| נשלח ב-13/4/2015 11:43 |
|
| |
'חידושי' רפי ביטון - דיון (או אולי: דעה)
כפי שכתבתי בפוסט על תפילות החג, זמן רב אני מצפה לחלוץ שיעורר דיון בנושא שאני עומד להעלות. אך "במקום שאין אנשים" וכו'.
איש לא יחלוק על כך שהמנצח רפי ביטון הוא בחור מוכשר ונמרץ, מוזיקאי מקצועי, שמשקיע הרבה בליהוק ובאימון חבורה של משוררים איכותיים אשר ביצועיה מרשימים והרמוניים.
אולם, בעיניי, מצער ומכאיב מאד שעל הפלטפורמה ה'חזנית' מעמיס המנצח עיבודים הזרים מאד וצורמים מאד למתפללי בתי הכנסת.
טרחתי כמה פעמים להיות נוכח בתפילות שלוו על ידו, כדי 'להיות בטוח' - ואני רק מבכה על כך שאני מתרגל ו'מתקרר'...
אם היה מדובר ב'קוריוזים' אחדים של שיתוף צלילים מזרחיים וכדומה - החרשתי. אך כבר מדובר באחוזים הולכים וגדלים של תפילות קדושות המושרות בלחנים לועזיים ועבריים - הזרים מאד מאד לרוח בית הכנסת.
בנוסף, הולכים ומתרחבים קולות המקצב והתיפוף הבוקעים מפיות חברי המקהלה. האם זה הולם?
אינני נכנס כלל לדיון אם מותר 'לגייר' מנגינות זרות ולהלבישם בטקסטים של קודש אם לאו. ממש לא משנה! אך האם מישהו יכול להעיד על עצמו שכאשר הוא שומע תפילה בלחן מסויים, לא צף לעיניו המקור? וגם את זו זמרת או להקה צבאית או זמר נוכרי? האם זה מה שאני צריך בעיצומה של 'קדושת כתר'?
מלבד דעות לכאן ולכאן שאפשר להביע, באמת מעניין אותי מה ה'פילוסופיה' מאחורי העניין [אם ישנה בכלל...] מה המניע להכניס את ברברה סטרייסנד לתפילת שחרית של שבת או את אהוד מנור למוסף... האם מדובר בקלות-דעת לשמה, או שמא יש כאן כוונה או מגמה רוחניים/חיוביים הנסתרים מעיניי. אדרבה, אולי המנצח או מי ממקורביו יפרסו את משנתם הרעיונית-מוזיקלית! [רק אל תגידו "לקרב בין חלקי העם". בבקשה, רק זה לא...]
אשמח לדעתם של יתר חברי הפורום שלנו. אם ישנם עוד אשר התופעה זרה בעיניהם ומכאיבה להם, נהווה 'קבוצת לחץ' בנושא. גם ישנם חזנים המופיעים איתם ו"מדשתיק - ניחא להו"... הפורום ידע להוקיע את המופיעים אצל רפורמים ותופעות נוספות, אולי 'יטפל' גם בנושא זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2015 15:32 |
|
| |
ולכן מה?
כשנכנס ממילא אחד פה ואחד שם או כשקדושי עליון לקחו מרש בודד מגויים והפכו אותו לקגושה וטהרה יחד עם יהודים קדושים ויראי חטא זה משהו אחד אבל לקחת את זה כשיטה של לכתחילה ובמאסות ולמלא עם זה תפילה כדי למשוך "קהל מגוון"??? לא כך ידידי! יש להעלות את ה"קהל המגוון" אל היהדות והקדושה ולא להוריד את הקדושה עד לתת רמת דשא כדי שהיא תישא חן בעיני ה"קהל המגוון"!! נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2015 13:13 |
|
| |
אנשים שמכירים אותי יודעים שאני קצת 'משוחד' בעניין. ובכל זאת, 'פטור בלא כלום- לא יצא'.
אעיר רק זאת: אמנם גם אני לא מסכים במאת האחוזים לכל 'מהלכיו המוסיקאליים' של רפי, אך באופן כללי- רב הרצוי בעיניי מהלא רצוי. זו נקודה ראשונה.
נקודה שניה: אני בהחלט רואה ברפי 'נדבך חשוב' בתחייתה המחודשת של החזנות בארצנו. אם תרומתו של ה''ד"ר'' מתבטאת בסדרת הקונצרטים שהוא עורך ובתכנית החזנות השבועית שלו- הרי שתרומתו של רפי מתבטאת בעיקר בשבתות החזנות שהוא עורך ברחבי הארץ. דומני שאין עוד מנצח מקהלת חזנות בארץ- שמסוגל להנגיש כך את החזנות לקהלים שונים ומגוונים בארצנו. ונקודה אחרונה, בדבר ה'ניגונים הטמאים' שהוא משתמש בהם (אוי, איזה ביטוי מזעזע!!), ברצוני להעיר שבמשך מאות בשנים, נכנסו עוד אי-אלו 'ניגונים טמאים' לקאנון היהודי הקלאסי. רוצים דוגמא? ייתכן שהדוגמא הטובה ביותר היא הלחן הידוע ל'מעוז צור' אותו שרים כמעט בכל בית יהודי (לפחות בארץ), שנלקח היישר מכנסיות גרמניה! עד-כאן, לפי שעה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2015 17:22 |
|
| |
| בחגוויהסל כתבה: |  | 'חידושי' רפי ביטון - דיון (או אולי: דעה)
כפי שכתבתי בפוסט על תפילות החג, זמן רב אני מצפה לחלוץ שיעורר דיון בנושא שאני עומד להעלות. אך "במקום שאין אנשים" וכו'.
איש לא יחלוק על כך שהמנצח רפי ביטון הוא בחור מוכשר ונמרץ, מוזיקאי מקצועי, שמשקיע הרבה בליהוק ובאימון חבורה של משוררים איכותיים אשר ביצועיה מרשימים והרמוניים.
אולם, בעיניי, מצער ומכאיב מאד שעל הפלטפורמה ה'חזנית' מעמיס המנצח עיבודים הזרים מאד וצורמים מאד למתפללי בתי הכנסת.
טרחתי כמה פעמים להיות נוכח בתפילות שלוו על ידו, כדי 'להיות בטוח' - ואני רק מבכה על כך שאני מתרגל ו'מתקרר'...
אם היה מדובר ב'קוריוזים' אחדים של שיתוף צלילים מזרחיים וכדומה - החרשתי. אך כבר מדובר באחוזים הולכים וגדלים של תפילות קדושות המושרות בלחנים לועזיים ועבריים - הזרים מאד מאד לרוח בית הכנסת.
בנוסף, הולכים ומתרחבים קולות המקצב והתיפוף הבוקעים מפיות חברי המקהלה. האם זה הולם?
אינני נכנס כלל לדיון אם מותר 'לגייר' מנגינות זרות ולהלבישם בטקסטים של קודש אם לאו. ממש לא משנה! אך האם מישהו יכול להעיד על עצמו שכאשר הוא שומע תפילה בלחן מסויים, לא צף לעיניו המקור? וגם את זו זמרת או להקה צבאית או זמר נוכרי? האם זה מה שאני צריך בעיצומה של 'קדושת כתר'?
מלבד דעות לכאן ולכאן שאפשר להביע, באמת מעניין אותי מה ה'פילוסופיה' מאחורי העניין [אם ישנה בכלל...] מה המניע להכניס את ברברה סטרייסנד לתפילת שחרית של שבת או את אהוד מנור למוסף... האם מדובר בקלות-דעת לשמה, או שמא יש כאן כוונה או מגמה רוחניים/חיוביים הנסתרים מעיניי. אדרבה, אולי המנצח או מי ממקורביו יפרסו את משנתם הרעיונית-מוזיקלית! [רק אל תגידו "לקרב בין חלקי העם". בבקשה, רק זה לא...]
אשמח לדעתם של יתר חברי הפורום שלנו. אם ישנם עוד אשר התופעה זרה בעיניהם ומכאיבה להם, נהווה 'קבוצת לחץ' בנושא. גם ישנם חזנים המופיעים איתם ו"מדשתיק - ניחא להו"... הפורום ידע להוקיע את המופיעים אצל רפורמים ותופעות נוספות, אולי 'יטפל' גם בנושא זה. |
|
רפי ביטון הוא עילוי מוכשר . ומיוחד ביותר .הוא חדשני ומיוחד במינו . הרבה אנשים נהנים ואוהבים את הסגנון שלו . הסגנון המיוחד שלו מושך אנשים רבים לבית הכנסת . נשלח מהאנדרואיד שלי
|
| נשלח ב-14/4/2015 02:08 |
|
| |
לא כל חזן מנצח וקהל יכולים לקדש ניגונים טמאים!
כאשר ניגון כזה מושר כניגון בודד בשולחנו הטהור של קודש קודשים שכל חייו הם הפצת קדושה ויראת שמיים מתמשכת לרבים וכשהוא בודד בין רוב ניגןנים אחרים עד שהניגון הזר הופך להיות חלק מקדושה זו של מביאו ושל השרים אותו לא כן הדברים כאשר אחראי הניגונים בעצמו נגוע בחיבורו הנפשי הקלוקל אל תת התרבות החילונית - מקצביה וסגנונותיה ועיניו צופות ל"ע ללא שמירה כלל וכל סגנון חייו הוא יהדות מינימליסטית בלבד וגם ציבור המתפללים עם כל הכבוד לא בדיוק מאלו השרויים בקדושה ובטהרה כל ימיהם - במקרים אלו נשארים ניכוני הזרים והגויים בחי' שירי עגבים וטומאה ואין בידם להפכם כלל אל הקדושה והלואי שתפילה כזו לא תזיק שלא לדבר על להועיל חוצפה ועזות מצח נוראה היא לנצל את שרביט הניהול המוסיקלי של תפילה לבורא בידי מי שעיניהם ואזניהם וכל סדר חיים ויומם שרויים עמוק והם חלק מתת תרבות הזימה החילונית כדי לתת בטוי ליצר הרע והטינוף שלהם בתפילה ובקשת רחמים ותחנונים לפני אלוקינו בנסיון להדמות עצמם לקדושי עליון שעשו כך תוך שהיו שרויים כל ימיהם בחיי תורה חסידות יראת שמיים וטהרה קצת צניעות רבותי!!! נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2015 00:18 |
|
| |
אני מסכים ומזדהה עם חוות דעתו של פותח האשכול.
הקונצרטים בניצוחו וניהולו נחזים כחזנות עם תפאורה חרדית בשירה כנסייתית.
אבל יש לו את הביקוש שהוא מציג, וקהל רב אוהב את מפעלותיו.
אני לא מחבב את הסגנון ודאי לא בבית כנסת ואני מדיר רגלי ממחזותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 20:45 |
|
| |
חבר'ה, אתם הולכים וסוטים מנושא הדיון כפי שהועלה בפתיחה. אכן, הנושא חשוב . גם אני נתתי דעתי על כך, אבל לא ראיתי לנכון להעלות זאת, אבל עכשיו, כשכבר הועלה, כמה מילים : ראשית, אני חייב לומר, למען הגילוי הנאות, כי אינני אובייקטיבי, לאחר שראיתי אותו בהופעה מסויימת עם מקהלתו בגרמני'ה , ולא ארחיב. לעצם הענין : אין ספק שהוא רב אמן במוסיקה,בניצוח ועיבוד. אבל השאלה פשוטה מאד : האם מה שרפי ביטון עושה זו חזנות או מופע בידור ! לדעתי הוא מתנדנד בין ההגדרות הללו, ולפי עדות פותח האשכול - מרכז הכובד נע כל הזמן לכיוון השני! השאלה אם זה מותר וראוי היא גם שאלה הילכתית, שאינני מוסמך לענות עלי'ה, וגם שאלה פרקטית. האם באמת "דאס וואז דה פבליק וויל"?? כנראה שלא חסרים כאלה שמבינותם בחזנות אמיתית מוגבלת והם מתרשמים מקולות ה-טאם-טאם ומהזיקוקים - וטוב להם עם זה... אני אישית אינני פוסל "גיור" של איזו מנגינה כל עוד הדבר נעשה במינון נמוך, בצורה מכובדת ובהתאמה מלאה למילים. אני מקוה כי הוא יחזור לאיזון נכון ויפנה את כישרונו המבורך לדרך המכבדת את בית הכנסת ואת החזנות ואת ה"רוב הדומם", כפי שהוזכר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 14:17 |
|
| |
מאחר ובנדון אין "מינון ראוי",לדעתי רק לגבי ביהכ"ס הגדול בר"ג-אני מסכים לדעתו של ליבזון.לגבי תפילות בבתי כנסת אחרים ,גם "הגביר-המזמין" אינו רשאי לכפות את "כספו" על יתר המתפללים -אלא אם "המזמין" הינו ע"ח קופת-הקהל ואז -מתפלל שאינו מסכים בנדון,זכותו "להחליף את הגבאי באצבעו" במועד המתאים,
,,,,,,,,,,,,,,,בנוסף,מבחינה סטטיסטית בפורום,מצאתי שעם מקהלתו של רפי מתפללים -4-חזנים קבועים,מעבר לרנד (שמעתי שבאירועים פרטיים המצב שונה)ולכן אשמח אם גם חזנים יתנו דעתם בנדון- כמובן בעילום שם תוך שמירה על חסיון מוחלט.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 13:07 |
|
| |
בכלל, אתה חוזר וכותב שאני 'מתלונן'. זה לא העניין. הנכון יותר שאני מבכה; או מוחה. והאמת היא, שבתוך שאר חברי הפורום, מעניינת אותי גם דעתך הפרטית שאתה משתדל לערפל [אני יודע שכולכם מכירים את כולכם, ולא נעים]... אתה בעד לשיר כך בבית-הכנסת? ואם כן, מה הגבולות שלך, אם ישנם? מקצבי ג'אז בסדר? גוספל בסדר? מוזיקה של כנסייה [שאינה מקבלת טומאה הרי] בסדר? מעניין יהיה לפתח את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 12:59 |
|
| |
נו, באמת, הנהלת ביהכ"נ הגדול של פ"ת בחרה ברוב דעות משך 20 שנה במקהלת בן-ברוך השמרנית וה'חזנית' ועתה היא בוחרת ברוב דעות בביטון... נו, באמת... אולי גם רב העיר שותף בבחירת המקהלה... הרי לוקחים את מה שמציעים.
ובכלל, על 'הרוב הדומם' שמעת? אם בסביבתי זעים באי-נוחות כשמנוגך 'פרי גנך' של אביבה אבידן בתפילת 'לכה דודי' [מעשה שהיה!] וכך גם התחושה בסביבת רעייתי למעלה בעז"נ - מה זה אומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 12:53 |
|
| |
לא הזכרתי רמת גן אלא כל בית כנסת המזמין חזן עם או בלי מקהלה . אני לא יודע כמה פעמים הזמנת חזן , אני הזמנתי . ישבנו על הרפרטואר וניסינו להתאים לציבור המתפללים שאני מכיר , ישבנו על כל קטע וקטע , הקצבנו לוח זמנים כך שהתפילה היתה מקובלת על רוב הציבור . בשביעי של פסח ושבת "שמיני" הייתי בטבריה במלון ששהיתי בו התארח גם הזמר/חזן אבריימי רוט , לא אומר שהסגנון שלו הוא הסגנון שלי , אבל הוא יודע למשוך את הציבור - אמנם לא עם לחנים "זרים" אלא אם תאמר שיוסי גרין לא לטעמך - עם מה שקוראים לו ז'אנר חסידי או עם ניגונים חסידיים ממש גור , מודזיץ' ועוד. לסיכום החזן ו/או המקהלה נותנים את מה שביקשו מהם , כך שעליך לפנות בתלונה לגבאים שהזמינו את רפי ביטון.
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 12:09 |
|
| |
ידידי: ראשית: המנצח העומד כאן לדיון מופיע עם חזנים בכל רחבי הארץ עם אותם גימיקים! אני מקווה שאינך רוצה לאסור עלי להתפלל בכל בתי הכנסת [כגון בפ"ת בשבת הבאה]... [שים לב שלא בכותרת ולא בפוסט מוזכר ביהכ"נ בר"ג. מוזכרים רק רפי ביטון ומקהלתו!]
שנית: נניח, להבדיל, שביהכ"נ הגדול בר"ג יכניס נוסח-תפילה קונסרבטיבי, או נשים למקהלה, האם גם אז אין זכות ל'אורח לרגע' להתלונן?
תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 13/04/2015 12:09:26
תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 13/04/2015 12:17:28
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2015 12:02 |
|
| |
אין הניגון מקבל טומאה , אם מתפללי בית הכנסת הקבועים והגבאים מסכימים לסגנון של רפי ביטון אין סיבה שאורח לרגע יבוא ויתלונן.זה כמו שאורח יגיע לבית הכנסת ויתלונן שמתפללים תפילה לשלום מדינת ישראל וחיילי צה"ל . סגנון התפילה שייך למתפללים הקבועים ואך ורק הם יחליטו ברוב קולות מה יהיה נוסח וסגנון התפילה
|
|
|