בית פורומים בחדרי חרדים

שר החינוך 'הרב' פרץ העניק את 'פרס ישראל' ל'פרופסורית לתלמוד'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/2/2020 23:50 לינק ישיר 
שר החינוך 'הרב' פרץ העניק את 'פרס ישראל' ל'פרופסורית לתלמוד'

לראשונה: אישה זכתה בפרס ישראל בחקר התלמוד

פרופ' ורד נעם, המשמשת כחוקרת תלמוד באוניברסיטת ת"א, התבשרה על ידי שר החינוך כי זכתה בפרס הנחשב • השר פרץ: "מחקריה ופועלה היוו פריצת דרך"

ישראל היום

פורסם ב: 10.02.2020 20:39 עודכן ב: 10.02.2020 21:55

פרופ' ורד נעם תקבל את פרס ישראל בחקר התלמוד, כך הודיע הערב (שני) שר החינוך, הרב רפי פרץ. פרופ' נעם היא האישה הראשונה שזוכה בקטגוריה זו.

"בישרתי כעת לפרופ' ורד נעם על זכייתה בפרס ישראל בתחום חקר התלמוד", צייץ השר בטוויטר. "עבודותיה, מחקריה ופועלה בהנגשת לימודי התלמוד לאוכלוסיות רבות היוו פריצת דרך. פרופ' נעם מהווה מקור השראה לדור שלם של נשים הלומדות תורה במדרשות ובאקדמיה. והחידוש, לראשונה זוכה אישה בקטגוריה של חקר התלמוד".

בישרתי כעת לפרופ' ורד נעם על זכייתה בפרס ישראל בתחום חקר התלמוד. עבודותיה, מחקריה ופועלה בהנגשת לימודי התלמוד לאוכלוסיות רבות היוו פריצת דרך. פרופ' נעם מהווה מקור השראה לדור שלם של נשים הלומדות תורה במדרשות ובאקדמיה.

והחידוש, לראשונה זוכה אישה בקטגוריה של חקר התלמוד.

עלי והצלחי!

פרופ' נעם משמשת כחוקרת תלמוד באוניברסיטת תל אביב. מאז שנת 2016 היא אף משמשת כחברת דירקטוריון הספרייה הלאומית בירושלים.

פרופ' נעם, נשואה ואם לשישה, מתגוררת בכפר אדומים. היא בתם של חוקר המקרא והגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל, פרופ' יהודה אליצור, וסופרת הילדים, רבקה אליצור. לפרופ' נעם ארבעה אחים - העיתונאי אורי אליצור, תמר בן ארי, הפיזיקאי פרופ' שמואל אליצור ופרופ' יואל אליצור

https://www.israelhayom.co.il/article/732445

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 13:31 לינק ישיר 

תם_יושב כתב:

דודי וכטל - ערוץ 7

פרס ישראל להרג התלמוד

. למה לא המוציאים לאור של 'מתיבתא'? ; מדוע לא ההוגים של ביאור 'ושננתם'? ; כיצד זה שנשכחו החבר'ה מ'שוטנשטיין'?;

איך זה שכשרוצים לפרגן, לעודד ולתמוך באלו העוסקים בחקר התלמוד ובהנגשתו לציבור הרחב, מצליחים לשכוח את ראשי המכונים המפוארים שהוזכרו לעיל, אלו אשר בזכותם ישנם היום מאות אלפי לומדי גמרא (ואולי אף יותר), המסוגלים לשבת לבד או בחברותא ולעבור על הש"ס כולו; איך זה שנשכחו אלו אשר הביאו אותנו למצב בו ילדים בני עשר, באמת שכך ראיתי בעיניי, מסוגלים ללמוד עשרות דפי גמרא הכוללים סוגיות קשות; 

איך זה שהשם היחיד בו נזכרים בעת בה דנים בשאלה –מי יקבל את פרס ישראל לחקר התלמוד, הוא שמה של פרופסורית ממגדל השן האקדמי –הגברת ורד נעם, אשר עיסוקה בתלמוד לא תרם, לא תורם ולא יתרום מאומה לריבוי תורה והגדלתה. 

2. באקדמיה לא מבינים אפילו לא מילה אחת של גמרא. תגידו, 'הגזמת'. לא הגזמתי. 

עמדת הנפש של כל יהודי ירא שמים העומד אל מול הגמרא היא –זהו דבר ה' אשר הופיע אלינו על ידי נביאיו ומהם אל חכמיו. כל מילה ומילה מהתלמוד קדושה עבורנו. אנו מברכים לפניה את ברכות התורה ובכך מזכירים לעצמנו שזוהי הוראת דרך אלוקית לעם ישראל כולו.

אילולא עמדת הנפש הבסיסית הזו לא היו נכתבים כל כך הרבה ספרי פירושים לתלמוד, ספרים אשר כולם, מבלי יוצא מן הכלל, עסוקים בניסיון לרדת לסוף דעתם ועומק חכמתם של התנאים והאמוראים. אילולא עמדת הנפש הבסיסית הזו, לא היו מסיימים את הש"ס לפני כחודש מאות אלפי יהודים.    

ובאקדמיה? עמדת הנפש של כל חוקר, גדול או קטן, צעיר או מנוסה, הינה –הטקסט העומד לנגד עיני נכתב בידי בני אדם, חסר כמותם, לקוי בחולשתם, עשוי בדמותם ותלוי בסביבתם. 

ב'זכות' עמדת הנפש הזו, ספרי המחקר האקדמיים מתנשאים, מזלזלים, מקטינים, מחרפים ומגדפים את האמור בתלמוד. בידם, בִּמקום דבר ה' הנוגע לכל פרט בחיי היום יום שלנו, הוא הופך להיות אוסף של מנהגים בלתי מחייבים, רובם ככולם תלויי נסיבות וסביבה חברתית פרימיטיבית. 

3. לא מאמינים לי? מוזמנים לקחת טעימה קטנה, ואולי הכי טוב דווקא מכתביה של הזוכה המאושרת בפרס ישראל. כנסו ל'ויקיפידה' ומשם דרככם סלולה אל אחד ממאמריה. ממליץ בקור על: 'מעבר למחיצה הפנימית' –מאמרה על הדרת נשים מבתי הכנסת. 

תקציר לא עלה בידי לערוך, אולם פטור בלא כלום אי אפשר –העיקר הגדול העולה ממאמרה המלומד הוא: ערכי העולם המערבי הם הינם האמת המוחלטת הבלתי ניתנת לערעור וכיצד זה שהרבנים ויושבי בית המדרש טרם השכילו והתאימו עצמם אליהם. יצוין כי כישרונה רב, ואת הארס והטינה שיש בליבה כלפי חז"ל ותלמידי חכמים, היא מצליחה להבליע ולהסתיר, עד שבקריאה ראשונה קשה לשים לב אליהם. 

אילו התלמוד היה מטופל רק בידיהם האקדמיות של הפרופסורים בחוגים לחקר התלמוד, אנשים בדמותה של זוכת פרס ישראל התש"פ, הוא כבר מזמן היא נעלם מהעולם, או לכל היותר היה הופך להיות מוצג במוזיאון ישראל.      

4. התלבטתי לא מעט, חשבתי שלא, ממש החזקתי את עצמי, אבל בסוף נשברתי ו... חיפשתי תמונה של אותה חוקרת העומדת לקבל הכרה ופרס כספי גבוה בעד עבודתה בחקר התלמוד. 

עכשיו, לא שהיה לי איזשהו ספק, אבל אמרתי לעצמי –'נו דודי, תן הזדמנות'. נתתי. 

יש כיסוי או אין כיסוי, מה אתם אומרים? לא טעיתם. אין. 

זו שחוקרת את התלמוד ומחקריה היו כל כך משמעותיים עד למצב בו היא עתידה לקבל עליהם פרס ישראל... לא נוהגת ללכת עם כיסוי ראש. 

אז נכון שעוד לא הגענו לימות המשיח, ועדיין אין לי ציפיות שכל הזוכות בפרס ינהגו ויתלבשו בצניעות, אבל רבא'ק, 'פרס ישראל לחקר התלמוד'. כאילו, הלו?! 'פרס לחקר התלמוד' למי שמצפצפת עליו?

ולמי שעדיין לא הבין –אם ה'תלמוד' הוא הטקסט המכונן של חיי עם ישראל, זה המבאר, המסדר והמוריש לנו הלכה למעשה את התורה אשר קיבלנו מסיני –אז הוא בהחלט דבר השווה מחקר. אולם, אם אותו 'תלמוד' הינו אוסף הכולל בתוכו משא ומתן בין אנשי הדת היהודים מהתקופה של המאות הסמוכות לתחילת הספירה, כלומר תגלית היסטורית חסרת כל שייכות לימינו אשר לא מחייבת איש מאתנו –אז מה לנו ולו ועל מה ולמה יש להשקיע בו תשומת לב ומחקר.

5. מה שמזכיר לי סיפור אותו סיפר הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, על אביו: כשבאו עסקנים וחפצו לייסד עבור ילדים כיתה ללימוד השפה העברית, "עם מורים יתרי שפה וחסרי תורה", מנע מהם הרב זצ"ל את הדבר, באומרו –"מוטב שהמורה לא יהיה מדקדק במבטאו בקוראו עם התלמיד את הפסוק שבתורה "ולא תשחית את פאת זקנך", אבל התלמיד יראה שהמורה מקיים במעשיו את הפסוק הזה, מאשר המורה יהא מדקדק במבטאו באותו פסוק, והתלמיד יראה שאין המורה מקיים אותו במעשה" (מתוך 'לשלושה באלול המורחב').   

6. אז מה תגידו, גם אם היו מזמינים את ראשי המכונים הנ"ל לקבל פרס ישראל, הם בטח לא היו באים. אולי. ואולי זו גם ההזדמנות לתהות מדוע טקס פרס ישראל מותאם מבחינה תרבותית אך ורק לחלק החילוני של העם היושב בציון?

מדוע אדם דתי שאמור לקבל את הפרס אמור לשבת מכווץ בכיסאו אל מול מופעי מחול של רקדניות לא צנועות ולסתום את אוזניו אל מול קולן של הזמרות. החילונים הם בהחלט עובדה קיימת במדינה, אבל גם אנחנו הדתיים. 

מאמר חזק ביותר!!!

מזכיר לי את מה שאומרים בשם בעל "ערוך לנר", שנכנס אליו איזה חוקר משכיל והתחיל להתפלסף אתו. ענה לו בעל "ערוך לנר" ההבדל ביני ובינך זה שאתה יודע מאיזה סוג עץ היתה עשויה השולחן שרש"י למד עליו, ואילו אני אין לי צל של מושג. מאידך גיסא אני יודע מה רש"י אומר ואתה אין לך מושג בזה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 13:24 לינק ישיר 

שאגתשביט כתב:

ואני מציע שכל אחד מהגולשים כאן יכתוב חידוש שחידש בזמן האחרון, ונראה אם הוא יכול להעריך מי מבין דף גמרא ומי לא.

אף אחד פה לא מועמד לפרס יוקרתי ואינו חייב להוכיח את הבנתו בדף גמרא.

הגברת הזו מקבלת פרס ובמה, אז אך ורק טבעי שנרצה להיווכח בהבנתה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 13:23 לינק ישיר 

דודי וכטל - ערוץ 7

פרס ישראל להרג התלמוד

. למה לא המוציאים לאור של 'מתיבתא'? ; מדוע לא ההוגים של ביאור 'ושננתם'? ; כיצד זה שנשכחו החבר'ה מ'שוטנשטיין'?;

איך זה שכשרוצים לפרגן, לעודד ולתמוך באלו העוסקים בחקר התלמוד ובהנגשתו לציבור הרחב, מצליחים לשכוח את ראשי המכונים המפוארים שהוזכרו לעיל, אלו אשר בזכותם ישנם היום מאות אלפי לומדי גמרא (ואולי אף יותר), המסוגלים לשבת לבד או בחברותא ולעבור על הש"ס כולו; איך זה שנשכחו אלו אשר הביאו אותנו למצב בו ילדים בני עשר, באמת שכך ראיתי בעיניי, מסוגלים ללמוד עשרות דפי גמרא הכוללים סוגיות קשות; 

איך זה שהשם היחיד בו נזכרים בעת בה דנים בשאלה – מי יקבל את פרס ישראל לחקר התלמוד, הוא שמה של פרופסורית ממגדל השן האקדמי – הגברת ורד נעם, אשר עיסוקה בתלמוד לא תרם, לא תורם ולא יתרום מאומה לריבוי תורה והגדלתה. 

2. באקדמיה לא מבינים אפילו לא מילה אחת של גמרא. תגידו, 'הגזמת'. לא הגזמתי. 

עמדת הנפש של כל יהודי ירא שמים העומד אל מול הגמרא היא – זהו דבר ה' אשר הופיע אלינו על ידי נביאיו ומהם אל חכמיו. כל מילה ומילה מהתלמוד קדושה עבורנו. אנו מברכים לפניה את ברכות התורה ובכך מזכירים לעצמנו שזוהי הוראת דרך אלוקית לעם ישראל כולו.

אילולא עמדת הנפש הבסיסית הזו לא היו נכתבים כל כך הרבה ספרי פירושים לתלמוד, ספרים אשר כולם, מבלי יוצא מן הכלל, עסוקים בניסיון לרדת לסוף דעתם ועומק חכמתם של התנאים והאמוראים. אילולא עמדת הנפש הבסיסית הזו, לא היו מסיימים את הש"ס לפני כחודש מאות אלפי יהודים.    

ובאקדמיה? עמדת הנפש של כל חוקר, גדול או קטן, צעיר או מנוסה, הינה – הטקסט העומד לנגד עיני נכתב בידי בני אדם, חסר כמותם, לקוי בחולשתם, עשוי בדמותם ותלוי בסביבתם. 

ב'זכות' עמדת הנפש הזו, ספרי המחקר האקדמיים מתנשאים, מזלזלים, מקטינים, מחרפים ומגדפים את האמור בתלמוד. בידם, בִּמקום דבר ה' הנוגע לכל פרט בחיי היום יום שלנו, הוא הופך להיות אוסף של מנהגים בלתי מחייבים, רובם ככולם תלויי נסיבות וסביבה חברתית פרימיטיבית. 

3. לא מאמינים לי? מוזמנים לקחת טעימה קטנה, ואולי הכי טוב דווקא מכתביה של הזוכה המאושרת בפרס ישראל. כנסו ל'ויקיפידה' ומשם דרככם סלולה אל אחד ממאמריה. ממליץ בקור על: 'מעבר למחיצה הפנימית' – מאמרה על הדרת נשים מבתי הכנסת. 

תקציר לא עלה בידי לערוך, אולם פטור בלא כלום אי אפשר – העיקר הגדול העולה ממאמרה המלומד הוא: ערכי העולם המערבי הם הינם האמת המוחלטת הבלתי ניתנת לערעור וכיצד זה שהרבנים ויושבי בית המדרש טרם השכילו והתאימו עצמם אליהם. יצוין כי כישרונה רב, ואת הארס והטינה שיש בליבה כלפי חז"ל ותלמידי חכמים, היא מצליחה להבליע ולהסתיר, עד שבקריאה ראשונה קשה לשים לב אליהם. 

אילו התלמוד היה מטופל רק בידיהם האקדמיות של הפרופסורים בחוגים לחקר התלמוד, אנשים בדמותה של זוכת פרס ישראל התש"פ, הוא כבר מזמן היא נעלם מהעולם, או לכל היותר היה הופך להיות מוצג במוזיאון ישראל.      

4. התלבטתי לא מעט, חשבתי שלא, ממש החזקתי את עצמי, אבל בסוף נשברתי ו... חיפשתי תמונה של אותה חוקרת העומדת לקבל הכרה ופרס כספי גבוה בעד עבודתה בחקר התלמוד. 

עכשיו, לא שהיה לי איזשהו ספק, אבל אמרתי לעצמי – 'נו דודי, תן הזדמנות'. נתתי. 

יש כיסוי או אין כיסוי, מה אתם אומרים? לא טעיתם. אין. 

זו שחוקרת את התלמוד ומחקריה היו כל כך משמעותיים עד למצב בו היא עתידה לקבל עליהם פרס ישראל... לא נוהגת ללכת עם כיסוי ראש. 

אז נכון שעוד לא הגענו לימות המשיח, ועדיין אין לי ציפיות שכל הזוכות בפרס ינהגו ויתלבשו בצניעות, אבל רבא'ק, 'פרס ישראל לחקר התלמוד'. כאילו, הלו?! 'פרס לחקר התלמוד' למי שמצפצפת עליו?

ולמי שעדיין לא הבין – אם ה'תלמוד' הוא הטקסט המכונן של חיי עם ישראל, זה המבאר, המסדר והמוריש לנו הלכה למעשה את התורה אשר קיבלנו מסיני – אז הוא בהחלט דבר השווה מחקר. אולם, אם אותו 'תלמוד' הינו אוסף הכולל בתוכו משא ומתן בין אנשי הדת היהודים מהתקופה של המאות הסמוכות לתחילת הספירה, כלומר תגלית היסטורית חסרת כל שייכות לימינו אשר לא מחייבת איש מאתנו – אז מה לנו ולו ועל מה ולמה יש להשקיע בו תשומת לב ומחקר.

5. מה שמזכיר לי סיפור אותו סיפר הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, על אביו: כשבאו עסקנים וחפצו לייסד עבור ילדים כיתה ללימוד השפה העברית, "עם מורים יתרי שפה וחסרי תורה", מנע מהם הרב זצ"ל את הדבר, באומרו – "מוטב שהמורה לא יהיה מדקדק במבטאו בקוראו עם התלמיד את הפסוק שבתורה "ולא תשחית את פאת זקנך", אבל התלמיד יראה שהמורה מקיים במעשיו את הפסוק הזה, מאשר המורה יהא מדקדק במבטאו באותו פסוק, והתלמיד יראה שאין המורה מקיים אותו במעשה" (מתוך 'לשלושה באלול המורחב').   

6. אז מה תגידו, גם אם היו מזמינים את ראשי המכונים הנ"ל לקבל פרס ישראל, הם בטח לא היו באים. אולי. ואולי זו גם ההזדמנות לתהות מדוע טקס פרס ישראל מותאם מבחינה תרבותית אך ורק לחלק החילוני של העם היושב בציון?

מדוע אדם דתי שאמור לקבל את הפרס אמור לשבת מכווץ בכיסאו אל מול מופעי מחול של רקדניות לא צנועות ולסתום את אוזניו אל מול קולן של הזמרות. החילונים הם בהחלט עובדה קיימת במדינה, אבל גם אנחנו הדתיים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 13:00 לינק ישיר 

ואני מציע שכל אחד מהגולשים כאן יכתוב חידוש שחידש בזמן האחרון, ונראה אם הוא יכול להעריך מי מבין דף גמרא ומי לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 12:26 לינק ישיר 

אלי_ו כתב:

בעוונותי אני גם בפייסבוק ורואה לעתים את ורד נעם כותבת בקבוצת "יומי" על הדף היומי.

מדובר בתלמידת חכמים אמיתית, אמנם חוקרת מאוד רצינית עם גישה אקדמית אבל גם באמת אוהבת תורה.

אולי תואיל בטובך לצטט פה איזה חידוש בשמה?

כך נוכל להתרשם מדבריה ולהיווכח אם אכן היא מבינה א שטיקל גמרא!

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 12:13 לינק ישיר 

אלי_ו כתב:
בעוונותי אני גם בפייסבוק ורואה לעתים את ורד נעם כותבת בקבוצת "יומי" על הדף היומי.

מדובר בתלמידת חכמים אמיתית, אמנם חוקרת מאוד רצינית עם גישה אקדמית אבל גם באמת אוהבת תורה.

נשלח מהאנדרואיד שלי

ועל זה נאמר: עיברה גוררת עבירה 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 12:00 לינק ישיר 

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2020 09:39 לינק ישיר 

לא הבנתי מה רוצה פותח האשכול.. שימליצו על ר' שולם בער לפרס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 12:00 לינק ישיר 

הבחנה יפה שראיתי באחד האשכולות של בח"ח/עצכ"ח מלפני שנים ולא זוכר מקור מדוייק,
ההבדל בהכללה גסה בין הלמדנים בישיבות לבין "חוקרי התלמוד":

תבקש מחוקר תלמוד קלאסי ללמוד סימן בקצות החושן-ויתקשה בד"כ ללא רקע ישיבתי קודם.

לעומת זאת- תבקש מבן ישיבה קלאסי להסביר באופן כללי-מה ההבדל בין גישת רש"י לגישת בעלי התוס'- הוא גם יתקשה בדרך כלל להגדיר....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 11:50 לינק ישיר 

גלאגוזים כתב:

דמגוגיה בגרוש.
הרב פרץ לא 'העניק' לה שום פרס.
הוא רק 'הודיע' לה על החלטת הועדה.
לשר אין כל מעמד בקביעת זוכי הפרס.

יש לו ועוד איך...

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 11:42 לינק ישיר 

מה עוד שלא בחנת אותה ואין לך מושג מה היא יודעת ומה לא. (גם לא בחנתי אותך וגם עליך אין לי מידע)

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 11:40 לינק ישיר 

בנוסף, היא למשל יכולה לחקור את היסטוריית הפסיקות של רמי בר חמא לאור עמידותו בראש ישיבה למשל.
או שטות כזו ועדיין זה ייחשב מחקר תלמוד

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 11:38 לינק ישיר 

שאגתשביט כתב:

טיןטין1 כתב:
משגיחשליטא כתב:

שאגתשביט, תודה שכתבת. הייתי מתבטא בנוסח דומה. אם תוכל בבקשה להפנות אותנו לכתביה כדי שנוכל לשפוט. מציין שאם העיסוק שלה הוא לא עם יראת שמים ויראת כבוד לחכמים, אף שהתוכן יכול להיות לעילא ולעילא הוא לוקה בעיקר.

הפרס הוא על חקר התלמוד. וזה בדיוק מה שהיא עשתה.
לא מעניקים פרס על לימוד התלמוד או הבנתו.

נשלח מהאנדרואיד שלי

אולי תסביר לנו מהו חקר התלמוד וכיצד ניתן לחקור ללא הבנה?

קח דוגמא :
חכמת ישראלעריכה

ערך מורחב – חכמת ישראל
במאה ה-19 הוקמה באירופה תנועת חכמת ישראל, שייסדה את החקר האקדמי של מדעי היהדות והיהודים בכלל, ובכלל זה גם את החקר האקדמי של התלמוד. במרכז התעניינותה של השיטה עומדת ביקורת הנוסח ובירורו, כשעל ידי כך היא חותרת ליישובן של סתירות שונות, שיושבו בדרכי הלימוד האחרות על ידי חידושם של סברות ודינים חדשים.
הבדלים עקרוניים בין המחקר האקדמי לדרך הלימוד המסורתית, באים לידי ביטוי בשורה של רכיבים. בניגוד לדרך הלימוד המסורתית, המתודה אינה חותרת ליישוב מלא של כל הקשיים ולראיה הרמונית של כל התלמוד; היא אינה חותרת להסקת מסקנות הלכתיות, וכל-שכן שאין היא חותרת ליישוב פסקי ההלכה של הפוסקים המאוחרים; והיא מרבה להשתמש במחקרים היסטוריים, כתבי יד ועזרים חיצוניים לצורך פרשנות הטקסט[38].
אף על פי ששורשי עקרונות אלו של המחקר מצויים אצל הפרשנים הקודמים[39], גיבושם המלא של העקרונות לכלל מתודה שלמה, בא רק בתקופתה של "חכמת ישראל", ומתודה זו משמשת עד היום את חקר התלמוד במוסדות האקדמאים.

שיטת הרבדיםעריכה

ערך מורחב – שיטת הרבדים
לעומת השיטה הרגילה שרואה את כל התלמוד כמקשה אחת ולא מבדילה בין שיטות או שכבות שמצויות בו, שיטת הרבדים הולכת בעקבות המתודה האקדמית מיסודה של "חכמת ישראל", ומבחינה ומבדילה בין שכבות שונות בטקסט התלמודי. כך היא מוצאת בו ארבע שכבות: משנה, תורת התנאים הרחבה (ובפרט ברייתות), תורת האמוראים ("מימרות") וסתם הגמרא ("סתמא", סתמאים), הנלמדות לפי פשוטן. השתלשלות ההלכה מתבהרת על ידי הכרת הערך המוסף של כל רובד, ביחס לרובד הקודם, מאחר שהפירושים של רבדים מאוחרים אינם תמיד לפי פשוטם של מקורות מוקדמים יותר. דרך זו הוצעה גם כדרך דידקטית המנחילה את התלמוד לקהל יעד רחב, שבלימודו את התלמוד על פי דרך זו הוא מבין אותו טוב יותר ונקשר אליו.
שיטת הרבדים ספגה ביקורת רבה בתחילה בקרב הציבור החרדי, בטענה ששיטה זו מביאה לזילות בדברי חכמים מאוחרים. גם מרבית רבני הזרם הדתי לאומי יצאו בקונטרס חריף כנגד לימוד בשיטת הרבדים. עם זאת ישנם מוסדות מועטים (בעיקר בקרב הציבור הדתי לאומי) המשתמשים גם בדרך לימוד זו.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 11:12 לינק ישיר 

טיןטין1 כתב:
משגיחשליטא כתב:

שאגתשביט, תודה שכתבת. הייתי מתבטא בנוסח דומה. אם תוכל בבקשה להפנות אותנו לכתביה כדי שנוכל לשפוט. מציין שאם העיסוק שלה הוא לא עם יראת שמים ויראת כבוד לחכמים, אף שהתוכן יכול להיות לעילא ולעילא הוא לוקה בעיקר.

נשלח מהאנדרואיד שלי

אולי תסביר לנו מהו חקר התלמוד וכיצד ניתן לחקור ללא הבנה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2020 09:31 לינק ישיר 

משגיחשליטא כתב:

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > שר החינוך 'הרב' פרץ העניק את 'פרס ישראל' ל'פרופסורית לתלמוד'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext