מאמר דעה ב'בשבע' תוקף: התפיסה החרדית טעתה פעם אחר פעם
פורסם באתר 'בשבע'
טעות אחר טעות
ההתייחסות למודרנה כאיום ולא כאתגר, ההתנגדות לציונות. התפיסה החרדית טעתה פעם אחר פעם, והגיע הזמן שהם יחזרו על כך בתשובה. דעה
אמנון שפירא , י"ח בשבט תש"פ 13/02/20 10:06
את הדברים הבאים אני כותב בכאב רב, והחרדים הם בני עמי גם כשהם טועים, אלא שלפי הערכה מחקרית-תורנית, ההנהגה החרדית טעתה בכל צומת דרכים היסטורי בעת החדשה.
טעותה הראשונה הייתה במפגש עם המודרנה ועם ההשכלה, כשראתה בהם איום ולא אתגר. בשנת 1902 ייסד הרב ריינס בלידא (פולין) 'ישיבה מתוקנת', מתוך הבנה שבעת החדשה חובה למצוא דרך להעביר את התורה אל מקצועות הטבע והעולם הכללי. החרדים דחו את ישיבת לידא, את המודרנה ואת ההשכלה, והתוצאה היא שתוך מאה שנה התרחש חילון אדיר מימדים בעם היהודי, שהפך מעם שרובו שומר מצוות לעם שרובו מחלל שבת.
כישלונה השני של רוב ההנהגה החרדית היה בהתנגדותה לעלייה ארצה ולציונות. גם לכך הייתה תוצאה הרסנית לגבי גורל העם היהודי בשואה, כמו לגבי המדינה היהודית הקטנה. יותר מדי יהודים היו באירופה בזמן השואה, ופחות מדי יהודים היו בארץ ישראל כדי להילחם על גבולותיה. 600 אלף היו בארץ במלחמת השחרור לעומת 18 מיליון בעולם לפני השואה – אחוזים בודדים, נורא ממש. שני נתונים אלה גרמו לתוצאות קטלניות, ובשניהם רובצת אחריות, לפחות חלקית, על ההנהגה החרדית, שלא זיהתה נכון את התהליכים ההיסטוריים.
גם לאחר הקמת המדינה המשיכה ההנהגה החרדית להכשיל את צאן מרעיתה, בסרבה לשלב בין לימוד התורה ובין החיים והקימה חברת לומדים, שמיוסדת על בריחה מאחריות לגורל היהודי הממשי. חכמינו ז"ל עסקו במלאכות שונות שמהן התפרנסו, כי לא רצו ליהנות מכתרה של תורה. רבים מגדולי ישראל היו רופאים ונזקקו למדעי הטבע של זמנם, אז איך הרשו לעצמם החרדים בימינו להקים מערכת חינוך ללא לימודי ליבה? בגמרא וברמב"ם נפסק שדיין בסנהדרין צריך להיות בקי בשבעים לשון, ומי הרשה לחרדים למנוע מבניהם לימודי אנגלית, ובכך לגזור על הדור הבא שיהיה חסר מקצוע, ייפול על קופת הציבור ויחלל שם שמיים ברבים? ומי נתן רשות לחרדים לפטור עצמם מקריאת התוכחה של משה רבנו: "האחיכם ייצאו למלחמה ואתם תשבו פה"? האם לימוד התורה לבדה, בלי צה"ל, יציל אותם היום?
מתוך דברים אלה, שרק את חלקם מניתי, הגיע אחד מתלמידי החכמים וההיסטוריונים המובהקים בדור הקודם, פרופ' יעקב כ"ץ ז"ל, למסקנה המתבקשת כי האורתודוקסיה החרדית איננה המשכה של היהדות המסורתית, אלא היא מייצגת דת אחרת.
זו לא הדת של אבותינו שהיו חלק מן החיים, אלא דת מתה. בישיבת הסדר תמצא את כל הספרות החרדית, אבל בישיבה חרדית לא תמצא ספר של רב ציוני. במחלוקת בין בית שמאי לבית הלל נקבעה הלכה כבית הלל, משום ששיננו לתלמידיהם את שיטת בית שמאי תחילה. אבל החרדים הפכו את בית מדרשם לבית ריק ממסורת חז"ל. מה גדול הכאב ומה גדולה הבושה. ולחברינו הטובים המכונים חרד"לים – מוטב למצוא שם אחר, שאין בו האות חי"ת.
לשמחתנו, יש כיום תהליך מבורך של חזרה בתשובה, ורבים מאחינו החרדים מתחילים לעבוד ויש מהם שמבקשים לימודי ליבה לבניהם. ייתן ה' והתהליך החשוב הזה יימשך ויתגבר.
נשלח ב-16/2/2020 23:06
פלדלפי כתב:
שרית560 כתב:
מצדרביעי כתב:
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
בציבור החרדי יש נשירה יש נערים ונערות שלא מוציאים את עצמם בפס הייצור של חינוך החרדי !! שאין לו הרבה אופציות מלחתילה לנער שלא רוצה או שלא מתאים הדרך החרדית החינוכית!! הינו חיידר ישיבה קטנה !!ישיבה גבוהה כולל ורק אז הוא לפעמים יכול לחשב מסלול מחדש !!
אכן יש נשירה, אבל בציבור הדתי המזרחיסט ובעיקר החרדק"י יש שיטפון, פשיטת רגל טוטאלית אם מדברים על נשירה טלו קורה בבקשה מבין עיניכם, ואל תדברו על הנשירה בציבור החרדי..
למדונו בעלי ה"השקופע" שמה שקובע זה המגמה, כיום, המגמה בקרב הציבור הדת"ל התורני היא של התייצבות ובריאות ופחות נשירה, לעומת הציבור החרדי ש...
תוקן על ידי מצדרביעי ב- 15/02/2020 22:22:25
צודק בהחלט !! בציבור הדתי לאומי גם אם נשירה שהיא באחוזים בודדים!! היא לא כמו בציבור החרדי ששם הנשירה היא במסות!! הכול תוצאה של הורים לא מכילים ושל מורות ומשגיחים שלא ראויים לתפקיד והם הורסי נשמות !! וקהילה מצומצמת וסגורה !!!
כנראה שאין לך שמץ של מושג מה קורה בציבור הדתי לאומי ... 3 שנים בבר אילן לא הופכים אותך לידענית בציבור... גם אני לא חלק מהציבור הזה אבל קורא את עיתון בשבע\ שביעי\ מקור ראשון \סרגים ורואה מה הציבור כותב על עצמו
בציבור הדל"י יש מעל 50 אחוז נשירה !!! גם אלו שלא נשרו הם ברמה רוחנית נמוכה משל ההורים שלהם לנפנף בציבור החרדל"י זה נחמד אבל הם אחוז מאוד קטן יש בעיה קשה לחבר את התלמידים ללימוד תורה או גמרא ועם כל המאמץ שלהם להשקיע בלימודי השקפה זה לא עובד מספיק לראות את שלל הארגונים ההזויים שהציבור מצמיח כמו רבנים מחבקי להטבים או נשים שדורשות בבית הכנסת
ברור שבציבור החרדי יש נשירה ויש בעיות ויש הרבה מה לשפר אבל אם בודקים מול הדרכים האחרות אין ספק שהזו הדרך המוצלחת ביותר
הדרך החינוך החרדית יותר מוצלחת ???? לא נראה לי בכלל !! הבעייה של חיבור הגמרא לנערים זאת בעייה שיש בכל המיגזרים גם הדתים לאומים וגם בעולם החרדי !!
בציבור החרדי יש נשירה יש נערים ונערות שלא מוציאים את עצמם בפס הייצור של חינוך החרדי !! שאין לו הרבה אופציות מלחתילה לנער שלא רוצה או שלא מתאים הדרך החרדית החינוכית!! הינו חיידר ישיבה קטנה !!ישיבה גבוהה כולל ורק אז הוא לפעמים יכול לחשב מסלול מחדש !!
אכן יש נשירה, אבל בציבור הדתי המזרחיסט ובעיקר החרדק"י יש שיטפון, פשיטת רגל טוטאלית אם מדברים על נשירה טלו קורה בבקשה מבין עיניכם, ואל תדברו על הנשירה בציבור החרדי..
למדונו בעלי ה"השקופע" שמה שקובע זה המגמה, כיום, המגמה בקרב הציבור הדת"ל התורני היא של התייצבות ובריאות ופחות נשירה, לעומת הציבור החרדי ש...
צודק בהחלט !! בציבור הדתי לאומי גם אם נשירה שהיא באחוזים בודדים!! היא לא כמו בציבור החרדי ששם הנשירה היא במסות!! הכול תוצאה של הורים לא מכילים ושל מורות ומשגיחים שלא ראויים לתפקיד והם הורסי נשמות !! וקהילה מצומצמת וסגורה !!!
כנראה שאין לך שמץ של מושג מה קורה בציבור הדתי לאומי ... 3 שנים בבר אילן לא הופכים אותך לידענית בציבור... גם אני לא חלק מהציבור הזה אבל קורא את עיתון בשבע\ שביעי\ מקור ראשון \סרגים ורואה מה הציבור כותב על עצמו
בציבור הדל"י יש מעל 50 אחוז נשירה !!! גם אלו שלא נשרו הם ברמה רוחנית נמוכה משל ההורים שלהם לנפנף בציבור החרדל"י זה נחמד אבל הם אחוז מאוד קטן יש בעיה קשה לחבר את התלמידים ללימוד תורה או גמרא ועם כל המאמץ שלהם להשקיע בלימודי השקפה זה לא עובד מספיק לראות את שלל הארגונים ההזויים שהציבור מצמיח כמו רבנים מחבקי להטבים או נשים שדורשות בבית הכנסת
ברור שבציבור החרדי יש נשירה ויש בעיות ויש הרבה מה לשפר אבל אם בודקים מול הדרכים האחרות אין ספק שהזו הדרך המוצלחת ביותר
מסכים שמחבקי להטבים הם לכאורה מגזימים (אע"פ שבעצם גם רבנים חרדים הם היום בעד לחבק נוער נושר שמחלל שבת-ולא בטוח שיש הבדל כל כך מהותי...) אבל-אפשר לשאול מה הבעייה הגדולה בנשים שדורשות בבית הכנסת??
האם בעידן בו אשה יכולה להיות בנקאית/מנכלי"ת/שופטת (גם חרדית) אתה בטוח שזה כל כך בעיה אם גם "תעז" לומר דבר תורה בבית כנסת?
נשלח ב-16/2/2020 14:50
שרית560 כתב:
איש_חשוב כתב:
תאמין לי אני מפרגן לכם שזה יקרה, אבל אין הנחתום מעיד על עיסתו והאמת, מה יש לדבר, ככל שהציבור הדתי חי יותר קרוב לפיתויים יש יותר סיכויים שהנוער ינשור לעומת ככל שהחרדים מסתגרים יותר, בעיקר בקהילות בהם אין כמעט חדירת סמארטפונים הסיכוי יפחת
איזה מזל שאפשר להאשים את הסמארטפון בתחלואי הדור!! ומה היה לפני 30 שנה ?? אז לא היה סמרטפון !!
אז היות ולא נולדתי אתמול, יכולני להעיד שלפני 40 שנה ידעו כל השכונה להצביע על הפושטק היחיד שיצא לתרבות רעה..
אני יכול גם להישבע שאילו היתה מכת הסמארטפונים מכה כבר אז, הנשירה וירידת הדורות היתה כבר פושה אז.
נשלח ב-16/2/2020 14:06
שרית560 כתבה:
מצדרביעי כתב:
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
נשלח ב-16/2/2020 10:50
איש_חשוב כתב:
תאמין לי אני מפרגן לכם שזה יקרה, אבל אין הנחתום מעיד על עיסתו והאמת, מה יש לדבר, ככל שהציבור הדתי חי יותר קרוב לפיתויים יש יותר סיכויים שהנוער ינשור לעומת ככל שהחרדים מסתגרים יותר, בעיקר בקהילות בהם אין כמעט חדירת סמארטפונים הסיכוי יפחת
איזה מזל שאפשר להאשים את הסמארטפון בתחלואי הדור!! ומה היה לפני 30 שנה ?? אז לא היה סמרטפון !!
הכיוון של הדתי לאומי תורני הוא חרדי ולא אחת חרדי קיצוני ולכן פוחתת הנשירה מה ששוב מראה מה הנתיב הבריא.
נתחיל מהסוף, אני מסכים שהטענה על מות הדת אצל החרדים היא טענת הבל ורעות רוח, דורות רבים לא הייתה יצירה כזו כמו היום, מבחינה תורנית, חלק בגלל הקידמה והגישה לבתי ספרים בעולם ותוכנות המקילות על החיפוש, וחלק בגלל ריבוי מקומות תורה, ואין צורך להאריך בדבר הפשוט לכל מי שעיניו לא אטומות.
כתבת שאין "שום" אז זה קפץ. לי. וגם אם נניח שהתכוונת לדורוות האחרונים הרי שהבאתי לך שני לינקים מהדור הזה ממש, ולדוגמא נוספת יש גם את יצחק מאיר יעבץ וחבריו שהם במידה מסויימת מזזרחי , ואני מקוה שלא יפגעו מכך.
בדורות האחרונים שינוי כזה שוה כתבה בעיתון ברמה של "אדם נשך כלב", מבחינתי זה נחשב "שום דבר". וזאת לעומת ישיבות שלימות שבנויות כולן על בחורים שעושים את הדרך ההפוכה.
מאידך, אני דוקא לא באתי להתוכח עם הכותב כדי לטעון כנגדו שהדת החרדית לא מתה, רק גיחכתי על הראייה שעליה הוא מבסס את התזה שלו: העדר ספרות דל"ה בבתי מדרש חרדים.
אם נמשיך עם הקו הזה אז הדת החסידית והספרדית חיה והליטאית מתה כי בישיבות ובתי מדרש ליטאיים כמעט שאין ספרות ספרדית/חסידית, משא"כ להיפך. בקיצור ליצנות. "
טענה ראשונה: הרב ריינס פתח ישיבה עם לימודי חול, רבני אירופה דחו את המודל הנ"ל. ואם לא היו שוללים אותה – רוב יהדות אירופה לא היתה יוצאת לחילוניות. זוהי טענה מוגזמת. החילוניות באירופה התחילה מהגויים כאשר הנחות היסוד של הכנסיה פשטו רגל. כדור הארץ מסתובב סביב השמש ולא ההיפך. לזבוב יש 6 רגלים ולא 4. האפיפיור אינו יכול למחול על חטאים ועוד ועוד. רק אחרי שנכנסה ההשכלה אצל הגויים הגיעו מנדלסון ושאר המסכילים עם "היה יהודי בביתך ואדם בצאתך". לטעון שהיה בכוחו של הרב ריינס לעצור את גל החילוניות ע"י לימודי חול בישיבה – נשמע לי מוגזם ולכל הפחות טעון הוכחה. טענה שניה: אי עליה לארץ. הבה נדייק: גאוני פולין ובמיוחד ה"אמרי אמת" למשל היו בעד עליה לארץ. בתנאי שניתן לחנך את הילדים לתורה ובתנאי נוסף – שיש לך מקור פרנסה בעלייתך ארצה. לעומתם רוב גדולי הונגריה ובמיוחד "מנחת אלעזר" היו נגד, ובנחרצות. יוצא מן הכלל בולט בין רבני הונגריה הוא הגאון הרב ישכר טייכטל הי"ד בעל שו"ת "משנה שכיר" ותלמידו של "מנחת אלעזר". הוא מתחרט על התנגדותו לעליה ארצה. וקובע (בספרו "אם הבנים שמחה") כי גם הגאון "מנחת אלעזר" היה חוזר בו אם היה חי והיה רואה מול עיניו את מוראות השואה. לדעתו של הרב טייכטל, השגיאה החרדית היא עצם ההחרמה של התנועה הציונית, כתוצאה מכך אין ליהדות החרדית משקל במכסות הסרטיפיקטים וגם אם יהודים חרדים רוצים לעלות ארצה כבר נתפסו המקומות ע"י הציונים החילונים, שבדרך הטבע הם מעדיפים את אנשי שלומם ולא את החרדים. (זה קצת מזכיר לי את הפרוייקט של פייגלין: במקום ליילל על ההתנהגות של ה"ערב רב" – קומו ותיצרו פרוייקט שלטוני במגמה להחליף אותם! אל תסתפקו בתקציבים לישיבות, לכו על כל ההנהגה!) טענה שלישית: אי יציאה לעבודה ניתן לומר שהמגמה השתנתה, יותר ויותר חרדים יוצאים לעבודה בצורה זו או אחרת. הייתי שמח אם אמנון שפירא הנכבד היה מספר לנו לאיזה חרדי הוא עזר אי פעם בנושאי תעסוקה. אבל אני יודע שזה לא קרה ולא יקרה. אדון שפירא נתפס כנודניק גם בתוך הציונות הדתית. ולא בכדי.
נשלח ב-15/2/2020 22:19
מצדרביעי
איש_חשוב כתב:
נשלח ב-15/2/2020 22:12
שרית560 כתב: