| נשלח ב-12/10/2020 15:28 |
|
| |
האם מהפסק של הרב זילברשטיין עולה שאין להתפלל לרפואתו של הרב קנייבסקי?

הכרעה חסרת התקדים היוצאת מתחת ידיו של הגר"י זילברשטיין, הנחשב לאחד מגדולי פוסקי ההלכה, קובעת כי ישנם מקרים בהם אין להתפלל על אדם שהלך בהתרסה בלי מסכה לפניו וחלה בנגיף (ארץ)
חבר מועצת גדולי התורה הגאון רבי יצחק זילברשטיין פסק לאחרונה, במענה לשאלה, כי אדם שהלך בהתרסה ללא מסכה על פניו נחשב במקרים מסוימים כ'פוגע בעצמו', ומשכך אין צורך להתפלל לרפואתו.
ההכרעה חסרת התקדים, שיצאה מתחת ידיו של הגר"י, הנחשב לאחד מגדולי פוסקי ההלכה בדורנו, באה כאשר נשאל כך: "בבית כנסת מסוים נאמרים פרקי תהילים על חולים, על ידי תלמיד חכם צדיק, ורבים מגישים לו שמות שיתפלל עליהם. אחד המתפללים שאינו בקו הבריאות, מגיע לבית הכנסת ללא מסכה על פניו".
"גם כאשר פנו אליו כמה מהמתפללים וגם התלמיד חכם המדובר, וביקשו ממנו שיעטה מסכה על פניו", פירט השואל, "הוא סירב בכל תוקף. אמר לו התלמיד חכם: הרי אתה מאבד עצמך בידיים. אל תבוא אליי שאתפלל עליך".
לאחר מספר ימים אכן חלה אותו אדם בקורונה, ואף אושפז במצב קשה, ובני משפחתו פנו אל אותו תלמיד חכם בבקשה שיתפלל עליו בזמן הבריתות שהוא עורך.
ענה להם הת"ח - המשיך ותיאר השואל - שהוא לא רוצה להתפלל עליו "כי הזהרנו אותו שהוא מאבד עצמו לדעת ושלא יבוא אלי אם הוא יחלה".
סיכם השואל בפני הגר"י זלברשטיין את לבטיו: האם מחובתי להתפלל על האיש שהתהלך ללא מסכה בבית הכנסת? וזו היתה תשובתו המלאה של הרב: "אם החולה לא היה בקו הבריאות עוד קודם שנדבק בנגיף הקורונה, ואולי אף לא היה צלול בדעתו לגמרי, הרי שיש חיוב להתפלל עליו למרות שהלך בלי מסכה".
"מאחר שהבלבול רב, יש אנשים הסוברים שאין צורך לעטות מסכה ויש בלבול גדול בעולם. ה'מנחת אלעזר' דן, האם אדם שהכניס עצמו לסכנה להציל את רכושו וניצל בדרך נס, צריך לברך הגומל, והוא קובע שאין צריך לברך".
"מעשה היה ביהודי שהחזיק באבנים טובות, והלך ברחוב וחבילת אבנים בידו. לפתע הגיח שודד שהיה חמוש בנשק וניסה לגזול את החבילה ממנו. למרות שהיהודי ידע שלשודד יש נשק, לא מסר את החבילה אלא החל לברוח בריצה עקלקלה. השודד ירה,ולא הצליח לפגוע בו".
"היהודי הגיע אלינו, ופסקנו לו שהוא פרא אדם שהכניס עצמו לסכנה, כי מן הדין היה חייב למסור את כספו ולא לסכן את עצמו, ולכן שלא יברך 'הגומל'. הגאון רבי חיים פלאג'י כתב, שאדם ששתה סם המוות והסתכן, והרופאים הצליחו להצילו, אינו מברך הגומל, כי הוא הביא את הצרה על עצמו בידיו. אבל אם הוא עשה זאת מתוך מצוקה גדולה של רעב, אז כן מברך".
הגאון רבי יצחק זילברשטיין חרץ את פסקו: "לסיכום: אדם הפוגע בעצמו אין צריך להתפלל עליו, ואין לו לברך הגומל. אבל אם לפני פעולתו הקיצונית הוא היה במצב קשה, או שהיה חולה, יש להתפלל עליו; ואם ניצול, עליו לברך הגומל".
תוקן על ידי נוירולוג ב- 12/10/2020 16:11:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 17:50 |
|
| |
| timobl כתב: |  |
העצניקים לא אוסרים חבישת מסכות, אך גם לא חושבים שזה יעיל, והראיה, כל אלו ששמרו באדיקות ולבשו מסכות ונדבקו.
אבל העצניקים כן מתקוממים ואוסרים את סגירת הישיבות, תלמודי התורה, ובתי כנסיות, על אף שאחוז הנדבקים בהם הוא כמעט אפסי.
|
|
אם אתה מדבר על עצניקים שלבשו מסכות ונדבקו - אתה צודק. חובש מסיכה בתוך בית כנסת צפוף שכולם בלי - לא יציל את עצמו. אם לא - שטויות במיץ (היית מוכן שרופא שיניים יטפל בך בלי מסיכה - עוד לפני הקורונה? גם אם הוא עצניק).
לגבי בתי הכנסת, העצניקים ודו' פשוט צודקים. ולא בגלל אחוז ההדבקה שאגב ממש לא אפסי, אלא כי בסולם הצרכים שדואגים להם למרות הצורך בריחוק חברתי - אלו אמורים להיות לפני הכל, עם כל פיתרון יצירתי ויותר יצירתי שיפחית בהם את ההדבקה. בושה וחרפה שמחפשים פתרונות יצירתיים לכל מיני חדרי כושר, ובתי כנסת וישיבות סוגרים כלאחר יד! מצדי שיענישו במאסר עם עבודת פרך ומלקות כל מי שיסיר את המסיכה מהאף בבית הכנסת, גם אם הוא רק הריח טבק. אבל לסגור כליל כי מתעצלים למצוא פתרונות לזהירות?? בושה.
תוקן על ידי פיינשמקער ב- 13/10/2020 17:50:27
נשלח מהאנדרואיד שלי
תוקן על ידי פיינשמקער ב- 13/10/2020 17:51:29
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 16:30 |
|
| |
העצניקים לא אוסרים חבישת מסכות, אך גם לא חושבים שזה יעיל, והראיה, כל אלו ששמרו באדיקות ולבשו מסכות ונדבקו.
אבל העצניקים כן מתקוממים ואוסרים את סגירת הישיבות, תלמודי התורה, ובתי כנסיות, על אף שאחוז הנדבקים בהם הוא כמעט אפסי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 13:41 |
|
| |
הרב זילברשטיין לא אמר את הדברים נקודה. אני אומר זאת באחריות ומכלי ראשון.
מי המציא את הפייק ומה האינטרס שלו-שאלה מסקרנת, אבל לא באמת כ"כ חשובה.
לגבי התנהלות החצר ברשב"ם- אין ספק שהיא לא הכי מוצלחת,אבל הפאדיחות שלהם עד עתה לא היו בנושאי מהות.כל הבזיונות מהברכומט עד הסרת השעונים-זה דברים מביכים ומגחיכים אך אין בהם פגם מהותי.
בנושאי הקורונה, ההוראה- האמיתית- של הגר"ח להימנע מסגירת מוסדות התורה,היא הוראה שבין אם תאהב אותה ובין לא, אפשר להבין את הרציונל שמאחוריה. זה ממש לא מתקרב לאיסור חבישת המסכות של העציצים והחסידים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 10:17 |
|
| |
אני חושש מאוד שכל הפסקים שיוצאים מבתי החצרות הם פייק, שמוציאים יענקוש וחבר מרעיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 01:00 |
|
| |
| פצקו כתב: |  | ולמי שלא הבין, נסביר יותר ברור: טימבול ונוירולוג ביקשו להבהיר, שלמרות שהחסידים והעצניקים הם עושי הביזיונות המרכזיים לציבור החרדי בכל תקופת הקורונה, אבל הנה המצאנו איזה פייק שיגחיך גם את הליטאים. ,ואפילו הכנסנו אותו לכיכר השבת, והציבור לא מספיק התרגש מהפייק, אז אולי אשכול בפורום בח"ח יעזור. |
|
יש בעיה קלה עם התזה שלך
לא אני ולא הוא המצאנו דבר, אלא אחת מן השניים או שהרב זילברשטיין אמר את הדברים, יצאו ממנו לא מעט פסקים "מעניינים" בתקופה הקורונה, או שהמציא את זה השופר אבי רבינא שנמנה דווקא על יחצני דגל התורה וחצר רשב"ם.
ובאשר לביזיונות, אין ביזיון גדול יותר ממה שקורה סביב הגר"ח.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 00:56 |
|
| |
ולמי שלא הבין, נסביר יותר ברור: טימבול ונוירולוג ביקשו להבהיר, שלמרות שהחסידים והעצניקים הם עושי הביזיונות המרכזיים לציבור החרדי בכל תקופת הקורונה, אבל הנה המצאנו איזה פייק שיגחיך גם את הליטאים. ,ואפילו הכנסנו אותו לכיכר השבת, והציבור לא מספיק התרגש מהפייק, אז אולי אשכול בפורום בח"ח יעזור.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2020 00:15 |
|
| |
סטיתם מהנושא,
נוירולג ביקש להדגיש שהוראת הרב זילברשטיין שלא להתפלל על מי שלא הולך עם מסיכה היא מופרכת ובלשון עדינה הייתי אומר אף טיפשית.
ובשביל לחדד זאת הוא יצא בכותרת בומבסטית שלפי הרב זילברשטיין אין להתפלל על הרב קנייבסקי.
בודאי שגם דעתו של נוירולוג שחובה להתפלל על הרב קניבסקי, רק כדאי גם להתפלל באותה ההזדמנות שהרב זילברשטיין לא ינפיק כאלו מימרות לא חכמות במיוחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:42 |
|
| |
הדיבוק שאלה בשבילך: ציטטת את החת"ס... שיש ללמוד מהאהבה של הגויים להבליהם, כמה יש לאהוב תורה... איך אפשר ללמוד לאהוב? כמו אדם שטוען שלא מאד אוהב גלידת פיסטוק, אז הוא צריך ללמוד לאהוב? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:38 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | יש רמות של טמטום וחוצפה שקשה לייחס ליותר מקהילה אחת. אני לא כתבתי שההתכתבויות כאן בפורום הן שמפחיתות משקיעותי בתורה (יותר מסתבר שזה עובד הפוך), אבל דבר אחד ברור - שאם ברור למישהו שזה גורם לריחוק מהתורה, הוא דבר ראשון צריך ליישם את זה על עצמו.
אתה צדיק אבל נראה לי שאפילו אתה לא מבין מה כתבת
תודה יקירי, אנסה להסביר וככה יש סיכוי שאני אבין... כתבתי שהאובססיה שלך מעוררת השתאות, והלוואי שככה הייתי אובססיבי ללימוד התורה. (בדומה לזה כתב הכתב סופר בדרוש שבסוף פרשת בחוקותי, שיש ללמוד מהאהבה של הגויים חהבליהם, כמה יש חאהוב תורה). המסקנה שלך הייתה שאם רק לא הייתי מגיב לדבריך ולעוד דברי בלע בנוגע למשפחת קנייבסקי, בטוח שהייתי שקוע בתורה למעלה מחשב. אז השבתי לך שהדברים שלך נובעים א. מחוסר הבנה, כי לצערי לא זו הסיבה שאינני שקוע ככה בתורה. ב. מחוצפה מסוימת, כי אם אתה חושב שזו הדרך לשקוע בתורה אתה אמור ליישם אותה ולא להטיף אליה. נראה לי שעכשיו הבנתי. |
|
השתאות זה לא רע
תסתכל על זה כתופעת טבע מדהימה, אפשר להתחזק באמונה מזה
התכוונתי למשפט הבא שחזרת עליו יותר מפעם אחת, ולא הבנתי מה אתה רוצה.
"יש רמות של טמטום וחוצפה שקשה לייחס ליותר מקהילה אחת"
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:38 |
|
| |
| נוירולוג כתב: |  | הידיעה הזו פשוט לא נכונה. מה אפשר לעשות. תגובת הרב זילברשטיין למשמע הפרסום היתה "צריך להתפלל גם על משוגעים"
לפחות תגובה אחת עניינית
נקווה שאתה צודק |
|
השאלה אם אני מבין נכון, זה מה אומר הרב זילבאשטיין. אבל להחכה ודאי שמדובר בהוראה תמוהה ולכאורה חסרת ביסוס הלכתי. הרי בפשטות אפילו צדקה יש לתת לפושעים (כמו הלשנא אחרינא ברש"י בבא קמא ז:, וכן פסקו כל הפוסקים)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:35 |
|
| |
| נוירולוג כתב: |  | יש רמות של טמטום וחוצפה שקשה לייחס ליותר מקהילה אחת. אני לא כתבתי שההתכתבויות כאן בפורום הן שמפחיתות משקיעותי בתורה (יותר מסתבר שזה עובד הפוך), אבל דבר אחד ברור - שאם ברור למישהו שזה גורם לריחוק מהתורה, הוא דבר ראשון צריך ליישם את זה על עצמו.
אתה צדיק אבל נראה לי שאפילו אתה לא מבין מה כתבת |
|
תודה יקירי, אנסה להסביר וככה יש סיכוי שאני אבין... כתבתי שהאובססיה שלך מעוררת השתאות, והלוואי שככה הייתי אובססיבי ללימוד התורה. (בדומה לזה כתב הכתב סופר בדרוש שבסוף פרשת בחוקותי, שיש ללמוד מהאהבה של הגויים חהבליהם, כמה יש חאהוב תורה). המסקנה שלך הייתה שאם רק לא הייתי מגיב לדבריך ולעוד דברי בלע בנוגע למשפחת קנייבסקי, בטוח שהייתי שקוע בתורה למעלה מחשב. אז השבתי לך שהדברים שלך נובעים א. מחוסר הבנה, כי לצערי לא זו הסיבה שאינני שקוע ככה בתורה. ב. מחוצפה מסוימת, כי אם אתה חושב שזו הדרך לשקוע בתורה אתה אמור ליישם אותה ולא להטיף אליה. נראה לי שעכשיו הבנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:10 |
|
| |
| פצקו כתב: |  | הידיעה הזו פשוט לא נכונה. מה אפשר לעשות. תגובת הרב זילברשטיין למשמע הפרסום היתה "צריך להתפלל גם על משוגעים" |
|
לפחות תגובה אחת עניינית
נקווה שאתה צודק
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:07 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | | יש רמות של טמטום וחוצפה שקשה לייחס ליותר מקהילה אחת. אני לא כתבתי שההתכתבויות כאן בפורום הן שמפחיתות משקיעותי בתורה (יותר מסתבר שזה עובד הפוך), אבל דבר אחד ברור - שאם ברור למישהו שזה גורם לריחוק מהתורה, הוא דבר ראשון צריך ליישם את זה על עצמו. |
|
אתה צדיק אבל נראה לי שאפילו אתה לא מבין מה כתבת
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 23:05 |
|
| |
יש רמות של טמטום וחוצפה שקשה לייחס ליותר מקהילה אחת. אני לא כתבתי שההתכתבויות כאן בפורום הן שמפחיתות משקיעותי בתורה (יותר מסתבר שזה עובד הפוך), אבל דבר אחד ברור - שאם ברור למישהו שזה גורם לריחוק מהתורה, הוא דבר ראשון צריך ליישם את זה על עצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2020 21:06 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | | ענית יפה באותו מטבע, אולי באמת תפסיק להידבק לכל מיני יענקושים איך ולמה הם מטפלים בסבא שלהם, כאילו אתה איזה מריה תרזה שבאה להציל את המסכנים עם תרופות שבדקת במעבדה שלך. אבל לפחות כבן הקהילה שלך, פחות מצופה ממך להיות שקוע בהוויות אביי ורבא, ואולי לכן בולט שאינך ממאן דדחיל מרבנן. |
|
אין לי אלא לחזור על המלצתי לך במקום להתבכיין, אל תחפש אשמים, פשוט תן לאחרים ליחצן את משפחת קנייבסקי ו"לדאוג לכבודה" ואתה תשקיע עצמך בהוויות אביי ורבא כפי שנפשך כה חושקת.
|
|
|
|
|