בית פורומים עצור כאן חושבים

על שום מה נסגרה ישיבת וואלוז'ין?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/6/2017 11:42 לינק ישיר 
על שום מה נסגרה ישיבת וואלוז'ין?

הסיפור הידוע מתאר את סגירת הישיבה לאחר התנגדותו העיקשת של הנצי"ב שלא להכניס לימודי רוסית למתכונת הלימודים של הישיבה.  

אני מצטט כעת מספר בשם ח.נ. ביאליק (אבנר הולצמן) עמוד 61: 
"...באופן רשמי נומקה הסגירה בכך שהישיבה התעלמה מן הדרישה לקיים לימודים כלליים, אך לאמיתו של דבר, כפי שגילה מחקרו העדכני של שאול שטמפפר, צעדם של השלטונות נבע ממורת רוחם לנוכח המהומות הפנימיות שהתגברו בה, ומרצונם לנטרל כל מוקד אפשרי של תסיסה פנימית ברחבי הממלכה..."

בספר "פרקי זכרנות מישיבות ליטא" מופיעים תיאורים רבים אודות המחלוקת הגדולה שפרצה בישיבה סביב מינויו של ראש ישיבה חדש (אני לא זוכר האם הסיפורים התייחסו למינויו דל הנצי"ב או שהם מהתקופה שבה נסגרה הישיבה ואירעו כשהנצי"ב ניסה להעמיד את בנו כראש הישיבה..). 

מכל מקום, יהיה קצת עצוב לגלות שאם הישיבות התפרקה בדיוק מאותן הסיבות שהיית מצפה מישיבה להיסגר בגללן... 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 17:52 לינק ישיר 

שיטת הלימוד של הנצי"ב היתה שיטת הלימוד שהיתה נהוגה בוולוז'ין מאז הקמתה ע"י רבי חיים. בין אם דרכו של בית הלוי קצרה וארוכה ובין אם ארוכה וקצרה, אם תלמידי הישיבה לא היו מסוגלים ללמוד בלב שלם בשתי הדרכים של המצי"ב ושל בית הלוי גם-יחד, מה היה הטעם לנסות להכיל את שתיהן בישיבה אחת, האם לא מוטב היה לכונן שתי ישיבות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 17:36 לינק ישיר 

לך תוכיח כעת שהברות של הנצי"ב יותר קצרות משל בית הלוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 16:55 לינק ישיר 

פירש המלבי"ם: הישר היא בבינה והדרך הישר הוא היותר קצר בין שתי נקודות מונחות, למשל דרך הענוה הנדיבות והרחמים הוא הדרך הישר.

תוקן על ידי מם80 ב- 25/06/2017 16:56:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 14:30 לינק ישיר 

ההרגשה שלי לא השתפרה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 14:00 לינק ישיר 

אמר רבי שמואל סלנט: "מלבד ארבעה חלקי השלחן ערוך, יש עוד חלק חמישי הוא "השכל הישר". 
אמר רבי חיים מוולוז'ין: "כל הראשונים והאחרונים לא נשתבחו זה מזה אלא בסברה ישרה, וכל הישר בסברה גדול מחברו".
וכתבו בני הגר"א על תנאי העיון התלמודי עפ"י הגר"א: "שיהא ישר העיון, שונא רב הקושיות, מודה על האמת, אפילו מפי תנוקות של רבן, וכל חפציו מדרך השכל לא ישוו נגד האמת. כי אז יצליח וישכיל בלימודיו."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 13:37 לינק ישיר 

שאני שומע את הביטוי 'שכל ישר' אני מרגיש קצת שלא בנוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2017 13:36 לינק ישיר 

להלן דיון מפורט על הנושא מדוע נסגרה ישיבת וולוז'ין:

בישיבת וולוז'ין היתה מחלוקת מתמשכת: סיני או עוקר הרים מה עדיף, שפרצה בגלוי, כארבעים שנה לפני סגירת הישיבה, כשראשי הישיבה היו הנצי"ב והרב יוסף דוב בר, ובני הישיבה התפלגו לשני מחנות, אוהבי הפלפול והחריפות והמושגים הדקים נהו אחרי הרב יוסף דוב בר, ואוהבי הפשט הברור והבקיאות הגדולה והשכל הישר נהרו אחרי הנצי"ב, וכשהתגברה המחלוקת אש הריב התלקחה בכל הישיבה, עד שבשנת תרי"ח הוזמנו גדולי הרבנים להשכין שלום, והצליחו להכניס סדרים חדשים בהנהלת הישיבה ולהשקיט את הריב. קשה מאד לשמר את הנקודה הפנימית של ישיבה לאורך דורות, ומן הסתם חילוקי דעות בוולוז'ין על הנהגת הישיבה לא עזרו לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על שום מה נסגרה ישיבת וואלוז'ין?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext