בית פורומים עצור כאן חושבים

"המשיח" - מושג מעוות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/9/2015 19:12 לינק ישיר 
"המשיח" - מושג מעוות?

לקהילה היהודית של פנמה קוראים "שבת אחים", וכשמה היא קהילה (דתית בחלקה) סגורה ומסוגרת, ולמעשה היא תוצר של מפעל חייו של הרב ציון לוי ז"ל שבנה יש מאין את הקהילה הזאת. הוא הגיע לפני מעל לשישים שנה כאשר לא היה בפנמה כמעט זכר לסממני היהדות, והיום עומדים לרשות הקהילה מספר בתי כנסת, בתי מדרשות, כוללים, מיקוואות, רשת מכובדת של מסעדות כשרות, וכמובן בשר כשר בשפע העומד והלכה למעשה לרשות רוב הפזורה היהודית במרכז אמריקה.   

לפני שבע שנים הגיע מהארץ הרב משה קצין, רב צעיר ורענן שהוטלה עליו המשימה לקרב אל חיק היהדות את הדור הצעיר ומאז נדבק בו הכינוי "הרב של הצעירים". היכרתי אישית את הרב קצין, כותב השורות תושב פנמה, ואני יכול להעיד על איש חביב וצנוע שלקח ברצינות רבה את משימתו ודבק בה במסירות. הצעירים אכן הסתופפו סביבו ובתוכם לא מעט מאלה שבעגה הצברית נקראים כבעלי הקוקו... במילים אחרות הוא הצליח בגדול במשימתו והצעירים חזרו בהמוניהם אל חיק היהדות, אם תרצה- נותקו בהמוניהם מחבלי ההתבוללות, תרתי משמע. 

ולפתע, כשבוע לפני ראש השנה זו, הרב משה קצין נעלם מהמכ"ם; נעלם כליל. שום מידע משום גורם רשמי לקהל חסידיו הצעיר שנותר פעור פה נוכח היעלמותו הפיתאומית של רבו הנערץ ללא שום הסבר/ הודעה, זאת כאשר לא חסרים הצינורות הרשמיים לקהילה המאורגנת, ישנם לא מעט עוזרים ורבנים מטעם הקהילה, וגם וועד הנבחר מידי שנה ונשיא שעומד בראשו. ישנו רב ראשי הוא הבוס הישיר שלו.

מטבע הדברים השמועות התגלגלו מפה לאוזן ומילאו את הוואקום של השקט הצורם, והשמועות נחלקו בין הטוב לרע וליפה והמכוער והמהימן והמסולף, והיו אף השמועות שהטילו דופי במהימנותו של הרב הנערץ. לציין כי שמועות אלו נדחו על-פי רוב לטובת השמועה הכמעט רשמית שעמדה בראש מצעד השמועות והאפילה על אחיותיה: הרב קצין קיבל הוראה חד משמעית מפטרונו הרוחני הרב חיים קנייבסקי, לשוב באופן מיידי אל ארץ אבות יען כי ביאת המשיח היא עניין של ימים ספורים. 

ואכן יום לפני ראש השנה מגיע האימל המיוחל מהרב קצין אל כל חברי הקהילה, בו מתנצל על היעלמותו הפיתאומית ומאשר את השמועה שהופכת בין רגע לאמינה: "לא יכלתי לסרב לגדול הדור". גדול הדור הרב חיים קנייבסקי לא הרשה לו אפילו לחזור אל משפחתו שבנתיים נשארה בפנמה והצטרפה אליו כעבור ימים. הוא לא הורשה לחזור ולארוז את חפציו, למכור את מה שניתן כולל את ביתו, את האוטו... שבע שנים חי האיש בפנמה. 

"המשיח עומד בפתח" הפך באחת ממושג בעל ערך חיזיוני לעובדה בעלת מאפיינים מוגדרים: "ואם המשיח יגיע מחר או מחרתיים? האם יואיל להמתין לך עד שתגיע בעוד שבוע מפנמה?" – אינני בטוח אם המילים האלו שימשו את הרב קנייבסקי בניסוח הוראתו החד-משמעית שהיפנה לתלמידו הרב קצין; עם זאת אין בליבי ספק כי אלו רוחם של הדברים.

השמועה שהתגלגלה בפנמה על ביאת המשיח בתוך ימים ספורים הפכה אצל חלק מהיהודים לעובדה מוגמרת. ערב ראש השנה קיבלתי שיחה ממכר שהפציר בי להצטייד באוכל ובקופסאות שימורים "כי המחסור במזון הוא תוצאה מיידית למלחמות עקובות מדם שעתידות להתרחש בימים הקרובים- בימות המשיח".

ידוע כי אחד מ-13 העקרונות של היהדות הוא עצם הציפייה לביאת המשיח, כלומר היהודי שהפציר בי להצטייד במזון, ומעבר למסקנתו הספונטנית, הוא גם מילא באופן אמין אחר אחד העקרונות היסודיים של היהדות, ואיני מציע להקל ראש בעקרון אשר מדרבן את המודעות להשתמש באחד הכלים החשובים להמשכיותה- הוא כלי האיפוס, "reset switch", לחזור להתחלה. כלומר דווקא כאשר הכל אבוד מבולבל וחסר תוחלת – דווקא שם עומדת לרשותנו אופציית האיפוס שרק מי שמודע למיקומו במציאות יכול להשתמש בה.

ואינני משלה את עצמי, המודעות למיקומנו במציאות היא ממנו והלאה. נותר לדעת מה אנחנו מצפים מהמשיח, איך אנחנו רואים ומציירים אותו בדמיוננו, מהי משמעות המושג "משיח" עבור האנושות ועבורנו כיהודים? 

הרוב המוחלט של האנושות משתומם מהרוטינה ותאב לשינוי; בתת המודע שלנו גם האירועים הכאובים ביותר כמו מלחמה, מוות, עושים עבורנו את עבודת השינוי. הרוב המוחלט של היהודים רואה במשיח כאובייקט או כאירוע שינתק אותו מהשיגרה המקוללת ויקחהו ישירות אל חיק עולם חדש שיעורר בחזרה את סקרנותו.

מאידך המיעוט המוחלט שבתוכנו הוא הפלג הדתי, רואה במשיח כאובייקט מכני שבא לתקן בעיה טכנית; להחזיר עטרה ליושנה, להחזיר את בית המקדש, את הביכורים, את הקורבנות, לענות על קושיות תלמודיות והלכתיות שנותרו פעורות מימים ימימה. וכן, גם להחיות את המתים וזה עיקרון בפני עצמו.

שניהם, גם הרוב גם המיעוט רואים במשיח ועם כל הקושי בניסוח, כסופר אדם שבא לשנות ולהסעיר ולהלחם ולהנהיג ולהחיות ולהמית ומה לא... ויש להצטייד באינסוף גרעינים ופופקורן למופע האדיר והנורא מכל הממתין לכולנו על מרקע החיים. סופר-אדם יופיע בפני העולם בשידור חי; נחיה ונראה ונספר לילדינו. ועל מה ההתנסחות הזולה הזו? כי כולם, גם המיעוט גם הרוב סובל מתסמונת הרוטינה המקוללת ומייחל לשינוי המציאות.

אין ספק כי נוצר אצלנו נתק בן אלפי השנים עם ההכרה, עם הכרת הבורא והבריאה, והאמונה היא זו שמילאה את הוואקום של ההכרה. תפקיד המשיח איפוא למלא בחזרה את הוואקום הזה ולהפיח בו תוכן; את אותו התוכן שהכירו אבותינו ביציאתם ממצרים ובמעמד הר סיני.

השאלה מה היתה תכלית ההכרה הזו ובעצם מה היתה מטרתה? במשך אלפי השנים ענינו על השאלה הזאת בתשובה הידועה: יש להכיר כי לבריאה יש בורא וכי יש מנהיג לעולם, אחרת הכאוס ישלוט בתודעה שלנו כי לא נדע לזהות את המידע הבסיסי ממנו נגזר כל יתר המידע של המציאות. כלומר מנוי וגמור עימנו כי היעד הוא הכרת המציאות, וכן מנוי וגמור עם השם יתברך להקנות לברואיו את היעד הזה, שנכיר את המציאות לאשורה על פי הסדר הטוב והישר, באופן שנתמקם במרחבה בדיוק רב.

המסקנה והמופשטת היא כי בית המקדש אינו המטרה, בית המקדש הוא האמצעי שעומד בין שני קצוות, בין הידיעה לאי-הידיעה, ובאמצעותו אנו אמורים לחתור אל הידיעה בכדי לעמוד על תוכן המציאות. וכן גם שמירת השבת וברית המילה וחובת עקירת גיד הנשה. איננו יודעים כיצד קושרת אותנו עקירת גיד הנשה עם הכרת המציאות אך אבותינו ידעו גם ידעו. מה שעומד מאחורי שמירת השבת הוא לא סוד כמוס שרק יחידי סגולה נחשפו אליו, כי-אם מידע מופשט שבאמצעותו חתרו להכרת המציאות, ובעוד אבותנו עמדו על המידע הזה ששימשם להכרת המציאות, אנו נותרנו רק עם השבת ללא המידע הרלוונטי; זה ההבדל בין הכרת אבותינו לאמונתנו 

אינני מצפה, איפוא, לבית המקדש שירד בנוי ומזומן מהשמים, אני מצפה למשיח שיקשר אותי באמצעות בית המקדש עם המציאות. אינני מצפה למשיח שיצביע על מיקומו המדויק של גיד הנשה, מצפה אני למשיח שיצביע במדויק על הקשר בין גיד הנשה למיקומי במציאות. אני מצפה למשיח שיפתח את עיני לראות את המציאות שבמשך אלפי השנים נסתרו ממנה. אני מצפה למשיח שיעשה שלום ביני לבין תורתי הקדושה שאלפי השנים שמרתי עליה מכל משמר מבלי להבינה, כי נבצר ממני להשכיל כיצד יוצרים דרכה את הקשר עם המציאות.

"משיח" שיחזיר לירושלים את בית המקדש ואת הביכורים והקורבנות, ואף אם יענה לנו על הקושיות ההלכתיות הסמויות ביותר – אולי יהא מנהיג דגול, ואולי אולי צדיק גמור אך הוא לא המשיח שלנו. המשיח שלנו הוא זה שיבוא ויקרא לעברנו במלוא גרונו: אתם אתם החמור שנשא על שכמו את התורה בדרך ארוכה ופתלתלה, על-פני אלפי השנים, מבלי להבין אות מתוכן המשא שעל שיכמו. אתם אתם שטיפסתם הרים וגבעות והלכתם בדרכים עקלקלות וקשות מנשוא, התייסרתם, נהרגתם בשביל לשמור על קוצו של יוד וכל אות בתורה להביאה בשלמותה הנה, והינה הגעתם בשלום עם משאכם השלם, לא חסר תו ולא אות. היום אני כאן בשביל לקבל מידכם את המשא, להורידו מעל שכמכם ולהסביר לכם את תוכנו, את מילות התורה והקשר שלהן למציאות.

זו משמעותו ותכליתו של המושג "המשיח", ואני מזמין כל אדם ואדם בישראל להכיר באמת המופשטת הזאת ולהתמודד עימה ועם השלכותיה.

תוקן על ידי ashabot ב- 24/09/2015 20:03:30

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/10/2015 16:43 לינק ישיר 
נסיון לחזור אל הדיון

ashabot כתב:

אין לי בעיה עם הטקסים והפולחנים ועם עקירת גיד הנשה וכמובן עם הקטורת והקורבנות, אני חושב שטוב שעם ישראל שמר על כל הפולחנים האלה גם מבלי להבינם ומבלי לרדת לסוף כוונתו של הבורא יתברך לאותן המילים שכתב בתורתו ושקלטנו אותם כפשוטם וכפולחנים לשמם, כי אילולא עשינו זאת לא היתה לנו היום תורה והיתה משתכחת מאיתנו.

הבעיה האמיתית שהשארנו מאחורינו דורות על גבי דורות היא שלא הצהרנו בריש גלי כי אומנם אנו מדקדקים ומקיימים את כל הפולחנים כהילכתם, אך אין לנו מושג וחצי מושג במידע האמיתי שעומד מאחוריהם. במקום זאת הצהרנו בחוצפתנו כי כן אנו מכירים את כל המידע לפרטי פרטיו והוא נמצא בתורת הסוד. אבל התעלמנו בטיפשותנו ממחשבה פשוטה תוצר השכל הישר: מה הטעם כי השם יתברך יצפין את מסריו בתוך פולחנים ומרשמים שרק יחידי סגולה יעמדו עליהם? האם התורה ניתנה רק ליחידים האלה ששומרים על סודותיה מכל משמר, או שהתורה היא תורה מעשית שנשלחה אלינו בשביל להשתמש בה, בכולה, בכל מסריה?

ירוחם בחר לא להתייחס לזאת ואני מכבד את רצונו. האם יש מישהו שיכול להתייחס?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2015 16:47 לינק ישיר 
על כתר ארם צובא

לפני 13 שנים כתבתי מאמר על כתר ארם צובא- מאמר שגלש לדיון מסעיר עם אתאיסט על אתאיזם. אם מעניין אותך:

http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ShowMessage.asp?ID=1703491

או כאן: 

http://tora.us.fm/tnk1/messages/klli_mdrjim_index_0.html

תוקן על ידי ashabot ב- 14/10/2015 16:50:54

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2015 16:21 לינק ישיר 

אלברט
לב חם יש לי לחלבים,  בגלל הכתר- ובגלל  האחים סבתו-  ספריהם ופועלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2015 15:56 לינק ישיר 

בסדר גמור ירוחם, סליחה שלא הבנתי את הבדיחה... אגב אני דווקא חלבי לא פנמני למרות הרוח שתקעה אותי בפנמה, החלום שלי ירוחם לחזור ארצה חלום של ממש ואני אממש אותו בע"ה. אילו הייתי לבד לא היה בכלל חלום...

ואם כן נחזור לדיון. מה עם הקטורת ירוחם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2015 15:35 לינק ישיר 

אלברט
חלילה חלילה התבדחתי.  ודאי לא ירדתי עליך ברמה האישית. סליחה עם פגעתי. רבה של פנמה לפני כמה עשורים היה ידיד נעוריו של הרב עובדיה, וכש הרב עובדיה התארח בפנמה בארוחה החגיגית, סיפר רבכם בהומור על שובבתו הגדולה של הרב עובדיה. הבנתי כי אנשי פנמה מבינים בדיחה.

ריה"ל אמר על  היהודים- כי תפילתם היא  כקריאת התוכי וצפצוף הזרזיר, לי מאד מפריע היהודים החרדים בעיקר החסידים הגדולים, המצפצפים כתוכי וכזרזיר כשמתפללים  על ירושליים וציון.
 לא ראתי אותך באותה קטגוריה. ושוב מחילה עם נפגעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2015 15:00 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אתה יכול להמשיך לשבת בפנמה אין לך מה לחשוש משיח לא יבא ולא יכריח אותכם לעלות.

אני מבין שזיינתי לך יותר מדי את המוח ואתה עצבני עלי. אני הייתי נזהר מלרדת לרמה האישית גם אם דופקים לי את המוח.
חבל זה יכל להיות דיון פורה כי בנפשינו היא.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2015 14:47 לינק ישיר 

שלישישי כתב:
עונה ושואל?

שלישישי! תפסת אותי על חם

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/10/2015 11:00 לינק ישיר 

אלברט
כפאראפרזה לדברי הלל-

סוכה דף נג. -אם אני כאן - הכל כאן, ואם איני כאן - מי כאן.
  אם אני מבין את התורה הכתובה- אז הכל מובן. ואם איני מבין אותה.   מי מבין אותה, הרי התורה ניתנה לי. אני צריך להבין אותה, ולא לסמוך על כל מיני אנשים טובי וחכמים שיבינו אותה בשבילי.- ראה מה שכותב ראב"ע בקהלת ה. א.

בענין המשיח- בעל העיקרים רבי יוסף אלבו- אומר כי האמונה במשיח אינה מהעיקרים, והוא מביא את הגמרא שרבי הלל השני אומר כי אין משיח לישראל כי הוא כבר מת.
אין דבר כזה איש = משיח משיח זה מושג.  המתחלף כל זמן  ומצב. הג'וב שלו רק לעזור לעם ישראל בגאולה המדינית.
אתה יכול להמשיך לשבת בפנמה אין לך מה לחשוש משיח לא יבא ולא יכריח אותכם לעלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2015 10:27 לינק ישיר 

ashabot כתב:

אל תקל ראש ירוחם בבעיה הזאת, כי לעניות דעתי היא הבעיה היחידה שמעכבת את ביאת המשיח. כי הרי הוא אמור לבוא בשביל לתקן אותנו ולהשלים לנו את המידע שחסר, אבל אנחנו מתעקשים כי כל המידע הנסתר והנגלה כבר בידינו, רק צריכים לעמוד במספר תנאים כמו גיל, צורת לימוד... להימנות על החתך המצטיין של התלמידים ולעבור תקופת הכשרה. אפילו למדונה כבר אין כל כך צורך במשיח J - בשביל מה בדיוק אנחנו צריכים את המשיח. מי צריך אותו ומהו הג'וב שלו? זו שאלה לא?

עונה ושואל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2015 16:10 לינק ישיר 

אני לא מדבר על הקטורת ירוחם, אני תופס טרמפ על הקטורת ולמעשה אני מדבר כמעט על כל התורה, אני מדבר על כל המתואר בתורה ונתפס בעינינו כטקסים ואני טוען את הטענה הפשוטה:

אין לי ספק כי מילות התורה מייצגות מידע מדויק ומדוד עבורי כאדם יהודי ונמען התורה, ואין לי ספק כי התורה אינה מתארת שום טקס לשמו, לא של הטבת נרות המנורה ולא של שמירת השבת וכן גם לא של הקטורת ולא של הקורבנות.  ההבדל ביני לבין האפיקורסים הוא כי אני מאמין כי יש מידע מדוקדק מאחורי כל מילה וטקס בתורה אך נבצר מבינתי להשיגו, והאפיקורסים חושבים כי מילות התורה וטקסיה אינם מגובים בשום מידע.

השאלה המתבקשת- באיזה צד אתה נמצא ירוחם? בצד שמאמין שיש מידע מדויק מאחורי כל המילים והפולחנים המוזכרים בתורה אך נבצר מבינתנו לעמוד עליהם, או בצד שמאמין כי התורה מתארת טקסים ופולחנים שמלבד המידע האופרטיבי והמדוקדק שהעסיק אותנו אלפי השנים על הפולחנים האלה - אין שום מידע אחר. השאלה אם אתה מאמין באמונה שלמה כי השם יתברך תיאר פולחנים שהיו מקובלים לפני מעמד סיני שהעם היה רגיל להם ופשוט הוא הלך עם הגל וניסח את תורתו על-פי זאת.

אין לי בעיה עם הטקסים והפולחנים ועם עקירת גיד הנשה וכמובן עם הקטורת והקורבנות, אני חושב שטוב שעם ישראל שמר על כל הפולחנים האלה אפילו מבלי להבינם ומבלי לרדת לסוף כוונתו של הבורא יתברך במילים שכתב בתורתו ושקלטנו אותם כפשוטם וכפולחנים לשמם, כי אילולא עשינו זאת לא היתה לנו היום תורה והיתה משתכחת מאיתנו.

הבעיה האמיתית שהשארנו מאחורינו דורות על גבי דורות היא שלא הצהרנו בריש גלי כי אומנם אנו מדקדקים ומקיימים את כל הפולחנים כהילכתם, אך אין לנו מושג וחצי מושג במידע האמיתי שעומד מאחוריהם. במקום זאת הצהרנו בחוצפתנו כי כן אנו מכירים את כל המידע לפרטי פרטיו והוא נמצא בתורת הסוד. אבל התעלמנו בטיפשותנו ממחשבה פשוטה תוצר השכל הישר: מה הטעם כי השם יתברך יצפין את מסריו בתוך פולחנים ומרשמים שרק יחידי סגולה יעמדו עליהם? האם התורה ניתנה רק ליחידים האלה ששומרים על סודותיה מכל משמר, או שהתורה היא תורה מעשית שנשלחה אלינו בשביל להשתמש בה, בכולה, בכל מסריה?

הבעיה האמיתית שאפילו לא העלינו על דעתנו את הפיקפוק הכי קטן במחשבותנו, ביושרתנו ואני מכוון ליושרה האינטלקטואלית, לחשבון הנפש הפשוט. 

אל תקל ראש ירוחם בבעיה הזאת, כי לעניות דעתי היא הבעיה היחידה שמעכבת את ביאת המשיח. כי הרי הוא אמור לבוא בשביל לתקן אותנו ולהשלים לנו את המידע שחסר, אבל אנחנו מתעקשים כי כל המידע הנסתר והנגלה כבר בידינו, רק צריכים לעמוד במספר תנאים כמו גיל, צורת לימוד... להימנות על החתך המצטיין של התלמידים ולעבור תקופת הכשרה. אפילו למדונה כבר אין כל כך צורך במשיח J - בשביל מה בדיוק אנחנו צריכים את המשיח. מי צריך אותו ומהו הג'וב שלו? זו שאלה לא?

תוקן על ידי ashabot ב- 13/10/2015 16:16:21

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/10/2015 10:55 לינק ישיר 

אלברט
אתה משער אתה מנסה או מנסים להלביש לך פרשנויות על המרשם להכנת הקטורת, אין לכל מה שכתבת כל מקור חוץ מהשערות מי ומתי ולמי נמסרו הסודות והרמזים הללו. התורה נמסרה למשה כתוב. ! אבל איפה כתוב או נאמרו הדברים המופרכים שמספרים לך לאנשים יש הרבה שעות בטלה וממצאים  תורות וסודות. אדרבא תסביר אתה אני הסברתי את הפשט. תסביר אתה את הרז.,
קטורת היתה מקובלת בפולחנים לפני מעמד הר סיני. וומקובלת  היום. וצריכים לדעת להכין אותו.  
לפי המורה נבוכים של הרמב"ם כל מעשי הקרבנות והפולחן היו כתוצאה מלחץ העם שהיה רגיל לכך ולא להפך.

לגילוי נאות אין לי כל התנגדות אישית למה שאתה מאמין או לא מאמין. איש באמונתו יחיה, אם אתה מבין את מה שאתה אומר לשיטתך. אשרייך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2015 21:37 לינק ישיר 

אני משער ירוחם, שאילו הייתי מפנה את אותה השאלה שהפניתי לך אל יהודי שהיה בזמן המשכן, הוא לא היה עונה את אותה התשובה שאתה ענית, דהיינו "במשכן נערכים טכסים שונים לעבודת הבורא ובין הטכסים הללו הוא טקס הקטרת הקטורת אותה מכינים כפי שהקב"ה ציוונו בתורתו הקדושה", זאת כי אדם שיצא ממצרים הבין את פשר הקטרת הקטורת, וידע לעמוד בדיוק על הקשר בין מרכיבי הקטורת המוזכרים בתורה והמציאות שלו.

יתכן והקשר עם המציאות איננו צירוף מרכיבי הקטורת כפי שאנו מבינים אותם, כלומר יכול להיות כי הפועל "להקטיר" אינו תואם את הבנתנו המקובלת היום לאותו הפועל, ויתכנו עוד אפשרויות אחרות להבנת המקרא הזה שאינני יכול אף לעלותם בדמיוני כי המציאות שלי כה התרחקה ממציאות יוצאי מצרים... אולם וגם מנקודת הזמן הזו אני יכול לזהות אפשרות אחת ולהדוף אותה מכל וכל כבלתי-תיתכן – היא האפשרות שאחד מיוצאי מצרים יענה לשאלתי את התשובה הזאת: "במשכן נערכים טכסים שונים לעבודת הבורא ומתוכם טקס הקטרת הקטורת" – זאת כי לא יתכן שהקב"ה יבקשנו לקיים מעשה טקסי שמלבד הטקסיות שלו איננו מייצג מידע אחר הקושר אותו עם המציאות שלנו. לא יתכן שהקב"ה יצווה עלינו לקיים דבר שהמידע העומד בגבו אינו ממין המידע הנגיש לאדם, או שאינו מסוגל להבין את המידע המדויק העומד בגבו וקושרו עם המציאות שלו, והרי מה הטעם כי שלח עד האדם את תורתו.

האדם, כמו שאומרים, הוא בשר ודם עם עליות וירידות ועלול לטעות, למעוד, לסטות מהדרך ולהתרחק מהמציאות, ותמיד הוא יכול לתקן את עצמו ולעלות שוב אל אם הדרך- זו תכונתו של האדם החושב. אולם הדרך היחידה שעלול להדרדר אליה מבלי היכולת להתרומם ממנה שוב היא כאשר לובשת אותו היהירות ובגינה אינו מודה בהידרדרותו, או אז וכעבור זמן לא יהיה מודע להדרדרות הזו גם לא יזהה אותה; זו הדרך שאין ממנה חזרה.

תשובתך ירוחם יכולה להיות לגיטימית במתכונתה הנוכחית אף בזמן בית המקדש והמשכן אילו יצורפו לה צמד המילים: "במשכן נערכים טכסים שאיננו מזהים את המידע העומד בגבם וקושרם עם מציאותנו. לכן, אגב, אנו מזהים אותם כטקסים". ההודאה הכואבת אך הכנה הזו תפתח את הדרך בפני הדורות הבאים לחפש מבלי לחדול את המידע המדויק הזה אשר על פני הזמן ובפרק מסוים התנתקו ממנו אבותנו, וללא ספק יבוא הדור שיחזיר את העטרה ליושנה וישיב את המידע הזה למקומו.

בפועל חז"ל הודו למעשה בזיהוי המידע הזה ובד בבד כללו אותו על תורת הסוד שאין לעם נגישה אליו, ובזאת, בעצם הצהרת הזיהוי סתמו את הגולל על הדורות הבאים מלתור אחריו. הם הנציחו בפני עם ועדה את תכונת הטקסיות של המידע בזאת שקראו לו " אלוקי" ונחשפים אליו רק יחידי סגולה.

תוקן על ידי ashabot ב- 12/10/2015 22:04:40

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/10/2015 11:35 לינק ישיר 

לפי המסורת הזכרון הקולקטיבי שלי הוא באמת מעל 3000 שנה.
אלברט
תמוהה לי שאלתך. אני מתרץ את זה,  כי  אולי השפה העברית לא שגורה בפיך ובמחשוביתך. וסליחה אם אני טועה. צורת תשובתי אליך תיהיה באמת בעברית פשוטה ביותר, ושוב סליחה.

אתה יודע  כמובן כי בני ישראל יצאו ממצרים והיו במדבר לפני כניסתם ארצה. שם צוו להקים משכן- מקום מקדש- במשכן נערכו טכסים שונים לעבודת הבורא. בין הטכסים היתה גם הדלקת הקטורת- עשנו נתן את ריחו  החזק, והדבר הוסיף לאווירת הקודש  של המשכן או המקדש. { אתה ודאי נתקל להבדיל אלף אלפי  הבדלות בהדלקת הקטורת בכנסיות הקתוליות והפרבסלאביות. בפנמה.)
להכנת הקטורת הזו - נתן אלוקים את הנוסחה של הצמחים וצורת הכנתו  המפורטת,  וזו היא הנוסחה- להבדיל כמו כל רוקח המכין את המרקחת לרפואה,  ריח הקטורת היה משהו מדהים וחזק כפי שהגמרא מספרת, ולכן הדיוק בפרטי המרשם היתה הכרחית.
אלו פשוטם של מקראות, וכל המוסיף מוסיף מדעתו, ואחראי על הוספתו אישית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2015 23:26 לינק ישיר 

ירוחם כל כך זקן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2015 22:44 לינק ישיר 

ירוחם, אתה יהודי בן מעל לשלושת אלפי שנים שמשנן את הפסוקים האלה מידי יום; נא הסבר לי אותם:

לד  ויאמר ה' אל-משה, קח-לך סמים נטף ושחלת וחלבנה סמים ולבונה זכה, בד בבד יהיהלה ועשית אותה קטרת, רוקח מעשה רוקח, ממולח טהור קדשלו  ושחקת ממנה הדק, ונתת ממנה לפני העדות באוהל מועד אשר אועד לך שמה; קדש קדשים תהיה לכם. (שמות, ל)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "המשיח" - מושג מעוות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext