| נשלח ב-14/6/2024 19:09 |
|
| |
הרב אילעאי עופרן על ההשקפה החרדית: תורה שמגואלת בדם חיילים יהודים. נעשתה להם סם המוות
הרב אילעאי עופרן
את הדברים הבאים אני כותב לא בשביל הציבור החרדי שלא מתגייס. ממנו אין לי שום ציפיות. גם לא בשביל הציבור החילוני, שאני לא בטוח שהשאלות הללו מטרידות אותו בכלל, אלא בשביל לא מעט תמימים וישרים בציבור הציוני-דתי, צעירים ומבוגרים, שבלי משים אימצו לעצמם כמה רעיונות מדף המסרים החרדי. החלחול של הדעות הללו לציבור הדתי שכן מתגייס הוא סכנה קיומית, לא פחות. ולכן אני כותב. 1. "גם אנחנו מאמינים שלימוד התורה שומר על עם ישראל" - ובכן, לא. אני למשל לגמרי לא מאמין בזה. למען האמת מדובר בקשקוש חרדי די חדש שנולד כמענה לטענות בדבר ההשתמטות החרדית המבישה, כאילו גם הם נושאים באיזשהו נטל. קשה למצוא לדעה הזו מקורות בספרות הקדומה, למעט כמה מימרות אגדיות שהוצאו מהקשרן (כשהגמרא אומרת "תורה מגנא ומצלא" היא מתכוונת שהעוסק בתורה ניצל מעבירות, לא ממוות). את התורה אנחנו לומדים כי היא חיינו ואורך ימינו, לא בגלל שזה משתלם ולא בגלל שיוצאת לנו מזה איזו תועלת. התורה לא הגנה על העם היהודי משום צרה בהיסטוריה, וזה לא גרם ליהודים להפסיק ללמוד במסירות. שיח האינטרסים הזה בתוך בית המדרש הוא חילול הקודש וביזיון התורה. קרדום לחפור בה. 2. "גם אנחנו מסכימים שצריך קומץ של לומדי תורה שיקבלו פטור משירות" - ובכן, לא! אני לגמרי לא מסכים לזה. גיוס לצה"ל, במיוחד בעת מלחמה, הוא מצווה. כשם שלא יעלה על הדעת שלומדי תורה יהיו פטורים משמירת שבת, או מדיני כשרות, כך לא יעלה על הדעת שלומדי תורה יהיו פטורים מגיוס. ללמוד תורה ממשתמט, שקול בעיני ללימוד תורה ממחללי שבת בפרהסיה ואוכלי שפנים. אמנם יש פתח להתיר לצרפם למניין, משום שרוב החרדים בישראל הם באמת "תינוקות שנשבו". אבל עליהם בדיוק אמרו חז"ל את מה שאמרו על מי ש"עוסקים בתורה ואין בהם יראת שמים". יכול להיות שיש להם זקן, והם יודעים לקרוא כתב רש"י מתוך ספרים בכריכה אדומה ואותיות מוזהבות, אבל תורה זה לא. 3. "לכולם ברור שאי אפשר לגייס בכפייה" - ובכן, לא! לי זה לגמרי לא ברור. הבעיה הזו לא תיפתר בשיח, לא בהסכמה ולא בפשרה. שינוי יקרה רק בכפייה, בסנקציות קשות לא רק על הישיבות, המפלגות והמוסדות החרדיים, אלא בעיקר על האדם הפרטי, איש או אישה, שבוחר להשתמט. חברת הלומדים החרדית בישראל, היא יצור חדש שאין לו שחר בהיסטוריה ואין לו מקבילה בשום קהילה יהודית בעולם. הוא נולד בעקבות התנאים המפליגים שהעניקה לו מדינת ישראל, והוא ייכחד, במהרה בימינו, כשהתנאים הללו יבוטלו. התורה שניתנה לנו בסיני היא תורת חיים - היא אמורה להנחות את חיינו, והצדיקים החיים לאורה, "אפילו במיתתם קרויים חיים". התורה של החרדיות הישראלית החדשה, היא "תורת חיים" מסוג אחר לגמרי - היא שומרת על חיי מי שנאחז בה, על ידי כך שהיא דורשת מאחרים למות בשמה במקומה. תורה שמגואלת בדם של חיילים יהודים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/7/2024 21:16 |
|
| |
| דברי כתב: |  | | מזרוחניקעס ציונים סרוחים, האם יש לכם גם מילה טובה והערכה ללומדי תורה. בגמ' במס' סנהדרין מובא שאיזהו אפיקורס,זה שאומר מאי אהני לו רבנן ולא מאי אהני לן חיילי צהל. מר אילעי ובנט מנהיגי האפיקורסים עפרא לפומייכו. |
|
בגלל דעות עקומות כמוך .... ציונים סרוחים גם אתה מכליל את כל הרבנים חובשי הכיפה הסרוגה כמו הרב אריאל הרב שפירא ועוד תלמידי חכמים ??.. האם אין בחורים שלא לומדים בישיבה ועדיף שיתגיסו לנחל או למסלול אחר????.
ציטטתי את הגמ' שאומרת שמי שאומר מאי אהני לן רבנן הוא אפיקורס זה לא משנה מה שמו של הרב אם הוא מזלזל בבני ישיבות שלומדים תורה ולא הולכים לצבא הוא אפיקורס זה לא משנה אם קוראים לו שפירא או עופרן או שם אחר, ואת מתוסכלת מהציבור החרדי חכמתך אולי בפלך ולא בהשקפות זה תשאירי לתלמידי חכמים
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2024 23:42 |
|
| |
עוד הערה- האם מישהו יוכל להעלות לכאן את התגובה של יתד נאמן לדבר הרב עופרן?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2024 21:33 |
|
| |
| מצדרביעי כתב: |  | |
הפתעת אותי לגבי הטענה שהרב לאו והרב עופרן מנודים גם בחוגים הליברליים, למה? ומה לגבי הרב שרלו והרב סתיו (גילוי נאות- אני אישית דווקא מתרשם לטובה מהרב שרלו שנראה ישר ועמוק יותר משאר הרבנים המוזכרים)? |
|
מחילה ידידי, אולי התבטאתי באופן חריף. אכתוב ממה שאני מרגיש ומהמעט שאני יודע: על הרב בני לאו, מי שמכיר את הגיגיו (אינני מדבר על הסדרה על חז"ל והספר על הרב עובדיה וכדו', שהם סה"כ תכנים טריוויאלים נחמדים, וכל הכבוד לו עליהם!), מאוד לא מכבדים אותו. יש גם מספיק מאמרים והרצאות וסרטונים שמבהירים היטב למה. ממה שזכור לי לא פעם, שהצעירים לא כינו אותו בתואר "הרב" (אז היה יחס דומה לרב חיים נבון, אבל כמדומני שהרב נבון השתנה עם השנים וכיום הוא יותר שמרן. לגבי מי שרמזתי בהודעתי הקודמת, אין לי כ"כ ידע מיהו ומה היחס אליו). לגבי הרב עופרן, תחפש אותו באינטרנט ותשפוט בעצמך, הוא בעיקר מתלהם עם כל מיני טענות ומאמרים שטחיים כאלה, מהסוג שר' אברום היה קורא "רעבאלאך" (לטעמי זה לא כינוי גנאי, אלא יותר להעמיד בפרופורציות). בנוסף קח בחשבון שקבוצת יבנה היא לא השפיץ של עמל תורה או דקדוק במצוות (כמובן שיש שם אנשים נפלאים שעושים הרבה טוב לעם ישראל!). תשווה את הרב עופרן עם הרב ד"ר יואל בן נון או הרב עמית קולא, ותבין בעצמך שלקיבוץ הדתי יש תלמידי חכמים חשובים ומעניינים (גם אם תתעב את כל הדעות שלהם). לגבי הרב שרלו, אני זוכר הרבה פעמים שהוא הוזכר בלי להזכיר את שמו, העריכו אותו כת"ח (וגם אני מאוד מאוד מעריך אותו כאדם חכם ועמוק וגדול בתורה, אבל לא אוהב את דעותיו), אבל דיברו בגנות הגישה שלו להקל וכדו'. היחס לרב סתיו בערך אותו דבר, כלפי חוץ מעריכים אותו אבל לא נראה לי שמקבלים את דעותיו (למרות שכידוע הוא הרבה פחות מקל מהרב שרלו ורוב הדברים שאומרים עליו במגזר החרדי הם שקרים ועיוותי מציאות וכדו').
תוקן על ידי הדיבוק ב- 19/06/2024 22:31:04
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2024 10:42 |
|
| |
תלוי יש פושטקים שמצבם כה רע, והם עשויים להידרדר לפשע, שהצבא יכול להועיל להם. אבל בחורי ישיבות, שמצבם הוא שהם רק לא לומדים, אפילו רח"ל שותים הרבה כוסות קפה, אלו אסורים ללכת לצבא, מהסיבה שציינתי שהצבא יחלן אותם, הם יכולים להיות אחר נישואיהם יהודים טובים שעובדים מתפללים וקצת לומדים.
בקיצור, קחו את הבררה.. כמו עם החוזרים בשאלה.
תוקן על ידי איש_חשוב ב- 19/06/2024 10:43:21
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2024 08:36 |
|
| |
| איש_חשוב כתב: |  | מאחר ואנחנו מבינים שמדובר במלחמת מצווה, עלינו לקום ולומר לצבא ״בודאי שאנחנו רוצים להתגייס, תנו לנו לארגן מסגרות שיתאימו לבחורים חרדים״.
אלא שאנחנו לא עושים את זה. אנחנו אומרים ״הצבא לא רוצה ולכן אנחנו פטורים״.
ובוא לא נעמיד פנים שכולם באמת לומדים. אם נבוא ונאמר שרק מי שלא לומד יתגייס, מי שבאמת לומד יקבל דחיית שירות.
הבעיה היא שכל חרדי, אם הוא חרדי, לא מתגייס.
הטענה שהצבא בכלל לא צריך אותנו, היא אמנם טענת נגד, אבל ממש לא הסיבה לאי גיוסם של חרדים! חרדים לא מתגייסים, אם הצבא צריך אותם ואם לא 1, כי זה יגדע את המשך לימוד תורתנו הקדושה, בחורים חרדים מגיל 17 יפסיקו ללמוד, לא יחזרו לספסל הלימודים בגיל 21 אחרי הצבא, כי מי שקם מספסל הלימודים לא חוזר אליו בדרך כלל, וזאת מבלי להתייחס לקלקול של הצבא וכך במקום שחלק נכבד מעמנו ישב ויעסוק בתורה, מבקשים אתה ושכמותך ש"רק כמה מאות תלמידים מיוחדים יעסקו בתורה". 2. כי הצבא מחלן, הוא כור ההיתוך החילוניות, כל באיה לא ישובון, בית כור היתוך להפרדת חרדים מחרדיותם
|
|
אז אפשר, סוף סוף, להפסיק עם השקר הזה, שמי שלא לומד - צריך להתגייס?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2024 04:19 |
|
| |
| אלי_ו כתב: |  | מאחר ואנחנו מבינים שמדובר במלחמת מצווה, עלינו לקום ולומר לצבא ״בודאי שאנחנו רוצים להתגייס, תנו לנו לארגן מסגרות שיתאימו לבחורים חרדים״.
ובוא לא נעמיד פנים שכולם באמת לומדים. אם נבוא ונאמר שרק מי שלא לומד יתגייס, מי שבאמת לומד יקבל דחיית שירות.
הבעיה היא שכל חרדי, אם הוא חרדי, לא מתגייס. |
|
הטענה שהצבא בכלל לא צריך אותנו, היא אמנם טענת נגד, אבל ממש לא הסיבה לאי גיוסם של חרדים! חרדים לא מתגייסים, אם הצבא צריך אותם ואם לא 1, כי זה יגדע את המשך לימוד תורתנו הקדושה, בחורים חרדים מגיל 17 יפסיקו ללמוד, לא יחזרו לספסל הלימודים בגיל 21 אחרי הצבא, כי מי שקם מספסל הלימודים לא חוזר אליו בדרך כלל, וזאת מבלי להתייחס לקלקול של הצבא וכך במקום שחלק נכבד מעמנו ישב ויעסוק בתורה, מבקשים אתה ושכמותך ש"רק כמה מאות תלמידים מיוחדים יעסקו בתורה". 2. כי הצבא מחלן, הוא כור ההיתוך החילוניות, כל באיה לא ישובון, בית כור היתוך להפרדת חרדים מחרדיותם
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 21:09 |
|
| |
ב"ה זכינו לרב שלומד תורה לשמה שלא ע"מ להיות מוגן ואתם מתלוננים?...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 16:16 |
|
| |
| מהפךבחררה כתב: |  | דבר שני, גם מי שלא לומד ופה זה מסובך הרבה יותר, מי שלא לומד בעיקרון אמור לשאת במשא העם ולהלחם, אולי בלהקות צבאיות חרדיות, אבל צריך להתגייס, אבל וזה אבל גדול, הציבור הסרוג מקדיש כשליש מטובי בניו לחילוניות בכור ההיתוך של הצבא, והכל נעשה במודע, עיין ערך נפתלי בנט והדרך שהוא עשה בצבא אלעזר שטרן ועוד רבים שכיום ללא כיפה בכלל, היום הצבא לא מתואם ולא רוצה להיות מתאים לאלפי חרדים שישמרו על חרדיותם בצבא, זה המצב וזו המציאות. אנחנו רוצים שגם בחור שיושב וצופה בכדורגל כל היום ישאף ויוציא את בינו לשישיבות קודשות ויחנך אותם לתורה וליר"ש, ואם הצבא מקלקל אז הם לא יילכו לשם ועל זה נאמר גדול המחטיאו יותר מההורגו.אם הצבא רוצה שיראה לנו שהוא מתאים את עצמו שיעשה שינוי מהותי במסגרות לציבור החרדי, לא חילונים מפקדים, לא שבחורים צריכים לבקש אישור לצאת בשירת נשים, וללא נשים קצינות ומוסרות הרצאות זה לא מתאים לנו, ובייחוד ללא גדוד מעורב נוער נושר עם טובי בנינו, אם ככה יעשו אני מאמין שיקומו ויגייסו את הלא לומדים.
|
|
אין שום בעיה. מאחר ואנחנו מבינים שמדובר במלחמת מצווה, עלינו לקום ולומר לצבא ״בודאי שאנחנו רוצים להתגייס, תנו לנו לארגן מסגרות שיתאימו לבחורים חרדים״.
הבעיה היא שכל חרדי, אם הוא חרדי, לא מתגייס.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 10:45 |
|
| |
| הדיבוק כתב: |  | |
אותה גברת בשינוי אדרת. הרב בני לאו (ועוד רב אחד כזה), התפרסמו ע"י השסניקים בגלל שהם כתבו דוקטורטים על הרב עובדיה. בצה"ד הקלאסית (לרבות חוגים מאוד ליברלים) הר"ב לאו, הר"ע עופרן וכדו', בזויים ומנודים. (וסתם דרך אגב, מי שקורא עופרן כמו עפרון החיתי, כדאי ללמוד שוב את התוס' במגילה י:, שזה כנראה מקור הביטוי לשם עופרן. אל תהיו עמי ארצות, זה יצדיק גיוס שלכם לצה"ל!) |
|
מעניין, הפתעת אותי לגבי הטענה שהרב לאו והרב עופרן מנודים גם בחוגים הליברליים, למה? ומה לגבי הרב שרלו והרב סתיו (גילוי נאות- אני אישית דווקא מתרשם לטובה מהרב שרלו שנראה ישר ועמוק יותר משאר הרבנים המוזכרים)?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 00:24 |
|
| |
דבר שני, גם מי שלא לומד ופה זה מסובך הרבה יותר, מי שלא לומד בעיקרון אמור לשאת במשא העם ולהלחם, אולי בלהקות צבאיות חרדיות, אבל צריך להתגייס, אבל וזה אבל גדול, הציבור הסרוג מקדיש כשליש מטובי בניו לחילוניות בכור ההיתוך של הצבא, והכל נעשה במודע, עיין ערך נפתלי בנט והדרך שהוא עשה בצבא אלעזר שטרן ועוד רבים שכיום ללא כיפה בכלל, היום הצבא לא מתואם ולא רוצה להיות מתאים לאלפי חרדים שישמרו על חרדיותם בצבא, זה המצב וזו המציאות. אנחנו רוצים שגם בחור שיושב וצופה בכדורגל כל היום ישאף ויוציא את בינו לשישיבות קודשות ויחנך אותם לתורה וליר"ש, ואם הצבא מקלקל אז הם לא יילכו לשם ועל זה נאמר גדול המחטיאו יותר מההורגו.אם הצבא רוצה שיראה לנו שהוא מתאים את עצמו שיעשה שינוי מהותי במסגרות לציבור החרדי, לא חילונים מפקדים, לא שבחורים צריכים לבקש אישור לצאת בשירת נשים, וללא נשים קצינות ומוסרות הרצאות זה לא מתאים לנו, ובייחוד ללא גדוד מעורב נוער נושר עם טובי בנינו, אם ככה יעשו אני מאמין שיקומו ויגייסו את הלא לומדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 00:24 |
|
| |
לפעמים עיני משופשפות בתדהמה לקרוא מלל וויכוחים באתר המתקרא "חרדי". ננסה לעשות סדר (חלקי מאוד). הבחורים לא מתגייסים כי מה שהם עושים חשוב הרבה יותר, גם מהנפלאים של הפורום ששירתו בעזה ועל כך תודתינו מסורה להם שמסרו את נפשם עבור כולנו, אין לנו דיי מילים להודות להם על כך, וזה נכון. בה במידה בחורי הישיבות שיושבים ועוסקים בתורה עשו יותר מהם, כן, גם יותר ממך שהיית מאה יום בעזה ועשית המון! יותר ממך שאמא שלך לא ישנה בלילות מרוב דאגה וקפצה שהשכנים דפקו לבקש חלב, כמו שנאמר בגמ' במכות א"ר יהושע בן לוי מאי דכתיב (תהלים קכב, ב) עומדות היו רגלינו בשעריך ירושלם מי גרם לרגלינו שיעמדו במלחמה שערי ירושלם שהיו עוסקים בתורה. כמו שאתה מבין שההוא מ8200 עושה המון למרות שכף רגלו לא דרכה בעזה וההורים שלו ישנים רגוע ויודעים שאף קצין לא ידפוק על דלת ביתם, ואין לך תלונות עליו, כך בחורי הישיבה מעמידים את החיילים, ובזכותם המדינה חיה בניסים גלויים ונסתרים למרות מדינות אוייב רבות מספור ואנטישמיות מובנית בעולם. ובלי אותם שעוסקים בתורה היינו בשערייך טרבלינקה שוב פעם, ובשערייך מחנה השמדה נוסריאת. שוב תודה לאחינו שמוסרים את נפשם, אבל אנחנו ה1200 שלהם הרבה יותר מ8200 אנחנו שומרים עליהם ועלינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2024 00:23 |
|
| |
מהפךבחררה
אני מקווה מאוד בשביל הכותב שהוא לא הדרדר להגדרת של האומר מאי אהנו לן רבנן תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף צט עמוד באפיקורוס כגון מאן אמר רב יוסף כגון הני דאמרי מאי אהנו לן רבנן לדידהו קרו לדידהו תנו אמר ליה אביי האי מגלה פנים בתורה נמי הוא דכתיב אם לא בריתי יומם ולילה חקות שמים וארץ לא שמתי אמר רב נחמן בר יצחק מהכא נמי שמע מינה שנאמר ונשאתי לכל המקום בעבורם.ונשאתי לכל המקום הוא כפשוטו שה' היה מסכים להציל עיר! שלמה! בשביל 10! ישיבה בוחרים שלומדים ברצינות. ונמשיך בזה : תלמוד בבלי מסכת מכות דף י עמוד א א"ר יהושע בן לוי מאי דכתיב עומדות היו רגלינו בשעריך ירושלם מי גרם לרגלינו שיעמדו במלחמה שערי ירושלם שהיו עוסקים בתורה. ואם אותו יהודי רוצה לגייס אותנו כי הוא דואג לאידישקייט שלנו כי הרי זה מצווה כמו שכתב, דבר ראשון זה משמח מאוד, כי מאז שנפטר הגר"ח הרגשתי שההנהגה אפעס, לא מספיק, והוא מנהיג עם בטחון עצמי וכנראה ש"ס כמה עשרות פעמים, ב"ה. אני עוצר את עצמי מלהמשיך אכתוב רק מה שכתבתי בתגובה אחרת:
תוקן על ידי מהפךבחררה ב- 18/06/2024 00:24:51
|
|
|
|
|