בית פורומים עצור כאן חושבים

חידושים מתחת לחופה: על שינויים ופחד משינויים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/6/2017 20:18 לינק ישיר 
חידושים מתחת לחופה: על שינויים ופחד משינויים

בלינק הבא תוכלו לקרוא מאמר של הרב שלמה אבינר נגד חידושים "מתחת לחופה".

http://www.kipa.co.il/%D7%99%D7%94%D7%93%D7%95%D7%AA/%D7%90%D7%A1%D7%95%D7%A8-%D7%9C%D7%94%D7%AA%D7%A0%D7%A9%D7%A7-%D7%94%D7%A8%D7%91-%D7%90%D7%91%D7%99%D7%A0%D7%A8-%D7%91%D7%A8%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%AA-%D7%94%D7%94%D7%9E%D7%A6%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%9E%D7%94%D7%9C%D7%9A-%D7%94%D7%97%D7%95%D7%A4%D7%94/

אסור להתנשק: הרב אבינר ברשימת ה'המצאות' במהלך החופה

אני מבקש לסקור את ההמצאות, את הביקורת, ואז לדון במניעים שלה. יש כאן התמודדות, לדעתי, לאו דווקא עם התופעות עצמן, אלא עם מה שעומד מאחוריהן. עצם השינוי באופני התנהגות עתיקי יומין – ערעור או תוספת שבאה מעצמה ואין בה חסרון הלכתי? ובעיקר, הפחד מרפורמה.

הרב אבינר כותב:

בזמן האחרון יש אינפלציה של המצאות כדי לקשט את טכס החופה. שמא הידור מצוה? להיפך: עלבון החופה. כאילו החופה אינה דבר די משמח כשלעצמו, ואז יש להוסיף לה תכסיסים שונים. הרי הנישואים הם הדבר השמח ביותר לחתן ולכלה, והם אינם זקוקים לתוספות. שמא תאמרו: אין זה כדי לשמח אותם, אלא כדי לשמח את הקהל. הנה זו כבר המצאה . הקהל בא כדי לשמח את החתן והכלה, ועתה המצאתם שיש לשמח את הקהל. ובכלל, אולי אין זה משמחו אלא זו טרחא דציבורא.

האם יש ממש בביקורת כזו? האם תוספת כזו חייבת להתפרש כ"הידור מצוה"? ואולי, כפי שהוא כותב בעצמו, זה לשעשע את הקהל? האם ראוי לערוך תכסיסים משעשעים בזמן של חתונה? ובכן, מדוע לא?

לפני שנמשיך, אני מבקש להציע סקירה של האופן שבו מקדשים ועל המשמעות ההלכתית שיש לכך.

במשנה למדנו כי אשה נקנית בשלושה אופנים, כסף ושווה כסף, שטר או ביאה. אולם מזה דורות שאין ביאה נעשית לפני עדים ומי שישתמש בשיטה הזו חייב מלקות וזה מתקנת האמורא רב.

בימי המשנה התהליך שבו איש ואשה הקימו בית התחלק לפחות לשני חלקים. ראשית, האירוסין. לא כמו האירוסין של ימינו, האירוסין שלהם יצרו איסור אשת איש (או המקבילה שלו, איסור ארוסה) על האשה. היא למעשה בדיוק כמו אשת איש גמורה אלא שאין היא נשואה לו בביתו אלא חיה בבית אביה וחוסכת לקראת החיים שאחר כך.

לאחר מכן היתה החופה שהיתה משלימה את הקידושין והופכת אותם לנישואין גמורים.

במשך הדורות התקבעו נוהגים מסויימים. אין הנישואין נערכים בשוק, כלומר ללא תיאום מוקדם, אלא בשידוכין, בתהליך שבו משתתפים ההורים ובודקים ובוודאי לא בחפזון. התפתחו אופני הקידושין. למרות שהמשנה מציעה מגוון דרכים לביצוע, אנו נוהגים עוד מלפני ימי חיבור השולחן ערוך לקדש רק עם טבעת. ובשלב מסויים, שלא בדקתי כרגע את תיארוכו, הכל נעשה בפיקוח של תלמיד חכם.

כל זה אינו מעכב אבל כך נוהגים ולמנהגים אלו יש אכן טעם. במיוחד לפיקוח הרבני שמונע תקלות.

מסביב לכך הצטרפו עוד מנהגים. חז"ל הנהיגו לעשות זכר לחורבן ברגע המשמח הזה של הקמת בית חדש. לכך הצטרפו מנהגים שונים בעדות שונות. מסתבר שהדברים הללו נועדו להביע שמחה. וכרגיל בהתפתחותם של מנהגים, זה מתחיל ביוזמה פרטית ואחרים מעתיקים אותה, אחר כך היא מועלית על הכתב, ואז כבר כולם רוצים אותה ואם אין עושים אותה זה כבר חסרון...

בין מנהגים אלו יכולים להיות דברים מיותרים, מזיקים ופסולים וכפי שנראה לקמן.

הקדמה זו באה להראות שטכס הנישואין שלנו הוא תולדה של התפתחות. יש שם דברים ראויים, כמו להצמיד את האירוסין והנישואין יחד כדי לאפשר לזוג לעבור לחיות יחד מייד ולא לדחות את החיים המשותפים לתאריך רחוק, כמו שהיה בימי המשנה. וכפי שנוספו חלקים שונים לטכס כך זה קורה גם היום.

תוספות אלו לא נעשו תחילה, עד כמה שידוע, לי, בתור חיוב הלכתי או מטעם הלכתי. יש דברים שנעשו רק כדי לשמח. בימי התלמוד נהגו לזרוק פירות ולהתיז יין לפני החתן והכלה ודנו מדוע אין זה בזבוז. האם המנהג הזה, אם בכלל יש לראות בו משהו מחייב ולקרוא לו "מנהג" מבחינה זו, נעשה על פי חכמים? מתחילתו? הרשו לי לפקפק.

הרב אבינר חושש עם זאת שתוספות חדשות ייחשבו למנהגים, והוא קורא להגביל את אפשרות התוספות שיש בטכס החופה.

יש לציין לשבח את האבחנה שהוא עושה בהתפתחות התוספות בין השלב הראשון לבאים אחריו. סבורני שנראה שחלק ממה שהוא קורא לו "שלב ב' " זה בעצם מתן מקום לנוכחות נשית בתחום שהיה שמור לגברים, וזה כבר נראה פמיניסטי ורפורמי. וכבר גיליתי את אחד הנושאים המרכזיים של המאמר הזה...

ניתוח מפורט של התופעות ומשמעותן וסיכום יופיעו בהמשך.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2017 08:16 לינק ישיר 

ולרב אבינר את זכות לכמה הרגשות בטן משלו?  [להיכן הגעתי שאני מגן על הרב אבינר?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2017 07:42 לינק ישיר 

יש

נראה לי שלא הצלחתי להביע את עצמי, ואכן לפחות בנקודה אחת לא כתבתי טעם ברור.

ראשית, לענין הרב אבינר, רציתי להבהיר שעד כמה שידוע לי (ואפשר שאני טועה כי הכרותי מצומצמת) מדובר בתלמיד חכם ולא עוד אלא מישהו שיש לי שותפות עמו בביקורת על הגישה שהופכת את היהדות לאוסף סגולות וכיו"ב.

הביקורת היא על נושא מסויים, היחס לתופעות חדשות, שלדעתי פוסל אותן לא משום עצמן. כמו כן, יש לנו גישה מטא הלכתית שונה.

לעומת זאת, הנקודה של חיבוק ונישוק מתחת לחופה אכן טעונה בירור והצדקה. "איני רוצה שילדי יראו זאת" אכן אינו נימוק הלכתי. עם זאת, יתכן שיש כאן סוג של הנמקה. לא כל דבר ניתן לניסוח פורמלי, ובוודאי לא על ידי. יתכן שצניעות פירושה להבדיל בין רשות הרבים לרשות היחיד. ומעשים של חיבה בין איש לאשתו מקומם לא ברשות הרבים. זאת גם אם חל שינוי תרבותי. שינוי שנקלט גם בתרבות דתית (במובן הרחב) כמו הנצרות, שבה, לפי הסרטים, החתן מוזמן לנשק את הכלה מייד בסיום הטכס. אצלם זה לגיטימי. אצלנו, לדעתי, לא. וצריך אכן להסביר מדוע ולספק נימוק. נימוק כזה צריך להיות נובע מתוך המקורות, מובן מסברה, מתקבל על הלב. לא הצלחתי בינתים לנסח נימוק כזה. במקום זה סיפקתי אמירה אינטואיטיבית המשקפת, כדבריך, מה שמקובל בציבור בו מתחנכים ילדי. אלא שאני רואה בנקודה זו (בניגוד לאחרות אצלנו) דבר נפלא ביותר. אבל איך אצפה שאחרים יצטרפו אלי?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2017 09:29 לינק ישיר 

מיימוני

לא בדיוק הבנתי איך ספר נגד אמונות טפלות פוטר מישהו מביקורת עניינית על דברים אחרים שהוא עושה.
במילים אחרות, לא ברור לי למה פתחת את המכבסה הזו. ביקורת זו מילה מכובדת לגמרי, ומותר לך לבקר את הרב אבינר (וזה בדיוק מה שעשית).
אתה שוב חוזר לפסים הלכתיים כשכותרת האשכול היא "על שינויים ופחד משינויים".
האם הטענה שמשהו "ברור" שאסור ושלא היית רוצה שילדיך יראו אותו, היא לא הכנסה של החרדיות שלך לפסיקת הלכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2017 08:39 לינק ישיר 

חלילה לי לבקר את הרב אבינר אישית. אני מאד מתפעל ממנו, בעיקר בגלל הספר שכתב נגד אמונות טפלות, "נר באישון לילה".

לגבי ברכות מתחת לחופה, עלי ללמוד נושא זה כי איני זוכר/יודע מה נאמר לגביהן ולגבי אשה שתוציא גברים. כמדומה שהטענה היא לא נגד הפקדת הברכה בידי אשה משום שאינה מוציאה בה אלא מחמת שיקולים אחרים, או צניעות או לא לתת מקום לאשה עד כדי כך. וצריך בירור. והייתי צריך כנראה לבחור לשון עדינה יותר וגם לשקף את אי ידיעתי.

לגבי נתינת טבעת, זה נושא שקראתי ועסקתי בו בעבר וגם היה עליו אשכול כאן. זה נושא חדש ולכן תמוה שיהיו לגביו דיונים הלכתיים. הכל בו מחודש כי הנושא מחודש והטעמים הם יישום חדש של כללים שלא נאמרו תחילה בהקשרים אלו. או שיקול הדעת.

לגבי חיבוק, לא זכור לי שיש על כך דיון מפורש (למעט מעשה זמרי אבל שם זה דווקא משום הנכריות של האשה). אבל האם אין זו סברה שיש דברים השייכים לבית ולא לחוץ?

בפסיקת הלכה אני משתדל מאד לא לבטא את חרדיותי. הלכה אינה שייכת לחרדים אלא לעם ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2017 19:44 לינק ישיר 

מיימוני
הנקודה המוצדקת לחלוטין של ת"ט היא היחס שלך. תוך כדי שאתה מבקר את הרב אבינר על זה שהוא אוסר דברים בלי סיבה (אלא בגלל אג'נדה), אתה אומר שכאן אתה חרדי ושזה באמת לא שייך. בדיעבד התחלת לדון הלכתית, וגם כאן בעצם הטענה ההלכתית שלך הייתה שזה 'ברור'.
גם אם תצליח להביא פתאום ראיה מש"ס ערוך זה לא ישנה את העניין כי הביקורת עליך היא לא על טעות הלכתית אלא על יחס עקרוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2017 19:36 לינק ישיר 

האם אין איסור על ברכות ע"י אישה? זה מעניין. כמובן על האוסר להביא ראיה (ראה במובאות שהביא הרב אבינר שאסרו).

האם אין איסור על הענקת טבעת מהאשה לבעל? זה מעניין. כמובן על האוסר להביא ראיה (ראה במובאות שהביא הרב אבינר שאסרו)

יש ניגוד בין רחבות הדעת לגבי שני נושאים אלו לבין הגישה לגבי חיבוק. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2017 19:19 לינק ישיר 

בעל בעמיו

תודה

ואיך שכחתי, תודה לספרן שהביא כדרכו את המאמר והחכימני ושלא כרגיל לא הזכרתיו לשבח. איקון ירוק!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2017 19:18 לינק ישיר 

ת"ט

למה מעצבן? בכלל לא. חשוב וראוי לעיון.

האם אין איסור על נשיקה בפרהסיה? זה מעניין. כמובן על האוסר להביא ראיה. אבל האם לא ברור שאין זו דרך צניעות? ואולי יש לחלק בין נשיקה של אהבה וחיבה לבין נשיקה של קשר אישות? זו תהיה מותרת אם לא נאמר שיש לאסור מחמת שאי אפשר להבדיל וזו תהא אסורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2017 08:22 לינק ישיר 

רק שתי הערות מעצבנות

א. מדוע הטעם האישי של מיימוני בעניין נשיקה בפרהסיא  (יש איסור הלכתי מעוגן?) מחייב יותר מטעמו של הרב אבינר בכמה נושאים אחרים?

ב. משום מה רוב הנשים השואפות לקרוא כתובה ולשאת דרשה ולברך אינן אלו המהדרות במצוות בצורה כה קיצונית. נכון שאין דתומטר אבל קשה מדרוש מאדם להתעלם מרושם כללי. גילוי נאות - משפחתי  משופעת בנשים כאלו וחושבני שהן מייצגות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2017 21:11 לינק ישיר 

במחילה, דברי הרב אבינר אינם מדויקים. במקומות שמרנים לא מעטים, ייקים וחסידויות מסוימות, נהוג שהורי החתן מלווים את בנם והורי הכלה את בתם.
ולגבי נשיקות, דווקא בחוגים היותר שמרנים המצווה טאנץ מסתיים בריקוד של החתן והכלה, יד ביד, לעיני כל ישראל.
המנהג הייקי היה לעטוף את החתן והכלה בטלית. הרב המבורגר ניסה לחדש את המנהג בבני ברק אך נתקל בהתנגדות. 

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 27/06/2017 21:11:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2017 20:20 לינק ישיר 

הטעם הכמוס נגד הזוהר הוא כמובן שלדעתי, כפי שהראיתי גם באשכול "קדמות הזוהר", מדובר בזיוף מאוחר ובאוסף של דברי מינות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2017 20:19 לינק ישיר 

תוספות ומשקלן ומשמעותן

הרב אבינר מביא רשימה חלקית. אני מביא חלק מרשימתו.

1. לומר אם אשכחך ירושלים. אין לזה מקור קדום. לשבור כוס ולשים אפר על הראש החתן - יש לזה מקור קדום. אך לומר אם אשכחך זה דבר חדש שמוזכר אצל כמה אחרונים (ט"ז תקס ס"ק ד). המצאה דרגה ב' ששרים זאת, ולזה אין שום מקור. דרגה ג' שמנגנים זאת. המצאה דרגה ד' שמוסיפים עוד פיוט.

עד כאן דבריו. לדעתי, אין כאן שום בית מיחוש (חסרון או ממה לחשוש). יש כאן ודאי עיצוב חדש של התוספת שהיא "זכר לחורבן". אפשר לשאול אם ראוי לציין את הזכר לחורבן בצורה שמחה כזו. אפשר לחשוש שמא זה יהפוך לחובה גמורה. אבל עצם זה שמרחיבים את ההתעסקות בחלק זה של הטכס, מה רע בזה, אם החתן והכלה והמשפחות רוצים בכך ואם הקהל נוח לו בזה?

כשלעצמי אני מסתייג מאד מכל תוספת שעלולה להפוך למנהג מחייב. אבל כאן יש פתרון פשוט, והוא שהרב יסביר בדבריו מתחת לחופה או קודם שהחופה נערכת לא רק לפי הדין ואין בתוספות מנהג אלא דרך שמחה בלבד או הדגשה והטעמה של תקנות חז"ל.

2. המנהג במשך הדורות הוא ששני האבות מובילים את החתן ושתי אמהות את הכלה.אך יש המצאה חדשה שמיובאת מאמריקה שהאב והאם מובילים את בנם או ביתם. פוסקים גדולים באמריקה כתבו בכל תוקף נגד (עי' שו"ת משנה הלכות ג קמז, ד רו). 

הרב אבינר מתייחס למנהג. וכמובן לדעתי להפוך זאת ל"מנהג" זו טעות. אין כאן שום חיוב וחלילה ליצור חיובים חדשים. מה שכן, זה בהחלט יפה שההורים מלוים את החתן והכלה. זה מראה שהם מרוצים מבחירתם של בני הזוג (גם אם הם לא ממש מרוצים) וזה מאפשר לקבע בזכרון, דרך הצילומים, את התמיכה הזו. זה גם מעביר לרשות הרבים של הטכס הפומבי ושל הנצחתו בצילומים את רגע המעבר, שבו החתן והכלה עוזבים את בתי הוריהם ובונים, בליווי ההורים, את ביתם החדש.

השאלה היא מי ילווה את מי. לא קשה לשער כי ליווי של זוג הורים יחד מהווה נוכחות של גבר ואשה יחד. אצל החרדים זה כמעט בל ייראה ובל יימצא. אבל איני מבין, באמת לא, מדוע לא ייתכן שהאם והאב מכל צד ילוו את הצאצא שלהם.

צניעות יתרה? איני מבין ואיני מסכים עם הרב אבינר או עם אלו שאסרו זאת לפניו.

3. המצאה נוספת: לנגן בין ברכה לברכה. יש בזה בעיה של הפסק (הנישואים כהלכתם רסו).

4. עוד המצאה - לומר דברי תורה לפני ברכות האירוסין, בין אירוסין לקידושין וגם בין ברכה לברכה, שיש בזה הפסק כנ"ל. המצאה דרגה ב' שנשים אומרות דברי תורה.

לדעתי תוספת של דברי תורה או כל דברים שהם זה דבר פסול. מדוע? כי זה מעכב את הציבור. יתכן שיש לי כאן חשש שמבוסס על כל אותם אירועים בבית כנסת שבהם התפילה מתארכת כי הזמינו מישהו לדבר...

אולם זה שנותנים לנשים את המקום הזה לומר דברי תורה, מה רע בדבר. המאבק הזה נגד הענקת מקום לאשה גם כאשר אין לכך בסיס, זה לא טוב. כאשר נאבקים נגד מה שאינו אסור, מחלישים את היכולת לעמוד על המסורת במקומות שבהם היא כן חשובה. זו דעתי.

5. הזכרת נשמות. מזכירים את בני המשפחה שמתו שלא יכולים לבוא לחופה, אך הם יחד אתנו. אמנם יש מנהג שהחתן והכלה הולכים לבית הקברות להזמין אותם לחופה (זוהר פרשת בלק ופנחס. נטעי גבריאל נשואין ד, ז. והאדמו"ר מגור אמרי אמת אמר לבנו קודם החתונה לילך לכותל המערבי ולקבר רחל. שם הערה יד). אך לעשות הזכרת נשמות תחת החופה, זו המצאה.

אין צריך לומר שזה מנהג שטות והבל והוא מזיק מאד. נשמות אינן מגיעות לחופה ואין ללכת לקבר כדי להזמינן והעושה זאת עובר על "דורש אל המתים". ואם תשאלו הרי זה כתוב בזוהר, אז איני יכול לבאר יותר לפי שאסור לומר דבר שאינו נשמע.

6. אשה קוראת בכתובה. מעשה שהג"ר צבי שכטר נשאל אם מותר. הוא השיב שגם קוף יכול לקרוא. נשים נעלבו והייתה סערה. הן לא ידעו שזה מושג הלכתי שמציין שאין צורך במעשה אדם (כגון מה שכתב החת"ס שמותר לקוף להיות שליח להביא משלוח מנות. חת"ס גיטין כב ב. או מזון שהוכן ע"י קוף עדיין נחשב כ"בישול עכו"ם". שו"ת שבט הלוי ט קסד), כי מטרת הקריאה אינה אלא לעשות הפסק.

מדוע בכלל להקריא את הכתובה? זה ביטול זמן... גם אם מנסים לעשות הפסק בין האירוסין לנישואין (ראו בהקדמה) אין צורך לקרוא דווקא את הכתובה לשם כך.

לגבי תגובת הרב שכטר, דומני שהרב אבינר איפשר להבין ביקורת עדינה מאד על תגובתו. העונה לשאלות של מי שאינו בקיא בדיון הלכתי צריך להיזהר באיזו שפה הוא נוקט. אי אפשר להיזהר יותר מדי ותמיד עלולים להיכשל, אבל צריך להיזהר ככל שאנו מודעים לכך.

7. הכלה מברכת שהחיינו. ברור שהכלה מאוד שמחה, ויכולה לברך על בגד חדש שלובשת ולכלול במחשבתה את שמחת נישואיה, כדי להודות לד'. אבל הודאה לד' הוא ענין פנימי אישי ולא ענין של הצגות.

יש כאן כמה נקודות וכולן חשובות.

ברכת שהחיינו אינה רק ענין פרטי. יש ברכות הנאמרות בפומבי ועונים עליהן אמן ויש ברכות שאין לאמרן אלא בפומבי. יתכן שאמירת שהחיינו ברבים מהווה חינוך לרבים עד כמה צריך להכיר תודה לה' על שהחתן והכלה מצאו את זיווגם ומקימים בית חדש בעם ישראל.

נקודה אחרת היא שלא מצאנו שתיקנו ברכת "שהחיינו" בנסיבות כאלו. האם אנו יכולים לחדש ברכה כזו בעת שמחה כל כך גדולה?

בעל המשנה ברורה חידש שמי שנולדה לו בת יברך עליה "שהחיינו" ועד כמה שזכור לי זה חידוש שלו מסברה. האם ניתן להמשיך בכיוון הזה ולומר שגם הקמת בית בנישואין ראויה לאותה ברכה?

8. נשים מחזיקות את עמודי החופה. אין צורך להמציא ולשנות. גברים יודעים להחזיק טוב מאוד. כמובן, נשים מחזיקות את הבית, אך זה לא קשור.

בחתונות חרדיות יש הרחקה ברורה בין גברים לנשים (וגם על זה יש להרהר ולערער, כי לא כל הרחקה חיונית). אבל בטכסים מקבלים מעשים קטנים מעמד של טכס בפני עצמו. אם מחלקים את הברכות למברכים שונים (למי שאינו מכיר, מלוים את הנישואין במספר ברכות שתיקנו חכמים), אז אפשר גם לחלק את החזקת העמודים של החופה ולהפוך אותם ל"ענין". ואם כן, האם יש בעיה של צניעות בכך שאשה תעשה זאת? או שמא זה נראה כניעה לפמיניסטיות?

אפשר לחלק את החופה לשני צדדים, ושני גברים בצד של החתן ושתי נשים בצד הכלה...

9. החתן והכלה מתחבקים מול הקהל. אנו שמחים מאוד שהם אוהבים. אך נשיקה במעמד זה ודאי אסורה מכמה סיבות.

כאן תרשו לי להיות חרדי ולהצטרף לביקורת של הרב אבינר. גילויים של חיבה בין איש לאשתו אינם שייכים לרשות הרבים, גם אם נהגו בכך במקומות הרבה. לא הייתי רוצה שילדי יראו כזו הנהגה.

10. המצאה נוספת: אדם מכובד באחת משבע ברכות ואשתו עומדת לידו כדי לספק לו תמיכה נפשית. שלב ב: הוא ואשתו אומרים יחד את הברכה. שלב ג: האשה מברכת כשלעצמה. גדולי ישראל כבר כתבו שיש בזה איסורים רבים (הגרז"נ גולדברג בשו"ת בנין אריאל עמ' 135. וכן הג"ר יעקב אריאל בשו"ת אהלה של תורה ו לא).

יש מקום לדיון רחב בשאלה ההלכתית המעניינת אם אשה מוציאה בברכתה. לא ברור שכן אם כי הרב אבינר אינו עוסק בשאלה זו. אך אם כן, מדוע לא לתת לאשה לברך?

שוב, יש טכסים שהם נחלתם של הגברים בלבד. התרבות השתנתה. האם זה טוב או רע? האם צריך לתת לזה ציון? האם צריך להילחם בזה או להיות יותר חכמים ולהניח לישראל לעשות כחפצם כי זה לא באמת שאלה הלכתית?

11. הכלה גם נותנת טבעת לחתן ואומרת לו: מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה, או אני לדודי ודודי לי. הגר"מ פיינשטיין דן אם זה מבטל את כל הקידושין. מסקנתו היא שדיעבד הם חלים (שו"ת אגרות משה אה"ע ד לב ב). הגר"א ליכטנשטיין נשאל אם ממילא החליטו לעשות זאת, כיצד לעשות על הצד פחות גרוע, כגון אחרי החופה, אחרי הכרזת: תמה החופה. אך כאשר גמר לתת ייעוץ ,הוא הוסיף: דעו לכם שכך התחילו הרפורמים.

כאן מופיע חשש מאד גדול מרפורמה וגם, בצדק, מכך שלא ידעו אלו שלא למדו שהטבעת של האיש היא הקנין שעושה את הנישואין (למעשה האירוסין) מצד ההלכה וזה מעכב (ולכן צריך טבעת שלו ולא שלה ועוד). עם זאת, כרגיל אצלי אני נוטה להקל בכל דבר שאינו מעכב. זה בהחלט לגיטימי שהכלה תרצה להביע את המחוייבות של הגבר אליה בכך שהוא ילך עם טבעת ואת מעמדה השויוני על ידי נתינת טבעת משלה. לכן איני בין האוסרים לעשות זאת ורק יש להקפיד שזה ייעשה בנפרד מן הקידושין עצמן. וצריך למצוא מקום וזמן לזה.

לדעתי, אם ניתן לכך מקום אז אנו בדיוק נסתום את הפרצה בפני חדירת הרפורמה כיון שזה כבר ייעשה על פי חכמים.

הרב אבינר מוסיף ומתאר שעשועים שונים שנעשים סביב החופה ולא אפרט כי כל אולם וכל זוג והמצאותיו. יש בזה בעיות אחרות. כגון הוצאות יתרות ותחרותיות. ויש איזו זילות של מה שאמור להיות טכס הלכתי והופך להיות משחק ושעשוע. אני מצטרף לביקורת שלו וסבור שצריך לנמק אותה כדי שידעו.

מה כן עושים? אולי זה מתחיל בחינוך, בהסברה של הרב לחתן ולכלה ולמשפחות שהקמת בית היא ענין רציני מאד והחלטה לכל החיים, כפשוטם של דברים, ואין ראוי להפוך זאת לשעשוע ובדיחה.

עד כמה יקשיבו? אפשר רק לנסות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חידושים מתחת לחופה: על שינויים ופחד משינויים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext