בית פורומים יין ושטריימל

חיפוש פיתרון לבעיה הלכתית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/3/2016 21:29 לינק ישיר 
חיפוש פיתרון לבעיה הלכתית

יש לי בעיה שאני שוטח בפניכם מקווה שתמצאו לה פיתרון

תיאור המקרה

בתחילת השנה עשיתי יין מענבי הפקר הקדושים בקדושת שביעית

המטרה הייתה לעשות יין בסגנון פורט

ביין זה כידוע מוסיפים אלכוהול נקי (לעצירת התסיסה בכדי לקבל את המתיקות וכן בכדי לקבל את החוזק הרצוי.

ליין הוסף כ8 ליטרים אלכוהול  כשר לפסח ועוד כ3-4 ליטר אלכוהול שהוא לא כשר לפסח אני לא בטוח לגבי זהותו ממה הוא עשוי אני כמעט בטוח שב1-2 מהבקבוקים היה כתוב שעשוי מחיטה (כלומר ליטר וחצי)  

בסך הכול שוכבים בחבית 50 ליטר יין שצריכים לשהות שם לפחות שנתיים. (רצוי 4).

הדין

בערב פסח יש לעשות ביעור שביעית ליין.

כמו כן יש למכור את החמץ.

בחבית הזו ישנם גם חמץ וגם שביעית.

הבעיות:

א. אסור להאכיל לגוי פירות שקדושים בקדושת שביעית (רמב"ם).

ב. נניח שנמצא פיתרון לבעיה עם הגוי (בהמשך הצעה לפיתרון)

מ"מ מה סדר הפעולות הנכון?

1.  אם תחילה נמכור לגוי לא נוכל להפקיר עד מוצאי פסח ואזי בעצם יש לנו פירות שביעית שלא עברו ביעור

(או שנאמר שהם פטורים מביעור כי היו שייכים בפסח לגוי? לא יודע אשמח לשמוע)

2. אם קודם נפקיר האם ישנה אפשרות לזכות בחבית לפני פסח

(מה שאני יודע לא מתוך לימוד מעמיק שמכניסים לבית ללא כוונת זכיה)

ואז מתי בדיוק יהיה אפשר למכור כי זה בעצם לא שלי

ג. יש כאלה שמוכרים רק את החמץ הבלוע בכלים לדעתי זה בדיחה מ"מ הם וודאי שעושים זאת כחומרא בלבד כך שלא נראה לי ששיך למכור את האלכוהול בלבד.

כיווני מחשבה

א. ברמב"ם כתוב אסור להאכיל לא כתוב אסור למכור. באופן מעשי החבית נשארת אצלי במידה והגוי ירצה לממש את המכירה וודאי שיצטרך להגיע אלי ולשלם לי במצב זה וודאי שהוא מקבל את היין אני אציע לו כסף נוסף לקנות את היין בחזרה כך שמאד ישתלם לו למכור לי בחזרה את היין.

באופן זה לא נעבור על האיסור להאכיל פירות שביעית לגוי.

ב. כל מה שחז"ל אמרו שאסור למכור לגוי כי זה בעצם ממעט מאוכליו הישראלים אך באופן זה בכל מקרה הישראלים לא יאכלו ולכן אולי בכה"ג לא גזרו?

ג. אם פתרונות אלו נכונים:

1. נעמיד בי"ד  ונקנה לו את החבית ואז יהיה פטור מהפקר (מעין אוצר בי"ד אבל אחרי שהתחייב בשביעית – לא יודע אם זה אפשרי רק מעלה כאפשרות)

2. לחלק  (להקנות) למספר אנשים כמות של יין בסך שלוש סעודות לאחד באופן שלא יצטרכו להפקיר.
ד. מהתורה לכאורה החמץ בטל כי מהתורה החמץ בטל ברוב (כמו כל דבר)
דא עקא שהאלכוהול  הוא בגדר מעמיד אך מצד שני זה לא מדוייק כי יש שם שני סוגי אלכוהול ולכאורה יש כאן גדר של זה וזה גורם שבפשטות הוא מדרבנן בלבד.
סעיף זה כתבתי שאולי מציאות זו תקל למו"צ למצוא היתר.

אם למישהו יש פיתרון אמתי ולא סתם סברת כרס (חשוב להבין את כל הדיון) אשמח שיכתוב לי.

אשמח אם תראו את השאלה בשלמותה למו"צ

אני באמת מחפש היתר זאת שאלה מעשית ולא למדנית שהיא כרוכה בהפסד מרובה ובגדר של דיעבד.

להחמיר יהיה מאד קל היצירתיות תהיה במציאת הפיתרון.

תודה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2016 08:50 לינק ישיר 

אחרי מציאת הפתרון נזכרתי ששמעתי באחד ההספדים את הרב עובדיה יוסף זצ"ל שהסביר את הגמרא :" גדול הנהנה מיגיע כפו יותר מירא שמים"
הוא שאל כיצד זה יכול להיות הרי הגמרא אומרת שיראת ה' היא אוצרו
אין דבר גדול יותר מיראת שמים?
וודאי שגם מי שנהנה מיגיע כפו חייב להיות ירא שמים?
ולכן הסביר ישנם שני סוגי יהודים:
יהודי א - רואה בעיה הלכתית וודאי שהוא חושש ולכן מחמיר יהודי כזה וודאי שהוא בן עולם הבא אבל עוה"ז אין לו בכלל כי כל חייו חי בהחמרות.
יהודי ב - רואה בעיה הלכתית לא נח עד שמוצא לה פתרון יהודי כזה יש לו גם עוה"ז ואין שום סיבה שלא יהיה לו עוה"ב הרי הכל עשה ע"פ דין.
וזה הוא גדול הנהנה מיגיע כפו יותר מירא שמים

תלמוד בבלי מסכת ברכות דף ח עמוד א 

ואמר רבי חייא בר אמי משמיה דעולא: גדול הנהנה מיגיעו יותר מירא שמים, דאילו גבי ירא שמים כתיב: אשרי איש ירא את ה', ואילו גבי נהנה מיגיעו כתיב: יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך, אשריך בעולם הזה, וטוב לך לעולם הבא, ולגבי ירא שמים וטוב לך לא כתיב ביה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2016 07:28 לינק ישיר 

מצרף תשובה מהרב שניאור רווח: שאלה יפה עם הרבה דרמטיות. להלכה קיי"ל שערב פסח זה זמן הביעור, ומותר לחזור ולזכות בזה. יעשה זאת כבודו בשעת בוקר מוקדמת. ודע לך שאין החמץ עובר לרשות הגוי אלא כמה דקות לפני איסור חמץ. (כל רב כפי שקובע עם הגוי) ולאחר מיכן תתבצע המכירה. ומותר למכור לגוי חמץ שיש בו קדושת שביעית, מכמה טעמים, וראה מש"כ בזה הגר"נ גשטטנר זצ"ל בשו"ת להורות נתן ח"ב ס' כז. ובהפ"מ אפשר לסמוך על כך בלא חשש. בהצלחה מרובה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2016 20:31 לינק ישיר 

נמצא הפיתרון
בספר פירות שביעית לרב צבי כהן עמוד תמא פסק שאין בזה בעיה
כלומר און איסור לעשות מכירת חמץ כאשר החמץ עצמו הוא קדוש בקדושת שביעית
במקורות הביא מספר ספרים שאינם בידי (חק יעקב, משנת יוסף)
אבל הביא גם את הלהורות נתן שפלפל בנושא (בהמשך יובא במילואו - כולל הדגשות שלי)
לכן כפי ששלומי ציטט לי (ממו"צ שאיני מכירו) שאין שום בעיה להפקיר בתחילת היום (לפני המכירת חמץ) לזכות אחרי דקה ואז למכור מכירה רגילה.
עוד נקודה מה שאמרתי שיש להכניס לבית ללא כוונת זכיה זאת רק חומרא של הגרשז"א לחשוש לשיטה שההפקרה היא בסוף החג.
אבל בפשטות הזמן הוא בערב פסח
כך שהבעיה היחידה היא כיצד ניתן לבצע את המכירה
להלן השו"ת

סימן כז

ע׳׳ד מה שהתעורר מחותני הרב הצדיק חו״פ פאר מקדושים מוה״ר נפתלי הלברשטאם שליט״א אדמו״ר מטשאקאווע צאנז בעיה״ק ירושלים ת״ו, בחמץ של פירות שביעית שאין למכרו לנכרי משום איסור סחורה בפירות שביעית, ועוד דהא מבואר ברמב״ם (פ״ה משמיטה הי״ג) דאין מאכילין פירות שביעית לעכו״ם, וברדב״ז שם כ׳ שמונעין העכו״ם מלקחת מפירות שביעית — והיא הערה נכבדה הצריכה לפנים.

ב) ברם נלע״ד לדון דמשום איסור סחורה ליכא, דהא מבואר בשביעית (פ״ז מ״ג) לקח לעצמו והותיר מותר למכרן, וכ״כ הרמב״ם (פ״ו משמיטה ה״ב). והכי נמי כשנותר לו חמץ שלא הספיק לאכלו רשאי למכרו. ועד יש לדון, דהא מבואר במשנה שם, אבל הוא לוקט ובנו מוכר על ידו עיי׳׳ש, וא״כ למאי דנהוג ליתן הרשאה להרב למכור חמצו ואין בעל החמץ מוכרו בעצמו, הו״ל כבנו מוכר על ידו דשרי. ועיין תום׳ ע״ז )סב.) ד״ה נמצא, דכל שאינו מעמיד חנות בשוק שרי ע״י בנו.

. ג) אלא דאכתי יש לאסור המכירה משום שאין מאכילין פירות שביעית לנכרי, ובמל״מ (פ״ה משמיטה הי״ג) הביא מתוספתא דאין מוכרין ולוקחין מהעכו״ם. איברא נלע״ד לדון בזה היתרא, עפ״מ שהקשה המחצית השקל (סי׳ תמ׳׳ח סק״ד) דאיך מועיל מכירת חמץ לעכו״ם כיון שאין דעת הגוי לקנותו כלל. וכתב זקיני החת״ס ז״ל בשו״ת (חיו״ד סי׳ ש״י) דלק״מ, דאף אם הגוי אין דעתו לקנותו, הלא אנן לא בעינן להקנות לגוי אלא להוציאו מרשות ישראל, וכל שיצא מרשות ישראל אף בדרך הפקר אינו עובר עליו, והרי ישראל גמר ממכרו והוציאו מרשותו עיי״ש. ולפ״ז יוצא, דבאמת אין העכו״ם קונה את החמץ כלל דהא לא התכוין לקנותו אלא דיצא מרשות ישראל. ונמצא דגם משום אין מאכילין או אין מוכרין פירות שביעית לנכרי ליכא, דהא הנכרי לא התכוין מעולם לקנותו או לאכלו.

ד) אולם עדיין יש לאסור משום שמפקירו ויצא מרשותו, ולכאורה אסור להפקיר פירות שביעית דהא מביאו לידי הפסד, וכהא ופסחים (טו.) גבי תרומה שאסור להניחה במקום התורפה עיי״ש. אך באמת אין ללמוד שביעית מתרומה, וכמש״כ לחלק הרידב״ז (ה׳ שביעית פ״ה סק״א), דבתרומה אף גרס כפסד אסור וכרש״י סוככ (לה:) שאסור לגרום טומאה לתרומה משום משמרת. [וכ״כ תוס׳ שבת (כה.) ורמב״ם (פי״ב מתרומות ה״א) כתב שלא יביאנה לידי טומאה. ובאמת צ״ע לשון רש״י גיטין (סא.) ד״ה וסיפא, ועיין ס׳ נתן פריו עמ״ס מכות (יד:), ואכמ״ל]. אבל כפירות שביעית כתב המהרי״ט (ח״א סי׳ פ״ג) דגרס הפסד שרי עיי״ש. ולפ״ז יתכן דאין איסור להפקיר פירות שביעית דאינו אלא גרמא. ברם בנ״ד נראה בלא״ה דשרי, דהא בתרומה גופא לא אסרו אלא להניחו במקום התורפה שבודאי יבוא להפסד, אבל בעניננו שלא יבוא לעולם לידי הפסד ע״י עכו״ם שהרי אין דעתו לקנותו ואינו מונח במקום התורפה, אין איסור בעצם ההפקר.

ה) אלא שהחת״ס שם כתב עוד, דבאמת הגוי שפיר קונה את החמץ הואיל דעשה מעשה קנין, ואף שלא התכוין לקנותו הו״ל דברים שבלב שאינם דברים עיי״ש. ומ״מ שפיר יש לצדד להתיר למכור בנ״ד, להרי הא דאין מוכרין פירות שביעית לעכו״ם, אין האיסור בעצם המכירה אלא משום שמביאו לידי הפסד, עיין בזה במבי״ט (ח״א סי׳ כ״א) ובס׳ חזון איש שביעית (סי׳ י׳ סקי״ד) — ומה שהקשה החזו״א שם דאמאי אין לוקחין פירות שביעית מעכו״ם, כבר עמד בזה המבי״ט שם ואכמ״ל — וכמו כן הא דאין מאכילין לנכרי היינו טעמא משום כפסד, וכמש״כ מהר״י קורקוס (פ״ה משמיטה הי״ג). ובנ״ד הלא ברור שלא יבוא לעולם לידי אכילה ע״י עכו״ם ולא יבוא לידי הפסד. ועיין חזון איש (שביעית סי׳ י״ג סקכ״ו) רלהאכיל לנכרי אינו אלא מדרבנן עיי״ש. ובנ״ד דליכא מאכיל י״ל דלא אסרו חז״ל מעולם למכרו).

ו) גם יש להעיר ממש״כ השואל ומשיב (מהדורא ו׳ סי׳ נ״א), והמוכר כלי חמץ לעכו״ם וקונהו בחזרה אין צריך טבילה, כיון דאינו מוכרו אלא שלא יעבור בבל יראה ולכן לא הוי מכירה גמורה אלא הערמה עיי״ש. האמנם שאר אחרונים ס״ל דצריך טבילה בזה — עיין פ״ת יו״ד (סי׳ ק״כ סקי״ג) ובדרכי תשובה (שם סק״צ) — מ״מ בנ״ד י״ל דלא אסרו מכירת פירות שביעית לנכרי כל שהוא בדרך הערמה ולא יבוא להפסד. גם י״ל עפ״י תוס׳ פסחים (יג.) ותרומה שסופה ליאסר שרי לשורפה עיי״ש. וה״נ אם לא ימכרנו לנכרי יאסר משום חמץ וממילא ליכא איסור הפסד. - ולענין טבילה, עיין שו״ת חת״ס (או״ח סי׳ ק״ט) ושו״ת יד יצחק (ח״ב סי׳ קס״א(.

ז) ומכל הלין נלע״ד להתיר למכרו לעכו״ם כשהוא באופן המכירה הנהוג שברור שלא יבוא לידי אכילת נכרי לעולם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2016 06:17 לינק ישיר 

לא ענו לך תשובה בקבוצה אחרת ?

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > תרבות ואומנות > יין ושטריימל > חיפוש פיתרון לבעיה הלכתית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext