בית פורומים עצור כאן חושבים

תמיכה בעולם התורה,שאלות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/3/2016 15:53 לינק ישיר 
תמיכה בעולם התורה,שאלות

שאלות שהועברו אלי,ו....קטונתי.
אנא חכמי המקום אם תוכלו לסייע.תודה רבה בשם השואל.

1. האם השועים הגדולים התורמים לעולם התורה מקיימים אותה בעצמם? ואם לא, האם שכר תמיכת התורה מתקזז להם כנגד עבירות? האם מחלל שבת שמחזיק ישיבה יכול להיחשב ל"יהודי כשר"? מה לגבי מצוות קלות - לא קיים מצוות ישיבה בסוכה השנה? או חמורות: שפך דמים? האם יש חשבון עבירות קלות וחמורות לתומכי תמימים? השאלה היא מצד ההלכה - וגם מצד ה"פוק חזי" - איך שאנשים שונים בעם ישראל (נאמר אברכים לעומת שומרי מסורת) תופסים אנשים אלה וכיצד היו עונים על שאלות אלה?  

2. אם מדינה תומכת במוסדות תורה - האם יש למשלמי המיסים חלק בשכר "תומכי התורה"? מהו שכר זה? ומה אם משלם המיסים הוא ממתנגדי התורה - ורואה בהעברה זו מחיר קואליציוני שהיה מעדיף לא לשלם,  האם עדיין יש לו "חלק לעולם הבא" כמי שהשתתף בתמיכת התורה? 

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2016 19:35 לינק ישיר 

תודה רבה מקרב לב למשיבים.וגם לך מיימוני על ההתיחסות הספציפית.ושוב אציין שהשאלות אינן שלי,מקווה שאהיה שליחה מכאן אל השואל .

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2016 19:14 לינק ישיר 

התבהרות

ברוכה השבה! ושאלות מרתקות הבאת.

אך קודם כל תודה לכל קודמי, כלומר איקון ירוק לכל המשיבים.

אנסה לענות באופן שיטתי על השאלות.

האם השועים הגדולים התורמים לעולם התורה מקיימים אותה בעצמם?

לא פרטת מי הם ומה הם אז איך אפשר לענות על זה? ואפילו היה אפשר, האם ראוי לענות על זה בפומבי? אולי יש בזה לשון הרע או רכילות אם אינם כאלו?

שאלה אחרת היא אם מותר לקבל כסף, נניח, ממחלל שבת, או להחמיא ולהחניף למי שתורם כסף לישיבות למרות שמבחינות אחרות אינו דוגמא ומופת. אבל מובא כבר בראשונים שנהגו לחלק תארי כבוד ("מורנו" אם אני זוכר נכון) למי שתורם לתורה. אולי נישטאיך יביא את המקור?

ואם לא, האם שכר תמיכת התורה מתקזז להם כנגד עבירות?

מעיקרי דתנו הוא שאדם מקבל גמול על מעשיו, אם כי רק ה' יודע להעריך את השכר הנאות, ואין לאף אחד טבלה שבה אפשר לאמוד כמה מגיע על כל דבר ודבר. רק שהסברה נותנת, וכן כתבו מפרשים והוגי דעות, וכך כבר אמרו חז"ל, כי לפי המאמץ נחשבת המצוה (לפום צערא אגרא, לפי הצער השכר) וכן מסתבר שככל שהמצוה הועילה יותר כך רב שכרה. כגון מי שהציל אחרים ממוות וכיו"ב. וגדולה הצדקה.

מצד שני, אין עברה מכבה מצוה ולא מצוה מכבה עבירה. רק אפשר לו לאדם לקוות שבזכות הצדקה שהוא נותן תהיה לו זכות לעשות תשובה לפני שילך לעמוד לדין בעולם הבא.

לגבי שכר בעולם הזה, כבר נמנו וגמרו כרבי יעקב בן בתו של אחר, ששכר מצוות בהאי עלמא ליכא. ועם זאת אמרו שגם אם שכר אין, "פירות" יש.

האם מחלל שבת שמחזיק ישיבה יכול להיחשב ל"יהודי כשר"? מה לגבי מצוות קלות - לא קיים מצוות ישיבה בסוכה השנה? או חמורות: שפך דמים?

מה זה "יהודי כשר"? ובאיזה רגע של חייו? נניח שחילל שבת, עדיין יש לבדוק אם הוא יודע מה זו שבת ומה חשיבותה. היום קל מאד ללמד זכות על שאינם שומרי שבת. כמעט כולנו תינוקות שנשבו, גם החרדים ביותר שבינינו. מעטים הם בגדר של, נניח, הרב שלמה יצחק זילברמן ע"ה שנזכר באשכול לאחרונה ואכן היה אדם שחשב על דרכו. ואפשר שיש עוד ועוד כמוהו בפורום שלנו. אבל אלו המעט.

כבר הזכרתי לעיל שיש הסוברים שאין לקחת כסף ללימוד תורה ממחלל שבת. ויש לכך כמה טעמים וביניהם חילול השם, ושלא יאמרו ולא יאמר מי שמחלל שבת שהוא קונה את לומדי התורה וראשי הישיבה בכספו וכן את השבת עצמה.

לא עיינתי בסוגיה ולכן איני יכול לומר אם יש היתר לקבל כסף ומהו. ושמא מתינוקות שנשבו ורוצים לתת מותר ואף מצוה כדי שתהיה להם זכות.

איני יודע לדרג מצוות מפני שלא רק מעמדן כ"עשה" או אפילו עונשן מספיק לזה. יש גם את הפן הסובייקטיבי של בעל המצוה או העבירה.

מסתבר שהמבטל מצוה ב"שב ואל תעשה" (מחדל מעשיה) קל יותר ממי שעושה עבירה "בידים". ומסתבר שמחלל שבת חמור בהרבה ממי שבטל מצות סוכה. (אם כי מצות סוכה קלה ונעימה בכל מקום שיש בו יישוב יהודי של שומרי מצוות. לכל הפחות יש שם סוכה של בית כנסת. אבל מי שאינו יודע מהי תורה ומהי סוכה, למה שילך לשבת בה? בשביל הפולקלור? יש תמיד לימוד זכות על תינוקות שנשבו כדלעיל).

לגבי שופך דמים, האם כוונתך כפשוטו, שהרג או פצע? או שהלבין פני חברו ברבים? (ולאו דווקא חברו ממש). מי שהרג את הנפש הרי נאמרו עליו דברים קשים מאד. אבל אדרבה, אם הוא רוצה לכפר ולתקן, אין דבר העומד בפני התשובה. ואדרבה, יתן לצדקה, יתן לתורה, ואולי תעמוד לו הזכות, בזה ובבא.

האם יש חשבון עבירות קלות וחמורות לתומכי תמימים?

המונח "תומכי תמימים" נשמע לי חבדי. האם הכוונה לתורמי צדקה עבור מטרות של חב"ד? ובכן, זה תלוי מה הן אותן מטרות, האם הן תחשבנה לצדקה. וכאן ודאי זה תלוי עד כמה מחשיבים את המטרות של חב"ד. ושוב, גם אם יהיה הנשאל, כמוני, מתנגד לאמונותיה של חב"ד בקבלה, בוודאי שהתורם להם יש לו כוונה טובה. לכן איני יודע מה יש לכתוב כאן יותר ממה שנכתב לעיל.

אמנם אם את רוצה לדעת מה אומרים רבני חב"ד על שאלות אלו, יהיה עליך לשאול אותם. אולי יש כאלו כאן. פעם ודאי היו. (אתנחתא והלבן זכורים לטוב, למשל).

השאלה היא מצד ההלכה - וגם מצד ה"פוק חזי" (צאו וראו איך נוהגים)

אכן גם אם נאמר למשל שאסור לקבל צדקה ממחלל שבת, יש טעם להתיר, ויתכן שיש כאלו שיקבלו בסתר. וצריך להבהיר שהקבלה בסתר היא אכן דבר בעל משמעות. אפשר להצדיקו.

- איך שאנשים שונים בעם ישראל (נאמר אברכים לעומת שומרי מסורת) תופסים אנשים אלה וכיצד היו עונים על שאלות אלה? 

זה כבר צריך לשאול את אותם אנשים שונים. ורק כדאי לבדוק אם מה שהם אומרים מבוסס ועל מה זה מבוסס. גם אני לא כתבתי אלא לפי מה שזכור לי שלמדתי.

אם מדינה תומכת במוסדות תורה - האם יש למשלמי המיסים חלק בשכר "תומכי התורה"?

זו שאלה מעניינת. אם מזכים אדם בצדקה גם שלא מדעתו וגם נגד רצונו, מה אז?
למדנו מעשה ברבי עקיבא שחילק לצדקה מכספים שנטל (בהונאה לשעתה) מרבי טרפון, שהבטיח לו השקעה. ובסופו של דבר גילה לו שזה נועד לצדקה ושיכנע אותו שזו השקעה טובה. האם לא קיבל רבי טרפון שכר על המצוה? האם זה רק בגלל שהסכים לבסוף? ואם אדם היה מסכים אם היה מבין כמה זה חשוב, מה אז? האם לתשובה שהלב אומר (כן) יש תוקף? איך מכריעים בכל השאלות האלו? האם הרגש שלנו (לפחות שלי) הוא מדריך אמין?

אם מה שהלב אומר ראוי לסמוך עליו, אז יש וראוי שיהיה שכר כלשהו על הנתינה הזו. עד כמה? בהשוואה למי ולמה? שוב אין לי אלא את הקריטריונים שכתבתי לעיל, שהם המאמץ (הצער) לעומת ההישג. וכמובן יש הבדל בין מי שנתן מרצונו לבין מי שכפו אותו.

מהו שכר זה?

כמו בכל סוגי השכר על מצוה ועל צדקה במיוחד, עיקר השכר הוא לעולם הבא ושם "עין לא ראתה אלוקים, זולתך" (=רק אתה יודע). אולם יש פירות בעולם הזה. ומי יודע אילו הנאות צפויות לו לנותן ואיך מזהים אותן.

ומה אם משלם המיסים הוא ממתנגדי התורה - ורואה בהעברה זו מחיר קואליציוני שהיה מעדיף לא לשלם,  האם עדיין יש לו "חלק לעולם הבא" כמי שהשתתף בתמיכת התורה?

כפי שכתבתי לעיל, אין לי מקור לענות מלבד רגש הלב, שאומר שראוי לתת לאדם הזדמנות, שאם ישמח בסופו של דבר על הנתינה הזו, יש לה ערך של מצוה. והרי ברגע שאדם מגיע לעולם הבא, ויודע את האמת, בוודאי שהוא שמח על כל פרוטה שנתן לצדקה ולתורה.

וכל זה תלוי כמובן בשאלה אם אנו יכולים לשער לעצמנו מה הם הכללים של הצדק והמשפט והחסד של העולם הבא...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2016 13:16 לינק ישיר 

אכן תגובתי היתה על הדברים הללו. רשבי שינה את דעתו לאחר שנענש והוחזר למערה כדין רשעים וא חודש.
טיהר את טבריה וכתב במסכ מנחות צט כי אפשר לצאת  דין ת"ת בקריאת שמע שחרית וערבית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2016 12:56 לינק ישיר 

לדעתו של רשב"י על לימוד תורה/ועבודה, ראה בקישורית בהודעתי לעיל עמ' קמא.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 05/04/2016 12:56:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2016 15:14 לינק ישיר 

???!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2016 14:42 לינק ישיר 

מכילתא דרבי שמעון בר יוחאי פרק כ 

(ט) ששת ימים תעבד ר' אומר הרי זו גזירה אחרת שכשם שנצטוו ישראל על מצות עשה שלשבת כך נצטוו על המלאכה. ר' אלעזר בן עזריה אומר גדולה מלאכה שלא שרת שכינה בישראל עד שעשו מלאכה שנ' ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם 

אלו דברי רבי שמעון בר יוחאי הוא ולא אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2016 12:46 לינק ישיר 

https://db.tt/dJKCi4mf

תוקן על ידי נישטאיך ב- 04/04/2016 12:51:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 19:43 לינק ישיר 

תלמיד
בכדי לא לא לטעות בהבנת דבריך. אנא הבהר לי האם לפי דבריך הכסף ללומדי התורה המקצועים הם בגדר מעשר כספים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 19:08 לינק ישיר 

התבהר
עד שאת דנה ב"שכר" שהוא תחום מאוד עלום דוני בעניין הפרוזאי של קיום מעשר כספים בתשלום המס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 17:53 לינק ישיר 

התבהרות כתב:
שאלות שהועברו אלי,ו....קטונתי.
אנא חכמי המקום אם תוכלו לסייע.תודה רבה בשם השואל.

1. האם השועים הגדולים התורמים לעולם התורה מקיימים אותה בעצמם?
?
ואם לא, האם שכר תמיכת התורה מתקזז להם כנגד עבירות?
האם קיום מצוה מוחק עונש של עבירה? השכר מונח במקומו והעונש מונח במקומו
האם מחלל שבת שמחזיק ישיבה יכול להיחשב ל"יהודי כשר"? מה לגבי מצוות קלות - לא קיים מצוות ישיבה בסוכה השנה? או חמורות: שפך דמים? האם יש חשבון עבירות קלות וחמורות לתומכי תמימים? השאלה היא מצד ההלכה - וגם מצד ה"פוק חזי" - איך שאנשים שונים בעם ישראל (נאמר אברכים לעומת שומרי מסורת) תופסים אנשים אלה וכיצד היו עונים על שאלות אלה?
כנ''ל, הוא יהודי שחוטא וגם מקיים מצוות 

2. אם מדינה תומכת במוסדות תורה - האם יש למשלמי המיסים חלק בשכר "תומכי התורה"?

לפי פסיקת הגרי''ש אלישיב בעניין אחר, מדינה היא שותפות של הציבור שאוספת כסף מכולם ומחלקת אותו לפי צרכיהם, אם כן, לכאורה לא פלוני נתן מכספו לתורה אלא אלו שלומדים תורה לוקחים את כספם שלהם בחזרה (וגם אם השקיעו פחות משקיבלו - כך עובדת קופה משותפת) אם כן אין למשלמים חלק בהנ''ל, ודאי אם אינם מעוניינים בכך 

מהו שכר זה? ומה אם משלם המיסים הוא ממתנגדי התורה - ורואה בהעברה זו מחיר קואליציוני שהיה מעדיף לא לשלם,  האם עדיין יש לו "חלק לעולם הבא" כמי שהשתתף בתמיכת התורה? 

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 15:10 לינק ישיר 

נראה מלשון הרמב"ם, שתמיכה בלומדי תורה וכדומה עוזרת רק לכפר על עברות שבין אדם למקום ולא על עברות שבין אדם לחברו.
וכמובן הרב מימוני יבוא עוד מעט ויסביר איך צריך להבין את מאמרי חז"ל הנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 15:08 לינק ישיר 

כללית, הכלל הוא שרק הקב"ה יודע. 
כתב הרמב"ם בהלכות תשובה פרק ג הלכה ד: ושיקול זה אינו לפי מניין הזכייות והעוונות, אלא לפי גודלן:  יש זכות שהיא כנגד כמה עוונות, שנאמר "יען נמצא בו דבר טוב" (מלכים א יד,יג); ויש עוון שהוא כנגד כמה זכייות, שנאמר "וחוטא אחד, יאבד טובה הרבה" (קוהלת ט,יח).  ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות, והוא היודע היאך עורכין הזכייות כנגד העוונות.
אבל יש בחז"ל קצת דוגמאות: בתלמוד הבבלי בסנהדרין דף קב עמוד ב: אחאב וותרן בממונו היה ומתוך שההנה תלמידי חכמים מנכסיו כיפרו לו מחצה
לפי זה, גם חילוני שחלק מכספו הגיע ללומדי תורה יתכפרו לו חלק מעוונותיו.
אבל יש הגבלה. ברמב"ם בהלכות רוצח פרק ד

שאף על פי שיש עוונות חמורין משפיכות דמים, אין בהן השחתת יישובו של עולם כשפיכות דמים.  אפילו עבודה זרה, ואין צריך לומר עריות או חילול שבתאינן כשפיכות דמים:  שאלו העוונות הן מעבירות שבין אדם להקדוש ברוך הוא, אבל שפיכות דמים מעבירות שבינו לבין חברו.  וכל מי שיש בידו עוון זה, הרי הוא רשע גמור; ואין כל המצוות שעשה כל ימיו שקולין כנגד עוון זה, ולא יצילו אותו מן הדיןשנאמר "אדם, עשוק בדם נפש . . ." (משלי כח,יז).

יג  צא ולמד מאחאב עובד עבודה זרה, שהרי נאמר בו "רק, לא היה כאחאב" (מלכים א כא,כה); וכשנסדרו עוונותיו וזכייותיו לפני אלוהי הרוחות, לא נמצא לו עוון שחייבו כליה ולא היה שם דבר אחר ששקול כנגדו אלא דמי נבות:  שנאמר "ותצא הרוח, ותעמוד לפני ה'" (ראה מלכים א כב,כאדברי הימים ב יח,כ), זו רוח נבות; ונאמר לה "תפתה וגם תוכל" (מלכים א כב,כבדברי הימים ב יח,כא).  והרי הוא הרשע לא הרג בידו, אלא סיבב; קל וחומר להורג בידו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 14:50 לינק ישיר 

כותבים יקרים,האם תוכלו להתייחס ספציפית לשאלות.אודה לכם עד מאוד.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-3/4/2016 14:20 לינק ישיר 

ירוחם
א. ידעתי גם ידעתי דברי הרמב"ם אלו וגם דבריו בפירוש המשנה פרק רביעי באבות. ואני גם נוהג לפיהם וברוך ה' אני מתפרנס ממעשי כפי כהדרכתו. עם זאת ידוע לך שגם הרמב"ם היה מודע לזה שאין זו דעת רוב החכמים כפי שכתב בפירוש המשנה שם.
ב. מעניין שמרירותך מופנית רק לגרושים שניתנים למשפחות בני התורה ואילו עשרות המיליונים של הספורט האמנות והתרבות אנשים חטאים לא מוציאים אותך משיווי משקלך.
ג. מידת הכעס מידה מגונה היא עד מאוד. אם תשלוט ברוחך ותכתוב בנימוס ובנימוק אפשר שדבריך יעשו יותר רושם מאשר אם תזעף שוב ושוב וכבר כתב על זה החכם במשליו. מכל מקום הדברים המעוררים את זעפך יש בהם כדי ללמד על עמדתך הנפשית כלפי שומרי התורה והמצוות כציבור וחבל.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2016 11:31 לינק ישיר 

זה מה שקורה כשרבים הנקראים  בשם טעות. יוצא שגם אני טעיתי. כמובן שכונתי היתה לטעות סופר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תמיכה בעולם התורה,שאלות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext