במסגרת הדיון אודות דבריו המאלפים של רבינו הרב שרייבר שליט"א, טענו כמה דוברים בפורום זה, שאין כל פגם או פקפוק בדבריו של הרב הנ"ל, כי כך חושב "המיינסטרים החרדי".
טיעונים אלו, לקוצר הבנתי, מבוססים על שתי הנחות: 1. יש מיינסטרים חרדי (ואלו הן דעותיו). 2. עצם העובדה שאלו הדעות של המיינסטרים החרדי, גורמות לכך שאין מקום לפקפק באותן דעות.
למותר לציין, שההנחות הללו בעייתיות מאוד, אבל לצורך הדיון אני מבקש לא לעסוק באף אחת מהן, אלא רק לברר נקודה אחת: "מיהו המיינסטרים החרדי?".
שאלה הזו דורשת שתי התייחסויות:
1. לפי מה מגדירים את המיינסטרים החרדי? (האם זה עניין כמותי - מה חושב רוב המגזר, או הקהילה הגדולה ביותר במגזר; או מיצוע - מעין חציון של הדעות בחברה החרדית; או פשרה שכוללת את המוסכם על כל הגורמים המוגדרים כחרדיים - וזה כמובן דורש חשיבה נוספת, מי מוגדר חרדי ולמה).
2. מהן הדעות של אותו מיינסטרים? מאין הוא שואב את כוחו? (לצורך העניין, נניח שהיינו מחברים את "התנ"ך" של הקהילה הזו, מי היה כותב אותו; מי קהל היעד שהיה מתעניין בו; אלו שמות/טיעונים היו מופיעים כמקורות בהערות שוליים, ואלו לא היו מופיעים, ומדוע).
לצורך הדיון, אני מציע שכל אחד מהחברים (או לפחות, כל אחד מהחברים שמאמין שיש דבר כזה מיינסטרים חרדי), יכתוב לנו בנקודות:
א. תעודת זהות:
1. איפה ניתן למצוא את המיינסטרים החרדי? (או, מה טווח הקהילות שמוגדרות כך)
2. מהן מקורות ההשראה שלו?*
3. מדוע הוא מוגדר כך?
4. עד כמה האנשים הללו ועמדותיהם מקובלות על שאר הציבור החרדי?
ב. עמדות של המיינסטרים החרדי בנושאים:
1. צבא וחיילי צהל
2. מדינת ישראל וארץ ישראל
3. נשיאה בעול עם הציבור (מיסים, ציות לחוקים, מחויבות חברתית/קהילתית, עזרה לזולת וכדו')
4. ישיבות וכוללים כאידאל וכמסגרות אולטימטיביות (ואם זה לא אולטימטיבי, מהן האופציות הלגיטימיות)
5. עבודה ופרנסה
6. מעמד האישה
7. יחס לקהילות חרדיות אחרות (או ליחידים מאותן קהילות)
8. יחס לקהילות דתיות אחרות (או ליחידים מאותן קהילות)
9. יחס לחילונים
10. יחס לגוים
11. סמכויות לנושאים שונים (הלכה ולא הלכה)
12. חירות עצמאות של הפרט, מבחינה מחשבתית ומעשית
13. התנהלות חברתית במצב אוטופי (נניח שכולם ממחר חושבים כמוני ונשמעים לדעתי, איך החברה מתנהלת?)
* אני מציע לא לבסס את ההשקפה החרדית על ערכים בלבד, כי זה לא תמיד עומד במבחן המציאות. לדוגמה, הערך של לימוד תורה וכבוד חכמים, אמנם בולט מאוד במגזר, אבל מאוד קשה ליישב אותו עם המריבות הרבות שיש בין רבנים וכתוצאה מכך הזלזול שקיים ביחס לרבנים ממגזרים אחרים. זה לא אומר שהערכים לא חשובים, אבל סביר להניח שהם לא הגורם המשפיע היחיד.