש ציד, כל זרעו ילך בדרכו. כאשר בנות לוט עושות מה שעושות, הרי שכל זרעם יהיה בהתאם. לכן, קין למשל שהרג את הבל, הרי שהניח בסיס לאומת רשע. חם שעשה מה שעשה, כל זרעו נתקלל. בתקופה מעט יותר מאוחרת, כאשר כל אומה כבר התבססה, כל אדם רואה את עצמו כחלק מעם הבונה שיטה בעולם. אין כזה דבר שאדם רק תומך באיזושהיא דעה אך אינו תומך בדעה אחרת שקשורה אליה. דבר כזה יכול לקרות רק בימינו כאשר עיקרי האומות כבר עומדים על מקומם. וגם כאן כאשר יש סטייה הרי שזה מביא למלחמה. בעולם העתיק כל סטייה קטנה היתה מורגשת, כמו שאומרים: עץ שגדל ישר מהתחלה - יכול לגבוה באופן ישר, עץ שמתחיל לגדול עקום - כשיגדל יהיה כולו עקום. ופשוט. ובדרך כלל גם לגנטיקה יש חלק בעניין. מה גם, שאם העם לא הושמד - ודאי האדם הקטן יימשך אחר אומתו שלו.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 28/07/2014 22:08:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2014 21:46 לינק ישיר 

ושוב, למה אשמה תלויה בדעת המואשם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2014 21:40 לינק ישיר 

כי זה הצדק. אם האדם תופס את עצמו כחלק מהקולקטיב (בדומה לאבר וגוף), הצדק הוא להענישו בהתאם ע"פ תפיסתו את עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2014 02:19 לינק ישיר 

ולמה ה', מטיל האשמה במקרה שלנו, בוחר להטיל את האשמה לפי הפסיכולוגיה של בני תקופת הברונזה? לכאורה הוא אמור להטיל את האשמה לפי מה שגוזרת דעתו שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 13:15 לינק ישיר 

המדד לא חייב להיות תחושת האשם של מבצע העברה.
אם אני תופס את המציאות באופן כזה שלדעתי פלוני אשם, אז אני מטיל עליו אשמה גם אם הוא לא מכיר בכך.
אבל הבסיס נשאר אותו דבר: הטלת האשמה (של האדם על עצמו או של אדם על זולתו) תלויה בתפיסה של המציאות (האם איברים שונים הם חלקים של גוף אחד, האם בני אדם שונים הם חלקים של עם אחד, וכן על זו הדרך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 00:09 לינק ישיר 

האם נכון לכנות זאת תפיסה של המציאות או מציאות לא פיסית?
בהינתן ההנחה שיש יהדות, אם כן יש מושג של אשמה מציאותית, כביכול, שהיא מחויבות האדם לבוראו. אמנם כאן לא מדובר בזה - האם רצונך לומר שתרי אשמות הוו? אשמת האדם לבוראו ותחושת האשמה של האדם כלפי עצמו. השנייה פסיכולוגית ומכונה מוסר.

אבל מה שחשוב הוא - האם המדד לאשמה הוא תחושת האשם? ולמה? מה לנו אם הוא עיוור הלבב או לוקה בהלקאה עצמית מוגזמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2014 23:53 לינק ישיר 

קודם כל, כשאני אומר שאין "באמת אשם" אני מבטל את המושג "אשמה מציאותית".
הסיבה שאין באמת אשם היא שהאשמה תלויה בתפיסות מסוימות שלאף אחת מהן אין בסיס במציאות מלבד העובדה שכך בני אדם מרגישים. העובדה שיד שמאל אשמה גם היא ברצח שיד ימין ביצעה, אינה טענה של עובדה, אלא תפיסה מסוימת שרואה את האדם כולו כגוף אחד בעקבות התודעה האחת שמפעילה את הגוף כולו. באותה מידה ניתן לתפוס שזה לא בדיוק תודעה אחת, אלא משהו שניתן לחלוקה (לפחות מבחינה ביולוגית) ואז אי אפשר להטיל אשמה על יד שמאל.
זוהי דוגמא קיצונית להסבר על צלמונע. השאלה האם ישנה אשמה קולקטיבית אינה שאלה על עובדות, אלא על תפיסות של המציאות. תפיסה מסוימת אומרת שכל הפרטים הם חלקים של הקולקטיב, ותפיסה אחרת אומרת שהפרטים עומדים בפני עצמם (והמשמעות של הקולקטיב היא רק מבחינה ארגונית או פוליטית). על פי התפיסה הראשונה ניתן להטיל אשמה על הקולקטיב כולו, וע"ע התפיסה השניה לא.
לכן אני אומר שאין כאן נידון מיהו "באמת אשם" כי זו שאלה של תפיסה של המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2014 23:33 לינק ישיר 

חזק, למה אין באמת אשם? ולמה תחושת אשמה פסיכולוגית משנה לאשמה המציאותית?

אמשלום, קריאה מעמיקה של דברייך המרתקים גילתה לי את עיקר המחלוקות בינינו, ודו"ק.

לגבי האימפריה האשורית, רציתי רק להבהיר שלא היתה שום כפיה להשתתף בפולחני אשור כיוון שהאשורים לא ראו צורך להביא את כל העולם להשתחוות לאלוהיהם במובן הדתי.
האשורים ראו צורך לשעבד פיזית את כל העולם לאלוהיהם שנתפס כאדוניה החוקי של האימפריה שלהם.
הדברים יובנו אם תדמיינו את האל אשור פשוט כגבר גשמי עטור זקן שמלך אשור הוא וסאל שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2014 23:15 לינק ישיר 

אריאל,
מה שאני טוען הוא שהמושג הפילוסופי של אשמה/עונש קולקטיביים אין לו כל משמעות ביחס לדיון המוסרי, ורק אם נטען שמבחינה פסיכולוגית יש לזה בסיס אז ניתן לדבר על פילוסופיה.
במילים אחרות: הטענה הפילוסופית טוענת שיש מצב שמוטלת אשמה על הקולקטיב. לדעתי זה נשאר לא מוסרי כל עוד הפרטים בקולקטיב לא תופסים את עצמם כאשמים. אבל אם הם כן רואים את עצמם כחלק מקולקטיב באותו יחס שאנו רואים אבר כחלק מגוף, זה יכול להפוך את הריגתם לפעולה מוסרית.
אין "באמת אשם". יש רק תפיסה אנושית (פסיכולוגית) שרואה את יד שמאל כשותפה ליד ימין, ומי שיטען שיד שמאל איננה אשמה בפעולות של יד ימין - יש מקום לטענתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2014 01:34 לינק ישיר 

חזק, לעיל ניסיתי לטעון שהתורה מכירה במושג פילוסופי של אשמה קולקטיבית ועונש קולקטיבי. (מה שרואים גם בחטאי עם ישראל, בסדום ועוד, למעשה זו המשמעות הפשוטה של כל הנבואות על הגויים) התוצאה המצמררת של הנחה זו היא ניפוץ תינוקות אבל אם נוכל להבין את ההיגיון שבה נראה לי שהיא תוכל להיחשב למוסרית.

אתה מנסה לקחת את הרעיון הזה צעד קדימה למישור הפסיכולוגי ובכך לנהוג לפי מוסרך האישי באופן מהודר יותר. אבל עלינו לשאול אם יש להעניש אדם התופס עצמו כאשם בזמן שאינו באמת אשם, שכן קשה להבין שהעובדה שאדם תופס את עצמו כחלק מאחיו אמורה להפוך אותו לחלק מאחיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2014 01:06 לינק ישיר 

חסדא, קצת מעצבן אותי היחס שלך לרבינו המיימוני. (מחיתי כדי שלא יאמרו מדשתקי רבנן ש"מ ניחא להו)

מיימוני, לא מצאתי ברשת אבל עיין בספר אשור, בבל ויהודה של ח. תדמור.
לא היתה באשור כפיה דתית אלא מלחמות דתיות -לא היתה מטרה להרבות את מאמיני האל אשור אלא את נתיניו.
מלחמות דת היו גם באימפריה האצטקית ששלטה באמריקה התיכונה לפני קולומבוס.
"הוא(הנסיך טלאקלל) ביסס פולחן הקרבת שבויים המוני, שהתבסס על רעיון דתי חדש ולפיו השמש מאבדת דם בכל זריחה במאבקיה להיחלץ מדרקון התהומות (זהו פשר הצבע האדמדם בשמים). כדי שלא תיעלם, יש צורך להחזיר לה דם זה, שיבוא מעורקיהם של הנזבחים. הקרבת אדם הייתה מסורת עתיקה וכבר בעבר הרחוק התקיימו משחקי כדור שהמנוצחים בהם הוקרבו, אך הממדים שאליהם הביא טלאקאלל את קורבן האדם היו חסרי תקדים. בפולחן החדש נזבחו לעתים 10,000 שבויים ביום אחד. מקדש מפואר מיוחד הוקם לצורכו, והמורא נפל על כל עמי מקסיקו. מלחמות מיוחדות, "מלחמות הפרחים", נוהלו אך ורק במטרה להשיג שבויים לצורכי הקרבה. ההקרבה הייתה כרוכה בקניבליזם, שכן הלב הוצא מהקורבנות ונאכל על ידי הכהן. לפי אחד ההסברים, שכנראה אינו נתמך בראיות חזקות, פיצה בשר האדם על המחסור בחלבונים בדיאטה האצטקית.(ויקיפדיה)"

אמשלום, כנראה..

תוקן על ידי אריאל73 ב- 25/07/2014 01:25:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2014 22:43 לינק ישיר 

אריאל,
הטענה שלך היא שהתורה (ואלוהים - ע"פ האמונה באמת של התורה) לא מוסריים.
התשובה של מיימוני מעט קשה עבורי. קשה לי לקבל שאלוהים ציוה לעשות מעשה לא נכון של עוול נוראי כלפי הזולת, רק כי זו היתה הרמה המוסרית של בני אותו דור. להזכיר, שבני אותו דור גם נצטוו מצוות מוסריות להפליא בהשוואה לחוקים אחרים מאותה תקופה (ואכמ"ל), וצ"ע כיצד זה מסתדר.

אולי ניתן להשיב בדרך שונה.
כיום, במדינות שמקובל בהן עונש מוות, נניח שאדם רצח ביד ימין, מדוע מענישים גם את ידו השמאלית?
התשובה היא שאיננו מענישים את היד הרוצחת, אלא את בעל התודעה שרצח.
האם יתכן שבאותה תקופה בני האדם תפסו את עצמם כחלק ממשפחה/שבט/עם באותה צורה שאנו תופסים את שני הידיים כחלקים של אותו גוף? מהמעט שידוע לי, זו הנחה לא מופרכת.
אם אכן כך בני אדם תפסו את עצמם ביחס לעמם, הרי שהטיעון שלא להרוג אחד מהם היה בעיניהם שקול לטיעון שישמיע רוצח כיום שלא להרוג את ידו השמאלית. הלא כן?
כלומר, ע"פ הדברים הללו, יתכן שאותו ילד אומלל לא ראה את הדברים כפי שאתה מתאר, אלא הבין לגמרי שאם ראש השבט חטא גם לו (לילד) מגיע עונש מוות, ומבחינתו של הילד לא עשו עמו שום עוול.
זו כמובן רק השערה אפשרית. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2014 22:10 לינק ישיר 

משנה למלך הלכות מלכים פרק י

שהרי נהרגו אנשי שכם על הדינין שהיינו שנצטוו לדון בשבע מצות דידהו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2014 21:20 לינק ישיר 

בני יעקב הענישו אנשי שכם בגלל מצוות מ 7 מצוות ולמיטב זכרוני זו פרשנות של הר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > צלמונע והיהודים האכזריים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר