| נשלח ב-5/5/2024 06:34 |
|
| |
הדיבוק, שאלת שאלה מצויינת. למה בימינו עושים את חזרת הש"ץ והאם אין בכך ברכה לבטלה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2024 22:20 |
|
| |
| hhaavv כתב: |  | כמדומה שזה דעת הגרעק"א שיוצא חציו בשמיעה וחציו באמירה - וכך נוהגים חלק ממבני עדות המזרח בקידוש בליל שבת שהשומעים אומרים חלק מנוסח יחד עם המקדש. בהרבה מקומות החזן שותק וחזר על השמחה בארצך שוב. עכ"פ נראה שלא מעכב, שאם דילג לא מצינו שחוזר על כך, אפילו על כל ובכן תן פחדך. וצ"ע (זה היה בשביל ה'חושוב')... |
|
רעק"א לא ממש מספיק כאן, כי אם האדם יוצא ללא חזרת השץ, אז חזרת השץ נעשית מיותרת וברכותיו של השץ הן לבטלה. אבל לא זה הנושא, השאלה היא איך בימים הנוראים דווקא, משתרשים מנהגים ללא צורך, שניתן ליישב אותם על פי ההלכה אבל קשה לומר שהם הכי לכתחילה (נשווה בנפשינו כמה צקצוקים היו אם היינו יושבים בקהילה ליטאית או חסידית ומפטפטים שיש נוהג כזה אצל חבדניקים או ר"ל מזרוחניקים). התמיהה בהקשר של האשכול ההוא (ובכלל) הייתה בשל עצם קיומן של השאלות ההלכתיות, ולא בגלל שאין להם כל תשובה
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2024 22:17 |
|
| |
| אלי_ו כתב: |  | האם בימינו באמת החזן אמור להוציא את כולם? חזרת הש"ץ תוקנה בזמנים בהם לא היו סידורים ואנשים התפללו בע"פ. האם אנחנו באמת אומרים שבימינו יש ציבור שלא באמת יוצאים חובת תפילה וזקוקים לחזרת הש"ץ? כי דברים השתנו וכבר היו עוד בתקופת הראשונים מי שבכלל רצו לבטל את חזרת הש"ץ בתפילה. נשאלת השאלה מה תפקיד חזרת הש"ץ בימינו והאם שירה של הציבור יחד עם הש"ץ באמת מפריעה. נשלח מהאנדרואיד שלי |
|
אם אני מבין נכון את הרא"ש והרמ"א, הרי שלמרות שאנחנו פחות זקוקים לחזרת השץ, הרי דתפקידה לא השתנה. ולכן האיסורים שהיו בעבר תקפים גם כיום
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2024 21:04 |
|
| |
כמדומה שזה דעת הגרעק"א שיוצא חציו בשמיעה וחציו באמירה - וכך נוהגים חלק ממבני עדות המזרח בקידוש בליל שבת שהשומעים אומרים חלק מנוסח יחד עם המקדש. בהרבה מקומות החזן שותק וחזר על השמחה בארצך שוב. עכ"פ נראה שלא מעכב, שאם דילג לא מצינו שחוזר על כך, אפילו על כל ובכן תן פחדך. וצ"ע (זה היה בשביל ה'חושוב')...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2024 18:32 |
|
| |
האם בימינו באמת החזן אמור להוציא את כולם? חזרת הש"ץ תוקנה בזמנים בהם לא היו סידורים ואנשים התפללו בע"פ. האם אנחנו באמת אומרים שבימינו יש ציבור שלא באמת יוצאים חובת תפילה וזקוקים לחזרת הש"ץ? כי דברים השתנו וכבר היו עוד בתקופת הראשונים מי שבכלל רצו לבטל את חזרת הש"ץ בתפילה. נשאלת השאלה מה תפקיד חזרת הש"ץ בימינו והאם שירה של הציבור יחד עם הש"ץ באמת מפריעה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2024 22:42 |
|
| |
הבעיה מתחילה מזה שזו תשובת הרא"ש שהובאה בבית יוסף וברמ"א. הטענות בגדול, שברגע שמתערבים בתפילה: 1. זה הפסק (כי ברעיון החזן אמטר להוציא את כולם אז אמורים לשתוק..), 2. לא שומעים את החזן (זה די הגיוני כש100 איש שרים בקול, לא?) וא"כ אין צידוק לחזרת השץ, 3. הפוסקים מגדירים את זה כיהירות או ליצנות או משהו כזה. [אבל לא זה הנושא כאן, רק רציתי לספר על חוויה של חיפוש מקורות בספרי קודש]
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2024 19:57 |
|
| |
לא כל כך מבין מה הבעיה בכלל כשאומרים יחד עם החזן ..הרי החזן צריך להוציא את הציבור .. כעין "שומע כעונה" אז מה אם יש כמה מילים שאני אומר איתו יחד במקום שהוא יוציא אותי אז מה הבעיה ? אף פעם לא הבנתי מה הבעיה בדיוק . תרי קלי לא משתמעי ... כולם אומרים את זה ...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2024 11:28 |
|
| |
יישר כח. רק חייב לשתף בחוויה שהייתה לי לאחרונה. היה כאן דיון על זה ששרים "שמחה לארצך" עם החזן, ועוד כל מיני קטעים וכו', ומזכרוני עמד לי בראש שקשה ליישב את המנהג לכתחילה (לא שזה כזה חמור, אבל עדיין לא מובן איך בימים נוראים נוהגים כולם לשיר באופן שלא "חלק" על פי ההלכה). אמרתי בליבי, אעזר באוצר החכמה שנפתח בחינם... כתבתי פשוט "לשיר שמחה לארצך עם החזן" (או נוסח דומה), היה לי ברור שיש גם דיון ישיר על זה, ולמעשה נמצאו כ8 תוצאות, אבל מה היה בהן? אוסף של "וצ"ע על מנהג העולם, ועיין, ונראה, ושמא, ואכתי צע"ק". כל מיני ספרי אברכים, שרק עוררו את השאלה, ציינו כמה מקורות ידועים, והעמידו אותי באותו מקום שתהיתי על הנושא לפני כ20 שנה... (היו גם מאמרים כמו הרב יונה עמנואל שציין שסה מנהג לא ראוי, ועוד מישהו שכתב שאולי הגרש"ז חכך בלשונו וחזי לדעתי' שזה מותר). בצר לי, כתבתי את אותו משפט בגוגל, וכאן מצאתי דיון של מלומדים בפורום אוצה"ח. ומה בדיון? התלהמויות ועצבים אם "ברור שזה כי מותר כי זה המנהג, ותראה כמה גדוילים וישיבע באחערס...", מול "מה זה השטויות האלה, עד שלא תביא מקור אני לא ארגע". אבל מה שאני מנסח בשתי הודעות, מתפרס שם על עמוד או יותר... ותכלס יצאתי בלי מקור. ואז קלטתי שיש דיון בפורום לתורה (תמיד חשבתי שזה פורום של אפיקורסים), וזה המקום היחיד שהובאו כמה ספרים וגם ספרי אברכים עם דיון הגיוני וברור... בקיצור, לא תמיד כדאי לרוץ למאגרי מראה מקומות, בעיקר כשהצפי הוא לספרים מדורינו (יש איזה כבוד כיום, לעורר שאלה שכולם חשבו עליה, לציין מקור שכולם מכירים ואז לכתוב "וצ"ע", כי זה ממש חושוב להיות בספק...), ולפעמים דווקא החספא יביא את המרגניתא. סתם נקודה למחשבה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/4/2024 18:41 |
|
| |
אשריך, תודה רבה.
|
|
|