מפורום רוטר
האחות
חבר מתאריך 28.1.15
20. הבעיה עם סטטיסטיקה רועשת...
בתגובה להודעה מספר 0
פוסט שכתב חבר, מדען, חוקר ואדם שאני אישית מאוד מייחסת חשיבות לידע שלו...
"אני כותב את זה כי אני חושד שזה מאוד לא אינטואיטיבי עבור רוב האנשים. אני מקווה שזה יהיה ברור.
אני רואה הרבה את הטענות על זה שלא רואים תמותה חריגה בישראל בתקופה האחרונה ולכן אולי המגיפה לא מדאיגה.
זה נכון שאין תמותה עודפת בישראל
התשובה האוטומטית שלנו לנושא היא "זה בגלל שהיה סגר"
זו תשובה נכונה, מן הסתם, אבל זה לא כל הסיפור.
בטענה הזו, למעשה בניתוח הנתונים הזה, יש בעיה מובנית.
הבעיה הזו מופיעה בעוד מקומות בעולם, אגב, וגם עליהם שומעים מדי פעם טענות.
הבעיה טמונה בצורת הניתוח של הנתונים והגדרת "תמותה עודפת".
תמותה עודפת מוגדרת ביחס לתמותה הממוצעת. הפרטים הטכניים לא מאוד חשובים, הנקודה היא שהגדלים הרלוונטיים הם ביחס לממוצע.
זה מאוד אינטואיטיבי.
100 מתים נוספים על 100,000 זה כלום.
100 מתים נוספים על 50 זה אסון.
איפה הבעיה?
הקורונה היא מגיפה שמתפשטת הרבה יותר מהר באוכלוסיות בצפיפות גבוהה (לא כל כך מפתיע), אבל היא גוררת תגובות על כל האוכלוסייה, גם זו שבצפיפות נמוכה.
בישראל למשל, ההתפרצויות הגדולות בגל הראשון היו בירושלים ובני ברק, אבל כל ישראל נכנסה לסגר.
כשמשווים את התמותה מקורונה לתמותה בכל ישראל מכניסים "רעש" לסטטיסטיקה.
לא הייתה קורונה בכל ישראל.
בחיפה היו 170 מקרים מאומתים, מן הסתם לא תהיה שם עלייה בתמותה באופן משמעותי.
אם אנחנו רוצים לראות האם לקורונה הייתה השפעה על התמותה בישראל אנחנו צריכים לבדוק לכל עיר שהייתה בה קורונה.
בואו ניקח דוגמא ממקום אחר. שבדיה. על שבדיה יש לי מספרים יותר מפורטים אז זו דוגמא נוחה.
בשבדיה ספרו כמעט 5500 מתים על אוכלוסייה של מעל 10 מיליון איש.
על פניו, תמותה של 0.055% מה שלא נשמע מאוד גרוע.
התמותה הממוצעת בשבדיה היא 90,000 מתים בשנה. בתקופת הקורונה (משהו כמו 3 חודשים) זה אומר 22,500 מתים בממוצע.
5500 ביחס ל-22,500 זה לא טוב, אבל אולי יש מי שיתווכח עד כמה זה נורא.
אני לא אוהב את הויכוחים האלה אז אני רוצה לשאול שאלה אחרת. שבדיה היא מדינה מאוד מרווחת. הקורונה לא הגיעה לכל שבדיה, אפילו לא קרוב. זה מכניס לנו רעש. בואו נסתכל רק על עיר אחת. שטוקהולם.
בשטוקהולם יש מיליון תושבים. אם מספר המתים בשבדיה מתפלג אחיד זה אומר שנצפה לבערך 2250 מתים בתקופת שלושת החודשים של הקורונה בממוצע. בשטוקהולם נספרו 2333 מתים מקורונה נכון להיום.
כלומר סביר להניח שבשטוקהולם מתו מקורונה יותר אנשים מאשר מכל הסיבות האחרות גם יחד בתקופת הקורונה.
פתאום זה נראה די זוועה, נכון?
המקום בו זה הכי בולט, אני חושב, זו העיר ניו יורק, בה בתקופת הקורונה מתו בערך פי 3 אנשים מהקורונה מאשר מכל הסיבות האחרות יחד.
אין לי סטטיסטיקה על בני ברק או ירושלים, אבל חישובי "גב המעטפה" שעשיתי מראים לי שאם נסתכל על תמותה עודפת בין אמצע מרץ לאמצע אפריל בבני ברק, התוצאות כבר לא יהיו כל כך מעודדות."