| נשלח ב-26/6/2017 12:35 |
|
| |
האם כללי הלוח מסיני? וכיצד טעות בסיפרה אחת שינתה תפיסה שלימה?
שלום לכולם, אשמח לשתף אתכם במאמר חדש בנושא שבכותרת. המאמר דן במחלוקת הראשונים והאחרונים האם כללי הלוח - המולד הממוצע, אורך התקופה, מחזור העיבורים - ניתנו באופן רוחני (הר סיני או נבואה) או באופן טבעי (מדידות וחישובים, או מחכמי הגויים שעשו זאת). המאמר מתבסס על כך שהראייה היחידה (שאני מכיר) שהביאו הראשונים לשיטה שמקורו מנבואה (או מסיני) היא שכל חכמי האומות לא הגיעו לדיוק כזה. ראייתם זו מבוססת על טעות בגירסה (טעות שמוכרת לנו) בתרגום של ספרי חכמי האומות. במקור, חכמי יוון הכירו את הערך המדויק של זמן המולד שלנו, והסבירו כיצד חישבו אותו. מהרמב"ם מוכח שהוא גם ידע שערך זה לא מדויק לחלוטין, שכן בזמנו ובמקומו היו מוכרים חישובים חדשים ומדויקים יותר של אסטרונומים מוסלמים. בדומה לזה לגבי זמן התקופה, הביאו ראיה שהוא מסיני מדיוקו ומהתאמתו לזמן המולד, אך אנו יודעים בהחלט שזמן זה אינו מדויק.
זו לא גירסה סופית (אם יש בכלל דבר כזה) אשמח להערותיכם (אפשר גם ישירות בכתובת המייל שמופיעה במאמר) ואתקן בשמחה ב"נ לפי העניין
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2017 00:48 |
|
| |
| אביגדור_א כתב: |  | מנבואה
|
|
נ. ב. פעם, הייתי בסיור בנקבת השילוח, חובה לכל, לדעתי, לעבור במקום החשוב הזה, מתחת לעיר דוד. תוואי הנקבה מתפתל, וזהו מגדיל, לכאורה, את הקף העבודה עבור ביצוע הנקבה. התחילה שיחה בין המטיילים, למה הפיתולים האלה. אחד הדוברים אמר כי כנראה עקב מכשירי המדידה בלתי משוכללים זה קרה.
ואילו השני אמר, למה הם היו צריכים בכלל את מכשירי המדידה, אז היה נביא ישעיהו, היו קוראים לו, והוא מראה בדיוק איך לחפור, מתוך הנבואה כמובן.
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 16:58 |
|
| |
סליחה על טעות בהודעה הקודמת. דברי רס"ג כמובן היו על זה שלדעתו בכל הדורות קידשו ע"פ כללים קבועים ולא ע"פ הראייה. וזה מה שכתב עליו הרמבם פיהמ"ש ר"ה פ"ב מ"ז:
"ואני מתפלא על אדם שמכחיש ומתוכח בדבר הברור ואומר שדת היהודים אינו בנוי על ראיית החדש אלא על החשבון בלבד והוא מאמין בכל הלשונות האלה, ואיני חושב שהאומר כן מאמין בכך, אלא היתה מטרתו בדבר זה לנגח את יריבו באיזו צורה שתהיה שלא בצדק או בצדק כיון שלא מצא מפלט מלחץ הוכוח. "
אך כאמור, לא זה נושא המאמר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 14:40 |
|
| |
הדעה המקובלת היא אכן שרס"ג התכוון לדבר רק נגד אפיקורוס. וכ"כ הרמב"ם. והסבירו זאת ע"פ הגמרא פסחים קיג. "אם באת ליחנק היתלה באילן גדול". בפשטות הכוונה לקראים אבל יש שהסבירו שהכוונה למחלוקת בין בני ארץ ישראל לבני בבל.
עכ"פ, לענייננו, לא הבהרתי די הצורך.החידוש של הרס"ג זה על כללי הדחיות. וזה ברור לנו שלא באמת היה מסיני. המאמר דן בכללים האסטרונומיים של הלוח - המולד (כט יב תשצג) אורך שנת החמה (תקופת רב אדא) ומחזור העיבורים (גוח אדזט).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 14:16 |
|
| |
ולמה רס"ג כל כך עמד על זה שהלוח הוא מסיני? נראה שאלו טקטיקות כנגד 'מינות'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 13:50 |
|
| |
תודה וכמובן שעל זה גופא הדיון
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 13:33 |
|
| |
זו שאלה קשה, ובנוסף, קשה להשיב עליה.... "אם קבלה היא נקבל ואם לדין יש להשיב" - אם הטענה היא "כך חייבים להאמין", אין לי תשובה ולא תוכל להיות לי תשובה. אני מבין שהוא מתבסס על כך שכל מה שהוזכר בחז"ל הוא ברוה"ק (אולי אני לא מדייק כרגע בציטוט). אם אתה כבר מזכיר זאת, אחד מגדולי ישראל שבדור שעבר כתב בעניין תולעים שבדגים שזה "מעיקרי אמונתנו" שיש בע"ח שנוצרים מעצמם ולא מביצים. דבריו כואבים לי מאוד, אבל אין לי דרך להשיב על טענה כזו...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2017 13:15 |
|
| |
ייש"כ ועוד לפני העיון,מדוע החזון איש כ"כ עמד על כך שאי"ב תשצ"ג ניתן מסיני, עד כדי להאשים את הדעה החולקת כדעה שהמינות מחבבתה?
|
|
|
|
|