בית פורומים עצור כאן חושבים

השתדלות הראויה בימי המלחמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/2/2003 11:36 לינק ישיר 
השתדלות הראויה בימי המלחמה

בעוד כמה ימים, אמורה לפרוץ מלחמה ראשונה מסוגה בהיסטוריה. כך אומרים אלו שטוענים שהם יודעים על מה הם מדברים. כמובן, יתכן שה' ירחם עלינו ולא יקרה כלום, אך יתכן גם שתהא זו הפעם הראשונה שעומדים להשתמש בנשק לא קונבנציונלי, נשק כימי, ביולוגי, אולי אטומי.
אין צורך להכביר מלים על התוצאות האפשריות. כל אחד מאיתנו עוקב אחרי החדשות, ולכל אחד מאיתנו כוח דמיון שמשלים את החסר.
כל אחד מאיתנו, (טוב, רבים מאיתנו, לא אתה או את באופן אישי), פוחדים. יש פחד פסיכולוגי, כלומר הרגשת פחד. ויש פחד שכלי, כלומר הידיעה שמתקרבת תקופה מסוכנת, וצריך להיערך לקראתה.
ואז מתעוררת השאלה החשובה: מה צריך לעשות, לפי התורה וההלכה?

התשובה מתחלקת לכמה רמות: השתדלות "טבעית", השתדלות "נפשית", השתדלות של תשובה.

א. במישור ההשתדלות הטבעית, יש התפלגות של גישות. יש כאלו שקונים כרטיס טיסה לחו"ל, למקום בטוח, עד יעבור זעם. ויש כאלו שאומרים ששום דבר לא יקרה, מפני שרב (או "רב") פלוני הבטיח שלא יקרה כלום. יש כאלו שקונים אמצעי בטיחות יקרים ובונים מרחב ממוגן, ויש כאלו שאינם הולכים לקחת מסיכות, כי יש להם הסכם (אולי לא מודע) עם הקב"ה שהם לא יקחו מסיכות והוא לא ירשה לפגוע בארץ ישראל, לפחות לא בנשק לא קונבנציונלי, ולפחות לא באיזור מגוריהם...
האם יש חובה להרבות בהשתדלות טבעית, כגון להשיג כספים ולנסוע לחו"ל? והאם יש רשות לא לקחת מסכות ולא לסדר מרחב ממוגן או חדר אטום, לפי הוראות מפקדת העורף והמומחים?
כדרכנו, נביא סיפור.
מעשה ברבי יצחק זאב סולוביצ'יק, שהיה בירושלים בימי מלחמת השיחרור, בשעה שהפגיזו את העיר. אולי בגלל בקשת בני משפחתו, הוא ירד למקלט. לאחר ששהה במקלט, החמירה ההפגזה, ונפלו פגזים עוצמתיים יותר. כיון שראה כך, קם ועלה חזרה הביתה.
שאלוהו: מדוע.
והוא ענה:
קודם, המקלט היווה הגנה טובה יותר מפני ההפגזה. אז חובת ההשתדלות היתה לרדת לשם. עכשו, הבית והמקלט שוים, ובבית אני לומד טוב יותר...
(כך שמעתי את הסיפור. מי שיכול לתקן את המסורת, מוזמן כמובן לעשות זאת).
הלקח שאני מוציא מכאן:

צריך לברר מהי חובת ההשתדלות לפי המומחים (ולדעת שלא תמיד אומרים את כל האמת בתקשורת ובפיקוד העורף, כדי למנוע פאניקה ועוד. חלק מתפקידם הוא להרגיע, לספק תעסוקה במקום ששום תעסוקה לא תועיל, אך אין לזלזל בכך שיש אמצעים שראוי לעשות). אותה חובה צריך לעשות, והשאר – בידי שמים. מכאן ואילך, כמו הגרי"ז, צריך לחפש את ההשתדלות בתורה, במצוות ובמיוחד במצות תשובה.

ב. צריך לעשות תשובה. זה משהו שנראה כביר מאד, וזה באמת כך, אבל זה גם לא כל כך קשה, מסובך ובלתי ניתן לביצוע כפי שזה נראה לפעמים.
ראשית, תשובה כוללת חרטה על העבר. להתחרט על המעשים הרעים שעשינו ועל המעשים הטובים שלא עשינו. כמו כן, יש חובת עזיבת החטא. להתנער ולהתרחק מכל ההרגלים הרעים.
שנית, יש מצות וידוי. צריך לדבר עם ה', כמובן באופן שאחרים לא ישמעו, ולספר על העבירות שלנו ולבטא את חרטתנו.
שלישית, יש קבלה לעתיד. להתחייב להשתנות לטובה.
החלק השלישי נראה בלתי אפשרי. גם מפני שלא ברור מה עלינו לקבל על עצמנו. (למשל: להפסיק את כל שיגרת חיינו ורק ללכת ללמוד בכולל, או לשבת ולומר תהלים כל היום?). וגם מפני שאלו מאיתנו (כמובן, לא כולם) שניסו לשנות הרגלים רעים, גילו שזה מועיל רק לתקופה מסויימת. אז את מי אנו מרמים כשאנו מקבלים על עצמנו? הלא יתכן מאד שאחרי המלחמה נחזור לסורנו, אז למה לשקר לעצמנו ולקב"ה?
זו נקודה קריטית בדורנו. וחשוב לברר אותה היטב היטב.
אין חובה לשנות את כל שיגרת חיינו. ואין אדם פטור מחובת ההשתדלות בעניני רוח בדיוק כפי שאינו פטור ממנה בתחום החומר.
עלינו לקבל על עצמנו להשתנות לטוב, ולהתפלל שה' יתן לנו כוח לעמוד בהחלטות טובות.

האם עלינו לקבל על עצמנו דברים מיוחדים? הרי מצאנו אצל יעקב אבינו שקיבל על עצמו נדר לפני שיצא לבית לבן? וכתבו חז"ל שמותר לנדור בעת הסכנה.
ובכן, ודאי שכדאי מאד לאדם לקבל דבר טוב על עצמו. אבל בשתי הסתייגויות:
1. לקבל רק דבר סביר.
מותר לנדור לצדקה, מי שיש לו (והתקופה הכלכלית אינה מצדיקה צעד כזה לרבים, שאסור להם לנדור מאומה לצדקה כי זה על חשבון הבית), ומי שמאד רוצה ואין לו, די אפילו בשקל, וכבר אמרו: אחד המרבה ואחד הממעיט ובלבד שיכוון ליבו לשמים.
מוטב, במקום צדקה, לקבל הנהגה טובה. מהי הנהגה טובה? לברך ברכת המזון מסידור, לא לעשות מאומה בשעת ברכה (למשל בזמן ברכת "אשר יצר"), וכדומה. מי שרחוק מתורה ומצוות או מהנהגות של בני תורה, יקבל על עצמו כפי כוחו. למשל, אם הוא גר או עובד במקום נידח, להתפלל במנין גם אם קשה לו, לפחות חלק מהתפילות. וכל כיוצא בזה.
(ניתן לפנות באישי בשאלות).
2. חשוב ביותר: לקבל את הקבלה הטובה בלי נדר ולזמן מסויים. לשבוע, לחודש, לחצי שנה. לא יותר. אחר כך, כשמתרגלים, אפשר להישאר עם זה. ואם לא מצליחים, אין בכך עבירה.

ג. השתדלות נפשית. כפי שיש מצווה לעשות תשובה ולעשות פעולות המגינות על חיינו, כך יש מצווה להתגבר על הפחד עד כמה שאנו מסוגלים. מי שמרגיש שהוא פוחד, יתבונן בדרכי ה' ויחזק את ליבו. ובמיוחד – יתפלל. הקב"ה חפץ בתפילה! ואין הכוונה דווקא לתפילת "18", אלא לשיחה פרטית שאדם מנהל עם ה' בתוך לבבו. אפילו בתוך קהל רב, אפשר להתבודד בחדרי הלב ולדבר עם ה'. באופן פרדוקסלי, דווקא ימי מתח וחרדה כאלו יכולים לשמש לעליה רוחנית גדולה מאד – אם מאמצים את ההנהגה הנפלאה הזו של התפילה.

ומה יקרה בכל זאת?
צריך לדעת שאין אצלנו נביאים, ולמרות שניתנה מעין נבואה לשוטים וקטנים, אין מה לרוץ אחרי חוזי חזיונות. אין זו חובת ההשתדלות, ולהפך, ראוי להישמר מסיפורים כאלו, בין סיפורים "שלא יקרה כלום" ובין סיפורים ש"חס ושלום עלולים להתרחש דברים נוראים". אני חוזר: אין שום מצוה לשמוע סיפורים כאלו, ובוודאי לא להפיצם!
ראו מה אנו יכולים ללמוד מן ההיסטוריה:
בימי השואה, חלקים עצומים מעם ישראל נספו ביד אכזרים. היו שם צדיקים גדולים, תלמידי חכמים ועוד. ובכל זאת, כולם מתו. מי שלא ברח במועד – נספה בדרך כלל. איננו יודעים מה הזכויות שהיו או לא היו להם, אבל רואים ברור כי לפעמים ה' כועס, ואז וי למי שאינו בורח.
ובמלחמת המפרץ, לפני 12 שנה, זה היה בדיוק להפך. נפלו כאן טילים, אך באופן מדהים, בניגוד לכל הפצצות הטילים הידועות, לא נגרם כמעט שום נזק (פרט לנזקים עקיפים של בהלה ותוצאותיה). כל כך התרגלנו לזה, עד שאנשים היו משוטטים בחוצות בשעת בוא הטיל כדי לראות את הנס בעינים.
איני יודע מה יקרה בפעם הזאת. אך עלינו לדעת שביד ה' להצילנו בקלי קלות. צריך לבטוח בה', ולדעת שכל מה שה' עושה הכל לטובה. ואז נקווה שנזכה לראות, כמו בימי הפורים דאז, שהכל התהפך לטובה, ויהיו לנו בשורות טובות, ישועות ונחמות.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2013 07:25 לינק ישיר 

.

מיימוני,

לא תוכל להתעלם!

אם תלמידי חכמים לא בעי נטירותא - אז לא בעי.

ואם בעי נטירותא...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2013 07:03 לינק ישיר 

אפרים בן

פשיטא.

בוודאי שאם אפשר להילחם, כך ראוי לנהוג.

אמנם דברי לא היו מכוונים לחיילים, וגם לא למי שמסוגל להתגייס ומתחמק, ואפילו לא למי שמסוגל להתגייס אבל מסופק אם זה נכון עבורו מסיבות אחרות.

דברי היו מכוונות לציבור שכמוני, אלו שעברו את הגיל, או שטרם הגיעו אליו, שמודאגים בשל בני משפחותיהם, בשל חוסר האונים שלהם לפעול בידים, או בנשק.

בתקופה שבה נכתבו דברי לעיל, נדמה לי מלחמת המפרץ השניה, או קצת קודם, היה חשש מסיבוב חוזר של מלחמה שבה יורים עלינו טילים ולנו אין מה להגיב.

ואולי יש מי שמגיב אבל העורף פוחד.

וכמדומה שזה היה עלול להיות המצב היום. וזה עוד עלול לחזור.

הקריאה לפעילות מלחמתית היא טובה ונכונה במקומה. דברי מיועדים למי שלא נמצא במקום הזה.

יתכן שאתה מבקש לפתוח דיון נוסף, האם צריך להתאמץ יותר לתרום למאמץ המלחמתי של מדינת ישראל וכיצד. לדעתי, אם זה תלוי בדעתי, לא זה נושא האשכול. אבל זו תזכורת חשובה שיש עוד שאלות לדון בהן.

לגבי לימוד תורה ומצוות בזמן השואה והפוגרומים, אני מציע שתפתח אשכול נוסף ובו נשתדל קודם כל לברר את העובדות. מי ביצע את הפוגרומים, האם אפשר היה לעשות משהו של גבורה באותם ימים. האם זה שקהילות נטבחו היה בגלל רפיון ידים או בגלל שהיו עוד סיבות. לצערי איני בקיא מספיק בהיסטוריה כדי לדעת את התשובות. אני כן יודע שלפעמים יש לנו תחושה כואבת שהיו תקופות, במיוחד בשואה, שבה היינו כצאן לטבח יובל. אולי כדאי לפתוח אשכול ולתת לו את השם הזה. הייתי עושה זאת בעצמי, אבל אין לי מידע נגיש על אפשרויות התגובה בתקופות כאלו, כמו מסעי הצלב, פוגרומים מאוחרים יותר כמו זה של נמירוב (?) ברוסיה שעליו כתב ביאליק את שירו, ועד השואה. וגם אין לי כל כך זמן לבדוק. אמנם מאד מן הראוי לדון בכך. האמנם היתה אפשרות להתגונן? האם יהודים חשו רפיון ידים פסיכולוגי ונמנעו מהגנה עצמית שיכלה להציל חיים? האם רפיון הידים הזה נבע מהשפעת לימוד התורה?

בוודאי שבזמננו חלק מהציבור שומר המצוות, כלומר זה החרדי שבתוכו אני מתגורר, מסתייג מגיוס בטענה שלימוד תורה עדיף. אך האם מצאת תמיכה בגישה כזו בדברי הראשונים, או שאתה סבור שגישה כזו איפיינה את עם ישראל לדורותיו? שוב, פתח על כל אלו אשכול והשאר את זה לנושא הייחודי שהועדתי עבורו. תודה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2013 00:34 לינק ישיר 

"מעשה ברבי יצחק זאב סולוביצ'יק, שהיה בירושלים בימי מלחמת השיחרור, בשעה שהפגיזו את העיר. אולי בגלל בקשת בני משפחתו, הוא ירד למקלט. לאחר ששהה במקלט, החמירה ההפגזה, ונפלו פגזים עוצמתיים יותר. כיון שראה כך, קם ועלה חזרה הביתה. שאלוהו: מדוע. והוא ענה: קודם, המקלט היווה הגנה טובה יותר מפני ההפגזה. אז חובת ההשתדלות היתה לרדת לשם. עכשו, הבית והמקלט שוים, ובבית אני לומד טוב יותר... (כך שמעתי את הסיפור. מי שיכול לתקן את המסורת, מוזמן כמובן לעשות זאת). הלקח שאני מוציא מכאן:"....

באמת גיבור גדול.
הלקח שאתה צריך להוציא מכאן היא שחובת ההשתדלות היחידה הרלוונטית היא להילחם ולא לתת לאחרים לשפוך את דמם בשבילך.
הרי ראינו היטב את תוצאות השפעת לימוד התורה והתפילה בזמן השואה ובזמן הפוגרומים.

תוקן על ידי אפריםבן ב- 01/09/2013 00:38:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2013 22:38 לינק ישיר 

מיימוני
יישר כח על כללות האשכול.
נוכחתי לשמחתי שגם עצכחים מאמינים בהשם.ודלא כטענת המיינסטרים הדוסי.
ואם כבר לעשות תשובה,אינני אוהב שמחפשים את האבידה מתחת לפנס:החטא הקדמון הוא "לא נוכל לעלות אל העם כי חזק הוא ממנו" כשיטת ר' יואליש וסייעתו.
אני מקבל על עצמי לנגב חומוס בדמשק כשאהיה ראש העיר.
כמובן שאתה,מיימוני,תהיה אורח הכבוד שלי.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/8/2013 16:03 לינק ישיר 

הקפצה.

הנה קולות מלחמה מנסרים שוב באויר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2003 02:34 לינק ישיר 

זכינו.
ראינו נסים בעינים.
הפחד התפוגג, והיום כבר הספקנו לשכוח שפעם היה מקום לחשוש מהתקפת נשק כימי.

האם התעוררנו? האם הפנמנו לקחים וחזרנו בתשובה?
עכשו יש לנו הזדמנות לעשות זאת מתוך שמחה, מתוך הודיה.
האין זה כדאי להתעלות מתוך התרוממות רוח ושמחת הנס?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2003 12:54 לינק ישיר 

בכן מיימוני,

האשכול "מהות מידת הביטחון":
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=163661

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2003 12:37 לינק ישיר 

מיימוני

איני מבין מדוע נכנסת לנושא "המון" החביב עליך כ"כ (דא"ג בפורים הכתיב הוא בלי וא"ו).
הוא נראה בפורים משהו כזה:

שני ענינים נפרדים יש: אמונה ובטחון.
אמונה היא בדברים שאינם משתנים, יחוד הבורא, כל מה דעביד לטב עביד, וכיו"ב.
בטחון היא ההרגשה והבטחון שלא יאונה כל רע.
הגה בעצמך, התורה אומרת שכשיוצאים למלחמה אסור להתיירא, ומי האיש הירא ורך הלבב יחזור לביתו.
האם הכוונה שהאדם יחשוב שכל מה שיעשה הקב"ה הוא לטובה?
ודאי תודה לי, שהכוונה היא, שכדי לצאת למלחמה צריך להיות בטוח שהנצחון הוא בידינו! ואז יוצאים במארש של נצחון ומנצחים.
ואף שאל יתהלל חוגר כמפתח, מ"מ בטוח אני במאה אחוז שלא יאונה לי כל רע.
ודוקא הבטחון הזה נותן את העידוד המתאים של החייל שילחם את מלחמת ה' וינצח.
ויה"ר שבימים אלו נזכה לראות זאת בפועל ממש, אשר ישלטו היהודים המה בשונאיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/3/2003 09:11 לינק ישיר 

הלבן

נאים מאד דבריך. השאלה היא אם זה באמת מה שכתוב בתורה, כפירושך, ואם זה נוגע לזמננו.

בנוגע לבטחון, כתב החזון איש דברים נוראים ומפחידים, אם שמים לב למה שמונח בהם.
החזון איש הבדיל בין הבטחון ההמוני, שהוא האמונה כי "ה' יעזור שהכל יהיה בסדר". לבין האמונה כי "כל מה שה' עושה הכל לטובה".
כוונת הדברים, כפי שביאר החזון איש בעצמו (אולי וטו יביא את המראי מקום, כי כך עשה פעם באחד האשכולות), שאין כאן הבטחה, למשל, כי מי שחולה יבריא, וכי המלחמה תיגמר בנצחון, וכי מי שבסכנה יינצל ויגיע לחוף מבטחים, במובן הפשוט שאנו מייחסים למלים אלו. אלא ה' יעשה את הנכון בעיניו, ומובטח לנו שזה לטובתנו בחשבון אחרון.
למה הדבר דומה? דוגמא קיצונית: אדם בחובות לוקח הלוואה וקונה כרטיס פיס, ואומר שהוא בטוח בה' שיזכה. החזון איש יאמר שזו טעות. הוא רק יכול להיות בטוח שמה שה' יבחר בשבילו הוא מה שטוב ביותר עבורו, אבל אולי הטוב ביותר עבורו הוא דווקא לא לזכות?

עם זאת, גם החזון איש מודה (כפי שהתבאר ב"אמונה ובטחון" שלו וכן הובא באשכול על "מה' יצא הדבר" כי יש בחינה שאדם מרגיש שרוח ה' מתנוסס בו, וכל אשר יעשה יצליח.
(החזון איש אינו דן שם בשאלה אם אדם עלול לטעות ולייחס לעצמו מצב כזה כשאין זו המציאות).

כמובן, גישה דומה לזו שהצגת מצויה אף היא, אבל פעמים רבות היא נראית כתחליף לשיטה של "עסקה" שבה אני משתדל להתחזק באמון שהכל יהיה לפי רצוני, וה' יגמול לי שיהיה בדיוק כך...

ועדיין צריך להוכיח כי פירושך בפסוק מוצדק, וכי הוא *ח-ל* על מצבנו *ה-י-ו-ם*.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2003 14:19 לינק ישיר 

מיימוני
כמדומה שהעיקר שכחת, וכמדומה שהעיקר הזה שייך מאד לענינינו בכמה אשכולות, וכמדומה שהעיקר קשה ביותר בפרט למשכילים פתוחים, והיא הוראת התורה שמי האיש הירא ורך הלבב, שמשמעות ההוראה הזאת היא שצריך להיות בטחון בלב שמנצחים.
נשאלת השאלה, על איזה סמך אני בטוח (לא תקוה, לא צפיה, אלא בטחון, שאני בטוח שכך יהי' ולא אחרת). והמענה שכך היא הוראת התורה, לשים את השכל בצד, ולהיות בטוח שהנצחון יהיה בודאי.

אתה רואה את הקשר לדו שיח שלנו בכמה אשכולות?

ביתר פירוט:
לדעת הרמב"ם בס' המצוות שלו (מל"ת נח) אין זו הבטחה שינצחו במלחמה, כי אם ציווי "שהזהירנו מלירא מהאויבים בעת המלחמה".
ואם ישאל השואל מהו היסוד לבטחון זה, הרי הוא עצמו ראה שבימים עברו נהרגו חביריו במלחמה והוא ניצל, ומהו הבטחון שהוא ישאר בחיים וינצח במלחמה. ע"ז אומרים לו שזהו ציווי התורה שיהי' בטוח בעצמו שינצח במלחמה וישאר בחיים, והיינו שהוראת התורה היא כי יתבונן בנפשו ויקבע בלבו כי ינצח במלחמה ולא יירא ולא יפחד כלל.
בודאי ובודאי שאין לקרוא לזה בשם "אמונה" שיהי' נצחון, כי אמונה הוא רק בדבר אשר לא יכזב לנצח. אלא שזהו ענין ה"בטחון", שמבלי התחשב עם מה שהי' בעבר, ומבלי התחשב במצב הנראה עתה אשר "מאין יבוא עזרי", עכ"ז קובע הוא בנפשו בבטחון גמור שילחום מלחמת ה' וינצח, ואז יוצא למלחמה במארש של נצחון ומנצח.

תוקן על ידי - הלבן - 3/17/2003 2:37:03 PM

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/3/2003 12:01 לינק ישיר 

אם כי יש להיזהר מחוסר זהירות הבא מחוסר איכפתיות [כלשון הכבשה] ומעצלות, יש מאידך להיזהר מהשתדלות יתר המאליהה את הנסיבות!

ברוך הגבר אשר שם הווה מבטחו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2003 10:12 לינק ישיר 

שמעתי על חכם שנשאל לפני מלחמת ששת הימים;

השואל: האם אסע לחו"ל?
החכם: לא בטוח שתהיה מלחמה
השואל: אבל כשתהיה כבר לא יוכלו לצאת?
החכם: אז תישאר
השואל: אבל יש פחד מהסכנה?
החכם: אהה! אתה מפחד? אז היית צריך לנסוע מזמן!

מדברי החכם נלמד מדרך השתדלות ראויה לחושב בקור רוח לעומת הפחדן!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2003 17:23 לינק ישיר 

נקודה מעניינת שבמלחמה האחרונה בין בוש [האבא] וסאדם, דיבר השם דווקא אל העיר בני ברק [רוב או כל הסקאדים הגיעו לסביבתה]!

כמובן, יש דורשים לשבח ששם יש עם מי לדבר, אבל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2003 13:21 לינק ישיר 

אם קול העיר בני ברק היה על הרשת,
הייתי מקשר לכאן לינק

(ברור לי שהכל שטויות...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2003 13:20 לינק ישיר 

ברוך

החזון-איש לא הבטיח כזו הבטחה, מפני שהוא לא היה מסוגל להבטיח כזו הבטחה. והוא לא היה שקרן, שיבטיח מה שלא יכול לקיים, ומה שלא בידו.

יש אומרים כי פעם התבטא בלשון שאין זה ראוי שבבני ברק יקרה משהו. אבל דברים אלו נאמרו על זמנו, אם נאמרו, ואינם יכולים להוות הבטחה.

כמובן, זה לא מפריע לציבור הרחב להשתעשע בתקוות.
בימי מלחמת המפרץ הקודמת, היה רב מפורסם בבני ברק שאמרו משמו שהוא מבטיח שלא יאונה כל רע בבני ברק.
בשיחה אישית עם תלמיד חכם גדול באותם ימים, אמר לי:
כן, אומרים שיש מישהו (בכוונה לא רצה לנקוב בשמו) שמבטיח שלא יהיה כלום. אבל מהיכן הוא יכול לדעת? וכי יש היום נביא?
ולגבי ההשתדלות הראויה הוסיף:
נכנסים לחדר האטום, אומרים קצת תהלים, ויושבים ללמוד!

ריו, ריו
כל דברי היו מכוונים כדי להרחיק את האדם מהסגולות והפטנטים המגיים. ואתה מוסיף לדברי כאילו אני תומך ברעיון שצריך לדקלם את פיטום הקטורת או משהו כזה...
קרא שוב את דברי, ותראה שאני רחוק מאד מהשקפה כזו. אני רואה בה הפך התורה!

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השתדלות הראויה בימי המלחמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext