הרב אברהם בורודיאנסקי | כ"ו בתשרי תשפא 10:40 14.10.20
קצת על עצמי, קוראים לי אברהם בורודיאנסקי, בוגר ישיבת קול תורה, נכדו של רבי שלמה זלמן אויערבך, בגיל 18, בעשרת ימי תשובה, כשהלכתי לתרום דם דרך ארגון 'זיכרון מנחם', התגלה שאני חולה לוקמיה - סרטן הדם. מאז השתנו חיי ביום בהיר והדברים התגלגלו לטיפולי כימותרפיה קשים. הייתי בבידוד של מעל חצי שנה, הלכתי עם מסכות שנתיים, חיים שונים לחלוטין מהחיים שהיו לי לפני זה כבחור ישיבה פעיל, מוכר ותוסס.
בעקבות המחלה, החיים שלי קיבלו מימד אחר, למדתי מאז להסתכל על האנשים שזקוקים לסיוע ולסייע בכל דרך אפשרית. אני מתנדב ומסייע בהרבה ארגונים, ובשש שנים האחרונות, פתחתי מוסד דרך עמותת 'רוח הגולן', שנותן מענה לנוער חרדי שזקוק לזה. הכל מגיע ממקום של נתינה.
למדתי שבציבור החרדי יש המון המון המון נתינה. למדתי שבציבור החרדי החסד הוא לא משהו שאפשר לכתוב עליו. לא יספיק לו גיליונות ולא עשרות כתבות. כמעט בכל בניין יש גמ"ח, כמעט בכל שכונה יש ארגון, בכל עיר יש כמה אגודות חשובות, יש עסקני חסד, אי אפשר בכלל לתאר את החסד שוודאי מגן על הדור שלנו.
אבל תקופת הקורונה הציפה הרבה דברים פנימיים שהסתתרו בתוך הלב של אנשים, אולי לא רצו להגיד אותם, אולי לא היו צריכים עד היום. כדי להסביר את דבריי אני רוצה לחזור שוב אחורה לתקופה שאחר המחלה שלי.
אחרי שהבראתי ב"ה ויצאתי מהמחלה, הייתי בחור אנרגטי, עזרתי לחברים להתחתן והכל היה כשורה. יכולתי להתחתן על פי הרופאים בלי שום בעיות ואף על פי כן הצעות השידוכין שהוצעו לי היו לא מתאימות בכלל. הציעו לי בחורות עם בעיות גופניות קשות ממש, לא רואות, לא שומעות, למרות שכבר הייתי בריא לחלוטין במשך ארבע שנים, בלי שום פרופורציה למצבי. עד שהקב"ה שלח את המלאך שהיה השדכן שלי ומצאתי את זיווגי.
התחושות שעברתי באותן שנים היו הרבה יותר קשות מהמחלה עצמה. בהצעות שקיבלתי היו עיוות מחשבתי ובעיקר סוג של רוע. במקרים כאלה עדיף שלא להציע כלל, מאשר להציע הצעה כל כך מוזרה, שמשקפת לבחור את מה שאתה חושב עליו שהוא שווה ערך למשהו משותק. לא שמשותק הוא פחות, המשותקים הם קדושי עליון, אך אין שום התאמה מעשית בין בחור בריא לחלוטין לבין בחורה שאינה מתפקדת.
בתקופת הקורונה אנחנו שומעים שוב ושוב את המשפט: "אין בעיה, אז מי שבסיכון גבוה או מבוגר שיישארו בבית", לצערי גם מאנשים שחשבתי שהם צדיקים וגומלי חסדים. חוץ מזה שזה מצדיק את דברי המשנה על תקופת עקבתא דמשיחא על נושא החוצפה יסגא שצעירים ידרשו כבוד מהמבוגרים, יש פה אכזריות ואמירה קשה, שמשקפת להרבה אנשים מה אנשים אחרים חושבים עליהם. מבחינתם, אדם כמוני, שזכה וזוכה להתעסק עם מאות נערים, טיפלתי דרך איחוד הצלה במאות מקרים כולל החייאות וכדומה, יש פה ילדה שמסתובבת ביישוב שלי רק בזכות הסיעתא דשמיא שהצלתי אותה, התנדבתי דרך עזר מציון בעשרות נסיעות, דרך מחוברים ורפואה בשמחה במאות התנדבויות ודרך ארגונים נוספים, אני מסייע לכל אדם שזז, יש לי בבית אני ואשתי רק פעילויות של חסד, ועדיין אני מבחינתם שווה - "תישאר בבית".
בגלל שיש לי רקע רפואי ויש בסביבתי עוד אנשים עם רקע רפואי, אנחנו חייבים לשמר את עצמנו מאד מהנגיף האכזרי הזה, אני יודע מה זה לסבול אני יודע מה זה להיות בבידוד 7 חודשים, לעבור טיפולים להיות מחובר חמצן. אני יודע מה זה הסבל הזה, לא בא לי לעבור את זה שוב וזכותי לדרוש את זה וזכותי שהשכן או החבר יבין לליבי. הוא לא יודע מה זה, אבל אני יודע.
כשמשהו מגיע ואומר לי אתה תישאר בבית ואנחנו לא, כי אתה בסיכון ואנחנו לא, להערכתי, זו פגיעה א. בבסיס הבסיסי של אדם, ב. בבסיס של שומר תורה ומצוות, ג'. בבסיס של אדם שמתחשב באחר.
אדם כזה אין לו זכות להיות שופר של שום ציבור ולא אדם שמתעסק בחסדים, כי מונח בבסיס שלו אכזריות. זה רוע.
זה לומר לאדם כמוני, שמערב פורים לא שלחתי את הילדים למוסדות חינוך, מלבד ימים ספורים שבאחד מהם אכן הבת שלי נדבקה בקורונה, תמשיכו להיות קבורים. לא אכפת לנו לא מהמצב הנפשי שלכם, לא הרפואי, העיקר שאנחנו נוכל להסתובב בחוץ.
היכן הערבות ההדדית? הציבור החרדי לקה בתקופה האחרונה בדבר הזה בענק. כבו המאורות, אין לנו הנהגה שאומרת לנו את הכן ואת הלא בצורה ברורה. אנשים כמוני, בבית על כורחנו בפסח, שבועות, ר"ה סוכות, לא הולכים לתפילה במניין 7-8 חודשים. לא יוצאים לשום מקום מלבד קנייה בסופר שגם אליה אנחנו רצים בבוקר מוקדם לפני שאנשים מגיעים. נעזרים ונתמכים בשכנים נחמדים טובי לב. כמה אפשר עוד לשרוד ככה?
איך יכול להיות שאנשים שהחשבתי אותם תלמידי חכמים, טובים וצדיקים, מוכנים להסתובב ברחוב אפילו בחשש שהם נדבקו או צריכים להיות בבידודים או מסתובבים בלי מסיכה בניגוד להנחיות הרופאים והרבנים. חלקם עוד מתווכחים ומצדיקים את האידיאולוגיה הזו ואז כשאתה אומר להם מה יהיה עם אנשים עם רקע רפואי או מבוגרים? הם אומרים ש"יישארו בבית"...
אם אנחנו פוגעים באמונה של ה"אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך", אם נפגע ולא נתייחס לדור המבוגר שלנו בכבוד ובהערצה, כי הם קרובים יותר לדור שקיבל את התורה בהר סיני, כי הם בנו את דור התורה פה בארץ ישראל, חלקם עברו את השואה, רבנים ראשי ישיבות, משגיחים, ואנשים אומרים להם שבו בבית בלי לצאת. איזו פגיעה זו בכל הקדוש והיקר לנו, ארץ ישראל אמורה להזדעזע ת"ק פרסה על ת"ק פרסה.
כשרואים אדם הולך בלי מסיכה הוא רוצח. הוא רוצח אותי ואת הדור המבוגר, אסור לשתף אותם במניין, צריך לבטל את הוראות הקבע לכל הרבנים והראשי כוללים האלה, אסור להתחתן עם ילדיהם, הם אנשים שלא אכפת להם חיי אדם ומזלזלים באוכלוסייה שלמה, שאומרים להם תישארו בבית.
זה בית קברות חי בתוך הבית. נראה אתכם נעולים בדירת 3-4 חדרים עם 6 ילדים 7-8 חודשים. זו אמירה אכזרית, מי שאומר כזה דבר מונח לו באמירה הזו טבע של רוצח.
איך אתה מעז לומר ככה לאנשים? אתה משקף לאנשים האלה שאין בהם צורך, ואני שואל ותמה, האם כל המאות שזכיתי להציל בהתנדבותי באיחוד הצלה, האם מאות הנערים שבזכותי שומרי תורה ומצוות שומרים שבת ומניחים תפילין וכל מאות החסדים שאני וביתי עושים במשך שנים רבות, האם כל אלו מקבלים ברגע תעודה על ידי אנשים עם בריאות טובה, תעודת שיקוף שאנחנו שווים ל"תקברו בבית שלכם"?
אנשים שאומרים דברים כאלה דברים, הם מביישים את הדור המבוגר שמרגיש שאין לו טעם וצורך להישאר בחיים. אני מדבר עם אנשים מבוגרים כל יום בהתנדבות ואני שומע מהם את האמירה שוב ושוב, "איך אנשים שומרי תומ"צ אומרים כזה דבר שאנחנו צריכים להישאר בבית? כמה שנים עוד נותר לנו לחיות? 5-10 שנים? למה שלא נהנה מהשמש יותר? בואו כולנו נשמור על ההנחיות וכולנו נוכל ליהנות מחיים טובים יותר", כך אומרים לי מבוגרים רבים.
גם אני הייתי פעם בחור נטול דאגה ופתאום החיים שלי השתנו, אין ביטוח לאף אחד. הפכתי ברגע אחד מתורם לנתרם. אמנם מאז התקדמתי ומאז אני תורם המון, אבל עדיין מגיע רגע האמת שאני זקוק לטובת השכנים שלי שיביאו לי דברים ויסייעו לי. אני רוצה לומר לכם ידידי היקרים שמסתובבים כמו טווסים נפוחים, החיים לא בטוחים ובורא עולם יושב בשמים ישחק למו הקב"ה משחק עם האנשים וככל שהוא רואה שהלב יותר גאה הוא משפיל אותם.
אין לכם רשות לומר לנו להיקבר בבית, מה עונשנו? כי עברנו רקע רפואי? או כי אנחנו מבוגרים?
מי אתם שתקברו אותנו בבית בעודנו חיים? הענקתם לנו תעודה של אנשים שאין בהם צורך, שהעולם יכול להסתדר בלעדיהם. זו תעודה כואבת ועתיד הקב"ה לפרוע ממי שפוגע באנשים כמונו ברבים ולא בגלל שאנחנו צדיקים, אלא כי אנחנו בריותיו של הקב"ה.
ההבדל היחיד בינינו לבניכם, שסבלנו ויותר התקרבנו לבורא עולם, או כי אנחנו יותר מבוגרים ולמדנו יותר תורה. אנחנו אוכלוסייה שצריכים להתכבד בנו, להיות גולת הכותרת, אנשים שעברו סבל וייסורים או דור מעבירי התורה או "סתם" מבוגרים שצריך לכבדם.
מי אתם אנשים בריאים וצעירים שמרגישים חופשי לתת לנו תעודת פטירה וקבורה בבית? אני זועק וכואב, עברו עליי ימים נוראים קשים, אני רואה את ילדיי שבמקום לפרוח במוסדות הלימוד יושבים בבית ואני צריך גם לנהל מוסד מרחוק גם לחנך את ילדיי וגם ללמד אותם קודש וחול תוך כדי. הכוחות שלנו גם ייגמרו בשלב כל שהוא והשאלה מה יקרה אחר כך ואת המחיר של זה ישלמו אותם אנשים שאומרים לנו להישאר בבית, שמסתובבים בחוץ בלי מסכות ולא שומרים על ההנחיות.
כל דמעה שלנו יושבת אצל הקב"ה והוא סופר אותה ומתענג עליה, אבל מי שגרם לה ישלם עליה.
בשורות טובות וחורף בריא.
נשלח ב-19/10/2020 07:16
קולולו כתב:
לגבי המסכות. נגיד שזה ספק פיקוח נפש כשרוב המומחים ברחבי העולם אומרים שזה עוזר. האם יש ספק מה יהודי חייב לעשות?
כאמור לעיל התועלת הגדולה של המסיכה היא בעיקר בשלב שמונע יציאה של רוב פליטת הוירוס על ידי חולה לחלל האויר, הוירוס נשאר במסיכה ולא פוגע בסובבים. אולם אם הינך מסתובב לבד במסיכה בסביבה של חולים ללא מסיכה, והם פולטים על המסיכה שלך וירוסים, האם המסיכה שלך תגביר את ההדבקה? והתשובה היא כמובן לא ולא.
שהרי וירוס שהגיע עד למסיכה, אילולי המסיכה היה ממשיך את החצי סנטימטר ומגיע לתוך הפה והאף ומשגשג בתוכם, כאשר לכל הדעות וירוס הקורונה שהינו יצור טפיל הניזון מגוף חי אחר, משגשג הכי טוב על מצע רוק ושאר הנוזלים בתוככי מערכת הנשימה, לעומת השגשוג שלו על בדים, חפצים, נייר וכדומה.
אין ספק שכדאי להקפיד על החלפת מסיכה לאחר זמן מסויים של שימוש ולא להישאר עם אותה מסיכה לאורך ימים ארוכים, אבל כאמור, הסיכוי שהמסיכה תגרום לוירוס להידבק בך קלוש ובלתי קיים גם אם תחבוש את אותה מסיכה חודש ימים ברצף.
תוקן על ידי כברהיה ב- 18/10/2020 04:59:24
נשלח ב-18/10/2020 04:30
מפוטרת.
המחקר שציטטת הוא חלק ממאמר ארוך שמחלק בין סוגי מסכות, החלק המצוטט נוגע בשאלה האם לתת המלצה לציבור להצטייד במסכות האיכותיות יותר n95, שיעילות יותר בהדבקה של וירוס הנישא באויר. המחקר מצטט מחקרים שאומרים שאין בקורונה וודאות להדבקה "ארוסולית" כלומר וירוס שנישא באויר זמן רב אחרי שהחולה פלט אותו. המסקנא שם היא שהמסכות מהסוג הזה אינן נצרכות לכלל הציבור (לא שהן מזיקות, זה בודאי שלא). המאמר הזה מציע שרק הצוותים הרפואיים ישתמשו בהם ומרמז בכך על זה שבעצם הואיל ואין מספיק מסכות כאלו ומדובר בחשש רחוק יותר, אז צוותי הרפואה שנמצאים בסיכון גדול יותר טוב שיצטיידו במסכות הללו.
המשך המאמר המצוטט (שלא העתקת) נוגע למסכות מנתחים או מסכות בד המונעות רסס טיפתי, שזה דבר ברור ולא צריך לראיה, שאדם החובש מסיכה ומתעטש, מפיץ סביבו פחות רסס, כשברור שחולה קורונה הרסס שלו מכיל בתוכו וירוסים מדבקים ומסכנים יותר מאשר הדבקה "אירוסולית" כלומר דרך האויר.
אביא פה את הקטע, ובהמשך את הקישור המלא.
"מסכת מנתחים עשויה מכותנה שאינה ארוגה ומכסה את הפה והאף. בשל קוטר המרווח
בין סיבי המסכה, והעובדה שהיא אינה מהודקת לפנים, מסכה כזאת אינה מונעת
הדבקה באמצעות אירוסולים. עם זאת, המסכה יכולה לחסום טיפות גדולות ומפחיתה
את מגע הידיים בריריות הפה והאף, ולכן יכולה להפחית את הסיכוי להדבקה
טיפתית במגע קרוב. כמו כן היא עוצרת את רוב טיפות הרוק שפולטים חולים
ונשאים, וכך מונעת מהם להדביק אחרים"
א. באופן כללי, בעניין הקורונה כל מחקר שעורך אדם בעצמו על סביבתו ואפילו קצת מעבר לה הוא לא רלוונטי מאחר והנגיף פוגע קשה רק סטטיסטית. אפילו תרופות שנחשבו על ידי רופאים שטיפלו באלפי חולים במשך זמן ונחשבו יעילות, הובררו לאחר זמן במחקר מקיף השוואתי כלא יעילות כלל (בימים האחרונים גם התרופה שטראמפ, ולהבדיל הגר"ח קיבלו - רמידיסבר, הוכחה כלא יעילה כלל), בדיקה שעושה אדם סביב עצמו היא כלום. רק הסתכלות רחבה על תופעות גדולות כמו למשל חסידות שלמה גדולה שכופרת לחלוטין בהנחיות הוכיחה שיש לה הרבה יותר מתים, וכן בשכונות ירושלים היה נראה כמעט באופן מובהק שהמתים התחלקו באופן שבו התחלק ה3-6.
ב. מסיכה לא עוזרת 100% אלא מורידה ב95%, אבל כשכמה מאות איש (שמתוכם 5 - 10 חולים) מתרכזים במקם אחד לתפילה ארוכה מאוד (המסכות נשארות על הפנים כראוי 5++ שעות??), עם שירה וצעקות, עם חדרי שירותים וברזיות משותפים, עם מעברים שבהם עוברים כולם ולפעמים קצת צפוף שם, עם ילדים שמסתובבים ביחד, עם עליות לתורה ופתיחת הארון וכולל גם הברכת "לשנה טובה" מאחד לשני אחרי התפילה עם מזגנים ועוד, כל דבר כזה מגביר עוד ועוד את הסיכון, כך ש95% שיורדים עדיין משאירים כר נרחב לנגיף.
ג. כמה ליטאים שראית במלונית לא ראיה לכלום, כי הליטאים הם רבים ואכן יש ליטאים רבים שנדבקו בר"ה מהטעמים האמורים. הייתה תקופה אחרת שדיווחו מהמלוניות דווקא על רוב חסידי, וזה לא מובן לי כי כפי שהבנתי החסידים בכלל לא נבדקים אז איך הגיעו למלוניות? לעיתים חלוקת המלוניות נעשית לפי ערי מגורים, ומשתנים נוספים שמשליכים על השאלה את מי פגשת במלונית.
ד. לגבי זה שמסיכות מורידות את עוצמת ההדבקה לחובש אותן, לדעתי זה באמת בלוף שמנסים לשכנע איתו אנשים לחבוש מסיכות, וזה דבר לא כל כך מסתבר מכמה טעמים. חבישת מסיכה נועדה להמעיט מהפצת הנגיף, כלומר בעיקר למנוע ממך להדביק אחרים ולא להיפך. מדובר על מוצר שנחשב יעיל מאז המגיפה הספרדית (כלומר יותר מ100 שנה) ואולי גם קודם. כל טיפול רפואי עם סיכון בזיהום כולל חבישת מסכות, ולא מצאתי אדם שמסכים לעבור ניתוח בלי שכל הצוות יחבוש מסיכות כי "מסכות לא עוזרות".
הדבקה הייתה לא רק במקום של מאות אלא גם במשרד עו"ד שנפגש עם לקוח עם מסכות על האף,יתכן שבמקרים מאוד ספציפיים מסכה תעזור ,אבל אין לה שום ערך במרחב פתוח,ובעיקר כוונתי נגד הדת הליטאית החדשה שבואו נדחס למקום סגור ,מתפללים,תלמידים,אברכי כולל וכ"ו והמסכה היא תציל אותנו שזה שטות מוחלטת ומוכחת
תוקן על ידי משגיחבשער ב- 18/10/2020 04:34:02
נשלח ב-18/10/2020 04:10
בקשר למסכות.
א. באופן כללי, בעניין הקורונה כל מחקר שעורך אדם בעצמו על סביבתו ואפילו קצת מעבר לה הוא לא רלוונטי מאחר והנגיף פוגע קשה רק סטטיסטית. אפילו תרופות שנחשבו על ידי רופאים שטיפלו באלפי חולים במשך זמן ונחשבו יעילות, הובררו לאחר זמן במחקר מקיף השוואתי כלא יעילות כלל (בימים האחרונים גם התרופה שטראמפ, ולהבדיל הגר"ח קיבלו - רמידיסבר, הוכחה כלא יעילה כלל), בדיקה שעושה אדם סביב עצמו היא כלום. רק הסתכלות רחבה על תופעות גדולות כמו למשל חסידות שלמה גדולה שכופרת לחלוטין בהנחיות הוכיחה שיש לה הרבה יותר מתים, וכן בשכונות ירושלים היה נראה כמעט באופן מובהק שהמתים התחלקו באופן שבו התחלק ה3-6.
ב. מסיכה לא עוזרת 100% אלא מורידה ב95%, אבל כשכמה מאות איש (שמתוכם 5 - 10 חולים) מתרכזים במקם אחד לתפילה ארוכה מאוד (המסכות נשארות על הפנים כראוי 5++ שעות??), עם שירה וצעקות, עם חדרי שירותים וברזיות משותפים, עם מעברים שבהם עוברים כולם ולפעמים קצת צפוף שם, עם ילדים שמסתובבים ביחד, עם עליות לתורה ופתיחת הארון וכולל גם הברכת "לשנה טובה" מאחד לשני אחרי התפילה עם מזגנים ועוד, כל דבר כזה מגביר עוד ועוד את הסיכון, כך ש95% שיורדים עדיין משאירים כר נרחב לנגיף.
ג. כמה ליטאים שראית במלונית לא ראיה לכלום, כי הליטאים הם רבים ואכן יש ליטאים רבים שנדבקו בר"ה מהטעמים האמורים. הייתה תקופה אחרת שדיווחו מהמלוניות דווקא על רוב חסידי, וזה לא מובן לי כי כפי שהבנתי החסידים בכלל לא נבדקים אז איך הגיעו למלוניות? לעיתים חלוקת המלוניות נעשית לפי ערי מגורים, ומשתנים נוספים שמשליכים על השאלה את מי פגשת במלונית.
ד. לגבי זה שמסיכות מורידות את עוצמת ההדבקה לחובש אותן, לדעתי זה באמת בלוף שמנסים לשכנע איתו אנשים לחבוש מסיכות, וזה דבר לא כל כך מסתבר מכמה טעמים. חבישת מסיכה נועדה להמעיט מהפצת הנגיף, כלומר בעיקר למנוע ממך להדביק אחרים ולא להיפך. מדובר על מוצר שנחשב יעיל מאז המגיפה הספרדית (כלומר יותר מ100 שנה) ואולי גם קודם. כל טיפול רפואי עם סיכון בזיהום כולל חבישת מסכות, ולא מצאתי אדם שמסכים לעבור ניתוח בלי שכל הצוות יחבוש מסיכות כי "מסכות לא עוזרות".
נשלח ב-18/10/2020 03:08
בעיקרשומע
משגיחבשער כתב:
אני בוגר מלונית של ליטאים ברובם ,שלבשו מסכות על האף ,והיו בסביבה של חובשי מסכות ,וכך גם בקהילה שלי שנדבקו בימים נוראים במספרים גדולים,כך שאני לא צריך שום מחקר כדי לדעת בבירור שהמסכות לא שוות כלום ואולי להפך.
דוקא הקפסלות של הנילונים שזלזלתי בהם כן הוכחו כיעילות,הן בעוצמת ההדבקה בתוך הקפסולה והן בהגנה לקפסולות הסמוכות
לא מוכרח, מחקרים הראו שגם אם נדבקו זה הוריד את הועצמה של המחלה.
נשלח ב-17/10/2020 20:39
אני בוגר מלונית של ליטאים ברובם ,שלבשו מסכות על האף ,והיו בסביבה של חובשי מסכות ,וכך גם בקהילה שלי שנדבקו בימים נוראים במספרים גדולים,כך שאני לא צריך שום מחקר כדי לדעת בבירור שהמסכות לא שוות כלום ואולי להפך.
דוקא הקפסלות של הנילונים שזלזלתי בהם כן הוכחו כיעילות,הן בעוצמת ההדבקה בתוך הקפסולה והן בהגנה לקפסולות הסמוכות
נשלח ב-17/10/2020 20:24
עדייןבגלות כתב:
מפוטרת כתבה:
ורק שאלה פשוטה, האם הוכח שמסכות עוזרות? לא ברמה של נראה לי, להשוואה ליריקה, אלא הוכחה ברמה מתמטית, האם גודלו של הווירוס, שהוא פחות ממולקלה של ריח, שעובר גם דרך המסכות היקרות מסוג n95, יש ערך למסיכה? האם כשלובשים מסכה מפסיקים להריח? האם המסכה לא הופכת למצע גידול ממוקד לחיידק, ומאלץ את הלובש להדבק בכמות גדולה יותר? כל מי שהכי נזהר במסכה, נדבק, וזו מציאות,
בקיצור האם יש אפשרות להוכיח את הצורך במסכה מתמטי????
הוכח בכמה מחקרים, באופן חד משמעי כי במקומות שהתחילו ללבוש מסיכה, התחלואה ירדה משמעותית.
חפש בטוויטר 'מחקר מסכה' או 'מחקר מסיכה'
שבוע טוב, כחרדית אני לא מחזיקה בטוויטר, אבל עשיתי חיפוש בגוגל, והתוצאה מכמה מחקרים, שלא בטוח שהמסכה אכן עוזרת.
"מחקרים שנעשו בעבר על הפצת מחוללי מחלה נשימתית העלו תוצאות סותרות בנוגע ליכולת של מסכות הגנה להפחית הפצה של נגיפים לסביבה"
וציטוט נוסף "צוות חוקרים אמריקאי הראה כי אירוסולים מלאכותיים (כלומר שרוססו באוויר) של SARS-CoV-2 נשארים כשלוש שעות באוויר בתא דגימה אטום. עם זאת, לא ברור אם זה גם מה שקורה בפועל בקרבת חולים. לשם כך בחנה קבוצת חוקרים אחרת את הנושא עם חולי קורונה מאומתים ששהו בבידוד. במחקר הראשוני, שטרם עבר ביקורת עמיתים, הם דיווחו כי בהתאם לציפיות, הסביבה הקרובה לחולים מכילה כמויות גדולות של חומר גנטי נגיפי, כנראה עקב פליטת רסס או טיפות. הסביבה הזאת כוללת משטחים (שולחנות, ידיות), חפצים אישיים (טלפון נייד, מחשב) ומתקני שירותים (אסלה, ברזים). בנוסף מצאו חומר גנטי של הנגיף באוויר בחדרי החולים, אך אלו לא הצליחו להדביק תרביות תאים וכנראה לא הכילו נגיפים שלמים ומדבקים.
אף שמדובר במחקר מצומצם וראשוני למדי, הממצאים רומזים ש-SARS-CoV-2 אינו נוטה להדביק באמצעות אירוסולים. לפיכך, נראה שמוטב להשאיר את השימוש במסכות מגן נשימתיות לצוותים רפואיים שבאמת צריכים אותן ויודעים להשתמש בהן. ואכן, זו בדיוק ההנחיה של ארגוני הבריאות העולמיים." עד כאן הציטוט
אני חושבת, מכיוון שהדבקות בנגיף הוא בעצם כמות הנספרת מהנגיף במשטח, שפחות מכך זה לא נקרא חולה, ומכיוון שבמחקר הוכח (על ידי שימוש במצלמות מיוחדות) שהמסכה בעצם הופכת למצע גידול עם תנאים אופטימליים עבור הנגיף ומאלצת את הלובש לשאוף שוב ושוב נגיפים, שבשלב מסוים גם יקלטו בריאות.
ולכן בכדי להגיע לטענה כלפי אותם שהולכים ללא מסכה, ביקשתי הוכחה ברמה מתמטית, (הדורש הוכחה ברורה) ולא השערה.
ורק שאלה פשוטה, האם הוכח שמסכות עוזרות? לא ברמה של נראה לי, להשוואה ליריקה, אלא הוכחה ברמה מתמטית, האם גודלו של הווירוס, שהוא פחות ממולקלה של ריח, שעובר גם דרך המסכות היקרות מסוג n95, יש ערך למסיכה? האם כשלובשים מסכה מפסיקים להריח? האם המסכה לא הופכת למצע גידול ממוקד לחיידק, ומאלץ את הלובש להדבק בכמות גדולה יותר? כל מי שהכי נזהר במסכה, נדבק, וזו מציאות,
הוכח בכמה מחקרים, באופן חד משמעי כי במקומות שהתחילו ללבוש מסיכה, התחלואה ירדה משמעותית.
שום התייחסות לאנשים שאושפזו ונרצחו בבתי החולים - ואחרים (לפעמים בני הזוג וקרובי משפחה) במצב דומה ממש שהושארו בבית וטופלו באופן פרטי הבריאו לגמרי!!!!
3 יהודים שנפטרו בעקבות הטיפול הביתי בשבוע האחרון:
הרב עוזר שוורץ
הרב יחזקאל קורן
הגב' מלכה ברנט.
לגבי שלשתם בני המשפחה מספרים שפונו מאוחר מידי לבית חולים או נשארו בבית ונפטרו, ואילו היו מגיעים לבית חולים היה יותר סיכוי לשרוד (על אלו אני יודע, משער שיש עוד).
אין ספק שבבתי החולים גם מתים אנשים מחוסר יחס ועוד, ולכן שום דרך אינה מוחלטת, וצריך לשקול היטב עם אחריות את הצדדים.
אבי מימרן סיפר שלגבי אביו (שב"ה החלים), הוא קיבל הכרעה מרופא פרטי שאמר שבבית מספיק טוב, ברור שלרופא המקבל על כל ביקור סך של 1000-3000 שקל יש אינטרס לסדר לעצמו לקוחות פרטיים בשפע, ומי שנתפס לכל התאוריות קונספירציה על הבתי חולים שייקח גם את זה בחשבון.
למעשה יש בתי חולים שיש בהם יחס יותר טוב (שמעתי על לניאדו ו"שמיר" שמרוצים שם מאוד במחלקות הקורונה), ויש בתי חולים שמכניסים מחלימי קורונה לסייע לחולים וגם זה מועיל מאוד לאיכות הטיפול, ובוודאי שכעת המצב לא כמו בגל הראשון מבחינה זו.
מה עדיף? עדיף לשמור שלא להגיע למצב שצריך את זה או את זה, כי שתי האפשרויות לא סימפטיות. ואם חלילה צריך, לשקול היטב את כל הצדדים. כי יש פה שתי צדדים.
תוקן על ידי כברהיה ב- 16/10/2020 02:53:42
נשלח ב-16/10/2020 15:51
שום התייחסות לאנשים שאושפזו ונרצחו בבתי החולים - ואחרים (לפעמים בני הזוג וקרובי משפחה) במצב דומה ממש שהושארו בבית וטופלו באופן פרטי הבריאו לגמרי!!!!
3 יהודים שנפטרו בעקבות הטיפול הביתי בשבוע האחרון:
הרב עוזר שוורץ
הרב יחזקאל קורן
הגב' מלכה ברנט.
לגבי שלשתם בני המשפחה מספרים שפונו מאוחר מידי לבית חולים או נשארו בבית ונפטרו, ואילו היו מגיעים לבית חולים היה יותר סיכוי לשרוד (על אלו אני יודע, משער שיש עוד).
אין ספק שבבתי החולים גם מתים אנשים מחוסר יחס ועוד, ולכן שום דרך אינה מוחלטת, וצריך לשקול היטב עם אחריות את הצדדים.
אבי מימרן סיפר שלגבי אביו (שב"ה החלים), הוא קיבל הכרעה מרופא פרטי שאמר שבבית מספיק טוב, ברור שלרופא המקבל על כל ביקור סך של 1000-3000 שקל יש אינטרס לסדר לעצמו לקוחות פרטיים בשפע, ומי שנתפס לכל התאוריות קונספירציה על הבתי חולים שייקח גם את זה בחשבון.
למעשה יש בתי חולים שיש בהם יחס יותר טוב (שמעתי על לניאדו ו"שמיר" שמרוצים שם מאוד במחלקות הקורונה), ויש בתי חולים שמכניסים מחלימי קורונה לסייע לחולים וגם זה מועיל מאוד לאיכות הטיפול, ובוודאי שכעת המצב לא כמו בגל הראשון מבחינה זו.
מה עדיף? עדיף לשמור שלא להגיע למצב שצריך את זה או את זה, כי שתי האפשרויות לא סימפטיות. ואם חלילה צריך, לשקול היטב את כל הצדדים. כי יש פה שתי צדדים.