| נשלח ב-21/4/2017 10:59 |
|
| |
פ"ב: העתיד?
טוב, רציתי לספר ומישהו כבר קדמני.
נשימה עמוקה.
נרשמתי לפייסבוק.
בעידוד של חבר וירטואלי מסור, שהסביר כל צעד וצעד, פתחתי יוזר בפ"ב (מיימוני מעצכח).
מיגבלות:
זה הכל צבעוני ורועש, ואני בקושי יודע שם בין ימיני לשמאלי. אבל לומדים. אמנם לאט. אז תתחשבו.
שנית, אני יכול להגיע לשם רק לעתים נדירות. פחות מאשר לכאן. מסיבות טכניות.
אולי זה ישתנה אבל כך זה בינתים.
שלישית, אני בשום פנים ואופן לא רוצה לוותר על המקום הזה.
רביעית: אני מבין שהעיקר שם זה קבוצות. יש לי, נכון לאתמול, קבוצה אחת שאמורה להיות משהו בין אגודה אחת (ז"ל?), עצכח ואולי, במובן החיובי, בח"ח. קוראים לה תורה-האב, כמדומני.
אם יש לכם קבוצות רציניות להמלצה, אפשר לכתוב אלי למייל. יש לי כבר חדש עבור הפ"ב. ואפשר לכתוב כנראה גם שם, אני לומד.
מה שאני משער הוא שאם אכתוב פוסט (אהה, למדתי מילה) שם אז אפרסם אותו גם פה. ואולי גם להפך.
כולם מוזמנים להישאר כאן. כאן זה הבית.
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2017 22:45 |
|
| |
אני משער שהסיבה לקביעת האמונה במשיח כעיקר דתי - היא האמונה בטובו של האלוקים והשגחתו, ושבגללם ברור שהעולם צועד לקראת עתיד טוב יותר, וטוב יותר ויותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2017 22:41 |
|
| |
אמנם "דקדוקי הדברים" כותב הרמב"ם שאינם עיקר בדת, ועם זאת הרמב"ם עצמו כתב שעצם האמונה בביאת המשיח היא כן "עיקר" בדת.
ובינתיים, מאמיני המדע החילוני מרשים לעצמם לחזות את העתיד שהמדע והקידמה וההצלחה שבעבותיקהם צופנים לנו. לא הרבה פחות מ"ושמתי כדכוד שמשותייך".
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 24/06/2017 22:42:14
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2017 21:41 |
|
| |
ינוח
אכן המשיחיות נראית לי ענין צדדי, אמונה שפיתחו וטיפחו חז"ל ויכולה ואולי צריכה להתפרש מחדש.
מצד שני, אם תהיה מלכות ישראל או מדינה עצמאית (דמוקרטית?) הלכתית, חופשית משיעבוד, חופשית מאיומים, זה יהיה יפה מאד. לא?
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2017 01:08 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אם אני אהיה בסדר ואת תהיי בסדר אז כולם יהיו בסדר. ואז, אז גם ה' יוכל לשלוח את המשיח. |
|
ואילו בשביל מה, אם כולם בסדר, בשביל מה משיח? מעניינת אותי דעתך האישית. מה יכול להשתנות. כולם ידעו האמת המוחלטת? לא תהיה סכנה שהמדינה תיפול? לא יהיה רע בעולם? היש בין הדברים האלה שאתה אישית מניח לו סיכוי? ואם אין סיכוי, אז מה כן תקוותך שיהיה?
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2017 20:08 |
|
| |
ימות המשיח הועלתה שאלה אני תוהה לרגע האם באמת שק הצרות שאנחנו סוחבים כיום גדול מבעבר? האם לפני 2000 שנה התמודדו עם כבדות הצרות שיש כיום? *** ומשתתפת העירה: ידוע שצדיקים של הדור ההוא לא רצו לחיות בדור אחרון ולהתמודד עם מה שאנחנו מתמודדים *** וזה מה שהערתי: אני משער שכוונתך למה שאמרו כמה מרבותינו האמוראים על ימות המשיח, "יבוא ולא אראנו" והסבירו שלא יוכלו לעמוד בגזירות של אז. אולם אם זו כוונתך, זה לא מדבר דווקא על תקופתנו. וכי תקופתנו היא של המשיח? נכון שיש היום המוני גזירות וצרות. מחלות קשות ונוראות. טרור. ובמרחק גיאוגרפי גם טבח עם. אבל נראה שאם נבחן את החיים בתרבויות אחרות ובזמנים אחרים, יהיה קשה מאד למצוא זמן כה מעולה וטוב כמו זמננו. זה לא שהכל טוב. אלא שפעם הכל היה יותר קשה. למשל, היום יש ביטוח לאומי וקופת חולים. יש אנטיביוטיקה. אורך החיים הממוצע של רוב הבריות עלה מ30 בערך בימי הבינים ל70 80 ומעלה בארצות מפותחות כמו ישראל. נכון שיש נסיונות קשים כגון ההתחלנות (יוצאים בשאלה או לא זוכים להכיר כלל את היהדות והתורה). אבל נסיונות כאלו היו מנת חלקם של יהודים מזה מאתיים שנה ויותר. בדבר אחד אני מסכים: האינטרנט ואפילו הפייסבוק יצרו תרבות חדשה, החל מגיל הילדות. אבל יתכן שהשינוי הזה יהיה גם לטובה. צריך ללמוד איך לחיות איתו. ונדמה שעדיין לא נלמדו הלקחים ואולי אפילו לא הוצגו השאלות הנכונות. *** והיא ענתה: בטח שתקופתנו היא תקופת משיח...כך שמעתי מגדולי הדור. *** ואני הוספתי: הרשי לי לספק קצת רקע. אני משער שהם אמרו "עקבתא דמשיחא" ולא "תקופת המשיח". ההבדל הוא שימות המשיח הם תקופה שלא נדע מתי תהיה אבל בה יהיו הרבה דברים טובים. יש מחלוקת כבר בתלמוד אם העולם ישתנה, כך שלמשל זאב וגדי יוכלו לאכול באותו אבוס, וזה אומר שינוי המציאות, שהחיה הטורפת תתחיל להיזון מירקות, או שדברי הנביא על זאב וגדי הם משל. וזה אומר שהעולם לא ישתנה ורק עם ישראל יהיו לבטח בארצם, כולם עובדי ה'. ואין בין העולם שלנו לבין ימות המשיח אלא שיעבוד מלכויות, שנהיה חופשיים מעולן. לעומת זאת, "עקבתא דמשיחא" זה כינוי לימים שהם מייד לפני בוא המשיח. כיון שאין לדעת מתי יהיו ימות המשיח אז גם אי אפשר לדעת מתי הם הימים שלפני. אבל לגבי אותם ימים יש שאמרו דברים מפחידים ביותר. למעשה, כפי שכתבתי לעיל, יש בכך דעות חלוקות גם בין רבותינו אשר בתלמוד. ולגבי כל הנושא כולו ראוי להכיר את דברי הרמב"ם. וכל אלו הדברים וכיוצא בהן לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו, שדברים סתומין הן אצל הנביאים, גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו, אלא לפי הכרע הפסוקים, ולפיכך יש להם מחלוקת בדברים אלו, ועל כל פנים אין סדור הויית דברים אלו ולא דקדוקיהן עיקר בדת, ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות, ולא יאריך במדרשות האמורים בענינים אלו וכיוצא בהן, ולא ישימם עיקר, שאין מביאין לא לידי יראה ולא לידי אהבה, וכן לא יחשב הקצין, אמרו חכמים תפח רוחם של מחשבי הקצים, אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר כמו שבארנו. (רמב"ם הלכות מלכים פרק יב) אני חוזר על כמה דברים חשובים שאומר כאן הרמב"ם: א. אף אחד אינו יכול לדעת מה יהיה. אלו רק השערות. ב. זה לא דבר עקרוני ביהדות מה יהיה אז. ג. לא כדאי להתעסק בספקולציות כאלו כי זה לא מחזק בשום דבר. מדוע אם כן רבנים היום כן מדברים על זה? מפני שהם מקוים שזה כן מחזק. כי יש כאלו שאם מספרים להם על העתיד הנפלא ומסבירים להם שמה שקורה היום, כל הנסיונות והצער, זה רק בגלל שעוד מעט תכף יבוא המשיח, זה מחזק. הבעיה היא שמספרים את הפרשנות הזו כבר מאה שנה ויותר. ועינינו הרואות שמשיח לא בא. ומי יודע מתי יבוא. מתי ירצה ה' לשלוח אותו, ואיך זה ייראה. לכן, ובעקבות רבנו הרמב"ם, אני מציע להתחזק באמונה פשוטה בה' ולהשתדל להשתפר כל אחד במה שהוא יכול. ולא בדברים רחוקים וקשים וזרים אלא בחיי יום יום. בין אדם לחברו, בין אדם למקום, ולא בחומרות אלא בלימוד של מה שראוי לאדם לעשות כדי להיות יהודי טוב. ולאט לאט, אם אני אהיה בסדר ואת תהיי בסדר אז כולם יהיו בסדר. ואז, אז גם ה' יוכל לשלוח את המשיח.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2017 20:06 |
|
| |
הדברים הבאים חשובים מאד, ואיני רואה הצדקה לאשכול. אבל חבל שילכו לאיבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/5/2017 04:45 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2017 15:26 |
|
| |
"We couldn't find anything for מיימוני מעצכח"
מה קרה מיימוני? האם התייאשת מהפייסבוק?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2017 21:27 |
|
| |
תוקן על ידי צבוני ב- 15/05/2017 21:29:25
|
|
|
|
| נשלח ב-14/5/2017 16:06 |
|
| |
לא להתקרב לפייסבוק. מי ששם סופו ליפול בענייני שמירת העיניים ועוד דברים חמורים רח"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2017 23:54 |
|
| |
שלישישי
איקון ירוק. יפה שאלת.
אכן יש צד של גריעותא בהחלפת שם השם בשם דומה עם שינוי אותיות. על כן גם אני חש איזו אי נעימות בביטויים כמו אלוקים, קל המקובל בציבור שלנו, וכיו"ב.
במה דברים אמורים, בביטוי בעל פה, בקריאה.
אבל בכתב זה אחרת. יש המעתיקים או מדפיסים מתוך הפורום, ואז יש להיזהר בכבודן של אותיות אלו המצטרפות לשם. ולכן אפשר לחסוך את החשש הזה ואת הטרחה הזו על ידי החלפת אותיות של קודש באותיות של חול.
זה מעלה את השאלה שכבר עלתה באשכולות מספר, והייתי מעדיף לייחד לה אשכול ולא לכתבה כאן באשכול על הפייסבוק, כלומר מדוע יש הקפדה על שם. הרי השם אינו המהות. ולא עוד אלא שמתן יחס של כבוד ויראה לשם עלול ליצור אמונות מאגיות. אחד משני יסודות המאגיה, כפי שנראה מן המחקר בתחום, הוא שמי שיודע את השם של דבר כלשהו שולט בו. אכן גישה מאגית כזו קיימת לצערי גם במסורת שלנו.
אולם אפשר שהמסקנה היא שלכל נסיון תיקון יש מחיר. כוונתי לתיקון חינוכי ולא תיקון תיאורגי חלילה. התורה מצוה לנהוג כבוד גם בסממנים חיצוניים. יש איסורים שונים שנוהגים בחפצי המקדש, והתורה וחכמים הרחיבו אותם גם לגבי שם ה'. על מנת לתת ביטוי לתחושה הטבעית הפסיכולוגית של כבוד ויראה לא רק מן האלוקים אלא גם משמו, יש לנו הלכות של איסור ביטוי, איסור נשיאת שם השם לשווא, וחובת גניזה (איני מפרט כרגע מה דאורייתא ומה דרבנן, מה כתוב ומה הוא פירוש, ולמען האמת איני זוכר את הפרטים). המחיר של קבלת התחושה הזו של מורא אל תוך ההלכה, ואולי גם הרצון לחנך את האדם להתנהגות של מורא, עלולים להביא להופעתה של אמונה מאגית. אבל זה בלתי נמנע ולכן התורה וחכמים הניחו לזה לקרות.
אגב הדיון שפיתחתי כאן דומה שעמדנו על רעיון גדול. כל נסיון לתקן אמונות נכונות וגישה נכונה על ידי עיצוב התנהגות עלול בהמשך להביא לתוצאות מזיקות. אבל כך היא דרך העולם וזה טבעו של האדם, וההלכה אינה יכולה לחולל נסים. להפך, מטרתה היא לעבד את הטבע האנושי.
וכבר אמרו במדרש כי משה רבנו התפלא מדוע נאמר "נעשה אדם", וגם אם יש בכך משמעות (ויש פירושים יפים ואפשר שהם פשט) הרי המחיר הוא מתן מקום למינים לכפור (נניח שיאמינו בדואליזם, או שתי רשויות). וה' עונה לו, לפי המדרש: כתוב והרוצה לטעות יטעה. לפי דרכי, המדרש מצביע על כך שאי אפשר להינצל מן הטעות. אפשר רק לנסות. ותמיד לשמור על ערנות.
לא נראה לי שבדורנו ובפורומנו מישהו יבוא להאמין שיש כוח מאגי לאותיות של שם ה' או שאני עצמי מאמין בשטות כזו. מה שנשאר לנו הוא יחס של כבוד למסורת שתובעת מאיתנו כללים ולכן נקבע בחוקת הפורום שאין להשתמש בשם ה' אלא בשינוי קל כזה או אחר, וכפי שביקשתי מן המנהלים לתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2017 11:01 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
חשוב מאד
נא לא לכתוב את שם השם מכמה סיבות שהתבארו בעבר. במיוחד לא שם של ארבע אותיות!
|
|
מיימוני, איך היית מרגיש אם מישהו היה משנה ומעוות את השם שלך? איך לדעתך א' מרגיש?
הסיבות שלא לכתוב את "השם" כפי שהוא במיוחד שזה נעשה ע"ג מסך המחשב מופרכות. אם "השם" מופיע על המסך, אתה לא עובר לדף אחר? מכבה את המסך?
וגם, אם יש מי שיטרח וידפיס מכאן משהו אז חזקה עליו שמה שידפיס היינו בעל ערך עבורו והוא ינהג בדפים המודפסים כראוי, ולא יניח להם להתעפעף ברוח כעלוני השבת.
תוקן על ידי שלישישי ב- 27/04/2017 11:02:05
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 19:47 |
|
| |
ונניח שכן, אז מה? יש צעירים למרות הגיל.
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 15:48 |
|
| |
מיימוני אאל"ט אני מבוגר ממך
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2017 15:25 |
|
| |
שלישישי
נכון. אפילו פשיטא.
בכל אופן, יש חשבון שלי עם עצמי למה אני עושה מה, וזה ביני לבין קוני.
ויש חשבון שלי אם אני רוצה להועיל ואם הצלחתי.
חשוב מאד
נא לא לכתוב את שם השם מכמה סיבות שהתבארו בעבר. במיוחד לא שם של ארבע אותיות!
|
|
|
|
|