זה אחד הנושאים החשובים ביותר של ימינו עבור רבנים ופוסקי הלכה.
אולי עדיף לומר: הנושא החשוב ביותר?
הגישה שכולנו מתחנכים עליה קובעת שכל אחד חייב במצוות, ומי שמסרב, מי שיוצא נגד, הריהו עבריין. צריך לכפותו.
(רשימת מקורות וטעמים בהמשך, בל"נ).
זה נכון עוד יותר ברמת המיגזר הציבורי. גם אם לא ייעשה היום שום נסיון של אדם דתי או חרדי לכפות את שכנו, נניח, לא לנסוע רח"ל בשבת, עדיין המפלגות החרדיות והדתיות יראו חשיבות רבה בשמירה על הסטטוס קוו, ומניעת חילול שבת בפומבי.
אולם האם אפשר להעתיק את העקרונות שאנו מגלים בתורה, בש"ס ובפוסקים באופן פורמלי ואוטומטי לזמננו?
גם רבנו החזו"א כותב, והציטוט מפורסם מאד, שאין אנו מקיימים היום "מורידין ואין מעלין" (משכנעים עבריין מהסוג החמור לרדת לבור ומשאירים אותו שם למות). מה שכן אפשר וצריך לעשות זה לקרב באהבה ולהאיר את אור התורה החוצה.
לקמן אעתיק מאמר של הרב אליעזר מלמד אודות רבו הרצי"ה קוק. מעניין כי הרצי"ה קוק התנגד לכפיה דתית (כמובן צריך לאפיין מה נכלל בזה. האם הרב קוק הבן היה מסכים להתיר חילול שבת פומבי? נסיעה באוטובוסים בשבת? הפעלת בתי עינוג בשבת - פשרה של הרב מדן - או התייחסות ליברלית שמי שרוצה לחלל שבת שיעשה זאת, אולי לא בשכונות דתיות וחרדיות?)
זה מעניין גם לגבי הרב אליעזר מלמד, לדעתי מהחשובים ברבנים של הדור הזה, שבוחר להדגיש את הצד הזה בדמותו של רבו. זה אומר כמובן שהגישה שהוא מתאר מאפיינת אותו. גם כאן השאלה היא עד כמה יש להימנע מכפיה דתית, ומה ההצדקה ההלכתית להקלות כאלו, כלומר הטעם הפורמלי להימנעות מהגנה על שמירת שבת ברשות הרבים (וזו רק דוגמא אחת כמובן). ויש עוד שאלות, כמו מה נגיד אנו הדתיים והחרדיים לעצמנו, איך תשפיע עלינו ההימנעות מכל דרישה לשמירת שבת ומצוות ברה"ר, במדינת ישראל. ההיבט הקיצוני ביותר הוא האם עלינו לשנות את יחסנו לחובה לשמור מצוות, לומר שזה "ירצו יעשו לא ירצו לא"? האם ניתן להעלות כזו טענה ומה יהיו השלכותיה החינוכיות?
נשלח ב-25/3/2018 03:35
מימוני. תמיכתו בליגה נגדכפייה דתית ידועה ובזמנו פורסמה בקול רעש גדול,. ומה שהשתמע מפרסומי תקופה שהוא אכן לא האמין בכפייה. וחשב שלא זו הדרך לחייב שמירת מצוות בחוק. החידוש פה שהוא אומר שלא ידע שיש בהם שונאי דת. .וכי חשב שהם מאמינים בהנחלת הדת על ידי אהבה. . ? הרי כל תנועה זו נוסדה כנגד הדת.
נשלח ב-14/3/2018 10:46
שלישישי כתב:
(ראה חוק האי-גיוס).
כשהחקיקה נעשית בניגוד לרצון רוב האזרחים, ולציבור אין אפשרות להשפיע על החקיקה. גם שותפות עם היועץ של יאסר עראפת יכולה לצאת לדרך, בכשרות מהודרת. יפה מאד.
שלישי כמו שענית לי - בשם הכח כך צריך לענות לך ירוחם.
תלמיד,
אחרי שאני מהגן על זכותך לצאת נגד חוקי המדינה, בגלל הדרך שלפיה הם מתקבלים. (ראה חוק האי-גיוס). זה מה שיש לך להגיד? לא יפה ככה.
נשלח ב-8/3/2018 11:49
שלישי מאד קשה לקבל אזרחות שויצרית. כאן הרבה יותר מתקדמים קבוצת מפגינים של כמה אלפי אנשים. מנסים וחושבים שיצליחו להפיל ממשלה נבחרת על ידי מיליונים.. ולכן טוב לי במדינה שלי אני חושב שזו אחת המדינות הטובות שיש. הרף כל האנשים מבפנים ומבחוץ החפצים להשמידה.
נשלח ב-8/3/2018 11:36
בעב רמב"ם הלכות גירושין פרק ב הלכה כ. וראה את דבריו של נדב שנרב בספרו קרן זוית בנידון.
הנידון ממש דומה לראיה?
שלישי כמו שענית לי - בשם הכח כך צריך לענות לך ירוחם.
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 08/03/2018 11:37:24
נשלח ב-8/3/2018 10:17
ירוחםשמ כתב:
אפלטון כתב על מדינה אוטופית בשם אטלניס היא שקועה במעמקי האוקינוס האטלנטי. אולי שם במדינה הזו תמצא מדינה אטופית לפי רעיוניתך. להתלמיד טועה שיקים קבוצת לחץ ויהיה פטור מכל חוק.
בשווייץ כל קבוצה של 50,000 אזרחים יכולה לדרוש קיום משאל עם לגבי חוק שעבר בפרלמנט, ובהינתן רוב הוא ישונה. בנוסף, 100,000 אלף אזרחים יכולים להעמיד למשאל עם הצעה לשינוי בחוקה, וההצעה עשויה להתקבל גם חרף התנגדות המוסדות הנבחרים. כך למשל, תוקנה החוקה השווייצרית כך שתגביל בניית צריחי מסגדים במדינה במשאל עם בניגוד לעמדת הממשל.
עכשיו אתה יודע עלמי נאמר " עַם חָכָם וְנָבוֹן הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה "
נשלח ב-7/3/2018 14:30
אפלטון כתב על מדינה אוטופית בשם אטלניס היא שקועה במעמקי האוקינוס האטלנטי. אולי שם במדינה הזו תמצא מדינה אטופית לפי רעיוניתך. להתלמיד טועה שיקים קבוצת לחץ ויהיה פטור מכל חוק.
נשלח ב-7/3/2018 13:24
ירוחםשמ כתב:
אתה אולי לא יודע אבל הרבה מאוד קבוצת לחץ משנים את החוקים לפי כוחם הפוליטי והארגוני.
(אני יודע היטב...)
עכשיו התחלת לכתוב דברי טעם.
התלמידתועה שאל באיזה זכות כופים עליו את חוקי המדינה?
ומה שאתה כתבת כעת מסביר מדוע אין שום זכות לכפות עליו את חוקי המדינה.
מתי זה הוגן וראוי שהמדינה תכפה עליו את חוקיה?
רק כאשר כל האזרחים יצביעו באופן ישיר על קבלת החוקים ולא יניחו את אישרור החוקים בידיי שחיתות פוליטית.
עד כאן בקיצור ויש להרחיב.
נשלח ב-7/3/2018 13:02
אם זה נעשה לפי החוק מבחינת החוק זה בסדר גמור- הבעיה שזה עדיין לא חוקי ראה את המשבר הקואלי בנושא אם זה יהיה חוקי מבחינת החוק. השאלה היא מבחינת המוסר האנושי. אתה אולי לא יודע אבל הרבה מאוד קבוצת לחץ משנים את החוקים לפ כוחם הפוליטי והארגוני.
נשלח ב-7/3/2018 12:53
ירוחםשמ
מה לא בסדר בלא לשרת בצבא אם זה נעשה עפ"י חוק? קבל את זה כפי שזה ואל תתרעם על זה יותר.
נשלח ב-7/3/2018 12:09
יש גם שודדי תחנות דלק חמסני זקנים זונות נרקומנים וכו' עברינים שהמדינה לא מסוגלת להתמודד עם כל הפושעים הללו זה עדיין לא הופך את הפושעים לחוקיים.
נשלח ב-7/3/2018 11:54
ירוחםשמ
תודה על המחמאה.
כיום יש מדינה שחלק מאזרחיה לא משרת בצבא עפ"י חוק.
מדוע אתה מתרעם על כך? הרי לשיטתך זה צודק, הגון וראוי.
"החוק הבינלאומי"? בדיחה טובה.
נשלח ב-7/3/2018 11:33
אתה דמגוג לא קטן.מנצל חריגים מזועים. אני מדבר על מדינה היום -שום מדינה תרבותית לא תחוקק חוקים המנוגדות לחוקי העולם והמוסר. כל החוקים של כל מדינה נמדדות לפי החוק הבינלאומי.
נשלח ב-7/3/2018 10:47
ירוחםשמ
חבל שאתה מאלץ אותי לך כתוב תשובה קשה וקצרה.
וזו התשובה "כל מה שגרמניה הנאצית עשתה, נעשה עפ"י חוק".
נשלח ב-7/3/2018 09:42
כל מדינה כופה את חוקיה על תושביה זו חובתה וחובת כל תושביה להשמע לחוקי המדינה. מי שלא מוכן או שיעתיק את מקומו למדינה אחרת. או יקנס ו ילך לכלא.
.