לא אתאר כאן את כל העניינים הנוגעים לחתולי רחוב. אני גם לא מבין בזה. מי שרוצה להרחיב יכול להתחיל בערך בויקי - https://goo.gl/fRDzwe בגדול, כנראה שאוכלוסיה מסוימת של חתולים היא רצויה, אבל לא גדולה מדי. הפתרון השגור לבעיית ההתרבות של חתולים הוא סירוס. פתרון אחר הוא המתה. צריך לשאול מה מידת היעילות של כל שיטה, אבל לצורך הדיון נניח כי המתה אינה יעילה ואילו סירוס כן, וכפי שנהוג למשל לעשות במדינת ישראל. הבעיה כמובן היא שסירוס חתולים אסור על פי ההלכה. אנו נהנים מכמות סבירה של חתולים ברחוב כיוון שמישהו מסרס אותם בניגוד להלכה. השאלה היא מה אנו אמורים לעשות לפי ההלכה. האם אנו אמורים לתת להם להתרבות, ללכלך את הרחוב ולהפיץ בינינו מחלות? אני חוזר כי אני מניח שפתרונות אחרים כמו המתה או גירוש למדינה אחרת (כמו שהציע שר החקלאות) אינם יעילים. יסוד השאלה הוא כיצד ההלכה יכולה להתמודד עם בעיות מודרניות שנוצרות ברמה הלאומית או החברתית. אפשר לגור במאה שערים כאשר יש מישהו אחר שמסרס את החתולים, אבל מה יקרה אם תושבי מאה שערים הם שיחליטו (והנה לנו שר חקלאות שמנסה למצוא פתרונות)? הרבה פעמים שאלות כאלה נפתרות באמצעות פיקוח נפש - כאשר מסתכלים על העניין ברמה הכללית, אז רואים שאם לא יבדקו שהנשק פרוק בעזרת פנס, יהיו פליטות כדורים, ולכן מותר להשתמש בשבת בפנס. כאן כבר יהיה קשה יותר לדבר על פיקוח נפש. אמנם, אפשר לטעון שהמחלות שיגרמו בשל צפיפות החתולים יביאו למותם של אנשים; אבל נראה שבעזרת טיעון כזה אפשר להכשיר כמעט כל דבר. אפשרות אחרת היא למצוא פתרון הלכתי - למשל היתר לסרס על ידי גוי. אמנם, הדעה ההלכתית הנפוצה היא שאין היתר כזה אלא רק בעיקור נקבה. אני מניח שאם עוד למדנות ומחשבה אפשר יהיה למצוא התחכמויות טובות יותר - סירוס על ידי גוי בעזרת מכשיר גרמא של 'צמת'. אפשר גם לחשוב על מצב שבו יש פתרון יעיל אך הוא מאוד יקר (המתה של המוני חתולים באופן תדיר, פיתוח גלולות למניעת הריון וחלוקת לחתולות רחוב). כידוע אדם צריך למסור את כל ממונו כדי להימנע מלעבור על לאו, אך כאשר אנו מדברים על הציבור, קשה לראות איך אפשר לומר דבר כזה. חלק גדול מהממון הציבורי הולך לעניינים שהם פיקוח נפש. האם נאמר שאת כל שאר הממון צריך להשקיע בפתרון הבעיה? האם נעדיף פיתוח חדשני לפתרון הבעיה כדי לא לעבור על לאו אם הוא ישאיר לנו רק 'פיקוח נפש'? מצב כזה אומר בין השאר שהמדינה לא תשקיע מאום בלימוד תורה.
נדמה לי שהנחות היסוד החברתיות הן הבעיה הגדולה, לא ההלכה. הרי ברור לכל בר דעת שעל מנת לסרס חתול צריך קודם לתפוס אותו. ומה הדרך הכי פשוטה למנוע מחתול שתפסת מלהתרבות?
שום בעיה הלכתית, שום בעיה מוסרית. הכל שטויות. השאלה היא פשוטה - ממה אתה מעדיף להתעלם - מההלכה או מהארגונים הירוקים? באיזה דת אתה מאמין - תורת ישראל או "זכויות בעלי החיים"?
נשלח ב-3/11/2015 14:38
צעג כתב:
וחזרנו לשאלה הכללית של יישום ההלכה.
יישום ההלכה פשוט מאד.
מה שקשה, זה לפתור את בעיית "הטפשת הדעת".
לעניין ריבוי החתולים.
מי שריבוי חתולי הרחוב מטריד אותו, שיאמץ חתולה אחת והבעיה תיפתר מאליה.
נשלח ב-3/11/2015 12:31
יש3 כתב:
שמיטה? היום? יש בעיה למכור את השדות לגוי?
אתה רואה את בג"ץ מסכים לכזה דבר? זה נגד מגילת העצמאות "הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל"!
נשלח ב-3/11/2015 09:26
שמיטה? היום? יש בעיה למכור את השדות לגוי?
נשלח ב-3/11/2015 01:56
זה הרי מה שעושיםבציבור החרדי, אבל טענו שמסובך להחזיק את כל התצרוכת של המדינה על ייבוא.
נשלח ב-3/11/2015 00:50
אריאל73 כתב:
שמיטה היא דוגמא להתנגשות קיצונית וההכרעות ידועות
שמיטה? היום? יש בעיה לייבא?
נשלח ב-2/11/2015 23:00
אתה מציג מצב קיצוני במכוון. השאלה היא עד כמה אנו נתקלים במצבים כאלו, לדעתי במציאות ההתנגשות היא נדירה למדי. (שמיטה היא דוגמא להתנגשות קיצונית וההכרעות ידועות)
נשלח ב-2/11/2015 16:24
וחזרנו לשאלה הכללית של יישום ההלכה.
נשלח ב-2/11/2015 16:23
בשם פיקוח נפש במישור הכללי כבר נוצר מצב שבו מכשירים כמעט כל דבר (כיבוי דליקה בשבת, ניתוחי מתים, וכל מיני דברים צבאיים כמו שהזכרת), כך שאינני רואה משהו דרמטי בישום של זה גם כאן - בודאי אם יעשו זאת על ידי דרוזים וכדומה.