בית פורומים עצור כאן חושבים

מי חשים את עצמם כיהודים הכי מקופחים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/11/2017 13:32 לינק ישיר 
מי חשים את עצמם כיהודים הכי מקופחים?

בשנה החולפת ערך כאן גוף מחקר השייך לאיחוד האירופי סקר מקיף, הסקר החברתי האירופי (ESS). במשך חמישה חודשים, ספטמבר 2016 עד ינואר 2017, נשאלו הנסקרים, מדגם של 2,557 איש, "האם היית מתאר את עצמך כחבר בקבוצה המופלית לרעה בישראל?". המשיבים פולחו לפי הצבעתם בבחירות האחרונות לכנסת.

להלן התוצאות העיקריות: הקבוצה שחשה הכי מופלית לרעה היא הערבים, מצביעי הרשימה המשותפת: 81 אחוזים מהם חשים כך. זינוק ענק משיעורם בסקר הקודם, שנערך בשנים 2014–2015 — 62%. באותן שנים הממשלה היתה מתונה יותר, וכיהנו בה ציפי לבני ויאיר לפיד. הקבוצה הבאה אחריהם, בפער עצום, היא החרדים האשכנזים, מצביעי יהדות התורה: 43% בסקר הנוכחי לעומת 32% בקודם. גם כאן, קפיצה משמעותית. הבאים בתור הם מצביעי מרצ: 29% לעומת 25%.

אחר כך, בסדר יורד — מצביעי ש"ס, הבית היהודי, כולנו, המחנה הציוני, הליכוד, יש עתיד וישראל ביתנו. מצביעי מפלגתו של שר הביטחון, אביגדור ליברמן, חשים הכי פחות מקופחים: 5% בלבד, ירידה ניכרת מלפני שנתיים (15%). הם מזדהים עם אמירתו של מנהיגם, "גן עדן פלוס־פלוס". ייתכן גם שמינויו של ליברמן לבכיר השרים בממשלה שיפר את דימוים העצמי.

מצביעי מפלגת השלטון, הליכוד, מרגישים סבבה: רק 8% מדווחים על סימפטומים של אפליה, כשיעורם בסקר הקודם. על נתון זה ראוי להתעכב: לאזרחים הללו יש מנהיג, בנימין נתניהו שמו. מזריחה עד שקיעה הוא מייבב, מלין, מאשים איזו אליטה כביכול ברדיפתו, בניסיון להפילו — "אותי, אתכם, אותנו" — בהשחרת פניו ובמה לא. מדי כנס ונאום וציוץ ופוסט הוא מייצר טקסטים שמבטאים תחושות נרדפות, התגוננות, קיפוח, הימלטות על נפשו. בכל הזדמנות הוא מבקש לכרוך את מצבו הסובייקטיבי העגום בזה של בוחריו, כאילו נרדף (בידי השמאל והתקשורת) לא בגלל מחדליו וחטאיו, אלא בשל היותו מייצג ציבור רחב. זה לא עובד. המסר הקורבני אינו מחלחל.

הערבים, השמאלנים והחרדים רואים עצמם המופלים ביותר בציבוריות הישראלית. באשר לשניים הראשונים לא צריך להסביר מדוע. חלק מההסבר ניתן למעלה, וכל תוספת מיותרת. לא נעים להיות ערבי/שמאלן בישראל של 2017. לעתים אפילו מעט מסוכן. לגבי החרדים, להם בוודאי לא יכולות להיות טענות לשלטון שהם חלק ממנו ושמרפד אותם בתקציבי עתק ובמשרות נחשקות לנבחריהם. תחושת האפליה נובעת כנראה מהתייחסות הרוב החילוני אליהם. אם הם סובלים מהדרה, זו הדרה שהם כופים על עצמם, בנושא הגיוס למשל.

את הסקר שלח לי ליאור שפר, דוקטורנט למדעי המדינה וחוקר פסיכולוגיה פוליטית באוניברסיטת טורונטו. שפר הפנה את תשומת לבי לנתון נוסף: מצביעי ש"ס, חרדים אף הם, אינם חשים אפליה בעוצמות של אחיהם האשכנזים (22% מול 43%). הנה נשברה עוד מוסכמה ישנה: המזרחים כבר לא מרגישים שדופקים אותם.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2017 11:40 לינק ישיר 

הכותבים כאן, ובצדק 

:)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2017 19:08 לינק ישיר 

חבר אמר לי שזה נובע מהפער בין התפיסה העצמית של החברה לבין התחושה איך תופסים אותם בחוץ.

החרדים האשכנזים חשים שהשמש זורחת לעולם מה"גדולים" שלהם, בעוד ששאר העולם הם נתפסים כחדלי אישים.

זה קורה גם אצל השמאלנים.

החרדים הספרדים פחות מתנשאים מהבחינה הזו.

הפער בין תפיסת העצמי לבין איך שהעולם תופס אותם יוצר תחושת קיפוח.

לכן מצביעי הליכוד וישראל ביתנו מרגישים הכי בנוח, כי אין להם תפיסת עצמי החורגת באופן משמעותי מהדרך שבה העולם רואה אותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2017 15:32 לינק ישיר 

שרפ

כבר חששתי מפוליטיקה. עדיין חושש. אבל הבה נאמר שיש כאן חומר בתחום מדעי החברה.

אם כן, כמה הערות.

א. מתודולוגית, המעבר מ"כך וכך אנשים ביטאו תלונתיות/אי שביעות רצון מול שביעות רצון/נחת" אל "כך וכך מרוצים או אינם מרוצים" נראה לי בעייתי.

האם השאלות אינן משפיעות על התשובות?

האם אנשים אומרים את האמת?

האם אנשים יודעים לזהות את האמת?

ב. נניח שהממצאים נכונים. החלק המעניין עבור הפורום אמור להיות החלק החרדי, האין זאת?

מדוע שחרדי יחוש מופלה לרעה? (ומדוע לא).

דומה שכאן ניתן להזכיר את הווארט (לא מצאתי מילה מקבילה בעברית לא חרדית) של הגרי"ז אודות המפגינים נגד הממשלה בנושא כלשהו. "אתם ציונים, כי אינכם פוחדים מהם".

מי שמרגיש מופלה, זה אומר שהוא מרגיש שמגיע לו.

ג. כאשר יש מי שמרגיש "מגיע לי" ויותר מכך "לא קיבלתי" יש כאן שני דברים לברר (בין השאר).

מדוע לדעתו מגיע לו?

האם זה נכון?

איך הוא התחנך לאמונות האלו?

אם חרדי יטען שמגיע לו ולא קיבל, זאת אומרת שהוא חושב שבתור אזרח במדינה יש לו זכויות. מה הן אותן הזכויות שאנו החרדים סבורים שמגיע לנו ולא קיבלנו? איזו תפיסת מדינה ואזרחיה יש כאן?

האם התפיסה הזו מעוגנת בחקיקה או שהיא משאלת לב או מבוססת, נניח, על מאמרים בעיתונים או דרשות?

האם הזכויות והחובות מבוססות על חקיקה שהיא עצמה פרי הסכמים בכנסת או שהן אמורות לשקף משהו נאצל ועומד בפני עצמו?

זכורני (כמה שנים כבר חלפו עלי בפורום הזה) שפעם היו מנמקים את הכפיה הדתית בכך שלחילונים אין מה להתלונן כיון שהמייצגים שלהם חתמו על הסכמים דמוקרטיים. אם כן, אז למה שנתלונן אנו? ההסכמים שונו.

ואני קופץ לסוף:

נראה שהמגזר החרדי השתנה. מצד אחד הקצנה בריחוק מן המדינה. כאן אני כותב דבר לא יפה. נדמה שיש גישה של "מה אני יכול לקבל" אבל בלי מספיק "מה אני יכול לתת", כלומר לתת כחובה. הצורך להתכנס בגטו כדי להתגונן מהשפעות המודרניות הפך לאידיאל שפוטר מכל שותפות, מכל נשיאה בעול על פי חוק (להבדיל מפעילות התנדבותית שבה יש הצטיינות רבה).

מצד שני יש חרדים שהייתי קורא להם "חדשים" אבל זו אמורה להיות לשון שבח. בתקופה הקצרה שהייתי בפייסבוק למדתי להכיר את חלקם. מספרם מגיע לאלפים. הם כן חלק מהחברה. בהחלט מתבקש לשאול במה הם חרדים (אבל זה שאדם רואה עצמו כחרדי זה מספיק לפחות לפי חלק מהמבחני זהות האפשריים).

אז מעניין להרחיב את הסקר שצוטט לעיל. לבחור שאלות/לבדקן. אני מניח שבפייסבוק ניתן למצוא מי שיקח על עצמו פרוייקט כזה כי יהיה בו מן התועלת. די להזכיר את חברנו הותיק בצלאל כהן.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2017 13:42 לינק ישיר 

הפרשנות של הכתב מצחיקה. גם הוא מרגיש מופלה ורק צריך למצוא תירוצים לזה שאחרים מורגישים כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/11/2017 13:35 לינק ישיר 

לדעתי חלק ניכר מהשונות בין הקבוצות היא תוצאה של שאלה שאנשים שואלים את עצמם, כיצד הצאצאים שלי יכולים להשתלב בחברה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי חשים את עצמם כיהודים הכי מקופחים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext