| נשלח ב-27/9/2017 15:27 |
|
| |
על הקשר בין דמוקרטיה ליברלית להצלחה כלכלית
האם יש מתאם חיובי בין דמוקרטיה ליברלית להצלחה כלכלית של מדינות?
בשביל לענות על השאלה הזאת אנו זקוקים לשיטות דירוג מקובלות לחירות פוליטית ואישית, ועבור הצלחה כלכלית.
המדד המקובל ביותר לחירות הוא "דו"ח חירות בעולם"
במדד זה כל מדינה מקבלת ציון בין 1 ל7 עבור חירויות פוליטיות,, וטווח ציונים דומה עבור חירויות אזרחיות, כאשר, ציון נמוך משקף חירות גדולה יותר. את שני הציונים משקללים לממוצע משותף, כך שמדינה עם ציון בין 1 ל2.5 נחשבת כחופשית, בין 3 ל5 כחופשית למחצה, ואילו מעל 5 כלא חופשית.
בשנת 2017, נבדקו 195 מדינות וישויות פוליטיות, מתוכן 86 נמצאו חופשיות, 59 חופשיות למחצה, ו50 לא חופשיות. אגב, ישראל מקבלת את הציון של 1 עבור חירויות פוליטיות ו2 עבור חירויות אזרחיות, והיא כמובן נחשבת למדינה חופשית.
מדד זה מקובל ביותר, ונמצא בשימוש בקרב האו"ם, הבנק העולמי, וגופים נוספים, ונחשב כמדד מוביל לכימות דמוקרטיה. קיימים מדדים ושיטות מדידה נוספים, אך קיימת קורלציה גבוהה בינו לבינם, ולכן גם מדידה בשיטות אחרות תיתן תוצאה דומה למדי.
ומכאן נעבור לדירוג הצלחה כלכלית.
הדרך המקובלת ביותר לכך היא בכמות התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) לנפש, אך ראשית אזהרת טרחנות קלה. בחצי עמוד הבא אסביר על קצה המזלג איך מודדים תוצר לנפש. מי שלא מעוניין בפרטים, יכול לדלג ישר לשורת הסיכום.
מה זה תמ"ג?
סך הסחורות והשירותים שיוצרו במשק המקומי בתקופה נתונה (לרוב שנה). חשוב לציין שזה מונח רחב יחסית שכולל גם שירותים שמתקבלים באופן אוטומטי מתשתיות נתונות, כדוגמת מגורים בבניין קיים, וכן שירותי ממשלה.
ניתן לחשב את זה בדרכים שונות. אחת מהדרכים היותר מקובלות היא דווקא על ידי חישוב הכנסות. סוכמים את הצריכה הפרטית, השקעות, צריכה ציבורית ויצוא, ומזה מפחיתים את היבוא.
די ברור כי ככל שבמדינה יש יותר תושבים, כך סך התמ"ג שלה יהיה גבוה יותר, ולכן גם מדינה של דלפונים כהודו תציג תוצר גבוה יותר מאשר מדינה קטנה שאזרחיה על פי רוב מבוססים כדוגמת שוויץ, ומשום כך נחלק את סך התמ"ג במספר תושבי המדינה ונקבל תמ"ג לנפש.
כיון שכל מדינה מחשבת לפי המטבע שבה היא משתמשת, בשביל להשוות בין כל המדינות, עלינו לבצע השוואה זו במטבע אחד. דרך אחת לבצע זאת, היא על ידי השוואה על בסיס שער החליפין, שבו כביכול נמיר את המדידה של כל מדינה שבוצע במטבע שלה, במטבע אחיד - לרוב דולרים. החיסרון בשיטה זו היא בהבדלים ביוקר המחיה בין מדינות, כל תרמילאי ישראלי יודע כי כוח הקנייה של דולר אחד בהודו גדול בהרבה מכוח הקנייה שלו בישראל. ולכן הדרך היותר מקובלת היא השוואה על בסיס כוח הקנייה של כל מטבע.
לסיכום: מחשבים את התוצר הכולל של המדינה, מחלקים אותה במספר האזרחים, ומשקללים לפי כוח הקנייה המקומי.
יש מספר מוסדות בינלאומיים שמבצעים את ההשוואה בין הכלכלות של המדינות, בקישור הזה תוכלו לראות רשימות של מדינות לפי תמ"ג משוקלל לנפש מתוך אתרי הcia, הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומי. כל אחת מהרשימות מבצעת חלוקה קצת שונה למספר מדינות וישויות, וגם חישוב קצת שונה של התמ"ג, אם כי יש מתאם גבוה בין כולם.
מטעמי נוחות בחרתי ברשימה של קרן המטבע הבינלאומי (International Monetary Fund) , וזה בגלל שהוא מחלק את ה"עולם" ל186 מדינות ועוד 5 ישויות, כך שמקבלים מספר קרוב לחלוקה של דו"ח החירות העולמי, כך שקל להשוות בין המדינות בשתי הרשימות. לטובת קוראים יראי ה' שלא עברו על חרם הקדמונים הנורא על לימוד שפות זרות, ניתן למצוא רשימה שמבוססת על אותם נתונים באתר העברי של המכון הישראלי לדמוקרטיה.
לצורך הדיון בחרתי ב50 המדינות עם התמ"ג לנפש הגבוה ביותר, ככאלו שכדאי לבדוק האם יש מתאם להצלחתן הכלכלית לבין שיטת הממשל שלהם. נציין שמדינת ישראל נמצאת במקום ה38, בתקווה להישאר בקבוצת המדינות המפותחות, עם שאיפה לטפס למעלה.
אם נניח לרגע שאין קשר בין הצלחה כלכלית לשיטת ממשל. אז היינו מצפים למצוא ברשימת ה50, את אותה התפלגות, פחות או יותר של מדינות חופשיות, חופשיות למחצה ולא חופשיות שקיימת בכל 195 המדינות והישויות. במקרה כזה 44% מהמדינות היו חופשיות, והיתר לא חופשיות וחופשיות למחצה.
במציאות המצב כמובן שונה לחלוטין. 84% מאותן מדינות מצליחות, מוגדרות בדו"ח החירות העולמי כחופשיות.
כשעושים זום-אין לרשימת המדינות, התמונה אפילו קיצונית יותר, וזה בגלל המאפיין הבולט של המדינות הלא חופשיות שנמצאות ברשימת 50 המדינות העשירות. להלן 7 המדינות: קטר, ברוניי, איחוד האמירויות, סעודיה , בחריין, עומאן, גינאה המשוונית. כמדומני שכבר בשלב זה חלק מהקוראים מזהה את התבנית. הבסיס של כלכלת כל 7 המדינות הוא משאבים טבעיים- בעיקר נפט וגז, בניגוד לכמעט כל המדינות העשירות האחרות (חוץ מכווית החופשית למחצה וטרינדד וטובגו החופשית) שמשאביהן הטבעיים מהווים חלק קטן מהתוצר הלאומי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2017 08:17 |
|
| |
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 10/10/2017 08:18:00
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 22:15 |
|
| |
| קירטון כתב: |  | הבעיה בפורום הזה שמצד אחד יש אנשים חכמים שמדברים לעניין ומצד שני יש כאלו שמתווכחים בשביל הויכוח או סתם פולטים שטויות כדי להראות שהם קיימים. לכן אני לא יכול לענות ממש, כי אין כאן רצון להגיע לענייניות, אלא יותר מגמה למסמך כל טיעון בטיעונים נגדיים גם אם זה לא משיג שום מטרה. לכן אני רוצה להבין מה מטרת המאמר? האם היא קשורה לחברה החרדית? מה היא מנסה להוכיח? החרדים עניים. החרדים עניים בצדק. מי שציפה שלא יהיו עניים הוא טיפש. מה הלאה? נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
קרטון, אינני יודע אם כותב המאמר משתייך לקבוצת החכמים או הטיפשים של הפורום, אבל אני יכול להסביר מטרת כתיבת המאמר על ידו.
הראיתי את המתאם בין צורת שלטון נכונה לשגשוג ועושר של המדינה, כדי לרמוז מה יהיה אם וכאשר חרדים יהיו רוב מניינה ובניינה של הארץ. אני מודה שיתכן שהייתי צריך במאמר המקורי לא להסתפק ברמז בלבד.
כתיבת מאמר בפורום שונה מכתיבה בפורטל אינטרנטי כדוגמת ynet, walla וכו', שבהם לאחר העלאת הכתבה נשאר לכותב רק לקרוא את התגובות ('טובקטים' בלעז) שמגדפים את בורותו, בפורום, הכותב עונה למבקריו, ומתייחס לנקודות שונות במאמר, ואף מרחיב את הנושא מעט מעבר למאמר המקורי.
הרחבתי לבקשת מימוני על מתאמים נוספים בין חופש אישי ופוליטי לתוחלת חיים, איכות חיים,נאורות, השגים מדעיים ואינטלקטואליים, ועוד. התעמתתי עם הטענה כי לא שיטת השלטון היא המשפיעה על המצב הכלכלי אלא מידת ה"אירופאיות", על ידי הפנייה למדינות העשירות שאינן אירופאיות ללא משאבים טבעיים, שלא ניתן למצוא בהם דיקטטורות. כמובן גם הגבתי לטענה שהמתאם במקרה זה אינו מוכיח על סיבתיות, תוך שימוש באמירתו של מימוני שעצם קיומו של המתאם חשוב, ובחיזוק טענתי בכך שכבר כיום החרדים עניים. פירטתי את הסיבות לעוני לא בשביל "להצדיק" אותו, אלא לזהות את הבעיות הקיימות באופן ספציפי, ועל העתיד הלא מזהיר אף יותר (בלשון המעטה) הצפוי לנו אם תימשך מגמת הגידול בחברה החרדית, ללא שינוי מקיף בתוכה. אם אתה שואל מה מטרתי, אז לשינוי מקיף מן המסד עד הטפחות בתחומים שציינתי אני שואף, גם אם אני נמנע לציין זאת בפירוש.
אגב, אם נראה לך שזה טריוויאלי וצפוי מראש שהדרך החרדית גורמת לעוני, כנראה שאתה צודק, אבל חלק לא מבוטל מהציבור שלנו לא מקבל את זה כמובן מאליו. לא מעט פעמים שמעתי בתגובה לטענות מעין אלו כי "פרנסה מן השמים", ולכן האדם צריך רק לבצע "השתדלות", להגיד את פרשת המן ולתרום לקופת העיר… אחרים, מאשימים את המדינה (אלא מה?) בעוני החרדי, בגלל ההתעקשות על תארים אקדמיים בשביל להתקבל לשירות הציבורי, ובכלל באפליית המגזר. יצא לי גם לשמוע רבנים שטוענים כי ילודה גבוהה אינה מביאה לעוני, כי "ילד נוסף גם מביא לברכה נוספת, ולתוספת פרנסה".
כדי לסיים עם טעם טוב, אצטט מספרו של אמנון אריאלי - 'תינוק שנשבה'. לצערי, הספר אינו כעת בידי, ולכן הציטוט מהזיכרון.
עצרתי פעם טרמפ, ולרכב עולה יהודי חרדי. פתחתי אתו בשיחה, ושאלתיו מה הוא עושה. ענה לי "כי הוא אברך כולל". שאלתי אותו מדוע הוא אינו עובד, וענה לי כי "הרי בין כה כל הכסף מגיע ישירות מאמריקה, אז למה לערבב אותו בדרך?"
חג שמח!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 20:03 |
|
| |
הבעיה בפורום הזה שמצד אחד יש אנשים חכמים שמדברים לעניין ומצד שני יש כאלו שמתווכחים בשביל הויכוח או סתם פולטים שטויות כדי להראות שהם קיימים. לכן אני לא יכול לענות ממש, כי אין כאן רצון להגיע לענייניות, אלא יותר מגמה למסמך כל טיעון בטיעונים נגדיים גם אם זה לא משיג שום מטרה. לכן אני רוצה להבין מה מטרת המאמר? האם היא קשורה לחברה החרדית? מה היא מנסה להוכיח? החרדים עניים. החרדים עניים בצדק. מי שציפה שלא יהיו עניים הוא טיפש. מה הלאה? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 13:34 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | | תלמידאחרי שכבר היה מאמרך נאה שב להיות פגום.אמנם, כבר מראש אמרתי שצריך לעשות ריגרסיה על כל הנתונים ולא כמו שעשית. אבל שם לפחות דיברת על מספרים ונתונים ברורים, כעת, אתה כבר עובר לטיעונים מעורפלים, מהסוג של מכשפים. אתה אומר שיש ב-50 העשירות מדינות חופשיות למחצה אבל לא דיקטטורות (אלא אם יש להן נפט), אבל המדד שאתה נתת לנו הוא מדד החופש, ושם רוסיה מוגדרת כ'לא חופשית' והרי היא ב-50 העשירות. בהמשך אתה נותן קריטריונים מעורפלים למשטרים סמכותיים עשירים בלי שיהיה אפשר לבחון אם אכן יש מתאם בין הקריטריונים שלך למציאות.אם אתה רוצה לבחון את שתי התיאוריות, אז תעשה ריגרסיה, ותצטרך למצוא איזושהי להגדרה של אירופאיות - עד כמה המדינה קשורה לצפון מערב אירופה (בריטניה-גרמניה-צרפת), כך שארצות הברית תקבל ציון גבוה, הונג קונג די גבוה, רוסיה וספרד גם די גבוה, אמריקה הלטינית פחות מספרד, יפן וסין יקבל ציון נמוך, ואז יהיה אפשר לדעת יותר. וכמובן שגם את הנפט כדאי להכניס כמשתנה כמותי. |
|
הרשימה בלינק שצירפתי כוללת גם ישויות "מחוץ למספרים", אך אלו אינן ממוספרות, ולכן למרות שרוסיה ממוספרת כמדינה ה48 בעושרה, בפועל תוכל לראות שהיא נמצאת מחוץ ל50 בגלל ההכללה של ישויות כדוגמת הונג-קונג, מקאו, טאיוון, פורטו-ריקו שאינן ממוספרות. אבל מעבר לדקדוק במספרים, רוסיה היא מדינה עתירת משאבים, ויצרנית הנפט הגדולה בעולם (גם אם אינה נמצאת לגמרי בצמרת ביחס למספר אזרחיה), ובכל מקרה נמצאת בתחתית המדינות העשירות. כשדיברתי על משטרים סמכותיים, ציינתי שמדובר על דמוקרטיות למחצה, כך שכל המדינות העשירות שכלכלתן אינה מבוססת על משאבים, אינן דיקטטוריות. לא הבנתי את הקריטריונים שלך לאירופאיות. התייחסתי לטענה שמדינות באירופה הן עשירות יותר, ככל הנראה מחמת שהתעשרו כבר במאה ה19, ובמחצית הראשונה ה20 בגלל פיתוח מוקדם וקולוניאליזם. הראיתי שמתוך המדינות עשירות שאינן ממוקמות גיאוגרפית באירופה, והתעשרו במחצית השנייה של המאה העשרים לא על ידי ניצול משאבי טבע, רובן הגדולה דמוקרטיות, מיעוטן מדינות סמכותיות/ דמוקרטיות למחצה, ואף אחת מהן אינה דיקטטורית.
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 03/10/2017 14:27:55
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 03/10/2017 14:29:24
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 11:45 |
|
| |
תלמיד אחרי שכבר היה מאמרך נאה שב להיות פגום. אמנם, כבר מראש אמרתי שצריך לעשות ריגרסיה על כל הנתונים ולא כמו שעשית. אבל שם לפחות דיברת על מספרים ונתונים ברורים, כעת, אתה כבר עובר לטיעונים מעורפלים, מהסוג של מכשפים. אתה אומר שיש ב-50 העשירות מדינות חופשיות למחצה אבל לא דיקטטורות (אלא אם יש להן נפט), אבל המדד שאתה נתת לנו הוא מדד החופש, ושם רוסיה מוגדרת כ'לא חופשית' והרי היא ב-50 העשירות. בהמשך אתה נותן קריטריונים מעורפלים למשטרים סמכותיים עשירים בלי שיהיה אפשר לבחון אם אכן יש מתאם בין הקריטריונים שלך למציאות. אם אתה רוצה לבחון את שתי התיאוריות, אז תעשה ריגרסיה, ותצטרך למצוא איזושהי להגדרה של אירופאיות - עד כמה המדינה קשורה לצפון מערב אירופה (בריטניה-גרמניה-צרפת), כך שארצות הברית תקבל ציון גבוה, הונג קונג די גבוה, רוסיה וספרד גם די גבוה, אמריקה הלטינית פחות מספרד, יפן וסין יקבל ציון נמוך, ואז יהיה אפשר לדעת יותר. וכמובן שגם את הנפט כדאי להכניס כמשתנה כמותי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 10:06 |
|
| |
קרטון אוסטריה? ויש עוד מדינות שלא שלטו משמעותית (למשל בלגיה. קונגו היתה עסק פרטי) וכמה אפשר לתלות בעושר שנצבר כאשר כולו הלך בשתי מלחמות העולם (בריטניה סיימה מרוששת)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 08:34 |
|
| |
| קירטון כתב: |  | קודם כל אני חושב שמדינה בעלת משטר חופשי ונאור , תהיה מוצלחת יותר מבחינה כלכלית.זה מסיבה פשוטה, במדינות אחרות תהיה מוטיבציה של השלטון לשדוד את העסקים המצליחים ואז המצליחים ירצו פחות להצליח.חלק גדול מנפח הכלכלה, ינוצל להתעסקות עם השלטון ולא יושקע בפיתוח הכלכלה.אבל אני גם מגיע ממקום אחר, יש לי קשרים בשמאל האקטיביסטים והם כמובן לא כאלו משוגעים על קפיטליזם ואולי גם לא חסידים מושבעים של הדמוקרטיה הליברלית. מה שהם יגידו כזה דברשהמדינות העשירות הן מדינות אירופה ששדדו ושודדות עד היום הזה את המדינות של אסיה ואפריקה.הקולניאליזם של בריטניה, צרפת ספרד הולנד ובלגיה אפשר להן להגיע לרמת חיים מאוד גבוהה. עד היום למדינות קולוניאליות מסויימות ישנה שליטה בקולוניות, צרפת היא דוגמה מצוינת. חברות צרפתיות מקבלות הרבה פעמים עדיפות בפיתוח מקורות משאבים באפריקה, נגיד.גם ארצות הברית יוצרת קולוניאליזם כלכלי במרכז אמריקה , מתוקף היותה שוק ענק של צריכה, היא יכולה ממש לרכוש כלכלות ולנצל אותן.זה מה שנעשה במקסיקו כבר הרבה שנים. שמפעלים אמריקאיים מזהמים פשוט נשלחים מעבר לגבול כדי לזהם את מקסיקו, מה שמגדיל את הרווחיות שלהם ומאפשר להם להתחרות נגד מפעלים באירופה או במזרח הרחוק.אז זה מה שטוענים האקטיביסטים וזה מה שיפה במורכבות של הכלכלהשאפשר לטעון הרבה טענות ולהוכיח נשלח מהאנדרואיד שלי |
| כפי שכבר ציינתי, חלק מהמדינות העשירות אינן אירופאיות ואינן קולוניאליסטיות. אין בהם ולו אחת שהיא דיקטטורית שלא הרוויחה את כספה על ידי ניצול משאבים טבעיים.
סיימת ב"זה מה שטוענים האקטיביסטים וזה מה שיפה במורכבות של הכלכלהשאפשר לטעון הרבה טענות ולהוכיח"
למען האמת האקטביסטים הכלכליים מהצד השמאלי של המפה הכלכלית-חברתית לא ממש נמצאים בוויכוח הכלכלי.הוויכוח הכלכלי מתנהל בתוך המחנה הקפיטליסטי, כאשר את החלק היותר שמאלי מאיישים כלכלנים כדוגמת ג'וזף שטייגליץ ואחרים.מרקסיסטים נמצאים בכל תחום של מדעי החברה והרוח חוץ מכלכלה, ולא בכדי.
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 03/10/2017 08:43:35
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 03/10/2017 08:44:20
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 08:17 |
|
| |
ידע טכנולוגי וחכמה תרבותית הם מקורות לעשירות - לא פחות ממאגרי נפט
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 08:09 |
|
| |
אני מתאר לעצמי שאילו מוזמביק הייתה שולטת במשך מאוד שנים על צ'כיה, הונגריה,מורביה, בוהמיה וגליציה, אזי מצבה הכלכלי היה איתן יותר. לגבי נורווגיה, היא הלוא אחותן החורגת של בחריין ודובאי. התמ"ג האדיר שלה, הוא תוצאה של היותה מדינה דלילה באוכלוסיה, ששולטת על מאגרי נפט גדולים ועצומים. דבר מצחיק לגבי נורווגיה שהוא גם נכון לגבי מדינות אבל, מאפיין בעיקר אותה, זה שהם כל כך עשירים ,שהם משלמים כסף לאזרחים שיעבדו במקצועות מסורתיים , כמו ציידי מלכודות מקצוע בכלל לא סימפטי וכבר הרבה שנים אינו כלכלי, כי הסינים מגדלים חיות פרווה בחוות ענקיות, אבל בנורווגיה יש עשרות אלפי ציידי מלכודות פשוט כי הממשלה משלמת להם להמשיך לעבוד בזה. אין ספק שזה מעדיף מאבטלה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 07:48 |
|
| |
ת"ח האחריות מבגרת
קירטון ולכן אוסטריה ונורבגיה מצליחות יותר ממוזמביק?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2017 07:34 |
|
| |
קודם כל אני חושב שמדינה בעלת משטר חופשי ונאור , תהיה מוצלחת יותר מבחינה כלכלית. זה מסיבה פשוטה, במדינות אחרות תהיה מוטיבציה של השלטון לשדוד את העסקים המצליחים ואז המצליחים ירצו פחות להצליח. חלק גדול מנפח הכלכלה, ינוצל להתעסקות עם השלטון ולא יושקע בפיתוח הכלכלה. אבל אני גם מגיע ממקום אחר, יש לי קשרים בשמאל האקטיביסטים והם כמובן לא כאלו משוגעים על קפיטליזם ואולי גם לא חסידים מושבעים של הדמוקרטיה הליברלית. מה שהם יגידו כזה דבר שהמדינות העשירות הן מדינות אירופה ששדדו ושודדות עד היום הזה את המדינות של אסיה ואפריקה. הקולניאליזם של בריטניה, צרפת ספרד הולנד ובלגיה אפשר להן להגיע לרמת חיים מאוד גבוהה. עד היום למדינות קולוניאליות מסויימות ישנה שליטה בקולוניות, צרפת היא דוגמה מצוינת. חברות צרפתיות מקבלות הרבה פעמים עדיפות בפיתוח מקורות משאבים באפריקה, נגיד. גם ארצות הברית יוצרת קולוניאליזם כלכלי במרכז אמריקה , מתוקף היותה שוק ענק של צריכה, היא יכולה ממש לרכוש כלכלות ולנצל אותן. זה מה שנעשה במקסיקו כבר הרבה שנים. שמפעלים אמריקאיים מזהמים פשוט נשלחים מעבר לגבול כדי לזהם את מקסיקו, מה שמגדיל את הרווחיות שלהם ומאפשר להם להתחרות נגד מפעלים באירופה או במזרח הרחוק. אז זה מה שטוענים האקטיביסטים וזה מה שיפה במורכבות של הכלכלה שאפשר לטעון הרבה טענות ולהוכיח נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2017 13:38 |
|
| |
חברים רבים פה הדגישו את ההבדל בין מתאם לסיבתיות, ולכן אין זה בהכרח שדמוקרטיה גורם לעושר, אלא יתכן שהפוך, ואולי בכלל יש סיבה אחרת שגורמת לשניהם.
סמיתי הציע שהאירופיות היא הגורמת לעושר, וכנראה בגלל הוותק של אותן מדינות שצברו את הונן כבר במאה ה19 ובמחצית הראשונה של המאה ה20.
אם נעיין שוב בדירוג העושר של המדינות, נוכל לראות שרבים מהן אינן אירופיות והפכו למדינות מפותחות רק בעשרות שנים האחרונות. אומנם, בהשמטת המדינות האירופיות, גדל שיעורן של המדינות החופשיות למחצה, בעיקר הונג- קונג ומקאו בעלות המסורת הדמוקרטית ש"נבלעו" לאחרונה בסין, וסינגפור בעלת האופי הסמכותי, אך כפי שציינתי כבר, הדיקטטורות היחידות שנמצאות בה, הן כאלו שצברו את בסיס הונן ממשאבים טבעיים. אין ולו אחת שעשתה זאת בדרך המקובלת. כדאי להדגיש שלמרות שבמדינות אסייתיות, לעתים משטרים סמכותיים - דמוקרטיים למחצה מגיעים להישגים כלכלים נאים, אך אותן מדינות מאופיינות בדרך כלל ב"דיקטטור נאור", ששם את הצמיחה הכלכלית בסדר עדיפות עליונה, ומנהל את המדינה ביעילות מופתית, תוך ביצוע וקידום פרויקטים ושינויים מבנים במהירות שלא תמיד אפשרית בחברה דמוקרטית. בהתייחס לחברה החרדית עלינו לשאול כמובן את השאלות הבאות, האם הנהגתה אכן מעלה לראש סדר העדיפויות את נושא הצמיחה הכלכלית, והאם אותה הנהגה שמורכבת מאינספור רבנים, אדמו"רים, חצרות וכו' מתנהלת בצורה יעילה ורוצה ויכולה לקדם ולבצע פרויקטים, רפורמות ושינויים מבניים במהירות מקסימלית. כמדומני שהתשובה ברורה.
בדיקה ברשת - בפורומים וכתבי עת, של מהות הקשרים בין כלכלה מצליחה, דמוקרטיה ומאפיינים אחרים כדוגמת קפיטליזם, השכלה ו"מודרנה" מכניסה למים שאין להם סוף של דיונים וויכוחים סוערים. אך כיון שפורום זה עוסק בעיקר בנושאים שקשורים ל"חרדיות", אז כפי שהעיר מימוני, הסיבה פחות חשובה מקיומו של מתאם. במדינה חרדית, אנו צפויים לדיקטטורה ולעוני. לא מדובר רק בתחזית, אלא כפי שכתבתי באחת מתגובותיי הקודמות, גם כיום ההכנסה נטו (לא התוצר לנפש) של חרדי, היא מחצית מזו של יהודי לא חרדי, וזה למרות שהחברה החרדית חלק ממדינה מפותחת עם מערכת רווחה מבוססת קצבאות..
מדוע כבר כיום החרדים עניים?
להערכתי זה נובע בעיקר מהסיבות הבאות:
אחוז ניכר מהגברים בגיל העבודה אינו עובד. הנשים שכן עובדות, עובדות פחות שעות בשבוע ביחס לנשים אחרות. הסיבות לכך טיפול בילדים, חופשות לידה, שמירת היריון שכר נמוך יותר עבור אותה שעת עבודה. בעיקר בגלל השכלה והכשרה מקצועית נמוכה יותר, אך גם בגלל העדר קשרים מתאימים. בחירה במספר מקצועות מצומצם ובאווירה חרדית ו\או סמוך לבית, בעיקר מסיבות דתיות. חלק גדול מאוכלוסייתה מתחת גיל העבודה בגלל ריבוי ילדים. ניתן לראות כי מספר הלידות של אישה חרדית גדול אף יותר ממדינות אפריקה העניות. במדינה חרדית, מעבר לשיעורם הנמוך של מפרנסים, אנו צפויים גם לפיצוץ אוכלוסין בשטח שגם כיום הוא מהיותר צפופים במדינות המפותחות.
האם שיטת הממשל החרדית משפיעה כבר כיום על העוני?
בעיקר בשימור האידאולוגיה ויצירת אותם דפוסים שמייצרים את העוני, ולא בניהול לא יעיל ומושחת של הכלכלה, בגלל שהמשטר הכללי בישראל עדיין דמוקרטי וליברלי.
מה יקרה במדינה חרדית? כפי שציינתי בתגובה קודמתי, יש הבדל גדול יותר בין עובדים זהים במדינה מפותחת ולא מפותחת, מאשר עובדים שונים באותה מדינה, ולכן במדינה חרדית העוני יוחמר בסדר גודל, בפרט שחלק גדול מהמגזר אינו עובד כלל, ואחוז יחסית גבוה מההכנסות הן מקצבאות. ניתן להוסיף לזה את הקצאת המשאבים הרבה לדת, מגבלות וביורוקרטיה של מאבקי חצרות, ועדות רבנים/פיקוח/צנזורה, נפוטיזם משחית ,ואת ההשפעה (אם היא אכן משפיעה) של צורת השלטון הלא דמוקרטית, וקיבלנו קטסטרופה, וזה עוד לפני שנגענו בכלל בצורך הקיומי שלנו בצבא, שצעירי המגזר לא ממש מתגייסים אליו.
לא נעים לסיים בנימה כה שלילית, אך עדיף ראייה מפוכחת של המציאות, מאשר לטמון את הראש בחול.
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 02/10/2017 14:03:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2017 07:58 |
|
| |
תודה!
עכשו צריך לחשוב הלאה...
אספת מידע רב. (נראה לי שצריך עדיין כדמות תיאוריה שתנסה להסביר את המיתאמים, למרות שדומה שתיאוריה כזו מתבקשת מעצמה).
|
|
|
| נשלח ב-1/10/2017 02:06 |
|
| |
מימוני,
כהמשך לתגובתי, אבחן כאן את המתאם בין דמוקרטיה ליברלית לתחומים אחרים שהצעת לבדוק.
נאורות: לא ידוע לי על מדד מקובל לנאורות, אם נקבל את ההגדרה של קאנט "העז לחשוב ללא הדרכת הזוולת" לנאורות, אז מדידה של חירות הדיבור והמחשבה היא התחלה טובה. למען האמת, "דו"ח חירות בעולם" שעליו אנחנו מתבססים מחשב ציון משוקלל מחירות פוליטית ואזרחית. חלק מהחירות האזרחית מורכבת מחופש העיתונות. יש מתאם גבוה בין החירות האזרחית לזו הפוליטית. להלן גם קישור למדד חופש העיתונות של מדינות, שגם משקף את אותו קשר חיובי.
הצעת לבדוק את מידת חירות הדיבור והמחשבה הקיימת בציבור החרדי. אני חושב שהתשובה ברורה למדי.
לפי האידאולוגיה החרדית, את ההכרעות הפוליטיות והאזרחיות בחייהם של האנשים אמורים לקבל גדולי התורה, ואילו לשאר האנשים יש רק זכות הצבעה, לא בחירה, וככל שהגוף הפוליטי חרדי בעיקרו, כך ינסו לבטל בו אפילו מראית עין של בחירות "למען השלום" (ע"ע ב"ב, קרית ספר)
גם לגבי חופש העיתונות והמחשבה התמונה די דומה. לפי המודל החרדי הרצוי, עיתון צריך להיות "מטעם" ומפוקח ומצונזר על ידי ועדת רבנים. לא מדובר רק באידאה, אלא בניסיונות שונים לאכוף עיקרון זה. בתחילה ניסו לחסל את השבועונים, אחר כך את האתרים החרדים, כאשר קו החזית היום הוא הסמארטפונים. ניסיונות אלו נכשלו ברובם, בגלל העדר יכולת אכיפה חוקית ומשטרתית מחמת היותנו ב"גלות בתוך יהודים", אם כי לא בוחלים באמצעים אפקטיביים אחרים, בעיקר ענישה של ילדים באי קבלתם למוסדות חינוך בגלל הוריהם.
בקיצור, מי שלא מוכן לקבל את קיומו של הפורום שמותר להזכיר את שמו, לא יאפשר את קיומו של זה שאסור להזכיר את שמו…
לסיכום מצב חירות המחשבה והדיבור במגזר, נצטט שוב את הגדרת קאנט לנאורות "העז לחשוב ללא הדרכת הזולת", וכל מילה נוספת מיותרת.
הישגים מדעיים ואינטלקטואליים: המתאם פה חד אף יותר. בדקתי את זה בשתי דרכים.
-
דירוג מספר זוכי פרס נובל ביחס לגודל המדינה. כמעט כל המדינות והישויות המובילות בה הן דמוקרטיות. גם הדיקטטוריות החריגות, הן ברובם בגלל זכיות בפרס נובל לשלום, שלא מעיד בהכרח על יצירתית מדעית או אינטלקטואלית.
-
ניסיתי גם לבדוק את מספר הפרסומים הממוצע לאדם בכתבי עת מדעיים במדינות השונות. לא הצלחתי למצוא רשימה כזאת, אך מצאתי רשימה של 40 המדינות שמדעניהם פרסמו הכי הרבה מאמרים מדעיים, כאשר הרשימה עצמה ממוינת לפי מספר פרסומים לנפש. ראוי לציין כי בגלל שתנאי הכניסה לרשימה הוא מספר הפרסומים הכולל של המדינה, ניתן לראות בה גם מדינות לא דמוקרטיות נחשלות עם אוכלוסייה גדולה, אך בדירוג הפנימי של הרשימה שמבוסס על פרסומים לנפש, הן מגיעות למקומות האחרונים.
מוסריות של חברה: כפי שציינת, אין קריטריון ברור לדירוג מוסריות של חברה. בעיני רבים הפגיעה בחירות ושוויון שקיימת בדיקטטורות אינה רק לא מועילה, אלא פגומה מוסרית במהותה. מדינה שבה לנשים אסור לצאת מהבית ללא מלווה או לנהוג במכונית, ושאדם מושלך לכלא כי פגע בכבוד הדיקטטור, ושילד מופלה בקבלה לבתי ספר על סמך מוצא הוריו או כחלק מענישה קהילתית נגדם, היא חרפה מוסרית, לא פחות מכך שהיא מובילה לנחשלות.
אם נדרג לפי עבירות פליליות, כיוון שחלקן לא מדווח, משום כך נהוג לבדוק לפי מספר רציחות נמוך לאדם, בהנחה שרצח על פי רוב מדווח, או לפחות ניתן לבצע הערכה למספרם. במדינה שאפילו אין אפשרות להעריך את מספרם, ברור למדי שאין צורך להמשיך לדון בה....
להלן דירוג מדינות לפי מספר רציחות למאה אלף איש. ניתן לראות שגם בה יש מתאם חיובי בין מספר רציחות נמוך לדמוקרטיה ליברלית, בעיקר כשבודקים את המדינות הפחות אלימות, אם כי הקשר חלש יותר.
ראוי לציין כי בהתייחס לחברה החרדית, יש בה מעט מאוד מעשי רצח, שוד וכדו', אם כי לא מעט עבריינות מינית, והרבה עבירות על חוקי המדינה, כדוגמת אי-תשלום מס וכדו'.
חלק מזה נובע מה"גלותיות" החרדית. הרי החברה היהודית של סוף בית שנח הייתה אלימה למדי.
השאלה המתבקשת, האם מצב זה יישאר אם וכאשר החרדים ייהפכו לרוב השולט. בפרט אם נוסיף לזה את הכוח המשחית, והקריסה הכלכלית הצפויה, כך שהעתיד פחות ברור.
איכות חיים: מדובר בהגדרה קצת אמורפית. אך להלן דירוג מהתוצאה הראשונה בגוגל ל"life quality ranking". מיותר לציין כי גם כאן במקומות הראשונים נמצאים מדינות חופשיות שפגשנו בצמרת כמעט כל הדירוגים האחרים שהוזכרו.
תוקן על ידי תלמיד_חבר ב- 01/10/2017 02:09:20
 |
|
|
|
|
|