בית פורומים עצור כאן חושבים

משלוח מנות לאדמו''ר זה בגדר רעהו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/3/2016 19:07 לינק ישיר 
משלוח מנות לאדמו''ר זה בגדר רעהו ?

ומשלוח מנות איש לרעהו

האם נתינת משלוח מנות לאדמו''ר יוצאים ידי חובה

השאלה היא האם אדמו''ר הוי בגדר רעהו ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2016 09:33 לינק ישיר 

הרב שלך גם הגדיר לך מיהו אדמו"ר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2016 11:22 לינק ישיר 

הרב שלי פסק שמותר לתת לאדמו''ר

מקוה שאין לו אחוזים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2016 08:16 לינק ישיר 

משלוח מנות איש ל''רעהו''

בא להדגיש את עיקר המצוה לתת משום רעות וחברות

וזה שייך יותר בחבר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 09:06 לינק ישיר 

יש

תודה!

אבדוק. בינתים עומדים דבריך יותר מדברי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/3/2016 03:47 לינק ישיר 

שאלה:

אני נוהג  שלאחר שאני מקיים מצוות משלוח מנות כהלכתה, אני נותן לחברים "קרובים"  רק בקבוק יין "טוב", ולא  שני מאכלים, אני לא חושב שהמקבל חושב שאיני יודע את ההלכה, אך מעולם לא נשאלתי לסיבת מנהגי.

מדוע אני נוהג כן?

על ההידור בקיום חוזר של אותה מצווה, ראו הרב דוד לבנון "תחומין" יח, עמ' 336-347.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 23:44 לינק ישיר 

מיימוני
לא כתבתי שרע אינו חבר. כתבתי שבדרך כלל המשמעות שלו במקרא היא שונה. צריך באמת להוסיף שייתכן שהמשמעות הבסיסית היא של חברות ומשם השימושים האחרים שלה (אם כי יש טענה שהמשמעות הבסיסית היא קרבה משפחתית כלשהי). כך למשל ייתכן שהתפקיד הממלכתי קשור לחברות ומשם התפתח שמו, אבל העניין הוא בדיוק שיש הבדל בין המשמעות של מילה לבין האטימולוגיה שלה. כאן אני גם מודה שיש במקרא משמעות של חבר, אבל שזה כמעט ולא נמצא במשמעות הזו, אלא בדרך כלל במשמעות של חבר הקהילה.
אתה מוזמן לבדוק את השימושים של המילה רע במקרא. כרגע נראה שאני בוודאי ואתה בשמא.
לגבי ואהבת לרעך כמוך, נראה שהתרגלת כל כך עד שאתה לא שם לב. לא כתוב שחברך יהיה רעך. כתוב שאתה צריך לאהוב את הרע. אי אפשר בשום צורה להבין מהפסוק שכולם צריכים להיות חברים שלך.
כאמור, פתיחה פשוטה של קונקורדנציה תגלה לך שזו המשמעות של רע במקומות רבים בתורה (בשליפות מהזיכרון: כי תבוא בכרם רעך, לא תחמד אשת רעך).
קניית חבר מאן דכר שמה?! כתבתי הרביית אהבה ואחווה והיא בהחלט נעשית גם ללא חברות.
לגבי לשון הראשונים, אמרתי שנדמה לי. אין לי כוח לבדוק. מסתמא זה נמצא בחינוך.
לגבי הרמב"ם, הרי שכל מה שהיית צריך לעשות הוא לקרוא כמה שורות קודם - מגילה ב, טו - "וכל המרבה לשלוח לריעים משובח".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 22:54 לינק ישיר 

יש

כמה תשובות לי על דבריך.

א. יש לבחון את המקרא עם כל המופעים של המילה "רע" (בצירה, מלשון רעהו, חברו).

הלשון "ואהבת לרעך כמוך" עשויה להתפרש כך שיש בה ציווי כפול. הציווי הסמוי הוא להתייחס לזולת כאל חבר. הציווי הגלוי הוא להתייחס אליו באהבה כפי שאני מתייחס לעצמי (ומה טיב האהבה הנדרשת כאן באמת צריך לימוד רב ואין לי פשט אחד ויחיד).

ב. התפקיד הממלכתי הוא של חבר המוכר רשמית כחבר המלך. ודווקא משם דומה שיש ראיה להבנתי בשימוש המילה.

ג. קנית חבר לא נעשית על ידי משלוח מנות פעם בפורים ולא ראוי שתיעשה כך. לכל היותר משלוח מנות למי שאני חפץ לקנותו כחבר יכולה לאותת לו שאני חפץ בקשר כזה.

ד. אם תרצה להביא את לשון הראשונים על הרבית אחוה אז אוכל לעיין ולבדוק.

ה. היכן מצאת ברמב"ם שיש מצוה להרבות במשלוח מנות? ראה שהעתקתי לעיל שעדיף להרבות במשלוח לאביונים. אם יש עוד סעיף ברמב"ם שלא העתקתי אנא הביאנו לכאן.

ובכל מקרה, בתוך עמי אני יושב ומשפחתי שולחת משלוחי מנות רבים רק כדי לצאת ידי חובה ולא לפגוע. ואם יש חבר טוב שקשה להגיע עדיו בפורים, דומה שהחברות מתבטאת בכך שלא מטריחים לתת ולקבל. ובזמננו, כאשר רוב העולם אינם רעבים למשלוח מנות, דומה שביקור של חבר שישב ללמוד בפורים יהיה משלוח מנות נאה יותר מאשר לקבל ממנו חבילת שוקולדים ובקבוק יין קטן (דוגמא).

לא שיש כל כך הרבה זמן פנוי... אבל עדיין דומה שרובו מוקדש לפתיחת הדלת והחלפת משלוחים. יותר מדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 19:39 לינק ישיר 

מיימוני
ממש לא הבנתי מדוע אתה חושב שזיל בתר טעמא מביא למסקנה שזה חבר ממש. אני לא חושב שתמצא הרבה מקומות במקרא שבהם המילה רע מתפרשת כחבר ממש. לעתים רע הוא מושג כולל לאיש מהחברה, וכך זה תמיד במצוות (לא רק בשור מוגח, ולהזכירך גם משלוח מנות הוא מצווה). לעתים זה מציין איזשהו תפקיד ממלכתי (רע דוד). ואף אם נשאל מה הטעם, הרי שנראה שהוא להרבות אהבה ואחווה (ודומני שכך כתוב בראשונים), וזה קורה בכל אחד. בקיצור מסקנה א' שלך אינה מבוססת כלל וכלל (ואפילו להפך).
דבריך על בזבוז כסף וזמן הם כמובן נגד הרמב"ם שאומר שהמרבה לשלוח הרי זה משובח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 19:20 לינק ישיר 

נישטאיך וכולם

תודה על המקורות!

אמנם כאן אני דן: האם חייבים אנו לקבל את פרשנותם של אחרונים או שמותר או אף חייבים אנו להציע משלנו?

החידוד של מי שהקשה "שור רעהו" לאפוקי (להוציא) שור רבו, אמנם זו קושיה יפה, אם מחפשים אחרי משמעויות שונות של המילה "רע שלו" כלומר "רעהו".

אבל זיל בתר טעמא. כלומר, לך אחרי הטעם.

המינימום של משלוח מנות הוא שתי מנות לאדם אחד. ולא לכל הבנין, השכונה, העיר, הכולל, או אפילו המשפחה המורחבת.

כלשעצמי סבור הייתי שאין מנה אלא בזמן הסעודה. כפי שמצאנו

פרשת מקץ
(כט) וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא אֶת בִּנְיָמִין אָחִיו בֶּן אִמּוֹ וַיֹּאמֶר הֲזֶה אֲחִיכֶם הַקָּטֹן אֲשֶׁר אֲמַרְתֶּם אֵלָי וַיֹּאמַר אֱלֹהִים יָחְנְךָ בְּנִי:
(ל) וַיְמַהֵר יוֹסֵף כִּי נִכְמְרוּ רַחֲמָיו אֶל אָחִיו וַיְבַקֵּשׁ לִבְכּוֹת וַיָּבֹא הַחַדְרָה וַיֵּבְךְּ שָׁמָּה:
(לא) וַיִּרְחַץ פָּנָיו וַיֵּצֵא וַיִּתְאַפַּק וַיֹּאמֶר שִׂימוּ לָחֶם:
(לב) וַיָּשִׂימוּ לוֹ לְבַדּוֹ וְלָהֶם לְבַדָּם וְלַמִּצְרִים הָאֹכְלִים אִתּוֹ לְבַדָּם כִּי לֹא יוּכְלוּן הַמִּצְרִים לֶאֱכֹל אֶת הָעִבְרִים לֶחֶם כִּי תוֹעֵבָה הִוא לְמִצְרָיִם:
(לג) וַיֵּשְׁבוּ לְפָנָיו הַבְּכֹר כִּבְכֹרָתוֹ וְהַצָּעִיר כִּצְעִרָתוֹ וַיִּתְמְהוּ הָאֲנָשִׁים אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ:
(לד) וַיִּשָּׂא מַשְׂאֹת מֵאֵת פָּנָיו אֲלֵהֶם וַתֵּרֶב מַשְׂאַת בִּנְיָמִן מִמַּשְׂאֹת כֻּלָּם חָמֵשׁ יָדוֹת וַיִּשְׁתּוּ וַיִּשְׁכְּרוּ עִמּוֹ

וסברתי שאותן משאות ששלח יוסף תוך כדי הסעודה לאחיו ובמיוחד לבנימין הן המנות שנזכרות כאן.

ואמנם הזכרתי כבר שבתלמוד מזכירים מנות ששלח ראש הגולה לראש הישיבה, רבה.

ועדיין תמה אני אם מי ששלח רק לרבו וכל שכן לאדמורו אם יצא ידי חובת משלוח מנות, שאין הם חברים במובן הרגיל של המילה. וכי יפנה לרבו בשמו, או לאדמורו?

מה שנהגו לשלוח לרב או לאדמור הרי זה מסיבות אחרות. ושמא גם במעשה ראש הגולה ורבה לא היו מתנות אלו אלא לסייע בכלכלתו של רבה, שכמדומה לא היה מן העשירים אלא להפך.

אם כן אני מסיק:

א. אין משלוח מנות אלא לחבר ממש.

ב. ראוי לאדם להחזיר משלוח מנות לכל מי ששלח לו כדי לא לפגוע באחרים. וזה לא קשור למשלוחי מנות אלא ליחסים חברתיים.

ג. אם זה שלא ישלח לרבו או לאדמורו יפגע בו או ברב או באדמור, מסתבר שראוי לשלוח.

ובכל מקרה החכם עיניו בראשו ולא יבזבז כספו וזמנו על משלוחי מנות אלא על חברות ורעות אמיתית.

והנראה לעניות דעתי כתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 17:30 לינק ישיר 

עיקר מצות משלוח מנות זה להרבות רעים כמו שמובא טעם בהרבה ספרים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 08:03 לינק ישיר 

נישט
כל הא דהוא עשיר הוא בגלל המתנות  ולכן לא מסתבר שזה יהיה פסול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2016 04:03 לינק ישיר 

מיימוני

שני טעמים ניתנו למשלוח מנות בפורים,  האחד טעמו של ה"תרומת הדשן", שכשנשאל (שו"ת סי' קיא):

"בני אדם השולחים לחביריהם בפורים חלוקים וסדינים וכה"ג, יוצאים ידי משלוח מנות או לאו?

הוא השיב:

יראה דאין יוצאים בהן דנראה טעם דמשלוח מנות הוא כדי שיהא לכל אחד די וספק לקיים הסעודה כדינא. כמשמע /כדמשמע/ בגמ' פ"ק /מגילה ז ע"ב/ דאביי בר אבין ורב חנינא בר אבין הוו מחלפים סעודותייהו בהדדי, ונפקי בהכי משלוח מנות. אלמא דטעמא משום סעודה היא. ותו נראה דלא אשכחן בשום מקום דמיקרי מנות אלא מידי דמיכלי או דמשתי. וכן דקדק הרמב"ם בלשונו שכתב וחייב לשלוח שתי מנות של בשר או שתי מיני תבשיל או שתי מיני דאוכלים, ונראה דשתייה בכלל אכילה. ובמתנות לאביונים כתב מעות או  מיני מאכלים. אלמא דגבי משלוח מנות סבר דווקא מידי דמיכלי".

והשני, טעמו של רבי שלמה אלקבץ בספר "מנות הלוי" (פירושו על מגילת אסתר ט, טז-יז), שכתב:

"ועוד הוסיפו הפרזים על בני שושן ומשלוח מנות וגו' כי זה רומז כי הם באגודה אחת ובאהבה ואחווה היפך מ"ש הצורר מפורד ומפוזר".

אם נאמר שטעם תקנת משלוח מנות הוא מטעמו של ה"תרומת הדשן", תתעורר ה"שאלה", האם לאדמו"ר ממוצע (או לכל אדם אחר ש)יש לו מספיק אוכל כדי לקיים את הסעודה כדינה, האם מקיימים מצוות משלוח מנות לאדמו"ר, ואם אין לו מספיק אוכל לסעודת פורים, מה  זה אומר על חסידיו ועליו?

יש

<אבל אף פעם לא חשבתי שהמצב כל כך חמור עד כדי כך שהם יוצאים מגדר רעהו>

השאלה אם יוצאים במשלוח מנות לרבו, כבר נשאלה ע"י רבים,  ורובם  השיבו שרבו הוא בכלל רעהו לענין משלוח מנות.

ה"ילקוט יוסף" בקישורית שאליה ציינתי בהודעתי הקודמת, הוא ל"ילקוט יוסף", מועדים יג (תשמח) עמוד שלב.

<כך גם תבין את 'שור רעהו'?! 

ב"כתבים" א (מוסד הרב קוק, תשכד) סי' מה, עמ' קכא, מספר הרב אהרן יצחק זסלינסקי:

"דכירנא לפני למעלה מחמישים שנה, התנצלתי פעם לפני הגאון ר' יוסף אלי' וינגורד זצ"ל שלא שלחתי לו "משלוח מנות", מפני ד"איש לרעהו" כתיב, וגברא רבה, רב מופלג, ואצ"ל תלמיד לרבו לא יאות ולא אריך לשלוח מנות, דהוי כעין "חברותא",  והגאון זצ"ל הנ"ל השיב לי בחיוך: "א"כ – כי יגח שור רעהו, נמעט ג"כ של רבו", ולא אחכד כי נתביישתי מאוד".

והנה כעת מצאתי ראיתי בספר "שערי תורה" – ח, א (ח"א ?) – להגר"מ עפשטיין ז"ל מווילנא שמביא שם בדף עז, תשובה אליו מאת הגאון ר'  שלמה הכהן זצ"ל מווילנא כדלהלן: "... ולענין מה שנסתפק מעכ"ת נ"י אם ישלח תלמיד לרבו מנות לפורים אם יקיים בזה משלוח מנות, איני יודע מה ספק יש בזה, דאטו מפני שהוא רבו איני בכלל רעהו, הא כל ישראל בכלל רעהו...".

הבעיה במשלוח מנות לאדמו"ר היא ההלכה הבאה:

"חייב לשלוח לחבירו וכו' - הח"א /החכמת אדם/ הוכיח מן הירושלמי דאם שולח לעשיר דבר פחות אינו יוצא בזה ידי משלוח מנות, וכן משמע בריטב"א לפי גירסא אחת שם בגמרא. אכן ש"פ לא הזכירו דבר זה ונכון ליזהר בזה לכתחלה". (ביאור הלכה סימן תרצה).

האם אדמו"ר דינו כעשיר?

היינו דאמרי אינשי: בתר עניא אזלא עניותא!

ראה "שו"ת ציץ אליעזר" חלק ח, סימן יד סעי' ב-ד,  מש"כ על דברי החכמת אדם, והביאור הלכה.

כמדומני

bull ולא bool

תוקן על ידי נישטאיך ב- 21/03/2016 04:07:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2016 15:47 לינק ישיר 

מה זה בדיוק רעהו. 

אסתר פרק ט

(כב) כַּיָּמִים אֲשֶׁר נָחוּ בָהֶם הַיְּהוּדִים מֵאוֹיְבֵיהֶם וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה וּמִשְׁלוֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים:

?

כמה דוגמאות למילה רעהו במקרא
שמות פרק יא

(ב) דַּבֶּר נָא בְּאָזְנֵי הָעָם וְיִשְׁאֲלוּ אִישׁ מֵאֵת רֵעֵהוּ וְאִשָּׁה מֵאֵת רְעוּתָהּ כְּלֵי כֶסֶף וּכְלֵי זָהָב:
(ג) וַיִּתֵּן יְקֹוָק אֶת חֵן הָעָם בְּעֵינֵי מִצְרָיִם גַּם הָאִישׁ מֹשֶׁה גָּדוֹל מְאֹד בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בְּעֵינֵי עַבְדֵי פַרְעֹה וּבְעֵינֵי הָעָם: ס
הכונה למצרים

זכריה פרק יד

(יג) וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא תִּהְיֶה מְהוּמַת יְקֹוָק רַבָּה בָּהֶם וְהֶחֱזִיקוּ אִישׁ יַד רֵעֵהוּ וְעָלְתָה יָדוֹ עַל יַד רֵעֵהוּ:

משלי פרק יא

(ט) בְּפֶה חָנֵף יַשְׁחִת רֵעֵהוּ וּבְדַעַת צַדִּיקִים יֵחָלֵצוּ:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2016 15:38 לינק ישיר 

מיימוני
אתה מבין שצריך לשלוח את המנות למישהו שיש אתו קשרי חברות?! אתמהה. כך גם תבין את 'שור רעהו'?! הלוא פשיטא שרע הוא כינוי כללי. חז"ל הוציאו ממנו לגבי השבת אבדה את המומר, ומכאן הו"א להוציא גם ע"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/3/2016 15:22 לינק ישיר 

נישטאיך

מתוך הציטוטים הקצרים עלי נראה שאפשר להעלות שתי השערות:

א. החלו להנהיג לשלוח לרב המקום משלוח מנות. מסתבר שזה היה חלק מפרנסתו. הנימוקים שזה "רעהו" באו אחר כך.

יש כמובן לבדוק את המקורות הזמינים לראות אם הם תומכים בהשערה זו.

וכמובן חשוב להבדיל בין רשות לבין חובה.

ב. הפסילה של חבר עם הארץ נראית מוזרה מאד. אותו "רעהו" שיש לשלוח לו את המנות אינו מי שראוי להיות חבר אלא מי שהוא חבר בפועל, הלא כך?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > משלוח מנות לאדמו''ר זה בגדר רעהו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext