בית פורומים בחדרי חרדים

למי יש "שיחות מוסר" של הרב שמואלביץ, וכמה דקות פנויות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/12/2022 21:57 לינק ישיר 
למי יש "שיחות מוסר" של הרב שמואלביץ, וכמה דקות פנויות?

.

מחפש לבדוק מקור למשהו שמישהו אמר לי היום, לגבי "ארבעה חשובים כמת".

הסבר של הרב שמואלביץ בשיחות מוסר תשל"ב, לא.

אם מישהו יכול לצלם ולהעלות כאן - תודתי שלוחה מראש.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2022 15:09 לינק ישיר 

מצאתי אך אינני מצליח להכניס את התמונה. זה נמצא במהדורה החדשה בעמ' רסח.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2022 13:23 לינק ישיר 

כמדומני שר' חיים התכוון שחסד ברמה של הורים, מכל הלב וללא סוף, פחות קיים אצל אנשים שאין לי להם משאבים או אובייקטים. זה הרעיון.
זה אמור להופיע בשיחה המפורסמת על הרצון של אדם להיטיב (שם הוא מסביר את משפט שלמה, שהלא-אם הייתה מעדיפה להרוג את הילד ובלבד להיות לו לאם....). אחפש ואם אצליח אכניס כאן.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2022 13:13 לינק ישיר 
מואדיב

למה_כן כתב:
וכי זו בלבד תיקשי לך?
האם העני לא יכול לגמול חסד בחיוך?
האם הסומא לא יכול לשמוע צרת רעהו?
האם המצורע לא יכול לגמול חסד עם מצורעים אחרים, או אפילו עם כל ישראל כאשר היה בימי אלישע הנביא?

אלא צ"ל שהתכוון הרב שמואלביץ, שכל אלו  מצויים פחות אצל החסד משאר אנשים, ולכן יש בהם בחינה כלשהי של חוסר חיות ביחס לשאר אנשים (אבל בודאי שאינם חשובים כמת גמור, שהרי מצוה להצילם בשבת, וההורגם חייב מיתה, שלא כנפל בן שמונה חדשים. וע"כ שמדובר בבחינות בעלמא).

הלוא אתה רק מקשה עוד על הרב שמואלביץ. מילא עיוור, המתקשה בעשיית חסד כאדם רגיל. מילא עני - קשה לו יותר מלאדם רגיל.
אבל חשוך בנים? מדוע קשה לו יותר? מדוע - כדבריך - הוא פחות מצוי אצל החסד משאר אנשים? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2022 00:28 לינק ישיר 

וכי זו בלבד תיקשי לך?
האם העני לא יכול לגמול חסד בחיוך?
האם הסומא לא יכול לשמוע צרת רעהו?
האם המצורע לא יכול לגמול חסד עם מצורעים אחרים, או אפילו עם כל ישראל כאשר היה בימי אלישע הנביא?

אלא צ"ל שהתכוון הרב שמואלביץ, שכל אלו  מצויים פחות אצל החסד משאר אנשים, ולכן יש בהם בחינה כלשהי של חוסר חיות ביחס לשאר אנשים (אבל בודאי שאינם חשובים כמת גמור, שהרי מצוה להצילם בשבת, וההורגם חייב מיתה, שלא כנפל בן שמונה חדשים. וע"כ שמדובר בבחינות בעלמא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:38 לינק ישיר 
מואדיב

פסתםנחמד כתב:
יש את זה בשוטינשטיין בנדרים

נשלח מהאנדרואיד שלי

הראו לי, ואני מחפש את המקור, כדי לראות אם לתלות במעתיק שהתעצל.

וכי לא ראינו אנשים חשוכי ילדים שגומלים חסדים עם זולתם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:25 לינק ישיר 

יש את זה בשוטינשטיין בנדרים

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:17 לינק ישיר 

מדוע דווקא ארבעה אלו חשובים כמת, ולא מקרים אחרים של אנשים אומללים?

ביאר הגר"ח שמואלביץ זצ"ל (בספר שיחות מוסר, מובא בלקט ביאורי אגדות) שכולם עניין אחד, ומלמדים זה על זה.

אחד מן הארבעה הוא סומא כי הראייה, אע"פ שאינה חשובה לאדם כשמיעה, מ"מ יש בה חשיבות עצומה לחיי האדם, כי היא המאפשרת לאדם להרגיש את הזולת. וזהו הטעם שסומא חשוב כמת, כי בלא חוש הראייה אינו מסוגל להרגיש את זולתו, וכמי ששרוי לבדו בעולם, והבודד כמת יחשב.

וזה גם ענין המצורע, שמאחר שחייב לישב בדד מחוץ למחנה, ואין לו קשר עם זולתו, הרי הוא כמת.

ומטעם זה חשוב כמת גם מי שאין לו בנים, ולכאורה מה חסר לזה, והרי כל תענוגות העולם לרשותו? אלא שטבעו של אדם להיטיב בעיקר עם בניו, ואין אדם בעולם שיכול לקבל הטבות כשם שיכולים בניו של אדם לקבל מאביהם, ובאין אפשרות להיטיב עם הזולת באופן המירבי הרי זה גם כן חשוב כמת.

כמו כן העני חשוב כמת, לא משום שחסר לו עצמו, אלא משום שאין ביכולתו לתת לזולתו כלום. 

מעניין   ובמקום אחר מצאתי.      תלמוד בבלי מסכת נדרים דף סד עמוד (ב) אריב"ל(אמר רב יהושע בן לוי): כל אדם שאין לו בנים חשוב כמתשנאמר: +בראשית ל+ הבה לי בנים ואם אין מתה אנכי; ותניא, ארבעה חשובין כמתעני, ומצורע, וסומא, ומי שאין לו בניםעני - דכתיב: כי מתו כל האנשים, מצורע - דכתיב: +במדבר יב+ אל נא תהי כמת, וסומא - דכתיב: +איכה ג+ במחשכים הושיבני כמתי עולם, ומי שאין לו בנים - דכתיב: הבה לי בנים ואם אין מתה אנכי.

תלמוד בבלי מסכת בבא בתרא דף קטז עמוד (א) אמר רבי יוחנן משום ר' שמעון בן יוחאיכל שאינו מניח בן ליורשו - הקדוש ברוך הוא מלא עליו עברהכתיב הכא: +במדבר כ"ז+ והעברתם את נחלתו

תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה דף ה עמוד א ות"ק(ותנא קמא) נמי הכתיב: אכן כאדם תמותון! מאי מיתה? עניות, דאמר מר: ארבעה חשובים כמתים, אלו הן: עני, סומא, ומצורע, ומי שאין לו בנים. עני, דכתיב: +שמות ד+ כי מתו כל האנשים, ומאן נינהו? דתן ואבירם, ומי מתו? מיהוי הוו אלא שירדו מנכסיהם; סומא, דכתיב: +איכה ג+ במחשכים הושיבני כמתי עולם; מצורע, דכתיב: +במדבר יב+ אל נא תהי כמת; ומי שאין לו בנים, דכתיב: +בראשית ל+ הבה לי בנים ואם אין מתה אנכי. 

משנה מסכת יבמות פרק ו משנה (ו) לֹא יִבָּטֵל אָדָם מִפִּרְיָה וְרִבְיָה, אֶלָּא אִם כֵּן יֶשׁ לוֹ בָנִים. בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים, שְׁנֵי זְכָרִים. וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים, זָכָר וּנְקֵבָה,  שֶׁנֶּאֱמַר, (בראשית ה) זָכָר וּנְקֵבָה בְּרָאָם. נָשָא אִשָּׁה, וְּשָׁהָה עִמָּהּ עֶשֶר שָׁנִים, וְלֹא יָלְדָה, אֵינוֹ רַשַּׁאי לִבָּטֵל. גֵּרְשָׁהּ, מֻתֶּרֶת לִנָּשֵֹא לְאַחֵר. וְרַשַּׁאי הַשֵּׁנִי לִשְׁהוֹת עִמָּהּ עֶשֶֹר שָׁנִים. וְאִם הִפִּילָה, מוֹנֶה מִשָּׁעָה שֶׁהִפִּילָה. הָאִישׁ מְצֻוֶּה עַל פִּרְיָה וְרִבְיָה, אֲבָל לֹא הָאִשָּׁה. רַבִּי יוֹחָנָן בֶּן בְּרוֹקָא אוֹמֵר, עַל שְׁנֵיהֶם הוּא אוֹמֵר, (בראשית א) וַיְבָרֶךְ אֹתָם אֱלֹהִים וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ:  

וברמב"ם הלכות אישות פרק טו הלכה (א) האישה שהרשת את בעלה, אחר הנישואין, שימנע עונתה - הרי זה מותר. במה דברים אמורים, בשהיו לו בניםשכבר קיים מצות פרייה ורבייהבראשית טז פרשת לך לך (ג) וַתִּקַּח שָׂרַי אֵשֶׁת אַבְרָם אֶת הָגָר הַמִּצְרִית שִׁפְחָתָהּ מִקֵּץ עֶשֶׂר שָׁנִים לְשֶׁבֶת אַבְרָם בְּאֶרֶץ כְּנָעַן וַתִּתֵּן אֹתָהּ לְאַבְרָם אִישָׁהּ לוֹ לְאִשָּׁה: רש"י מקץ עשר שנים - מועד הקבוע לאשה ששהתה עשר שנים ולא ילדה לבעלה חייב לישא אחרת: למי היה נשוי "הרבי" ה"משיח"? כמה זמן היה נשוי לאותה אישה? הרי לאחר עשר שנים היה חייב לגרשה? האם לא קיים ה"משיח" המדומה את ההלכה? הרי הלכה "חייב לישא אחרת"? האם ל"צדיקים" יש פטור מהלכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:15 לינק ישיר 

judith כתב:
מקור - פורטל הדף היומי. מקווה שעזרתי

תודה רבה.

יש לי גם גוגל. מחפש את המקור, לא ציטוט של ציטוט בפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:09 לינק ישיר 

מקור - פורטל הדף היומי. מקווה שעזרתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2022 22:09 לינק ישיר 

מה משותף ל- 4 אלו?
מובא בשוט' בשם רבי חיים שמואלביץ בסיפרו שיחות מוסר :

כולם לא יכולים לעזור לאחרים.
לעני - אין כסף כדי לעזור.
המצורע - נמצא מחוץ למחנה ולא פוגש אחרים.
הסומא- לא יכול לזהות צרת אחרים.
מי שאין לו בנים- אין לו עם מי להיטיב.

חוסר היכולת להיטיב עם הזולת נחשב כמוות.
שכן אין כל משמעות לחיים ללא נתינה לאחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > למי יש "שיחות מוסר" של הרב שמואלביץ, וכמה דקות פנויות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext