זה מה שאמר הר' גודלבסקי שבלא ר' נתן אי אפשר להבין את רבינו! (וכמו שהמליצו עליו. ולא נתן למוט רגלינו...)
ובניגוד לחכמים בעיניהם שחושבים שרבינו זה משהו נפרד ור' נתן זה משהו נפרד!!!
לדעתי, יש הבדל בין לימוד לשם לימוד, ולימוד לשם עשיה יכול להיות, שאם לומדים לשם הלימוד, אז זה בסדר ללמוד לבד, מתוך הכתבים של ר' נחמן+ר' נתן אבל כשלומדים לשם עשיה- אסור (לדעתי) ללמוד לבד..כי עלולים לקחת את הדברים הכי נכונים, ולעקם אותם. ומה שאמרתי למעשה לא מתייחס רק לכתבים של ר' נחמן, אלא לגבי כל לימוד. ועוד משהו אחרון, כמובן שבכל מקרה, הלמידה יותר משמעותית כשלומדים יחד. אבל זה כבר ידוע.
זה מצוי (בעיקר) אצל בעלי תשובה (בעיקר) אלו שחוזרים לפאנאטיות הליטאית...
אני מאד מעודכנת. ואני יודעת שבעיקרון לומדים לבד. אבל אחרי הכל, זה לא בדיוק לבד, כי לומדים בחברותות, ושומעים שיעורים, וגם המסגרת שומרת איכשהוא.
נכון יש גם את הנקודה שכאלה שמיומנים ללמוד לבד מגיל צעיר, באמת יותר מסוגלים לכך אבל לא במאה אחוז. זאת דעתי, שאימצתי אחרי שראיתי כמה וכמה מקרים, כמובן שיכול להיות שאני טועה..כן? למרות שאין מצב
נשלח ב-25/7/2016 11:10
Debie כתבה:
פחחח...מי שלמד בישיבה... אני מדברת על כאלה שלומדים בישיבות ומבלבלים בין ידע והבנה. חוץ מזה, שכאלה שלומדים בישיבות בדרך כלל לומדים מפי רב/משגיח או איך שלא קוראים ל'מורה' של הישיבות, ולא לומדים לבד...
מצב כזה יותר מצוי אצל אברכים, או אצל כאלה ש'נשרו' ולומדים לבד בבית/ בי"כ וכו'
את לא מעודכנת. בגיל די צעיר, אחרי הבר המצווה, בישיבה, נותנים לבחור חתיכת גמרא בארמית צחה, בלי ניקוד, ובלי לדעת מה זה הטקסט המוזר הזה, ואומרים לו ; לך תלמד את זה .
ללמוד רבי נחמן זה הרבה יותר פשוט. או שמבינים מה שרבי נחמן כתב במילים ברורות בעברית, או שלא מבינים.
בן ישיבה יבין די מהר את דבריו המפורשים של רבי נחמן, שלא הולכים לרופא מתי שהרופא הוא בחזקת סכנה, ויש טיפולים מסוכנים גם בזמנינו..
ובעל תשובה ילך עם הראש בקיר ולא יבקר אצל הרופא כי רבינו אמר ------
שמעתי סיפור על מישהו שמכּר אצל מישהו ממשפחתינו שהייתה לו איזו בעיה וההוא ממשפחתינו אמר את שאמר... ואותו השני הלך ליועץ/פסיכילוג לוקח כסף ומה שאותו מכר אמר לו לעשות בדיוק את אותם הדברים אמר לוקח הכסף...!!!
והנושא הזה מזכיר את המשל על אותו הלך שתעה וטעה ביער הסבוך מזה ימים רבים בלא לראות נפש חיה. כמה שמח לאחר ימים רבים לפגוש מישהו ביער. שאל אותו מיודענו אמור נא לי כיצד יוצאים מכאן? ענה לו אינני יודע אף אני כמוך תועה וטועה ואף יותר ממך. אך בזאת אהיה לך לעזר שלא לתעות ולטעות היכן שאני כבר תעיתי וטעיתי...
אתה מתלונן על זה שהוא שילם על העיצה שקיבל, אבל דווקא עצם העובדה שמשלמים כסף לאיש מקצוע, גורמת לאדם באמת לבצע את מה שהוא הורה לו - כדי שתהיה תמורה לכסף ששילם... זה קורה לאנשים גם עם דיאטות שצריך "לקנות"" בהרבה כסף למשל... נקודה למחשבה
עיצה שאיש מקצוע אמר
יש לנו חשק
לטרוח ולעשות אותה,
כי זה משהו שעוזר
כשאיש מקצוע יאמר לך להטיח ראשך בקיר... תעשה זאת...
פחחח...מי שלמד בישיבה... אני מדברת על כאלה שלומדים בישיבות ומבלבלים בין ידע והבנה. חוץ מזה, שכאלה שלומדים בישיבות בדרך כלל לומדים מפי רב/משגיח או איך שלא קוראים ל'מורה' של הישיבות, ולא לומדים לבד...
מצב כזה יותר מצוי אצל אברכים, או אצל כאלה ש'נשרו' ולומדים לבד בבית/ בי"כ וכו'
נשלח ב-25/7/2016 01:18
ועוד משהו, מי שגדל בתורה ובישיבות, אז הוא יודע בדרך כלל ללמוד ולהבין את רבי נחמן ורבי צדוק ורבי אושר ורבי מנחם מנדל וכו' וכו' ויש אמנם הרבה דברים שלא מבינים, אבל לפחות הוא לא עושה טעויות.
זה מה שאמר הר' גודלבסקי שבלא ר' נתן אי אפשר להבין את רבינו! (וכמו שהמליצו עליו. ולא נתן למוט רגלינו...)
לדעתי, יש הבדל בין לימוד לשם לימוד, ולימוד לשם עשיה יכול להיות, שאם לומדים לשם הלימוד, אז זה בסדר ללמוד לבד, מתוך הכתבים של ר' נחמן+ר' נתן אבל כשלומדים לשם עשיה- אסור (לדעתי) ללמוד לבד..כי עלולים לקחת את הדברים הכי נכונים, ולעקם אותם. ומה שאמרתי למעשה לא מתייחס רק לכתבים של ר' נחמן, אלא לגבי כל לימוד. ועוד משהו אחרון, כמובן שבכל מקרה, הלמידה יותר משמעותית כשלומדים יחד. אבל זה כבר ידוע.
נשלח ב-25/7/2016 00:13
רציף כתב:
ניוטרל כתב:
Debie כתבה:
ניוטרל כתב:
מי שיש לו את אוּמַן ורבי נחמן עם הליקוטי עצות. ספר המידות. חיי מוהר"ן. שיחות הר"ן. ליקוטי מוהר"ן. ליקוטי תפילות. וליקוטי הלכות. לא צריך את כל הקשקשנים. שרק כסף הם יודעים לקחת...
אני מכירה מישהו שהולך לפי הכתבים של רבי נחמן, והדרך שהוא מתווה לפי מה שהוא "לומד" היא הדרך הכי עקומה שראיתי בחיים שלי. לא שח"ו יש בעיה בליקוטי מוהר"ן, ברור שלא, אבל לדעתי תמיד צריך ללמוד מפי מישהו ת"ח כדי שהוא יכוון אותנו להבנה הנכונה. אני רואה הרבה כאלה שחושבים שהם הולכים על-פי הרמב"ם או ע"פ רבי נחמן או רבים אחרים כשלמעשה הם מבינים את מה שהם קוראים בצורה הכי מעוותת שיש וכך נראית גם הדרך שלהם. ועכשיו לך תסביר להם שעל זה בדיוק נאמר "ופושעים יכשלו בם"...כי לדעתם הם הצדיקים וכל השאר רשעים..
לכן צריך לדעת למי להתקרב! ואת מי לשמוע!!!
צריך רב שיפרש לך את דברי רבי נחמן שהוא לא תמיד ברור כל כך,
ולפעמים יש צדדים לכאן ולכאן, כמו בעניין תעניות
תוקן על ידי רציף ב- 24/07/2016 10:44:29
מי שיש לו את אוּמַן ורבי נחמן עם הליקוטי עצות. ספר המידות. חיי מוהר"ן. שיחות הר"ן. ליקוטי מוהר"ן. ליקוטי תפילות. וליקוטי הלכות. לא צריך את כל הקשקשנים. שרק כסף הם יודעים לקחת...
אני מכירה מישהו שהולך לפי הכתבים של רבי נחמן, והדרך שהוא מתווה לפי מה שהוא "לומד" היא הדרך הכי עקומה שראיתי בחיים שלי. לא שח"ו יש בעיה בליקוטי מוהר"ן, ברור שלא, אבל לדעתי תמיד צריך ללמוד מפי מישהו ת"ח כדי שהוא יכוון אותנו להבנה הנכונה. אני רואה הרבה כאלה שחושבים שהם הולכים על-פי הרמב"ם או ע"פ רבי נחמן או רבים אחרים כשלמעשה הם מבינים את מה שהם קוראים בצורה הכי מעוותת שיש וכך נראית גם הדרך שלהם. ועכשיו לך תסביר להם שעל זה בדיוק נאמר "ופושעים יכשלו בם"...כי לדעתם הם הצדיקים וכל השאר רשעים..
לכן צריך לדעת למי להתקרב! ואת מי לשמוע!!!
צריך רב שיפרש לך את דברי רבי נחמן שהוא לא תמיד ברור כל כך,
לדעתי צריך להרים כוסית, נדיר שאני מסכימה עם מישהו, ושאין לי מה להוסיף
נשלח ב-22/7/2016 18:15
Debie כתבה:
ניוטרל כתב: