| נשלח ב-11/9/2015 16:08 |
|
| |
מחזוריות בעזיבת הדת והשיבה אליה
מקובל להניח ש"תנועת התשובה" כתופעה ממוסדת (להבדיל מבודדים) עם ישיבות לחוזרים בתשובה החלה בשנות השבעים והתגברה ביתר שאת בעשורים האחרונים. הטריגר לתנועת התשובה היה השבר אליו נקלעה החברה הישראלית בעקבות מלחמת יום הכיפורים ותחושת הריקנות והחידלון שאפפו אז את הצבר הישראלי בעקבות ההלם הגדול.
לענ"ד הנקודה האמיתית בכינון תנועת התשובה נעוצה בעובדה שהחוזרים בתשובה (וק"ו בעשורים הבאים) היו ברובם ילידי הארץ תינוקות שנשבו (שאינם אפיקורסים) שגדלו בבתים חילוניים מנוערים מזיק של יהדות וברור שלתנועת התשובה היה יותר קל לשווק את "האור" של היהדות לתינוקות שנשבו שנפגשים בפעם הראשונה בשאלת המשמעות של החיים (הם הרי ממילא חסרי ידע מתאים ויכולת להתמודד עם שאלות כאלו), מאשר להוריהם שנולדו בחו"ל בבתים עם זיקה ליהדות ווחלקם אף למדו בישיבות באירופה ופרקו עול והפכו לאפיקורסים.
הווי אומר, העובדה שבשנים האחרונות החברה החרדית סובלת עליה מדאיגה של יוצאים בשאלה (מדובר על מאות בשנה אם לא יותר) להבדיל מהדור הקודם, נעוצה בעובדה שמדובר בדור שבו הצעירים החרדים הלומדים בישיבות ברובם גדלו בבתים שהוריהם גם למדו בישיבות (והם לא חוו מקרוב במשפחתם שלב חוויתי של "גילוי האור") אלא שצעירים אלו לא זכו ותורתם הפכה לסם המוות (הכוונה לאפיקורסים שבהם להבדיל מבני ישיבות נטולי בינה המכונים שבבניקים שלא טעמו מעולם טעמה האמיתי של תורה והפסיקו לקיים מצוות מטעמי נוחות ונשארו מסורתיים), בדיוק כפי שבמקביל מממשיך להתקיים מסלול הפוך של חזרה בתשובה בקרב התינוקות שנשבו המצטרפים כל שנה באלפיהם לעולם התשובה. היינו רק מי שזכה לטעום טעמה האמיתי של תורה מילדות מצוי בסכנה להפוך לאפיקורוס ח"ו (להבדיל מחוזרים בתשובה שנמצאים עדיין בשלב החוויתי של גילוי האור, וכמובן יש יוצאים מן הכלל כמו ירון ידען) ורק מי שאינו אפיקורוס אלא תינוק שנשבה נמצא בפוטנציאל של חזרה בתשובה.
ובמלים אחרות מדובר פשוט בתופעה מחזורית ביהדות שמתקיימת בדורות האחרונים ישיבות-השכלה/אפיקורסות-תינוקות שנשבו- חזרה בתשובה- ישיבות- יציאה בשאלה/ אפיקורסות-וכו' וחוזר חלילה.
אשמח לשמוע את דעת החברים דכאן בנדון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2015 18:20 |
|
| |
שלישישי
לפני כמה שנים שהיתי בישיבת פוניבז' בזמן ש'ייבאו' אליה מבחוץ 'אנשי מקצוע' בתחום האלימות וראיתי בעיני את תוצאות נעיצת חוד מטרייה ברקתו של אדם.
חשבתי אז: יש להיות סכסוך אמוציונלי ארוך שנים, טעון וקשה בין שני קבוצות. איך מתנהל הסכסוך? 99% בויכוחים ו1% באלימות. איזה אלימות? גז מדמיע, קצת מכות / ביצים / וגבינות. אין ספק שזה מביש, מכאיב ומכוער. לא מתאים וילדותי.
אבל כדאי לשים לב שברגע שנכנסו לעניין אנשים מבחוץ, הם לימדו את כולם מהי אלימות ומה היא יכולה לחולל.
תהיתי אז מה היה קורה במוסד בני נוער לא דתי אם היה בו סכסוך טעון כזה.
חייבים לציין, שתכל'ס, בהרבה ישיבות היו כאלו סכסוכים ולא בהרבה אוניברסיטאות. הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות. גם טובות וגם רעות. התוצאות בוודאי רעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2015 12:18 |
|
| |
| maxmen כתב: |  |
היהדות ועצם קיומה, היא עצם בגרון של כל המשטרים בעולם ולכן הם מנסים בכל דרך לתקוף את הדת.
הרי היהודים והדת היא ההוכחה שאדם הוא טוב והוא לא צריך גננת. המשטרים מנסים בכל דרך להוכיח שהדת לא מצליחה, אבל החרדים ואפי' הדתיים הם להם כקוץ בתחת, הרי הנה יש יהודים שאפי' שנשללת מהם את הטבע (בארץ ישראל כהיום) ואפי' מכניסים אותם לתאי הגזים (בשואה) בכל זאת ממשיכים להיות בני אדם ובני חורין ולא מתפתים לאחוז בחרב ולהקים משטר, אפי' סנהדרין לא מתפתים להקים.
|
|
מקס
בני אדם שוכחים וסולחים.
אבל גוגל הרשע לא שוכח ולא סולח והוא חושב שאתה קצת טועה.
http://www.kikar.co.il/162575.html
תוקן על ידי שלישישי ב- 17/09/2015 12:19:47
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 20:49 |
|
| |
פעם אחת הייתי מהלך בדרך, ואותו היום שבעה עשר בתמוז היה. ואני יושב לי על דוכני בעגלה עטוף בטלית ומעוטר בתפלין, מחמר כלאחר-יד אחר סוסי בשוט שבידי ומתפלל שחרית, מתכון ועוצם עיני, שלא לראות את העולם לפני בשעת תפלה. והיא, התולדה, כלומר הטבע בלשונם, היתה באותה שעה, מעשה-שטן, נאה מאד וממשכת אותי להסתכל בפניה, והיו הרהורי לבי מנצחים זה עם זה. יצרי הטוב אומר: "אסור – אל תסתכל"!... וכנגדו יצרי הרע מסית ואומר: "מותר! הסתכל ויהנה לבך, שוטה שבעולם!" ועמד ופקח לי עין אחת. ומיד נגלתה עלי היפהפיה הזו בהדר כבודה – ותמונה נאה לנגד עיני: שדות כוסמין בלבלובן, לבנות כשלג, אצל שורות שורות מוצהבות של חטים ושל גבעולי קטניות גבוהים וירקרקים; בקעה נאה צומחת דשאים וחורשה של אגוזים לשני צדיה, ובתוכה שוטפת בריכת מים זכים כעין הבדולח וזהרורי חמה בוקעים בהם וחופים פניהם בתורי זהב וקשקשי כסף; עדרי צאן ובקר נראים מרחוק כנקודות שחורות, שחומות ואדמדמות בנאות-דשא שם. – "אוי לאותה בושה! – מיסרני יצרי הטוב במילי-דאבות – המהלך בדרך... ומפסיק ממשנתו ואומר: מה נאה אילן זה, מה נאה ניר זה!... כאילו מתחייב בנפשו..." אבל היצר-הרע שבי מעלה לתוך חוטמי ריח-ניחוח של ערמות שחת ושל עשבים הנבלע באברים, משתפך לפני בנגינות כנפי רננים משמחי לב; משיב רוח חם על פני, מסלסל פאותי ולוחש לי באזני: "ראה, אדם אתה, יהודי, ואל תבוא, שוטה, להדיר הנאה מן העולם". אני מגמגם ומתפלל, כביכול, ואיני יודע בעצמי מה אני מתפלל. ובטירוף הדעת דברי כעס וקנטור עולים במחשבתי מאליהם, ואני מהרהר ואומר בלבי: "הוי, חללי אדם!... הוי, עצמות יבשות!... נפשות פורחות באויר!... נפשות תלויות על בלימה!... חבילות מפורדות! ערבות חבוטות!..." ועד שהלב מחשב והרהורים רעים מבהילים אותו, הפה חותם: "ברוך המחזיר נשמות לפגרים מתים".
(מנדלי מוכר ספרים, ספר הקבצנים)
תוקן על ידי מם80 ב- 16/09/2015 20:49:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 20:24 |
|
| |
דת יכולה להיות דבר מעיק שנותן טעם רע בכל צעד בחיים, ומצד שני היא יכולה להעניק משמעות חזקה לחיים, תודעה של ייעוד ומגמה, שליחות וקדושה. עובדה היא, שיש כאלו שחווים את זה כך ויש כאלו שחווים את זה כך. אני לא מתיימר לדעת את כל הסיבות והגורמים לשתי התופעות, אבל יש נקודה אחת שהבחנתי מניסיוני, גם עם חוזרים בתשובה וגם עם יוצאים בשאלה, והיא, שמה שקדם להחלטה שלהם האם לחזור בתשובה או לצאת בשאלה הייתה העמדה שהם נקטו כלפי הדת, האם היא טובה לאדם, מוסיפה לחייו, או להיפך. אחרי שהם גיבשו עמדה בשאלה זו, הבחירה הייתה די ברורה להם, גם אם לפעמים ארך זמן עד שהם הוציאו אותה לפועל. מי שהדגיש את הנקודה הזו בכמה וכמה מקומות הוא ברדיצ'בסקי. אביא שתי דוגמאות נפלאות, שמבטאות היטב את תחושתו שהדת (שהוא הכיר) מצמצמת את החיים, מדכאת את הרוח האנושית, וממילא ראויה לבעיטה, ובצדק. הוא כותב: "הימים ימי חודש האביב.כבר נטו צללי ערב ורוח צח יפוח בין האילנות המלבלבים ויניע את עליהם. פני השמים כעין התכלת ואור הירח יהל… דומיה מסביב. רק שני אנשים ההולכים ומטיילים בין עצי היער יפריעו את הדממה; אחד מהם זקן ותם ולבנת השער תלבין את ראשו ואת עברי פניו, ואחד בחור כארזים, מלא עלומים והוא משכמו ומעלה גבוה מרעהו. המה מדברים ומשוחחים זה את זה בקול, מתפלפלים ומתוַכּחים לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא. מאריה דמאריה דאברהם! – קורא הבחור בתלונה – אם המאכל נותן טעם לפגם, למה זה נברך עליו ברכת הנהנין? מצוות צריכות כונה, - השיב לו הזקן בנחת, – ואכילה – ברכה. אבל? הטרם תדע דעת הטור, הכלבו והאור-זרוע?! והאור הזרוע על פני הטבע, הקסם השפוך נוגע בלבו של הבחור והוא קורא: "מה נאה!" והזקן מושך בכתפיו ומזכירהו, כי – נעלמה ממנו משנה מפורשת של "המהלך בדרך ופוסק ממשנתו…" והוא חוזר להענין של נותן טעם לפגם… "אֵלי, אֵלי! על מאכל פחות מכזית, שטעמו פגום, דעת הפוסקים לברך, ועל כל הטבע, על אור החיים הזרוע, על היופי והנשגב, הרם והנעלה, כל המברך הרי זה מתחייב בנפשו…" ועוד הוא כותב: "והימים האלה ימי הרחב ויופי.אחרי הדברים האלה והנה יום ה' צבאות על כל ארזי הלבנון, על כל אלוני הבשן, על כל ההרים הרמים והגבעות הנישאות ועל כל החיים הרמים. לא רק האדם צריך להיכנע מפני הדר גאונו של מחייב המציאות, כי גם הטבע, העולם כולו, הנמצאים כולם. לא רק על האדם להשפיל את עצמו, להיות ענותן בכל מעשיו, כי גם על הטבע ועל כל מעשי ידיו להישפל. לא רק על אדם שפל ונכנע מַשרה הקדוש-ברוך-הוא שכינתו, כי גם את הר-חורב בחר מכל ההרים להתגלות עליו, מפני ששפל הוא מכל ההרים והגבעות… חשבנו, שאלוה הוא העוז, הרום, הגבוה שבגבוה. חשוב חשבנו, שכל מה שבמרום יתהלך נעשה מרכבה לשכינה, והנה באו ימים שבהם למדנו אחרת. – – – לא העולם הוא העיקר, רק האדם, ובאותו אדם עצמו רק מעשיו. לא האדם טפל הוא למעשה בראשית, נהפך הוא הדבר. היפּלא הדבר, שקמו בבתי-מדרשנו אנשים כרבי יצחק שאמור אמרו: לא היתה התורה צריכה להתחיל מבראשית, רק מן החודש הזה לכם… היפלא הדבר, שקמו בנו בני דורות רבים, שמאסו את הטבע, שחשבו את פלאי-יה למוֹתרות גמורות. היפלא הדבר, שהיינו ללא-עם, ללא-גוי. ללא-אדם. זוכר אני במשנת חכמים: המהלך בדרך ופוסק ממשנתו ואומר מה נאה אילן זה, מה נאה ניר זה – מתחייב בנפשו! ומחשבה אחת תעלה על לבבי, שרק אז יוָשע יהודה וישראל, כשמשנה אחרת תינתן לנו, לאמור: המהלך בדרך ורואה אילן נאה, ניר נאה, שמים נאים ופוסק מהם לדברי מחשבה אחרת – הרי זה כאילו מתחייב בנפשו. השיבו לנו את האילנות הנאים והנירים הנאים! השיבו לנו את העולם." אני יכול לומר שאכן יש צדדים כאלו בדת, אבל בדרך כלל, הדת שלי אינה כזו. אולי אם ברדיצ'בסקי היה קורא את הרב קוק הוא היה מכיר את הדת האחרת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 17:47 |
|
| |
הכתבה שהבאת היא נושא אחר לחלוטין. היא עוסקת בקשיים של בנים לחוזרים בתשובה שרובם לא הסתגלו לאורח החיים המחמיר וחלקם נושרים חלקית או לחלוטין (מטעמי נוחות) מהחברה החרדית או הדתית. כפי שהדגשתי לעיל כמה פעמים אין כוונתי באשכול זה לאותם "נושרים" מטעמי נוחות שאמנם אינם מקיימים מצוות אבל נשארים מסורתיים (ויש אלפים כאלו אלפים גם מבתים חרדיים קלאסיים המכונים שבבניקים). כוונתי לאותם אפיקורסים שבועטים בדת ואלו לא נמצאים בקרב בניהם של החוזרים בתשובה שעדיין לא הסתגלו לחברה החרדית אלא דווקא בקרב בני ישיבות שנולדו לבתים חרדיים מלידה שלא חוו קשיי הסתגלות...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 17:11 |
|
| |
ת_ח_ז_ל לפני ארבעים שנה הישיבות השחורות קבלו בחורים מישיבות תיכוניות והם נהיו שם לטובים ביותר. אלה נהיו אח"כ השרופים ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 13:52 |
|
| |
כבעל תשובה [חילוני שנכנסתי בגיל 24 לשנתיים ישיבה, שנה כולל ואיזה 15 שנה אנ"ש.. והיום עם כיוון חדש] אני חושב שניתן לצייר את התופעה כך על דרך משל:
אתה הולך לך כחילוני בכוכב כדור הארץ המוכר לך היטב, כוכב נחמד בעיקרון מלא צורות נאות בילויים ותענוגים ופה ושם מטלות ולפתע מתחילות קצת נגיעות של אורות רוחניים ומיסטיקה פה ושם בקטנה שמתחילים להאיר את הכוכב באור אחר
ואז פתאום מופיעים זרקורים יהודיים כאילו לקוחים מתוך כוכב אחר, כמו כוכב מקביל, באותו המקום רק במימד אחר והעולם שלך משתנה. אתה מתחיל לחיות במימד אחר עם אורות אחרים ומושגים אחרים, לצד חבריך החילונים שנשארו מאחור שחיים במימד הקודם ולא ניזונים מזיו השכינה. ואתה נדבק בפזמניקים של המימד החדש.
עד כאן הכל טוב ויפה ונחמד ומלא קדושה.
עד שהחושים שלך לאט לאט [או פתאום] קולטים שיש איזו בעיה. בתת מודע אתה מחפש הסברים כמו שהאורות האלו הן כמו אורות של כוכב שהתפוצץ ואיננו קיים יותר [כמו על דרך משל הכוכבים שאנו רואים בשמים, שעל אף שרואים אור של כוכב, אף על פי כן יתכן שהכוכב כבר התפוצץ מזמן ואיננו קיים בעצם, רק התפשטות אורו קיימת].
בקיצור, לאחר תקופה ארוכה של "עיבוד האורות" [ובפרט כשאתה מוצא את עצמך מוקף באנשים כבויים] אתה עושה חישובים ולא מבין איך יתכן שהאורות לא בתוקפם על אף קדושתם.. איך יתכן שאפילו הפזמניקים נגועים במחלות שהאור אמור לתקן.. אמנם אפשר להיות ניזונים מהאורות האלו אבל לרוב הם לא מספקים את הסחורה לנצח.. ואז אתה כמו עוזב את האורות לרגע ומוצא את עצמך מתמודד מול הכוכב עצמו ואתה קולט שאו שאתה לא מרוצה ממנו או שהוא לא קיים או שיש כוכב חדש.
במקרה שלי נראה לי שמצאתי כוכב חדש עם אורות חדשים, כמו חזרה בתשובה פרק ב'.. אבל בהחלט אפשר להבין מי שמתייחס לכוכב שגילה בעבר ואומר שאין יותר כוכב או שהכוכב מיושן ולא מוצא חן בעיניו מספיק, או שהאורות שנראו לו בעבר כפרוזקטורים מבטיחים, מתגלים לו כניצנוצים בלבד עם השפעה רדודה על סביבתו, לא כמו שציפה.
אני חושב שהסיבה הכוללת לתסכול היא ששיטת העבודה שמספקים לך היא שיטת העבודה שהיתה נכונה לזמן הגלות, שבה אתה צריך להיות "בטל" אל ה"גדולים" ממך, ובכלל עבד בטל או מקסימום בן לאביו שבשמים.. ושהשיטה הזו כבר לא תקפה ולכן האורות שלה הן כאורות ללא כוכב. מנצנצים ונראים בהתחלה כפרוזקטור אך ללא תוקף עצמותי.
בזמן שלנו השיטה צריכה להיות שאתה הוא בעל הבית גם על התורה ואתה והקב"ה זה דבר אחד.
שנה טובה ומתוקה התשע"ו [הי' תהא שנת עצמות ומהות]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 13:13 |
|
| |
[quote]מה לעשות שהחברה הישראלית לא יודעת להכניס אורחים, לא את החוזרים בשאלה ולא את הסודנים, אני לא רוצה לקטרג ערב ראש השנה אבל תראו אייך גרמניה ועוד מדינות באירופה מכניסה היום אורחים.
תוקן על ידי maxmen ב- 12/09/20128
החוזרים בשאלה והסודנים בחדא מכתא
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 09:37 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | מה לעשות שהחברה הישראלית לא יודעת להכניס אורחים, לא את החוזרים בשאלה ולא את הסודנים, אני לא רוצה לקטרג ערב ראש השנה אבל תראו אייך גרמניה ועוד מדינות באירופה מכניסה היום אורחים.
תוקן על ידי maxmen ב- 12/09/2015 22:57:28 |
|
אצלך בסלון קשוט עצמך !
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 09:34 |
|
| |
באבא נסחף בהנחתו שהחשיפה ללמדנות היא שיצרה אפיקורסות. אך בהחלט ייתכן שהתקבצות של צעירים חריפים ותוססים לישיבות האיצה את תהליך המשכול שלהם, ולכן ניסו להכניס את המוסר לישיבות. איכא דאמרי שלכן בגליציה עד תקופה מאוחרת לא רצו להקים ישיבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 02:44 |
|
| |
כל אלו שחשבו שבמתרס השני מחכים להם ויחבקו אותם גילו מהר מאוד שנפלו מברוך אחד לברוך יותר גדול
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 02:26 |
|
| |
| אייזין כתבה: |  | החוזרים בשאלה מרגישים בודדים ומנודים ולכן הם מנסים לאחד עצמם בכל מיני ארגונים
אבל המציאות מוכיחה שאחוזים גבוהים מהיוצאים בשאלה מתאבדים בגלל הבדידות והוקעתם מהחברה |
|
המתאבדים לא באים מקרב היוצאים מאידאולוגיה אלא מקרב אלו המומרים לתאבון, בדרך כלל מקהילות חסידיות מסוימות מאוד. אלו שלא הצליחו להתמודד עם העולם החילוני שקרץ להם מילדותם כשגילו שהחיים בתוכו מורכבים הרבה יותר מהחיים בשטעטל. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
| נשלח ב-16/9/2015 02:03 |
|
| |
החוזרים בשאלה מרגישים בודדים ומנודים ולכן הם מנסים לאחד עצמם בכל מיני ארגונים
אבל המציאות מוכיחה שאחוזים גבוהים מהיוצאים בשאלה מתאבדים בגלל הבדידות והוקעתם מהחברה
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2015 01:58 |
|
| |
בתקופת ההשכלה/ציונות כולם עזבו את הדת. כך שנראה שדי קשה לדבר על חתך אינטיליגנציה מסוים. המשכילים הראשונים ביותר היו אינטלקטואלים (לפחות בעיני עצמם). אבל זה כבר לא יכול להוכיח על תופעת החזב"שיות בכללה.
|
|
|
|
|