בית פורומים עצור כאן חושבים

אתרי יהדות לייט – תופעה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/7/2015 15:07 לינק ישיר 
אתרי יהדות לייט – תופעה

בשנים האחרונות קיימת זליגה הולכת וגוברת, שניתן להגדירה כבר עכשיו, או בעתיד, כתופעה: אתרי יהדות לייט.

אם עד עתה הוגדרו הלייטים והחפיפניקים כאותם שאין להם כח להתפלל במנין / עד סוף התפילה, או הנשים שלא מכסות את הראש, שרות בפני גברים, וכדו'. ולא הרגישו צורך לספק הסברים.

עכשיו הלייטים פתחו ז'נאר חדש: לייטים במחשבת ישראל. כמובן שתמיד היו גישות יותר מיסטיות / רציונליות / פתוחות / סובלניות / ליברליות וכו', אבל כולן היו תחת איזו מטריה, הסתמכו על רמב"ם ורלב"ג, או על הרב קוק / נדל / שרקי.

הלייטים האלו בכלל לא מספרים לנו מה הם עושים (אם כי הם יכולים להעלות סקר יז' בתמוז האם צמת וכדו'), אבל הם פותחים אתרים של מחשבת ישראל, בהם הם מציעים ביקורת המקרא בקטנה, ביקורת ההלכה (לא הלכה מסויימת, ולא ביקורת עיונית), וחוזרים אל המקורות בעצמם, לא משתמשים בסמכות דתית כל שהיא, (למעט ציטוטי השתמש וזרוק מחז"ל / שפינוזה ועוד).

ישנן שתי נקודות עיקריות: 1) ערעור האמונה בתורה מן השמים חלקית או לגמרי בנוסחאות מכובסות שונות או בלתי מכובסות, 2) קריאה לביטול ההסתמכות על חז"ל כמקור סמכות.

יש איזה דמיון לקונסרבטיבים, ובהחלט יכולים להיתלות בתורתו של הרב א"י השל וכדו', אבל הנקודה היא שזה כבר לא מגיע מ"הקונסרבטיביים", זה ז'אנר חדש, מגיע מדת"ל, ומחרדים לשעבר. אחד הראשונים היה בעל "ברכת שמואל המבואר", (דיון אודותיו, כאן, אם כי בעצם כל התוכן הלייטי הוסר מהאתר, ולא ידוע מה עלה בגורל המחבר), אם לא ניתן את זכות הראשונים לידידינו דרום חוקר), אחד המפורסמים והמוצלחים בגרפיקה ממוחשבת הוא ידידינו היקר "אברם העברי", מפורסם פחות ממנו, ובפרט מוצלח פחות ממנו בגרפיקה הוא בעל ספר ההצלחה, והנה כוכב חדש: פאר ברזילי: חזרתי עם תשובה,

מדוע אני מבדיל בין כל אלו ודומיהם לקונסרבטיביים: משום שהם מגלי ארצות יחידים, הקונסרבטיבים הם קבוצה ותיקה ומבוססת, שיש לה הוגי דעות מפורסמים, שגיבשו יחדיו איזו שהיא תורה.  ומי שמשתייך לקבוצה, הוא פשוט משתייך, כמובן גם אם יש לו יחודיות ודעה עצמאית וכדו', הוא סוף סוף חלק מקבוצה.

ואילו הכוכבים שלנו נותנים תורה משל עצמם, הם מחליטים מה עיקרי האמונה החשובים, איזה ספרים מהתנ"ך לגנוז ואיזה לקיים, את מי לנדות ביבנה, וכך הלאה.

נראה שהלייטים ההשקפתיים רוצים להישאר איך שהוא דתיים, ועל כך ברצוני לעורר דיון, איזה סוג של דת יכולה לצמוח על רקע כזה? כי בדיוק כשם שהם שוללים את הדת הקלאסית שנשענת על הנחה שצריכים לקבל את קדושת ואמיתת הספרים המסויימים במדה ידועה (תמיד אפשר לדון על אחוזים קטנים), הם יוצרים דת שמקבלת קדושה ואמת במספר אחר של אחוזים, אבל בלי האחוזים האלו אין לדת שלהם קיום עדיין, מה שקורה הוא שהם יותר ליברליים לא רק בכמות האחוזים שצריך להאמין, אלא גם במיקום שלהם. נניח שאחד מקבל את האותנטיות של חצי ספר דברים ושליש ויקרא, ו10% מה שחז"ל אמרו (וואלה, זה המון!), ואחר בדיוק להיפך, מבחינתו כל הרשימה הנ"ל היא שטויות, והוא מקבל 25% מהתורה ודוקא את ה10% האחרים שחז"ל אמרו. (זה מקביל ליהדות הקלאסית, לא יהרגו אותך על סוד היב', או על איזה גמרא שלאו דוקא, בתנאי שזה יהיה אחוז קטנטן. ההבדל הוא באחוזים).

או שמא אין להם שום תיאולוגיה, והמחלוקת ביניהם לפינקלשטיין או כל מישהו אחר שטוען שכל התנ"ך הוא יצירה פוליטית אנכרוניסטית חסרת הקשר למציאות ולאמת, הוא סתם הבדל בין חוקרים. מדובר בחילונים, שמשום מה מפתחים דיונים דתיים ומקבלים כאמת חלקים מן התנ"ך, שזו זכותם כמובן.

אגב, התרשמות שלי שחלק גדול מהחומר הוא סתם טיעונים של מה בכך. אבל זה עוד נושא.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:44 לינק ישיר 

אולי זליג קורא את האשכול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:44 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
לפיכך ספק אצלי אם הסיבות שאותן אני מוצא לקפיצה זו יעזרו לאנשים אחרים

הוא נתן סיבות?

גם כאן אני נאלץ להציע קפיצת אמונה מעשית ולקרוא את הספר - נכון שזה עולה כמה עשרות ש"ח, אבל לדעתי שווה. או לחכות שיגיע לספריות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:42 לינק ישיר 

יש3 כתב:
אברם
א. אתה ממשיך לא לענות לי. סבבה שאתה מאמין שההיסטוריה תוכיח שאתה צודק. אני רק ניסיתי להבין מה יש בספר. האם יש בו רב בעל השפעה (בוא נגיד השפעה על הציונות הדתית הישראלית) שכופר לפחות חלקית בתורה מן השמיים או שהכול זה כל מיני זליגים שאפילו אתה חושב שהם אנשים דמיוניים?
טוב, אם מה שכתבתי בפוסט עצמו לא מספיק, אין לי מנוס מההצעה הקיצונית הבאה: פשוט תקרא את הספר ותחליט בעצמך. 
ב. ועכשיו שציטטת את זליג, אני רואה לנכון גם להתייחס לדבריו - כל החלטה לקיים קשר היא אישית-רגשית, אבל ההחלטה שמשהו קיים היא שכלית. אף אחד לא יבקש הסבר שכלי למה אני אוהב את אשתי , אבל כשאני מארגן לה מסיבת יום-הולדת בהחלט מצופה ממני שתהיה לי סיבה לחשוב שהיא תהיה מרוצה. מה מניע את זליג לחשוב שהאל יהיה מרוצה מכך שהוא מנענע אתרוג עם כמה ענפים? ככה הוא עושה גם בשביל אשתו?
גם כאן אין לי מנוס מהצעה עוד יותר קיצונית - שאל את זליג! 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:38 לינק ישיר 

אברם אני חושב שלא ציטטת את דבריי במדויק האדם המשוכנע בצדקת משהו בד"כ גם משוכנע שהעובדות בהווה ולא רק בעתיד הם המתאימות לדעתו וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:28 לינק ישיר 

יש
אני מניח ששמעת על אסכולת שמים בתורה של חכמי הפורום הוותיקים.

ראה לדוגמא את ביקורתי על ספרו של הרב עמית קולא:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:25 לינק ישיר 

לפיכך ספק אצלי אם הסיבות שאותן אני מוצא לקפיצה זו יעזרו לאנשים אחרים

הוא נתן סיבות?

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 04/08/2015 11:25:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:19 לינק ישיר 

אברם
א. אתה ממשיך לא לענות לי. סבבה שאתה מאמין שההיסטוריה תוכיח שאתה צודק. אני רק ניסיתי להבין מה יש בספר. האם יש בו רב בעל השפעה (בוא נגיד השפעה על הציונות הדתית הישראלית) שכופר לפחות חלקית בתורה מן השמיים או שהכול זה כל מיני זליגים שאפילו אתה חושב שהם אנשים דמיוניים?
ב. ועכשיו שציטטת את זליג, אני רואה לנכון גם להתייחס לדבריו - כל החלטה לקיים קשר היא אישית-רגשית, אבל ההחלטה שמשהו קיים היא שכלית. אף אחד לא יבקש הסבר שכלי למה אני אוהב את אשתי , אבל כשאני מארגן לה מסיבת יום-הולדת בהחלט מצופה ממני שתהיה לי סיבה לחשוב שהיא תהיה מרוצה. מה מניע את זליג לחשוב שהאל יהיה מרוצה מכך שהוא מנענע אתרוג עם כמה ענפים? ככה הוא עושה גם בשביל אשתו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:08 לינק ישיר 

אברם

איך שאני אוהב ביטויים כמו "קפיצת אמונה".
בתרגום לעברית, אני יודע שהכל קשקוש, אבל החלטתי להאמין, (ולכן גם אני כופה אחרים). נכון שהנ"ל מצהיר שהוא לא יכול לשכנע אחרים, אך הוא יודע היטב שכל דת צבורית, כולל דת משה, בנויה על כפיה וסנקציות.
הביטוי קפיצת אמונה נשמע מדהים, אני עומד על סף תהום, ואני מעז וקופץ לצד השני, למה, ככה.

אני יודע שלא מעט מהמכונים אקדמאים דתיים מקדשים את הסכיזופרניה הזו, עד כדי כך שהם דוחים מי שמנסה לא לקחת כדורים. וכפי שכתב אקדמאי דתי ידוע, משה הלברטל על 'אמונה כ' שהיא מזויפת מיניה וביה.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 04/08/2015 11:09:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 11:05 לינק ישיר 

ליש3 - מה שבער ענה: בגדול, כל אחד שחשב הרבה והגיע למסקנה מסוימת בטוח שההיסטוריה תוכיח את צדקתו - הנה, אנחנו מאמינים כבר אלפיים שנה במשיח שיבוא...

לת"ט - אין לי אלא לצטט את אותו ד"ר שון זליג:
לדעתי, התשובה לשאלה זו היא אישית-רגשית, כמו כל החלטה לקיים קשר. לפיכך ספק אצלי אם הסיבות שאותן אני מוצא לקפיצה זו יעזרו לאנשים אחרים. אני יכול רק לספר שבעיתות משבר אני פונה אל ה' אלוהי אבותי."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2015 07:16 לינק ישיר 

אברהם
לרב קולא אין תשובה אמיתית מה מחייב אותי להישמע לתורה וגם לא לבעלי תיאוריית קפיצת האמונה וגם לא לך באתרך. ב"חיוב" אי אפשר להתנתק מחיבור מציאותי לעובדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2015 23:31 לינק ישיר 

למה הימני משוכנע (יחסית) שהימין ינצח בבחירות והשמאלן להיפך למרות שהנתונים הכלליים של שניהם שווה ? (כנראה שמאותה סיבה גם מי שמאמין ב"אין תורה מן השמים" משוכנע יחסית שדעה זו תצבור תאוצה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2015 22:39 לינק ישיר 

אברם
הבנתי את הטענה הזו שלך כבר מזמן. אתה חושב שיש פה תהליך בלתי נמנע בלה בלה בלה. השאלה שלי היא פשוט למה אתה חושב שלספר הזה תהיה השפעה כלשהי על התהליך. בחור שיהיו לו 'ספקות באמונה' יוכל להיתלות בספר של הרב קולא כי הוא רב, וכך לספר ההוא תהיה השפעה על התהליך. אבל על מי בדיוק ישפיע הספר הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2015 22:20 לינק ישיר 

יש3 - אם אצטט את עצמי:
אני מניח שהיה לא פחות קשה לעכל את תפיסת הרמב"ם שטענה שהאל הוא טרנסצנדנטי ונטול-גוף וכו', בניגוד לפסוקים + מדרשים מפורשים לכאורה.
זה עניין של זמן, שוב – לעניות דעתי הצנועה בלבד
כלומר, השפעה זה דבר שלוקח זמן. סט האמונות ודיעות של הסרוג המצוי היום, למשל,שונה דרמטית מזה של היהודי הממוצע מהמאה ה-19, הלא כן? תאר לך מה יקרה עוד 50 שנה? (בכוונה פתחתי את הפוסט בתיאור של העידן הפרה-גלאקטי...)

צעג - אז תפתח תיאוריה אחרת שמעניקה לעולם משמעות! הרי כל החיים שלנו זה ניסיון לספר סיפור של משמעות למה שקורה סביבנו (אלהים, התגלות, תורה, עם סגולה...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2015 21:51 לינק ישיר 

ואם הוא לא מצליח להתאהב, לפחות בצורה שמצופה ממנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/8/2015 21:51 לינק ישיר 

אברם, זו בדיוק הנקודה. אתה האליטה. אבל אתה כבר ממילא לא מאמין בתורה מהשמיים. הספר הזה כלל לא משפיע עליך ועל שכמותך. הוא גם לא ישפיע על רבנים ועל רוב האנשים שבגדול הולכים אחריהם שימשיכו לחשוב שהתורה מהשמיים. אז על מי בדיוק הוא ישפיע?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אתרי יהדות לייט – תופעה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext