| נשלח ב-31/8/2014 23:30 |
|
| |
פתרון חידת חיבור התורה
משה כתב, כתב זאת זיכרון בספר (שמות יז), ויכתב משה את כל דברי ה' ספר הברית (שמות כד), כתיבת המסעות (במדבר לג). משתמע מכך, שרק זאת כתב משה ולא השאר. המגילות שכתב משה נשתמרו כמגילות עד תקופת בית שני.
ספר בראשית וחצי שמות חוברו ממקורות שונים, ובספר בראשית המקורות סומנו ע"י שינוי שם ה'. זמן חיבורם הוא בתקופת שלמה. ואף כאן הם נשתמרו כמגילות עד תקופת בית שני.
מעשה המשכן ספר ויקרא ובמדבר חוברו ע"י כהן בתקופת שלמה, והם נשתמרו כמגילות עד תחילת בית שני. בידי יחזקאל היו קבצי תורת כהנים שונים ממה שבויקרא.
ספר דברים חובר ע"י כהן מיד אחרי תקופת שלמה, ויש בו הטפה כנגד חטאי שלמה, ודגש על המקום אשר יבחר ה'. בנוסף כמות המתנות לכהנים ירדה, ובמקומם יאכלו הבעלים בעצמם. מחבר ספר דברים הכיר גם את שאר מגילות התורה, אולם הוא כתב לפי הגרסאות שבידו. ספר זה היה הראשון שהתפרסם בציבור כספר מספרי התורה בתקופת יאשיהו, ושאר החומר של שאר הספרים היה עדין כמגילות, וחיכו לגואל שיחבר את כל קבצי התורה לנוסח אחד מהוקצע.
כל מגילות התורה חוברו לכדי ספר אחד גדול, הכולל בתוכו חמשה ספרים, בתחילת בית שני, ע"י עזרא הסופר.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 31/08/2014 23:39:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2016 22:01 |
|
| |
אני חוזר לדברי דרום חוקר בעמוד 16, מקוה שאני לא כופל את דברי מישהו בעמודים שבינתיים: דרום חוקר התפעל מדברי רד"צ הופמן בנוגע ליישוב הסתירה בדיני קרבן הפסח, וזה לשונו:
בכלל אין כל צורך לסברות כאלה שהרי מתוך הכתוב בדברי הימים ב לה נפתרות כל הבעיות. שם פסוק ז נאמר וירם יאשיהו לבני העם צאן כבשים ובני עזים הכל לפסחים שלשים אלף ובקר שלשת אלפים, ושם פסוקים ח-ט ושריו וגו' הרימו לכהנים נתנו לפסחים אלפים ושש מאות, ובקר שלש מאות וגו', שרי הלווים וגו' לפסחים חמשת אלפים, ובקר חמש מאות. ושם פסוק יג: ויבשלו הפסחים באש כמשפט וקדשים בשלו בסירות וגו'. מן הפסוקים האלה הננו רואים בבירור כי רק הטלה הובא בתור פסחים ממש, בעוד שהבקר לא היו אלא קרבן חגיגה וכמו שלימדונו רבותינו זכרונם לברכה בספרי. אם כן עלינו לפרש את הפסוק לפנינו כך, המלה ובקר אינה מתייחסת אלא לוזבחת ולא לפסח, כלומר וזבחת צאן לה' אלקיך בתור פסח וגם בקר בתור חגיגה, אפשר לפרש יותר טוב, מלת פסח בפסוק זה אינה מתכוונת דווקא לקרבן הפסח במובן המצומצם, אלא לכל הקרבנות השייכים לפסח. הרמב"ן ותרגום יונתן מפרשים כי צאן ובקר פירושו כמו וצאן ובקר, כלומר הכתוב מצוה לזבוח את הפסח וגם עוד צאן ובקר בתור חגיגה. אכן צדקו דבריו, סתירה זו יושבה כראוי, בעקבות המסורת בפרשנות ספר דברים, המצויה בספר דברי הימים. אני לא מבין מה ההתפעלות. נניח שאנו מקבלים את הפשט הדחוק ב"וזבחת פסח לה' אלהיך צאן ובקר", שבינינו - כולי עלמא מודו שאף אחד לא היה חולם לפרש כך אם לא היינו יודעים את הכתוב בספר שמות, אבל "ויבשלו את הפסח באש כמשפט"?! כאן הגזמת בן ימיני: ידוע, ולא רק מכאן, שספר דברי הימים משתדל בכל מאודו ליישב סתירות שונות וקושיות בספרי התורה, ואחד התירוצים שלו כאן הוא שמה שכתוב 'ובישלת ואכלת' היינו בישול באש, אף שאין לשון כזו בשום אחת מתקופות הלשון העברית, גם לא בלשון חכמים! אז מה יש לנו כאן? נסיון מוקדם מאוד לתרץ את הסתירה בין ספר דברים לספר שמות, ואנו רואים שהסתירה הזאת הציקה כבר בתקופה שנכתב דברי הימים, אבל לבוא ולומר שמכאן הוכחה שזו כוונת התורה? אתמהה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 19:11 |
|
| |
מעניין אם את כל חומרות רבי יהודה החסיד אתה גם מקיים באדיקות... גם אם הוא אמר זה לא יכול להיות נכון. לא יתכן שדוד המלך ישנה את התורה ואף אחד לא ידע מזה עד שבא רבי יהודה החסיד...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 11:57 |
|
| |
הפלא ופלא. אותו סיפור מסופר על רש"י. איפה האמת בהא הידיעה?
"מסופר שאימו של רש"י עמדה בסימטה הזאת, היא הייתה בהריון של רש"י, שלהיריון הזה היא חיכתה שנים רבות, מה שקרה זה שפרש עם סוס ועגלה שדהר במקום בה לדרוס אותה, ואז היא פשוט נשענה על הקיר, והקיר זז ושקע פנימה, מה שהציל את חייה, וכמובן את חיי רש"י הקדוש".
הקיר שהציל את אימו של רש"י"
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:45 |
|
| |
ד"ח לא כדאי להעביר איזו אנליזה למקור שהבאת?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:22 |
|
| |
אם רוצים אנו להבין את שבילי חשיבתו של רבי יהודה החסיד, צריכים אנו לדעת שבנערותו הוא לא היה חסיד, אלא פנה אחרי מעשה שובבות, ורק בבגרותו התחיל להיות חסיד, כך שהוא הכיר את העולם ואת דעותיו.
שובבותו של רבי יהודה החסיד בנערותו, מתוך הקדמה לספר חסידים, מוסד הרב קוק, גם אם לא נקבל את סיפור שם ה', נקבל את סיפור שובבותו.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 26/10/2014 10:23:21
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:11 |
|
| |
אני רוצה לו מר שהזייפן חי בתקופתו, ואולי הוא ידידנו תלמיד טועה. למי היה אינטרס? לך תדע
באופן עקרוני אני נגד תירוצים כאלה, אבל אין להכחיש שדברים אלו נראים מוזרים, ובפרט הקלילות שבה הוא זורק את זה. השווה ראב"ע שחי באקלים פלורליסטי בהרבה ומעז בקושי לרמוז בסודי סודות במקרים בהם חרב מוטלת על צוואר הפירוש הקנוני. לא שאני בטוח בדברי, אני רק מעלה אפשרות.
תוקן על ידי אריאל73 ב- 26/10/2014 10:14:57
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:59 |
|
| |
ברור שהזייפן לא חי בימנו.
אולם אם מצאנו שבני התקופה מעתיקים מספרו, מכאן שכך כתב.
ובכלל למי יש אינטרס לזייף את ספרו של רבי יהודה החסיד.
תירוץ הזייפן, הוא תירוץ של תלמיד טועה, אבל לא היו תלמידים טועים, ולא זייפנים, כל אחד כתב מה שנראה לו, ואם לא מסתברים דבריו, חולקים עליו ודי בכך. אין צורך לכתוב תירוצים מוזרים.
ואם רוצים אנו להבין את שבילי חשיבתו של רבי יהודה החסיד, צריכים אנו לדעת שבנערותו הוא לא היה חסיד, אלא פנה אחרי מעשה שובבות, ורק בבגרותו התחיל להיות חסיד, כך שהוא הכיר את העולם ואת דעותיו.
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 26/10/2014 10:16:52
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:57 |
|
| |
מי אמר שהזייפן חי במאה ה20?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:54 |
|
| |
אריאל
לגבי רבי יהודה החסיד, אם היה זייפן שזייף את ספרו, מי הוא הזייפן שזייף את ספר הציוני???
ספר הציוני מעתיק מדברי רבי יהודה החסיד, כך שאי אפשר לטעון זיוף ועוד זיוף.
בסוגיית הזיופים כבר דנו רבים, ראה ערך רבי מנחם ציוני.
ציוני מנחם - מקובל, חי באמצע המאה ה- 14. חבר ביאור לתורה בדרך המקובלים שנקרא "ספר ציוני". הספר הוא לקט מהזוהר והבהיר, מדברי הרמב"ם הראב"ע והרמב"ן, והוא מביא גם מדברי הרשב"א (פרשת וישב). ההוצאה הראשונה נדפסה בקרימונה בשנת 1559 בכתב רש"י ונשרפה ע"י חיילי ספרד שהתפרצו שם באותה השנה, ונדפס שנית בשנת 1560 (כ"ה תמוז ש"כ) באותיות מרובעות. בשער הספר רשום: <*>"ספר ציוני ביאור על התורה על דרך האמת להחכם השלם הקדוש רבי מנחם ציוני בן מהר"ר מאיר זלה"ה ממדינת שפיירא"
ובהערה למטה כתוב: הערות לערך: *>שם המעיר: יחיאל מוזס הערה: מומלץ לעיין בשו"ת אגרת משה יו"ד ח"ג סי' קיד בסוף התשובה, מה שכתב על הספר ציוני. ומאידך בשו"ת משנה הלכות חי"ב סי ריד וחט"ז סי' קב.
בנוגע לרמז של מעשה הכבשן שהיה באור כשדים, כך כתבתי באשכול "מגילות ספר התורה" שם בהערה בארוכה, ומכיון שחסרים פרטים בסיפור, יתכן לפרש שרומז למעשה הכבשן באור כשדים, ויתכן שרומז לציווי ה'. ואי אפשר להכריע בבירור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:45 |
|
| |
לגבי אור, עדיין צריך להבין את דברי ה' 'אני ה' אשר הוצאתיך מאור כשדים' שהרי היציאה מאור נעשתה ללא קשר לה'. נוכל לפרש 1) אני ה' שנתתי בלבכם לצאת, במובן שבו כל אירוע בעולם נעשה ע"י ה'. 2) הפסוק מתייחס לאירוע לא ידוע לנו שבו אכן הוציא ה' את אברהם מאור. (או בלשון מבקרי המקרא: לפרשה שלא הגיעה לידינו) יתכן שזה מה שגרם לתרח לעזוב. כדבריי אלו פירש הרמב"ן שגם זיהה את האירוע הלא ידוע עם נס כבשן האש מדברי חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:39 |
|
| |
האמת שהצורה בה כותב ר"י החסיד את ההברקות שלו לגבי קטעי התורה גורמת לי לחשוד שצדק ר' משה פיינשטיין ואיזשהו זייפן קדום הוא יוצר הפירוש (או לפחות שלט בפירוש) זאת מכיון שזה פשוט לא נראה האיש שיצר את ספר חסידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 09:03 |
|
| |
בנוגע לספר "עד היום הזה", של הרב אמנון בזק, שוחחתי עם חברו מישיבת הגוש, והוא אמר לי שאמנון בזק קיבל את מסקנות ביקורת המקרא יותר מדי בקלות, ולא ניסה להתעמת עם דעותיהם. ולבסוף הלך לתרץ את כל הסוגיה בשיטת הבחינות.
וכבר ביארנו שמאז ראב"ע התבררו הרבה דברים במחקר התורה, ושאלות ראב"ע אינם מוכיחות על כותב מאוחר מעבר לתקופת משה וקצת אחריו.
אכן רבי יהודה החסיד הירבה בחסידות, ובחומרות בדרך הסגולה והלחש, אולם באמונת התורה הוא נטה הרבה מדרך חז"ל, וייחס לדוד תיקונים מפליגים בתורה, ולכאורה שלא לצורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 01:23 |
|
| |
על מסע אברהם, לדעתי אין סתירה כלל. ההסבר הוא פשוט מאד: אור כשדים וחרן בהדדי הוו יתבן, שתיהן בצפון מסופוטמיה. תרח יצא מאור לכנען אבל עצר בחרן ואז אמר ה' לאברם שיצא מארץ מולדתו -צפון מסופוטמיה, לארץ כנען. ופשוט.
דרך אגב, עכשיו סיימתי לקרוא את הספר שפתח את האשכול - הספר 'עד היום הזה' של הרב בזק. מעלתו הגדולה של הספר בסיכום לא רע של נושאי הדיון והגישות השונות. אבל מי שמצפה למצוא בו תשובה שתפרוך לחלוטין את כל טיעוני הביקורת - יתאכזב. (אא"כ שיטת הבחינות, למי שמאמין בה) אנקדוטה מעניינת שם היא פירוש ר' יהודה החסיד לתורה. בפירוש זה נמצא המון קטעים שר"י החסיד טוען שלא משה כתבם כי אם מחברים שונים ומשונים. הוא גם טוען שקטעים מסויימים נחתכו מהתורה ע"י דוד המלך. כל זה לא במקרים קשים כמו 'ויקרא אותם חוות יאיר עד היום הזה' אלא במשפטים תמימים לחלוטין. ר' משה פיינשטיין טען שדברים אלו הוכנסו ע"י זייפן. זה הוביל למלחמת תלמידים טועים, כאשר בעל משנה הלכות טען שדברי ר' משה פיינשטיין הוכנסו ע"י זייפן. וספר נוסף המצטט את פירוש ריה"ח הפך לשלילי.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2014 19:28 |
|
| |
אי אפשר לקיים ויכוח עם הגיגים רחשים והמיות לב שנסמכים על ציטוטים סלקטיביים. אין בדבריך איזו ראיה והוכחה לאמת שבהם, ואולי לא זה כאן המקום, אלא באשכול שמיוחד לך. כאן הדיון הוא פשוט, האם ביקורת המקרא יש לה משהו לטעון מבחינה הסטורית, תזה הסטורית, וכנראה וכמוכח כאן, שלא.
|
|
|
|
|