ר"י תפרח הרב פילץ: יהודים זה לאומיות! קודם כל חרדי!
ראש ישיבת תפרח הג"ר אביעזר פילץ שליטא:
אני מוכרח להגיד, ראיתי מודעה לפני שבוע של 'דגל התורה' "העיקר להיות יהודים". זה קרע לי את הלב. זה הווארט (העניין) שלנו? להיות יהודים? היום אני רואה ב"ה "קודם כל חרדי". זה.. זה.. (עושה תנועות כאומר: זה הרגיע אותי). קודם כל חרדי! יהודים זה לאומיות! זה קרע לי את הלב, ברוך השם שמישהו עמד על זה ושינה את הנוסח.
לכל המנסים לסנגר. אל תבלבלו את המוח. כאשר ראש ישיבה ליטאית חשובה רואה מודעה שכתוב בה "יהדות התורה - העיקר להיות יהודים" ומעיד על עצמו שזה "קרע לו את הלב" ורק כשראה ששינו את הנוסח ל"קודם כל חרדים" אז זה הרגיע אותו. זה תמוה מאוד מאוד! זה נראה כאילו יש לו ממש רתיעה וניכור מהמילה "יהודים". וכל שאר הפלפולים לא מיישבים את התמיהה, אפילו לא בדוחק.
תוקן על ידי חריף_ומקשה ב- 17/03/2021 11:04:55
נשלח ב-17/3/2021 09:02
לא מכיר כ"כ את הראש ישיבה הזה (מהמעט ששמעתי מאנשים גדולים וחשובים, עליו אלו לא היו מחמאות). אבל המשפט עצמו פנטסטי: לגיטימי להיות יהודי לא חרדי ואילו האידאל הוא לא להיות יהודי, אלא להיות חרדי. כמובן שהצד השני של המשוואה (והוא מאוד נכון), זה שבכדי להיות חרדי לא צריך להיות יהודי. הגדרה נפלאה וקולעת!!
נשלח ב-17/3/2021 08:29
כך נראה כשעמי הארץ מקשיבים לדברי תלמיד חכם ואינם מבינים אפילו את השפה הפשוטה שלו.
כך נראה שטחיות ורדידות.
נשלח ב-17/3/2021 04:37
תמצית הברית החדשה של השולחן הפוך ה-5...
חריף_ומקשה כתב:
אפשר לומר שהוא הגדיר בכך את תמצית החרדיות. התבדלות קיצונית שמרוממת את ההגדרה חרדים ומבטלת כליל את המושג יהודים.
לה''ו. גם יש''ו חשב שאפשר לפתוח זרם חדש, בלי שיהודי נכלל בו.
לא זכיתי להבין. הציונים טענו שיהדות זה לאומיות ולא דת, לכן אין צורך בדת. הציונים הדתיים מאמינים בזה בשיתוף, ומכאן חלק גדול מהקונפליקטים שלהם. לפי האמת יהדות זה רק דת. אין לאומיות כזאת. "איש יהודי היה בשושן הבירה" - הכוונה ללאומיות? "אמאי קרי ליה יהודי על שום שכפר בע"ז שכל הכופר בע"ז נקרא יהודי כדכתיב (דניאל ג, יב) איתי גוברין יהודאין"...
שמעתי את דבריו. אמר דבר פשוט, יהודים כהיום לדאבוננו לא 'אומר' שומרי תורה ומצות כהלכתם או בכלל. הגדרה הנכונה - כהיום - לשומר תורה ומצות כהלכתה הוא - 'חרדי'. (לא שכל חרדי הוא שומר תורה ומצות, אבל זה המשמעות)
הבעיה בדברים אלו, שההמון הבור נתפס ל'מילה' ה'נאמרת' ולא למשמעות שבה. הקושי הגדול כהיום להתבטא בפני המון (או בפני שמבאים את הדברים לההמון).
אגב, אינני מכיר את האיש כלל, אבל הלכתי במיוחד לצפות בדבריו.
נשלח ב-16/3/2021 15:28
בעיקרשומע
hhaavv כתב:
לא זכיתי להבין. הציונים טענו שיהדות זה לאומיות ולא דת, לכן אין צורך בדת. הציונים הדתיים מאמינים בזה בשיתוף, ומכאן חלק גדול מהקונפליקטים שלהם. לפי האמת יהדות זה רק דת. אין לאומיות כזאת. "איש יהודי היה בשושן הבירה" - הכוונה ללאומיות? "אמאי קרי ליה יהודי על שום שכפר בע"ז שכל הכופר בע"ז נקרא יהודי כדכתיב (דניאל ג, יב) איתי גוברין יהודאין"...
השאלה של הגמ' היא שהוא לא משבט יהודה.
נשלח ב-16/3/2021 04:38
נשלח ב-15/3/2021 16:58
איני מכיר את הרב פילץ ואין לי ספק שהוא ת״ח שקוטנו עבה ממותני בלימוד.
יחד עם זאת, אני לא יכול שלא לשכוח את אותו בחור אומלל שנשאר לבד בישיבה שלו, חולה קורונה ללא אוכל בפסח האחרון מבלי לדעת מי ידאג לו לאוכל לסדר.
נשלח ב-15/3/2021 16:19
יהודי אתה צריך להיות, כאשר מגיעים לתעמולה ולבידול אנחנו נקראים חרדים או יהודים חרדיים
נשלח ב-15/3/2021 16:09
הכובס1 כתב:
ואולי אפשא לומר שהוא שומר על היהודיות שלי דרך החרדיות, לעומתם שמאבדים את יהדותם דרך לאומיותם, מעדיף להקרא חרדי ושבניי ישארו יהודיים
אסור להגיד יהודיים. יהודים זה פיכסה. רק חרדים מותר להגיד.
נשלח ב-15/3/2021 15:45
ואולי אפשא לומר שהוא שומר על היהודיות שלי דרך החרדיות, לעומתם שמאבדים את יהדותם דרך לאומיותם, מעדיף להקרא חרדי ושבניי ישארו יהודיים
נשלח ב-15/3/2021 14:58
אפשר לומר שהוא הגדיר בכך את תמצית החרדיות. התבדלות קיצונית שמרוממת את ההגדרה חרדים ומבטלת כליל את המושג יהודים.