סקופער לא ענית על השאלה מראשית האשכול מה ההבדל בינו לבין הרב שטיינמן או הרב קנייבסקי. ופולחן האישיות שאתה השתתפת בו שהפך כל רב שחולק עליו גם אם גדול ממנו עשרות מונים בחכמה ויראה לזקן ממרא.
אני מסכים עם הטענה שבמידה והתלות נפסקת לאחר החתונה זה סימן לטובה, וכנראה שברוב המקרים בישיבת רש"י התלמידים מפתחים עצמאות אחרי הנישואים. אבל עדיין נראה לי שיש גם לבחון האם בחור בישיבה שאיננו מפתח הערצה ותלות בראש הישיבה יכול למצוא את עצמו בישיבה ולחוש בנוח, ולצערי הבנתי שבישיבת רש"י קשה מאוד להימנות על תלמידי הישיבה אם אינך נעשה תלותי ברב מילצקי. אני מבין שהדימוי לאליעזר ברלנד הוא בעייתי, אבל באופן כללי התופעה של תלות קיימת גם בתנועת התשובה בדומה לנוער הנושר, כך לדוגמה אצל הרב יוסף בן פורת בישיבת "אשרי האיש" בבית וגן ידוע לי על תלות גבוהה של התלמידים בראש הישיבה, ולא פעם הדבר הפריע גם בחיי הנישואין. אני מסכים עם נחתום שגם הערצה מוגזמת לגדולי התורה עד שדבריהם אינם נבחנים בשיקול הדעת היא בעייתית, עד שמצינו בחז"ל בכמה מקומות "אילו אמר לי יהושע בן נון מפומיה לא צייתנא ליה" (הב"י כתב שלגבי משה רבינו אי אפשר לומר כן). בעניין זה, אני אוהב לצטט את דבריו של פרופ' שמחה אסף בזכרונותיו על תקופתו בישיבת טלז ודבריו של הגאון ר' אליעזר גורדון על ההבדל בין טלז לסלבודקא. "כתוצאה מחלוקי הדעות החמורים שפרצו בשנים האחרונות מזמן לזמן בין הנהלת הישיבה לבין הבחורים החליט הרב, שטוב הדבר שתהיה לבחורים נציגות משלהם, שעמה תשא ותתן הישיבה בכל שעת-צורך. היה בזה משום חדוש גדול. אמנם יש לזכור, שאותם ימים היו ימי המהפכה הרוסית הראשונה, שבה ניתן לעם הרוסי פרלמנט משלו. על ידי הבחורים נבחר ועד בן 11 איש, שבו היו מיוצגים תלמידי כל חמשת השיעורים, ואף אני זכיתי להיות בין הנבחרים. ועד זה בא לפעמים בדרישות מרחיקות לכת קצת. זכורני, שפעם נכנסנו להרב ורצינו לשדלו שלא יעשו "משולחים" מבין בחורי הישיבה ולא יכתבו "לא יבוא" לבחורים "חשודים" בלי התיעצות מוקדמת עם הועד וכדי להניח את דעתו אמרנו לו: רבנו, גם בסלובודקה יש השפעה מסוימת לגדולי הבחורים על מהלך העניינים בישיבה. והוא השיב לנו: "מה, אתם מדמים את טלז לסלובודקה? בחורים יש בסלובודקה? בולי עץ יש שם. אם יאמר להם ר' נטע הירש תקפצו לתוך המים יקפצו לתוך המים, ואילו לבחורי טלז יש לכל אחד דעה משלו". בשיחה זו התבלטה חיבתו של הרב לתלמידיו וגאותו עליהם למרות המרורים שהשביעוהו בתעלוליהם מזמן לזמן. (הודפס בספר "ישיבות ליטא)
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 08/04/2018 22:52:25
נשלח ב-8/4/2018 23:19
נחתום כתב:
סקופער לא ענית על השאלה מראשית האשכול מה ההבדל בינו לבין הרב שטיינמן או הרב קנייבסקי. ופולחן האישיות שאתה השתתפת בו שהפך כל רב שחולק עליו גם אם גדול ממנו עשרות מונים בחכמה ויראה לזקן ממרא.
ראשית, לא תמצא מקום בו כתבתי בצורה של פולחן אישיות. תמיד אני משתדל לדון ולבחון לגופם של דברים. גם במחלוקת בין הגראי"ל והגר"ש זצ"ל נטיתי לצדו של הגראי"ל כי חשבתי שכך נכון היה לעשות ולנהוג, וכך אני חושב כעת. בהחלט אני לא אוהב את המושג "ציות עוור" ועוד כל מיני קלישאות שנכנסו לשיח החרדי בעשרות השנים האחרונות, דברים שטובים אולי להמון העם שאפשר למכור לו לוקשים.
ואם כבר באנו לפה, יש לי כף זכות על רבך הגר"ש מדברי הגר"ד לנדו שליט"א. למדתי לפני כמה ימים בדף היומי את הגמ' בהוריות בעניין ימין שהוא שמאל וכו', שם הגמ' אומרת שאם יש דיין שחושב שהסנהדרין טעו והוא עושה כמותם אזי הוא שוגג, ושואלת הגמ' שזה יחשב מזיד כי סבר שהם טועים ובכל אופן עשה כמותם, ועונה הגמ' שטעה במצווה לשמוע בקול חכמים, דהיינו שחשב שאפי' אם הוא יודע שהם טועים עדיין יש מצווה לשמוע בקול חכמים. עד כאן מהזכרון החלש שלי.
היוצא מדברי הגמ' שאם יש חכם בדור שחושב שהסנהדרין טועים אסור לו לעשות כמותם, ואם עושה כמותם ועובר על איסור חשיב כמזיד. ואולי יתכן שלזה התכוון הגר"ד לנדו שליט"א במכתבו הידוע וז"ל:
אקוה כי בעקבות הדברים הנ"ל לא יטענו נגדם טענות ידועות ברוח המוסכמות והמפורסמות. כגון: כבר הורה זקו. או, למשל: כך דעת תורה. או, אסור להתנגד אפי' בכי הוא זה לדעת גדולי הדור. או כל מיני חידושי הלכות שנתחדשו לאחרונה, וגם לא לאחרונה, בסוגית ימין שהוא שמאל ושמאל שהוא ימין וכיוצ"ב. ואם בכ"ז יטענוך, אומר רק זאת בלבד: כל אותם דברים טובים ונחמדים מוכרים לנו היטב ומאז ומתמיד. במחילה, לא היום נולדנו, ואיננו נערים וקטנים, לא מבחינת הגיל ולא מבחינת הכרתינו את הנושאים הללו לא מהיום ולא מאתמול.
ובזה גם יש לימוד זכות על הגר"ש זצ"ל שיצא בתוקף נגד רוב ככל גדולי הדור בעניין הגיוס ועוד. שאולי סבר שזה כמו שהסנהדרין טועים...
אלא שעדיין צ"ע, אם כן, מדוע תקף בחריפות כמו "האי פלגאה" (איך שגלגל מסתובב בעולם...) ועוד שלל כינויים את הגר"ד לנדו? וכי אסור לו לחכם לחשוב אחרת, מה שקרה לו בעצמו לאחר הרבה שנים?
נשלח ב-9/4/2018 00:38
ישיבת רש"י עושה פלאות, הרב מילצקי הוא נדיר ומיוחד.
אני מתפלל כל יום שילדי לא יגיעו לשם, ולא יזדקקו לכגון דא. במבט לא מקצועי, נראה לי שישנם גם בחורים שהתקלקלו בשביל להתאים לחבר'ה ויש גם נזק שנגרם בעקבות המוסד הנפלא הזה.
הבוגרים שאני מכיר, עדיין תלותיים ברב גם לאחר חתונתם.
נשלח ב-9/4/2018 08:23
SERIOUSLY ?
ממתי הישיבות האלו קימות
נשלח ב-9/4/2018 09:06
תמונהמלאה כתב:
ישיבת רש"י עושה פלאות, הרב מילצקי הוא נדיר ומיוחד.
אני מתפלל כל יום שילדי לא יגיעו לשם, ולא יזדקקו לכגון דא. במבט לא מקצועי, נראה לי שישנם גם בחורים שהתקלקלו בשביל להתאים לחבר'ה ויש גם נזק שנגרם בעקבות המוסד הנפלא הזה.
הבוגרים שאני מכיר, עדיין תלותיים ברב גם לאחר חתונתם.
למערינו רוב הבוגרים לא שומרים על קשר עם הרב ומפסיקים את עליתם הרוחנית
סקופער אני מכירה בחורים מישיבת רשי . הם לא נראים כמו בחורים שחיים בטרור . יתכן מאוד שיתר הבחורים אכן חווים חוויות אחרות בישיבה !! לגבי תומכי הרב ברלנד לכאורה יש סיפורים ועדויות שאנשים קשי יום תומכים לתורמים כסף למוסדות שובו בנים וגם לכאורה שיש הרבה בעלי ובעלות תשובה ! ועל הנסיעה ונהיגה הפרועה שבנס לא התרחש עדין אסון גדול מאוד !! נכתבו תלי תילים של טורים !!
איכשהו אתם מנהלים דיון על העכבר ומתעלמים באופן עצוב מהחור. ארבע מאות בחורים בעייתיים, בישיבה אחת מני רבות. אני היחיד שמסרב להכיר בבחורים האלו כ"בעייתיים"? אחוז נכבד מהציבור הוא בעייתי? תוציאו תראש מהחול. למערכת החינוך החרדית יש רעיונות יפים בנוגע לחמישים או שבעים אחוז מהתלמידים, לקטלג את כל השאר כבעייתיים ולשלוח אותם לשיקום או טיפול זו גישה גרועה.
בחג התארחו אצלי שני בחורים מישיבת רש"י (לצערי, יש שם כבר 400 בחורים!), ולאחר כמה שעות של סעודה אני ממש מוטרד ממה שקורה שם. אני לא רוצה לפרט יתר על המידה, אבל ראש הישיבה שם שולט בהם בכל דבר, הן בגוף והן בנפש, והיה ניכר עליהם שממש ביטל אותם כעפרא דארעא, והם בטוחים שהדרך היחידה שלהם לחיות זה רק אם הם ישמעו בקולו של מנהיגם, ואם לא, השמים יפלו עליהם.
תופעה דומה לזה אנו רואים בכת של ברלנד שהודה והורשע במעשים מגונים, ישב בכלא ויצא, וחסידיו מאמינים שאין להם חיים בלעדיו, והוא בעצמו אלוקים, לא פחות ולא יותר. מה שגורם להם ללוות כספים ולשלם פדיון רק כדי להכנס אליו לשנייה, לוותר על רופאים ולהתייעץ עמו, ועוד ועוד. שגעון מוחלט.
וכל זה מביא אותי לג'ים ג'ונס ששלט במאמיניו עד שראה שהרשויות סוגרות עליו, ובשנת 1978 הורה להם להתאבד, וכך 900 אנשים בערך (!!!) התאבדו בגלל שהאמינו שמה שהוא אומר קדוש.
אין לי הרבה מה לעשות, בוודאי לא בעניין ברלנד וגם לא בעניין ישיבת רש"י, אבל כל הורה והורה צריך לחנך את ילדיו לחשוב ולא להיות עיוור, לא לקבל כל דבר כמובן מאליו. נפסק שאם הרב מורה לעבור על איסור דאורייתא אין שומעים לו, כך שכן יש ביהדות איזה מנגנון של ביקורת מפני דברים כאלה, אבל יש דברים שהם לא הלכה ברורה ולכן צריך שכל ישר, וכמו ששמעתי בשם רבי יעקב קמינצקי שאמר שהמצווה הראשונה בתורה היא לא להיות טיפש...
שאלתי חסיד זקן מחסידות שידועה בכך שחסידיה מצייתים לאדמו"ר ללא מחשבה שנייה, מה הוא יעשה אם האדמו"ר יורה לו לקפוץ מהגג, והשיב לי שהוא יבקש שהאדמו"ר יקפוץ ראשון והוא אחריו. אבל אמר לי שאמר לילדיו שאם נראה להם שהאדמו"ר הורה להם דברים שהם היפך ההלכה שילכו לפוסק הלכה וישאלו אותו...
ואם נחזור לישיבת רש"י, השאלה ששאלתי את הבחורים והוכיחה לי שמשהו שם לא בסדר: אם אני אראה לך סרטון של הרב עושה מעשים מגונים האם תעזוב מיד את הישיבה? אם הוא יודה בכך ויורשע האם תאמין לזה? האם תפסיק איתו כל קשר? ומה הם ענו לי? אין מציאות כזו, זה לא יתכן. בדיוק מה שתלמידי ברלנד אומרים...