|
אפרים
כללי הפורום מרשים ואפילו מעודדים לשאול כל שאלה.
לכן אם יש לך טענה נגד ההשוואה של ת"ט בין להט"ב לבין מי שרוצה באיסור אחר, נניח לשון הרע, וחש שזה "בוער לו", עליך לא להסתפק בטענה שעבורך כנראה היא מספיק טובה, לאמור שזה טפשי.
אני אפילו הצלחתי לזהות בסיס להשוואה: המידה שבה הדבר האסור מעורר רגש עז. אם כל רגש עז מצדיק פעולה בהתאם לרגש, עד היכן נתקדם או ניסוג בהתרים שלנו?
יש כמובן הבדלים. כי חיים חד מיניים אינם פוגעים באחרים, לפחות לא במישרין (דוגמא של התנהגות אסורה בעבר בכל זאת היא משהו מזיק או מערער). לשון הרע פוגעת על ידי דיבור במושא שלה.
תלמיד טועה טעה כי החד מיניות טבועה באדם עם לידתו ולכן הוא לא יכול לשנות אותה גם אם ירצה מאד לעומת לשון הרע שאפשר להימנע עם הרבה כוח רצון..
הבסיס להשוואה שאתה "הצלחת"לזהות אינו נכון כי הוא לא נוגע למהות אלא למשהו צדדי. למשל ילד משווה בין פיל לספה רק בגלל שהצבע שלהם אפור. הצלחת למצוא בסיס להשוואה אבל זה לא נוגע לעיקר ממש כמו ילד שמשווה על בסיס צבע.
.
בדומה לזה, אפשר להבין את ההשוואה של ירוחמ. להטב"ים נהנים, לפחות בתקשורת, לפחות מהמעט שאני מכיר, ממין חסינות. זה הבסיס לקביעה המופרזת של ירוחמ.
ירוחם כתב שהלה"טבים מסוכנים ולכן לא ברורה לי תגובתך
אשר לטענתך כלפי, אני מצטט:
הרי לא מתקבל על הדעת
1. שקרתה התגלות אלוהית חד פעמית ואחריה בני אדם אנושיים שנחשבים לחכמי הדור על ידי אנשים בשר ודם (אפילו שהם למעשה יכולים להיות טיפשי הדור לפי דעת אנשים חכמים אחרים )רשאים להתעסק בתורה כבתוך שלהם ולבטל מה שנראה להם לא מתאים (סיפאסט נישט) ולהשאיר מה שנראה לו כן מתאים.
2. כגון בן סורר ומורה לא מתאים אבל חילול שבת כן מתאים .
עיר הנידחת לא מתאים אבל חד מיניות כן מתאים.
עין תחת עין לא מתאים אבל ברית מילה כן מתאים וכו וכו
המספרים הם כמובן משלי כדי להתייחס.
ובכן, לגבי 1, לפי דעתי זה לא רק אפשרי אלא מה שקרה היסטורית. זה מה שטוענת הגמרא שקרה וקורה עד היום הזה.
זה מה שטוענת הגמרא אבל הטענה שלי היא שזה לא הגיוני .כנראה שלא קראת מה שכתבתי
כמובן, זהותם של האחראים היא משתנה מדור לדור, ויש תנאי יסוד כדי להשתייך לרשימה המיוחדת הזו.
זה גם לא מגן עלינו, על עם ישראל, מטועים ואפילו טפשים. הנה, דוגמא שהוזכרה באשכולות של ט' באב: ר' זכריה בן אבקולס. לפי הגרסה הבבלית, הוא סירב להתיר הקרבת קורבן שכשר בדיעבד או לנקוט יד קשה, להרוג את בר קמצא שהיה רודף. ועליו נאמר שענוותנותו הרסה את המקדש.
ובהחלט אפשר לחשוב על דוגמאות נוספות של תפיסות שהן שגויות בעינינו שהיו שייכות לחכמים הממונים על העברת התורה ופרשנותה.
אז זה מה שיש. לעצמי ולאחרים אני מציע להיות תלמיד חכם ואז תוכל, בהתבסס על הידע שלך, להציע פרשנויות חדשות. (אם כי לפי הבבלי יש עדיין מיגבלות שונות באקטיביזם הפרשני).
תלמיד חכם בעיני מי? הרי אלה שקובעים הם חכמים שנבחרו על ידי חכמים בעיני עצמם . תקרא קצת על חכמתם כי רבה. (הקישור בהודעה הבאה מהבלוג של נדב שנרב)
2. הזכרת דוגמאות מאד מעניינות.
הרב קוק סבר שאחד מן הדברים שצריכים להשתנות הוא צריכת בשר. על האנושות או למצער עם ישראל לחזור לצמחונות שהיתה, לפי פירוש חז"ל בספר בראשית, נחלתו של אדם הראשון והדרך של בניו עד לנח לאחר המבול.
רבים מאיתנו חשים שקרבנות אינם מדברים אליהם. וזה כבר כמעט לגיטימי להתלונן על כך בקול רם (אם כי אז תולים את הקולר בעצמנו). וראה במאמרו הישן של פרופסור יעקב לוינגר בנושא זה.
האם ניקח את הביקורת הזו גם נגד ברית מילה, שנעשית לרך הנולד בלי לשאול אותו לרצונו, ומורידה חלק מגופו? זו שאלה מעניינת.
וכמובן יש כאלו שמנסים להוציא ברית מילה מחוץ לחוק מכיון שזה יישום של החלטת ההורים עבור הילד. וזה כמובן לא יעלה על הדעת בחברה ליברלית... לפי פרשנויות מסויימות של ליברליזם.
אז זו דוגמא מצויינת. האם תיתכן אי פעם יהדות שתאסור על ברית מילה? כמו שביטלה את בן סורר ומורה?
יש לשים לב שהדין של בן סורר ומורה לא בוטל כמו שהוא מלווה בדרישות שמונעות את יישומו. ובכך, לפי פרשנות שמקובלת גם עלי, חז"ל ניטרלו דין שהאנושות התבגרה מעבר לו.
אפשר לדון בשאלה פחות מאתגרת. נשים מקבלות טיפול רפואי נגד כאבי לידה. וחוץ ממספר קטן של משוגעים לדבר איני סבור שיש מי שיאסור זאת כי בתורה נאמר "בצער תלדי בנים".
ובכל זאת, נדמה שיש קונצנזוס נגד שימוש במשככי כאב מקומיים בזמן הברית לתינוק, האין זאת?
אולי כדאי להתחיל בנקודה הזו ולבדוק אותה?
אתה הולך לדוגמאות .שוב אתה נטפל לעניין צדדי ולא מהותי.
הנקודה היא לא הדוגמאות המקריות שבחרתי אלא חוסר ההגיון שקיים במעבר מהתגלות אלוהית שאין לערער אחריה לתורה אנושית שנכתבה במשך הדורות על ידי בני אדם ,בשר ודם,עם נגיעות ועם חולשות ועם גחמות. איך אפשר לסמוך על בני אדם ?
והנה במאתיים השנים האחרונות מי שנבחרו כגדוילים לא משנים כלום כי הם מפחדים. וכך הגיעה סופה של המסורת הלא הגיונית הזאת שהייתה לא הגיונית מההתחלה.