חשבתי איזה עבודה מעודפת לפי התורה ופרט בשוק העבודה המודרני ( שהמקצועות כיום דורשות יותר מקום מהאדם העוסק בהם הן מבחינת זמן ואין מבחינת מקום בנפש ובמחשבה )?
לפי התפיסה בציבור הכללי הסיבות לבחירת עבודה הם:
1) כמה פרנסה (משכורת) העבודה הזו מציעה , כלמור שיהיה ההעדפה לעבודה שיש בה כמה שיותר שכר בצידה.
2) עבודה שאני יהנה לעבוד בה.
3) עבודה שאני יממש את הכוחות שלי.
4) עבודה שנחשבת ליותר מכובדת - (תהיה העדפה למיקצעות כמו עו"ד ורופא שנחשבות מיקצעות מכובדים על פני מקצעות שמכניסות יותר כסף אך פחות נחשבים )
השאלה האם לאדם המאמין יש קרטריונים אחרים בבחירת עבודה .
ראשית יש לחקור האם עבודה היא לכתחילה לפי התורה או רק מציאות של בדיעבד?
נראה שהיום יש 3 גישות בנושא:
א ) הגישה המקובלת כיום במגזר הליטאי שעבודה זה בדיעבד , על היהודי לעסוק בתורה ורק אדם שלא יכול ללמוד או שהוכרח מפני צרכי פרנסה לצאת לעבוד אז יש התיר לעבוד כי ההכרח לא יגונה (ויש שמחמירים לגנות אף את ההכרח)
ב) עבודה הינה לכתחילה כיון שיש ענין להתפרנס ממעשה ידיו ,וכמו שכתב הרמב"ם בפרק הלכות ת"ת :
כל המשים על ליבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה, ויתפרנס מן הצדקההרי זה חילל את השם, וביזה את התורה, וכיבה מאור הדת, וגרם רעה לעצמו, ונטל חייו מן העולם הבא: לפי שאסור ליהנות בדברי תורה, בעולם הזה.
אמרו חכמים, כל הנהנה מדברי תורה, נטל חייו מן העולם. ועוד ציוו ואמרו, לא תעשם עטרה להתגדל בהם, ולא קורדום לחפור בהם. ועוד ציוו ואמרו, אהוב את המלאכה, ושנוא את הרבנות. וכל תורה שאין עימה מלאכה, סופה בטילה; וסוף אדם זה, שיהא מלסטס את הברייות.
מעלה גדולה היא למי שהוא מתפרנס ממעשה ידיו, ומידת חסידים הראשונים היא; ובזה זוכה לכל כבוד וטובה שבעולם הזה, ולעולם הבא: שנאמר "יגיע כפיך, כי תאכל; אשריך, וטוב לך" (תהילים קכח,ב) - "אשריך" בעולם הזה, "וטוב לך" לעולם הבא שכולו טוב.
אמנם כל זה דווקא כאשר צריך לפרנסה אבל אדם שיש לו כסף ללא עבודה כגון שירש הון גדול וכיוצא בזה, בכגון דא אין ענין שיעבוד ועדיף שישים כל מגמתו בתורה -
(הגישה הזו יותר מקובלת בציבור החסידי והספרדי)
ג) העבודה היא לא רק צורך לפרנסה , אלא היא צורך של מימוש האדם דרך עבודה , וע"י העבודה מגלה את את האלקות בעולם ויש בזה גם מעלה של פיתוח וישוב העולם. - גישה שיותר מקובלת בציבור הדתי לאומי.
לפי הגישות הנ"ל יש לחקור האם עדיף מקצוע שדורש מינימום זמן עבודה ( ויעדיף לחיות בצמצום בשביל שיוכל ללמוד יותר תורה ) או שאין עניין לחיות בצמצום ויעדיף עבודה שיותר מכניסה כסף , או שלכתחילה יש לחפש עבודה שהאדם ירגיש בה הכי הרבה מימוש עצמי ומיומש הכחות שלו