בית פורומים עצור כאן חושבים

הרהורים על גלותיות וגאולתיות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/8/2016 01:33 לינק ישיר 
הרהורים על גלותיות וגאולתיות

לפני 2,000 שנה ייסד חכם אחד, יהודה הגלילי קראו לו, את הרעיון של מלכות השמיים. ע"פ טענתו (המתבססת על פסוקים מסויימים) על האדם (=היהודי) להיות משועבד רק לשלטון ה', והשתעבדות למלך אלילי היא בהגדרתה עבודה זרה. לפיכך, ראוי למות ולא להשתעבד לזרים.
השקפה זו (יב"מ קורא לה 'הפילוסופיה הרביעית') היתה התיאולוגיה שהניעה את המרד הגדול והביאה בסופו של דבר לחורבן בית אלוקינו ולשעבוד חמור בהרבה למלכות האלילית. אבל קשה להאשים את תלמידי ר' יהודה הגלילי. מבחינתם, זה בדיוק מה שהיה צריך לעשות: אם עדיף למות מאשר להשתעבד לקיסר, מותו ואל תשתעבדו לקיסר. ואם נפסיד במלחמה, זה לא משנה את העובדה שיש לקיים את מה שדורש אלוקים.

אמנם, הסיבה שהניעה את כל שכבות העם להצטרף למרד לא היתה האידיאולוגיה הזו בלבד, אלא שהיא נפלה על אוזניים כרויות: הנציבים היו מושחתים. השלטון הרומי היה מדכא. השכנים ההלניים עשו צרות. היה סיכוי טוב לקבל עזרה ממיליוני היהודים שגרו בבבל, ואולי גם מהמעצמה היריבה, הפרתים.
וברקע רחשה גם האמונה העתיקה במשיח, כפי שמתאר זאת טקיטוס 'בימים ההם האמינו בכל המזרח שאנשים שיצאו מיהודה ישלטו בכל האימפריה'.

טוב, אז מרדנו ונכשלנו. יותר ממיליון יהודים נהרגו ו'מלכות הרשעה' ניהלה מדיניות דיכוי נוראה.
במצב עגום זה הגיח מייד טוען חדש לכת המשיח: בר כוכבא ניהל, בתמיכת ר"ע ור"א המודעי, את המרד הגדול השני. ושוב נכשל. ארץ יהודה חרבה כולה. אדריינוס 'שחיק טמיא' הכריז על גזרות השמד, אסר על לימוד תורה וחיסל יהודים בהמוניהם.
בשלב זה החלו חז"ל לגבש חשיבה שונה, וקבעו ש'אסור למרוד באומות'. כנסת ישראל נשבעה שלא לעלות בחומה. התפיסה החז"לית, אמה של הפילוסופיה הגלותית, ניהלה מאבק בן מאות שנים עם בתה של הפילוסופיה הרביעית, שהתבטאה בסדרת מרידות יהודיות לאורך מאות שנים. אבל הדם הרב שנשפך שכנע את היהודים: חז"ל ניצחו.

אלא שבפילוסופיה הפרוטו-גלותית היו סדקים. אם האומות מסכימות, מותר ומומלץ לבנות את הבית. וכתוצאה מכך נעשו כמה ניסיונות לבנות את המקדש - ניסיונות שהסתיימו, כמו תמיד, בדם.

הפעם האחרונה היתה במאה השביעית. במהלך המלחמות בין הפרסים לביזנטים, הבטיחו הראשונים ליהודים את השלטון על א"י ואת בניין הבית - אם רק יואילו לעזור להם לכבוש את הארץ. היהודים האמינו, עזרו לפרסים וקיבלו את המקדש. כמה שנים שלטנו בירושלים והתארגנו לבניין הבית (אם להאמין לטקסט אפוקליפטי מפוקפק ולעדויות של נוצרים אנטישמיים) אבל מלך פרס, שהיה בסופו של דבר פוליטיקאי, התחרט. אז היהודים ערו לצד של הביזנטים. הקיסר הביזנטי כמובן הבטיח להם הכל וכבש את הארץ. ואז הוא נזכר שהוא נוצרי, ונזירי ירושלים הבטיחו לו שהם יימנעו מלאכול דגים וחלב בתקופת הפסחא וכתוצאה מזאת יתכפר לו עוון הפרת ההבטחה.
הנוצרים טבחו ביהודים בכמויות, וכשהם טובעים עד ברכיהם בדם נכנסו לכנסיית הקבר והתחננו למחילה על הטבח.

היהדות הנואשת נסוגה לאחור וקבעה פילוסופיה חדשה: המשיח הפך מדמות היסטורית למיתולוגית. בית המקדש לא ייבנה עוד בידי אדם: הוא ירד באש מן השמיים. לתפילה הקודרת הנאמרת בתשעה באב הוכנס משפט ברוח זו 'כי אתה ה' באש הצתה, ובאש אתה עתיד לבנותה' (משפט שלא קיים בנוסחאות העתיקות). הגאולה נעטפה בכל כך הרבה נרטיבים מיתולוגיים, שאף אחד לא ינסה להגשים אותה.
חמושים בפילוסופיה הגלותית הקלאסית, נכנסו היהודים לימי הביניים.

אולם לתפיסה המיתולוגית קם מבקר נוקב: הרמב"ם, הרציונליסט הידוע, לא התלהב מהמיתולוגיזציה של רעיון הגאולה. הוא העמיק וחשף את הרובד הקדם מיתולוגי של הרעיון, לפיו בניין הבית הוא מצוות עשה והמלך המשיח יהיה מנהיג מרשים שיופיע בקונסטלציה הפוליטית המתאימה.
אבל כאשר בימיו הופיע איש כזה, שבוי בחלומות משיחיים חסרי סיכוי, מיהר הרמב"ם להדוף אותו. הוא הציב קריטוריונים בלתי עבירים, גם אם רציונליים במידה. המשיח יהיה מלך-פילוסוף, או כלשון הרמב"ם 'נביא גדול וקרוב ממשה רבינו' ולא יהיו לו כל התנגדויות 'בשעה שיגלה יבהלו כל מלכי ארץ'. 'שימית כל מי שירצה להמיתו בדברו, ולא יוכל להימלט'.
כי גם הרמב"ם הבין שרעיון המשיח הוא מסוכן מכדי להותירו בספירה הריאלית.

אבל גם התפיסה המיתולוגית לא פתרה את בעיית המשיח. המוני יהודים התפללו בכל יום לביאת המשיח, ואם הוא צריך להיות דמות מיתולוגית, היו מספיק אנשים שהיו מוכנים לקבל את התפקיד.
הבולט ביניהם היה כמובן שבתאי צבי. באווירה המיסטית של פוסט עידן האר"י, להט המתח המשיחי יותר מתמיד. פרעות ת"ח ות"ט הזכירו ליהודים שגם התפיסה הגלותית גובה קרבנות. והרצון האנושי להאמין שאסון לא התרחש לשוא גרם להמונים לראות את הטבח כאירוע אסכטולוגי. פרעות ת"ח ות"ט נחשבו לחבלי משיח.
ש"ץ, המשיח המקובל, התהדר בכלים מיתולוגיים ראויים: אליהו הנביא התגלה לבשר על בואו. הוא עשה מופתים וראה עתידות. המונים ניבאו על מלכותו. באטמוספירה המיסטית הזו נכנס העולם היהודי לטירוף שנמשך שנים.
משהתאסלם המשיח ניצל עם ישראל מעוד טבח אופייני, אבל גל של התנצרויות, התאסלמויות והופעת כתות מטורפות ליווה אותנו במשך עשרות שנים.
המוטיבים של אירועי ש"ץ הם המוטיבים שליוו, בגרסאות מצומצמות, את כל משיחי השקר לאורך ימי הביניים והלאה.

וכך המשכנו עם התפיסה הגלותית, וכאמור, גם היא גבתה קרבנות רבים. אבל הבנו שהיא עדיפה על יריבתה. וכאשר נתלו יהודים רבים בדברי הזוהר כי 'בשית מאה שנין לשתיתאה יתפתחון תרעי דחכמתא' הצהירו רבנים שונים בנוסחאות שונות 'אני מאמין בביאת המשיח, ואני מאמין שלא יבוא בשנת ת"ר'.

ואז הגיעה הציונות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2016 17:36 לינק ישיר 

כבר בזמן בר כוכבא, ולפני נפילתו - נאמר המשפט "יעלו עשבים בלחייך ועדיין בן דוד לא בא"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2016 21:27 לינק ישיר 

טוב, בער צודק. אחרי כתיבת המניפיסטים הגדולים צריך גם לבדוק את העובדות המשעממות ולראות עד כמה הן תואמות. ואלו הפרטים:
משחר הימים היו שתי תפיסות מקבילות באשר למשיח, גם היסטורית וגם מיתולוגית. ושני סוגי משיחים קמו לעמנו, היסטוריים ומיתולוגיים. בסוף ימי בית שני היתה כת של 'מתעתעים' שהובילו אחריהם המון אל המדבר בהבטחה שה' יעשה להם נסים. ונביא מצרי הוביל אחריו קבוצה אל מזרח ירושלים והבטיח להם שהם יראו את הר הזיתים נבקע ממזרח. אמנם שני אלו לא היו 'משיחים' אלא 'מבשרים', ועדיין אנו רואים שתהליך הגאולה היה אמור להיפתח באופן מיתולוגי. אבל משיח מיתולוגי אחד אנחנו מכירים בוודאות. וכוונתי לישו הנוצרי,אמנם הוא עצמו היה טיפוס הזוי, אבל כנראה שהיו לו כמה מאמינים, מה שאומר שהאופציה המיתולוגית היתה קיימת כבר אז.

אבל לאורך כל העת העתיקה לא הצליחו המשיחים המיתולוגיים לסחוף אחריהם אלא קבוצות קטנות של 'הנפתים אחרי דברי שטות' כלשון יוסף בן מתתיהו. לעומת זאת, ידועים לנו שני ניסיונות משיחיים היסטוריים. בר כוכבא ו'מנחם בן עמיאל' (=שחרור ירושלים במאה השביעית). שניהם היו אישים ריאליים, מצביאים חסרי יומרות מיתולוגיות, שניהלו כיבוש היסטורי רגיל. ושניהם הצליחו ללכד אחריהם המונים מהעם. מכאן שהאופציה ההיסטורית היתה הסבירה יותר בתקופה זו.
אמנם, לגבי שניהם התפתחו מסורות שעסקו בבעיית המשיח המיתולוגי. מנחם בן עמיאל הפך ליצור מיתולוגי מגוחך, ובר כוכבא תואר כמי שעבר מבחן לגילוי כוחות קסם ונכשל בו.
אם כן, סביר שבעלי האגדה של התקופה ניסו להתאים את האישים ההיסטוריים לתמונה המיתולוגית שבה הם האמינו.

אבל החל מהמאה השביעית אנו עדים אך ורק למשיחים מיתיים. החל בשיריני שמוזכר בתשו' רב נטרונאי וסיים באדמו''ר מחב''ד. האיש היחיד שהיה 'משיח' היסטורי, דוד הראובני שפעל אך ורק בשדה הריאלי, כדיפלומט של עשרת השבטים, (החזונות שלו אינם קשורים לפעולתו המשיחית) הצהיר על עצמו שוב ושוב שהוא 'רק אחד מעבדיו הנקלים של מלך עשרת השבטים' שמפנה את הדרך למשיח.

לא ממש הפרידו בין הגאולה לבניין הבית כי שתי הדמויות המוזכרות היו משיחים.
אשר לנוסח נחם, הייחוס של אש הקב''ה לבניין הבית הוא 'רך' יותר בנוסח נחם הארץישראלי, ואעפ''כ זה לא שינוי מוחלט כפי שהצגתי את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2016 23:18 לינק ישיר 

מרתק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2016 03:20 לינק ישיר 

אריאל,  תיאוריות יפות, אי אפשר (כמו כל דבר כמעט) להכחיש אבל אולי יותר פשוט שאחרי ההזדמנות האחרונה בשנת 620 בערך לא הייתה שוב הזדמנות עד תקופת הציונות וגם היישוב היהודי בארץ ישראל הידלדל (בפרט אחר תתנ"ז) ובגלל ריחוק המקום והזמן הרגישו את הגאולה כדבר רחוק יותר ולכן ההתייחסות לה היא יותר שמיימית (ההתייחסות אל הגאולה בכללות כדבר מיסטי וכו' כבר הייתה בימי האמוראים לפחות אלא שאז אולי הפרידו בינה לבין בניית המקדש או שלא הפרידו אלא כל זמן שלא התאפשר טכנית לבנות התייחסו כעניין מיסטי כנראה שלא ראו סתירה בין הדברים, גם בנביאים כמו חגי וזכריה נראה שילוב בין השניים).

נ.ב. לגבי הנוסח "ובאש אתה עתיד לבנותה" שציינת שהוא חדש זו הערה שולית ולא קשורה לעניין המאמר שסיום זה מוסכם ועל פי לשון הכתוב "ואני אהיה לה חומת אש סביב" - שכן הנוסח בירושלמי ועוד "ובאש אתה עתיד לנחמה" וזה מתאים לחתימה של מנחם (ציון) ונוסח שלנו "לבנותה" מתאים לחתימת בונה (ירושלים).  ונוסח שלנו בט"ב משולב מנחם ...ובונה (וכן ישנה בעייה זו בברכה שלישית של בהמ"ז אלא שכאן הבעייה מסובכת יותר כי בעבר נוסח אר"י היה לשלב שתי הברכות על מלכות דויד ועל ירושלים יחדיו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2016 01:51 לינק ישיר 

כן, כאן. כדרכו בקודש הוא מדבר שטויות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2016 01:38 לינק ישיר 

אריאל יפה מאד, היה פעם מאמר (אשכול) של עודד בקשר לעקשנות (עמידה על הדת או נאיביות) של יהודים שגרמה למרד ולפני כן למרד ביוונים (שהצליחה חלקית מפני שהשתתפו עם הרומאים הצד החזק אז). ראה שם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/8/2016 00:23 לינק ישיר 

התשובה נמצאת בסניגוריה שלי על אנשי הפילוסופיה הרביעית. כמו שכתבתי, הם לא עצמו עיניים אלא פשוט האמינו שעדיף למות ולא להשתעבד לגויים. יתר היהדות האמינה אותו דבר לגבי עצם קיום היהדות, אבל את בניין המקדש היא לא העדיפה על פני החיים. אם כן, הכל עניין של סדרי עדיפויות ערכיים. ואם אדם אומר לי שהוא מעדיף למות למען יישוב א"י (ומוצא לכך איזה צידוק הלכתי) אין לי מה להגיד לו. הדבר היחיד שאני יכול לעשות הוא לשאול אותו למה.

אם נבחן זאת מהבחינה ההלכתית יש כללים ברורים: אין צורך למסור את הנפש על מצוות בודדות. חובה למסור את הנפש על עצם קיום היהדות.
אבל לפי תוס' מותר למסור את הנפש על יתר המצוות, ואתה תוכל לומר שהרעיון הקדוש של המקדש (או של מלכות ישראל השלמה) שווה מספיק כדי להורות כן לרבים. אין לי דרך להתווכח איתך, רק לשאול למה.
אגב, אני לא פוסל את מסירות הנפש אם היא תצליח בוודאות. אני רק טוען שהניסיון ההיסטורי הוכיח שכמעט תמיד היא נכשלת.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 22:45 לינק ישיר 

http://www.mako.co.il/news-israel/local-q3_2016/Article-9e8086bd2058651004.htm . עוורון מוחלט של נשים דתיות. סרט על נשות המקדש שכל אחד חייב לראות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 17:14 לינק ישיר 

שאלה פשוטה
נניח שהרצון למרוד באומות גרם לנו צרות צרורות, ולכן היהדות ההיסטורית איכשהו נסוגה ממנו, אולם האם שמירת המצוות והדת השנונה לא משכה עלינו אש לפחות באותה מידה? אז האם הרציונליזם החרדי מחייב גם לסגת משמירת תורה ומצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 14:32 לינק ישיר 

תיקון קטן: המשפט שציטטתי מטקיטוס הוא בעצם מסווטוניוס ''באותם ימים האמינו בכל המזרח באמונה עתיקה שניבאה כי בבוא היום יעלו מיהודה אנשים אשר ישלטו בכל העולם. לימים הוגשמה נבואה זו - עם עלייתו של אספסיאנוס לשלטון - אך בניגוד למצופה היה זה דווקא קיסר רומא שמימש אותה. ואולם באותם ימים ייחסו היהודים את האמונה הזו לעצמם, ומרדו בשלטון רומא''. (שנים עשר הקיסרים, אספסיאנוס האלוהי, 4)

הערה נוספת: לא ראיתי שציינו את זה, אבל הגיוני שהאמירה המיוחסת לישו 'מלכות הא-לוהים בלבבכם היא'  היא פולמוס נגד השקפתו של יהודה הגלילי.

בעל, למה כוונתך?

תוקן על ידי אריאל73 ב- 14/08/2016 14:45:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 14:26 לינק ישיר 

העם היהודי שרד במשך אלפי שנים והגיע אל העידן המודרני כלאום. לפיכך פעלו עליו הכוחות המודרניים שפעלו על הלאומים, ובהם גם השאיפה לשחרור המולדת. אותה שאיפה התגבשה כציונות, וגרמה לכמה הוגים חריגים לחזור אל רעיון הגאולתיות. אלא שהללו היו נותרים קבוצה חריגה וחסרת משמעות ללא קיומם של כוחות מודרניים אחרים, חזקים בהרבה: האמניספציה, ההשכלה וההתחלנות. המוני יהודים נטשו את מסורתם העתיקה וניסו להשתלב בחברה האירופאית הנוצרת. משנתקלו בדחייה חסרת פשרות, נסוגו בחזרה אל מורשתם וחיפשו לעצמם מקום אחר באותה חברה. המקום שהם קיוו למצוא היה כלאום עם מדינה משלו בתוך החברה המערבית. לאותם יהודים כבר לא הפריעה המיתולוגיזציה של רעיון המשיח - הם לא האמינו בה. ותפיסת הגלותיות הייתה בעיניהם הריקבון המחלחל בשרשי היהדות, מה שעוצר אותה מלהתפתח ולהפוך לעם בריא ומודרני.

אבל משהתפתח הרעיון הציוני, הוא שבה בקסמו גם יהודים דתיים רבים, כיוון שהוא פרט על אותם נימים עתיקים של רעיון המשיח, שהמשיך לבעור בלב כל יהודי. והגלות בכל אופן לא הייתה כל כך כיפית.
והיהודים הללו כן היו מחוייבים למסורת. מה עושים עם התפיסה הגלותית? ובכן, הרב קלישר העלה הברקה: הוא מצא את המדרשים הנכונים המתארים שגאולת ישראל תהיה 'קמעא קמעא' וכך נוצר הפתרון ההרמוניסטי המושלם. הרובד הראשון יתרחש באופן טבעי, ורק אז יופיע המשיח עם ענני השמיים, אליהו הנביא ירקוד על ההרים  ובית המקדש ירד באש מן השמיים. פתרון זה התקבל על לב כל הדתיים הציוניים והדרך לא''י נפתחה שוב. 

פיתוח מתבקש של הרעיון יצר את התפיסה הגאולתית המודרנית: אם ראשית אנחנו צריכים לגאול את עצמנו ואז יבוא ה' ויגאל אותנו, הרי שכנראה הכלל הוא שאנחנו נמצאים בגולה עד שנמצא בעצמנו את הכוח להחליט להיגאל. יסוד תיאולוגי מוזר זה מכיל בתוכו מטען נפץ אדיר, כי לפיו מה שחוסם את הגאולה הוא לא הגוי הרשע עם הרובה אלא היהודי שמסרב לקפוץ על הרובה. וחוסר רציונליות מספיק חזק, כיאה לאמונה דתית, עלול להפוך אותו לטריגר למלחמת שמד הירואית וחסרת סיכוי.

אלא שהתנועה הציונית לא נוהלה ע''י משוררים וחוזים כי אם ע''י חילונים סקפטיים. והללו (לפחות רובם) היו רציונליים דיים כדי לפעול באמצעים הגיוניים.

כנגד נושאי הפילוסופיה הגאולתית, ניצבו נושאי הפילוסופיה הגלותית. הללו היו בעיקר (אבל לא רק) יהודים מאמינים שדחו את המודרנה והמשיכו להאמין בדרך אותה הנחילו להם גדולי ישראל במשך קרוב ל2,000 שנה. לדעתם, שגובתה באינספור ניסיונות היסטוריים מדממים, כל ניסיון למרוד באומות יביא לחורבן עצום.

הם טעו. 
הציונות הצליחה. רעיון הגלותיות ספג את המכה האדירה בתולדותיו.
במשך שנים רבות היה ניתן לומר שמדובר באפיזודה חולפת, שתסתיים בדם כמו כל קודמותיה. אבל האפיזודה נמשכת ונמשכת ללא שינוי של ממש. וכך מתחלק הציבור החרדי לשניים: החלק המרכזי משתדל לעצום את עיניו ולא להסתכל.
 בשוליים מתחילים להישמע קולות שאומרים שאולי בכל אופן טעינו, והאפיזודה הזאת היא כאן כדי להישאר. כלומר התזה הקלישרית נכונה.

דעתי שלי, אם מעניין אתכם, היא שפשוט אין לדעת.

החברה החרדית נוטה בקלות לעצימת עיניים היסטורית, כי עיקר התזה החרדית היא שעלינו לשמר את העבר ולהתעלם מכל התפתחות חדשה באשר היא. לפיכך, קל מאד להתעלם מאירועים מודרניים שאינם נמצאים בספרי הקודש.

ובינתיים, במגזר הדתי ציוני שהפך לדת''לי, יצר הניצחון שכנוע עמוק בצדקת התפיסה הגאולתית המודרנית. אלא שחלפו שנים, וגם הם התחילו להסתבך עם העובדות. כי המדינה לא היתה בדיוק מה שחלמנו עליו כל השנים, ו'תהליך הגאולה' התחיל להיתקע.
והדת''לים ניסו להניע את הגאולה בעצמם, בדיוק כמו שקרה קודם. הם התנחלו בשטחים, וזה עבד. אבל עברו עוד שלושים שנה וגם זה התחיל להיתקע. והמנהיגים הפרה משיחיים התחילו לדבר על נסיגה.

ושוב מנסים הדת''ליים הקיצוניים יותר להניע את גלגלי הגאולה: הם כובשים גבעות. הם עולים להר הבית. הם מציעים תוכניות 'שלום' הזויות, שמבוססות על אמונה בכך שהערבים ירצו יום אחד להיכנע. וכן הלאה. 
אולם אין לנו להלין עליהם: הם מנסים להגשים את התפיסה התיאולוגית שהם למדו מרבותיהם, תפיסה שהצליחה פעם.
וזוהי הסכנה הגדולה ביותר בכל תפיסה תיאולוגית באשר היא: א. דת יכולה להיות עיוורת למציאות. ב. לדת יש חיים ארוכים הרבה יותר מלמציאות. וכך, תפיסה פוליטית שהיתה נכונה לפני מאה או אלף שנה ממשיכה לפעול היום כתפיסה דתית, כשהיא עיוורת לקולו של ההיגיון. כך, לחשי ריפוי מהעת העתיקה שולטים על התפריט שלנו. תפיסה מדעית של ימי הביניים משמשת כיום בפועל, וכן הלאה.
.
לכן, פעילי הר הבית מאמינים בלב שלם שאם מספיק יהודים יעצמו עיניים חזק חזק ויגידו ''אני מאמין בפיות'' יתמוססו כל מיליארד המוסלמים המפריעים לנו ויותירו תחתיהם רק המוני עבדים מעריצים, המוכנים לסייע לנו בעבודות הבניין של בית המקדש.
והאמונה שלהם לא הייתה משנה לי בכלל, אלא שהיא מסוכנת. כי מיליארד המוסלמים לא הולכים להתפוגג. הם הולכים לעלות עלינו בהמוניהם ולמחוק את כולנו.למעשה, אם החזון שלהם יתגשם, עלולה להתגשם האמונה החרדית הקלאסית, וגם המדינה תהפוך לאפיזודה חולפת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 11:53 לינק ישיר 

נראה לי שהבית השלישי ייבנה בידי אדם,כשיטת הרמבם.
אבל אנחנו נזדקק לטונות של סייעתא דשמייא,עד שניתן יהיה לומר שהבית הזה ירד מן השמים.
עיין ערך קום המדינה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/8/2016 11:13 לינק ישיר 

אריאל
קריאה מהיציע, ומה עם שמירת שבת והנחת תפילין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 10:11 לינק ישיר 

נו?!

מחכה בקוצר רוח!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2016 01:34 לינק ישיר 

והמשך הפוסט ייכתב אי"ה מחר. לילה טוב לכל הקוראים והקוראות.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרהורים על גלותיות וגאולתיות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext