|
|
| נשלח ב-15/7/2022 11:50 |
|
| |
| רעיונוביץ כתב: |  |
| יוחנןש כתב: |  | בגלל הטכנולוגיה הפך הפער בין אברכי כולל לבעלי-בתים - לתהום פעורה.
זה בגין הסמארטפונים, ש90 עד 100% מהזמן שהם שקועים ובוהים במכשיר, זה לא לצורך פרנסה כי אם ל.. בילוי
כך נוצר שהאברכים הם לא רק יותר נמצאים ומכירים את הוויות דאביי ורבא, אלא שלא מכירים את התמונות הסרטונים המראות הרכילויות הברנז'ה והג'ורה
כיום הם שני סוגים שונים. כמעט כמו חרדים לעומת דתיים, ועוד יותר גרוע שכן יש כמה איסורי הלכה שצופי הסמארטפון פשוט שכחו (הזוכרים אתם כי אסור להסתכל בפני אשה שאינה שלך ולהכיר את פניה?)
כאמור, כל זה נעשה בתוך העשור האחרון, מהפכה מיני שקטה אך משחיתה ומעצימה את הפער בין בני תורה קלאסיים למשפחות אחרות.
בוודאי מן הדין שיהיו שתי מסגרות מוסדות. כמה שונה ילד שאבא שלו מכיר רק את הגמרא ורק את נשות משפחתו, למי שמכיר עוד הרבה סיאובים אחרים, ואצל רבים (המודרניים) כך גם האימא וכך גם ההופעה. והחולה עצמו כידוע אינו מרגיש עד כמה הוא חולה.
|
|
מאיפה המצאת את ההלכה שאסור להסתכל בפני אשה ולהכיר את פניה?
אברכים לא מכירים את פניהם של שכנותיהם?
יש הלכה ברורה שאסור להסתכל על אשה על מנת ליהנות מיופי פניה, זה בהחלט אסור ! ! !
אבל מותר לנהל שיחה עם נשים, מותר לקנות מנשים, מותר להתרשם ממה שהיא אומרת כמוכרת או כפקידה.
מה שמפריע לאברכים זה ההבדל ברמת החיים שלהם מול הבעלבתים,
זה מוביל לקנאה, קנאה קשה,
והפתרון להתמודד עם הדרישות של הילד מבקש שיהיה לו בבית כמו מה שיש לחבר שלו,
יש לכך שני פתרונות,
פתרון אחד הוא פיתרון חינוכי להסביר לילד כמה חשוב שאבא לומד תורה, כמה הערך של לימוד תורה הוא חשוב מאוד,
ולכן אין ביכולתו של האבא שלומד תורה כל היום, לתת לו,
או לגרש את הילדים של הבעליבתים, ואז אין לילד את השאלות הללו.
יש מקומות שפותרים בדרך השנייה בניגוד גמור למה שאומרים גדולי התורה,
כי זה נוח, וגם מרגישים גאוות יחידה, וגם מרגישים כאילו שהם 'צדיקים' כשהם 'פושעים גמורים' |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2022 04:04 |
|
| |
אני רואה כאן מקבילה לדילמת הספרדים והתת"ים האשכנזים
יכולים אנשים אלו לשלוח לתתי"ם בהם המנהל, המורים וכל התלמידים עם סמארטפונים, יש כאלו קצת יותר מודרנים אבל לא אנשים אלו רוצים שהת"ת יהיה נקי כשר ומהודר, ילדים מבתים טובים, ושהם יהיו היחידים המודרנים ובעלי סמארטפון
בדיוק מה שקורה אצל הספרדים, הם רוצים שילדיהם ילמדו בתתי"ם או ישיבות אשכנזיות, ומצד שני הם לא רוצים שיכניסו ביחד איתם עוד הרבה ספרדים, כדי שהוא לא יהפוך להיות ת"ת ספרדי..
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2022 05:38 |
|
| |
וזה כמובן ללא הכללות דיברתי כאן על מנהלי תתי"ם המסרבים לקבל ילד ממשפחה כי היא מודרנית מידי, כי ההורים מודרנים, כי להם סמארטפונים, ובמקרה הגרוע יותר יש גם לילדים עצמם גישה למחשב או לסמארטפון של ההורים במקרים אלו, אכן ההורים של ילדי הת"ת מתנגדים שילדיהם ישב ביחד עם ילד שיש לו גישה לדברים אלו
ישנם אבל מקרים בהם מנהלים אינם מקבלים בגלל סיבות כמו הורים עובדים וכדו', אלו אכן אנשים אטומים חסרי לב ויתנו על כך את הדין
תוקן על ידי איש_חשוב ב- 17/07/2022 05:38:41
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2022 00:51 |
|
| |
הלב בהחלט בוכה, וברור שכל דמעה נספרת. עם זאת, לדעתי ניתן ללמוד מהסיפורים על השיטה במגזר הליטאי ועל התוצאות שלה. כליטאי, אני משוכנע שמה שעומד מאחורי ההחלטות הוא לא קדוש ולא צדיק. בית יעקב בפריפריה מתמודד עם ספרדים ומודרניים, משפחות חרדיות "איכותיות" רבות מסתירות אינטרנט וסמארטפונים ולא ראינו שזה מחריב בתים, וכן הסיפורים על היחשפות ונשירה בעקבות סמארטפונים וכדו', ושזה קיים יותר אצל המודרניים - הם שקר גס (ושאף אחד לא יספר לי סיפורים, אני מטפל בנוער ומכיר את הבתים והחינוך מבפנים...). הסיפור האמתי, לפחות במגזר הליטאי, הוא שמנהיגי הציבור דואגים שכולם יהיו משועבדים להם. כל שבוע מחברים ספר חדש שמייצר עוד ועוד יוצאים מן הכלל, אם זה מוצא, אזור מגורים, תעסוקה וכו' - והעיקר שחלילה לא תרגיש שמשהו מגיע לך. למה? אולי בשביל כבוד, אולי כי יש סודות שאסור לספר ואולי כי ככה מסתירים את הבעיות בבית של המנהל, או של המנהל של המנהל. בכל מקרה, הצד השווה שבכולם זה ש"כולנו חרדים" מחד, ומאידך תמיד דואגים לגרום לנו שיש הרבה עבודה כדי להיות ראויים לזה (נתי גרוסמן ניסח את זה במדויק - "כפוף ובוכה"). עד כאן תיאור הבעיה, ומכאן כמה מילים אופטימיות. אחת המחלות היותר מבורכות של הציבור הליטאי (או של הציבור החרדי כולו), זה חוסר השכל של העדר להבין איפה עובר הגבול. כשבמשך שנים ניסו לנדות את הציבור הספרדי, נהפכו להיות עוד ועוד קהילות ספרדיות בעלות אופי ליטאי לחלוטין. התירוצים השונים למה לא לקבל ספרדים, כבר הפכו לשקרים שקופים לחלוטין ולכאורה סוף סוף האינטרס הליטאי האמתי הגיע - המיינסטרים הספרדי משועבד לליטאים והספרדים בעצמם עושים נפשות לגישה הליטאית, באופן שלא היה מבייש את האשכנזים (וזה בלשון המעטה). כל זה היה מקסים ולמעשה היה מממש את האינטרס הליטאי העמוק, אבל כאן נחצה גבול דק והליטאים לא ידעו להבחין בו. ברגע שהספרדים הם לגמרי כמו הליטאים, הם כבר לא צריכים את הליטאים. יש להם רבנים מספיק חשובים (ובכלל יש צפיפות בדורשי השטעלעס), יש להם קהילות מספיק גדולות ויש להם תורמים הרבה יותר גדולים וטובים מהליטאים. אז ביום שהושגה המטרה הליטאית - הושגה ההנהגה הליטאית מכל חלק (כמעט) בשלטון על העדה הספרדית. את התהליך הזה, לעניות דעתי, עוברים כעת עם מה שנקרא "החרדים העובדים". המציאות היא שלאף אחד אין ערובה לשום דבר. בני האברכים לא יותר צדיקים מאף אחד, בנות האברכים לא פחות חשופות (בכל מובן) מאף אחד. חינוך משקף משהו הרבה יותר עמוק ממקצוע של האבא או סוגי גבולות בבית. ההפרדה גם כאן, לדעתי, לא באמת נבעה מאיזה פחד של מחנכים אלא מאינטרסים לתפוס יותר ויותר אנשים בגרון. אבל כל זה טוב לזמן קצר. ככל שהתרבו המודרניים והקהילות הסגורות הקשיחו עמדות, הלכו המודרניים לדרכם וככה נוצר לאט לאט קרע, שההשפעה הגדולה שלו היא דווקא על העילויים בישיבות. אם עד היום העילוי היה מוצא בקלות בת עשירים שתפרנס אותו בזמן שהוא צועק כמה אסור לעבוד ועד כמה חמור העוון של אשה מפרנסת (נהיית מאן דאמר, אברך עושה עבודות של נשים). היום בנות העשירים מוצאות את עצמן עם חברותיהן המודרניות ואין להן עניין בבעל עילוי ותורני, וככה לאט לאט מתהדקת הטבעת סביב המחנכים (שאיכשהו צריכים לדאוג לפרנסת ילדיהם..). אני כותב בלשון הווה על דברים שקורים לאט ובקצב לא אחיד, אבל לדעתי זה רק עניין של זמן שעוד ועוד מעוזות ייכבשו באותה שיטה. מה תהיה התוצאה? קשה לדעת, אבל אני מעריך שכשתהיינה הרבה אופציות הכל יהיה נוח יותר לכולם. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2022 17:01 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  |
הלב בהחלט בוכה, וברור שכל דמעה נספרת. עם זאת, לדעתי ניתן ללמוד מהסיפורים על השיטה במגזר הליטאי ועל התוצאות שלה. כליטאי, אני משוכנע שמה שעומד מאחורי ההחלטות הוא לא קדוש ולא צדיק. בית יעקב בפריפריה מתמודד עם ספרדים ומודרניים, משפחות חרדיות "איכותיות" רבות מסתירות אינטרנט וסמארטפונים ולא ראינו שזה מחריב בתים, וכן הסיפורים על היחשפות ונשירה בעקבות סמארטפונים וכדו', ושזה קיים יותר אצל המודרניים - הם שקר גס (ושאף אחד לא יספר לי סיפורים, אני מטפל בנוער ומכיר את הבתים והחינוך מבפנים...). הסיפור האמתי, לפחות במגזר הליטאי, הוא שמנהיגי הציבור דואגים שכולם יהיו משועבדים להם. כל שבוע מחברים ספר חדש שמייצר עוד ועוד יוצאים מן הכלל, אם זה מוצא, אזור מגורים, תעסוקה וכו' - והעיקר שחלילה לא תרגיש שמשהו מגיע לך. למה? אולי בשביל כבוד, אולי כי יש סודות שאסור לספר ואולי כי ככה מסתירים את הבעיות בבית של המנהל, או של המנהל של המנהל. בכל מקרה, הצד השווה שבכולם זה ש"כולנו חרדים" מחד, ומאידך תמיד דואגים לגרום לנו שיש הרבה עבודה כדי להיות ראויים לזה (נתי גרוסמן ניסח את זה במדויק - "כפוף ובוכה"). עד כאן תיאור הבעיה, ומכאן כמה מילים אופטימיות. אחת המחלות היותר מבורכות של הציבור הליטאי (או של הציבור החרדי כולו), זה חוסר השכל של העדר להבין איפה עובר הגבול. כשבמשך שנים ניסו לנדות את הציבור הספרדי, נהפכו להיות עוד ועוד קהילות ספרדיות בעלות אופי ליטאי לחלוטין. התירוצים השונים למה לא לקבל ספרדים, כבר הפכו לשקרים שקופים לחלוטין ולכאורה סוף סוף האינטרס הליטאי האמתי הגיע - המיינסטרים הספרדי משועבד לליטאים והספרדים בעצמם עושים נפשות לגישה הליטאית, באופן שלא היה מבייש את האשכנזים (וזה בלשון המעטה). כל זה היה מקסים ולמעשה היה מממש את האינטרס הליטאי העמוק, אבל כאן נחצה גבול דק והליטאים לא ידעו להבחין בו. ברגע שהספרדים הם לגמרי כמו הליטאים, הם כבר לא צריכים את הליטאים. יש להם רבנים מספיק חשובים (ובכלל יש צפיפות בדורשי השטעלעס), יש להם קהילות מספיק גדולות ויש להם תורמים הרבה יותר גדולים וטובים מהליטאים. אז ביום שהושגה המטרה הליטאית - הושגה ההנהגה הליטאית מכל חלק (כמעט) בשלטון על העדה הספרדית. את התהליך הזה, לעניות דעתי, עוברים כעת עם מה שנקרא "החרדים העובדים". המציאות היא שלאף אחד אין ערובה לשום דבר. בני האברכים לא יותר צדיקים מאף אחד, בנות האברכים לא פחות חשופות (בכל מובן) מאף אחד. חינוך משקף משהו הרבה יותר עמוק ממקצוע של האבא או סוגי גבולות בבית. ההפרדה גם כאן, לדעתי, לא באמת נבעה מאיזה פחד של מחנכים אלא מאינטרסים לתפוס יותר ויותר אנשים בגרון. אבל כל זה טוב לזמן קצר. ככל שהתרבו המודרניים והקהילות הסגורות הקשיחו עמדות, הלכו המודרניים לדרכם וככה נוצר לאט לאט קרע, שההשפעה הגדולה שלו היא דווקא על העילויים בישיבות. אם עד היום העילוי היה מוצא בקלות בת עשירים שתפרנס אותו בזמן שהוא צועק כמה אסור לעבוד ועד כמה חמור העוון של אשה מפרנסת (נהיית מאן דאמר, אברך עושה עבודות של נשים). היום בנות העשירים מוצאות את עצמן עם חברותיהן המודרניות ואין להן עניין בבעל עילוי ותורני, וככה לאט לאט מתהדקת הטבעת סביב המחנכים (שאיכשהו צריכים לדאוג לפרנסת ילדיהם..). אני כותב בלשון הווה על דברים שקורים לאט ובקצב לא אחיד, אבל לדעתי זה רק עניין של זמן שעוד ועוד מעוזות ייכבשו באותה שיטה. מה תהיה התוצאה? קשה לדעת, אבל אני מעריך שכשתהיינה הרבה אופציות הכל יהיה נוח יותר לכולם.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2022 20:13 |
|
| |
הדיבוק, דפח"ח...
|
|