| נשלח ב-18/8/2014 08:13 |
|
| |
עבודת ה' לשמה מה היא
זה המקור שכעת זמין לני אבל כמדומני שבכל הספרות היהודית נמצא למכביר דוגמא כזאת- כתב בסמ"ג בביאור מצוות אהבת ה' וזה לשונו אבל המעלה הטובה והעליונה בעבודת ה' היא הכתובה אצל יחוד שמו ואהבת לעבוד את הבורא שלא ע"מ לקבל פרס ויחשוב בליבו הטובות שעשה לו הקב"ה כבר שבראו מטיפה סרוחה [וכאן מאריך הסמ"ג רבות בטובות הי"ת עם ברואיו] והיאך יוכל אדם הנבזה והנכאה לעשות מצות כל כך שיוכל לגמול הטובות שעשה הקב"ה עמו כבר עכ"ל ודבריו מופלאים מאד שהרי עבודת ה' היא ערך בפני עצמו, הערך הנשגב והמוחלט היחיד [לפי שהוא מיוחס למצוי המוחלט היחיד], לעשות רצונו ולעובדו בלבב שלם משום שהוא אלוקים דהיינו מחויב המציאות, ולא משום הכרת הטוב שהוא ערך אנושי ששייך בכל אדם שעשה לו טובה [אלא שבהקב"ה שייך הרבה יותר בלא השוואה], מכל מקום אין זה ערך של עבודת ה' מפני שהוא ה' אלא מפני איזה סיבה היסטורית שבדרך מקרה קיימת כלפי ה' אבל כך גם אם היה בן אדם מטיב לו היה מכיר לו טובה וכמובן שאי"ז עבודת ה' לשם שמים, ואין כאן אלא אותו ערך בדיוק של הכרת הטוב לאדם שהוא מופנה כלפי אלוקים. דהיינו שיש להבחין בעבודת ה' לשמה כדלהלן א] שזהו ערך שמודה בו רק המאמין ואפיקורס חלוק על זה בעצמו ואומר כי שוא עבוד אלקים, ולא שהם נחלקים אם קיום המצוות משתייך לערכים קיימים של הכרת הטוב שהכל מודים בהם המאמין והכופר והמחלוקת ביניהם היא עובדתית האם באמת הקב"ה הוא הזן ומפרנס מביצי כינים עד קרני ראמים וממציא לכל נמצא או לאו. ב] שתכליתו מכוונת לשם עצמו, לעבודת ה' לשמה, בלא התכוונות ככלי לערך אחר שקיים במקרה במעשים שה' ציוה עליהם. ג] שהערך בזה הוא מכוון לה' מצד מה שהוא דהיינו מחויב המציאות ולא מצד פעולותיו כבורא העולם, דאל"כ גם ערך זה של עבודת ה' אינו ערך מוחלט אלא ככל שאר הערכים, אולי גדול מהם, אבל אין בו אחרות מוחלטת. והנה ברור וא"צ לפנים שמכלל עבודת ה' הוא גם לכוון את החוש המוסרי למידות ותובנות וחוויות מסוימות שאינם תלויות מצד עצמן בקיום הערך של עבודת אלוקים, ובכללם להכיר טובה למטיב לו, אבל מ"מ ע"י ניתוח החוויה אפשר לבחון אם האדם תופס אותה כחלק מן העיקר של עבודת ה' או כדבר בפני עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2014 12:29 |
|
| |
בפ"י מתשובה אין צווי לאהבה. יש "אין ראוי..." "וצריך.." בלבד
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2014 19:58 |
|
| |
כבר שאלתי
אדם קם השכם בבוקר במקום להמשיך לישון כי הוא עייף- הולך לבית הכנסת להתפלל במניין- שנמשך זמן רב על חשבון דברים אחרים שהוא צריך לעשות, אם הוא לא חושב לשמה. אז זה לא לשמה? אז לשם מה זה? סתם?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2014 18:04 |
|
| |
אי אפשר לצוות על עבודה מאהבה? ראה הלכות תשובה פרק י.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2014 08:41 |
|
| |
כמה מחשבות על לשמה/שלא לשמה 1. בתורה אין הרבה תיאולוגיה. עיקרה הוא מצוות – מעשים ולא כוונות. גם בחלק הסיפורי אין הרבה ומה שיש ניתן לפרשנויות רבות. 2. אמנם קו בולט, בפרט בספר דברים, הוא המיסחור של המצוות (אם שמוע – עשב בשדך, ואם לא – ועצר), אבל קשה מאוד להוכיח מכאן אודות המטרה או השאיפה הסופית. זו פניה הנעשית לציבור גדול, שעדיין יונק מסורותיו מבית עבדים. 3. אכן, הרמב"ם מבאר כי לא הובא בתורה ה"שכר" האמיתי (או השלמות האמיתית) כי העם לא היה בשל לכך. 4. יש יומרה עצומה לדעת את כוונותיו של ה' שלא פורשו במפורש. 5. מאוד ייתכן שהרמב"ם התכוין שהיות ואין אנו יודעים מה ה' "רוצה" (עצם המונח פרדוקסלי לשיטתו, ולא רק לשיטתו) הדיון בזה עקר. תחשוב כך או כך, מה זה משנה ובלבד שתקיים מצוותיו. התורה התעלמה מכך (דבריה על עשב כשכר היו לעם עבדים – רועים). אולי אפילו התורה הניחה לנו "להתקדם" עם הספקולציות. אולי באמת גדולים מהעם אז חשבו על שכר ועונש של עשב מול קוצים, כמה דורות לאחריהם על שכר לגופות שיקומו בתחה"מ, וכמה דורות מאוחר יותר על שכר לנשמה, ומאוחר יותר (הרמב"ם) על שלמות ומאוחר יותר (ליבוביץ) על עשיה לשמה טהורה, ומי יודע מה מחרתיים. 6. ועוד - אי אפשר לצוות על עבודה מאהבה, שלא לשם שום נטיה אישית. או שיש לך את זה או שלא. ברור שלרוב האנשים – אין (לקחתי עצמי כמדגם). לכן אין טעם לתורה לדבר על כך. מי שכזה – יהיה כזה ללא הצווי. מי שלא – יהיה כפי שהינו, אוהב שכר או ירא עונש. גם אדם גדול וצדיק יכול להיות שייך למחלקת ה"לא אוהבים". [אולי אדם יכול לאלף עצמו לאט לאט לאהבה. מסופקני. ומדוע שיעשה זאת כל זמן שאינו כזה? רק מיראה...אז היכן זה מתחיל]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 16:33 |
|
| |
זבחוטם כן - תבדוק איך הסמ"ג הביא את המצוות הראשונות ותשווה אותם לרמב"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 16:00 |
|
| |
אכן תמיהה רבתי.
כנראה שזה מה יש. (כלומר זאת היתה השפה היחידה הרלוונטית לימיהם. וצ"ע)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 15:53 |
|
| |
| פתיאמי כתב: |  | אם אתה מרגיש חייב לשמור את מצוותיו של אותו אלוהים העומד מעליך - אתה חווה זאת בכל העוצמה!
זו החוויה עצמה.
ומאד קשה לפרוט זאת לגורמים.
איזה חלק בתפיסתינו בתפוח מכונן בנו את העונג מנגיסת התפוח: החמצוציות, העסיסיות, הפריכות, או שמא כולם יחד מביאים לנו את ההרמוניה של חויית העונג. |
|
אני מקבל את הגישה שלך כלגיטימית, [אני לכשעצמי סבור שכיון שעבודת ה' היא ערך בודאי אפשר לנתח אותה ולראות מה עיקר ומה טפל].
אבל גם לדבריך קמה התמיהה וגם ניצבה מה ראו רבים מגדולי הדורות ביהדות להעמיד את חובת עבו"ה על הערך הבינוני של הכרת הטוב, זה ממש תמוה ואפילו מקומם, האם רגש קדושה יכול לבוא מהכרת הטוב, האם זו היתה החווייה הדתית של הסמ"ג לדוגמא?!
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 15:43 |
|
| |
אם אתה מרגיש חייב לשמור את מצוותיו של אותו אלוהים העומד מעליך - אתה חווה זאת בכל העוצמה!
זו החוויה עצמה.
ומאד קשה לפרוט זאת לגורמים.
איזה חלק בתפיסתינו בתפוח מכונן בנו את העונג מנגיסת התפוח: החמצוציות, העסיסיות, הפריכות, או שמא כולם יחד מביאים לנו את ההרמוניה של חויית העונג.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 15:27 |
|
| |
| פתיאמי כתב: |  | | אכילת עץ הדעת. תפיסתך את עצמך ביחס לאלוהים. |
|
אפשר לומר שהפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית שלך די מעניינת, אבל כמדומני שהחמצת את העיקר.
אני מבין שתפיסתי את עצמי מול האלוקים היא מכוננת את החיוב שלי, אבל מה מהותה, זה שאני בריה קלה ועירומה והוא מחויב המציאות האמת המצוי היחיד או זה שהוא הזן אותי ומפרנסני ואני מחויב לו גמול וטובה על זה.
במילים אחרות איזה חלק בתיפסתינו באלקים מכונן בנו את החיוב לשמור את מצוותיו?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 14:57 |
|
| |
אכילת עץ הדעת. תפיסתך את עצמך ביחס לאלוהים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 14:55 |
|
| |
| זבחוטם כתב: |  |
מה מיחד את ה' כמצווה יותר נכבד לשמוע בקולו, כי ה' ברא אותי, שומר עלי או כי ה' הוא מחויב המציאות. |
|
מה שמחייב אותך הוא עומדך עירום לפני ה' בגן מתחבא ממנו והוא שואל אותך "אייכה?" במילים אחרות. אותו רגש של ידיעת טוב ורע ושל ידיעת הבושה בעירום - הוא המכונן של היחס שלך לאלוהים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
| נשלח ב-18/8/2014 11:16 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | | זבהא גופא קשיא - מדוע ציווי מחייב, ובלשון העם, לא בא לי, אז מה. ואם כתבת שציווי מחייב, אז מהי מודעה רבה לאורייתא?וראה גם: ודו"ק תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/08/2014 10:58:17 |
| עמוק מידי בשבילי
הציווי לא מחייב את מי שלא בא לו, הציווי מחייב את מי שבא לו, זה ממהותום של המושגים ציווי וחיוב. ציווי הוא תופעה סוביקטיבית נפשית אוטונמית.
מכל מקום הדיון שאני מעלה איננו דיון בפילוסופיה אנליטית בשביל לעשות כאן אנליזה של המושג חיוב והכרח. אני התקדמתי כבר הלאה. מערכת החוקים של מדינת ישראל מחייבת את האזרח לא בגלל שמחשב פלוני הדפיס אותה או קלדן פלוני הקליד אותה אלא בגלל ש120 אנשים אלמונים קבעו אותם, וכשאני דן מה מיחד את האנשים האלו שלכולם יש אף? או שלכולם יש כובע צהוב? אז התשובה היא שכולם הם חברי כנסת. ולכן אני שאלתי למה חוקיו של ה' מחייבים אותי ובנוסח אחר מה מיחד את ה' כמצווה יותר נכבד לשמוע בקולו, כי ה' ברא אותי, שומר עלי או כי ה' הוא מחויב המציאות.
הדיון של מודעה רבה לאוריתא הוא שוב כלפי קבלת התורה דהיינו תריג מצוות שעמ"י לא היו מחויבים בהם מצד עצמם.כמובן שעדין לא הסברתי כלום, שהרי א"כ אין מעמד הר סיני אלא האירוע שבו הקב"ה העמיד את תרי"ג הציווים האלו באותה שורה של ז' מצוות בני נח שהאנושות חייבת מצ"ע בלא ברית אלה ושבועה. אבל יש להצביע בזה כי ענין הברית שם הוא מורכב הרבה יותר.
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 11:22:04
תוקן על ידי זבחוטם ב- 18/08/2014 11:34:45
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:58 |
|
| |
זב הא גופא קשיא - מדוע ציווי מחייב, ובלשון העם, לא בא לי, אז מה. ואם כתבת שציווי מחייב, אז מהי מודעה רבה לאורייתא?
וראה גם: ודו"ק
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 18/08/2014 10:58:17
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:30 |
|
| |
בעלבעמיו
תודה על הקישור
הערתך מהברית וכו' זהו נימוק שהתורה מעלה על התייחדות עמ"י בקבלת התרי"ג מצוות, אבל כמובן לפי אמונתינו החובה בעצם לשמוע בקול ה' קיימת בלא זה וכמו ז' מצוות בני נח
מכל מקום הערה זו חשובה מאד, מה צריך ברית ולמה לא מספיק ציווי של השם, כמדומה שגדולי הדורות האריכו בזה [כעת זכור לי מבעל העקידה ומהר"ל מפראג].
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2014 10:08 |
|
| |
זבחוטם ראה בפרשת ניצבים מדובר על ברית, והחיוב לקיים ברית הוא כנראה הנחת יסוד. במקומות אחרים מדובר על ה' שהוציא אותנו מבית עבדים ולכן עלינו להיות עבדיו?
|
|
|
|
|