בצהריים יצא לי לפגוש ידיד נעורים המחלק את זמנו בין ישראל לארה"ב (רעייתו אמריקנית בעוד הוא ישראלי צבר שבצברים) לאחר שנים שלא נפגשנו. דיברנו על דא ועל הא, ואיכשהו הגענו לשיחה אודות הקורה בקהילה החסידית בניו-יורק בימים טרופים אלו.
מנהון להון הוא סיפר לי על האנטישמיות המפלצתית שצומחת בניו- יורק. וכך הגענו לקטע עם ראש עירית ניו- יורק שבא בעצמו לפזר הלוויה המונית של אחד האדמורי"ם שהתרחשה לאחרונה.
מתוך השיחה עלתה לי תובנה שאני חש צורך לשתף בה אחרים.
אך טבעי הדבר הקושי הנפשי הרב בהוראות המגבילות את מספר המלווים בהלוויות.
אין צורך להסביר עד כמה זה מייסר שלא להיפרד באופן אינטימי מקרוב משפחה, ובפרט מאב או אם.
אך מה שמוזר בעיני היא הפרת ההוראות כאשר מדובר בהלוויות אדמורי"ם.
לאחרונה נחשפנו כולנו לעיסוק התקשורתי והציבורי בהפרת ההוראות בהלוויות אחד האדמורי"ם בניו-יורק, כאשר אלפים הצטופפו סביב מיטתו בניגוד מוחלט להוראות. דבר שעורר סערה וגררה אנטישמיות ושנאת יהודים. הדברים קבלו הד תקשורתי נוכח הגעתו של ראש עיריית ניו-יורק לפזר במו ידיו את ההתקהלות המסוכנת.
בתחילה, הדברים היו לפלא בעיני. הרי מדובר בקהילה יקרה שמקפידה על ההוראות גם כאשר מדובר בהלוויות של ההורים שלהם עצמם. אם כך, מה גרם להם להסתכן באופן כה חמור ולעורר אנטישמיות בגלל הלוויה של אדמו"ר די אלמוני שרחוק מלגרום לאותם רבבות פרץ רגשני כה עז - שיביא אותם להם להפר את הכללים וליצור במודעות מלאה גם לאנטישמיות וגם לסכנה נוראה לעצמם.
בכדי להבין את המקרה המצער יש להבין קודם כל את תופעת הלוויות הגדולות בקרב הקהילות החרדיות.
כבר לא מעט שנים שלבלרי התקשורת ומעצבי דעת הקהל החרדית רואים בהלוויות הגדולים סוג של הפגנת כוח – מה שהם נוהגים לכנות "קידוש השם". במילים אחרות, מדובר במעין אמירה לציבור הרחב "ראו כמה רבים ועצומים אנחנו- קחו בחשבון שאנחנו רק נלך ונגדל" ומכן שיש להתחשב בנו ולהיזהר מאתנו. הדברים חלחלו לציבור החרדי הרחב והתמים, שהפנים יותר ויותר שהלוויות ענק זה בעצם "קידוש השם" מהחשובים ביותר הקיימים בדורנו. כמובן שכל העניין מגוחך משתי סיבות:
1. מה הקשר בין הכמות המספרית של החרדים לקידוש השם?
2. הרי ברור לכולנו שאם החילונים/הגויים היו משתתפים כ ו ל ם בהלוויות מנהיגיהם, המספרים היו מגיעים למאות מיליונים.
ובכלל, ממתי כמות הציבור מוכיח את צדקת דרכו? וכי בגלל שהנוצרים מונים מיליונים זו הוכחה שהם צודקים?
מישהו חושב שהלווייתו של קסאם סולימאני – להבדיל - באיראן שמנתה עשרות מיליונים, הוסיפה קמצוץ של כבוד למוסלמים. אדרבה, תרבות העדר רק פוגעת בכבודה של הקהילה.