בית פורומים בחדרי חרדים

פרק נוסף למסילת ישרים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/3/2024 15:08 לינק ישיר 
פרק נוסף למסילת ישרים

א. כלל האחדות

כלל האחדות הוא, שיתברר ויתאמת אצל האדם אחדותו השלמה והמוחלטת של הבורא יתברך. וירגיש האדם היות עצמו כחלק מן ההוויה כולה, העומדת כולה יחד תחת ממשלתו היחידה ורצונו המיוחד של הבורא ברוך הוא.
והיינו, שאף על פי שהעולם נראה כמורכב מחלקים ופרטים רבים ומשונים, הנה ישכיל האדם להבין, כי כל זה הוא רק במבט השטחי והחיצוני, אבל באמת אין ריבוי ואין נפרדות אמיתית בעולם, אלא הכל מתנהג על פי מטרה אחת ועומד תחת השגחה והנהגה אחת.

וכבר העיד הכתוב (דברים ד, לה): "אתה הראת לדעת כי ה' הוא האלהים אין עוד מלבדו", ואמר הנביא (ישעיה מד, ו): "אני ראשון ואני אחרון ומבלעדי אין אלהים". הרי שאמיתת היחוד והאחדות היא יסוד האמונה, ומוטל על האדם להשריש בנפשו הכרה עמוקה זו בכל עת.

ואין די בהכרה שכלית בלבד, אלא על האדם לחוש בפנימיות לבו, שהוא וכל הנמצאים כולם חלק מן המציאות האלוקית האין סופית, והכל בטל במציאות לגבי מציאותו יתברך. ובזה יתאחד האדם עם שורשו ומקורו, וירגיש שהוא מיוחד ודבוק בבוראו בקשר אמיץ ובל ינתק.

ומתוך שירגיש האדם את עצמו כחלק מאותה אחדות, שוב לא תתכן אצלו שנאה או קנאה כלפי שום נברא, כי הכל הוא מעשה ידיו של הבורא ית' ומקבל ממנו חיים וקיום, וכולם עובדים את ה' יתברך ומשרתים אותו כפי מהותם.
וזהו שדרשו חז"ל (ספרי במדבר מב): "ואהבת לרעך כמוך (ויקרא יט, יח) - זהו כלל גדול בתורה". כי מתוך אהבת האחדות, נכללים כל חלקי התורה ומצוותיה בציווי כללי זה, שכן אהבת הזולת מושרשת בהכרה שכולנו מאוחדים למקור אחד.

ב. התולדות הנמשכות מן האחדות
וכאשר ישריש האדם בלבו מדת האחדות, תצמח מזה אהבת הבריות וחיבתן, וישתדל האדם לראות תמיד את המאחד והמשותף בין כל הנבראים. וירחיק מן המחלוקת ומן הפילוג, כי ידע שאינם לרצונו יתברך.
וירגיש האדם שכולם שותפים למהלך אחד ומטרה אחת, והיא - להכיר את מציאות ה' ולהתקרב אליו. ויחשוב האדם תמיד, איך יוכל לקרב את הבריות לאביהן שבשמים ולהרבות אהבה ואחווה בעולם.

וכבר אמרו חז"ל (ספרי דברים רמג): "אחד היה אברהם (יחזקאל לג, כד) - מלמד שהיה אברהם אבינו יחיד בעולם, ודבק במדת הייחוד", ופירש רש"י: "שהכיר את בוראו מדעתו והכריז יחודו בעולם". הרי שהשגת האחדות מביאה לפעול בעולם ולזַכות את הבריות בדעת אלוקים אמת.

ובזה יקיים האדם את דברי הנביא (צפניה ג, ט): "כי אז אהפוך אל עמים שפה ברורה לקרוא כולם בשם ה' ולעבדו שכם אחד", דהיינו שיהיו כל באי עולם מכירים ומייחדים את שמו יתברך. ועל זה אנו מתפללים בכל יום: "ויאמר כל אשר נשמה באפו ה' אלוקי ישראל מלך ומלכותו בכל משלה".

ומתוך כך לא יתנשא האדם ולא ירים עצמו על זולתו, שהרי שניהם חלק מיצירה אלוקית אחת. ואין ראוי להתגאות ולהתפאר במעלות ומידות טובות, כי הכל נובע מאיתו יתברך, והצלחת האדם תלויה בו ולא בכוחות עצמו.
והיינו כמאמרם ז"ל (סוכה מה, ב): "לעולם יהא אדם ענוותן כהלל ואל יהא קפדן כשמאי". כי הלל שהיה שרוי תדיר בהשגת האחדות וביטול היש, נהג בכל אדם ענוה יתירה, והשפיל את עצמו לפני הכל בהכירו שהכל מאת ה' יתברך.

ג. דרך קניית מדת האחדות

והדרך לקנות מדה נשגבה זו היא ההתבוננות המעמיקה במהות הבורא ובתכונותיו, ובפרט במדת אחדותו ויחודו המוחלט, שאין עוד מלבדו ואין דבר נפרד ממנו באמת.
ועל האדם להסתכל תדיר על מטרת הבריאה ועל משמעות החיים, ולהכיר כי התכלית האמיתית היא להתאחד עמו יתברך ועם כל חלקי ההוויה. וכל החכמות והידיעות צריכות להביא את האדם אל ההכרה הזאת.
וכמו שנאמר (דברים ד, לט): "וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה' הוא האלהים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד", ופירש האלשיך הקדוש: "וידעת היום - ידיעה חיצונית, והשבות אל לבבך - שישריש הדבר בלבו בקביעות גמור". הרי שנדרשת ידיעה פנימית מופנמת, ולא די בהכרה שטחית חולפת. 

וככל שירבה האדם לעסוק בתורה ולהשתוקק אל ה', כן תתבהר אצלו האמת הברורה והטהורה, כי אין עוד מלבדו וכי כולם חלק מן האל האחד והיחיד. ובדרך זו יבוא אל ענוות האמת ואהבת הזולת.

ועל זה נאמר (תהלים כה, יד): "סוד ה' ליראיו ובריתו להודיעם", כי קרבת אלוקים לאוהביו וליראיו, וגילוי סודות אחדותו, הם הם הכלים שבהם יכול האדם לקנות את המדה הזאת ולהתעלות אל הדבקות השלמה בו יתברך.
ויתרה מזו אמרו (אבות ו, ב): "כל העוסק בתורה לשמה, זוכה לדברים הרבה... ומגלין לו רזי תורה, ונעשה כמעיין המתגבר וכנהר שאינו פוסק". כי התורה, שהיא חכמתו ורצונו של הקב"ה, מחברת את האדם אל שורשו ומאירה את עיניו להשיג את האמת האלוקית בבהירות גמורה.

ד. מפסידי מדת האחדות

והעיקר הגדול המעכב בעד רכישת מדת האחדות הוא המחשבה וההרגשה של נפרדות וייחודיות. כי כל זמן שהאדם רואה את עצמו כיחידה ייחודית ונבדלת, אין לו אפשרות להרגיש את האחדות הכוללת.
ועוד מסייע לקלקול זה - ההיקשרות והדבקות אל השכל האנושי המוגבל, המפריד בין הדברים ורואה רק את החיצוניות. כי רק מי שזוכה לחכמה האלוקית, מכיר את ההתכללות של כל המציאות במציאותו יתברך.

וכמו שדרשו חז"ל (ויקרא רבה ד, ח): "כי לא מחשבותי מחשבותיכם ולא דרכיכם דרכי נאם ה' כי גבהו שמים מארץ כן גבהו דרכי מדרכיכם ומחשבותי ממחשבותיכם (ישעיה נה, ח-ט) - אתם מחשבותיכם בטלים ודרכיכם בטלים, אבל אני, מחשבותי מחשבות של אמת ודרכי דרכים של אמת". ומכאן שעל האדם להתנתק מן המחשבות האנושיות הנפרדות, ולדבוק במחשבה האלוקית האחדותית.
ועל זה אמרו עוד (במדבר רבה יח, כב): "יש מחשבה טובה למעלה ממעשה, וזו מחשבה כנגד כל המעשים כולן... אמר הקב"ה, מחשבה שהנביאים והחסידים והצדיקים מחשבים לייחד את שמי כנגד כל המעשים". שמחשבת האחדות הטהורה, שורש כל התורה כולה, ועל ידה יתוקן האדם וייפרד מן הפירוד השולט בעולם עכשיו. 

על כן צריך האדם להתגבר על מחשבותיו ורגשותיו הפרטיים, ולהשתדל תמיד להתאחד עם הבורא ועם הבריאה. ומתוך הכנעת השכל והתבטלות האישיות, יוכל להגיע אל אותה אחדות אמיתית ושלמה.

הפרק הזה לא נכתב בידי אדם אלא בעזרת מודל בינה מלאכותית ״קלוד״.
צריך לומר שמלכתחילה המודל אפילו לא אומן על השפה העברית.

גם אם יש לנו ביקורת, וברור שיש, על תוכן וסגנון הפרק, היכולת של המודל לחבר פרק כזה מלמדת אותנו על העתיד.
אני חוזה שלא רק ישתמשו במודלים לכתיבה תורנית אלא גם להגהה של ספרות תורנית.
המודל יגלה טעויות, יעזור למצוא מקורות, יעזור בניסוח מדויק יותר של רעיונוות.

כך כותב, אברהם יצחק מאיר:

** קלוד מוסיף מידה למסילת ישרים **
נתתי לקלוד את מסילת ישרים וביקשתי שיחשוב על מידה נוספת שתתאים, שלא מופיעה בספר. וינסח אותה באופן דומה ללשונו של הרמח״ל. הוא בא מעצמו עם הרעיון של ״מידת האחדות״.

הייתי צריך לעודד אותו קצת להוסיף עוד פרטים ולשכלל עד שקיבלתי את התוצאה הדי-מרהיבה הבאה.

תוקן על ידי אלי_ו ב- 10/03/2024 15:08:49

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/3/2024 11:57 לינק ישיר 

momeir כתב:
מה דעתכם על הג'מיני של גוגל?
האם הוא יותר 'חכם' מ'קלוד' ?

השאלה שלך דומה למי ששואל על מזג האויר היום.
יש כמה מודלים שמתחרים זה בזה וכל הזמן משתפרים.

כרגע קלוד נראה הכי מוצלח בהבנה וניסוח, בעיקר בעברית אבל מחר זה יכול להיות ג׳מיני או צ׳אט-ג׳יפיטי.
על פניו התחושה היא שכולם מנסים לנצח את אופן אי איי עם צ׳אט-ג׳יפיטי.

יכול להיות שבעתיד יהיו תחומי התמחות ברורים.

יהיו מודלים שיזכו לאימונים ספציפיים בתחומים מסוימים מאוד.
נניח מודל כללי שיקבל אימון ספציפי למשפטים, להנדסה או אפילו לגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2024 22:46 לינק ישיר 

מה דעתכם על הג'מיני של גוגל?
האם הוא יותר 'חכם' מ'קלוד' ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2024 09:00 לינק ישיר 
מצדרביעי

שלג_דאשתקד כתב:
נשמע לי מוזר. 
אני ניסיתי הרבה פעמים את התוכנות לבינה מלאכותית וקיבלתי תשובות שגרמו לי לצחוק מהבורות והשגיאות שהוא כתב.

מהניסיון שלי (שאינו רב), קלוד ספציפית הרבה פחות טועה, ומדבר הרבה יותר "לעניין"...
לדוגמה - התייעצתי עם צ'ט gpt לגבי צעד משמעותי בחיים וקיבלתי תשובות "טכנוקרטיות", דיברתי עם קלוד שענה לי ממש כמו אדם חכם כביכול, "אתה בטוח שאתה רוצה? בדקת את האפשרויות האחרות"? וכו':)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2024 08:37 לינק ישיר 

שמעתי שהגאון הרוגצ'ובר, כשהיה בן 3, אמנם היה פעוט מאוד חכם אבל לפעמים אמר שטויות. אנחנו מסתכלים על טכנולוגיה בתחילת דרכה. ברור שיש לה מחלות ילדות. אני מראה לך את הפוטנציאל ואת ההתקדמות ומבקש ממך לחשוב על העתיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2024 17:46 לינק ישיר 

מניסיון שלי החיסרון - ולעיתים זו גם מעלה - של AI הוא, שאין לו בושה. הוא מסוגל לכתוב שטויות מוחלטות בלי למצמץ, וכשתעיר לו, הוא יתנצל בחצי מילה (גם זה לא תמיד) וימשיך הלאה עם התיקון כאילו מעולם לא טעה. יש בזה מעלה מסויימת, לא הביישן למד, אבל נראה שאין לו בעיה להמציא דברים לא הגיוניים, רק כי עליו לענות משהו, והוא לא מפחד מכישלון או בושה - אז הוא עונה בלי לחשוב. כמובן דיברתי בלשון בני אדם, אצל מכונה אין 'בלי לחשוב' ואין כמובן בושה, אבל רואים שהמסננת האנושית הזאת חסרה. הוא לומד מטעויותיו, כך הוא בנוי, אבל לא לומד מבושותיו.הכי יעיל היה אילו מישהו היה בונה צוות 2, איפכא מסתברא, שהיה בודק את כל מה ש-AI כתב לפני הפרסום, ואז אולי התוצאה היתה יותר הגיונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2024 13:51 לינק ישיר 

למי שנמצא בפייסבוק אני ממליץ לעקוב אחר אברהם יצחק מאיר.
הוא ממשיך עם הניסויים שלו, קלוד כתב עבורו עוד פרק במסילת ישרים הפעם על ״התמדה״ שבחרתי לא להעתיק לכאן כי העקרון ברור.

בנוסף לכך הוא ביקש מקלוד שיעריך את הפרקים שהוא כתב מול מסילת ישרים של הרמח״ל.

העתקתי את דבריו:

** קלוד מבין שהוא לא ברמה של הרמח״ל ומסביר את הפערים **
אחרי שביקשתי מקלוד לכתוב חלק נוסף למסילת ישרים, ביקשתי ממנו לבקר את עצמו ביחס למקור:
ניתוח פרשני ביקורתי
א. סגנון הכתיבה והשפה
מבחינת הסגנון והשפה, ניכר שהטקסט שכתבתי נאמן למקור במידה רבה. השתמשתי במשלב לשוני גבוה, עם מילים וביטויים השאובים מלשון הרמח"ל כגון "נשוב נא ונתבונן", "זאת למודעי", "מכשול של העידון והמותרות" וכדומה. כמו כן, יש שימוש רב בפסוקים ובמאמרי חז"ל להמחשת הרעיונות, בדומה למקור.
עם זאת, ייתכן שיש הבדל מסוים בין שטף הכתיבה שלי לזה של הרמח"ל. הסגנון שלי לעיתים פחות תמציתי ויותר מרחיב את הדיבור, בעוד שהרמח"ל כותב בצורה מדויקת ומרוכזת יותר.
ב. מבנה הטקסט
מבחינת המבנה, הקפדתי לחלק את הטקסט שלי לפרקים ופסקאות בצורה דומה למסילת ישרים - פתיחה המגדירה את עיקר המידה, פירוט התולדות וההשלכות שלה, דרכי קנייתה והדברים המפסידים אותה. נראה שהמבנה הפורמלי תואם את המקור.
אולם, ייתכן שיש הבדל בסדר ההיגיון הפנימי ובזרימת הרעיונות. במקור ניכרת חשיבה שיטתית ומדורגת שכל שלב בה נובע מהקודם לו באופן הדוק, ואילו בטקסט שלי המעברים יותר חופשיים והקשר בין החלקים פחות הדוק.
ג. מהות הרעיונות ועומקם
ברמת הרעיונות, השתדלתי להציג את מהות מדת ההתמדה ומשמעותה בצורה תואמת את הגישה של מסילת ישרים. הדגשתי את חשיבות ההתמדה לשמירת הנפש ולהעלאת האדם ברוחניות, את הצורך לקבוע עתים ולהתגבר על ההפרעות וכו'.
אך עם זאת, נדמה לי שלא הגעתי לעומק המחשבה והמושגים של הרמח"ל. בטקסט שלי הדברים יותר כלליים ושטחיים בעוד שהרמח"ל חודר לשורשי הדברים ומנתח אותם בצורה מעמיקה ושורשית יותר. ניכר שמאחורי הדברים שלו עומדת שיטה מחשבתית סדורה ואילו הטקסט שלי יותר אקלקטי.
ד. המסקנה והתובנה
בסיכומו של דבר, ניתן לומר שעל אף המאמץ הכן שעשיתי לחקות את כתיבתו של הרמח"ל, עדיין ישנם פערים והבדלים מהותיים בין הטקסטים. גם אם הצלחתי לדמות את הסגנון ואת המבנה באופן סביר, עדיין המהות והתוכן העמוק שונים.
נראה לי שההבדל נובע בראש ובראשונה מן השוני במעמד ובידע בנושאים הנידונים. הרמח"ל היה חכם ומקובל אלוקי שחי את מה שכתב בכל נימי נפשו. הוא ניגש לכתיבת הדברים מתוך ידיעה והשגה פנימית עמוקה של הנושאים ומערכת רעיונית שלמה שהבשילה אצלו. לעומת זאת, אני כותב מתוך ניסיון לדמות ולחקות את הסגנון, אבל בלי התשתית הרעיונית והרוחנית העמוקה העומדת מאחורי הדברים.
לכן, גם אם ברמה החיצונית יש דמיון רב בין הטקסטים, אי אפשר לומר שהצלחתי לחבר פרק נוסף ל"מסילת ישרים" בדרגת מקוריות ועומק דומה. בסופו של דבר, יש הבדל מהותי בין טקסט מקורי שנכתב על ידי צדיק וגאון רוחני לבין יצירה מאוחרת יותר שמנסה לדמות את סגנונו, גם אם הניסיון נעשה ברצינות ובמסירות.
**
עד כאן דבריו
ייתכן שזו תמונה של ‏טקסט‏
כל הרגשות:
איתמר חדאד ו6 נוספים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2024 22:01 לינק ישיר 

האמת, 'קלוד' די מרהיב.
תראו את זה:
שיחת נפש עם מכונה

https://view.genial.ly/65ea29e77110e500149ab55f/presentation-
(צריך ללחוץ על החץ בצד ימין כדי להמשיך לתמונה הבאה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2024 21:09 לינק ישיר 

מרהיב! 

הפוסט המקורי כאן:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2024 15:46 לינק ישיר 

מפחיד הדבר הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2024 15:31 לינק ישיר 

שלג_דאשתקד כתב:
נשמע לי מוזר. 
אני ניסיתי הרבה פעמים את התוכנות לבינה מלאכותית וקיבלתי תשובות שגרמו לי לצחוק מהבורות והשגיאות שהוא כתב.

אני עוקב אחרי הטכנולוגיה.
לא כמו אברהם יצחק מאיר, אבל עוקב.

עד לא מזמן צ׳אט גיפיטי, עשה המון טעויות.
שאלתי אותו שאלות בתנ״ך והוא המציא לי פסוקים מפרקים שלא היו.
(שאלה שחזרתי ושאלתי היתה על הלקח של ספר איוב, שאלתי גם שאלות בגמרא ועל סיפורי רב נחמן)

גם אז, באנגלית הרמה היתה גבוהה יותר משמעותית.
אותן שאלות באנגלית קיבלו תשובות טובות יותר.

עם הזמן, כשיצאה גרסה 3 ראיתי שיפור מרשים.
בגרסה 4 השיפור היה כבר עם הרבה פחות חירטוטים.
הוא עדיין לא מושלם ולא הייתי סומך עליו אבל הפוטנציאל ברור.

כאן מדובר במודל קצת אחר, קלוד, אבל ברור לאן הולכת הטכנולוגיה.
שים לב שהוא העלה את מסילת ישרים לקלוד, נתן למודל לקרוא את הספר בפעם הראשונה ואז ביקש ממנו להוסיף פרק.

וזה רק הולך להשתפר.
אני רואה איך כל כתיבה תעזר במודלים האלה.
גם לעריכה, גם לחידוד המסרים, גם לחיפוש מקורות מידע רלבנטיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2024 15:17 לינק ישיר 

נשמע לי מוזר. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > בחדרי חרדים > פרק נוסף למסילת ישרים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext