בית פורומים עצור כאן חושבים

מהי דת ומהי אמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/12/2014 16:01 לינק ישיר 
מהי דת ומהי אמונה

לגבי הדת של ימינו, אין ספק שהיא דת שנתפסת כאנטי חילונית, כאשר במילה 'חילונית' אני מכוון למה שאתה כינית 'חילוניות', כלומר התייחסות לעולם תוך הצהרה על חוסר אמונה ב'אל', כאשר במילה 'אל' אני מכוון למה שבפיך ובפי חילונים, וגם בפי דתיים – לפחות חלק מהדתיים - ולפחות בימינו – נקרא 'אל', דהיינו כוח שאיננו ניתן להשגה אנושית, והמסוגל ל'כל דבר' בעולם, כאשר 'כל דבר' כולל כל מעשה ולו ההזוי ביותר מבחינת חוקי הטבע.

אלא שלא זו היתה הדת של קודם העידן החדש. הדת מרבה להשתמש בסמלים ולהצביע על קשרים (כלשהם! ויש לברר מה הם) בין *עולמות רוחניים לעולמות גשמיים, כאשר 'אל' הוא הכח הרוחני העליון ביותר. וכאשר הדת היהודית באופן ספיציפי, דגלה ב'אל' אחד כלומר כח רוחני אחד המושל ממשלה גמורה בכל ה'אלים' האחרים כלומר בכל הכוחות הרוחניים האחרים, וכל שכן בכוחות הגשמיים שנתפסים, כפחותים מהכוחות הרוחניים.

*עולמות רוחניים הכוונה לכל כוח בלתי ניכר לחושים ללא שכל של יצור חי, כולל כל שכליות, של מדעי הטבע, המתמטיקה, מדעי הרוח, וכל מה שנלמד באיזושהיא ישיבה, אוניברסיטה או מקום לימוד שתרצה. עצם העובדה שדבר מסוים צריך "לימוד", הופך אותו בעיני קדמונינו (– קדמוניי וגם קדמוניך - ) ל"רוחני". עולם גשמי הוא רק כעולם הצומח שאין לו יכולת ללמוד, ובמידה רבה גם עולם החי, אע"פ שבעולם החי יש איזושהיא צורה של "לימוד", אבל דומני שלא נצטרך להתווכח על ההבדל בין לימוד=אילוף חייתי, לבין לימוד=עיון אנושי.

עולמות גשמיים הכוונה לכל מציאות הניכרת לחושים, כגון הימצאות גופים בעולם, בין אם הם במצב צבירה של מוצק, נוזל, או גז, וכן כל תכונותיהם של גופים, כולל צורתם ומראיהם, ריחם, טעמם, וכדומה.

גם בימינו לא תמצא אדם שלא מאמין בהמצאותם של עולמות 'רוחניים' ו'גשמיים' בעולם, ובעליונות הכוחות ה'רוחניים' על הכוחות ה'גשמיים', אלא שבימינו נותנים להם שמות אחרים, הגדרות אחרות, ומתייחסים אליהם בצורה אחרת, למשל, במקום לכפוף את גופם בהשתחוויה לשמש, או לספר בשבחי יכולת השמש להאיר ולחמם, בשבחים בסגנון דימוי יכולתה מול יכולת הירח וכדומה, תחת זאת אנשים בימינו יעדיפו לכפוף את שכלם תחת ה"שכל" ר"ל הכוחות הרוחניים – ראה לעיל - הפועלים על השמש ונפעלים ע"י השמש, או לנסח בצורה מתמטית את פעולתה של השמש, וכדומה.

אין ספק שזוהי התקדמות עצומה. אבל, הדת של טרם העידן החדש, לא התייחסה מעולם להבדלים אלו בהתייחסות לשמש או ל'אל' כזה או אחר. הדת של טרם העידן החדש, התייחסה אך ורק לשאלה, מיהו 'אל' שראוי לעבוד אותו, כלומר לראות בו כוח רוחני חשוב שאליו "סוגדים" פיזית או שכלית, וכנ"ל, או למשל כאשר אתה עובד את ה'אל', בדרכים המקובלות – כלומר המקובלות אצלם – כיצד ומתי יש לעובדו: אם בכריעת ברך, בהשתחווית הגוף, בקידה, פישוט ידיים ורגליים וכו'. עם פרוץ המהפכות המדעיות, הרי שצורת ההתייחסות לכוחות הרוחניים (ראה לעיל), השתנתה ללא הכר, והצורות הישנות איבדו מערכן ורוקנו מתוכנן. אין זה אומר שהם היו חסרות משמעות. אלא שהיום יש לנו דרכים טובות יותר לעשות את אותם דברים שעשו פעם. אם אנו רוצים, לדעת מה היו חושבים אנשי הדת הקדומים, אילו היו חיים היום, עלינו לחקור לעומק את משמעות קביעתם מיהו ה'אל' לו ראוי לעבוד, ומשמעויות הפולחנים שלהם וההבדלים ביניהם. אחרי השוואתם עם צורות ה"פולחן" השכליות החדשות, נוכל גם לברר את מידת כדאיותה (גם אם מידת כדאיותה היא 0, אלא שכדאי לקחת בחשבון שהכחדתה ללא יצירת ממלאת מקום מודרנית – גם מידת כדאיותה יכולה להיות 0) ומינונה הנכון (גם אם היא 0,אלא שכדאי לקחת בחשבון שהכחדתה ללא יצירת ממלאת מקום מודרנית – גם מידת כדאיותה יכולה להיות 0) של כל צורת פולחן – בין של פעם ובין של היום, בין ע"י איש משכיל (של פעם ושל היום) ובין ע"י איש שאינו משכיל (של פעם ושל היום), וכו' וכו', ומעצמך תבין, שכדי לחבר את העולם של פעם לזה של היום – ולנסות להבין היום מה טענה הדת של פעם – נדרשת לזה עבודת נמלים ענקית. אם אינך רוצה להשתתף בעבודה זו, כמובן אינך חייב, אבל אינך יכול לזלזל בה. כמובן, אני, וכנראה גם שאר חברי הפורום – יקבלו בשמחה כל מי שיצטרף לעבודה זו, יהיו דעותיו אשר יהיו.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 22/12/2014 16:11:01

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2015 11:10 לינק ישיר 

ושםהאחר,

עד שלא תצליח לשלול את ההגיון של הפסוק
"רְאוּ עַתָּה כִּי אֲנִי אֲנִי הוּא וְאֵין אֱלֹהִים עִמָּדִי אֲנִי אָמִית וַאֲחַיֶּה מָחַצְתִּי וַאֲנִי אֶרְפָּא וְאֵין מִיָּדִי מַצִּיל".
המסקנה היוצאת ממנו תקפה.

אם היית חושב בהגיון היית מבין שאי אפשר להכליל את אלוהים פסוק אחד ואפילו לא במאה פסוקים

די בשני פסוקים. כי עפ"י שני עדים יקום דבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2015 10:31 לינק ישיר 

יש עוד פסוק ותחסרהו מעט מאלוהים אם היית חושב בהגיון היית מבין שאי אפשר להכליל את אלוהים פסוק אחד ואפילו לא במאה פסוקים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2015 10:23 לינק ישיר 

ושםהאחר,

אם לא היית נמנע מן ההגיון היית מבין שאם אתה אומר  " אדם יכול להמית אדם יכול להחיות אדם יכול למחוץ  וכמובן אדם יכול לרפא"
אז הפסוק בא לומר לך שאתה אלהים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2015 20:48 לינק ישיר 

אתה צודק   ההגיון   הוא גורם שלילי ומזיק לאמונה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2015 14:14 לינק ישיר 

ושםהאחר,

בזכותך הבנתי מדוע נאמר "מנעו בניכם מן ההגיון"

תוקן על ידי שלישישי ב- 14/01/2015 14:16:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2015 12:21 לינק ישיר 

שלישי - אלוהים לא רוצה שתדע להבין אותו כי אתה לא מסוגל להבין כך הוא אמר למשה רבנו שהבנתו היתה די גבוהה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2015 09:44 לינק ישיר 

ושםהאחר כתב:
אם  אלו ידיעותיך על אלוהים אתה במצב לא טוב  אדם יכול להמית אדם יכול להחיות אדם יכול למחוץ  וכמובן אדם יכול לרפא צא ולמד כמה אנשים שבזמנם היו מתי מחיים הרופאים היום

יפה שהצלחת להבין " אדם יכול להמית אדם יכול להחיות אדם יכול למחוץ  וכמובן אדם יכול לרפא"
 אז איך זה שלא הצלחת להבין מי הוא אלהים עפ"י הפסוק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2015 16:29 לינק ישיר 

אם  אלו ידיעותיך על אלוהים אתה במצב לא טוב  אדם יכול להמית אדם יכול להחיות אדם יכול למחוץ  וכמובן אדם יכול לרפא צא ולמד כמה אנשים שבזמנם היו מתי מחיים הרופאים היום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2015 10:37 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
שלישי
ברשותך, מה אתה יודע על אלהים?

הנה מה שהתורה יודעת על אלהים:

"רְאוּ עַתָּה כִּי אֲנִי אֲנִי הוּא וְאֵין אֱלֹהִים עִמָּדִי אֲנִי אָמִית וַאֲחַיֶּה מָחַצְתִּי וַאֲנִי אֶרְפָּא וְאֵין מִיָּדִי מַצִּיל".

ירוחםשמ,

אתה יכול להמית? להחיות? למחוץ? לרפא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2015 10:06 לינק ישיר 

932woland כתב:

בדברים האלו לא גיליתי ידיעה על האלהים, אלא ידיעת האדם וידיעת העולם כנבראים.

עודד

תודה על התשובה ובמיוחד על הכנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2015 16:30 לינק ישיר 

עודד

כתבתי כבר שלא אכפת לי אם אלוקים הוא גוף או לא. מה שחשוב זה שהוא פועל. אגב, צריך גם להגדיר מה זה גוף. כי אם לכח המשיכה אתה קורא "ביטוי של הגוף", הרי זה בדיוק מה שאני קראתי "כח גבוה". אתה שב ואומר שכח המשיכה לא צנח על הגוף מלמעלה". הרי זה מה שאמרתי: השאלה איך אתה מבין מה זה "מלמעלה". גם אם זה משהו גופני זה עדיין קיים. ויותר מכך: אם יש פעולה של הגוף (נניח כח משיכה), הרי שבהכרח יש בגוף מהות שהיא מעבר למה שניכר בה. זהו כבר הוכחה לכוחות נסתרים הפועלים במציאות. כשאני אומר "נסתרים" אין הכוונה שאין להבינם, אלא שהם אינם מושגים לחושים באופן ישיר. ובזאת אני חוזר להודעה הפותחת של האשכול, שם הסברתי זאת. והואיל וישנם כוחות שאינם מושגים לחושים באופן ישיר, לא יקשה עלינו לקבל שגם "אלוקים" הוא כזה. מה הוא בדיוק? זה עוד שאלה. אבל הוא יכול להיות קיים, בצורה כלשהיא. וכאשר הוא פועל, ביכולתו לפעול גם דרך בני אדם, גם דרך הרופא, למרות שהוא איננו אדם וגם לא רופא, וגםלא שום פועל הפועל "מטעם" איזה אדם שיהיה, בדיוק כפי שכח המשיכה פועל דרך כדור הארץ, למרות שהוא לא אבן לא אדמה ולא לבה, וגם איננו פועל מטעמם (וגם אם נניח שהוא פועל מטעמם, זה כנראה לא ישנה הרבה לענייננו.). (ואגב, לא אמרתי בשום מקום שהגעת המקרר לקומה השלישית הינה עדות לנשיאתם של שני ישויות. זוהי סתם עלילה) יחד עם זאת, אני חושב שהאנשים שחיו לפני אלפיים ושלושת אלפים שנה היו, לפחות ברובם, אנשים שפויים. אם אתה סובר שהאנשים הללו היו ברובם בלתי שפויים, כדאי לפתוח אשכול ולהביא תימוכין לדעה זו. בודאי יש לך סיבות טובות לחשוב ככה.

"העמדה המטריאלית טוענת שאין דבר אחר מלבד חומר. גם הנפש והרוח הם חומריים, גם האל הוא חומרי. קודם שעלתה עמדה אחרת לא נוצר הניגוד הגדול, ורוב האנשים בכלל לא נתנו דעתם לעניין. באופן דומה, קודם שהאור נתפס כחומר או כגל בעל מהירות, ומה ששמתחייב מזה, לא נתנו אנשים את דעתם על העניין."
השאלה היא - כשעלתה השאלה לגבי הימצאותם של ישיות שאינם קשורות בגוף - מניין לך שקודם עלתה הדעה המטריאלית ורק אח"כ העמדה ההפוכה. ולגבי עצם הטענה, הרי לא טענת כאן שום דבר מעבר למה שכתבתי אני, אלא שהפכת זאת כביכול זה תומך יותר בדעתך מאשר בדעתי. וכי למה שמישהו יסכים שכך הדבר?

כתבת "לפעמים דרך רשעים צלחה והצדיק לרוב נכשל. עלי לשאוף להיות ראוי לכך, כלומר, שאיפה זו היא שאיפה מכוונת אבל שאינה יכולה לקבל אישור"
מעניין אותי לדעת על סמך מה פסקת זאת. מניין לך שהצדיק נכשל ועוד "לרוב", ומניין לך ששאיפה לחיים "תואמי מצב אלוקי" אינה יכולה לקבל אישור. כבר חז"ל טענו שרשע שהשעה משחקת לו "אף זוכה בדין שנאמר מרום משפטיך מנגדו". וכבר בתנ"ך נטען - כך ע"י אלוקים עצמו - שבני ישראל גלו משום שחטאו, ושבסופו של דבר במלמחת גוג ומגוג "וידעו הגויים כי בעוונם גלו בית ישראל" ולא בחולשתם או בחולשת אלוקיהם. ויותר מכך: הנביא יחזקאל מנבא לבני עמו שאיתו בגלות בבבל - הוא גלה עם גלות החרש והמסגר - אותה גלות שגלה בה מרדכי "עם יכניה מלך יהודה" - והם כמובן הצטערו מאוד על כך שיחזקאל אומר להם שהיישוב היהודי בארץ יחרב לגמרי. ואיך יחזקאל מנחם אותם? התשובה היתה די פשוטה - למרות שלבן דורנו היא נשמעת אולי מעט מפתיעה: "והנה נותרה בה פליטה המוצאים בנים ובנות, הנם יוצאים אליכם וראיתם את דרכם ואת עלילותם... ונחמו אתכם כי תראו את דרכם ואת עלילותם, וידעתם כי לא חנם עשיתי את כל אשר עשיתי בה נאום ה' אלוקים". ובכן, אם כך חושב אלוקים, על סמך מה אתה טוען שבני ישראל נחשבו צדיקים ו"למרות זאת" גלו? כשתהיה לך גישה לעולם מושגים זה של רצון ה' וקיומו ע"י אנשים, ושכר ועונש, אז אשמח לשמוע מה דעתך בנושא. כל עוד אתה מדבר מתוך עיון במציאות המודרנית שאיננה מכירה (תרתי משמע) במציאויות "אלוקיות", אין טעם לדון בשאלת צדיק ורע לו רשע וטוב לו. גם אני בחיי האישיים אינני רואה רק טוב. אבל אני מאמין שיש סיבה ויש תכלית, ויש משמעות לכל דבר. ואני מחפש - והקב"ה שומע. ולאחר עבודה אפשר להבין היכן היו טעויות. והאיך אפשר לתקנם. ולא תמיד אפשר. לא מייד. אבל אפשר לדעת שאפשר להיכנס לתהליך שמתוכו תצמח גאולה - בבחינת שובו אלי ואשובה אליכם.

"אם אלהים הוא פועל מוחלט, הרי שאינו יכול להיות נפעל, משמע שאינו יכול להכיר את המציאות ולדעת את מצבה, ולשמוע את התפילה ולהענות לה, ועוד ועוד. תפיסה כזו אכן קיימת, וגם אצלנו."
שמיעת התפילה פירושה שמיעת ההד לפעולות של אלוקים, שבדיוק כפי שהוא פועל ע"י הרופא - סמכות הרופא היא סמכות נאצלת מהאלוקים - גם אם לא ישירות - כך בדיוק גם התפילה היא פעולה הנאצלת מהאלוקים, וכאשר ההד שלה נשמע אצל אותו אלוקים - מייד הוא ממשיך את פעולותיו - פעולותיו של עצמו - ומגיב לתפילה. זה כך בדיוק כמו שהקב"ה ברא את החומרים מהם מייצרים אנטיביוטיקה, וכאשר ה"הד" של אותם חומרים - מגיע אל האדם - שאותו הקב"ה רצה לרפא - מייד האלוקים מגיב ומרפא את האדם. זה לא בכל מצב, לא בכל צורה. על זאת בדיוק אני מתווכח עם חברי הפורום האנטי-מסטיים, הטוענים שלמיסטיקה אין כללים, ואם הקב"ה פועל הרי שזה בכל מצב, ואני טוען שלא כך הדבר, אלא ודאי גם לעולם הרוחני יש כללים משלו, וכאשר לא מולאו התנאים הדרושים למיסטיקה לפעול - היא באמת לא תפעל. כך רצה הקב"ה. אפשר להיות מרוצה מזה או לכעוס על זה, אבל זוהי כנראה המציאות - שאם יש מיסיטיקה - גם לה יש כללים פנימיים. וזה יותר רציונלי מאשר לטעון שיש מיסטיקה ללא כללים פנימיים. אלא שאלו שטוענים למיסטיקה ללא כללים פנימיים כנראה לא מאמינים במיסטיקה בכלל, אלא שהם רוצים למשוך אליהם את המיסטיקנים כדי שבשלב הבא הם "יגלו להם את האמת". שיערב להם. זו לא דרכי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2015 12:32 לינק ישיר 

עודד
א. הנקודה האנושית הינה המוסר, כפי שכתבת,  או יכול הבחירה (כאשר המוסר או הדת הם המצפנים לה)?
ב. האם אתה בטוח שלבע"ח אין דרגות של מוסר? ושל בחירה?  התפרסם סרטון ובו קוף מציל את חברו במאמצים עילאיים ובחרןף נפש. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2015 23:56 לינק ישיר 

שלישישי, השאלה שלך אכן טובה, אשתדל לענות עליה כיכולתי.

שום דבר בתבונתי אינו יכול לרמוז על השבת. זו מצווה שמעית שנמסרה לאדם. איסור הרצח היא מצווה שכלית. קין לא יכול היה להצטדק בפני האלהים בטענה שהדיברות עדיין לא הוכרזו. האיסור הזה נובע מתוך הכושר המוסרי שבו ניחן האדם. האדם הוא יצור מוסרי במה שכל אדם מבחין בין טוב ורע ובכל מעשה הוא נדרש לבחור באחד מהם. שור שנגח והרג, מעשהו אינו פשע מוסרי, הוא חסר כושר מוסרי.  המוסר הוא חלק מהחוקה הפנימית של האדם במה שהוא אדם. המוסר הוא הביטוי החריף ביותר לאוטונומיה של האדם במה שהוא יכול להכיר בעקרון מוסרי, ובמה שהוא יכול לקיים אותו או לדחות אותו.  אם אני מאמין שהאדם נברא, הרי שההתבוננות במהותו של האדם מעידה, מן הבחינה האנושית בלבד, על רצון הבורא. אם אני מאמין בבריאה, הרי שהעולם המתגלה לפני במדע הפיסיקה מעיד, מבחינת טבע העולם בלבד, על רצון הבורא. בדברים האלו לא גיליתי ידיעה על האלהים, אלא ידיעת האדם וידיעת העולם כנבראים.

עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 08/01/2015 23:56:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2015 16:11 לינק ישיר 

שלישי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2015 15:59 לינק ישיר 

932woland כתב:

עודד

דדווח על תוכן פוגעני