תוכנית ''סודית''. אחרי שנה מהמוות, תעברו לכד אפר. הטרנד שלי עכשיו לייבא כדים.
שערורייה: אחרי הרפורמה בכשרות והניסיון לחולל שמות בגיור, השר לשירותי דת מתן כהנא מתכוון לאמץ את "פתרון אוסטרוף" למצוקת הקרקע בגוש דן - באמצעות הוצאת הגופות אחרי שנה מהקברים ולהעביר אותן לכדים. ח"כ ארבל שלח כבר אתמול שאילתה לשר ודרש לקבל תשובות
https://www.bhol.co.il/news/1260767
השר לשירותי דת מתן כהנא סיכם כי יפעל לצמצום קבורת השדה באזור גוש דן ויפעל לבחינת סוגיית ליקוט עצמות, בה בעצם מוציאים את עצמות המת מהקבר אחרי שנה ומעבירים אותם לקבורה בגלוסקמאות. כך על פי "שאילתה ישירה" ששלח ח"כ משה ארבל מש"ס אל השר כהנא.
על פי מידע שהגיע לידי 'בחדרי חרדים', מי שהגה את הרעיון הוא ראש המועצה הדתית גוש עציון, רפי אוסטרוף, ש"מקדם פתרון קבורה למצוקת הקרקע הקיימת היום במדינת ישראל על פי ההלכה".
שאילתה ששלח ח"כ ארבל לשר כהנא, נכתב: "ממידע מבוסס מאוד שהובא לידיעתי עולה כי במסגרת הסיכומים התקציביים של המשרד לשירותי דת בראשותך מול אגף התקציבים במשרד האוצר סוכם בין היתר כי תפעלו לצמצום קבורת השדה הנהוגה מקדמת דנא באזור גוש דן וכמו כן תפעלו לבחינת סוגיית ליקוט עצמות בה בעצם מוציאים את עצמות המת מהקבר אחרי שנה ומעבירים אותם לקבורה בגלוסקמאות".
ארבל שאל לכהנא: "1. מה המדיניות שלך בנושא ליקוט עצמות והאם בכוונת המשרד להתחיל בבחינת תכנית ליקוט עצמות ובאילו תנאים? 2. כיצד נערך המשרד לשירותי דת לספק פתרון לקבורת שדה בכל רחבי הארץ?".
מלשכת השר לשירותי דת מתן כהנא נמסר ל'בחדרי חרדים': "שר הדתות מחוייב להלכה ללא כל סייג. בהמשך למפעלם המבורך של שרי הדתות הקודמים לעידוד קבורה רוויה כדי להתמודד עם הבעיה החריפה של מצוקת מקום בבתי עלמין, בוחן המשרד לשירותי דת חלופות רבות. אחת מבין אותן חלופות שהוצעו לשר על ידי מספר רבנים נקראת 'קבורת ארץ ישראל'. השר לא בחן עדיין את הנושא וכשתגיע הצעה זאת לשולחנו של השר היא תבחן בהתאם להלכה ולפסקי גדולי ישראל. שום יוזמה שתצא מתחת ידי השר לא תעשה בניגוד להלכה ולפסקי גדולי ישראל".
בזמן המקרא, המשנה והתלמוד רוב הנפטרים היו נקברים בצורה זמנית, ולאחר מכן היה מלקט בנו של הנפטר את העצמות ומעבירן לאחוזות קבר משפחתיות. לנוהג זה מתייחסת המשנה במסכת מו"ק )פ"א מ"ה(: ועוד אמר רבי מאיר: מלקט אדם עצמות אביו ואמו )בחול המועד(, מפני שהיא שמחה לו. רבי יוסי אומר: א ב ל הוא לו. רש"י על אתר מסביר שלדעת רבי מאיר יום ליקוט עצמות הוא יום שמחה מפני "שקוברין בקברי אבותיו". הגמרא )מו"ק ח,א( מקשה על כך מברייתא הקובעת שליקוט עצמות הוא יום אבל, ולכן מסבירה שאף רבי מאיר מסכים שיום ליקוט עצמות הוא יום אבל, ובכל זאת מתיר זאת בחול המועד. להלכה, מכל מקום, כל הראשונים פסקו כרבי 4 יוסי, שיום ליקוט העצמות הוא יום אבל ועל כן אסור ללקט עצמות בחול המועד. בתלמוד הירושלמי )מו"ק פ"א ה"ה( מובא תיאור מפורט של מנהג ליקוט העצמות: בראשונה היו קוברים אותן במהמורות; נתאכל הבשר - היו מלקטין את 5 אותו היום היה מתאבל ולמחר היה שמח, העצמות וקוברין אותם ברזים. לומר שנינוחו אבותיו מן הדין. מחלוקת רבי יוסי ורבי מאיר התאחדה אפוא למנהג משותף, לפיו יום הקבורה הוא 6 יום אבל והיום שלמחרת הוא יום שמחה. מלשון המשנה משמע שהיה מנהג ידוע של ליקוט עצמות, והשאלה היחידה היא האם מותר לעשות זאת בחול המועד. ואכן, אין במשנה או בגמרא דיון בשאלה האם מותר ללקט עצמות, וההנחה הפשוטה היא שהדבר מותר. ייתכן שנוהג זה נבע מהעלות הגבוהה של חציבת קבר בסלע או ממצוקת מקום, אולם מהברייתא במסכת שמחות )פי"ב ה"ט( ברור שליקוט העצמות הוא לכתחילה, ולא נעשה רק בשל אילוצים שונים: אמר רבי אליעזר בר צדוק: כך אמר לי אבא - בשעת מיתתי קברני תחילה בבקעה, ובסוף לקט עצמיי ותנם בגלוסקמא ברארין. ואל תלקט אתה בידך. וכך עשיתי לו. נכנס יוחנן וליקט, ופירס עליהן אפיקרסין, נכנסתי וקרעתי עליהן, ונתתי עליהן חפירין יבשין. כשם שעשה לאביו, כך עשיתי לו. נראה שהייתה מעלה בקבורה ראשונית בבקעה, שיש בה הרבה אדמה והבשר מתעכל בה היטב, ולאחר עיכול הבשר היו מעבירים את עצמות הנפטר לקבורה בקברי אבותיו בארון. "גלוסקמא ברארין" היא כנראה ארון קבורה מעץ או מאבן, מעין הגלוסקמאות המצויות לאלפיהן באתרים ארכיאולוגיים בארץ ובעולם מאותה תקופה. מכל מקום, מלשון הברייתא ברור שליקוט העצמות הוא לכתחילה, ולא נעשה רק בשל אילוץ של עוני או חוסר מקום. מנהג ליקוט העצמות מוזכר בברייתא נוספת במסכת שמחות )פי"ב ה"ה(: כך היו חבורות עושין בירושלים: אלו לבית האבל, ואלו לבית המשתה, אלו לשבוע הבן ואלו ללקט עצמות. הרי לנו ארבעה סוגים של גמילות חסדים: ניחום אבלים, שמחת חתנים וכלות, השתתפות בברית מילה וליקוט עצמות. לענייננו, נלמד מכאן שליקוט העצמות היה מנהג לכתחילה, ונחשב אף למעשה מובהק של גמילות חסדים.
תוקן על ידי bakבוק ב- 14/08/2021 23:07:15
נשלח ב-13/8/2021 13:33
אני מדמיין את הניק הוטרנד בתקופת התנאים חורט על שלטי אבן את הכתובת הבאה: הסנהדרין בתוכנית "סודית". אחרי שנה מהמוות, תעברו לכד..
נשלח ב-13/8/2021 10:25
לסיני גם לא אפת אם הוא מייצר קישוטי סוכות או חג המולג, השאלה היא מה עושים עם מה שהסיני מייצר, לשים כד אפר בכותרת של הסיפור הזה זו דמגוגיה והשמצה
נשלח ב-13/8/2021 01:27
אתה באמת חושב שג'ונגה ג'אנק הסיני שמייצר את הכדים, מעניין למה הוא מייצר את הכד?!
haptel כתב:
איזו דמגוגיה. לא מדובר בכדי אפר ששורפים את הגופות אלא בליקוט העצמות לכדים. כך נהגו בעבר ויש על כך התייחסות בש"ס ובפוסקים (יו"ד סימן תג). אגב לפי דעת רבי מאיר במשנה יום ליקוט עצמות הוא יום שמחה (ולהלכה נוהגים מנהגי אבלות ביום זה). אני כבר לפני כמה שנים כששמעתי על מצוקת הקבורה שאלתי את עצמי למה לא חוזרים לשיטה הזו, ולאחרונה שמחתי לשמוע שהרב אוסטרוף מנסה לקדם אותה. אין לי שום בעיה שלאחר 120 שלי יקברו אותי ב2 שלבים ע"פ שיטה זו שמבוססת בהלכה ונראית לי הרבה יותר הגיונית מלהיקבר במגדל שנוי במחלוקת הלכתית.
איזו דמגוגיה. לא מדובר בכדי אפר ששורפים את הגופות אלא בליקוט העצמות לכדים. כך נהגו בעבר ויש על כך התייחסות בש"ס ובפוסקים (יו"ד סימן תג). אגב לפי דעת רבי מאיר במשנה יום ליקוט עצמות הוא יום שמחה (ולהלכה נוהגים מנהגי אבלות ביום זה). אני כבר לפני כמה שנים כששמעתי על מצוקת הקבורה שאלתי את עצמי למה לא חוזרים לשיטה הזו, ולאחרונה שמחתי לשמוע שהרב אוסטרוף מנסה לקדם אותה. אין לי שום בעיה שלאחר 120 שלי יקברו אותי ב2 שלבים ע"פ שיטה זו שמבוססת בהלכה ונראית לי הרבה יותר הגיונית מלהיקבר במגדל שנוי במחלוקת הלכתית.
בדקתי ברשת, החוק בצרפת לא מאפשר קניית קבר אלא רק חכירה שלו לתקןפה שבין 5 ל100 שנים, רק קרוביו הישירים של הנפטר יכולים להאריך את החכירה (ולא קהילה או סתם אנשים) לאחר מכן מה שנשאר מועבר לקבר אחים ומאז 2011 גם לשריפה והמקום שמתפנה עובר לשימוש חוזר, באיזורים כפריים לפעמים לא מפנים את הקברים (יש מספיק מקום) אבל בערים ובעיקר באיזור פריז זה נעשה כל הזמן
נשלח ב-12/8/2021 23:40
אדם_ה1 כתב:
ומה עושים עם הקברים הקיימים? חופרים ומפנים למקום פסולת? סתם סקרנות..
(אגב שם זה בטח יותר מסובך כי קוברים בארונות כבדים)
אני לא יודע, אבל אחרי 100 שנים באדמה לחה כנראה לא נשאר הרבה מארון עץ או מגופה
נשלח ב-12/8/2021 23:10
בא נגיד שבצורה שזה ייעשה זה בטוח לא יוסיף לכבוד המת. (בעבר עשו את זה בני המשפחה)
נשלח ב-12/8/2021 22:03
זה ע"פ ההלכה או לא ע"פ ההלכה?
נדמה לי ששמעתי שבעבר קברו כך בעם ישראל.
אז מה הבעיה?
יש לכם ביקורת על השר כהנא? לגיטימי לחלוטין, אבל אל הפכו אותו לעוקר דת אם הוא לא.
נשלח ב-12/8/2021 20:38
ומה עושים עם הקברים הקיימים? חופרים ומפנים למקום פסולת? סתם סקרנות..
(אגב שם זה בטח יותר מסובך כי קוברים בארונות כבדים)
נשלח ב-12/8/2021 20:36
אדם_ה1 כתב:
סתם שאלה: האם יש היום עוד מדינה שמוציאה נפטרים לאחר קבורתם כדי לחסוך בנדל"ן?
(אגב, קבורה בקומות לא באה לפתור בדיוק את המצוקה הזאת?)
בצרפת מקום קבורה הוא ל100 שנה מהמוות ואז עובר לשימוש אחר או חוזר
תוקן על ידי A_Smithee ב- 12/08/2021 20:36:32
נשלח ב-12/8/2021 17:48
תמניא_אפי כתב:
אדם_ה1 כתב:
סתם שאלה: האם יש היום עוד מדינה שמוציאה נפטרים לאחר קבורתם כדי לחסוך בנדל"ן?
(אגב, קבורה בקומות לא באה לפתור בדיוק את המצוקה הזאת?)
בבלגיה משלמים שכירות על מקום קבורה, והסכום ההתחלתי הוא לשכירות של עשר שנים ואח"כ אפשר לשלם ולהאריך.
זה הסיבה שיהודים לא קוברים בבלגיה אלא בעיירה פוטה מעבר לגבול בהולנד אבל ממש קרובה לבלגיה.