| נשלח ב-24/11/2017 00:04 |
|
| |
איוב שאג מי לא יירא (טז-יז)
החל המחזור השני. ואיוב עייף ורגשותיו גוברים עליו. מתברר שדווקא אז הוא במיטבו. מה היה לנו עד עכשו ומה עומד לקרות? החיים הם נסיון אחד ארוך. איוב, לשעבר צדיק עשיר ומאושר, ערירי וחולה במחלת עור נוראה. אבל הנסיונות רק נמשכים. רעיו האוהבים מגיעים אליו, אבל במקום לנחמו הם תוקפים אותו. אתה רשע, וזה שאתה מתעקש שאינך רשע רק הופך אותך לעוד יותר רשע. עד עתה, הויכוחים דחפו את איוב לנסח את עמדותיו ואמונותיו יותר ויותר בבהירות. לכן פירשתי את הנראטיב המרכזי כמסע התבגרות פילוסופי, שבו הנסיונות של הסבל הם רק ההתחלה והויכוח רב הסיבובים מול הרעים הוא המשך הנסיונות. בפרק הקודם, אליפז כמעט אמר לו בפה מלא שהוא רשע. ואיוב מתפרץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2017 07:58 |
|
| |
אליקים
איקון ירוק
תרמת לי זויות חדשות. ולכל אחד.
לגבי ההוכחה מתפילת שלמה, איני סבור כמוך. זוהי תפילה חגיגית ולכן אינה דומה לשום דבר אחר. עם זאת, שלמה מבקש שם שכל אחד תישמע תפילתו במקדש. ודוק: תפילתו ולא קרבנו לבד. אפילו הנכרי.
וכמובן יש לנו תפילות למכביר בתהלים, והאם זה חידוש רק של המחבר?
על כן יש ודאי לומר כמוך, שתפילה היתה קיימת כתופעה אנושית בשעת צרה, וכן כידוע פוסק הרמב"ן, שחובת תפילה מן התורה היא רק בעת צרה.
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2017 11:45 |
|
| |
לעניין התפילה, יש את תפילת שלמה במלכים ח', ממנה ניתן להבין גם שבתקופתו תפילה הייתה דבר מקובל במידה זו או אחרת, במקרים רבים, כמפורט שם. אמנם לא כתוב שהייתה איזו "תפילה" אבל זה פשוט שאם אלוקים נוכח בעיניהם לפניהם ממש, אז כמו שמשתחווים לו, וכן אצל עובדי אלילים - כמו שמשתחווים לפסלים - מסתמא גם מדברים איתם, וכן בעניינו ודאי מדברים עם הקב"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2017 11:36 |
|
| |
פירוש (שלי) לפסוקים הנ"ל מפרק י"ז' ונתחיל מפרק ט"ז פס' כ'
פס' כ': "מליצי רעי, אל א-לוה דלפה עיני"
זוהי פנייה לרעיו שהם מליציו, ואומר להם ש"אל א-לוה דלפה עיני" ועל כן מבקש מהם שיהיו מליציו לעניין הבא,ש:
פס' כ"א: ויוכח לגבר עם א-לוה ובן אדם לרעהו"
שהוא מבקש לערוך הנכחת הוכחות לפני ה' (הנכחה - כמו שפירשתי בפעם הקודמת), וכן "ובן אדם לרעהו" לפני בני אדם
ומהם הדברים שאומר לה'? - הוא אומר לה' שימיו קצרים ורעים, וכאמור בהמשך ראוי להתלונן על חוסר הצדק וטוב האמת
פס' כ"ב: "כי שנות מספר יאתיו ואורח לא אשוב אהלוך"
השנים הבאות אלינו הם שנים מספר כלומר ספורות, ולא הרבה, והדרכים שאנו הולכים בהם, לא נוכל לשוב אליהן, לא לתקנם ולא ליהנות מהם,
פס' א' "רוחי חובלה ימי נזעכו קברים לי"
המילה נזעכו אכן בלתי מוכרת, אבל אכן נשמע כמו "נדעכו", ו"קברים לי" כלומר ימי שנזעכו הפכו להיות לי לקברים.
פס' ב': אם לא התולים עימדי ובהמרותם תלן עיני
כמו בפרק ט"ז פס' י"א, בו מוזכרים "רשעים" הפוגעים באיוב, נראה לי שאין הכוונה לחבריו, וגם לא כלפי מעלה, אלא כלפי מישהו חיצוני, אולי אלו ששדדו את רכושו (בסיפור המסגרת, פרקים א'-ב'), ואולי זה רק צורה ספרותית לתאר את גודל קשייו כאילו היה תחת התקפה של אנשים רשעים, ואולי גם רמז לאישזהם מלאכים רעים או רוחות וכדומה, בהנחה שייתכן ואיוב האמין בכאלו דברים.
עכ"פ "התולים" כלומר "ליצים" בני אדם (או שדים, וכאמור) המהתלים, והם "עימדי" כלומר הם נמצאים במקומי ומצירים לי, "ובהמרותם" ובאווירת החטאים שהם חוטאים כלפי - באווירה זו "תלן עיני" - באווירה זו אני הולך לישון, כי אין לי אפשרות לישון באופן נוח ונעים.
פס' ג': שימה נא ערבני עימך מי הוא לידי יתקע"
זו קריאה לקב"ה כאמור בפסוקים הקודמים "ויוכח לגבר עם א-לוה". וקורא כאן לקב"ה, קצת בחוסר אמון לתשובה הרצויה - אך בקריאה בחוסר האמון, קורא לקב"ה שיערב לו לטוב כפי שאכן היה צריך להיות, כפי שאליפז אומר, וכפי שאכן אנשי הא-ל אומרים וחוזרים ואומרים. ועל כן אומר, "מי הוא" מרעי וכדומה שלידי יתקע שבצדקתי יהיה לי טוב
פס' ד': "כי ליבם צפנת משכל על כן לא תרומם"
כלומר, מחשבותיהם (של הרעים, האמורים לעיל "ויוכח לגבר עם א-לוה ובן אדם לרעהו", ושגם עליהם אמר "מי הוא לידי יתקע") צפונות בקרבם, שכל לפנים משכל, (אולי ניתן לדרוש: "ליבם" - רגשותיהם הטבעיים, מוחבאים מאחורי "שכלם"- הרציונליזציות שלהם...) מחשבותיהם מוסתרות ומסובכות במחשבות אחרות, ולפיכך מחשבותיהם אינם יכולות להיות ברורות, ועל כן אינם יכולים באמת להבטיח ולתקוע לידי ולערוב לי שבצדקתי יהיה לי טוב ו"על כן לא תרומם" כלומר על כן ודאי שאין הבטחה אמיתית מהם, ולא תרוממני מצרותי, וגם הם לא יתרוממו דבריהם להטחה אמיתית.
ואפשר לפרש "ליבם צפנת משכל" כלומר גרמת להם להצפין ולהחביא את מחשבותיהם האמיתיות, וש"על כן לא תרומם" לכן הם לא באים לעזרתי ולנחמני אלא לצערני יותר בדבריהם
פס' ה' "לחלק יגיד רעים ועיני בניו תכלינה"
כאן עובר איוב לומר מה "כולם יודעים" על כמה שהדברים גרועים - הרעים -החברים - דבריהם הם למחלוקת ולחלקלקות, עיני בניו תכלינה ולא ישיגו אביהם ולא ישיגו רצונם,
פס' ו' "והציגני למשול עמים ותופת לפנים אהיה"
הציגני למשל ולשנינה לעמים, ולתופת "לפנים" כלומר לפני כולם, או: לפניהם (לפני העמים האמורים לעיל בפסוק),
פס' ז': ותכה מכעס עיני ויצורי כצל כולם"
כלומר תכהה עיני מכעס על כל זה, ויצורי - לכאורה כמו "עיני" כך שאר ה"מוצרים" המורכבים בי - אברי, כפריוש רש"י, או "יצורי" - יצרי ומחשבותי - כדברי הרלב"ג
ועל כן קורא ואומר איוב:
"ישומו ישרים על זאת ונקי על חנף יתעורר, ויאחז צדיק דרכו וטהור ידיים יוסיף אומץ"
כלומר הצדיקים והישרים צריכים להתעורר ולתבוע את הצדק האמיתי,
"ואולם כולם תשובו ובואו נא ולא אמצא בכם חכם"
אין טעם בכל התעוררות, כי בין כה אין חכם שיוכל לתקן, אלא:
"ימי עברו זימותי נתקו מורשי לבבי"
כלומר כל ימי ומחשבותי איבדו את מקומם, כולל כל מחשבות התקווה שביכולתם לשים לילה ליום וחושך לאור "לילה ליום ישימו אור קרוב מפני חושך", ותחת זאת "אם אקווה שאול ביתי" וכו
עד "בדי שאול תרדנה אם יחד על עפר נחת"
"בדי" מלשון "לבד" אם תקוותי יהיו כל אחת לבדה, ירדו לשאול וגם "אם יחד" אם יתאספו כל תקוותי יחד להצילני - גם אז צרור התקוות הגדול ינוח עם כל כבדו על העפר ולא יוכל לקום
<*>**><*>*
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 26/11/2017 11:40:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 13:03 |
|
| |
ירוחם
איקון ירוק ביותר
המקור נעלם ממני או שלא שמתי לב אליו. תודה!
אליקים
עלי ללמוד את הפרק ההוא ולהוציא מסקנות. תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 12:26 |
|
| |
בוא נזכיר גם משהו אחר. בהמן כתוב "ויספר המן לזרש אשתו לכל אוהביו את כל אשר קרהו" המן סיפר ל"אוהביו" אבל מי ענה לו? "ויאמרו לו חכמיו וזרש אשתו אם מזרע היהודים מרדכי וכו'" הוא סיפר לאוהביו. כשהם ענו לו, הם אולי כבר לא היו אוהבים, אבל הם כבר כן היו חכמים
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 12:24 |
|
| |
ירמיהו, באותו הפרק, מספר על כך שהוא מתאושש ומתעודד לאט לאט ממחשבה על כך שה' ודאי רוצה בטוב ולא ברע, ועלינו לפשפש במעשינו ולבטוח בה שסוף סוף יביא לנו ישועה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 12:21 |
|
| |
אני רואה לימוד גדול מאחריתו של איוב. בעת המשבר הגדול באו אליו רק 3-4 "רעים"
אבל לאחר שה השיב את שבות איוב וחזר להיות גביר גדול שעושה סעודות וחאפלות. באו עשרות ומאות קרובים ומכרים וכד
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 12:07 |
|
| |
אני הייתי מכנה את רעיו כעדת חנפנים- חנפנים לה' איוב פרק טו פסוק לד
כִּי עֲדַת חָנֵף גַּלְמוּד וְאֵשׁ אָכְלָה אָהֳלֵי שֹׁחַד סוטה דף מב . א"ר ירמיה בר אבא, ארבע כיתות אין מקבלות פני שכינה: כת ליצים, וכת חניפים, וכת שקרים, וכת מספרי לשון הרע. כת ליצים איני יודע מי קדם למי - אכל ירמיהו אמר דברים לא פחות בוטיםאיכה פרק ג
(א) אֲנִי הַגֶּבֶר רָאָה עֳנִי בְּשֵׁבֶט עֶבְרָתוֹ: (ב) אוֹתִי נָהַג וַיֹּלַךְ חֹשֶׁךְ וְלֹא אוֹר: (ג) אַךְ בִּי יָשֻׁב יַהֲפֹךְ יָדוֹ כָּל הַיּוֹם: ס (ד) בִּלָּה בְשָׂרִי וְעוֹרִי שִׁבַּר עַצְמוֹתָי: (ה) בָּנָה עָלַי וַיַּקַּף רֹאשׁ וּתְלָאָה: (ו) בְּמַחֲשַׁכִּים הוֹשִׁיבַנִי כְּמֵתֵי עוֹלָם: ס (ז) גָּדַר בַּעֲדִי וְלֹא אֵצֵא הִכְבִּיד נְחָשְׁתִּי: (ח) גַּם כִּי אֶזְעַק וַאֲשַׁוֵּעַ שָׂתַם תְּפִלָּתִי: (ט) גָּדַר דְּרָכַי בְּגָזִית נְתִיבֹתַי עִוָּה: ס (י) דֹּב אֹרֵב הוּא לִי אריה אֲרִי בְּמִסְתָּרִים: (יא) דְּרָכַי סוֹרֵר וַיְפַשְּׁחֵנִי שָׂמַנִי שֹׁמֵם: (יב) דָּרַךְ קַשְׁתּוֹ וַיַּצִּיבֵנִי כַּמַּטָּרָא לַחֵץ: ס (יג) הֵבִיא בְּכִלְיוֹתָי בְּנֵי אַשְׁפָּתוֹ: (יד) הָיִיתִי שְּׂחֹק לְכָל עַמִּי נְגִינָתָם כָּל הַיּוֹם: (טו) הִשְׂבִּיעַנִי בַמְּרוֹרִים הִרְוַנִי לַעֲנָה: ס (טז) וַיַּגְרֵס בֶּחָצָץ שִׁנָּי הִכְפִּישַׁנִי בָּאֵפֶר: (יז) וַתִּזְנַח מִשָּׁלוֹם נַפְשִׁי נָשִׁיתִי טוֹבָה: יח) וָאֹמַר אָבַד נִצְחִי וְתוֹחַלְתִּי מֵיְקֹוָק: ס
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:25 |
|
| |
סיכום נגד אמלק פרק טז, ב-ה - איוב מתפרץ אל הרעים הבוגדניים ומאחל להם לעבור מה שהוא עובר. קללה כל כך מוכרת... ו-ז - איוב מחליט שאין טעם לדבר. אבל האם הוא ישתוק? נו, באמת. ז-טז - עשרה פסוקים שבהם איוב מתאר את אלוקים בדימויים אנושיים. הנורא מכולם: אלוקים הוא הפך לאויב שלי. יז-יט אבל אני עדיין צדיק! כאן מתבקשות השוואות למקומות אחרים במקרא. המעניינת ביותר והסבירה ביותר היא למעשה קין והבל. אבל מי כאן הבל (איוב) ומי כאן קין (השלימו בעצמכם. אלו דברים שקשה להגות וכל שכן להעלות על הכתב). הפרק הבא קצר וסוער, ורובו בלתי מובן. עדיין קל לזהות שאיוב קופץ מנושא לנושא, ואילולא היינו מכירים את הנושאים, לא היינו מבינים כלום. רק הסיום מובן בקלות – ומזעזע. משאלת המוות של איוב חוזרת, והפעם הביטויים הרבה יותר חיים, אם תסלחו לנו על משחק המילים הבלתי מכוון. (יג) אִם אֲקַוֶּה שְׁאוֹל בֵּיתִי בַּחֹשֶׁךְ רִפַּדְתִּי יְצוּעָי: המוות עבורי, אומר איוב, הוא מיטה רכה בחושך, וזה היצוע הרך והמרופד שאני מכין לעצמי. (יד) לַשַּׁחַת קָרָאתִי אָבִי אָתָּה אִמִּי וַאֲחֹתִי לָרִמָּה: שם, בקבר, מחכים לי התולעים, אחיותי, שיאכלו את בשרי. כיון שקשה מאד לסיים בנימה כזו, אוסיף משהו יותר אופטימי. איוב עובר ימים קשים, מאד קשים, אבל הסוף, תאמינו או לא, יהיה טוב. המחיר הנורא שהוא משלם יהפוך אותו לאיוב חדש, חכם יותר, שלו יותר. גיל ההתבגרות הוא תמיד תקופה של סערה וסבל - אם כי לא בממדים כאלו, כמובן... אבל איוב עובר לא את תקופת גיל ההתבגרות הפיזיולוגית אלא את תקופת ההתבגרות הפילוסופית. ולא מרצונו אלא לאונסו. וזה תהליך כואב מאד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:25 |
|
| |
געגועי אל המוות הסוף, בניגוד לשאר הפרק, ברור מאד. (יג) אִם אֲקַוֶּה שְׁאוֹל בֵּיתִי בַּחֹשֶׁךְ רִפַּדְתִּי יְצוּעָי: זוכרים את הציטוט הבא מסיפורו של אוסקר וויילד על רוח הרפאים המייחלת לשלווה של בית הקברות? "המוות בוודאי כה יפהפה. לשכב באדמה הרכה החומה, עם עשבי הדשא הנישאים כגלים מעל ראשך, ולהקשיב לקול השקט. בלי אתמול, בלי מחר. לשכוח את הזמן, לסלוח לחיים, להיות בשלווה". המוות עבורי, אומר איוב, הוא מיטה רכה בחושך, וזה היצוע הרך והמרופד שאני מכין לעצמי. נכון שיהיו גם רגעים אחרים, עם התפרצויות זעם ומחאה, או אפילו הבעת תקוה, אבל יש גם רגעים כאלו, והם קדורניים יותר ויותר מפרק לפרק. (יד) לַשַּׁחַת קָרָאתִי אָבִי אָתָּה אִמִּי וַאֲחֹתִי לָרִמָּה: שם, בקבר, מחכים לי התולעים, אחיותי, שיאכלו את בשרי. (טו) וְאַיֵּה אֵפוֹ תִקְוָתִי וְתִקְוָתִי מִי יְשׁוּרֶנָּה: כל מה שנשאר לי לקוות הוא שזעם אלוקים ישים קץ לחיי האומללים, וגם התקוה הזו, מתי אזכה שתתקיים? (רק אל תבקשו ממני להסביר את הפסוק הבא, המסכם...).
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:24 |
|
| |
אור וחושך למרות הקשיים, פה ושם אנו מזהים ביטוי מובן – וכואב. (יב) לַיְלָה לְיוֹם יָשִׂימוּ אוֹר קָרוֹב מִפְּנֵי חֹשֶׁךְ: שוב, המקבילה בישעיהו קורצת לנו. (כ) הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר: (כא) הוֹי חֲכָמִים בְּעֵינֵיהֶם וְנֶגֶד פְּנֵיהֶם נְבֹנִים: (ישעיהו פרק ה) ואם כבר משווים לישעיהו, אולי גם הפסוק הבא משם עומד ברקע הפסוק שלנו כאן. (ט) עַל כֵּן רָחַק מִשְׁפָּט מִמֶּנּוּ וְלֹא תַשִּׂיגֵנוּ צְדָקָה נְקַוֶּה לָאוֹר וְהִנֵּה חֹשֶׁךְ לִנְגֹהוֹת בָּאֲפֵלוֹת נְהַלֵּךְ: (ישעיהו פרק נט)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:24 |
|
| |
פרק טז מה אפשר ללמוד ממבנה של פרק ופסוק הפרק הזה קשה ביותר. גם המילים, שמראות לנו כמה עשירה היתה השפה המקראית וכמה מעט מילים מתוכה מוכרות לנו. גם כלי הנשק של פרשנים נבוכים אינו זמין. הפסוקים מדלגים מנושא לנושא, כך שההקשר לא תמיד ברור ותמיד חסרות חוליות מתווכות. אין כאן כה הרבה חזרות כמו בכל הפרקים שהתאמצנו וצלחנו. וגם אם פסוק ארוך ועשיר בביטויים, אפשר רק לנחש למה הוא מתייחס. כל מה שייאמר כאן כבר נאמר בפרקים הקודמים וייאמר שוב בהמשך. איוב סובל. הרעים בוגדים בו. אלוקים מתאכזר אליו. אפשר רק לחכות למוות. אם יש צדק, יופע מייד! הנה דוגמא מראשית הפרק. (א) רוּחִי חֻבָּלָה יָמַי נִזְעָכוּ קְבָרִים לִי: למרות המילה הנדירה "נזעכו", שאולי פירושה "נדעכו" כלומר "נגמרים להם", לא קשה לנחש את המשמעות. והשפה באמת יפה. אני שבור. הימים שלי נגמרים והולכים. כל יום אני נקבר מחדש.
עכשו נסו לקרוא את הפסוקים הבאים. אולי תצליחו יותר ממני. לכל פסוק מצורף תרגום משוער לעברית בת זמננו. (ב) אִם לֹא הֲתֻלִים עִמָּדִי וּבְהַמְּרוֹתָם תָּלַן עֵינִי: חברי צוחקים עלי, ועושים לי רע, ועיני דומעות (ג) שִׂימָה נָּא עָרְבֵנִי עִמָּךְ מִי הוּא לְיָדִי יִתָּקֵעַ: אם אתה לא תהיה הערב שלי – להעיד שאני צדיק וצודק – מי יערוב לי (ד) כִּי לִבָּם צָפַנְתָּ מִשָּׂכֶל עַל כֵּן לֹא תְרֹמֵם: החבאת את השכל שלהם, אז המצב בלתי ניתן לשיפור (ה) לְחֵלֶק יַגִּיד רֵעִים וְעֵינֵי בָנָיו תִּכְלֶנָה: ???? – לא מצאתי שום הסבר מניח את הדעת. (ו) וְהִצִּגַנִי לִמְשֹׁל עַמִּים וְתֹפֶת לְפָנִים אֶהְיֶה (זו תלונה חדשה!) אלוקים עשה ממני דוגמא שכולם מדברים עליה... (אין לי הסבר מניח את הדעת לחציו השני של הפסוק). עם כל הקשיים בהשגת הבנה מינימלית, עדיין אפשר להתרשם מן המעבר החד והמהיר בין נושא לנושא – ואת הנושאים אנו מכירים – עד כמה מצב רוחו של איוב סוער.
תוקן על ידי מיימוני ב- 24/11/2017 00:27:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:23 |
|
| |
מתי התפלל איוב? יש ביטוי אחד שמזמין עיון במקורות המקראיים ולאחר מכן מחשבה רבה. הוא כל כך מעניין עד שייחדתי לו דיון בפני עצמו. לעיל אומר איוב: וּתְפִלָּתִי זַכָּה: וזה כמובן ניגוד לכתב האישום, שבו דנו לעיל, שמגיש ישעיהו לבני דורו: גַּם כִּי תַרְבּוּ תְפִלָּה אֵינֶנִּי שֹׁמֵעַ יְדֵיכֶם דָּמִים מָלֵאוּ לא כן איוב. תפילתו נקיה כי ידיו נקיות. אולם עלינו לשאול: מתי נהגו להתפלל? מתי התפלל איוב? התפילה היא אמצעי הקשר הישיר והנפוץ שלנו היום, גם בעם ישראל וגם בין אומות העולם. אבל מסתבר שזו השפעתו של התנ"ך – והשפעת תקנת חכמים להפוך את התפילה מרשות לחובה. בימים הרחוקים ההם, התפילה היתה כמסתבר תופעה נדירה. מי שרצה לבקש דבר מאלוקים, או להודות לו, היה מביא קרבן. היו שהתפללו. משה התפלל על אחותו, ודווקא תפילה קצרה שאפשר להעתיק כי הוא כה קצרה. (יג) וַיִּצְעַק מֹשֶׁה אֶל יְדֹוָד לֵאמֹר אֵ-ל נָא רְפָא נָא לָהּ (פרשת בהעלותך פרק יב פסוק יג) כפי שהדוגמא הבודדת הזו ממחישה, התפילה היא צעד נדיר, ברגעים מיוחדים, בדרך כלל של צורך וצער. וכאן איוב מעיד על עצמו שהוא מתפלל, או שאם יתפלל, תפילתו תהיה נקיה. ואנו שואלים: היכן מצאנו את איוב מתפלל? ושמא, כמו בתפילת משה, ביטויים קצרים של כאב ובקשה לעזרה הם הם התפילה? ושמא, כמו דברים רבים בסיפור הנוכחי, וכמו פעמים רבות במקומות אחרים במקרא, אנו למדים על דברים שהיו רק מאיזכור קצר. אולי זה צריך להיות ברור שאיוב מתפלל על עצמו? האין התפילה תופעה טבעית לנפש, כמו שטען הרב יוסף דב סולוביצ'יק? ובכל זאת, לפי מיעוט התפילות המופיעות במקרא – דומה שרק דניאל מחדש אותן, וזה כבר לאחר חורבן הבית הראשון – תפילה היא תופעה שאיוב הוא בין מחדשיה (או מחבר הספר אודותיו). וגם זה עשוי להיות סימן לאיחורו של החיבור הזה, נוסף לכל הסימנים האחרים. ספויילר: בסוף הספר, שוב, כפי שמפרש הרב יוסף דב סולוביצ'יק, איוב מגלה שיש מה לשפר בתפילתו. צריך לדעת להתפלל גם על אחרים... ****** לקראת הפרק הבא בשורות האחרונות איוב מתלונן על רעיו ועל העדר משפט מול אלקים. והוא מזכיר שצריך להזדרז. זמנו של האדם קצר עלי אדמות. ומכאן אנו מזנקים אל עולמו הסוער של הפרק הבא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:23 |
|
| |
שוב "שטח אסור"?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2017 00:19 |
|
| |
מי כאן הבל? מי כאן קין? יח) אֶרֶץ אַל תְּכַסִּי דָמִי איזו עזות! הרי זה רמז להריגת הבל החף מפשע בידי קין. שם אלוקים גוער ברוצח: (ט) וַיֹּאמֶר יְדֹוָד אֶל קַיִן ... (י) ... מֶה עָשִׂיתָ קוֹל דְּמֵי אָחִיךָ צֹעֲקִים אֵלַי מִן הָאֲדָמָה: (יא) וְעַתָּה אָרוּר אָתָּה מִן הָאֲדָמָה אֲשֶׁר פָּצְתָה אֶת פִּיהָ לָקַחַת אֶת דְּמֵי אָחִיךָ מִיָּדֶךָ: (בראשית פרק ד) שם האדמה פצתה את פיה לבלוע דם חף מפשע. כאן הפשע כה זועק עד שאפילו האדמה תסרב. ואם זה רמז, או משל, אז מי הנמשלים? מי זה הבל שנרצח על לא עוול בכפו וגרוע מזה, מי זה כאן קין? ושימו לב לפסוק המסיים את המקטע הנוכחי. (יט) גַּם עַתָּה הִנֵּה בַשָּׁמַיִם עֵדִי וְשָׂהֲדִי בַּמְּרוֹמִים: למרות כל הטענות נגד האלוקים, הרי איוב עדיין מאמין בו: אלוקים הוא העד הנאמן שיושב בשמים ויודע יפה מאד שאיוב שלו הוא צדיק!
|
|
|
|
|