האם אפשר לסמוך על מי שתמיד מצדיק את רבו? (דף יומי, ב"ק פה)
.
הרש"ל, המוכר ללומדי הדף בעיקר מההגהות על הדף עצמו, חיבר גם את "ים של שלמה" - הלכה פסוקה ופרשנות על הגמרא.
בדף פה, היום, ראינו מחלוקת על מה שעלה במכתו, אך שלא באופן ישיר מהמכה ("צמחים"). שלוש דעות פורטו ונדונו, רבנן קמאי, רבי יהודה ורבנן בתראי, ועיי"ש על הדעות השונות.
הרמב"ם פסק כי "עלו צמחים שלא מחמת המכה חייב לרפאותו ואינו נותן לו דמי שבתו". (חובל ומזיק ב, יט)
הראב"ד ועוד ראשונים השיגו על פסיקת הרמב"ם, שלדבריהם סותרים את סוגייתנו בגמרא. ואכן, כך נראים הדברים, אם כי היו שיישבו והסבירו את שיטת הרמב"ם בפסיקתו זו (ועיינו, למשל, בכס"מ על אתר).
בעל ה"מגדל עוז", מצדד, כאן כמו בכל מקום, בדברי הרמב"ם. וכך כתב עליו הרש"ל בים של שלמה (ב"ק פה):
"והרמב"ם פסק, אם עלו צמחים שלא מחמת המכה חייב לרפואתו, ואינו נותן לו דמי שבתו. והשיג עליו הראב"ד וכתב אינו חיב לרפאותו כמו שכתבתי. והמגד"ל עו"ז כתב תמה אני אם יצא הדבר מפי הראב"ד כ"ו עד וטוב היה לו השתיקה וכ"ו עכ"ל. והנה מרוב שיבושיו לא כתבתיו, ושרי' לי מרי אף שהיה חכם ותלמודי בודאי. אבל מי שמעיין ברוב דבריו ובפלפולו ומעין אח"כ בשמעת', יהיו דברים זרים ומבולבלים ואינם מתוקנים. ומה נאה למגי"ד משנ"ה שאינו נושא פנים לעולם, כי לפעמים הוא מכריע ג"כ כראב"ד, מה שאין כן במגדל עוז שלעולם הוא מסכים עם הרמב"ם. ואלמלא היה מיישבו החרשתי, אבל לכתוב לשונות גדולות "תמה אני...", קשה בעיני, ולא אוכל להתאפק, ..."
נשלח ב-26/5/2018 22:04
אם שלום פתחת לי את השבוע בטוב. טוב לראות את שמך שוב.. ואני שמח שלמרות שאת בסוף מערב ליבך במזרח. ועוררת אותי להוסיף על הרעיון.
הגמרא במנחות מספרת על משה רבנו שמאד השתוקק לפגוש את רבי עקיבא. והשאלה משה שקיבל תור מה' ישרות מה ראה רצון כה עז לפגוש את רבי עקיבא. כאמור משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושוע. אין להניח שהוא התוכח עם ה' אין להניח כי הוא הוסיף מדעתו. נהפוכו כשהוא לא ידע משהו- הוא לא ניסה לפתור את זה בק''ו או בגזירה שוה. הוא מרוחו לא הוסיף כלום. אבל רבי עקיבא כל מהותו היה מויכוחים ואי הסכמה עם רבותיו עם חביריו ועם תלמידיו. וכל תורתו מבוססת על כך. בזה מאד מאד התקנא משה. וכשהוא לא הבין כלום בבית מדרשו של רבי עקיבא. אבל בסוף הוא אישר כי ההלכה למשה מסיני. איך אמר אותו זקן- לא את תורת משה אנחנו מקיימים כי אם את תורת רבנן.
מי שתמיד נמשך לשיטה אחת ומבאר רק אותה, ואת בעליה, הוא ובעל השיטה נחשבים לאחד במניין הפוסקים.
נשלח ב-29/8/2016 11:17
ואשר לסוגיה -
מן הראוי היה להביא יותר מן הסוגיה ומן הרמב"ם ומן הקושיה שיש עליו ואולי לציין דרכי פתרון, אם יש.
אנסה להשלים את החסר.
מדיני התורה שהמזיק את חברו כגון שפצעו חייב לשלם לו רפואתו ושבתו. רפואתו - מובן. שבתו - מה שיושב בביתו ואינו יכול לפרנס את עצמו (ודומה לזה בחוקי העולם העתיק). הגרי"ד סולוביצ'יק (רשימות שיעורים) מגדיר את שניהם כממון ולא כקנס אבל מוסיף שיתכן שזה לפי מאן דאמר שחייב על הגרמי (רמה פחותה יותר של חיוב מאשר מעשה בידים).
במשנה ובמדרש ההלכה דנו עד היכן החיוב לרפא ולשלם שבת. ובגמרא פיתחו את הדיון ואף הביאו ברייתות. מן הדיון עולה שיש סוגים שונים של נזקים רפואיים ורמות שונות של חיוב הנופלות על המזיק.
המכה - רפואה ושבת. צמחים מחמת המכה - מחלוקת אבל הרמב"ם פוסק שחייב גם בריפוי וגם בשבת. נסתרה וחיתה ונסתרה - חייב לשלם כנ"ל. צמחים מחמת חבישה הדוקה או הדוקה מדי - מחלוקת תנאים לפי פירוש אחד של אמוראים. צמחים מחמת שהזניח המטופל את הוראות הרופא ועבר עליהן, במזיד או בשוגג (ראשונים) - לפי פשטות הגמרא, פטור. צמחים שלא מחמת המכה - פטור לפי הגמרא ואף לפי הסברא. כפי שאמרו בגמרא:
יכול אפילו שלא מחמת המכה [יתחייב] - תלמוד לומר "רק" [רק שבתו יתן ורפא ירפא]. שלא מחמת המכה בעי קרא? [ כלומר: צריך פסוק כדי לפטור מקרה כזה? ברור שפטור].
ואם כן, היאך פוסק הרמב"ם,
רמב"ם הלכות חובל ומזיק פרק ב הלכה יט עלו צמחים שלא מחמת המכה חייב לרפאותו ואינו נותן לו דמי שבתו,
כבר הרב המגיד תופס על הרמב"ם מכוח הגמרא ומכוח הסברא. ורבנו המאירי מסכים עמו:
כבר בארנו במשנה שצמחים שעלו מחמת המכה חייב לרפאתו מעתה אף הוא חייב בדמי שבתו הא שלא מחמת המכה אינו חייב לרפאתו ולא ליתן לו דמי שבתו ומגדולי המחברים כתבו שחייב לרפאתו ולא הבנתי דבריהם
(בית הבחירה בבא קמא דף פד עמוד ב)
עלי להודות שפירושו של המגדל עז כאן לא נתחוור לי כלל ואיני יודע איך לקרוא את דבריו, ואין לי זמן להשקיע בהם.
אבל לגבי הקושיה על הרמב"ם, ניתן לחפש פירושים.
א. אפשר לומר שזו טעות סופר בדברי הרמב"ם, וכך מציע לומר המגיד משנה (אבל יעויין בכסף משנה שמראה שאין זה סביר אלא שזו הגרסה הנכונה).
ב. אפשר לנסות לחפש הסבר כלשהו בדברים.
והדבר הראשון שיש לעשות הוא להבין מה הם אותם "צמחים". המפרשים כולם שמצאתי פירשו: אבעבועות. אבל אבעבועות אלו איני יודע מה הן. האם אלו בליטות נפוחות בצבע שונה המופיעות בעור? כל מה שנראה לומר הוא שזה מה שנקרא היום "זיהום" כלומר תופעה חולנית שמופיעה לאחר המכה.
לפי זה ניתן להציע את ההסבר הבא בדברים. מטבעה של מכה שהיא גורמת לנזק מיידי ניכר הזקוק לרפואה, אבל יש גם נזקים שבאים אחריה. כגון דלקת המתפתחת באותו מקום. וכאשר מופיעה מחלה נוספת בסמיכות מקום לנזק הראשוני, יכול הצופה מן הצד לשאול אם המחלה החדשה על סימניה נובעת מן המכה או שהיא הופיעה בשל סיבות שונות, ואם כן מה לנו לחייב את המזיק.
אמנם - מתי אפשר לדעת שהסיבה לתופעה החדשה היא שונה ומתי היא נובעת מחמת הנזק הקודם? ושנית, כאשר יש שרשרת סיבות שמביאה להופעת מחלה חדשה, האם זה באחריותו של המזיק? אולי זו רק גרמא שהוא פטור עליה גם אם גרם לה באופן סיבתי הכרחי?
אפשר אם כן שהרמב"ם, בתור רופא ובתור מי שלא חשש לחלוק על חז"ל מכוח ידיעותיו החיצוניות, סבר שכל מחלה המופיעה לאחר המכה יש לתלות אותה במכה והיא חלק מתהליך שבאחריותו של המזיק. אלא שכיון שאין זה נזק ישיר, שמא אין לחייב כאן על שבת אלא רק על ריפוי (וכן דרשו בגמרא שהחיוב לרפא רחב מן החיוב לממן שבת מכך שמבדילים בין הלשון "שבתו יתן" לבין "רפא ירפא" שיש כאן כפילות).
ושמא אפשר לדייק זאת גם בלשון הרמב"ם (חובל ומזיק ב יט)
עלו צמחים שלא מחמת המכה חייב לרפאותו ואינו נותן לו דמי שבתו, עבר על דברי רופא והכביד החולי אינו חייב לרפאותו.
עובר על דברי הרופא גרוע מ"שלא מחמת המכה" שהרי קלקל, אבל הדרגה האמצעית, "שלא מחמת המכה" נזקפת לחובתו של המזיק כיון שגוף פגוע מועד לחלות יותר ולכן כל מה שזקוק לרפואה הרי זה מוטל על המזיק לרפא.
ומעניין הלשון שנמצא אצל המאירי בפירושו למשנה, בו הוא מסכם את הדינים העולים:
עלו בו צמחים שלא במקום החבלה עצמה אלא סביבותיו אם מחמת המכה חייב ואם שלא מחמת המכה פטור
האם אין עלינו להבין שאם הצמחים במקום החבלה עצמה אזי תמיד חייב המזיק לרפא?
לפי דברי יוצא שהמונח "מחמת המכה" וחילופו "שלא מחמת המכה" אין הם מחלקים בין סיבת המכה לסיבה חיצונית (כדברי המאירי שם על חיתה ונסתרה, כלומר הבריאה וחזרה, "לסבה אחרת חזרה המכה לשם אינו חייב לרפאתו". לעולם גם "מחמת המכה" וגם "שלא מחמת המכה" לפי הרמב"ם דנים במקרים שבהם יש תופעות לוואי שמגיעות לאחר המכה.
לפי פירושים אלו יש לחזור אל הגמרא. האם הרמב"ם חלק על הדיונים בגמרא מכל וכל וסבר שאין צורך לפרשם מפני שהם מבוססים, אולי, על טעות בידיעות הטבע, או שהרמב"ם יכול היה להניח, למשל, שהמונח "שלא מחמת המכה" הוא רב משמעי? האם המגדל עז ניגש עם גישה כזו לפרש את דברי הגמרא ולחפש מהלך בה שיתאים לדברי הרמב"ם?
מכל מה שכתבנו אפשר להסיק את המסקנות הבאות שנוגעות הלכה למעשה לזמן הזה:
המזיק את חברו וגרם לו מכה משלם לו רפואתו ושבתו. התפתח זיהום או כל בעיה אחרת מחמת המכה הראשונה, חייב לשלם ולרפא. התפתח זיהום במקום המכה עצמו חייב לרפא ולשלם שבת. התפתחו זיהום או דלקת או כל בעיה אחרת בעקבות המכה, כל עוד לא הוברר שיש לכך סיבה אחרת לגמרי, חייב המכה לרפא אבל אינו חייב בשבת. כל עוד לא ידוע בבירור שהבעיה המחודשת אינה תלויה במכה, יש לומר שחייב עליה אף על פי שאפשר לקרוא לכך "שלא מחמת המכה" כי אין זה מחמת המכה במישרין אבל בעקיפין כן.
מנסיוני שלי, המגדל עוז מאפשר למעיין להיזכר כי יתכן שהפירוש בגמרא, לפחות לפי הרמב"ם, הוא פשוט יותר מאשר הסיבוכים והמורכבויות העולים בשיטות לימוד אחרות. אם שמים לב להנחות היסוד שמוסיף רש"י בסוגיה ואם מצליחים לנטרל את הקושיות והסברות שמופיעות בתוס', אפשר לפעמים לגלות פירוש חדש בסוגיה. הסוד איננו כל כך בבנית מהלך לאורך כל הסוגיה אלא בשלילת ההכרחים לפרש באופן שעולה מלימוד של המפרשים שעל הדף, ובראשם רש"י.
זו היתה התועלת שהפקתי מעודי בהזדמנויות שבהן הסתכלתי ב"מגדל עז".
*** בדומה לכך אני מהין להציע סברה חצופה למוניטין שיצאו לספרים מסויימים. לא בגלל התוכן והמתודולוגיה או לא רק, אלא מפני שהם מילאו חלל שהיה צריך לספק והציעו פתרון שלא היה קיים קודם לכן.
הרי"ף קיצר את הסוגיות והותיר את המסקנות. הוא לפעמים ריכז באותה סוגיה מקורות נוספים שהיו מפוזרים במקומות אחרים בתלמוד. יחסית לאתגר שמציב הנסיון להסיק הלכה מהגמרא, העיון ברי"ף מקל על תפקידו של הפוסק או מחפש התשובה.
וכמובן, אותם מקומות שבהם הרי"ף חולק על קודמיו, מתרץ קושיות על ידי פירוש חדש, המוכיחים את יכולת העיון שלו, כולל מציאת הסברים שלא היו קיימים קודם לכן, אלו הוכיחו את כשרון הביאור שלו ואת יכולתו לראות מה שנעלם מעיני אחרים.
זה כמובן לא ההסבר היחיד לשמו הטוב של ספר או של מחבר. אבל גם זה מניע היסטורי.
האשכול בתגובות האחרונות משנה את פניו. מואדיב הציג שאלה מתודולוגית לגבי האמינות שיש לייחס למי שכותב פירוש על מנת להצדיק שיטה או מחבר. הדברים התגלגלו, כדרך הפורום, ועתה אני שואל: מה הם המניעים והשיקולים שהביאו לכך שספר או מחבר זכה להחשב ולהתקבל? לפחות בראשית דרכו?
אני מניח שבזמנם גדולתושל אדם נודעה ברבים מפה לאוזן, וע"פ הסכמת הגדולים האחרים בדורו (בתורה כמו בשאר התחומים, כל אחד ואחדלפי עניינו), והמבחנים היו - או כמו שמופיע בגמרא - ע"י בדיקה של בקיאות וחריפות, מה שגם "פרימיטיבים" כמוהם ידעו לעשות, מסתבר, או ע"י בחינה מדוקדקת של דבריהם. כך למשל הרמב"ם התקבל כספר מדוקדק מאוד זאת למרות שהרמב"ם עצמו כמעט לא כתב פלפולים על הגמרא וכדומה. אלא שהגדולים שעיינו בדבריו מצאום מדוייקים עד מאוד (מה שחשוב עד מאוד בימיהם שהיה קשה להעביר הרבה חומר בכתב, ובע"פ קשה לזכור הכל), ולפחות בעלי ערך רב מבחינה תורנית (וכמובן גם אלו כמו הראב"ד שהיו להם השגות עליו, ההשגות היו לא בכל דבר, וגם איפה שכן - הם כנראה העריכו שיש לזה כאמור - ערך רב מבחינה תורנית - גם היכן שלא הסכימו ואף חשבו שזו טעות.גם היום אני חושב שזו דרך חשובה שצריך לאמץ בבחינת דעותיהם של אחרים - גם היכן שלא מסכימים, או חושבים שזו טעות ואף טעות חמורה - עדיין אפשר להתייחס לכבוד ולשים לב לערך של הדברים הנאמרים מלבד השאלה האם הם "נכונים".) כך ניתן להבין גם את הביטוי שהביא מואדיב "ספר ההלכות הטוב ביותר". וכי מה יכול להיות כ"כ טוב בספר הלכות בזמן שכמעט ואין הלכות מיוחדות לסכם, אלא פשוט להעתיק אותם מהגמרא? אלא ע"כ כדאמרן. ובמחילה ממעלת כבוד תורתכם, אני מניח שגם הסיבה שהם התקבלו על כל תפוצות ישראל - היא בגלל הסיבההנ"ל שכתבתי, ולא שזה שהם התקבלו על תפוצות ישראל היא סיבה לזה שהם נחשבו גדולים, אלא הם נחשבו גדולים מסיבות ידועות וחשובות ורציניות, ומתוך כך הם גם התקבלו.
נשלח ב-24/8/2016 20:45
הוא לא היה הראשון. הראשון הוא רב יהודאי גאון בספרו 'הלכות פסוקות' (ואם לא הוא המחבר, אז מישהו אחר מתקופתו). כנראה כמ''ש מואדיב והב''י, הוא פשוט היה טוב.
נשלח ב-24/8/2016 20:22
בעלבעמיו כתב:
קטונתי מהעריך את הרי"ף, אבל תורה היא וללמוד אני צריך. במה מתבטאת גדולתו?
בין השאר - בכך שהוא היה הראשון. הראשון לכתוב ספר הלכות. בעיקר - משום שהתקבל על כל תפוצות ישראל. וכפי שכתב עליו רבי יוסף ראש הסדר בפסטאט, בימיו של הרמב"ם שם: זה הספר שצריך להיות בכל בית יהודי, "והו אחסן אלהלכות" - (ספר) ההלכות הטוב ביותר.
נשלח ב-24/8/2016 16:39
קטונתי מהעריך את הרי"ף, אבל תורה היא וללמוד אני צריך. במה מתבטאת גדולתו?
נשלח ב-24/8/2016 16:33
כמעט תמיד. מעניין שכל הראשונים נזהרו עד מאד בכבודו של הרי"ף, בעה"מ כתב הקדמה שלמה כדי להתנצל על עצם העובדה שהוא מעז להשיג עליו, והתחנן בפני המו"לים העתידיים שלו שלא יפרסמו את הספר בלי ההקדמה (אגב, זה לא עזר לו. בדפוס וילנא אין הקדמה). הרמב"ן הגיב בספר מיוחד כדי ליישב אותו. הראב"ד, שכולנו יודעים עד כמה הוא יכול להיות חריף, נוהג ברי"ף בכפפות של משי וגם כתב עליו את ספר הזכות. הרמב"ם מפליא לשבח את 'הרב הגדול ר' יצחק שכיוון בכל ספרו אל האמת ונמצאו בו משגים מעטים לא יגיעו לעשר בשום פנים' (ציטוט מהזיכרון) והרא"ש והמרדכי ייסדו עליו את ספריהם.
גם הרמב"ן במלחמות מצדיק תמיד (או כמעט תמיד?) את הרי"ף, ואפילו הרשב"א תלמידו כותב את דברי בעל המאור פעמים רבות. (חכם אחד טען לאחרונה שאפילו הרמב"ן עצמו בספריו האחרים כותב לפעמים כשיטת בעל המאור).אבל אפילו אם רק במחצית המקרים הוא צודק, עדיין חצי הספר הוא חשוב מאוד. בעל מגדל עוז אינו מועיל גם במקום שהרמב"ם צודק.
נשלח ב-24/8/2016 16:11
וחטאו הגדול כידוע שניסה להאמין את הרמב"ם בקבלה ח"ו
אגב בתשובות הר"ן נראה שהוא היה חכם נכבד בארץ ישראל (אחר שעלה לשם מספרד).
נשלח ב-24/8/2016 16:03
כל מי שניסה מדי פעם ללמוד את דברי המגדל עוז אחרי לימוד הגמרא בתשומת לב מגיע לאותה מסקנה: הספר אינו מועיל הרבה, ובמקומות רבים הלומד מוצא שהוא הבין את דברי הרמב"ם הראב"ד בדקה אחת של מחשבה יותר ממה שהבין אותו המגדל עוז, והספר הוא בזבוז נייר. הבעיה אינה שהוא מצדיק תמיד את הרמב"ם, אלא שאינו מבין את הסוגייה כלל. יש הרבה אחרונים שמצדיקים את הרמב"ם קבוע, ויש הרבה ראשונים ואחרונים שכתבו ספרי הגנה מהשגות על מחברים, אבל הם חושבים. הבעיה העיקרית של הספר הזה היא שהמחבר היה שטחי ולא הבין את הסוגייה. המהרש"ל אמנם שילב במקום אחד ביקורת על שהמגדל עוז כותב שהרמב"ם צודק , אבל הבעיה העיקרית בספר היא שהלומד מרגיש פעמים רבות שהמחבר לא הבין כלל את הסוגייה. היו עוד עשרה אחרונים שכתבו כך על המגדל עוז, אבל היחס הכללי בכל הדורות היה התעלמות גורפת מן הספר, כספר שאין מה לבזבז עליו את הזמן. כל ספר שזכה להידפס על הדף עם הרמב"ם - הכל דנים בדבריו, ורק מגדל עוז נידון להתעלמות.
מי שכותב שהבעיה שהמהרש"ל מצא בספר היא בעיקר שהוא מצדיק את הרמב"ם, מקומו בהיכל השטחיות ביחד עם מחבר הספר עצמו.
נשלח ב-24/8/2016 12:12
מואדי נראה לי שרוח הדברים מובנת לפי איזו גירסה שתהא.