| נשלח ב-3/9/2025 01:46 |
|
| |
סאגת הסמינרים "תכניס אותי אבל רק אותי"..
הודעה די מצערת לכאורה, בחדשות בחדרי חרדים: www.bhol.co.il/news/1704111
מנהלת הסמינר: "גם אם הרב עובדיה יבוא לא אקבל אותך""אני חצי שנה בבית, מאז המבחנים, מחכים שמשהו יקרה", אמרה תלמידה בת 13 שלא התקבלה לסמינר בירושלים • אמא ספרדייה שבתה לא התקבלה למוסד חינוך אשכנזי: "הבת שלי ממש מצטיינת ולא הייתה לי שום מחשבה שלא יקבלו אותה. ברגע האחרון הם מודיעים לנו שלא מקבלים אותה, הבנו שזה בגלל שאנחנו מזרחיים"
עד כאן ההודעה החדשותית.
אבל מה שבאמת קורה, זה שהבת הזאת יכלה להתקבל בכבוד בסמינר ספרדי, היא רוצה להיכנס דווקא לסמינר הישן, כי הוא לא סמינר ספרדי. וכאן יודגש, הסמינר הישן מקבל בנות ספרדיות בכמות ספורה ומדודה, כך שרוב הסמינר יהיה אשכנזי, אם יכניסו למשל חצי אשכנזיות וחצי ספרדיות, שמו של הסמינר ירד פלאים, הוא ייחשב לסמינר מעורב ולא סמינר אשכנזי, ואותה בת, ואמה, שכל כך רצו להיכנס לשם השנה, לא ירצו יותר לבוא לשם. למה? כי הם לא רוצים סמינר חצי חצי הם גם לא רוצים כמובן סמינר ספרדי. הם רוצים סמינר אשכנזי שמיעוטו ספרדי. את זה רוצים הספרדים בעצמם, שמיתגו וממתגים בעצמם ככה את המותג - "ספרדי"
וכך נוצר המצב בו כל אם ספרדיה מייחלת להכניס את בתה לסמינר אשכנזי, אבל ש"תכניסו רק אותי, אל תכניסו עוד הרבה ספרדיות כי אני לא רוצה להכניס את הבת שלי לסמינר ספרדי".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 16:38 |
|
| |
כשאתה מתווכח עם טרול אתה מאכיל אותו.
ולעצם הענין- אתה צודק אבל באותה נשימה אתה חייב גם לצאת נגד המימסד האשכנזי שלוקח את הבנות הספרדיות הטובות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 16:05 |
|
| |
| שלג_דאשתקד כתב: |  | ברוב הישיבות הליטאיות הקלאסיות, אין כניסה לבחורים חסידיים, ולא כל שכן לבחורים הנקראים צ'אלמרים.
בחלק מהן יש מכסות, של אחוזים בודדים להנ"ל.
התופעה הזאת, מוכיחה לעין כל, כי מניעת הכניסה ההמונית, והצבת ה'מכסות' שהפכה השבוע למלת גנאי, היא לא מפני גזענות עדתית (למרות שגזענות איננה עוול מבחינת התורה!), אלא מפני הבדלים מנטליים חינוכיים.
רק מי שטחו עיניו מראות, אינו מודה שיש הבדלים (לפעמים תהומיים) במנטליות החינוכית בין הקבוצות המרכיבות את היהדות הישיבתית. או מי שנולד עם מנטליות פגיעות והיעלבות או נחיתות גבוהה. וה' ירחם.
יש בעיה לוגית בטיעון שלך. כי הסמינרים האשכנזיים הליטאיים כן מקבלים תלמידות ספרדיות - ורק הטובות ביותר (וזה למרות הבדלי מנטליות שציינת), וכך נוצר מצב שהסמינרים הספרדיים לא יכולים להתרומם ולהיות תחליף אמיתי לסמינרים האשכנזיים כי התלמידות הטובות ביותר לא אצלן בכלל אלא אצל האשכנזים. וזוהי עיקר הבעיה. תתאר לעצמך מצב שבו הישיבות הליטאיות הנחשבות היו קולטים את הבחורים החסידיים הטובים ומשאירים את הבינונים לישיבות החסידיות - איך היו נראים הישיבות החסידיות?, היתה קמה זעקה (ובצדק) על הענין הזה.
כלומר אתה לא יכול לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלימה. אם הסמינרים האשכנזיים דואגים מפני הבדלי מנטליות - אדרבא, שלא יכניסו אפילו תלמידה ספרדייה אחת !. ואם מתברר שבעצם כן יכולים לקלוט ספרדיות - שיקלטו את כולן ובא לציון גואל.
|
|
בדיוק מה שכתבתי כאן בתגובות קודמות אבל הבעיה מתחילה כשאצל הספרדים, עצם היותו של המוסד - מוסד אשכנזי, מעלה את חשיבותו, ולכן אנשים כמו אריה דרעי או יתר אנשי הציבור הספרדים, לא יתאים להם בשום אופן להכניס את ילדיהם למוסד שאינו אשכנזי טהור, עם אחוז אשכנזים גבוה. בהתעלמות כמובן מטיעוניו השקריים של הניק ben_nahum כאילו כל הסיפור הוא מוסד ותיק או לא ותיק. הרי סמינר בית מרגלית ותיק מאוד, סמינר ספרדי, והבנות הספרדיות והוריהם מתעקשים ללכת לסמינר הישן.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 16:00 |
|
| |
| ben_nahum כתב: |  | הטיפשות שלך ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים, חבל שלא משלמים מס על טיפשות,היית משלם יותר מהאיש הכי עשיר בעולם.
|
|
קיבלת תשובה בול למה שכתבת פה, לא מבין מה הסיפור שלך לשאול שוב את אותה שאלה בדיוק ובסדר הבנו, "טיפשות, טיפש, מס על טיפשות", האגרסיביות שלך בהחלט מסגירה אותך.. איש שיכונים ותיק..
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 12:39 |
|
| |
אִם תִּכְתּוֹשׁ אֶת הָאֱוִיל בַּמַּכְתֵּשׁ בְּתוֹךְ הָרִיפוֹת בַּעֱלִי לֹא תָסוּר מֵעָלָיו אִוַּלְתּוֹ.
הטיפשות שלך ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים, את אפאחד לא מענין "סמינר אשכנזי" אלה מוסדות וותיקים ויש להם רייטינג גבוה, לכן המון בנות רוצות ללמוד שם את האשכנזיות מקבלים ואת הספרדיות מקפחים, חבל שלא משלמים מס על טיפשות,היית משלם יותר מהאיש הכי עשיר בעולם.
איש לא חשוב כתב כזה דבר עוד לא ראיתי, דל גאה.. גם ספרדי נחיתי שרץ אחרי סמינרים אשכנזים, וגם משכנע את עצמו שהוא רץ אחריהם רק כי הם ותיקים. כולנו מבינים שאילו היה נפתח היום סמינר אשכנזי איכותי חדש, היית רץ אחריהם על ארבע ומכשכש בזנב. דל גאה, כמו שאמרתי.
אני מכיר לפחות שתי סמינרים אשכנזים שנפתחו בשנים האחרונות, וספרדיות רצות להיכנס לשם מידי שנה בכל הכוח לך תספר למישהו אחר את סיפורי הסבתא שלך ש"הסמינרים ותיקים והספרדיות רוצות ותיקים".. בדיחת השנה. אני מבין שהברקה כזאת לקחה לך שבוע שלם של מאמצים.
תוקן על ידי ben_nahum ב- 08/09/2025 12:40:43
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 12:29 |
|
| |
| יוחנןש כתב: |  | ברוב הישיבות הליטאיות הקלאסיות, אין כניסה לבחורים חסידיים, ולא כל שכן לבחורים הנקראים צ'אלמרים.
התופעה הזאת, מוכיחה לעין כל, כי מניעת הכניסה ההמונית, והצבת ה'מכסות' שהפכה השבוע למלת גנאי, היא לא מפני גזענות עדתית (למרות שגזענות איננה עוול מבחינת התורה!), אלא מפני הבדלים מנטליים חינוכיים.
רק מי שטחו עיניו מראות, אינו מודה שיש הבדלים (לפעמים תהומיים) במנטליות החינוכית בין הקבוצות המרכיבות את היהדות הישיבתית. או מי שנולד עם מנטליות פגיעות והיעלבות או נחיתות גבוהה. וה' ירחם. |
|
יש בעיה לוגית בטיעון שלך. כי הסמינרים האשכנזיים הליטאיים כן מקבלים תלמידות ספרדיות - ורק הטובות ביותר (וזה למרות הבדלי מנטליות שציינת), וכך נוצר מצב שהסמינרים הספרדיים לא יכולים להתרומם ולהיות תחליף אמיתי לסמינרים האשכנזיים כי התלמידות הטובות ביותר לא אצלן בכלל אלא אצל האשכנזים. וזוהי עיקר הבעיה. תתאר לעצמך מצב שבו הישיבות הליטאיות הנחשבות היו קולטים את הבחורים החסידיים הטובים ומשאירים את הבינונים לישיבות החסידיות - איך היו נראים הישיבות החסידיות?, היתה קמה זעקה (ובצדק) על הענין הזה.
כלומר אתה לא יכול לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלימה. אם הסמינרים האשכנזיים דואגים מפני הבדלי מנטליות - אדרבא, שלא יכניסו אפילו תלמידה ספרדייה אחת !. ואם מתברר שבעצם כן יכולים לקלוט ספרדיות - שיקלטו את כולן ובא לציון גואל.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 12:27 |
|
| |
| ben_nahum כתב: |  | | הטיפשות שלך ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים, את אפאחד לא מענין "סמינר אשכנזי" אלה מוסדות וותיקים ויש להם רייטינג גבוה, לכן המון בנות רוצות ללמוד שם את האשכנזיות מקבלים ואת הספרדיות מקפחים, חבל שלא משלמים מס על טיפשות,היית משלם יותר מהאיש הכי עשיר בעולם. |
|
כזה דבר עוד לא ראיתי, דל גאה.. גם ספרדי נחיתי שרץ אחרי סמינרים אשכנזים, וגם משכנע את עצמו שהוא רץ אחריהם רק כי הם ותיקים. כולנו מבינים שאילו היה נפתח היום סמינר אשכנזי איכותי חדש, היית רץ אחריהם על ארבע ומכשכש בזנב. דל גאה, כמו שאמרתי.
אני מכיר לפחות שתי סמינרים אשכנזים שנפתחו בשנים האחרונות, וספרדיות רצות להיכנס לשם מידי שנה בכל הכוח לך תספר למישהו אחר את סיפורי הסבתא שלך ש"הסמינרים ותיקים והספרדיות רוצות ותיקים".. בדיחת השנה. אני מבין שהברקה כזאת לקחה לך שבוע שלם של מאמצים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 11:44 |
|
| |
הסגנון רק משתדרג והולך
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2025 10:53 |
|
| |
הטיפשות שלך ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים, את אפאחד לא מענין "סמינר אשכנזי" אלה מוסדות וותיקים ויש להם רייטינג גבוה, לכן המון בנות רוצות ללמוד שם את האשכנזיות מקבלים ואת הספרדיות מקפחים, חבל שלא משלמים מס על טיפשות,היית משלם יותר מהאיש הכי עשיר בעולם.
| איש_חשוב כתב: |  | תתחפר בגזענות שלך עם ק"ן תרוצים, מלמד לכף זכות שאתה טיפש ולא רשע ואיש רע, אני מבין שאתה מעדיף להיות רשע, זה שלך.
שמע טוב יא איש טיפש ורשע. מי שגזען פה זה ספרדים כמוך, שבגזענותם רוצים ללמוד רק בסמינרים אשכנזיים, כי הם שונאים ספרדים דוגמת אומן שונא בני אומנותו. אין לי שום הסבר אחר מניח את הדעת למה שספרדי יחרים סמינרים ספרדיים. |
|
תוקן על ידי ben_nahum ב- 08/09/2025 10:54:34
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2025 15:06 |
|
| |
| פלדלפי כתב: |  | גם לא ברור לי מדוע סטיקוב לא יכול ללמוד עם מוזיץ ?? איזה הבדלי השקפה יש להם? הרי החסידיות הקטנות כן לומדים ביחד ולא קורה להם כלום....
|
|
היה קל יותר אילו היית מספר לאן אתה משתייך לפי התגובות אני משער שאינך אשכנזי, ולכן אתה רחוק מלהבין את הניואנסים. סטריקוב ומודזיץ אין להם ישיבות, אבל נניח חסיד בעלזא לא יבוא ללמוד בישיבת ויזניץ, הוא לא ינסה אפילו להתקבל, ואם הוא ינסה לא יקבלו אותו, אלא יסתכלו עליו בתימהון. למה? הסגנון כל כך שונה, שזה מופרך לחלוטין, הבחור עלול אפילו להתקשות במציאת שידוך כי הוא יתקבל כתמהוני, "מה הוא מחפש שם". ועוד אתה מדבר על להכניס ספרדי.. זה רחוק מאוד מלהיות בגלל שנאה או משהו דומה, כי חסיד ויזניץ אברך, שייקלע לרגל שמחה משפחתית למשל בבית הכנסת של ויזניץ, יתקבל שם בכבוד מלכים באהבה ובשמחה, ואגב, גם אברך ספרדי שבא למשל לנפוש בעיר אחרת, ונקלע בשבת לבית כנסת חסידי, יתקבל בכבוד, בעיני ראיתי גם כיבודים ועליות, הכל טוב, עד חינוך משותף. מכל זה אתה לומד שהבעיה אינה שנאה ועדתיות, אלא בעיות חינוכיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2025 13:32 |
|
| |
פעם לפני 30 שנה לא היו מוסדות חינוך ספרדיים ברמה טובה, אבל היום יש.
צריך להוקיע את בכירי שס שמפעילים את קשריהם כדי להכניס את ילדיהם ונכדיהם למוסדות ליטאים.
למשל, חבר שס צעיר שנבחר למועצת העיר ירושלים, יצר מהר מאד קשרים והעביר את ילדיו הקטנים שלמדו בת"ת הספרדי אור חדש אל חיידר לויכטר הליטאי.
קחו למשל את המשפחה של דרעי. חתנו אלקנה סננס שהתמנה לדיין בזכות דרעי שולח את ילדיו אך ורק למוסדות אשכנזים.
כל נכדיו של דרעי לומדים במוסדות אשכנזיים. אבני שלמה (סננס) אורחות איש (דהן), חקרי לב (פרץ). ובישיבות הקטנות במשכן שלמה (דהן), חברון (אילוז), אור שמואל (אביטן).
גם בכירי שס האחרים דואגים שילדיהם ונכדיהם ילמדו במוסדות אשכנזיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2025 08:22 |
|
| |
ברוב הישיבות הליטאיות הקלאסיות, אין כניסה לבחורים חסידיים, ולא כל שכן לבחורים הנקראים צ'אלמרים.
רק מי שטחו עיניו מראות, אינו מודה שיש הבדלים (לפעמים תהומיים) במנטליות החינוכית בין הקבוצות המרכיבות את היהדות הישיבתית. או מי שנולד עם מנטליות פגיעות והיעלבות או נחיתות גבוהה. וה' ירחם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2025 07:57 |
|
| |
תנא דמסייע ליה... שאולזון... אביר ההשקפה...
אן שום הבדל השקפתי היום בין הישיבות הליטאיות זה אולי היה בנהוברדוק אבל היום בישראל כולם באותו הקו ואותו ההשקפה וההבדל הוא רק בין בסגנון של ראשי הישיבה או הפתיחות של הישיבה והספרדים הבני תורה בדיוק בסגנון הזה כי רובם התחנכו שם או בישיבות ספרדיות תואמות אם הסגנון כ"כ שונה אז מדוע האשכנזים כ"כ רוצים את אחוזים הספרדים?
גם לא ברור לי מדוע סטיקוב לא יכול ללמוד עם מוזיץ ?? איזה הבדלי השקפה יש להם? הרי החסידיות הקטנות כן לומדים ביחד ולא קורה להם כלום....
השבת הזדמן לי ספר על הרב בן ציון אבא שאול ויש שם פרק שלם על מאבקו בחינוך הילדים והקמת רשת ת"ת לבנים ספרדים ובהמשך רצה להקים גם סמינרים והרב ש"ך קרא לו וביקש ממנו שלא לפתוח. הרב ש"ך אמר לו שבת"ת היה אפליה לספרדים ולכן היה נצרך לפתוח אבל בסמינרים שאין אפליה מיותר לפתוח רשת לספרדים
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2025 06:28 |
|
| |
גם שעון מקולקל, מצביע נכון פעמיים ביום.. שאולזון בתגובה על ה"גזענות" בסמינרים -
השבוע רעשו סביב השאלה החוזרת על עצמה שוב ושוב בתחילת שנת הלימודים האם החרדים 'גזענים' כאילו שהאשכנזים לא רוצים ספרדים, דבר שיש בו אמת, אבל מדובר בשקר הכי גדול כאשר טוענים כי מדובר בגזענות. חסידי גור אינם רוצים חסידי בעלזא, וחסידי ויזניץ אינם רוצים חסידי סטראפקוב ואף אחד לא יצעק כי מדובר בגזענות. רק מי שלא מבין את המבנה החרדי יראה בכך גזענות. הספרדים שזועקים גזענות מעולם לא שמענו שהם יזעקו מדוע לא מערבבים את חסידי גור עם ישיבת פונוביז' הליטאית שילמדו יחדקם דור שאינו יודע היסטוריה חרדית ולא למד חרדי מהו. אם היו קודם ולפני הכל לומדים מה זה חרדי ואיך בנויה הקהילה החרדית, היו קולטים כי האשכנזים הליטאים מבקשים לשמור על צביונם בדיוק כמו שחב''ד ברסלב גור בעלזא וויזניץ ואחרים כל קהילה וחסידות מבקשת לשמור על צביונה. העולם הליטאי היה שונה משל החסידי במשך מאה וחמישים שנה לפחות, וגם לאחר שעלו לארץ שמרו כל צד על יחודיותו, עד שהגיעו הספרדים שלא קלטו מה הם גורמים לליטאים, ועשו שם חורבן והרס מחקו את צביונה המקורי העולם הליטאי היה בנוי מכמה סוגי ישיבות, שכל אחת מהן הייתה לה שיטה אחרת בלימוד ובעיקר בעבודת המוסר, היו מי שהשקיעו בגדלות האדם, והיו מי ששברו את ישותם, נוצרו מאלו שורה ארוכה של ישיבות, חלק המשיכו בשמם ואחרים הפכו לכמה שמות כמו החסידים שנוצרו ממקור אחד אבל התפצלו להרבה שמות, כל ישיבה ביקשה לשמור על גישת מייסדיה, עד שהגיעו הצעירים הספרדים שחשבו כי ישיבה זו אוניברסיטה, ולא קלטו מה זו ישיבה באמת ומה ההבדל הגדול בין הישיבות, דבר שגרר את ראשי הישיבות להחליט כי מגבילים את מספרם של הספרדים, שאינם באים ממקור ליטאי החסידים סבלו הרבה פחות מזה פרט לחב"ד וברסלב שהיו פתוחים לכלל הציבור שם תמצא מכל מקום. הליטאים הם אלו ששילמו את המחיר היקר בכך שספרדים התלבשו עליהם וביקשו לכלותם, לא חלילה במתכוון, הספרדים לא הבינו איזה חורבן הם עושים לישיבות הליטאיות. היה זה רבי יחזקאל סרנא זצ"ל שהסביר זאת לקבוצת בחורים ספרדים שהיו מצויינים וביקשו להתקבל לישיבת חברון, הוא שאל אותם, הלא אתם מצליחים בישיבות הספרדיות לשם מה לכם ישיבת חברון, והם אמרו לו כי הם רוצים 'ישיבה אשכנזית', ור' יחזקאל ענה להם כי זו הסיבה שהוא לא מקבל אותם מפני שגם הוא רוצה 'ישיבה אשכנזית'. במילים אחרות אמר להם כי ברגע שהוא מקבל אותם, ישיבת חברון כבר לא תהיה מה שהייתה במקור בסלבודקא באירופה בעיית רוב רובם של מחוללי המהומות הספרדים שהם חושבים שהישיבות הם אוניברסיטאות אשכנזיות, ולא קולטים כי לכל ישיבה צביון ודרך משלה, וכי הספרדים מגיעים ממשפחות ומקורות שלא מתאימים לדרכם וחייהם. ישיבה אינה רק בשביל ללמוד גמרא, ישיבה היא דרך וסגנון חיים השונה מן הישיבה האחרת, וצריך להתאים לה נוברדוקער שצועק כל היום 'איך בין א גארנישט' (אני כלום) אינו מתאים לסלבודקא המקורית ששם 'גדלות האדם' הוא הערך העליון בתפיסת החיים כאשר מכניסים ספרדי בישיבה ליטאית זה כלאים פשוטו כמשמעו. ישיבה אינה אוניברסיטה. אותו דבר בחינוך הבנות בכל קהילה אשכנזית חינכו אחרת ובכל תחום, ולתבוע שהבנות ילמדו יחד פירושו מחיקת הערכים והמקור לתרבות שעוצבה במשך של מאות שנים. לערבב את התרבויות של הספרדים עם הליטאים, פירושו עירבוב של בשר וחלב, שניהם כשרים, אבל כאשר הם יחד הם מאכלות אסורות
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2025 15:29 |
|
| |
חבל מאוד שאתה מעוות את דברי. לא הכללתי, אלא כתבתי במפורש שיש שם הרבה ילדים טובים ומחונכים, ושאלו אכן מתקבלים בתתי"ם ובבתי ספר אשכנזיים בכל הכבוד. כתבתי גם במפורש שהבעיות בכניסה לסמינר הישן ויתר הסמינרים האשכנזיים הוא לבנות ספרדיות בעייתיות.
בנחיתות שלך אתה מחפש ממש בכוח איפה אוכלים ושותים לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2025 12:52 |
|
| |
זו בדיוק דוג' לגזענות!! כשאתה אומר ספרדי אתה רואה בעינך ילדי רחוב שמזיקים ומתפרעים ואילו אני רואה ספרדים בני תורה מחונכים במידות טובות
הרי יש כאלו ויש כאלו למה כל אחד מבין משהו אחר ?? כי הגזען בטוח שאצלו הכי טוב והכי מושלם והשני דפוק והילדים שהוא ראה ברחוב הם מייצגים את כל הציבור אבל את ילדי הליטאים שעושים בעיות אתה לא רואה כי אין אדם רואה נגעי עצמו...
בסמינר של ביתי רוב הבנות הספרדיות הם בנות אברכים ואילו דווקא האשכנזיות (וזה סמינר אשכנזי מאוד נחשב) ממשפחות מודרניות שטסות לחו"ל לטיול פעם בחודשיים ...
ככול שאתה מנסה להסביר שאתה לא גזען אלא רק יותר טוב אתה יוצא יותר ויותר גזען !!!
|
|
|
|
|