הדרת נשים בקו אוטובוס באשדוד: "את לא יכולה לעלות, זה קו של בנים"
נהג קו 80 של חברת אפיקים סירב להעלות לאוטובוס תושבת העיר, בתחנה שבה עלה עליו גבר. בחברה טוענים כי מדובר במקרה נקודתי שהתרחש מחשש לשלומה. אולם, מתיעוד שהגיע לידי וואלה! עולה כי מדובר בתופעה שהנהגים מודעים לה. "הבת שלי לא הבינה למה היא לא עולה, היא נפגעה"
יניר יגנה 05/05/2023
נהג קו 80 של חברת אפיקים סירב להעלות לאוטובוס תושבת העיר, בתחנה שבה עלה עליו גבר. 5 במאי 2023 (אשדודי)
תושבים באשדוד טוענים כי קו 80 של חברת "אפיקים" שפועל בעיר מדיר נשים בתקופה האחרונה באופן קבוע ולא מניח להן לעלות על האוטובוס. אחת התושבות העידה כי "הבת שלי ניסתה לעלות אליו, בפעם הראשונה היא הייתה לבד והנהג אמר לה שהיא לא יכולה לעלות לרובע ז', מבלי להסביר לה למה".
"בפעם השנייה היה גבר בתחנה, והוא עלה על האוטובוס. אבל לבת שלי לא אפשרו לעלות", מספרת תושבת העיר. "הבת שלי נפגעה, לא הבינה אם זה בגלל שהיא נערה. אנחנו בעצמנו דתיים".
בעקבות תלונת התושבים, עלתה כתבת של אתר "אשדודי" לאוטובוס אחר, וביררה מתי מגיע קו 80. בתיעוד האירוע, נשמע הנהג, שלא ידע שהוא מצולם, אומר לכתבת כי "קו 80 הוא של בנים, לא יעלו אותך. זה קו של 'כולל'". הכתבת שאלה שוב מדוע לא תוכל לעלות, והוא השיב לה פעם נוספת: "זה קו של חרדים, של בנים".
שי מלכה, סמנכ"ל אלקטרה אפיקים, מסר בתגובה כי "מבדיקת המקרה עולה כי במהלך ביצוע קו שירות בעיר אשדוד, עצר הנהג בתחנה על מנת לקלוט נוסעים. עת רצתה נוסעת לעלות לאוטובוס, החלו עשרות נוסעים חרדים בתוך האוטובוס לצעוק 'שיקסע' במטרה למנוע ממנה לעלות. הנהג, שאגב אינו חרדי, אמר לה שעדיף שלא תעלה מחשש לשלומה".
"אנו מבהירים כי שירותי התחבורה הציבורית ללא יוצר מן הכלל זמינים לכל אדם ללא קשר למינו, אמונתו וזהותו המגדרית והמקרה דנן מבטא התמודדות מקומית ומקרית ואינו מבטא את מדיניות החברה. בעקבות המקרה, הוזמן הנהג לשיחה וההנחיות חודדו בקרב כלל הנהגים", לשון התגובה.
נשלח ב-8/5/2023 08:22
hhaavv כתב:
קו 80 הוא קו הסעה לאברכים, שנוסע רק פעמיים ביום, בתחילת סדר א' ובתחילת סדר ב', במסלול של הכוללים - ב-13 תחנות - לאזור החרדי, ורק בימי א', ב', ד' וה'.
אם אכן כך הם פני הדברים אז יש כאן רשלנות של הנציגות בכנסת שלא טיפלה בעניין ואפשרה את המצב המבלבל הזה. אם החוק מחייב קווים יעודיים לשאת מספר, אזיי הפתרון לכך צריך להיות הוספת שלט קטן בקדמת האוטובוס שמדובר בקו ייעודי. שיהיה כתוב עליו: תלמידות. ולגבי תלמידי הכוללים לכתוב: עובדים - שהרי הם עובדי השם, וכד')
שלט כזה אינו מבטל את חוק אי ההפליה אבל יש בכך כדי למנוע מנוסעים תמימים בתחנות לטעות כמו במקרה של הנערה הזו שלא הבינה מדוע הנהג אינו מתיר לה לעלות לאוטובוס?
נשלח ב-8/5/2023 02:39
גרשום כתב:
פתח בכד וסיים בחבית... נשוא העניין הוא קו 80 באשדוד. לא הסעת תרנגולות, כוללניקים, או אסירים. האם נראה למישהו הגיוני שקו אוטובוס ציבורי שעובר ב-13 תחנות יאפשר לעלות אליו רק גברים?
יש פרדוקס במשפט שלך.. קו 80 הוא קו כוללניקים
אגב,הנפנוף הזה ב"זה קו ציבורי" הוא כל כך צבוע המדינה לא מרשה להקים קוים פרטיים, ואז מונעים לעשות את הקו מהדרין "כי זה קו ציבורי"..
נשלח ב-7/5/2023 21:38
חריף_ומקשה כתב:
2. מה הבעיה הזה? זה לא שהיא עלתה עם בגדי ים.. לפי ההלכה אפילו מותר ל2 אברכים להתייחד איתה בחדר סגור. וכ"ש לאוטובוס שלם.
אתה מזכיר לי שפעם איזה בחור ליצן אמר לי שהוא רוצה לעלות להסעה של בנות הסמינרים כדי להצילן מיחוד עם הנהג...
פתח בכד וסיים בחבית... נשוא העניין הוא קו 80 באשדוד. לא הסעת תרנגולות, כוללניקים, או אסירים. האם נראה למישהו הגיוני שקו אוטובוס ציבורי שעובר ב-13 תחנות יאפשר לעלות אליו רק גברים?
אולי אתה לא יודע, אולי אתה משחק אותה.
רוב ככל קווי התלמידים שמופעלים ע"י אוטובוסים ציבוריים כמו הקווים של בנות הסמינרים בירושלים (יש גם של תלמידי יש"ק) הם על רשיון קו ציבורי. בכזה קו מדובר גם באשדוד.
אף אדם נורמלי לא רוצה שגברברים מסויימים ידחקו לאותם קווים בשעות נסיעת הבנות לסמינר או בחזרתן, רק בגלל שחוקית זה מותר.
נ.ב. ישנן הסעות פרטיות כמו אלה של ישיבת מיר שהן לא על רשיון קו ציבורי.
קו 80 הוא קו הסעה לאברכים, שנוסע רק פעמיים ביום, בתחילת סדר א' ובתחילת סדר ב', במסלול של הכוללים - ב-13 תחנות - לאזור החרדי, ורק בימי א', ב', ד' וה'.
נשלח ב-7/5/2023 20:34
נשלח ב-7/5/2023 20:33
hhaavv כתב:
על הסעות תלמידים יש מחלוקת הפוסקים האם לנוסע רגיל מותר לעלות ולשלם, וכפי הנראה יש הבדל בין העיריות. בכפ"ס למשל אסור, בערים אחרות מותר...
העניין הוא שפה זאת לא הסעה אלא קו רגיל (אם הבנתי נכון) שממומן מקופת הציבור לטובת הציבור, אז למה למנוע טוב מבעליו? זה כמו שיצעקו על חילוני שיעלה על אוטובוס לעיר חרדית.
ושוב, מה שאני אומר זה לפי מה שהסבירו פה באשכול, אם יש הבדל בין הקו הזה לקו אחר (מבחינת משרד התחבורה) אשמח לשמוע..
1. תקן אותי אם אני טועה אבל נראה שאתה מצטט כאן את כל מי שחושב כמוך..
2. אשה, תעלה על אוטובוס המסיע מידי יום כולל אברכים קבועים, תכנס ותשב עם כל האברכים.. למה אמרת פעם שאתה חרדי אבל מודרני, נראה שאין לך צל של מושג..
נשלח ב-7/5/2023 15:50
איש_חשוב כתב:
חריף_ומקשה כתב:
בעקבות תלונת התושבים, עלתה כתבת של אתר "אשדודי" לאוטובוס אחר, וביררה מתי מגיע קו 80. בתיעוד האירוע, נשמע הנהג, שלא ידע שהוא מצולם, אומר לכתבת כי "קו 80 הוא של בנים, לא יעלו אותך. זה קו של 'כולל'". הכתבת שאלה שוב מדוע לא תוכל לעלות, והוא השיב לה פעם נוספת: "זה קו של חרדים, של בנים".
למה לשיטתך אמורה לעלות אשה בקו מיוחד שנועד להסעת אברכים הכוללים בבוקר ובצהרים?
1) לשיטתי? זה ציטוט כתבה. לא כתבתי דעתי בנושא.
2) היות והקו הזה מסובסד ע"י משרד התחבורה, אם יש אישה שהקו הזה בדיוק מתאים לצרכיה, למה שלא תוכל להשתמש בזה? הרי היא שילמה על זה.
יש גם קווים מתחנת רכבת בשעות שהרכבת מגיעה. וכן להפך. אז מי שלא היה ברכבת, לא יכול לעלות לאוטובוס?
בהסעה פרטית, מארגן ההסעה יכול להחליט כטוב בעיניו. לתחבורה ציבורית יש חוקים משלה. קו 80 באשדוד הוא קו ציבורי הנהנה מסבסוד ממשלתי ויש לו 13 תחנות. ומה לעשות שהחוק אוסר על הפליה בתחבורה ציבורית.