לאחר פסק ההלכה בענין חיסוני הילדים, מוגש היום פסק הלכה נוסף.
עקב התפשטות החיסון אומיקורון, ומכיון שהציונים הארורים מפענחים את הבדיקה בעיצומו של יום השבת רח"ל, בטענם שזה פיקוח נפש, יש לציין שיש מרבני ודייני ופוסקי בני ברק שלפני שנה גם אחזו שיש בזה פיקוח נפש, אבל היום גם הם מבינים שהם טעו, ומכיון שלא הוציאו פסק דין אחר, עדיין הציונים ממשיכים לחסן, ולבדוק בימי שבת כימי חול. רח"ל.
כל מי שיש לו חשש של תסמינים יזהר לא להימצא בקרבת אנשים העלולים להידבק ממנו, ובמיוחד אנשים מבוגרים שהידבקות שלהם עלולה להיות קשה יותר, וביום ראשון יעשה הבדיקה.
ולרבים השואלים מי הוא הפוסק שפסק כך, הריני לענות שהפוסק הוא עומדבפרץ.
ולמזהיר ולנזהר שלומים תן כמי נהר.
נשלח ב-16/1/2022 10:19
זה כבר ממש דרמה עצומה.
לא לשכור עו"ד חילוני.
רק לא מובן למה דוקא מחלל שבת בפרהסיא. וכי אם האיש מחלל שבת רק בצנעא, הדין יהיה שונה? וצ"ע
נשלח ב-16/1/2022 09:59
קובץ תשובות הרב אלישיב חלק ג סימן קכא
וה"ה למסור עבודה אצל מחלל שבת בפרהסיה מלבד שלפי הדין חייב למסור עבודה אצל שומר מצוות, יש גם חששא שיחלל שבת ויסדר את תכנית הבניה בשבת.
נשלח ב-16/1/2022 09:59
עומדבפרץ
avishai323 כתב:
אתה לא טוען טענות הלכתיות, אלא סיסמאות.
אמרת דבר מוסכם, והבאת לזה הרבה פוסקים שתומכים בדבר הפשוט. שאם בדיקה ביום שישי גורמת שיחללו שבת, אין להבדק ביום שישי אם אין בזה פיקוח נפש. וברוב מוחלט מהמקרים אין בזה פיקוח נפש.
כל היתר, אתה סתם מקשקש סיסמאות.
מה הדין במקרה שהעובדים בכל מקרה בודקים 1000 בדיקות לעובד למשך השבת. ולא גורמים להם לחלל שבת. האם יש בזה איסור? אסור אם כן, יש נימוק כלשהו?
ואם יש נימוק, האם מותר להבדק ברביעי או חמישי שיש סיכוי סביר שיבדקו אותם בשבת? יש לשאול רב.
נשלח ב-16/1/2022 09:03
אתה לא טוען טענות הלכתיות, אלא סיסמאות.
אמרת דבר מוסכם, והבאת לזה הרבה פוסקים שתומכים בדבר הפשוט. שאם בדיקה ביום שישי גורמת שיחללו שבת, אין להבדק ביום שישי אם אין בזה פיקוח נפש. וברוב מוחלט מהמקרים אין בזה פיקוח נפש.
כל היתר, אתה סתם מקשקש סיסמאות.
מה הדין במקרה שהעובדים בכל מקרה בודקים 1000 בדיקות לעובד למשך השבת. ולא גורמים להם לחלל שבת. האם יש בזה איסור? אם כן, יש נימוק כלשהו? ואם יש נימוק, האם מותר להבדק ברביעי או חמישי שיש סיכוי סביר שיבדקו אותם בשבת?
נשלח ב-16/1/2022 08:48
שוב, אני טוען טענות הלכתיות, ואתה עם סברות איך נאמר? לא כל כך הלכתיות.
ואין לי את הזמן והכח להוכיח שוב ושוב, הדברים הם מאד פשוטים, גם מה שהבאת דוג' מעורך דין שמחלל שבת רח"ל, זה ממש לא נכון מה שאתה כותב, כל כך לא נכון, שאני חושב שיש לך חוסר הבנה בסיסי בהלכות שבת, (בבקשה אל תפגע, זה לא הכוונה) ואין לי את האפשרות להוכיח כמה לא נכון.
מה שאני מציע זה שאם קורה לך מקרה שבו אתה צריך בדיקה, באיזה יום בשבוע תעשה את זה בתיאום עם רב. אם ישנו כזה. אם לא, כדאי שיהיה לך. שיהיה לך כל טוב ידידי.
נשלח ב-14/1/2022 15:14
ולגבי התרופה, אתה חוזר על אותה טעות עובדתית.
התרופה לא ניתנת למי שלא נבדק בPCR. כך שאם נניח שיש גדר פיקו"נ בזה, יהיה מותר לבדוק לכתחילה בשבת. (לא יודע אם יש בזה פיקו"נ, יתכן שאלו שאינם מחוסנים יש להם לחוש)
נשלח ב-14/1/2022 15:12
אז למעשה מותר להבדק ביום שישי?
ומה נעשה עם פסיקת כל הרבנים החשובים? ומה יהיה עם הנוב"י?
האמת, כל מי שמוח בקודקודו, מבין שהפסיקה לא רלוונטית. כי בכל יום שהוא שנבדקים, לא גורמים חילול שבת. האיסור שהרבנים מדברים עליו, אינו עצם הפעולה שמבוצעת בשבת. שהרי אין איסור לשלוח מחשב לתיקון אצל טכנאי שאינו שומר תו"מ. ואין איסור לשכור עו"ד חילוני שעובד בשבת.
האיסור הוא רק כאשר אנחנו הגורמים לחילול שבת.
והמציאות היא שהאנשים עובדים בקצב מלא, בין אם נבדק ובין אם לא. כי העומס מטורף, ותמיד יש פיגור של כמה ימים.
ועל מציאות כזו, איש לא חלם לאסור.
נשלח ב-14/1/2022 12:38
כשכתבתי את זה הבדיקות של יום שישי היו נבדקות ביום שבת רח"ל, ולכן כתבתי מה שכתבתי. אם היית מבין ענין, היית תופס את הפרנציפ, ואם כעת הבדיקות של יום חמישי או רביעי נבדקות בשבת, אז זה היה נכלל בתחום האסור, יום שישי זה לא גזירת הכתוב, אלא זו היית המציאות עד לפני שבוע, ככל שזה ישתנה, אז גם ההלכה תשתנה, הפרנציפ הוא אחד, בדיקת קורונה, לאדם בריא, שכל ההשלכה של הבדיקה זה האם להיכנס לבידוד או לא, לא מתירה ספק חילול שבת. זהו. וכל סברות ההבל שבין כה מחללים שם שבת, ואין בזה תוספת חילול שבת, זה לא מתיר, משום שגם אם נסבור כסברתך שזה שיהודי פלוני ממילא מחלל שבת זה מתיר לך לגרום לו חילול, (מה שלא נכון לכל בר דעת) אבל וודאי שאם למשל כמות הבדיקות שיעשו בסוף שבוע ירדו, אז גם יעסיקו פחות אנשים במעבדות. אבל כאמור עצם הסברא לא נכונה לדעתי. גם שצריך לקחת אולי תרופה, זה לדעתי לא מתיר, כיון שיש לכל הדברים האלו פתרונות בלי חילול שבת. כמובן שאם יש חריגים, שזה נראה שאם לא יעשו את הבדיקה יהיה מזה חשש לחיי אדם, רח"ל, אז יעשו שאלת רב יחד עם איש מקצוע, לבדוק מהי הדרך הכי נכונה, כל מצב לגופו. את הנלע"ד כתבתי.
נשלח ב-14/1/2022 11:47
והנה דוגמא מאחד הלינקים שהבאת, דוגמא שהיא פשוט טעות עובדתית, כיון המציאות היא שלא מחללים שבת בגלל תוספת הבדיקות:
על כך פסק, "אסור לערוך בדיקה ביום שישי כיון שמסתמא יחללו שבת בגלל אותה בדיקה
נשלח ב-14/1/2022 11:45
עומדבפרץ כתב:
כמו שאמרתי, כבר לעיל כתבתי, שלא לכם הבאתי את הציטטות, כי מכל דבר אפשר לעשות ליצנות.
כל רב שאני אביא, תעשו ליצנות, ותגידו שהוא לא מבין מה זה קורונה, והוא לא מבין מה זה מסכה, והוא לא מבין מה זה חיסון, והוא לא מבין מה זה PCR. בעוד שאתם לא מבינים בכלל בהלכות שבת.
אדרבה, תביאו מישנו שמתיר.
הנושא אינו מישהו שמתיר או אוסר
אלא שאלה פשוטה. מה מקור האיסור.
(לא עשיתי שום ליצנות. הנוב"י באמת אומר שבדיקה ראשון שלישי ושמיני מועילה).
ועוד דבר. אתה לא מסביר בכלל, לשיטתך, למה מותר להבדק בימי רביעי וחמישי?
כמו שאמרתי, כבר לעיל כתבתי, שלא לכם הבאתי את הציטטות, כי מכל דבר אפשר לעשות ליצנות.
כל רב שאני אביא, תעשו ליצנות, ותגידו שהוא לא מבין מה זה קורונה, והוא לא מבין מה זה מסכה, והוא לא מבין מה זה חיסון, והוא לא מבין מה זה PCR. בעוד שאתם לא מבינים בכלל בהלכות שבת.
אדרבה, תביאו מישנו שמתיר.
נשלח ב-14/1/2022 11:06
לא רק שהרבנים הנ"ל סבורים שקורונה זה לא פיקוח נפש.
אלא שאינם יודעים את המציאות.
כפי שמוכח ממכתביהם, הם סבורים שככל שיהיו יותר נבדקים, כך יהיה יותר חילול שבת. ואינם יודעים שלוקח כמה ימים עד שמטפלים בכל הבדיקות. עקב עומסים גדולים.
לפיכך, אם רוצים להמנע מחילול שבת בבדיקה, יש להמנע מבדיקה כבר מיום רביעי... הבדיקות של יום שישי, בכל מקרה יחכו ליום ראשון - שני.
הנידון ההלכתי היה בשאלה האם מותר לבצע פעולה ביום שישי, שיתכן שיהודים יחללו שבת בהקשר לפעולה זו. יתכן גם שהיהודים יטפלו בה ביום ראשון. ובכל מקרה היהודים יבצעו את אותו מספר מלאכות בשבת. בין אם נבצע את הפעולה ובין אם לא.
אם תביא את הנוב"י שאומר שבדיקת ראשון שלישי ושמיני מספיקה. זה לא יהווה ראיה לנידון ההלכתי הזה.
נשלח ב-14/1/2022 10:55
עומדבפרץ כתב:
עומדבפרץ
לא לך אני כותב, כי גם אם אני אביא לך כאן את הנודע ביהודה שאוסר, אתה תעשה ליצנות, אני רק מעתיק את הדברים בשביל אנשים שקוראים את מה שאתה כותב, וחושבים שאתה כותב מידיעה, אז אתה לא כותב מידיעה, אלא מחוסר ידיעה, ולמי שרוצה לב
הג''ר משה שאול קליין שליט''א
לעולם אין היתר לבצע בדיקות בערב
שבת, שעלול לגרום חילולי שבת, למרות שיש לנבדק תסמינים
או שסובל ממחלות רקע, שכן הענין סובל דיחוי לחכות עד יום
ראשון, ודוחה את סברת המתירים שיש תועלת בידיעה כדי
שיכנס לבידוד הוא וסובביו, שהרי יכול כבר עכשיו להיכנס
לבידוד מוחלט, ואין כאן פיקוח נפש להתיר חילול שבת, ומה
שטענו המתירים שמא יתדרדר מצבו ויבוא עד שערי מוות וחשש
פיקוח נפש, הרי במצב כזה בכל מקרה יאשפזו אותו בבית החולים
ומה נפק''מ אם הוא מאומת כחולה קורונה או חשש חולה קורונה.
ולמרות שהנבדק מאפשר את מלאכת לקיחת הדגימה רק
בערב שבת, ולא כרוך במעשהו של הנבדק שום חילול שבת ישיר,
מכל מקום הוא גורם לחלל את השבת, כמבואר בגמ' )שבת דף
יט.( ונפסק בשו''ע )סימן רמח סעיף א(, לדבר מצוה מותר להפליג
בספינה אפילו בערב שבת, אבל לדבר הרשות אין להפליג תוך
שלושה ימים קודם השבת, בהפלגה בספינה שלשה ימים קודם
השבת, שבהמשך יגרם מכך חילול שבת.
וביאר המשנ''ב )בהקדמה, ס''ק ח(, לפי חלק מהטעמים
שהאיסור הוא משום שגורם לחלל שבת, הטעם שהתירו רק קודם
שלשה ימים, כי ג' ימים קודם שבת כבר צריך להיזהר שלא יבוא
לידי חילול שבת, אבל קודם שלשה ימים לא חל עליו אזהרת
השבת, ומותר א ף שאח''כ יחלל את השבת משום פיקוח נפש.
עוד מצינו כעין זה בגמ' )שבת דף יט.( שאין לשלוח איגרת ביד
גוי בערב שבת באופן שוודאי יחלל שבת עבורו, אמרו עליו על רבי
יוסי הכהן, ואמרי לה על רבי יוסי החסיד, מעולם לא נמצא כתב
ידו ביד נכרי מעולם בערב שבת, שלא יוליכנו בשבת.
ויש להוסיף שהרי המציאות היא שהצוותים הרפואים אינם
נחפזים ומזדרזים להודיע מיד לחולי הקורונה במקרה של תשובה
חיובית, ומטו בשם הג''ר שלמה זלמן אויערבך זצ''ל, שאם הרגילות
הוא שאין נבהלים לטפל בדבר מיד, אינו בגדר פיקוח נפש שדוחה
שבת. ואם היה מתבצע על ידי גויים היה מותר, אבל המציאות היא
שישראל עושים מלאכות דאוריתא אין להתיר שאינו פיקוח נפש.
ולפי סברא זו, אסור לפענח בשבת בדיקות קורונה שאינו כרוך
בפיקוח נפש לפנינו, מטעם שרוב המוחלט של הבדיקות יוצאים
שלילי. נמצא שמכשילו בלפני עור.
תוקן על ידי עומדבפרץ ב- 14/01/2022 10:26:55
זה אותו רב שאמר בגלים הראשונים לא לחבוש מסיכות בעת התקהלות צפופה כי "הוכח" שזה לא עוזר. מצאת לך רב.
לא לך אני כותב, כי גם אם אני אביא לך כאן את הנודע ביהודה שאוסר, אתה תעשה ליצנות, אני רק מעתיק את הדברים בשביל אנשים שקוראים את מה שאתה כותב, וחושבים שאתה כותב מידיעה, אז אתה לא כותב מידיעה, אלא מחוסר ידיעה, ולמי שרוצה לב
הג''ר משה שאול קליין שליט''א
לעולם אין היתר לבצע בדיקות בערב
שבת, שעלול לגרום חילולי שבת, למרות שיש לנבדק תסמינים
או שסובל ממחלות רקע, שכן הענין סובל דיחוי לחכות עד יום
ראשון, ודוחה את סברת המתירים שיש תועלת בידיעה כדי
שיכנס לבידוד הוא וסובביו, שהרי יכול כבר עכשיו להיכנס
לבידוד מוחלט, ואין כאן פיקוח נפש להתיר חילול שבת, ומה
שטענו המתירים שמא יתדרדר מצבו ויבוא עד שערי מוות וחשש
פיקוח נפש, הרי במצב כזה בכל מקרה יאשפזו אותו בבית החולים
ומה נפק''מ אם הוא מאומת כחולה קורונה או חשש חולה קורונה.
ולמרות שהנבדק מאפשר את מלאכת לקיחת הדגימה רק
בערב שבת, ולא כרוך במעשהו של הנבדק שום חילול שבת ישיר,
מכל מקום הוא גורם לחלל את השבת, כמבואר בגמ' )שבת דף
יט.( ונפסק בשו''ע )סימן רמח סעיף א(, לדבר מצוה מותר להפליג
בספינה אפילו בערב שבת, אבל לדבר הרשות אין להפליג תוך
שלושה ימים קודם השבת, בהפלגה בספינה שלשה ימים קודם
השבת, שבהמשך יגרם מכך חילול שבת.
וביאר המשנ''ב )בהקדמה, ס''ק ח(, לפי חלק מהטעמים
שהאיסור הוא משום שגורם לחלל שבת, הטעם שהתירו רק קודם
שלשה ימים, כי ג' ימים קודם שבת כבר צריך להיזהר שלא יבוא
לידי חילול שבת, אבל קודם שלשה ימים לא חל עליו אזהרת
השבת, ומותר א ף שאח''כ יחלל את השבת משום פיקוח נפש.
עוד מצינו כעין זה בגמ' )שבת דף יט.( שאין לשלוח איגרת ביד
גוי בערב שבת באופן שוודאי יחלל שבת עבורו, אמרו עליו על רבי
יוסי הכהן, ואמרי לה על רבי יוסי החסיד, מעולם לא נמצא כתב
ידו ביד נכרי מעולם בערב שבת, שלא יוליכנו בשבת.
ויש להוסיף שהרי המציאות היא שהצוותים הרפואים אינם
נחפזים ומזדרזים להודיע מיד לחולי הקורונה במקרה של תשובה
חיובית, ומטו בשם הג''ר שלמה זלמן אויערבך זצ''ל, שאם הרגילות
הוא שאין נבהלים לטפל בדבר מיד, אינו בגדר פיקוח נפש שדוחה
שבת. ואם היה מתבצע על ידי גויים היה מותר, אבל המציאות היא
שישראל עושים מלאכות דאוריתא אין להתיר שאינו פיקוח נפש.
ולפי סברא זו, אסור לפענח בשבת בדיקות קורונה שאינו כרוך
בפיקוח נפש לפנינו, מטעם שרוב המוחלט של הבדיקות יוצאים