בית פורומים עצור כאן חושבים

ג' חלקים. על מלחמת מצווה, ועל גיוס

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/7/2014 12:46 לינק ישיר 
ג' חלקים. על מלחמת מצווה, ועל גיוס

.

חלק ראשון:

בהלכה הראשונה בפרק החמישי מהלכות מלכים ומלחמותיהם, הגדיר הרמב"ם מהי מלחמת מצווה:

אין המלך נלחם תחילה, אלא על מלחמת מצוה.  ואיזו היא מלחמת מצוהזו מלחמת שבעה עממים, ומלחמת עמלק, ועזרת ישראל מצר שבא עליהם.  ואחר כך נלחם במלחמת הרשותוהיא המלחמה שנלחם עם שאר העמים, כדי להרחיב גבול ישראל ולהרבות בגדולתו ושמעו.

חלק שני:

הבה נניח כי בבוקרו של יום טוב ראשון של סוכות, מגיע מן דהו לבית הכנסת נטול ארבעת המינים. הגיע זמן הנטילה - והנטול מסביר כי רק כעת הגיע זמן המצווה, ולכן לא הכין מראש את ארבעת המינים. "אני", הוא מסביר לסובבים אותו, "אני אינני עושה מצווה בטרם זמנה".

אך לשחוק יהיה, הלא כן?

כל ילד יודע כי יש מצוות שאי אפשר לקיים בזמנן, אם לא מתכוננים לפניכן. אי אפשר לנטול ארבעה מינים בזמן, אם לא מכינים אותם מבעוד יום. אי אפשר לאכול בשבת אם לא טורחים בערב שבת.

האם אפשר יהיה להלחם מלחמת מצווה בלי להתכונן לכך מראש?  האם לא יהיה לשחוק מי שיבוא ויבקש לקיים מצוות עזרת ישראל מצר שבא עליהם, והוא אינו מלומד מלחמה? אינו יודע מאיזה צד של הרובה להרכיב את הכוונת?

חלק שלישי:

"במה דברים אמורים שמחזירין אנשים אלו מערכי המלחמה, במלחמת הרשות.  אבל במלחמת מצוההכול יוצאין, אפילו חתן מחדרו וכלה מחופתה."

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 17:21 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:

על כל מילה בתורה הם דורשים  דרשנות מפוקפקת אבל מתעלמים מהפשט הפשוט ,מהקביעה המוסרית הנוקבת עד התהום  שנאמרה בתורה:

האחיכם יבואו למלחמה ואתם תשבו פה?????

אתה זה הדורש בדוגמטיות כל משפט בלי שתבין אותה בכלל.

מה עושה אותם אחים ? את זה אתה צריך לשאול דבר ראשון, ואחרי זה תזעק אחיכם יבואו למלחמה וגו'.

כנראה לא למדת ליבה חרדית אז אייך תבין ?
ובכן אני הסביר לך. בני ראובן וגד רצו משהו שכל העם כבש לעצמם. וכאן נשאלת השאלה למה מה שכל העם כבש יחד (= אחים, כולמר עכשיו הם נהפכים לאחים) תהיה שלכם והם לבד ילכו לכבוש לעצמם בזמן שהם עזרו לכם לכבוש את שלכם ??

תחשוב על מצב כזה שכל העם נלחם וכובש ביחד ורק שבט אחד מתיישב, כך שבכל התקדמות יורד שבט מהלחימה. 

ולכן "היחד" של כיבוש נחלת ראובן וגד הופך אותם לעניין זה לאחים. מכאן הזעקה למה שלא תעזרו לאחים כמו שעזרו לכם.

אבל במציאות היום מה בדיוק עושה אותם אחים ? זה שאתה אוכל אותם לארוחת הבוקר בכל יום ???
זה שאסור לו לאגור מים ? זה שהארץ ומשאבי הארץ נגזלת ממנו ונמכרת לזרים כמו את הגז הטבעי ואת ים המלח ?

תוקן על ידי maxmen ב- 29/07/2014 17:23:06

תוקן על ידי maxmen ב- 29/07/2014 17:32:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 16:48 לינק ישיר 

מואדיב כתב:

שנית, אכן למצוות לולב יש זמן קבוע, מה שאין כן למצוות עזרת ישראל מצר.

אולם דומני שיש להחיל כאן את אותו העקרון המובע בדברי חכמינו במשנה "ושוב יום אחד לפני מיתתך". וכי אדם יודע מועד מיתתו וגו'.

אף כאן, אם אינך יודע יום בו תיאלץ להחלץ לעזרת ישראל מצר, שמא עליך להכין עצמך כשאפשר, ולא להמתין עד שיהיה מאוחר מדי, ואז לפטור עצמך בכך שאינך מלומד מלחמה, ועליך להסתפק בתיקון דרכים ואספקת מים.

לגבי זמן מלוכה, דומני שאני חולק עליך. מצוות עזרת ישראל מצר אינה רק כשמלכי בית דוד מולכים עלינו, ואכמ"ל.

ולגבי שבט לוי - חתן מחדרו וכלה מחופתה, ואתה בא לי עם שבט לוי? לא נפטרו שבט לוי ממלחמת מצווה כלל וכלל!

דבריך אינם סבירים בעליל. האם אני צריך ללמוד את כל הדברים שאולי יעזרו לי לקיים מצווה?! גם אחרי שמישהו היה בצבא, אולי הוא ימצא את עצמו בפיגוע, ולכן יש לו חיוב ללמוד לירות באקדח ולשאת תמיד נשק. וכמובן שיש גם חיוב לעשות קורס מד"א שמא תהיה סיטואציה שבה זה יוכל להציל חיים, אבל למה רק קורס מד"א - כל אחד צריך ללמוד רפואת חירום. וכמובן שבל נשכח גם כיבוי אש ועוד דברים רבים נוספים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 14:45 לינק ישיר 

כותב מימוני: בימי אבותינו, נניח דוד המלך, לוחמה לא חייבה הכשרה. ... כלי המלחמה היה חרב אבל גם מקל ארוך וחזק ... והלוחם היה איכר או איש מקצוע עד לרגע שבו תקף האויב. מהרגע ההוא, תפס כל אחד בכלי השימושי הקרוב ויצא לקרב. אחד נגד אחד.

התאור הזה יפה לאספסוף היוצא לפרוע פרעות. צבא צריך להיות מאומן לפעולה מאורגנת ומשותפת של כל יחידותיו, כוחות העזר שלו, והפיקוד הצריך לדעת לשלוט בכח ולכוון אותו. כל העניין הזה מכונה 'אמנות מלחמה', והוא דורש לימוד הכנה וארגון של שנים. ודאי שהידע והמקצועיות של החייל הפשוט היתה נמוכה בהרבה מזו של מפקדים, ועדיין היה עליו לדעת להילחם במשולב עם האחרים ולבצע תמרונים בעת קרב, הדורשים אימון ותרגול ממושכים. יחשוב הקורא מה נדרש מצבא מצרי, אשורי, בבלי וכדומה, היוצא למסע קרב וכיבוש בארץ ישראל.

איננו יודעים על הישיבות שקיימו דוד או אחאב עם שרי הצבא שלהם ואיך אלו מכינים את הצבא שלהם. יחשוב הקורא אלו הכנות יהיה עליו לערוך אם הוא מתכוון לצאת למסע רגלי של הנאה מירושלים לרבת עמון, וידמה מה היה על יואב לארגן במסע מלחמה נגד בני עמון.

צבא מודרני מורכב ומתוחכם ללא השוואה מן הצבא בעת העתיקה. מקצועות צבאיים רבים דורשים לימוד אקדמי ולימוד במכללות צבאיות ברמה גבוהה מאד.  סתם אזרח שיצורף לכח הלוחם יכול לשמש בשר תותחים [מסה של חיילים הנחשבים פחותים בערכם הצבאי, ונשלחים לחזית הקרב בידיעה שרובם יהרגו ללא תועלת, באש המכוונת אליהם]. מדינה נייטראלית כשוויץ מחזיקה צבא מילואים מאומן היטב. הסובר כי נתן להעמיד צבא על ידי גיוס אזרחים סתם, נתינת רובים לידם ושליחתם הישר לשדה הקרב, לוקה בשכלו.

עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 13:03 לינק ישיר 

מה שמגוחך כאן  שהחרדים קוראים לעצמם שבט לוי ובכך פוטרים עצמם מן האחריות.

כל התירוצים שלהם הם תירוצי סרק שלא ממין העניין.

על כל מילה בתורה הם דורשים  דרשנות מפוקפקת אבל מתעלמים מהפשט הפשוט ,מהקביעה המוסרית הנוקבת עד התהום  שנאמרה בתורה:

האחיכם יבואו למלחמה ואתם תשבו פה?????

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 12:29 לינק ישיר 

מואדיב,כמובן שדין שבט לוי הוא אף במלחמת מצוה כמבואר ברמבם סוף הלכות שמיטה ,ואינם מיוצאי צבא בישראל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2014 09:56 לינק ישיר 

yerubaal כתב:
אני מסכים עם הרב מיימוני שנימוק ג' שהביא הוא עיקר הטעם לא להתגייס וזו אכן אחת ההגדרות המדוייקות ביותר לחרדיות: זה שמעדיף את העולם הבא של עצמו על פני העולם הזה של אחיו

קשה הגדרתך, קשה וכואבת.

דדווח על תוכן פוגעני

מיימוני כתב:

...

והיום? היום מלחמה היא התמקצעות. אפילו בדור של, נניח, מלחמת יום כיפורים, היה צריך ללמוד איך להתנהג בשדה הקרב. איך יורים ואיך משתמשים בכלל ברובה, איך מוצאים מחסה, איך מאתרים את האויב, ועוד ועוד.וצריך היה לרכוש כושר גופני ועוד תכונות שאיני יודע את כולן.לפיכך, מי שיקח אדם מן הישיבה או המשרד או מכל מקום לשדה הקרב בלי הכנה ארוכה, שולח אותו כמעט לההרג.לפיכך, אם במלחמת מצוה יוצאים הכל, ואם מה שיש לנו כאן בארץ הוא מלחמת מצוה, אזי צריך להתגייס מראש כדי להקדיש חודשים להכנות הנאותות.
...
...

ראשית דבריך נכוחים היו, ואז עברת לכורסת הסוציולוג שאתה כל כך מחבב.

ואני, לא ניתוח מהכורסה מבקש אני ממך, אלא שאלה אחת לי, לאותם שמחשיבים עצמם רודפי האמת. האם אתה יכול לחיות בשלום עם מצב בו מצוות נדחות בסברות כרס של הכורסה? אם הבעל הוא ...

דדווח על תוכן פוגעני

חסדא כתב:
ראשית אתייחס להשואה,
מצןת לולב יש לו זמן קבוע והוא מצוה חיובית ,
הרמבם בפי המשניות כתב שגם להציל מיד צר הוא מלחמת רשות ,
הרמבם מדבר רק בשעה שיש מלוכה לישראל ולכן אתה מוזמן לנסוע לאוגנדה ולא להלחם,
עוד ועוד כבר דובר ונכתב רבות על שבט לוי ולא הם בלבד אלא....

ושוב מה לך כי תלין אחרי..http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=71451

ראשית, תודה על אזכור הסתירה בדברי הרמב"ם, אם כי כפי שכבר כתב רבינו ירוחם לעיל, אין פוסקים הלכות מהפירוש למשנה, אלא ממשנה תורה - והלכה במקומה עומדת.

שנית, אכן למצוות לולב יש זמן קבוע, מה שאין כן למצוות עזרת ישראל מצר.

אולם דומני שיש להחיל כאן את אותו העקרון המובע בדברי חכמינו במשנה "ושוב יום אחד לפני מיתתך". וכי אדם יודע מועד מיתתו וגו'.

אף כאן, אם אינך יודע יום בו תיאלץ להחלץ לעזרת ישראל מצר, שמא עליך להכין עצמך כשאפשר, ולא להמתין עד שיהיה מאוחר מדי, ואז לפטור עצמך בכך שאינך מלומד מלחמה, ועליך להסתפק בתיקון דרכים ואספקת מים.

לגבי זמן מלוכה, דומני שאני חולק עליך. מצוות עזרת ישראל מצר אינה רק כשמלכי בית דוד מולכים עלינו, ואכמ"ל.

ולגבי שבט לוי - חתן מחדרו וכלה מחופתה, ואתה בא לי עם שבט לוי? לא נפטרו שבט לוי ממלחמת מצווה כלל וכלל!

דדווח על תוכן פוגעני

בר_בי_רב כתב:
דבריך יפים.
אך אתה הרי יודע שחז"ל בטלו נטילת לולב בשבת שמא יעבירנו ד"א, חזינן שאפי' מצוות עשה דאורייתא ניתן לחכמים לבטל בגלל חשש עבירה, ומדובר במצוה עצמה ולא את ההכנה אליה, ולכן ניתן גם להבין את ביטול ההכנה למצוה של עורכי המלחמה, מחמת החשש שלא יגיעו לידי עברה.
(כמובן שאני יודע שניתן לחלק ולהתווכח, רק יש כאן תשובה מסויימת מעין השאלה).

חז"ל אכן ביטלו כפי שאמרת.

לא זכור לי, ושמא קוצר דעתי בלבד הוא, שחז"ל צמצמו או הגבילו כך את מצוות עזרת ישראל מצר.

יתר על כן, גם כשדחו נטילת לולב מפני השבת, בשנים בהם אינו חל בשבת, לא נתבטלה החובה להכין ארבעת המינים לפני כניסת החג - והדרא קושיה לדוכתיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 20:48 לינק ישיר 

צופרהנעמתי כתב:
מיימוני וכולם
ואולי יותר נוח לא להתגייס?

האיום האמיתי היא לא הבריונות של שני הצדדים שכל העולם נגד ומתי שהוא שניהם יצטרכו להפסיק את הבריונות שלהם כך שהצבא והגיוס באמת מיותר.

האיום האמיתי היא כמובן הבעיה הדמוגרפית, וכאן מי שמתפנק ויותר נוח לו זה דווקא לא החרדים, ודווקא החרדים מקדישים את כל חייהם ועמלם בשביל כך.

אז אנא בלי דמגוגיה זולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 20:34 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
מקס, עכשיו אתה מטיף לטבח כל הערבים?

ד.א. לדעתך מוצא הפלסטינים מהכנענים?

איפה ראית שאני מטיף למשהו ? גם התורה לא מציע דבר שכזה (לטבח ???) התורה מציע איום אסטרטגית שהם יברחו הרי חייבים להשאיר את צד הרביעי פתוח (לא כפי ששרון עשה בסיני שסגר על המצרים מכל כיוון).
הנה עובדה שלא גרשו אותם (יש ביקורת גדולה על שבטים שלא גרשו את יושבי הזרים בנחלות שלהם.) גם את הגבעונים לא גרשו או הרגו אחרי שהתברר ששיקרו. כך שגם מבחינת התורה וגם מבחינת ההלכה למעשה במציאות ההיסטורית אז, לא טבחו בהם בלי שנתנו להם דרך לברוח.

אבל גם את זה לא חשבתי לומר ולהטיף כלומר לגרש את הערבים גם לא עולה על מחשבתי לרגע אז מי מעלה על מחשבתו לטבוח ??

אני רק באתי להסביר את התנאים הראשונים שבלעדיהם אין טעם לצטט קטעי הלכות. ואין טעם לנסות להקים ממלכה יהודית.

אם כי במציאות העכשווית אני חושב שצריך שכל ילד בעולם יבין למה אנו טוענים על זכותינו על ארץ ישראל.
מהן החשיבה הבסיסית שלנו שלדעתינו צריך להיות מיושמת כלפי כל ילד בכל העולם. שכל נולד מקבל חלק בחלוקה של נח ובניו אחרת הקניין לא קביל על פני כל קנה מידה תבונית תורנית. כלומר גם מצד התורה והנ"ך וגם מצד התבונה הטהורה של קאנט = הצו הקטגורי.

כל ילד בעולם חייב לדעת מה אמר חם ובניו לאחיהם כנען.

(מ) וילך חם ובניו אל הארץ אשר נפלה לו בגורל נחלתו אל ארץ הנגב. (מא) וכנען ראה את ארץ הלבנון עד נחל מצרים כי טובה היא מאוד, ולא הלך אל ארץ נחלתו מערבה לים. (מב) וישב בארץ לבנון ממזרח וממערב לארץ הירדן ועש שפת הים לארכו.
(מג) ויאמרו אליו חם אביו וכוש ומצרים אחיו לאמור: <*>הן נאחזת בארץ לא לך, אשר לא נפלה לנו בגורל. (מד) לא תעשה כן, כי אם תעשה כה אז נפול תפול בחרב גם אתה גם בניך בארץ והייתם לאלה. (מה) כי בחוזק החרב נאחזתם, ובחזקת החרב יפלו בניך ונכרת לעולם. (מו) אל תשב בארץ מגורי שם, כי לשם ולבניו נפלה בגורל לנחלה. (מז) ארור אתה וארור תהיה מכל בני נוח, באלה אשר נשבענו לפני השופט הקדוש ולפני אבינו נח. (מח) ולא שמע בקולם, וישב בארץ לבנון מן חמת עד לבוא מצרימה, הוא ובניו עד היום הזה, על כן קרא לארץ ההיא כנען.

לסיכום:
זה הבסיס החשיבתית של היהדות. ואמור להיות החשיבה של כל בני אנוש התבוניים, בלעדיו כל ניסיון לצטט הלכות בלי כל התנאים של החשיבה הכוללת ?! היא דמגוגיה זולה וברות ושטחיות ולפעמים גם רשעות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 20:07 לינק ישיר 

מקס, עכשיו אתה מטיף לטבח כל הערבים?

ד.א. לדעתך מוצא הפלסטינים מהכנענים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 19:08 לינק ישיר 

הנושא כל כך נדוש כבר. הרי מה הטעם לצטט הלכות בלי להבין את הבסיס להלכות האלה מתי הם רלוונטיים ומתי לא.

ובכל זאת השבת למדנו מהן הבסיס הראשונית לכל השאר בהמשך כמו הלכות וכדומה.

במדבר פרק לג 

(נ) וַיְדַבֵּר יְקֹוָק אֶל מֹשֶׁה בְּעַרְבֹת מוֹאָב עַל יַרְדֵּן יְרֵחוֹ לֵאמֹר:
(נא) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם כִּי אַתֶּם עֹבְרִים אֶת הַיַּרְדֵּן אֶל אֶרֶץ כְּנָעַן:
(נב) וְהוֹרַשְׁתֶּם אֶת כָּל (הדגש כאן הוא על ה"כל" ) יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ מִפְּנֵיכֶם וְאִבַּדְתֶּם אֵת כָּל מַשְׂכִּיֹּתָם וְאֵת כָּל צַלְמֵי מַסֵּכֹתָם תְּאַבֵּדוּ וְאֵת כָּל בָּמוֹתָם תַּשְׁמִידוּ:
(נג) וְהוֹרַשְׁתֶּם אֶת הָאָרֶץ וִישַׁבְתֶּם בָּהּ כִּי לָכֶם נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ לָרֶשֶׁת אֹתָהּ:
(נד) וְהִתְנַחַלְתֶּם אֶת הָאָרֶץ בְּגוֹרָל לְמִשְׁפְּחֹתֵיכֶם לָרַב תַּרְבּוּ אֶת נַחֲלָתוֹ וְלַמְעַט תַּמְעִיט אֶת נַחֲלָתוֹ אֶל אֲשֶׁר יֵצֵא לוֹ שָׁמָּה הַגּוֹרָל לוֹ יִהְיֶה לְמַטּוֹת אֲבֹתֵיכֶם תִּתְנֶחָלוּ:

וכאן מגיע התנאי האולטימטיבית שבלעדיו לא מתחיל כלום, ואפי' יותר מיזה שבלעדיו האלוהים נגדינו כלומר יגרש אותנו מכאן כמו שרצה לגרש אותם מכאן.

(נה) וְאִם לֹא תוֹרִישׁוּ אֶת יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ מִפְּנֵיכֶם וְהָיָה אֲשֶׁר תּוֹתִירוּ מֵהֶם לְשִׂכִּים בְּעֵינֵיכֶם וְלִצְנִינִם בְּצִדֵּיכֶם וְצָרֲרוּ אֶתְכֶם עַל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתֶּם יֹשְׁבִים בָּהּ:
(נו) וְהָיָה כַּאֲשֶׁר דִּמִּיתִי לַעֲשׂוֹת לָהֶם אֶעֱשֶׂה לָכֶם

התורה והאלוהים מבטיחים מראש שאם נשאיר אותם כאן, אז הוא בעצמו יגרש אותנו מכאן. וזה מה שקורה במציאות.

המציאות היא שבמקום שיחשבו שיש לנו מצווה דתית להשמיד אנשים נשים וטף בלי רחם, כך שהם יברחו מכאן. אז אנו שולחים את הצעירי חמד עם נגמ"ש מדגם סוסיתא משנות השבעים  של המאה הקודמת להיות הרוגי מלכות.

לסיכום:
יש כאן ניסיון דבילי לגייס את הספרות היהודית לשם לשלוח ילדים לגוב האריות עם נגמ"ש מדגם סוסיתא,
בזמן שכל שר בממשלה מפחד לנסוע בתל אביב (בתוך הממלכה שלו עצמו) בלי מכונית משוריינת מדגם 2014 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 16:21 לינק ישיר 

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2014 16:14 לינק ישיר 

.

חסדא - תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ג' חלקים. על מלחמת מצווה, ועל גיוס
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext