בית פורומים עצור כאן חושבים

דרשת יוהכ"פ תשעו: על התשובה האינטלקטואלית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/9/2015 20:14 לינק ישיר 
דרשת יוהכ"פ תשעו: על התשובה האינטלקטואלית

בעשרת הימים הללו, שבין ראש השנה ליום הכיפורים, אנו מנסים להשתפר, להתחרט על העבר, לקבל לעתיד, להחליף רע בטוב. בשתי מילים: לעשות תשובה.

זה נפלא. יש אושר גדול בתשובה. להיות אחר. להשתנות לגמרי ממה שהייתי. ולא לשאת איתי את המטען של העבירות הישנות. ה' מוחל וסולח!

אבל האם באמת כל כך קל לעשות תשובה, להיות אחר?

אני זוכר את עצמי לפני שהשנים והאכזבות קלקלו לי את ההתלהבות. כל אחד מאיתנו מוזמן לבדוק את עצמו. כמה טוב להיות צעיר. הילדים, הצעירים והתמימים מקבלים עליהם לתקן את כל הבעיות שהם מכירים בעצמם, וכמובן להתעלות הרבה מעל למה שהם באמת. רק המבוגרים ובעלי הנסיון יודעים שתקוות טובות והבעת מחוייבות אינן מספיקות. כמה פעמים קרה לי שהחלטתי לתקן משהו, לעבוד על משהו, וההחלטה הטובה החזיקה... לא הרבה?

העצה החכמה היא להשתפר במה שאני יודע ואני יכול. להציב מטרות שניתנות להשגה. לא "אסיים בשנה הקרובה את כל הש"ס" ואף לא "יותר לא אכעס אף פעם". מוטב: אקפיד ללמוד בקצב (מה שמתאים לי) ולא פחות. ובתחום המידות, לא לבטא את הכעס שאחוש, אם אחוש, לפני שאני נוטל פסק זמן כדי לחשוב על הסיבה לכעס, וחשוב עוד יותר, כדי להשאיר לעצמי זמן להרגע ואז באמת לחשוב באובייקטיביות ולדון לכף זכות.

וגם זו סיבה לשמחה גדולה, וזוהי התשובה של האדם המבוגר והחכם.

זו וכל מה שדומה לזה.

אבל תרשו לי לעזוב את העצה הנפלאה הזו, ולעבור לסוג אחר של תשובה. וזה הנושא המרכזי של הדרשה הזו.

באי הפורום שלנו, היחידים שיש סיכוי שיקראו את השורות הבאות, מגיעים לכאן מפני שהם מתעניינים (או גם מתעניינים) בצד האינטלקטואלי של היהדות. אל ניתן למילה "אינטלקטואלי" להפחיד אותנו או לפסול מראש מה שייאמר כאן. אין הכוונה ל"אינטלקטואלי" כלומר "שכלתני", בעברית, במובן של מה שהוא אך ורק שכלי, רוחני ומנותק מן החיים. הכוונה היא לחשבון שאנו נותנים לעצמנו על אמונותינו ועל ידיעותינו. על התשובות שאנו עונים לשאלות: מאין באתי, לאן אני הולך, לפני מי אני נותן דין וחשבון? ובכלל: מה פירושו של דבר להיות יהודי – מבחינה אינטלקטואלית?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 22:39 לינק ישיר 

הראי"ה קוק, אורות הקודש, כללות התורה והמקצועות:

"כשעושים את התורה למקצוע מיוחד בחיים, אז נתבעים כל המקצועות שבחכמות העולם, כדי להשלים את האישיות השלמה הכוללת.

אבל כשעולים עד הרום של הכרת התורה בתור נושאת כל ההכרות, כל התוכנים, כל היש, דכלא בה, אז המקצועות כולם מתענפים ממנה, ומשובע טובה הכל מרווה.

בזמן האמצעי, שלא בא עדיין האדם והעולם לאותה המדרגה של שאיבת הכל ממקורה של תורה, אבל כבר בא לידי צמאון הכללי, עד שאי אפשר לו להיות נסגר במקצוע מיוחד, צריך הוא להיעזר ע"י מקצועות המדעים, בעומק האמונה שמידי יום ביומו יוסיף  אורה בנועם הכללי של התורה, ויתקרב יותר לאותה המדרגה של שאיבת כל הטוב, כל הכרה, כל חכמה, כל השקפה, וכל עושר רוחני, כל ברכה וכל שפעת חיים, משדיה של תורה.

וכפי אשר תתגבר אמונתו בקרבו, יטהר רוחו, ושקידתו העליונה הרוחניות והמעשית תגדל, ותחשפנה לו צפונות כוללות כל ממקורה של תורה.

ואז ימצא ברכת אבות, ברכת הכל, בנעימת ירושתה של תורה מורשה."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 22:01 לינק ישיר 

מיימוני
[ראשית, מזמן לא קראתי הודעה שלמה שלך - המשך כך (או אם נתנסח בסגנונך - אייקון ירוק)].
אשמח לשמוע מהו גרעין האמונות לדעתך.
להבנתי הגרעין הוא מאוד מאוד מצומצם: ה' הוא האלוקים, היחיד, והוא ציווה את עם ישראל במצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 21:40 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:
השומרונים?
הנוצרים?
הנוצרים המקיימים מצוות? (איני זוכר כרגע את שמם)

גם הם סוג של יהודים. אולי היהדות שלהם מעוותת (אצל הנוצרים גם בסיס האמונה, כנראה. את אמונת השומרונים איני מכיר כלל) אבל היא סוג של יהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 20:56 לינק ישיר 

הערה קצרה:

אני סבור גם כן שיש מה שניתן לכנות "גרעין" אמונות של היהדות. ולפי דעתי, בכל מה שקשור לתפיסת האלוקות, יש צדק בדברי קויפמן על האלוקים הטרנצנדנטי שאינו כפוף לכלום, אם כי הוא גם אוהב חסד ומשפט ועוד כפי שכתבתי באשכולי החביב עלי "לך דומיה תהלה".

אבל לא זה הנושא כאן. לא עבורי. אם כי כל הרוצה לכתוב יבוא ויכתוב.

מה שכתבתי, ואחר כך מצאתי בשם הרב קוק, הוא שאין חובה להישאר עם אמונות ילדותיות. ולכן, ובזה אני מוסיף כנראה על דברי הרב קוק, צריך לחנך שיש משמעויות שנחשפות ככל שמתבגרים ומחכימים.

מה יהיה התוכן שמגלה החכם - יבואו החכמים וידונו. מסתבר שאי אפשר להסביר זאת לילדים וגם לא למי שמקפידים להישאר ילדים בכוח.

אבל עבור אלו שיגיעו למצב של נבוכים מודרניים, מקבילים במצוקתם לזו שמתאר הרמב"ם, עבורם כתבתי שמן הראוי להתחיל בגיל הילדות עם התובנה שיש רמות בתפיסת האמונות כפי שיש רמות בנושאים חשובים אחרים.

תודה על תשומת הלב.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 15:07 לינק ישיר 

לא זכור לי כי העם בחר בחז"ל ולא ברמב"ם. הכל היה בדיעבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 14:53 לינק ישיר 

ירוח
שהעם יבחר גוף כזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 14:20 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
ירוח
השופט אשר יהיה בימים ההם, ובהיעדרו השופט האחרון (במציאות העכשווית זה התלמוד לדעת הרמב"ם)

למה? בימים ההם. זה לא הבדל של 1000 שנה ומעלה. אם אתה לא חושב שהשתנו הידיעות וההבנות? האם אתה לא חושב כי החכמים והשופטים חכמים יותר? ומתאימים יותר.  לו רק בשביל זה שהם בימים ההם. הכוונה לנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 14:14 לינק ישיר 

ירוח
השופט אשר יהיה בימים ההם, ובהיעדרו השופט האחרון (במציאות העכשווית זה התלמוד לדעת הרמב"ם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 14:12 לינק ישיר 

בעב
איני יודע מה הר"מ ראה כתורה ומה לא. בעניי איני מבין איך בכלל ראה את מבנה העולם הטכני כתורה ומדוע הביאו. מה לשלמות הידע ולתורה? אני נוטה להסביר לעצמי שהכללת תמונת העולם נינה פסיכולוגית (כמו בחומש), אבל אני חושש שאני מרמה את עצמי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 13:39 לינק ישיר 

השומרונים?
הנוצרים?
הנוצרים המקיימים מצוות? (איני זוכר כרגע את שמם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 13:09 לינק ישיר 

בעל,
אינני יודע למה חשוב לך כ"כ לאחד את הגישות השונות שרווחו בין חכמי ישראל בכל הדורות.
מבחינתי, היהדות היא התורה - חמישה חומשי תורה.
אח"כ יש את הנביאים והכתובים, שכל אחד מהם הדגיש נקודות מסוימות ופחות הדגיש נקודות אחרות, ויש את חז"ל, שלא נשכח שמדובר באלפי אנשים (כ-2400 כמדומני) שגם הם הדגישו נקודות מסוימות ופחות הדגישו נקודות אחרות, ויש את הגאונים, וחכמי ימי הביניים, והאחרונים, והחרדים והדתיים-לאומיים, ועצכ"ח ובח"ח.
כל מי שנשען על הבסיס של התורה שבכתב, כלומר חמישה חומשי תורה, הוא חלק מהיהדות.
חז"ל האמינו שקיימים שדים, אבל אני לא חושב שהאמונה שלהם מחייבת אותי. חז"ל מחייבים אותי (מסיבות שונות, ולא בגלל גדולתם) רק לפירוש ההלכתי של המצוות.
עובדה היא, שהמגדיר של יהודי דתי (כיום, וברוב הזמנים מאז חז"ל) הוא מי שמקיים את ההלכה של חז"ל. בשאלות הגותיות, אין הגדרה סגורה. עובדה היא שגם הדתי-לאומי וגם החרדי, שמאמינים בדברים שונים, רואים אחד את השני כיהודים כשרים (אחרי סינונים של פוליטיקה), וכנ"ל גם לגבי חסידים ומתנגדים.
אז מיימוני מאמין במשהו, ומעניק פירושים לדברי חז"ל בסגנונו הוא. זה לא כ"כ חשוב אבל זה לפעמים יפה. אחרים מפרשים את דברי חז"ל בצורות אחרות, וכל עוד הם נשענים על התורה שבכתב - הם חלק מהיהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 12:12 לינק ישיר 

תלמיד
זה לא רע כלל וכלל. השאלה מה זה  מצוות ה' שהתגלמו בתורה? מי גילם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 11:52 לינק ישיר 

בעב
קיום מצוות ה' שהתגלמו בתורה בגלל מחוייבות להוראות ה' זה רע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 11:24 לינק ישיר 

יש
welcome to the club

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 24/09/2015 11:24:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2015 11:24 לינק ישיר 

תלמיד, איפה הרמב"ם בפיה"מ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרשת יוהכ"פ תשעו: על התשובה האינטלקטואלית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext