| נשלח ב-21/6/2017 01:26 |
|
| |
מה יהיה עם הכסף? דיון על רגישות מוסרית מימי הגמרא ועד היום
לפנינו אחד הסיפורים המתמיהים שבתלמוד. גיבור המעשה, רבא, מנסה לעשות משהו שלא היינו מצפים ממנו לעשות. ואכן, המפרשים, מן המאירי ועד רבנו החזו"א, מנסים ללמד זכות. (האם באמת לא כתבתי על זה בעבר? טוב, שתהיה חזרה וגם אי אפשר לבית המדרש בלא חידוש). סיכום עבור בעלי האמל"ק: מעשה בגמרא מציג את רבא האמורא הגדול מבקש לנצל פרצה פורמלית בחוק כדי למנוע מגר להוריש לבנו סכום עצום המופקד בידיו של רבא. זה לא עבד בסוף ורבא הקפיד. והשאלה היא איך חשב רבא לקחת לעצמו כסף שבעצם היה צריך, לפי תחושתנו המוסרית, להגיע לידי היורש הביולוגי, רב מרי. אני סוקר כמה דיונים בין המפרשים ומסביר מדוע נשאר בעיני קושי. אני מראה שהרגישות המוסרית שמעלה את השאלה אינה קיימת לכאורה אצל בעלי התוס', פועלת ברקע אצל המאירי, ובאה לידי ביטוי רק אצל החזו"א. ואני שואל: איך יתכן שהרגישות המוסרית שלנו הקוראים היום לא באה לידי ביטוי אצל המפרשים בעבר? וכי השתפר דורנו? ועוד נוגע הדיון לשאלה האם יש מוסריות מחוץ לתורה הפורמלית... הדברים מחולקים לפרקים, וכל אחד יבחר אם לקרוא וכמה. קטעים יותר פרשניים הובאו באות קטנה כדי להקל לזהותם ולדלג עליהם. תוספת מאוחרת: בזכות הפירסום בפייסבוק, כתב פלוני החפץ בעילום שמו תשובה מעניינת שהניחה את דעתי. ראו בסוף אחרי הסוף.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2017 08:14 |
|
| |
אליקים
איקון ירוק. על הכל.
ואני מעתיק את דברי הפני יהושע שציינת להם ולא הכרתי (ותודה). אמנם הדברים מתבססים על דברי רשי והתוס' שלא העתקתי, אבל עדיין אפשר להבין מהלכים שונים והם כדברי שותף. חן חן לו ואיקון ירוק לו גם כן.
תוספות בד"ה כאן שהורתו כו'. ותימה כו' והשתא וכי לא היה רוצה רבא שתהא רוח חכמים כו' עכ"ל. וליכא למימר דמש"ה גופא היה רוצה רבא להישמט בחיי איסור כדי שיחזירם לאחר מותו ותהא רוח חכמים נוח הימנו דהא התם איקפד רבא ואמר מגמרי טענתא לאינשי ומפסדי לי. מיהו לענ"ד אכתי לגירסת התוס' קשיא לי אמאי קאמר רבא אי שלח לי תא לא אילך, היאך היה רבא רוצה להישמט שלא להחזיר הפקדון לבעליו בחיי איסור, דעד כאן לא קאמרינן אין רוח חכמים נוחה אלא בהחזיר לבניו אבל לגר גופא ודאי חובה להחזיר. לכך נראה דאפשר שהפקיד איסור הנך זוזי לרבא באופן שיזכה לעצמו לאחר מיתה או לאיזה מצוה וקי"ל דמצוה לקיים דברי המת כשהשלישו מתחלה לכך כמו שדקדקו שם התוס' בעובדא דאיסור גופא, ובזה נתיישבה שיטת רש"י ז"ל. או שהיה לרבא שום זכות מחמת תביעה אחרת מאיסור ולא היה יכול לזכות בדין דאפשר שהפקיד אצלו הנך זוזי בשטר או בעדים:
(פני יהושע מסכת קידושין דף יח עמוד א) ***
ת"ט
תודה על המקור שלא הכרתי. הנה קטעים משם:
... תירץ ר"ת דלא אמרי' מצוה לקיים דברי המת אלא היכא דהוה ביד שליש
...
וכיון שיצא מרשות נותן בשעת מיתה ובאו ליד שליש יש לו לקיים דברי המת
...
אלא ש"מ דלא אמרי' מצוה לקיים דברי המת אא"כ ביד שליש וגם נתן מתחילה לשם כך שיתנם לזה
אבל אם לאחר הצואה בא לידו או אם היה בידו כבר - לא אמרי' מצוה לקיים דברי המת
והשתא ניחא ההיא דאיסור גיורא (ב"ב דף קמט א) דהוה ליה ארבע מאה זוזי ביד רבא אמר רבא היכי ליקנינהו רב מרי וכו' ואמאי לא קני להו משום מצוה לקיים דברי המת אלא ודאי משום שהיו כבר מופקדים ביד רבא ולא נתנם לו איסור גיורא לתתם לרב מרי בנו:
(רא"ש מסכת כתובות פרק ו סימן כב)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2017 21:17 |
|
| |
טוב. אז נכון שיש לי עוד דברים להשלים, אבל זה חביב עלי יותר, ולכן יש לו "דין קדימה". (כן, ויש גם את האשכול של עכשיו, שגם הוא יזכה לחלקו כמובן.)
אז אני רואה כאן לפחות שלושה אפשרויות להסביר את הסיפור על פי הפשט.
א. פרשנותו של אברם העברי (הניק) - לעיל - הכסף היה כנראה "הורתו ולידתו שלא בקדושה".
ב. פרשנותו של הפני יהושע בקידושין י"ח )(ד"ה הראשון בדף) (למעשה, בערך כמו שכתב שותף (הניק)). באמת איסור מלכתחילה התכוון שהכסף יהיה של רבא, אלא שמאיזושהיא סיבה רבא עדיין לא זכה בזה. אמנם כמו שכתב שותף - אם כי יש לשאול על זה: הרי שותף כותב בסתמא, ובסתמא לא מסתבר שהכסף אמור להיות של רבא אם הוא של איסור. הרי אם איסור היה רוצה שזה יהיה של רבא - כבר היה מקנה לו את זה. אמנם הפני יהושע מכניס בזה מרכיבים שמסבירים אפשרות כזאת - נניח שאיסור היה חייב לרבא כסף, ולכן רבא בכל מקרה היה אמור לקבל את הכסף. או שאיסור רצה להקנות לרבא לאיזה צורך, אולי לצורך מצווה (הרי רבא היה גדול הדור ובודאי עוסק במצוות), אלא שדחה את זה לזמן שלאחר מיתה, וכעת - כשהיה חולה הציעו לו להעביר את זה לבנו ושלא יישאר אצל רבא. (את הפרט האחרון זה אני כבר מוסיף. זה לא כתוב בפני יהושע. אבל אני מניח שזה פרט נצרך כדי להסביר את הדברים על פי פשט).
ג. פרשנותי שלי. אני מעתיק את הסיפור מהגמרא על מנת שיהיה אפשר להתבונן בו ובפרשנותו:
ת"ש דאיסור גיורא הוה ליה תריסר. אלפי זוזי בי רבא רב מרי בריה הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה הואי ובי רב הוה אמר רבא היכי ניקנינהו רב מרי להני זוזי אי בירושה לאו בר ירושה הוא אי במתנה מתנת שכיב מרע כירושה שויוה רבנן כל היכא דאיתיה בירושה איתיה במתנה כל היכא דליתיה בירושה ליתיה במתנה אי במשיכה ליתנהו גביה אי בחליפין אין מטבע נקנה בחליפין אי אגב קרקע לית ליה ארעא אי במעמד שלשתן אי שלח לי לא אזילנא מתקיף לה רב איקא בריה דרב אמי אמאי ולודי איסור דהלין זוזי דרב מרי נינהו וליקנינהו באודיתא אדהכי נפק אודיתא מבי איסור איקפד רבא אמר קא מגמרי טענתא לאינשי ומפסדי לי
ובכן, כפי שניתן לקרוא בסיפור, כתוב שרבא שאל איך רב מרי יקנה את הכסף. ייתכן בהחלט שהוא חיזר ("מהדר") לדאוג לרב מרי! וזה יכול מאוד להיות הפשט הפשוט. אמנם לא משמע כך מהרשב"ם והראשונים (אם כי גם בדבריהם אני יכול לדחוק ולפרש את דבריהם גם על פי פרשנותי, ומכל מקום) אבל זה הגיוני מאוד בלשון הגמרא. יש גם מה לשאול על פרשנות זו, ותכף אטפל בבעיות אלו. ובכן, רבא דואג שרב מרי יזכה בכסף - הוא איננו רוצה "לרשת" את הכסף לעצמו*(*ומה שכתב כאן מישהו שמסתמא זה צריך להיות שייך לרבא. לדעתי איננו מסתבר, כי סתם אנשים אינם רוצים שיהא כספם ביד אחרים, אם לא שיש בזה סיבה מיוחדת (וכמו שאמנם הסביר הפני יהושע, שהבאתי לעיל, אבל לולא זה לא מסתבר כלל))., בזמן שודאי איסור רוצה שבנו יזכה בזה. על כן חושב רבא מחשבות ועוסק בשאלה - איך הכסף לא יודח מרשות איסור ובנו? איך יזכה רב מרי בכסף? והוא אכן מעלה אפשרויות רבות, מה שמראה שהוא כנראה באמת רצה שרב מרי יזכה בכסף, כי אחרת מה לו להתעסק בזה כל כך הרבה. אמנם אם כן נשאר להסביר: 1. מדוע הוא לא היה הולך להיפגש עם איסור לצורך "מעמד שלושתן"? 2. מדוע הוא הקפיד כאשר הציעו איסור נענה להצעה של "אודיתא"? והתשובות - נתחיל מ-2: בדרך קצת דרשנית, אבל לא לגמרי, ניתן לומר שרבא לא הקפיד על העניין הכספי, אלא על כך שהוא טרח לברר איך לעזור לגר איסור, ולבסוף "עושים את הכל בלעדיו". וזה "מפסדי לי". וכי גם יש לו מעמד של ראש ישיבה, וראוי להתייעץ איתו ואף לכבדו בללמד את העצות הראויות, מה שלא נעשה כאן. לפי זה, ניתן להבין שגם (1) - זה שהוא לא היה הולך לצורך "מעמד שלושתן" - היה אולי מסיבה צדדית, נניח שהיה לו קשה וטירחא ללכת אל איסור, או מסיבה אחרת.
אמנם, על דרך פשט יותר פשוט - (ומתאים לפרשנות המקובלת של הרשב"ם והראשונים בעניין הפרשנות לשאלה "איך יזכה רב מרי בכסף")) - ומשהו קצת קרוב יותר לדברי הפני יהושע - אמנם זה לדעתי פשט יותר מדוייק - גם יותר מדוייק מדברי הפני יהושע וגם יותר מדוייק מההסבר הראשון: שבאמת הכסף היה אצל רבא לצורך איזו עיסקא. ורבא באמת לא התכוון לזכות בכסף על חשבון רב מרי, אלא באופן זמני, לצורך השלמת העיסקא שתוכננה עם הגר איסור, ולאחר מכן יחזיר את הקרן, ואולי גם רווחים מהעיסקא - לבן רב מרי. פרשנות כזאת הגיונית במיוחד אם נזכור שבזמנם הכסף לא היה שמור בבנקים, וכך אמנם גם חז"ל פירוש למשל את פרשיות השומרים - פרשת השומרים של כסף או כלים - פירשו כשומר חינם, ופרשת שומר בהמה - פירשו כשומר שכר. וזאת מכיוון שכנראה חז"ל סברו, שבזמן שנכתב החומש אכן כך היה נהוג, שסתם שמירת כסף או כלים הייתה החינם, ושמירת בהמה - הייתה בשכר. וזה על פי שינוי ההרגלים בחיים בכלל וגם בהגדרות משפטיות, שאצל חז"ל היו שונים, והם השתדלו להתאים ככל האפשר בין ההגדרות שהיו כנראה בזמנם ("שומר חינם" ו"שומר שכר") לבין ההגדרות של החומש ("שומר כסף או כלים" ו"שומר בהמה"). וכך גם כאן, ניתן בהחלט להבין, שבזמנם כשבן אדם נותן לחברו סכום כסף (וכאן גם מדובר בסכום כסף גדול), ייתכן שהוא צריך לשמור אותו (אמנם כאן לא ידועה איזו סיבה מיוחדת לזה, הרי לא כתוב שהגר איסור נסע למדינת הים או משהו. וגם היה לו בן צעיר - רב מרי - שיכול היה לשמור את הכסף) אבל סביר לא פחות, ומבחינה סטטיסטית אולי סביר יותר - שאם הוא מפקיד אצלו כסף זה לצורך עיסקא (כפי שבאמת מצינו בחז"ל דוגמאות רבות), וזה אכן מה שמדובר במקרה שלנו. והכל בא על מקומו בשלום.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 13/07/2017 21:41:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2017 11:44 |
|
| |
מיימוני,
רא"ש מסכת כתובות, פרק ו, סימן כב.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2017 08:01 |
|
| |
יש תורה גם בפייסבוק. שם הציע אלמוני (בקבוצה סגורה, אז איני יכול לציין את שמו למרות שלמדתי ממנו) בדומה לרעיון שהועלה גם כאן: רבא דן באופנים השונים בהם יכול איסור לזכות לבנו (הביולוגי בלבד) רב מרי את הכסף מפני שרצה להעביר שיעור על שיטות קנין. לא בגלל שרצה בכסף לעצמו. הוא לא חשש שמא יחשדו בו שנתן עיניו בכסף.
אם כן, מדוע כעס על שפירסמו את הפטנט של קנין הודאה? יתכן שהקפיד שמוציאים החוצה דברי תורה משלו בלא אישור (למרות שלא הוא אמר אותם אלא רב איקא כמדומה) או שאמר זאת בהומור: אילו הייתי מתכוון לזכות בכסף, זה היה מפסיד לי.
הרעיון מבריק, אלא שצריך לבדוק אם יש שיעורים כאלו, התבטאויות כאלו והומור כזה אצל חז"ל ואצל האמוראים.
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2017 07:59 |
|
| |
מ
היכן אומר זאת הרא"ש? הרי זה כעין מה שכתב שותף שלנו, והנה הוא צודק ויש מהלך כזה בראשונים!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2017 01:13 |
|
| |
אם איסור הפקיד את הממון אצל רבא על מנת לתתם לרב מרי בנו, אזי נראים דברי המאירי. אולם אם לא נתנם לו איסור גיורא לתתם לרב מרי בנו (כך סובר הרא"ש), מדוע שרבא לא יזכה מן ההפקר?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 08:31 |
|
| |
אליקים
איקון ירוק
שותף
יש כאן הבדלי גישות. בין הגישה המדעית ולמעשה התלמודית המקורית לבין הגישה שבעיני היא חרדית מתגוננת.
השאלה על המניע היא חשובה מאד. אבל רק לבעל המניע. בינו לבין עצמו. בינו לבין אלוקיו.
פתחתי אשכול מיוחד על הנושא החדש שלך.
מניעים, בירורים ועוורון אינטלקטואלי.
כפי שאני מציע שם, זה טוב להציע לאדם בחינה עצמית לגבי מניעיו, שהרי אפשר שהם יפריעו לו לזהות אמיתות חשובות.
אבל החבר שרוצה לעזור לו ייטיב מעל לכל אם יענה לשאלה הנשאלת ולא יעסוק במניעים להצגתה. זו הדרך היחידה להראות את התשובה ולתקן את הטעות, אם יש.
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2017 21:23 |
|
| |
שותף במחילה, לא הבנתי. למה זה צריך לגלות משהו על עצמנו? ומי אמר מה זה יגלה על עצמנו? ומה חלילה יגלה על עצמנו מה שאנו חושבים שאחרים מגלים על עצמם?
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 25/06/2017 21:44:16
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2017 18:42 |
|
| |
אברם עדיין לא קישרת את הכול לשמה, רחל, שהיא כידוע בעל חיים, ובעלי חיים כבני אדם, ומכאן כבר אפשר לדרוש דרשות כרצוננו ואפילו להגיש את זה בתור דוקטורט באוניברסיטה נידחת אי שם בפלסטינה הכבושה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2017 17:03 |
|
| |
עכשיו , מיימוני, נשאר לנו, אני לחוד ואתה לחוד, לחשוב למה אנחנו נוטים באופן טבעי כל כך להצדיק או להרשיע את האמוראים. אולי זה יגלה לנו משהו על עצמנו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2017 21:53 |
|
| |
בדף היומי דהאידנא (קנג.) מופיע עוד סיפרו תמוה עם רבא – ובבחינת נעוץ סופו בתחילתו, הריני להאירו באור יקרות, כהמשך לסיפור עם איסור גיורא (יש3 – תחזיק חזק, זה לא יהיה קל בשבילך...:) (תקציר למי שלא זכה לאורו של הדף: יש מחלוקת רב ושמואל לגבי אדם שהיה שכיב מרע וכתב לאדם אחר את נכסיו במתנה, אלא שהוסיף את הביטוי "בחיים ובמוות" - לדעת רב הוא התכוון להקנות לאחר מותו - והמתנה לא תקפה עד שימות, ואילו לדעת שמואל הוא התכוון להקנות עוד בחייו והמתנה תקפה מייד. רבא טען שגם לדעת רב, אם היה כתוב "מחיים" - המתנה תקפה (כשמואל). בגמ' (קנג.) מופיע סיפור אניגמטי (כמו הרבה מסיפורי הגמ' שלא טורחים להסביר לנו מי נגד מי ולמה) על "אותה אשה" שבאה לפני רבא - וכנראה בעלה כתב שטר מתנה למישהו אחר כשהיה שכיב מרע, וכתב בו שהמתנה ניתנת "מחיים". רבא פסק ליה "כשמעתיה", כלומר - כשיטתו-הוא ש"מחיים" הופך את השטר לתקף עוד בחיי בעלה, והיא הפסידה את מה שנתן לאחר. האשה "הטרידה" את רבא, בטענה שדן שלא כדין - וכדי להיפטר ממנה, הוא הורה לכתוב לה פס"ד כרצונה אלא שציווה על הסופר להוסיף (בחשאי?) משפט ממנו משתמע שהפס"ד מוטעה. האשה קלטה את התרמית וקיללה את רבא "שתטבע ספינתו" - מרוב חשש מקללתה, טבלו את בגדי רבא במים (כדי שהקללה "תסתפק" בכך) - אך זה לא הציל את רבא מטביעת ספינתו.) כל ימיי הייתי תמה, מי היא זו ואי זו היא אותה אשה חכמה שהעזה להתווכח עם רבא (ומסתבר שידעה שהלכה כרב!) ורבא חשש כ"כ מקללתה? אלא שלאור הדיון על המקרה של רבא, איסור ורב מרי (דף קמט.) - אורו עיניי. כפי שהעיר שם רשב"ם, אמו של רב מרי (אשתו של איסור) היתה ביתו של שמואל. מסתבר שהיא היתה אשה חכמה וידעה את ההלכה, ויותר מזה - ידעה שהלכה כרב. לכן היא נדהמה כשרבא פסק לה למעשה כשמואל (כי היה כתוב "מחיים") - אלא שרבא עשה את זה בעקבות המקרה שהובא קודם (וכך יש להבין את סמיכות המקרים), בו מסופר שרב נחמן לא רצה לפסוק כרב בעירו של שמואל - ולכן גם רבא לא רצה לפסוק כרב לביתו של שמואל... (וזהו שכתוב "כשמעתיה" = של שמואל!) ביתו של שמואל התעצבנה - שהרי מהמקרה עם איסור הוכח שלרבא לא בדיוק אכפת מ"ייחוס" ולא הפריע לו להפסיד את בנה אלפי זוזים - ולכן קללתו קללה נמרצת. רבא הבין שיש דברים בגו ולכן חשש מהקללה כל כך - אבל משמיים החליטו שהגיע זמנו להיענש על פסיקותיו החריגות, ולכן טבעה ספינתו... (ע"כ כפי שנגלה לי מן השמיים בעת העברתי את הדף בסעודה שלישית בק"ק א-לקנה תובב"א, והוא רחום יכפר...)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2017 21:49 |
|
| |
שותף
הבה נתבונן יחד.
איך להבין את הסיפור?
יש לנו שתי פרשנויות. הפרשנות שהצעתי אני, וכמדומה ששותפים לה רבותינו הראשונים והאחרונים.
והפרשנות שלך.
מי צודק כמובן לא נקבע על פי ספירת קולות.
הפרשנות שלי: איסור רצה את הכסף בחזרה עבור בנו הביולוגי רב מרי. רבא אמר שאיסור לא יוכל להעביר את הכסף לבנו בשום צורה.
מסקנה: רבא לא רצה להחזיר את הכסף. (אולי מאוחר יותר מעצמו, כטענת המאירי, ואולי רצה אותו לצרכי ציבור כהצעת החזו"א).
העצה שניתנה לאיסור היתה רק איך בכל זאת למצוא פרצה פורמלית שתעביר את הכסף לרב מרי.
הפרשנות שלך:
איסור הפקיד את הכסף אצל רבא כי רצה שרבא יהנה ממנו (אז מדוע לא נתן לו בהלוואה ולא רק פקדון?).
הוא גם רצה שבמקרה של מותו רבא יירש אותו.
רבא רק נתן שיעור כללי על מקרה היפותטי בו איסור היה כן רוצה את הכסף בחזרה ולמה לא היה יכול לעשות זאת.
העצה שניתנה לאיסור היתה קודם כל להעביר את הכסף לבנו הביולוגי רב מרי נגד הרצון הראשוני שלו ורק אחר כך איך בכל זאת למצוא פרצה פורמלית שתעביר את הכסף לרב מרי. האם לדעתך הקריאה שלך נכנסת בלשון הסיפור? תואמת את ההצהרות שמושמעות כאן?
למשל, כאשר רבא מתלונן שמלמדים טענות להעברת הכסף, האם הוא התכוון לפטנט ההלכתי או לשיכנוע של איסור לא להשאיר את הכסף בידיו?
הביטוי "מלמדים טענות" באמת אינו מתאים כאן לגמרי. המשמעות המקורית שלו היא להתערב בהליך בבית דין וללמד את אחד הצדדים מה לומר בבית הדין כדי לשפר את מצבו המשפטי.
ובכל זאת, דומה שהקריאה שלך היא חדשנית. אבל יש לה יתרון גדול מאד: היא מטהרת את שמו של רבא מן החשד שדבק בו בהתחשב בקריאה הרגילה של המעשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2017 22:15 |
|
| |
זאת בדיוק היתה ההקפדה של רבא על אותו אחד ששתל רעיונות חדשים בראשו של איסור. בכל מקרה, ההנחה שלך שרבא רצה לשדוד את איסור לא מתחילה בכלל לרקום עור וגידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2017 21:37 |
|
| |
שותף
אני ממש מתפלא ומתקשה להבין את פרשנותך. כלומר, אפשר לטעון שאיסור כל הזמן רצה בעצם לתת לרבא את הכסף, אבל האם זה הולם את הנתונים?
הבה נניח שאתה צודק. אז זו בעצם מתנה שאיסור נותן לרבא? שאם רבא ירצה, ישמור לעצמו, ואם רבא ירצה, יחזיר לבנו (הביולוגי בלבד) רב מרי?
אם כן, אז מדוע איסור השתמש בסוף הסיפור בקנין "אודיתא" שהתחדש לו כדי להעביר בכל זאת את הכסף לבנו? שישאיר אותו לרבא?
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2017 08:35 |
|
| |
מיימוני, אתה מוסיף פרטים מדעתך ואח"כ מקשה על סמך פרטים אלה שהוספת ?! רבא דן בבית מדרשו והוכיח שאיסור הפקיד את הכסף (הרב מאד) אצלו באופן שלא משאיר כמעט שום אפשרות להעבירו לאחר (אא"כ יבוא ויקח אותו ממש)וממילא זאת ראיה שכוונתו של איסור היתה להשאירו אצל רבא.
|
|
|
|
|